Teksti suurus:

Raikküla valla koerte ja kasside pidamise eeskirja kehtestamine

Väljaandja:Raikküla Vallavolikogu
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst
Avaldamismärge:KO 2006, 66, 797

Raikküla valla koerte ja kasside pidamise eeskirja kehtestamine

Vastu võetud 11.04.2003 nr 10

Aluseks võttes kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse paragrahvi 22 lõike 1 punkti 362 ja paragrahvi 644 lõike 2 ja karistusseadustiku rakendamise seaduse paragrahvi 16, Raikküla Vallavolikogu määrab:

1. Kehtestada «Raikküla valla koerte ja kasside pidamise eeskiri» (juurde lisatud).

2. Koerte registri pidamise korra kehtestab Raikküla Vallavalitsus 01.  juuniks 2003.

3. Avaldada antud määrus Riigi Teataja elektroonilises andmebaasis ja Raikküla valla lehes.

4. Käesolev määrus jõustub 01. juunil 2003. a.

Volikogu esimees Urmas UUSTALLO

Raikküla Vallavolikogu 11. aprilli 2003. a määruse nr 10
lisa

RAIKKÜLA VALLA KOERTE JA KASSIDE PIDAMISE EESKIRI

I ÜLDSÄTTED

1. Raikküla valla koerte ja kasside pidamise eeskiri (edaspidi eeskiri) sätestab koerte ja kasside pidamise korra Raikküla valla (edaspidi vald) haldusterritooriumil.

2. Eeskiri kehtib valla haldusterritooriumil ja on kohustuslik täitmiseks kõigile seal elavatele, tegutsevatele ja viibivatele füüsilistele ning juriidilistele isikutele, kes omavad koera või kassi.

3. Eeskirja rakendatakse kõigi valla haldusterritooriumil asuvate või viibivate koerte ja kasside suhtes. Eeskirja nõuded kehtivad ka kodustatud metslooma pidamisel.

4. Koerte registrit peetakse Raikküla Vallavalitsuses.

II KOERTE JA KASSIDE PIDAMISE ÜLDNÕUDED

5. Koerte ja kasside pidamisel tuleb lähtuda loomakaitseseadusest (RT I 2001, 3, 4; 2002, 13, 78; 61, 375; 63, 387), loomatauditõrje seadusest (RT I 1999, 57, 598; 2002, 13, 80; 61, 375; 63, 387), jahikorralduse seadusest (RT I 1994, 30, 465; 83, 1449; 1996, 49, 953; 1997, 86, 1460; 1999, 54, 583; 95, 843; 2002, 41, 252; 63, 387), teistest kehtivatest õigusaktidest ning käesolevast eeskirjast. Koerte ja kasside pidamisel peavad nende omanikud arvestama kaaskodanike turvalisuse ja heaoluga.

6. Koera või kassi omanik kannab täit vastutust oma looma tekitatud varalise või tervisekahjustuse korral, kui see tuleneb käesoleva eeskirja rikkumisest ja ei ole seotud olukorraga, kus koera kasutatakse kuritegeliku tegevuse takistamiseks.

7. Koera või kassi omanik kohustub oma hoolealuse vaktsineerima marutaudi vastu looma kolmandaks elukuuks ning edaspidi teostama iga-aastast vaktsineerimist ja täitma teisi veterinaarianõudeid omal kulul. Koerte ja kasside pidamisel on keelatud nende vigastamine, piinamine ja abitusse seisundisse jätmine.

8. Koera või kassi omanik on kohustatud jälgima, et tema koer või kass ei reostaks avalikke kohti. Omanik kohustub oma hoolealuste tekitatud reostuse kohe koristama.

9. Üldkasutatavates hoonetes või hoone osades on koerte ja kasside viibimine keelatud.

III KOERAOMANIKU KOHUSTUSED

10. Koeraomanik peab:
10.1. oma koera registreerima Raikküla Vallavalitsuses 10 päeva jooksul pärast vaktsineerimisealiseks saamist või uue täiskasvanud koera kojutoomist;
10.2. olemasoleva koera registreerima käesoleva eeskirja jõustumisest arvates 3 kuu jooksul;
10.3. teatama registripidajale oma koera surmast, kaotsiminekust või võõrandamisest.
10.4. registreerimiseks esitama avalduse koos koera lühiiseloomustusega (tõug, nimi, värvus, elukoht jms) ja vaktsineerimistõendi.

11. Omanik peab oma koera varustama kaelarihmaga, mille külge on kinnitatud plaat koera registreerimisnumbriga.

12. Omanik peab oma koera pidama kas ketis, koeraaias, kinnises ruumis või kinnisel territooriumil, kusjuures territoorium peab olema piiratud nii, et koer sealt omal tahtel välja ei pääseks ning oleks välistatud kaaskodanikele ja teistele loomadele kallaletungimise võimalus.

