Teksti suurus:

Väikelaevadele esitatavad ohutus- ja kvaliteedinõuded ja nende nõuetele vastavuse tõendamise kord

Väljaandja:Vabariigi Valitsus
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:01.01.2003
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:24.04.2004
Avaldamismärge:RT I 2002, 107, 641

Väikelaevadele esitatavad ohutus- ja kvaliteedinõuded ja nende nõuetele vastavuse tõendamise kord

Vastu võetud 17.12.2002 nr 407

Määrus kehtestatakse «Meresõiduohutuse seaduse» (RT I 2002, 1, 1; 61, 375; 63, 387) § 35 lõike 7 ja «Toote ohutuse seaduse» (RT I 1998, 40, 613; 1999, 82, 753; 2000, 86, 546; 2002, 47, 297; 61, 375; 63, 387) § 3 lõike 11 alusel.

1. peatükk
ÜLDSÄTTED

§ 1. Reguleerimisala

(1) Käesolevas määruses sätestatud kvaliteedi ja ohutusnõudeid (edaspidi ohutusnõuded) kohaldatakse väikelaevadele, osaliselt valmis väikelaevadele ja eraldi turule lastavatele ja paigaldatavatele järgmistele komponentidele:
1) süütesüsteemide kaitstud varustus statsionaarsele ja rippmootorile;
2) käivitusseadme kaitsevahendid rippmootorile;
3) rooliratas, ülekandemehhanismid ja rooliajamid;
4) kütusetankid ja -voolikud;
5) luugid ja pardailluminaatorid.

(2) Käesolevas määruses sätestatud nõudeid ei kohaldata:
1) kanuudele, gondlitele, vesijalgratastele, purjelaudadele, tiiburlaevadele ja jettidele;
2) isiklikuks tarbeks valmistatud laevadele eeldusel, et neid ei turustata Eestis 5 aasta jooksul pärast valmistamist;
3) majandustegevuseks või kutsetööks kasutatavatele väikelaevadele;
4) sportlikel eesmärkidel kasutatavatele väikelaevadele;
5) ajaloolistele originaalväikelaevadele ja nende koopiatele, mis on valmistatud enne 1950. aastat ning on laevaehitaja poolt vastavalt märgistatud.

(3) Kui käesoleva määruse kohaldamisalasse jäävatele toodetele kehtestab nõudeid ka mõni teine õigusakt, kohaldatakse sellise toote osas ka teises õigusaktis sätestatud nõudeid.

(4) Käesolevas määruses kasutatakse «Toote nõuetele vastavuse tõendamise seaduses» (RT I 1999, 92, 825; 2002, 6, 20; 44, 282) kasutatud mõisteid, käesolevast määrusest tulenevate erisustega.

(5) Teavitatud asutus käesoleva määruse tähenduses on tunnustatud asutus, kes teostab käesoleva määruse kohaseid vastavushindamise protseduure. Teavitatud asutusele kohaldatakse «Toote nõuetele vastavuse tõendamise seaduses» tunnustatud asutuse kohta sätestatut.

(6) Tootja volitatud esindaja käesoleva määruse tähenduses on isik, kelle tegevuskoht on Eestis või Euroopa Liidu liikmesriigi territooriumil ja keda tootja on kirjalikult volitanud täitma «Toote nõuetele vastavuse tõendamise seaduses» ja käesolevas määruses sätestatud volitatud esindaja ülesandeid.

§ 2. Turule laskmine ja kasutusele võtmine

(1) Turule laskmine käesoleva määruse tähenduses on tegevus, millega toode tehakse Eestis või Euroopa liikmesriigi territooriumil esmakordselt kättesaadavaks kas levitamiseks või kasutamiseks.

(2) Arvestades «Toote nõuetele vastavuse tõendamise seaduse» §-s 3 sätestatut, võib käesoleva määruse § 1 lõikes 1 nimetatud toote turule lasta ja kasutusele võtta, kui:
1) see vastab käesoleva määruse nõuetele;
2) selle ettenähtud otstarbel kasutamisel ja nõuetekohasel paigaldamisel, ehitamisel ning hooldamisel on tagatud inimese elu ja tervise ning vara ja keskkonna ohutus;
3) nendele nõuetele vastavus on käesoleva määruse kohaselt hinnatud ja tõendatud.

(3) Paragrahvi 1 lõikes 1 nimetatud toodet, mis ei vasta käesoleva määruse nõuetele või mille nõuetele vastavus pole käesoleva määruse nõuete kohaselt hinnatud ja tõendatud, võib esitleda messidel, näitustel, demonstratsioonidel ja teistel avalikel esitlustel tingimusel, et see on varustatud selgelt nähtava teabega, mille kohaselt toode ei vasta nõuetele ja seda ei tohi turule lasta ega kasutusele võtta enne, kui see on nõuetele vastavaks muudetud.

(4) Kui § 1 lõikes 1 nimetatud toote valmistamise puhul on järgitud harmoneeritud standardit, mille kohta on avaldatud teade Euroopa Liidu Ametlikus Teatajas ja see on vastu võetud vähemalt ühe Euroopa Liidu liikmesriigi standardina, eeldatakse, et sellist standardit järgiv toode vastab käesolevas määruses sätestatud ohutusnõuetele.

§ 3. Väikelaevade kategooriad
Väikelaevad jaotatakse ettenähtud kasutusotstarbe järgi järgmistesse kategooriatesse:
1) A-kategooria – avamere- ja ookeanisõiduks ehitatud väikelaevad, mida võib kasutada ka tuule tugevusega üle 8 palli ning laine kõrgusega üle 4 meetri;
2) B-kategooria – meresõiduks ehitatud väikelaevad, kasutamiseks tuule tugevusega kuni 8 palli ja laine kõrgusega kuni 4 meetrit;
3) C-kategooria – rannasõiduks, kaasa arvatud sõiduks suurtel lahtedel, järvedel ja jõesuudmetel, ehitatud väikelaevad, kasutamiseks tuule tugevusega kuni 6 palli ja laine kõrgusega kuni 2 meetrit;
4) D-kategooria – kaitstud vetel sõiduks ehitatud väikelaevad, kasutamiseks tuule tugevusega kuni 4 palli ja laine kõrgusega kuni 0,5 meetrit.

2. peatükk
OLULISED OHUTUSNÕUDED

§ 4. Üldnõuded

Iga kategooria väikelaev peab olema projekteeritud ja ehitatud taluma §-s 3 nimetatud püstuvuse ja ujuvuse parameetreid ning vastama muudele käesoleva määruse asjakohastele nõuetele.

