Teksti suurus:

Krediidiasutuse riskijuhtimise, omavahendite ja kapitali adekvaatsuse kohta avalikustatav teave

Krediidiasutuse riskijuhtimise, omavahendite ja kapitali adekvaatsuse kohta avalikustatav teave - sisukord
Väljaandja:Eesti Panga President
Akti liik:määrus
Teksti liik:terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:31.12.2011
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:09.01.2014
Avaldamismärge:RT I, 16.11.2011, 5

Krediidiasutuse riskijuhtimise, omavahendite ja kapitali adekvaatsuse kohta avalikustatav teave

Vastu võetud 02.11.2009 nr 8
RTL 2009, 82, 1200
jõustumine 09.11.2009

Muudetud järgmiste aktidega (näita)

VastuvõtmineAvaldamineJõustumine
21.07.2010RT I 2010, 51, 32501.01.2011
04.11.2011RT I, 16.11.2011, 131.12.2011

Määrus kehtestatakse «Krediidiasutuste seaduse» § 921 lõike 8 alusel.

1. peatükk ÜLDSÄTTED 

§ 1.   Määruse reguleerimisala

  Määrusega kehtestatakse krediidiasutuse poolt krediidiasutuse või krediidiasutuse konsolideerimisgrupi riskijuhtimise, omavahendite ja kapitali adekvaatsuse kohta avalikustatava teabe (edaspidi teave) loetelu ja nõuded teabe sisule.

§ 2.   Määruse kohaldamine

  (1) Määrust kohaldatakse kõikidele Eestis tegutsevatele krediidiasutustele.

  (2) Krediidiasutus, kellel on konsolideerimisgrupp «Krediidiasutuste seaduse» § 9 lõike 1 tähenduses, avalikustab määruse 2. ja 3. peatükis nimetatud teabe konsolideeritud arvestuses.

  (3) Krediidiasutus, kellel ei ole konsolideerimisgruppi «Krediidiasutuste seaduse» § 9 lõike 1 tähenduses, avalikustab määruse 2. ja 3. peatükis nimetatud teabe soolo arvestuses.

§ 3.   Teabe avalikustamise üldpõhimõtted

  (1) Krediidiasutus avalikustab määruse 3. peatüki alusel avalikustamisele kuuluvast teabest ainult selle osa, mis on asjakohane, arvestades tema riskiprofiili ja riskide mõõtmisel ning omavahendite ja kapitalinõuete arvutamisel kasutatavaid põhimõtteid, arvutusmeetodeid või -mudeleid.

  (2) Määruse alusel avalikustamisele kuuluv teave avalikustatakse eesti keeles.

  (3) Määruse 2. ja 3. peatüki alusel avalikustatavad rahasummad esitatakse eurodes ümardatuna täisühikuteni. Avalikustatavate arvandmete täpsusaste peab olema näidatud.
[RT I 2010, 51, 325 - jõust. 01.01.2011]

§ 4.   Teabe avalikustamisel kasutatavad mõisted

  Teave avalikustatakse, juhindudes Eesti Panga presidendi 29. detsembri 2006. aasta määruses nr 13 «Krediidiasutuse ja krediidiasutuse konsolideerimisgrupi usaldatavusnormatiivide rakendamise ja arvutamise kord» sätestatud mõistetest, põhimõtetest ja meetoditest.

§ 5.   Erandid teabe avalikustamisel

  (1) Krediidiasutus võib määruse 3. peatükis loetletud teabe ja arvandmed avalikustamata jätta juhul, kui on täidetud kõik järgmised tingimused:
  1) krediidiasutus kuulub otseselt või kaudselt teises liikmesriigis või Eestis registreeritud teise krediidiasutuse konsolideerimisgruppi;
  2) krediidiasutus kasutab punktis 1 nimetatud konsolideerimisgrupi emaettevõtjaga sama riskijuhtimise strateegiat ja protseduurireegleid, sealhulgas sama sisereitingute süsteemi ning samu sisemisi mõõtmismudeleid ning omavahendite ja kapitali adekvaatsuse arvutamise põhimõtteid;
  3) punktis 1 nimetatud konsolideerimisgrupi emaettevõtjal on vastavalt krediidiasutuste seadusele ning käesolevale määrusele või asukohariigi seadustele 3. peatükis loetletud teabe ja arvandmetega samaväärne teabe ning arvandmete avalikustamise kohustus.