13. Kui koera peetakse lahtiselt tarastatud territooriumil ja kui ketis või koeraaias peetav koer võib juhuslikult lahti saades inimest oma territooriumil rünnata, tuleb territooriumi sissepääsule paigutada silt hoiatava tekstiga («Kuri koer», «Ettevaatust, koer», «Siin valvan mina» jne.) samuti tuleb tagada operatiivtalituste ja postiljonide ohutu tööülesannete täitmine.

14. Avalikesse kohtadesse tohib koeri viia ainult rihma otsas ja vajadusel suukorviga, samuti on suukorv kohustuslik ühistranspordis või kui koeraomanik jätab koera rihmaga kinnitatult avalikku kohta ilma järelevalveta. Koera on lubatud rihmata, ketita vms välja lasta ainult eriotstarbeliseks kasutamiseks õigusaktidega sätestatud juhtudel, samuti dresseerimiseks õppeplatsil või selleks spetsiaalselt rajatud platsil, elamutest ja teedest eemal asuval maa-alal, kui sellega ei ohustata inimest või teist looma.

15. Kui koer on hammustanud inimest või teist looma, peab koeraomanik sellest kohe teatama veterinaartalitusse või arstile ja järgima ettekirjutusi koera seisundi jälgimisel.

16. Koera võib viia üldkasutava asutuse ruumi (kauplus, lasteasutus, kool jms) või üldkasutatavale territooriumile (suplemiskoht, spordi- ja laste mänguväljak jms) ainult ruumi või territooriumi valdaja loal, välja arvatud pimeda juhtkoer ja teenistuskoer teenistusülesannete täitmisel.

IV JÄRELEVALVETA, HULKUVAD JA OMANIKUTA KOERAD JA KASSID NING NENDE SUHTES RAKENDATAVAD MEETMED

17. Järelevalveta koeraks loetakse koera, kes on identifitseeritud, kuid kelle omanik oma tegevusetuse või tegevusega rikub käesolevat eeskirja, mille tagajärjel koer pääses hulkuma või ründas inimest või looma.

18. Hulkuvaks koeraks loetakse identifitseeritud, kuid ilma omaniku andmete või registreerimisnumbrita koera, kelle omanikku on võimalik kindlaks teha, samuti järelevalveta koera/kassi, kes hulgub ja kelle omanik ei ole teada.

19. Omanikuta koeraks loetakse koera, kes ei ole identifitseeritud või kelle omanikku ei õnnestu kindlaks teha.

20. Järelevalveta ja hulkuvad koerad püütakse võimalusel kinni omaniku kulul.

21. Järelevalveta või hulkuv koer/kass, kes ründab inimesi või loomi, hukatakse.

22. Omanikuta koera/kassi, kes hulgub ja/või ründab inimesi ning loomi, võib hukata kohe pärast seda, kui on selgunud, et tal puudub identifitseerimistunnus või tema omanikku pole võimalik välja selgitada.

23. Järelevalveta, hulkuva või esialgselt omanikuta koera või kassi hukkamine ei vabasta koera- või kassiomanikku käesoleva eeskirja rikkumise puhul karistusest.

24. Inimesi ründava, omaniku kontrolli alt väljunud koera/kassi või marutaudi kahtlusega haige koera/kassi võib hukata kohapeal, samuti võib hukata koera/kassi kohapeal enesekaitseks, kui järelevalveta, hulkuva või omanikuta koera/kassi rünnak ohustab inimese elu või tervist ja rünnakut ei ole võimalik teisiti vältida või tõkestada. Hukkamiseks tuleb valida viis, mis valmistaks loomale võimalikult vähem kannatusi.

25. Eespool nimetatud juhtudel toimub koerte ning kasside püüdmine ja hukkamine loomakaitseseaduses ning Vabariigi Valitsuse 16. aprilli 2002. a määrusega nr 130 kehtestatud «Hulkuvate loomade püüdmise, pidamise ja nende omaniku kindlakstegemise ning hulkuvate loomade hukkamise kord» (RT I 2002, 34, 212) sätestatud alustel ja korras.

26. Hulkuvate koerte ja kasside toitmine on keelatud.

27. Isik, kes soovib oma koerast või kassist vabaneda, peab tagama omal kulul looma nõuetekohase hukkamise.

V VASTUTUS JA KONTROLL

28. Eeskirja rikkumise eest kannavad süüdlased vastutust karistusseadustiku (RT I 2001, 61, 364; 2002, 44, 284; 56, 350; 64, 390) üldosa ja väärteomenetluse seadustiku (RT I 2002, 50, 313) sätete järgi.

29. Koerte ja kasside pidamise eeskirjade rikkumise eest karistatakse kuni 100 trahviühiku suuruse rahatrahviga.

30. Sama teo eest, kui see põhjustas varalise kahju või inimesele tervisekahjustuse, karistatakse kuni 200 trahviühiku suuruse rahatrahviga.

31. Eeskirjas sätestatud väärtegude kohtuväline menetleja on Raikküla Vallavalitsus, kes lahendab ka käesolevas eekirjas sätestamata üksikprobleemid.

32. Järelevalvet käesoleva eeskirja üle teostavad Raikküla Vallavalitsus ja Rapla Politseiprefektuur.

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json