§ 5. Laevakere identifitseerimine

(1) Laevakere peab olema varustatud kere identifitseerimise koodiga (HIN kood), mis sisaldab järgmist teavet:*
1) väikelaeva ehitaja (edaspidi tootja) kood;
2) väikelaeva valmistamise maa;
3) projekti- ja seerianumber;
4) valmistamise kuu ja aasta;
5) baasmudeli ehitusaasta.

(2) Andmed, mis peavad olema tootja poolt paigaldataval plaadil, sätestab «Meresõiduohutuse seaduse» § 35 lõige 2.

* Harmoneeritud standardid sisaldavad täpsemat kirjeldust kerele kantava informatsiooni osas.

§ 6. Muud nõuded

(1) Väikelaev peab sõltuvalt kategooriast olema projekteeritud nii, et inimese üle parda kukkumise võimalus oleks minimaalne ja üle parda kukkunud inimest oleks lihtne laevale võtta.

(2) Väikelaeva juhile peab väikelaeva juhtimisel olema tagatud hea nähtavus 360°.

(3) Liiklemiseks merel peab väikelaev olema varustatud navigatsioonituledega vastavalt laevakokkupõrgete vältimise 1972. aasta rahvusvahelise eeskirja nõuetele ja liiklemiseks sisevetel vastavalt laevatatavatel sisevetel liiklemise korrale.

(4) Väikelaev peab olema varustatud kasutusjuhendiga. Kasutusjuhendis tuleb kajastada tulekahju ja uppumise riske ning see peab sisaldama andmeid ehitaja ja ehitaja poolt ettenähtud maksimaalse lubatud koormuse kohta.

3. peatükk
EHITUSNÕUDED NING NÕUDED MASINARUUMILE, SEADMETELE JA GAASISÜSTEEMILE

§ 7. Väikelaevade ehitusnõuded

(1) Väikelaeva ehitusmaterjalide valik ning konstruktsioon peavad tagama küllaldase tugevuse. Erilist tähelepanu tuleb pöörata väikelaeva kategooriale ja laevaehitaja poolt lubatud maksimaalsele koormusele ning mootorite lubatud maksimaalsele võimsusele.

(2) Väikelaeval peab olema küllaldane püstuvus ja vabaparras sõltuvalt §-s 3 nimetatud kategooriast ja laevaehitaja poolt lubatud maksimaalsest koormusest väikelaeva pardal.

(3) Väikelaeval peab olema tagatud küllaldane ujuvus maksimaalse lubatud koormuse puhul sõltuvalt väikelaeva kategooriate tingimustest. Mitme kerega väikelaevad peavad olema ehitatud nii, et nad säilitavad ujuvuse kiil ülespidi asendis. Kogupikkusega alla 6 meetri paatide täitumisel veega peab olema ehituslikult tagatud nende uppumatus.

(4) Laevaehitaja poolt lubatud maksimaalne koormus kilogrammides (kütus, vesi, proviant, mitmesugused seadmed ja inimesed) määratakse lähtuvalt väikelaeva kategooriast (püstuvus, ujuvus, vabaparras).

(5) Avad väikelaeva keres, tekil ja tekiehitistes ei tohi ohustada väikelaeva ujuvust ning peavad olema suletud asendis ilmastikukindlad.

(6) Aknad, illuminaatorid, uksed ja luugid peavad taluma võimalikku veesurvet ja tekil liikuvate inimeste kaalu.

(7) Väikelaeva keres allpool veeliini vee võtmiseks või väljapumpamiseks ettenähtud avad peavad olema varustatud kiirestisuletavate sulgemisseadmetega.

(8) Väikelaev peab olema ehitatud nii, et selle uppumise võimalus on viidud minimaalseks, kusjuures erilist tähelepanu tuleb pöörata:
1) kokpiti isetühjenemisele või muule võimalusele vee eemaldamiseks;
2) ventilatsiooniavade sulgemise võimalustele;
3) vee eemaldamise võimalusele pumpade või muude vahenditega.

(9) Kõik § 3 punktides 1 ja 2 nimetatud väikelaevad peavad olema varustatud ühe või enama päästeparve kinnituskohaga.

(10) Kõik magamiskohtadega väikelaevad kogupikkusega 12 või enam meetrit peavad olema varustatud töökorras varuväljapääsudega laeva ümbermineku või tulekahju puhuks.

(11) Kõik väikelaevad, sõltumata nende kategooriast ja tehnilistest omadustest, peavad olema varustatud pollari või muu seadme monteerimiseks ühe või enama tugevdatud kohaga, et tagada ohutu ankrusse jäämine, sildumine ja pukseerimine.

§ 8. Nõuded masinaruumile ja seadmetele

(1) Laevaehitaja poolt väikelaevale lubatud jõuajami maksimaalne võimsus peab olema fikseeritud väikelaeva tehnilise ülevaatuse raamatus ja ehitaja plaadil (kW) ning peab vastama väikelaeva mõõtmetele ja konstruktsioonile.

(2) Väikelaeva statsionaarne jõuajam peab asetsema meeskonnaruumidest isoleeritud ruumis ja olema monteeritud nii, et tulekahju, toksilise suitsu, kuumuse, müra ja vibratsiooni levik meeskonnaruumidesse oleks minimaalne.

(3) Masinaruum ja seadmed, mis vajavad perioodilist kontrolli ja/või teenindust, peavad olema kergesti ligipääsetavad.

(4) Masinaruumi isolatsioonimaterjal peab olema mittesüttiv.

(5) Masinaruum peab olema ventileeritav. Vee sissetung masinaruumi läbi ventilatsioonisüsteemi peab olema välistatud.

(6) Jõuajami liikuvad või kuumad osad, mis võivad vigastada inimesi, peavad olema varjatud ning kaitstud kattega või ümbritsetud torukaitsetega.

(7) Rippmootoriga väikelaevadel peab olema mootoril seade, mis välistab käivitamisel sõukruvi pöörlemise, välja arvatud juhul, kui:
1) mootori tõukejõud on vähem kui 500 N;
2) mootoril on ahendusklapp, mis mootori käivitamisel vähendab mootori tõukejõu alla 500 N.

(8) Väikelaeva kütusesüsteem peab olema ehitatud ja seadistatud nii, et oleks viidud minimaalseks plahvatus- ja tulekahjuoht.