  (2) Lõikes 1 nimetatud teabe ja arvandmed võib avalikustamata jätta ka juhul, kui krediidiasutus ei kasuta konsolideerimisgrupi emaettevõtjaga sama riskijuhtimise strateegiat, protseduurireegleid ega omavahendite ja kapitali adekvaatsuse arvutamise põhimõtteid, tingimusel, et emaettevõtja avalikustab kogu nõutud teabe ja arvandmed. Sealjuures peab emaettevõtja esitama käesoleva määruse kohustatud subjektiks oleva krediidiasutuse kasutatava riskijuhtimise strateegia ja protseduurireeglite ning omavahendite ja kapitali adekvaatsuse arvutamise põhimõtete erisused.

§ 6.   Teabe avalikustamise sagedus ja kanalid

  (1) Teave avalikustatakse «Krediidiasutuste seaduse» § 921 lõigetes 6 ja 7 sätestatud viisil ja tähtaegadel.

  (2) Määruse §-de 9 ja 11 alusel avaldatav teave ja arvandmed avalikustatakse kvartaalselt koos raamatupidamise vahearuandega. Ülejäänud teave ja arvandmed avalikustatakse kord aastas koos majandusaasta aruandega.

  (3) Juhul kui krediidiasutus on käesolevas määruses sätestatud teabe avaldanud teistes allikates, sealhulgas majandusaasta aruandes või raamatupidamise vahearuandes, võib selle teabe avalikustamise asemel viidata allikale, kus nimetatud teave on avaldatud.

§ 7.   Teabe avalikustamise põhimõtted ja kord

  (1) Krediidiasutus kehtestab põhimõtted ja korra käesolevas määruses sätestatud teabe avalikustamise nõuete täitmise tagamiseks ja avalikustatud teabe asjakohasuse ning piisavuse hindamiseks.

  (2) Krediidiasutuse kehtestatud avalikustamise põhimõtted ja kord peavad võimaldama hinnata, kas krediidiasutuse avalikustav teave annab turuosalistele igakülgse ja kõikehõlmava ülevaate krediidiasutuse riskiprofiilist.

  (3) Kui määruses nõutud teave ei ole krediidiasutuse hinnangul turuosalistele ülevaate andmiseks piisav, avalikustab krediidiasutus täiendava teabe.
[RT I, 16.11.2011, 1 - jõust. 31.12.2011]

§ 8.   Mitteoluline teave ning äri- või pangasaladust sisaldav teave

  (1) Krediidiasutus võib jätta teabe avalikustamata juhul, kui see ei ole oluline. Oluliseks peetakse teavet, mille avalikustamata jätmine või mittekohasel kujul avalikustamine võib mõjutada teabe kasutajate majandusotsuseid.

  (2) Krediidiasutus võib jätta avalikustamata ärisaladust sisaldava teabe. Ärisaladuseks peetakse niisugust teavet krediidiasutuse äritegevuse kohta, mille avaldamine teistele isikutele võib kahjustada krediidiasutuse huve, sealhulgas teavet krediidiasutuse toodete ja süsteemide kohta, mille teatavaks saamine krediidiasutuse konkurentidele vähendaks krediidiasutuse väärtust.

  (3) Avalikustamisele ei kuulu teave, mida peetakse pangasaladuseks «Krediidiasutuste seaduse» § 88 tähenduses.

  (4) Lõigetes 2 ja 3 nimetatud juhtudel avaldab krediidiasutus teabe avalikustamata jätmise fakti ja põhjused ning avalikustab vastavate valdkondade kohta üldisema teabe, mis ei sisalda äri- või pangasaladust.

