Teksti suurus:

Laevade järelevalve andmekogu põhimäärus

Väljaandja:Majandus- ja taristuminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:12.06.2021
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:13.08.2022
Avaldamismärge:RT I, 09.06.2021, 14

Laevade järelevalve andmekogu põhimäärus

Vastu võetud 07.06.2021 nr 31

Määrus kehtestatakse meresõiduohutuse seaduse § 752 lõike 4 alusel.

§ 1.  Andmekogu nimi

  Andmekogu nimi on laevade järelevalve andmekogu, inglise keeles Ship Supervision Database.

§ 2.  Andmekogu eesmärk

  Andmekogu pidamise eesmärk on Eestis registreeritud laevade, väikelaevade ja teisaldatavate ujuvvahendite (edaspidi laev) ning reederi meresõiduohutuse ja sisevetel sõidu ohutuse ning turvalisuse nõuetele vastavusega seonduvate andmete ja nende alusel Transpordiameti tehtava auditeerimise, ülevaatuse ja riikliku järelevalve toimingute ja menetlustega ning otsuste ja ettekirjutustega seonduvate andmete elektrooniline talletamine, süstematiseerimine ja asjaomaste asutuste vahel vahetamine ning ülevaadete koostamine.

§ 3.  Andmekogu vastutav töötleja

  Andmekogu vastutav töötleja on Transpordiamet.

§ 4.  Andmekogu pidamine

  (1) Andmekogu peetakse digitaalse andmekoguna.

  (2) Andmekogu alusdokumendid on elektroonilised või paberkandjal. Paberkandjal alusdokumentide andmed kantakse andmekogusse elektrooniliselt, välja arvatud joonised ja tehniline dokumentatsioon, mille olemasolu kohta paberkandjal tehakse andmekogusse märge.

  (3) Andmekogu on liidestatud infosüsteemide andmevahetuskihiga.

  (4) Andmete turbeaste on keskmine (M) ja andmekogu turvaklass on K2T1S1.

§ 5.  Andmekogusse kantavad andmed

  (1) Andmekogu koosneb järgmistest andmestikest:
  1) menetluse andmestik;
  2) riikliku järelevalve andmestik;
  3) auditi ja ülevaatuse andmestik.

  (2) Andmekogus töödeldavate andmete täpsem andmekoosseis on sätestatud määruse lisas.

§ 6.  Andmete andmekogusse esitamine

  (1) Riikliku järelevalve andmestiku ning auditi ja ülevaatuse andmestiku andmed esitab andmekogusse vastutav töötleja kahe tööpäeva jooksul pärast auditi, ülevaatuse või riikliku järelevalve toimingu teostamist.

  (2) Menetluse andmestiku ning auditi ja ülevaatuse andmestiku andmed taotluse kohta esitab andmekogusse reeder või vastutav töötleja kahe tööpäeva jooksul pärast reederilt taotluse saamist.

  (3) Andmed esitatakse andmekogusse veebipõhise kasutajaliidese kaudu või andmekogude andmevahetuskihi kaudu teisest riigi, kohaliku omavalitsuse üksuse või muu avalik-õigusliku isiku andmekogust.

§ 7.  Andmevahetus teiste andmekogudega

  Andmekogu vastutaval töötlejal on õigus seadusega või seaduse alusel antud õigusaktiga talle pandud ülesannete täitmiseks esitada päringuid ja saada andmeid teisest riigi andmekogust infosüsteemide andmevahetuskihi kaudu järgmiselt:
  1) rahvastikuregistrist füüsilise isiku nimi ja isikukood;
  2) äriregistrist laevaomaniku või reederi nimi, registrikood, seadusjärgse esindaja nimi ja esindusõiguse ulatus ning kontaktandmed;
  3) liiklusregistrist väikelaevade, alla 12-meetrise kogupikkusega laevade ja jettide andmebaasi andmed;
  4) laevakinnistusraamatust laeva ja selle omaniku andmed;
  5) esimesest laevapereta prahitud laevade registrist laeva ja laeva prahtija andmed;
  6) teisest laevapereta prahitud laevade registrist laeva ja laeva prahtija andmed;
  7) riigihaldusülesandeid täitvate laevade andmekogust laeva, riigivara valitseja ja volitatud asutuse andmed;
  8) aadressiandmete süsteemist koha-aadressi andmed.

§ 8.  Andmete töötlemine

  (1) Ebaõigete andmete avastamisel andmekogus või kui reeder esitab avalduse andmete muutmiseks andmekogus, teeb vastutav töötleja andmekogus paranduse kahe tööpäeva jooksul ebaõigetest andmetest teadasaamise või avalduse esitamise päevast arvates.