(9) Kütusetankid, -torustik ja -voolikud peavad olema kaitstud või eraldatud soojusallikatest. Kütusetankide materjal ja ehitusmeetod peavad vastama nende mahutavusele ja kütuse liigile. Kütusetankid peavad olema ventileeritavad.

(10) Vedelkütusele süttimispunktiga alla 55 °C ettenähtud tankid ei tohi olla laevakere osad ja peavad olema:
1) eraldatud masinaruumist ja meeskonnaruumidest;
2) eemal teistest süttimisallikatest.

(11) Väikelaeva elektrisüsteem peab olema projekteeritud ja paigaldatud nii, et oleks tagatud väikelaeva nõuetekohane kasutamine ning viidud minimaalseks tulekahju- ja elektrilöögioht.

(12) Vooluringides peab olema tagatud automaatne väljalülitus ülekoormuse või lühise tekkimise korral, välja arvatud masina käivitamise vooluring, mis peab saama toite otse akudelt.

(13) Akud peavad asuma eraldatud ventileeritavas akuruumis – konteineris, vältimaks gaaside ohtlikku kogunemist ja plahvatusohtu. Mitteventileeritava ruumi korral tuleb kasutada hooldevabasid geelakusid. Akud peavad olema kinnitatud ja kaitstud vee eest.

(14) Väikelaeva rooliseade peab olema projekteeritud, ehitatud ja seadistatud nii, et väikelaeva juhtimine oleks tagatud igasugustes ilmastikutingimustes.

(15) Jahil ja ühe pardale monteeritud jõuajamiga väikelaeval peab ülekandega juhtimissüsteemiga (hüdrauliline, liigend, tross, kett jne) rooliseadme puhul olema avariirooliseade vähendatud kiirusel roolimiseks.

§ 9. Nõuded gaasisüsteemile

(1) Väikelaeval kasutatavad vedelgaasiseadmed ja -süsteem peavad olema projekteeritud ning paigaldatud nii, et oleks välditud gaasileke ja plahvatusoht ning oleks tagatud võimalus lekete avastamiseks. Gaasisüsteemis kasutatavad materjalid ja koostisosad peavad vastama gaasimajanduses esitatavatele nõuetele, pidama vastu survele ning mitte reostama merekeskkonda.

(2) Gaasiseade peab olema varustatud leegi kustutamise seadmega, mis toimib kõikidele põletitele. Igat gaasi tarbivat seadet varustatakse gaasiga eraldi harust ja iga seade peab olema eraldi suletav. Ventilatsioon peab olema küllaldane vältimaks gaasilekkest ja põlemisproduktidest tekkivat ohtu.

(3) Statsionaarse gaasisüsteemiga varustatud väikelaeval peab olema kõikide gaasiballoonide paigutamiseks ainult väljast kasutatav konteiner, millest pihkuv gaas eralduks atmosfääri ning mis oleks eraldatud meeskonnaruumidest. Statsionaarne gaasisüsteem peab olema pärast monteerimist kontrollitud.

4. peatükk
TULEOHUTUSNÕUDED NING MEREKESKKONNA REOSTUSE VÄLTIMINE

§ 10. Tuleohutusnõuded väikelaevadele

(1) Väikelaeva projekteerimisel ja seadistamisel tuleb järgida tuleohutusnõudeid. Erilist tähelepanu tuleb pöörata ruumidele, kus kasutatakse lahtist tuld, kuumust eraldavatele piirkondadele, pea- ja abijõuseadmetele, kütuse ja õli ülevalgumisele, katmata kütuse- ja õlitorustikule. Vältida tuleb elektrijuhtmete paigutamist masinaruumis kuumust eraldavate pindade lähedusse.

(2) Väikelaev peab olema varustatud tuletõrjevahenditega sõltuvalt tuleohtlikkusest. Bensiinimootoriga masinaruum peab olema varustatud väljastpoolt masinaruumi töölerakendatava tulekustutussüsteemiga või andurite baasil toimiva automaatse süsteemiga. Kantavad tulekustutid peavad olema ettenähtud kohtadel ning üks väikelaeva juhtimise kohal juhi käeulatuses.

§ 11. Merekeskkonna reostuse vältimine

(1) Väikelaev peab olema ehitatud nii, et oleks välditud reostavate ainete (kütus, õli jne) sattumine vette. Väikelaeva statsionaarse mootori all peab olema õli ja kütuse kogumise vann.

(2) Tualettruumiga väikelaeval peab olema reoveetank või võimalus kasutada ajutist, vastavate torustike, ventiilide ja otsakutega varustatud reoveetanki reovete äraandmiseks sadamas või laskmiseks parda taha. Parda taha väljuval reoveetorul peab olema plommitav sulgur.

(3) Statsionaarse tualetita väikelaevas peab olema koht teisaldatava tualeti paigaldamiseks ja kasutamiseks.

5. peatükk
VÄIKELAEVA NÕUETELE VASTAVUSE HINDAMISE JA TÕENDAMISE KORD

1. jagu
Üldsätted

§ 12. Nõuetele vastavuse tõendamine

(1) Paragrahvi 1 lõikes 1 nimetatud toote nõuetele vastavust tõendab tootja või tema volitatud esindaja poolt koostatud vastavusdeklaratsioon ja ettenähtud juhtudel vastavusmärk.

(2) Vastavusmärk tõendab, et väikelaev ja § 1 lõike 1 punktides 1 kuni 5 nimetatud komponent vastab kõigile käesoleva määruse asjakohastele nõuetele ning et selle toote osas on järgitud käesoleva määruse kohaseid vastavushindamise protseduure.

(3) Vastavusmärki ei kanta osaliselt valmis väikelaevale selle turule laskmisel, kui selle tootja või tema volitatud esindaja deklareerivad, et see osaliselt valmis väikelaev on ette nähtud teiste poolt lõpuni ehitamiseks.

§ 13. Vastavusdeklaratsioon

(1) Vastavusdeklaratsioon peab:
1) olema kaasas väikelaevaga ja see peab olema lisatud väikelaeva kasutusjuhendisse;
2) olema kaasas § 1 lõike 1 punktides 1 kuni 5 nimetatud komponentidega.

(2) Vastavusdeklaratsioon peab sisaldama:
1) tootja või tootja volitatud esindaja nime ja aadressi;
2) väikelaeva või komponendi kirjeldust;
3) viiteid asjakohastele kasutatud harmoneeritud standarditele või viiteid muule tehnilisele kirjeldusele, millega vastavust deklareeritakse;
4) juhul kui asjakohane, siis viite teavitatud asutuse poolt väljastatud tüübihindamissertifikaadile;
5) juhul kui asjakohane, siis teavitatud asutuse nime ja aadressi;
6) isiku, kellel on volitus allkirjastada vastavusdeklaratsioon tootja või tootja volitatud esindaja eest, andmeid.