2. peatükk OMAVAHENDITE JA KAPITALI ADEKVAATSUSE KOHTA AVALIKUSTATAV TEAVE 

§ 9.   Kapitali adekvaatsuse arvutamise põhimõtete kohta avalikustatav üldteave

  Krediidiasutus avalikustab adekvaatsuse arvutamise põhimõtete kohta järgmise üldteabe:
  1) krediidiasutuse nimetus, kellele kapitali adekvaatsuse normatiivi kohaldatakse;
  2) kapitali adekvaatsuse arvutamisel kasutatava konsolideerimisgrupi määratluse erinevused finantsaruannete koostamisel kasutatavast konsolideerimisgrupi määratlusest;
  3) konsolideerimisgruppi arvatud üksuste loetelu, sealhulgas täielikult konsolideeritud ja proportsionaalselt konsolideeritud üksused;
  4) omavahenditest maha arvatud üksused ning üksused, mida ei ole konsolideeritud ja mida ei ole omavahenditest maha arvatud;
  5) mis tahes olemasolevad või prognoositavad praktilised või juriidilised takistused omavahendite viivitamatuks ülekandmiseks või kohustuste tagasimaksmiseks krediidiasutuse konsolideerimisgruppi kuuluvate ettevõtete vahel;
  6) kapitali puudujäägi kogusumma ja kapitali puudujäägiga konsolideerimata tütarettevõtja või tütarettevõtjate nimetused juhul, kui nende kapital on madalam seadustes sätestatud mis tahes nõuetest, välja arvatud juhul, kui see puudujääk on konsolideerimisgrupi tasemel omavahenditest täiendavalt maha arvatud.

§ 10.   Omavahendite ja kapitalinõuete arvutamise põhimõtete kohta avalikustatav teave

  (1) Krediidiasutus avalikustab omavahendite arvutamise põhimõtete kohta järgmise teabe:
  1) omavahendite peamised koostisosad ja nende omavahendite koosseisu arvamise tingimused «Krediidiasutuste seaduse» §-des 73, 74 ja 77 sätestatud omavahendite tasemete lõikes;
  2) «Krediidiasutuste seaduse» § 75 alusel omavahenditest tehtavad olulised mahaarvamised;
  3) «Krediidiasutuste seaduse» § 78 alusel omavahenditele kohaldatavad piirangud.

  (2) Krediidiasutus avalikustab kapitalinõuete arvutamisel kasutatavad meetodid riskide lõikes, sealhulgas krediidiriski sisemeetodite ja operatsiooniriski täiustatud mõõtmismudelitel põhineva meetodi kasutamise ning nendele ülemineku aktsepteerimise Finantsinspektsiooni poolt.

§ 11.   Omavahendite, kapitalinõuete ja kapitali adekvaatsuse kohta avalikustatavad arvandmed

  (1) Krediidiasutus avalikustab omavahendite kogusumma ja koosseisu, sealhulgas:
  1) esimese taseme omavahendite kogusumma, selle koosseis komponentide lõikes ning esimese taseme omavahenditest tehtud mahaarvamised;
  2) teise taseme omavahendite kogusumma, selle koosseis komponentide lõikes ning teise taseme omavahenditest tehtud mahaarvamised;
  3) kolmanda taseme omavahendite kogusumma ja ning selle koosseis komponentide lõikes.

  (2) Krediidiasutus avalikustab kapitalinõuete kogusumma ja koosseisu, sealhulgas:
  1) pangaportfelli krediidiriski kapitalinõude summa kasutatud meetodite ja riskipositsioonide klasside lõikes;
  2) kauplemisportfelli positsiooniriski kapitalinõude summa kasutatud meetodite lõikes;
  3) kauplemisportfelli ülekande- ja vastaspoole krediidiriski kapitalinõude summa kasutatud meetodite lõikes;
  4) valuutariski kapitalinõude summa;
  5) kaubariski kapitalinõude summa;
  6) operatsiooniriski kapitalinõude summa kasutatud meetodite lõikes.

  (3) Krediidiasutus avalikustab kapitali adekvaatsuse määra protsentides. Kapitali adekvaatsuse määr on omavahendite kogusumma ja 10-ga korrutatud kapitalinõuete kogusumma suhe protsentides.

  (4) Krediidiasutus, kellel on konsolideerimisgrupp «Krediidiasutuste seaduse» § 9 lõike 1 mõistes, avalikustab käesoleva paragrahvi lõikes 2 nimetatud näitajad konsolideerimisgrupi, konsolideerimisgruppi kuuluvate allkonsolideerimisgruppide ja oluliste tütarettevõtjate lõikes.

§ 12.   Sisemise kapitali adekvaatsuse tagamise kohta avalikustatav üldteave

  Krediidiasutus avalikustab sisemise kapitali adekvaatsuse hindamise põhimõtted ja selle tagamise protsessi kirjelduse.

3. peatükk RISKIDE JA RISKIJUHTIMISE KOHTA AVALIKUSTATAV TEAVE 

§ 13.   Riskijuhtimise põhimõtete kohta avalikustatav üldteave

  (1) Krediidiasutus avalikustab riskijuhtimise eesmärgid ja üldpõhimõtted eraldi iga riskikategooria, sealhulgas krediidiriski, tururiski, operatsiooniriski ning pangaportfelli intressiriski kohta.