  (2) Vastutaval töötlejal on õigus kontrollida reederilt esitatud andmete ja dokumentide õigsust, nõuda täiendavate andmete, dokumentide või selgituste esitamist.

  (3) Vastutav töötleja on kohustatud tegema järelepärimisi, kui on tekkinud kahtlus esitatud andmete õigsuses.

  (4) Kui reederi avaldus andmete muutmiseks ei ole põhjendatud või kui ta ei esita andmekogu vastutava töötleja poolt määratud tähtajaks täiendavaid andmeid, dokumente või selgitusi, jätab andmekogu vastutav töötleja avalduse rahuldamata ja põhjendab seda kirjalikult.

  (5) Andmekogu andmete kõiki sisestamisi, muutmisi ja kustutamisi ning andmete, mis ei ole avalikud, vaatamisi ning väljastamisi logitakse. Logi sisaldab kirje looja ja loomise aja, muutja ja muutmise aja, kustutaja ja kustutamise aja, vaataja ja vaatamise aja ning väljastaja, väljastamise aja ja väljastatud andmete saaja andmeid.

§ 9.  Juurdepääs andmekogule ja andmekogusse kantud andmetele

  (1) Andmekogus töödeldavad andmed riikliku järelevalve käigus tehtud jõustunud ettekirjutuse kohta ning väljastatud tunnistuse kehtivuse kohta on avalikud.

  (2) Andmekogus töödeldavatele ning lõikes 1 nimetamata andmetele on isikul juurdepääs üksnes enda ja temaga seotud laeva andmete ulatuses.

  (3) Maaeluministeeriumil ning Põllumajandus- ja Toiduametil on juurdepääs kalalaevade kohta andmekogusse kantud andmetele kalamajandust puudutavate ülesannete täitmiseks.

  (4) Politsei- ja Piirivalveametil ning Keskkonnaametil on juurdepääs järelevalvetoiminguteks vajalikele andmetele.

  (5) Juurdepääs andmetele, mis ei ole avalikud, võimaldatakse pärast isiku tuvastamist ja autoriseerimist otseligipääsuna veebipõhise kasutajaliidese kaudu.

  (6) Juurdepääs andmekogusse andmete esitamiseks ja neis muudatuste tegemiseks võimaldatakse andmekogu veebipõhises kasutajaliideses kasutamise õiguse andmisega. Vastutav töötleja määratleb kasutamise õiguse andmisel juurdepääsu ulatuse.

§ 10.  Andmete säilitamine

  (1) Laevale väljastatud tunnistusi säilitatakse viis aastat ning andmekogus töödeldavaid muid andmeid 30 aastat laeva laevakinnistusraamatust, esimesest laevapereta prahitud laevade registrist, teisest laevapereta prahitud laevade registrist, riigihaldusülesandeid täitvate laevade andmekogust või liiklusregistrist kustutamisest.

  (2) Andmekogusse kantud andmete alusdokumente säilitatakse kooskõlas vastutava töötleja dokumendihalduses kehtestatud säilitustähtaegadega.

  (3) Andmekogusse andmete sisestamise, muutmise, kustutamise ja vaatamise logi säilitatakse kolm aastat vastava logimise päevast arvates.

  (4) Andmed hävitatakse säilitustähtaja möödumisel. Andmekogu vastutav töötleja võib statistilistel eesmärkidel rakendada andmete hävitamise asemel andmete anonüümseks muutmist tagasikodeerimist mittevõimaldaval viisil.

§ 11.  Andmekogu lõpetamine

  Andmekogu lõpetamisel otsustatakse andmete teise andmekogusse või avalikku arhiivi üleandmine või nende hävitamine ja üleandmise või hävitamise tähtaeg.

§ 12.  Digitaalsele andmekogule üleminek

  (1) Vastutav töötleja kannab kahe kuu jooksul määruse jõustumisest enne andmekogu moodustamist kogutud ja määruse lisas sätestatud andmed andmekogusse või teeb andmekogus märke laeva jooniste ja tehnilise dokumentatsiooni olemasolu kohta paberkandjal.

  (2) Lõikes 1 nimetatud paberkandjal alusdokumendid hävitatakse §-s 10 sätestatud säilitustähtaja möödumisel.

Taavi Aas
Majandus- ja taristuminister

Ando Leppiman
Kantsler

Lisa Laevade järelevalve andmekogus töödeldavad andmed

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json