(3) Osaliselt valmis väikelaeva ehitaja või tema volitatud esindaja vastavusdeklaratsioon peab sisaldama:
1) ehitaja nime ja aadressi;
2) volitatud esindaja nime ja aadressi, või kui asjakohane, siis isiku, kes vastutab turule laskmise eest, nime ja aadressi;
3) osaliselt valmis väikelaeva kirjeldust;
4) kinnitust, et osaliselt valmis väikelaev on ette nähtud valmis ehitamiseks kellegi teise poolt ning et selle valmiduse astme juures vastab väikelaev käesoleva määruse nõuetele.

(4) Paragrahvi 1 lõike 1 punktides 1 kuni 5 nimetatud komponentide tootja või tema volitatud esindaja või isiku, kes vastutab komponendi turule laskmise eest, vastavusdeklaratsioon peab sisaldama järgmist:
1) ehitaja nime ja aadressi;
2) volitatud esindaja nime ja aadressi või kui asjakohane, siis isiku, kes vastutab turule laskmise eest, nime ja aadressi;
3) komponendi kirjeldust;
4) kinnitust, et komponent vastab asjakohastele nõuetele.

(5) Vastavusdeklaratsioon peab:
1) olema väikelaevaga kaasas ja lisatud väikelaeva kasutusjuhendisse;
2) olema kaasas § 1 lõike 1 punktides 1 kuni 5 nimetatud komponentidega.

§ 14. Vastavusmärk

(1) Väikelaev ja § 1 lõike 1 punktides 1 kuni 5 nimetatud komponent, mis vastab käesoleva määruse nõuetele, varustatakse turule laskmiseks vastavusmärgiga.

(2) Vastavusmärgi paigaldamisele kohaldatakse Vabariigi Valitsuse 12. detsembri 2000. a määrust nr 423 «Vastavusmärgi kuju, mõõtmed ja paigaldamise kord» (RT I 2000, 98, 635), arvestades käesolevast määrusest tulenevaid erisusi.

(3) Kui vastavushindamise protseduurides osales teavitatud asutus, peab vastavusmärgi juurde lisama teavitatud asutuse registreeringunumbri.

(4) Kui tootele, millele kantakse vastavusmärk, esitab nõudeid mõni teine õigusakt, siis tõendatakse vastavusmärgi paigaldamisega, et toode vastab kõigile sellele tootele kehtestatud nõuetele.

§ 15. Tehniline dokumentatsioon

(1) Käesoleva peatüki jagudes 2, 4, 5, 6 ja 8 nimetatud tehniline dokumentatsioon peab sisaldama kõiki asjakohaseid andmeid või meetmeid, mida tootja on kasutanud tagamaks komponendi või väikelaeva vastavust neile esitatavatele asjakohastele nõuetele.

(2) Tehniline dokumentatsioon peab võimaldama arusaamist toote projekteerimisest, valmistamisest ja tööpõhimõtetest. Tehniline dokumentatsioon peab võimaldama toote käesoleva määruse nõuetele vastavuse hindamist.

(3) Tehniline dokumentatsioon peab sisaldama:
1) tüübikirjeldust;
2) projekteerimis-, valmistamis- ja koostisosade ning muu taolise detailjooniseid ja skeeme;
3) jooniste ja skeemide ning toote tööpõhimõtete mõistmiseks vajalikke kirjeldusi ja selgitusi;
4) loetelu harmoneeritud standarditest, mida on täielikult või osaliselt valmistamisel järgitud või kui standardeid pole järgitud, siis kirjeldust muudest meetmetest, mida on rakendatud nõuetele vastavuse saavutamiseks;
5) arvutusi ja katseid;
6) arvutuste tulemusi ja katsete protokolle (tugevusarvutused, püstuvuse arvutused ja katsete tulemused, ujuvuse arvutused ja katsete tulemused, maksimaalselt lubatud mootorite võimsuse arvutused ja katsete tulemused).

§ 16. Vastavushindamise protseduurid

(1) Enne § 1 lõikes 1 nimetatud toodete valmistamist ja turule laskmist peab laevaehitaja või tema volitatud esindaja lähtuvalt väikelaeva kategooriast (A, B, C ja D) rakendama vastavaid vastavushindamise protseduure.

(2) A- ja B-kategooria väikelaevade puhul tuleb teha järgmised vastavushindamise protseduurid:
1) väikelaeva, kere pikkus 2,5 kuni 12 meetrit, puhul: moodul Aa;
2) väikelaeva, kere pikkus 12 kuni 24 meetrit, puhul: moodul B mooduliga C või üks järgmistest: B+D, B+F, G või H.

(3) C-kategooria väikelaevade, kere pikkus 2,5 kuni 12 meetrit, puhul tuleb teha järgmised vastavushindamise protseduurid:
1) kui § 7 lõigete 2 ja 3 täitmiseks on rakendatud harmoneeritud standardeid: moodul A;
2) kui § 7 lõigete 2 ja 3 täitmiseks ei ole rakendatud harmoneeritud standardeid: moodul Aa.

(4) C-kategooria väikelaevade, kere pikkus 12 kuni 24 meetrit, puhul tuleb järgida moodulit B koos mooduliga C või ühte järgmistest: B+D, B+F, G või H.

(5) D-kategooria väikelaeva, kere pikkus 2,5 kuni 24 meetrit, puhul tuleb järgida moodulit A.

(6) Paragrahvi 1 lõike 1 punktides 1 kuni 5 nimetatud komponentide puhul tuleb järgida ühte järgmistest: B+C, B+C, B+F, G või H.

2. jagu
Moodul A ehk sisene tootmiskontroll

§ 17. Moodul A ehk sisene tootmiskontroll

(1) Käesolev moodul kirjeldab menetlust, mille kohaselt tootja või tema volitatud esindaja hindab ja tõendab, et kõnealune toode vastab käesoleva määruse nõuetele.

(2) Tootja või tema volitatud esindaja peab toote nõuetele vastavuse tõendamiseks varustama toote vastavusmärgiga ning koostama vastavusdeklaratsiooni.

(3) Tootja peab rakendama kõiki vajalikke meetmeid tagamaks valmistamisprotsessiga toote vastavuse tehnilises dokumentatsioonis toodud andmetele ja käesolevas määruses sätestatud nõuetele.