  (2) Avalikustatav üldteave peab hõlmama vähemalt järgmist:
  1) riskide juhtimise strateegiad ja protsessid;
  2) riskijuhtimise funktsioonide struktuur ja korraldus või muud asjakohased meetmed;
  3) riskide mõõtmise ja aruandluse süsteemide ulatus ja sisu;
  4) riskide vähendamise ja maandamise põhimõtted ning riskide maandamise efektiivsuse hindamise strateegia ja protseduurireeglid.

  (3) Iga lõikes 1 nimetatud riski juhtimise kohta avalikustatakse täiendav teave, lähtudes käesolevas peatükis sätestatud nõuetest.

§ 14.   Krediidiriski juhtimise ja mõõtmise kohta avalikustatav teave

  (1) Krediidiasutus avalikustab krediidiriski juhtimise ja mõõtmise kohta järgmise teabe:
  1) krediidiriski juhtimise poliitika kirjeldus;
  2) kriteeriumid, mida raamatupidamisarvestuses kasutatakse nõuete liigitamisel tähtaja ületanud ja ebatõenäoliselt laekuvateks nõueteks;
  3) põhimõtted ja meetodid, millest lähtutakse raamatupidamisarvestuses nõuete spetsiifilise ja üldise allahindluse tegemisel.

  (2) Juhul kui krediidiasutus kasutab krediidiriski kapitalinõuete arvutamisel osaliselt «Krediidiasutuste seaduse» 7. peatüki 2. jao 1. jaotise 3. alljaotises sätestatud krediidiriski sisereitingute meetodeid, avalikustatakse:
  1) erinevate krediidiriski meetoditega (sealhulgas standardmeetod, sisereitingute põhimeetod ja sisereitingute täiustatud meetod) hõlmatud positsioonide kirjeldus;
  2) juhtkonna kava valitud sisereitingute meetodile täieliku ülemineku kohta.

§ 15.   Krediidiriski kohta avalikustatavad arvandmed

  (1) Krediidiasutus avalikustab krediidiriski sisaldavate positsioonide väärtuse järgmises esituses:
  1) liikide ja geograafiliste piirkondade lõikes;
  2) liikide ja majandusharude või vastaspoolte lõikes;
  3) liikide ja järelejäänud tähtaegade lõikes.

  (2) Positsioonide liigitamisel ja geograafiliste piirkondade, majandusharude või vastaspoolte ning järelejäänud tähtaegade jaotuse määratlemisel võetakse aluseks krediidiasutuses sisemiselt kasutatav jaotus. Positsioonide liigid võivad olla laenud, bilansivälised positsioonid, tuletisinstrumentidest tulenevad positsioonid ja muud sarnased positsioonid.

  (3) Lõike 1 alusel laenude kohta avalikustatavad arvandmed peavad sisaldama vähemalt järgmist:
  1) raamatupidamislik väärtus enne allahindlust;
  2) allahindluse summa;
  3) raamatupidamislik väärtus pärast allahindlust.

§ 16.   Krediidiriski kapitalinõuete arvutamise kohta avalikustatav teave

  (1) Krediidiasutus avalikustab krediidiriski kapitalinõuete arvutamise kohta standardmeetodil järgmise teabe:
  1) reitinguagentuuride, kelle välisreitinguid kapitalinõuete arvutamisel kasutatakse, nimetused ja kasutatud välisreitingud riskipositsiooni klasside lõikes ning välisreitingute kasutamises toimunud muutuste põhjused;
  2) avalikele emissioonidele antud välisreitingute pangaportfelli kuuluvatele samaliigilistele positsioonidele ülekandmise protsessi kirjeldus;
  3) kasutatud välisreitingute alusel määratud krediidikvaliteedi astmed reitinguagentuuride lõikes juhul, kui need erinevad Finantsinspektsiooni määratud krediidikvaliteedi astmetest.

  (2) Krediidiasutus avalikustab kapitalinõuete arvutamise kohta sisereitingute meetoditel lõigetes 3 ja 4 loetletud teabe reitingusüsteemide ja reitingute määramise kohta.