§ 18. Tehniline dokumentatsioon

(1) Tootja peab koostama tehnilise dokumentatsiooni.

(2) Tootja või tootja volitatud esindaja või isik, kes lasi kõnealuse toote turule, peab säilitama tehnilist dokumentatsiooni vähemalt 10 aastat pärast viimase toote valmistamist. Tootja või tema volitatud esindaja peab hoidma vastavusdeklaratsiooni koopiat koos tehnilise dokumentatsiooniga.

(3) Tehniline dokumentatsioon peab võimaldama toote nõuetele vastavust hinnata. See peab niivõrd, kui see on asjakohane, sisaldama toote projekti, valmistamise ja kasutamise põhimõtteid.

3. jagu
Moodul Aa ehk sisene tootmiskontroll koos katsetega

§ 19. Moodul Aa

(1) Moodul Aa ehk sisene tootmiskontroll koos katsetega koosneb §-des 17 ja 18 sätestatust, arvestades käesolevast jaost tulenevate täiendavate nõuetega.

(2) Tootmise käigus varustab tootja teavitatud asutuse vastutusel toote teavitatud asutuse registreeringunumbriga.

§ 20. Katsed

(1) Tootja teeb või laseb teha ühel või mitmel tootenäidisel ühe või enam järgmistest katsetest, ekvivalentsetest arvutustest või kontrollist:
1) püstuvuse kontroll (katse), arvestades § 7 lõikes 2 sätestatud nõudeid;
2) ujuvust iseloomustavate andmete kontroll (katse), arvestades § 7 lõikes 3 sätestatud nõudeid.

(2) Neid katseid, arvutusi või kontrolle tehakse teavitatud asutuse kaasamisel.

4. jagu
Moodul B ehk tüübihindamine

§ 21. Moodul B ehk tüübihindamine

(1) Tüübihindamine on menetlus, mille kaudu teavitatud asutus hindab ja tõendab, et toodangu näidis vastab käesoleva määruse asjakohastele nõuetele.

(2) Tootja või tema volitatud esindaja esitavad ainult ühele teavitatud asutusele taotluse tüübihindamise teostamiseks. Nimetatud taotlus peab sisaldama:
1) tootja nime ja aadressi ja kui taotluse esitab tootja volitatud esindaja, siis ka tema nime ja aadressi;
2) kirjalikku deklaratsiooni selle kohta, et sama taotlust ei ole esitatud mõnele teisele teavitatud asutusele;
3) paragrahvis 15 sätestatud tehnilist dokumentatsiooni.

(3) Taotluse esitaja peab andma teavitatud asutusele kavandatava toodangu näidise (edaspidi tüüp). Kui katsetuste programm eeldab rohkem näidiseid, võib teavitatud asutus nõuda täiendavaid näidiseid.

(4) Tüüp võib esindada mitmeid toote versioone, niivõrd kui erinevused ei mõjuta ohutuse taset ja teisi toote tööpõhimõtteid.

§ 22. Teavitatud asutuse kohustused

Teavitatud asutus vastavalt «Toote nõuetele vastavuse tõendamise seadusele»:
1) hindab tehnilist dokumentatsiooni, kontrollib, kas tüüp on valmistatud sellega kooskõlas, samuti teeb kindlaks osad, mis on projekteeritud harmoneeritud standardite kohaselt, ning osad, mille projekteerimisel ei ole järgitud harmoneeritud standardeid;
2) kui harmoneeritud standardeid ei ole rakendatud, teeb või laseb teha vajalikud kontrollid ja katsed kontrollimaks, kas rakendatud meetmed tagavad käesoleva määruse nõuetele vastavuse;
3) kui on rakendatud harmoneeritud standardeid, teeb või laseb teha vajalikud kontrollid ja katsed kontrollimaks, kas standardeid on õigesti rakendatud;
4) lepib tootjaga kokku koha, kus vajalikud katsed ja kontrollid tehakse.

§ 23. Tüübihindamissertifikaat

(1) Kui tüüp vastab käesoleva määruse nõuetele, väljastab teavitatud asutus tüübihindamissertifikaadi.

(2) Tüübihindamissertifikaat peab sisaldama tootja nime ja aadressi, kontrollide ja katsete järeldused, sertifikaadi kehtivuse tingimused ja tüübi identifitseerimiseks vajalikke andmeid.

(3) Tüübihindamissertifikaadile tuleb lisada asjakohased osad tehnilisest dokumentatsioonist ning selle koopiat säilitab teavitatud asutus.

(4) Kui teavitatud asutus ei väljasta tüübihindamissertifikaati, peab ta seda põhjendama.

§ 24. Tüübihindamissertifikaadi muutmine

Tüübihindamist taotlenud isik teatab teavitatud asutusele, kes säilitab tüübihindamissertifikaati puudutavat tehnilist dokumentatsiooni, kõigist heakskiidetud tüübile tehtud muudatustest. Kui need muudatused võivad mõjutada toote vastavust käesoleva määruse nõuetele või ettenähtud kasutustingimusi, siis tuleb neile muudatustele saada eelnev heakskiit. Heakskiit antakse täiendusena esialgsele tüübihindamissertifikaadile.

§ 25. Dokumentide hoidmine ja teavitamine

(1) Teavitatud asutus peab informeerima teisi teavitatud asutusi tüübihindamissertifikaatide väljastamisest keeldumisest, kehtetuks tunnistamisest ning täiendavatest heakskiitudest.

(2) Teistel teavitatud asutustel on õigus saada koopiaid tüübihindamissertifikaatidest ja nende täiendavatest heakskiitudest. Tüübihindamissertifikaadi lisad peavad olema teistele teavitatud asutustele kättesaadavad.

(3) Tootja, tema volitatud esindaja või isik, kes laseb toote turule, peab koos tehnilise dokumentatsiooniga hoidma tüübihindamissertifikaadi koopiaid ja nende täiendavaid heakskiite kümme aastat viimase toote valmistamisest arvates.

5. jagu
Moodul C ehk tüübivastavus

§ 26. Moodul C ehk tüübivastavus

Tüübivastavus on menetlus, mille käigus tootja või tema volitatud esindaja hindab ja tõendab, et antud toode vastab tüübihindamissertifikaadile ja käesoleva määruse nõuetele.

§ 27. Tootja ülesanded

(1) Tootja peab rakendama kõiki vajalikke meetmeid kindlustamaks, et valmistamisprotsess tagab toote vastavuse tüübihindamissertifikaadile ja käesoleva määruse nõuetele.

(2) Tootja varustab iga toote vastavusmärgiga ja koostab vastavusdeklaratsiooni.

§ 28. Dokumentide hoidmine

Tootja, tema volitatud esindaja või isik, kes laseb toote turule, peab hoidma vastavusdeklaratsiooni koopiat 10 aastat viimase toote valmistamisest arvates.

6. jagu
Moodul D ehk tootmise kvaliteedi tagamine

§ 29. Moodul D ehk tootmise kvaliteedi tagamine

(1) Tootmise kvaliteedi tagamine on menetlus, mille käigus lõikes 3 sätestatud nõuet arvestav tootja hindab ja tõendab, et toode vastab tüübihindamissertifikaadis kirjeldatud tüübile ja käesoleva määruse nõuetele.

(2) Tootja või tema volitatud esindaja koostab vastavusdeklaratsiooni ja kinnitab tootele vastavusmärgi. Vastavusmärgile peab lisama järelevalvet teostava teavitatud asutuse registreeringunumbri.

(3) Tootja peab toimima heakskiidetud kvaliteedisüsteemi kohaselt nii toote valmistamisel, lõppkontrollil kui katsetamistel ja alluma teavitatud asutuse poolsele järelevalvele.

§ 30. Kvaliteedisüsteemi heakskiitmine

(1) Tootja esitab taotluse kvaliteedisüsteemi heakskiitmiseks teavitatud asutusele.

(2) Taotlus peab sisaldama:
1) kõik vajalikud andmed kavandatavast tootest;
2) kvaliteedisüsteemi puudutava dokumentatsiooni;
3) heakskiidetud tüübi tehnilise dokumentatsiooni ja koopia tüübihindamissertifikaadist.

(3) Kvaliteedisüsteem peab tagama toote vastavuse tüübihindamissertifikaadis kirjeldatud tüübile ja käesoleva määruse nõuetele.

(4) Kõik tootja poolt kasutatud elemendid, nõuded ja korraldused peavad olema dokumenteeritud, süstematiseeritud ja järjekorras, kirjalikult kantud juhenditesse, protseduuridesse ja instruktsioonidesse.

(5) Kvaliteedisüsteemi dokumentatsioon peab võimaldama kooskõlastatud esitamist kvaliteedi programmides, plaanides, käsiraamatutes ja dokumentides.

(6) Kvaliteedisüsteemi dokumentatsioon peab sisaldama üksikasjalist ja adekvaatset kirjeldust:
1) kvaliteedi eesmärkidest ja organisatsioonilisest struktuurist, vastutusest ja juhtimisest seoses toote kvaliteediga;
2) tootmise, kvaliteedi kontrolli ja kvaliteedi tagamise tehnikast, protsessidest ja süstemaatilistest toimingutest, milliseid tuleb kasutada;
3) katsetest ja testidest, milliseid kasutatakse enne tootmist, tootmises ja pärast tootmist, samuti sagedust, millega neid tuleb teostada;
4) kvaliteedi dokumentidest nagu inspektsioonide raportid ja katsete tulemused, töötajate kvalifikatsioon jne;
5) määratud järelevalve teostamisest toote kvaliteedi üle ja kvaliteedisüsteemi efektiivsest toimimisest.

§ 31. Teavitatud asutuse kohustused kvaliteedisüsteemi hindamisel

(1) Teavitatud asutus hindab kvaliteedisüsteemi ja teeb kindlaks, kas see vastab §-s 30 sätestatud nõuetele. Kui kvaliteedisüsteemiga kohaldatakse asjakohaseid harmoneeritud standardeid, eeldatakse, et see vastab § 30 nõuetele.

(2) Hindamist teostavas töögrupis peab olema vähemalt üks liige, kellel on kogemusi vastava tootmistehnoloogiaga.

(3) Hindamismenetlusse peab kuuluma kontrollkäik tootmiskohtadesse.

(4) Hindamise tulemused teatatakse tootjale. Teates peab sisalduma hindamise tulemuste kokkuvõte ja motiveeritud hinnang.

§ 32. Kvaliteedisüsteemi täitmine ja muutmine

(1) Tootja täidab heakskiidetud kvaliteedisüsteemist tulenevaid kohustusi ja hoiab kvaliteedisüsteemi sellisel tasemel, et see oleks piisav ja efektiivne.

(2) Tootja või tema volitatud esindaja teatab kvaliteedisüsteemi heakskiitnud teavitatud asutusele kõigist planeeritavatest kvaliteedisüsteemi muudatustest.

(3) Teavitatud asutus hindab planeeritavaid muudatusi ja otsustab, kas muudetud kvaliteedisüsteem vastab §-s 30 sätestatud nõuetele või on vajalik sooritada uus hindamine. Teavitatud asutus esitab selle kohta tootjale teate, milles sisaldub hinnangu põhjendus ja järeldusotsus.

§ 33. Kvaliteedisüsteemi järelevalve

(1) Kvaliteedisüsteemi järelevalve eesmärk on tagada, et tootja täidab heakskiidetud kvaliteedisüsteemist tulenevaid kohustusi korralikult.

(2) Tootja peab võimaldama teavitatud asutusele järelevalve eesmärgil juurdepääsu valmistamis-, kontrolli-, katsetus- ja ladustamiskohtadele. Samuti peab tootja varustama teavitatud asutust kogu vajaliku informatsiooniga, eriti järgmisega:
1) kvaliteedisüsteemi dokumentatsioon;
2) kvaliteediprotokollid nagu kontrollimiste aruanded, katsete, kalibreerimiste ja asjaomase personali kvalifikatsiooni puudutavad andmed.

(3) Tagamaks, et tootja säilitab ja rakendab heakskiidetud kvaliteedisüsteemi, peab teavitatud asutus kvaliteedisüsteemi perioodiliselt kontrollima. Pärast kontrolli esitab teavitatud asutus tootjale sellekohase aruande.

(4) Teavitatud asutus võib tootjat erakorraliselt kontrollida. Selliste kontrollkäikude käigus võib teavitatud asutus, tegemaks kindlaks kvaliteedisüsteemi korrektset toimimist, teha katseid või lasta need teha. Teavitatud asutus esitab pärast erakorralist kontrolli tootjale kontrolli aruande ja kui tehti katseid, siis ka katsete protokollid.

§ 34. Dokumentide hoidmine ja teavitamine

(1) Tootja peab säilitama kümme aastat viimase toote valmistamisest järgmised dokumendid:
1) kvaliteedisüsteemi puudutavad dokumendid;
2) kvaliteedisüsteemi tehtud muudatusi puudutavad dokumendid;
3) teavitatud asutuse otsused ja teated.