  (3) Krediidiasutus avalikustab reitingusüsteemi kohta järgmise teabe:
  1) reitingusüsteemi struktuur ning seosed sise- ja välisreitingute vahel;
  2) sisehinnangute kasutamine väljaspool kapitalinõuete arvutamise süsteemi;
  3) krediidiriski kapitalinõuete arvutamisel sisereitingute meetodil arvesse võetavate krediidiriski maandamise tehingute ning nende juhtimise põhimõtete kirjeldus;
  4) reitingusüsteemi kontrollimehhanismide, sealhulgas reitingusüsteemi sõltumatuse ja usaldusväärsuse tagamise ning perioodilise ülevaatamise ja ajakohastamise protsesside kirjeldus.

  (4) Krediidiasutus avalikustab reitingute määramise protsessi kohta järgmise teabe:
  1) riskipositsiooni klassidesse arvatavate riskipositsioonide liigid;
  2) makseviivituse tõenäosuse definitsiooni, makseviivituse tõenäosuse hindamise ja valideerimise põhimõtted ning hindamisel kasutatavate alusandmete ja kasutatud hinnangute kirjeldus;
  3) «Krediidiasutuste seaduse» § 8622 lõike 3 alusel käesoleva lõike punktis 2 nimetatust erineva makseviivituse tõenäosuse definitsiooni rakendamise tõttu mõjutatud riskipositsiooni klasside loetelu juhul, kui see mõju on oluline;
  4) riskipositsiooni väärtuse arvutamise põhimõtete kirjeldus;
  5) krediidiriski täiustatud sisereitingute meetodi kasutamisel kahjumäära hindamise põhimõtted ning hindamisel kasutatavate alusandmete ja kasutatud hinnangute kirjeldus.

  (5) Krediidiasutus avalikustab reitingute määramise protsessi kirjelduse järgmiste riskipositsiooni klasside lõikes:
  1) krediidiasutused ja investeerimisühingud;
  2) äriühingud, sealhulgas väikesed ja keskmise suurusega ettevõtjad, eriotstarbelised nõuded ning äriühingute ostetud nõuded;
  3) jaenõuded, sealhulgas kinnisvaraga tagatud jaenõuded, uuenevad nõuded ning muud jaenõuded;
  4) omakapitaliinvesteeringud.

§ 17.   Krediidiriski kapitalinõuete kohta avalikustatavad arvandmed

  (1) Krediidiasutus avalikustab standardmeetodiga hõlmatud riskipositsioonide väärtuse riskipositsioonide ja krediidikvaliteedi astmete lõikes enne ja pärast krediidiriski maandamise rakendamist, kaasa arvatud omavahenditest maha arvatud positsioonid.

  (2) Krediidiasutus avalikustab sisereitingute meetoditega hõlmatud riskipositsioonide väärtused riskipositsioonide klasside lõikes. Krediidiriski sisereitingute põhimeetodiga hõlmatud riskipositsioonid ja krediidiriski sisereitingute täiustatud meetodiga hõlmatud riskipositsioonide summad esitatakse eraldi.

  (3) Krediidiriski sisereitingute meetodite kasutamisel avalikustab krediidiasutus keskvalitsuste ja keskpankade, krediidiasutuste ja investeerimisühingute, äriühingute ning omakapitaliinvesteeringute riskipositsioonide klasside kohta järgmised andmed:
  1) riskipositsioonide kogusumma;
  2) krediidiriski täiustatud sisereitingute meetodiga hõlmatud riskipositsioonide kaalutud keskmine kahjumäär protsentides;
  3) kaalutud keskmine riskikaal;
  4) eriotstarbeliste nõuete alternatiivmeetodi puhul kasutatavad riskikaalud;
  5) krediidiriski täiustatud sisereitingute meetodiga hõlmatud kasutamata krediidiliinide väärtus ja nendelt arvutatud riskipositsioonide kaalutud keskmine väärtus.

  (4) Krediidiriski sisereitingute meetodi kasutamisel avalikustab krediidiasutus jaenõuete riskipositsioonide klassi, sealhulgas eraldi kinnisvaraga tagatud jaenõuete, uuenevate nõuete ning muude jaenõuete kohta lõikes 3 loetletud andmed, või riskipositsioonide kogumite analüüsi krediidiriski eristamiseks piisava arvu oodatava kahju klasside lõikes.