(2) Teavitatud asutus annab teistele teavitatud asutustele asjakohast teavet kvaliteedisüsteemide heakskiitmise ja nende tühistamise kohta.

7. jagu
Moodul F ehk toote tõendamine

§ 35. Moodul F ehk toote tõendamine

(1) Toote tõendamine on menetlus, mille käigus tootja või tema volitatud esindaja kontrollib ja kinnitab, et tooted, mille suhtes kohaldatakse lõikes 4 sätestatut, vastab tüübihindamissertifikaadis kirjeldatud tüübile ja käesoleva määruse asjakohastele nõuetele.

(2) Tootja peab rakendama kõiki vajalikke meetmeid tagamaks, et tootmisprotsess tagab toote vastavuse tüübihindamissertifikaadis kirjeldatud tüübile ja käesoleva määruse asjakohastele nõuetele.

(3) Tootja või tema volitatud esindaja peab toote varustama vastavusmärgiga ja koostama vastavusdeklaratsiooni.

(4) Kontrollimaks toote vastavust nõuetele teeb teavitatud asutus asjakohased kontrollid ja katsed tootja valikul kas kontrollides ja katsetades igat toodet või kasutades statistilist meetodit.

(5) Tootja või tema volitatud esindaja hoiab vastavusdeklaratsiooni koopiat kümme aastat, alates viimase toote valmistamisest.

§ 36. Hindamine igat toodet katsetades

(1) Tõendamaks, et toode vastab tüübihindamissertifikaadis kirjeldatud tüübile ja käesoleva määruse nõuetele, tuleb igat toodet eraldi hinnata ja teha harmoneeritud standardite kohased katsed või muud samaväärsed katsed.

(2) Teavitatud asutus kinnitab või laseb kinnitada igale heakskiidetud tootele oma registreeringunumbri ja koostab kirjaliku aruande teostatud katsete kohta.

(3) Tootja või tema volitatud esindaja peavad tagama, et nad on võimelised nõudmise korral esitama teavitatud asutuse vastavussertifikaate.

§ 37. Statistiline meetod

(1) Tootja esitab oma tooted homogeensete partiidena ja võtab tarvitusele kõik võimalikud meetmed tagamaks tootmisprotsessiga iga toote homogeensuse.

(2) Kõik tooted tuleb esitada tõendamiseks homogeensete partiidena. Igast partiist võetakse juhuslik näidis. Näidist hinnatakse eraldi ja sellega tehakse asjakohased harmoneeritud standardite kohased katsed või muud asjakohased samaväärsed katsed. Hinnangu ja katsetustulemuste baasil tehakse kindlaks, kas toodangu partii vastab käesoleva määruse nõuetele või mitte.

(3) Statistilise kontrollimise protseduur peab sisaldama järgmisi elemente:
1) rakendatav statistiline meetod;
2) proovivõtu plaan koos seda iseloomustavate näitajatega.

(4) Nõuetele vastavaks tunnistatud partiide puhul laseb teavitatud asutus kinnitada või kinnitab igale tootele oma registreeringunumbri ja koostab aruande teostatud katsete kohta. Kõik partiisse kuuluvad tooted võib lasta turule, välja arvatud need näidised, mis ei vastanud nõuetele.

(5) Nõuetele mittevastavaks tunnistatud partiide puhul rakendab teavitatud asutus vajalikke meetmeid takistamaks selle partii turule laskmist. Kui partiisid tunnistatakse mittevastavaks sageli, võib teavitatud asutus peatada statistilise meetodi kasutamise.

(6) Tootja või tema volitatud esindaja võib tootmisprotsessi käigus kinnitada teavitatud asutuse registreeringunumbri toodangule.

8. jagu
Moodul G ehk toote ühiku tõendamine

§ 38. Moodul G ehk toote ühiku tõendamine

(1) Toote ühiku tõendamine on menetlus, mille käigus tootja tagab ja kinnitab, et toode, mille kohta on väljastatud lõikes 4 nimetatud sertifikaat, vastab käesoleva määruse nõuetele.

(2) Tootja või tema volitatud esindaja kinnitab tootele vastavusmärgi ja koostab vastavusdeklaratsiooni.

(3) Tegemaks kindlaks toote nõuetele vastavuse hindab teavitatud asutus toodet ja teostab vajalikud harmoneeritud standardite kohased katsed või samaväärsed katsed.

(4) Teavitatud asutus kinnitab või laseb kinnitada oma registreeringunumbri heakskiidetud tootele ja koostab vastavussertifikaadi.

(5) Tehnilise dokumentatsiooni eesmärk on võimaldada toote valmistamist vastavalt kvaliteedinõuetele ja teha tootmise operatsioonid arusaadavaks.

9. jagu
Moodul H ehk täielik kvaliteedi tagamine

§ 39. Moodul H ehk täielik kvaliteedi tagamine

(1) Täielik kvaliteedi tagamine on menetlus, mille käigus tootja, kes täidab lõikes 3 sätestatud nõudeid hindab ja tõendab, et kõnealused tooted vastavad käesoleva määruse nõuetele.

(2) Tootja või tema volitatud esindaja koostab kirjaliku vastavusdeklaratsiooni ja kinnitab igale tootele vastavusmärgi. Vastavusmärgile tuleb lisada kvaliteedisüsteemi järelevalvet teinud teavitatud asutuse registreeringunumber.

(3) Tootja peab toimima heakskiidetud kvaliteedisüsteemi kohaselt nii toote valmistamisel, lõppkontrollil kui katsetamistel ja alluma teavitatud asutuse poolsele järelevalvele.

§ 40. Kvaliteedisüsteemi heakskiitmine

(1) Tootja esitab taotluse kvaliteedisüsteemi heakskiitmiseks teavitatud asutusele. Taotlus peab sisaldama:
1) kõik vajalikud andmed kavandatava toote kohta;
2) kvaliteedisüsteemi puudutavat dokumentatsiooni;
3) heakskiidetud tüübi tehnilist dokumentatsiooni ja koopiat tüübihindamissertifikaadist.

(2) Kvaliteedisüsteem peab tagama toote vastavuse tüübihindamissertifikaadis kirjeldatud tüübile ja käesoleva määruse nõuetele.

(3) Kõik tootja poolt kasutatud elemendid, nõuded ja korraldused peavad olema dokumenteeritud, süstematiseeritud ja järjekorras, kirjalikult kantud juhenditesse, protseduuridesse ja instruktsioonidesse. Kvaliteedisüsteemi dokumentatsioon peab tagama lihtsa arusaamise kvaliteedi tagamisviisidest ja protseduuridest, nagu kvaliteedi programmid, plaanid, käsiraamatud ja dokumendid.

(4) Kvaliteedisüsteem peab sisaldama kirjeldust järgmistest asjaoludest:
1) kvaliteedi eesmärgid ja organisatsiooniline struktuur, projekteerimise ning toote kvaliteedi juhtijad ja vastutus;
2) tehniliste jooniste spetsifikatsioonid, sealhulgas rakendatud standardid, ja kui harmoneeritud standardeid ei rakendata täielikult, siis rakendatud meetmed, mis tagavad toote vastavuse käesoleva määruse nõuetele;
3) jooniste ja projekteerimise protsessis kasutatavate süstemaatiliste toimingute kontrollimised, olenevalt projekteerimise kategooriast;
4) tootmise vastavus tehnilisele dokumentatsioonile, kvaliteedi kontroll ja kvaliteedi tehniline kindlustamine, kasutatavad protsessid ja süstemaatilised toimingud;
5) enne tootmist, tootmise jooksul ja pärast tootmist kasutatavad kontrollid ja katsetused, nende sagedus;
6) kvaliteedi dokumendid nagu inspektsioonide raportid, katsetuste ja mõõtmiste tulemused, personali kvalifikatsiooni aruanded jne;
7) vahendid projekteerimise, toote kvaliteedi, kvaliteedisüsteemi efektiivseks kontrolliks.

§ 41. Teavitatud asutuse kohustused kvaliteedisüsteemi hindamisel

(1) Teavitatud asutus hindab kvaliteedisüsteemi ja teeb kindlaks, kas see vastab §-s 40 sätestatud nõuetele. Kui kvaliteedisüsteemiga kohaldatakse harmoneeritud standardit (EN 29001), eeldatakse, et see vastab § 40 nõuetele.

(2) Hindamist teostavas töögrupis peab olema vähemalt üks liige, kellel on kogemusi vastava tootmistehnoloogiaga.

(3) Hindamismenetlusse peab kuuluma kontrollkäik tootmiskohtadesse.

(4) Hindamise tulemused teatatakse tootjale. Teates peab sisalduma hindamise tulemuste kokkuvõte ja motiveeritud hinnang.

§ 42. Kvaliteedisüsteemi täitmine ja muutmine

(1) Tootja täidab heakskiidetud kvaliteedisüsteemist tulenevaid kohustusi ja hoiab kvaliteedisüsteemi sellisel tasemel, et see oleks piisav ja efektiivne.

(2) Tootja või tema volitatud esindaja teatab kvaliteedisüsteemi heakskiitnud teavitatud asutusele kõigist planeeritavatest kvaliteedisüsteemi muudatustest.

(3) Teavitatud asutus hindab planeeritavaid muudatusi ja otsustab, kas muudetud kvaliteedisüsteem vastab §-s 40 sätestatud nõuetele või on vajalik sooritada uus hindamine. Teavitatud asutus esitab selle kohta tootjale teate, milles sisaldub hinnangu põhjendus ja järeldusotsus.

§ 43. Kvaliteedisüsteemi järelevalve

(1) Kvaliteedisüsteemi järelevalve eesmärk on tagada, et tootja täidab heakskiidetud kvaliteedisüsteemist tulenevaid kohustusi korralikult.

(2) Tootja peab võimaldama teavitatud asutusele järelevalve eesmärgil juurdepääsu valmistamis-, kontrolli-, katsetus- ja ladustamiskohtadele. Samuti peab tootja varustama teavitatud asutust kogu vajaliku informatsiooniga, eriti järgmisega:
1) kvaliteedisüsteemi dokumentatsioon;
2) kvaliteediprotokollid nagu kontrollimiste aruanded, katsete, kalibreerimiste ja asjaomase personali kvalifikatsiooni puudutavad andmed.

(3) Tagamaks, et tootja säilitab ja rakendab heakskiidetud kvaliteedisüsteemi, peab teavitatud asutus kvaliteedisüsteemi perioodiliselt kontrollima. Pärast kontrolli esitab teavitatud asutus tootjale sellekohase aruande.

(4) Teavitatud asutus võib tootjat erakorraliselt kontrollida. Selliste kontrollkäikude käigus võib teavitatud asutus, tegemaks kindlaks kvaliteedisüsteemi korrektset toimimist, teha katseid või lasta need teha. Teavitatud asutus esitab pärast erakorralist kontrolli tootjale kontrolli aruande ja kui tehti katseid, siis ka katsete protokollid.

§ 44. Dokumentide hoidmine ja teavitamine

(1) Tootja peab säilitama kümme aastat viimase toote valmistamisest arvates järgmised dokumendid:
1) kvaliteedisüsteemi puudutavad dokumendid;
2) kvaliteedisüsteemi tehtud muudatusi puudutavad dokumendid;
3) teavitatud asutuse otsused ja teated.

(2) Teavitatud asutus annab teistele teavitatud asutustele asjakohast teavet kvaliteedisüsteemide heakskiitmise ja nende tühistamise kohta.

6. peatükk
RAKENDUSSÄTTED

§ 45. «Haldusmenetluse seaduse» kohaldamine

Määruses sätestatud haldusmenetlusele kohaldatakse «Haldusmenetluse seadust» (RT I 2001, 58, 354; 2002, 53, 336; 61, 375) «Meresõiduohutuse seaduses» ja «Toote ohutuse seaduses» sätestatud erisustega.

§ 46. Määruse kehtetuks tunnistamine

Vabariigi Valitsuse 23. detsembri 1998. a määrus nr 298 «Väikelaevade kvaliteedinõuded» (RT I 1998, 118–120, 1896) tunnistatakse kehtetuks.

§ 47. Määruse jõustumine

(1) Määrus jõustub 1. jaanuaril 2003. a.

(2) Käesolevas määruses sätestatud vastavusmärgi paigaldamise kohustus ja § 1 lõige 6 ning § 2 lõige 1 jõustuvad Eesti ühinemisel Euroopa Liiduga, ühinemise hetkest.

1 94/25/EC (EÜT L 164, 30/06/1994)

Peaminister Siim KALLAS

Majandus-
ja kommunikatsiooniminister Liina TÕNISSON

Riigisekretär Aino LEPIK von WIRÉN

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json