  (5) Krediidiriski sisereitingute meetodi kasutamisel avalikustab krediidiasutus täiendavalt iga riskipositsiooni klassi, sealhulgas eraldi kinnisvaraga tagatud jaenõuete, uuenevate jaenõuete ning muude jaenõuete kohta järgmised andmed:
  1) perioodi jooksul tehtud allahindlused ja nende muutused võrreldes varasemate perioodide allahindlustega;
  2) perioodi jooksul saadud kahju mõjutanud tegurid, muu hulgas keskmisest kõrgemad kahjumäärad või keskmisest kõrgem makseviivitusest tingitud kahju;
  3) krediidiasutuse hinnangute ja pikaaegsete tegelike tulemuste võrdlus, muu hulgas kahjuhinnangute, makseviivituse tõenäosuse hinnangute, ümberhindlustegurite hinnangute ja tegelike tulemuste võrdlus.

§ 18.   Krediidiriski maandamise kohta avalikustatav teave

  Krediidiasutus avalikustab krediidiriski kapitalinõuete arvutamisel arvesse võetava krediidiriski maandamise kohta järgmise teabe:
  1) bilansilise ja bilansivälise tasaarvestuse põhimõtted, protseduurid ning ulatus;
  2) tagatiste juhtimise ja hindamiste põhimõtted;
  3) olulisemate kapitalinõuete arvutamisel arvesse võetavate tagatiste kirjeldus tagatise liikide lõikes;
  4) krediidiriski kapitalinõuete arvutamisel arvesse võetavate kaudse krediidiriski kaitse pakkujate kirjeldus rühmade lõikes ning hinnang nende krediidikvaliteedile;
  5) krediidiriski kapitalinõuete arvutamisel arvesse võetavate krediidiriski maandamise instrumentide turu- ja krediidiriski kontsentreerumise kirjeldus.

§ 19.   Krediidiriski maandamise kohta avalikustatavad arvandmed

  (1) Krediidiasutus avalikustab krediidiriski standardmeetodil ja krediidiriski sisereitingute põhimeetodil kapitalinõuete arvutamisel arvesse võetud krediidiriski maandamise tehingute kohta riskipositsiooni klasside lõikes:
  1) riskipositsioonide summa, mis on kaetud volatiilsusega korrigeeritud finantstagatiste või muude kapitalinõuete arvutamisel arvesse võetavate tagatistega;
  2) riskipositsioonide summa, mis on kaetud garantiide või krediididerivatiividega.

  (2) Lõikes 1 nimetatud andmed näidatakse pärast bilansilise tasaarvestuse või bilansiväliste positsioonide nettimist.

§ 20.   Vastaspoole krediidiriski kohta avalikustatav teave

  Krediidiasutus avalikustab vastaspoole krediidiriski kohta järgmise teabe:
  1) vastaspoole krediidiriski katteks sisemise kapitali arvutamise ja limiitide kehtestamise põhimõtted;
  2) vastaspoole krediidiriski tagatiste käsitlemise ja krediidireservide moodustamise põhimõtted;
  3) korrelatsiooniriski arvessevõtmise põhimõtted vastaspoole krediidiriski hindamisel;
  4) täiendava tagatise andmise kohustuse ulatus krediidiasutuse krediidikvaliteedi languse puhul.

§ 21.   Vastaspoole krediidiriski kohta avalikustatavad arvandmed

  Krediidiasutus avalikustab vastaspoole krediidiriski kohta järgmised arvandmed:
  1) vastaspoole krediidiriski sisaldavate tehingute positiivne õiglane väärtus, tasaarvestuste summa, tasaarvestatud hetkel kehtiv riskipositsioon ja tagatiste väärtus;
  2) tuletistehingutest tulenevate riskipositsioonide netoväärtus;
  3) riskipositsioonide arvutamise meetodid;
  4) krediididerivatiividest tulenev riskimaandamise summa ja praegune riskipositsioon riskipositsiooni tüüpide (sealhulgas valuuta, intressimäära, aktsiate, kauba ja muu alusvaraga seotud tehingute) lõikes;
  5) vastaspoole krediidiriski sisaldavate krediididerivatiivide nimiväärtus ning soetatud ja müüdud krediididerivatiivide jaotus tootegruppide lõikes;
  6) korrigeerimisteguri alfa väärtus juhul, kui kasutatakse alfa sisehinnangut.

§ 22.   Väärtpaberistamise kohta avalikustatav teave

  (1) Krediidiasutus avalikustab väärtpaberistamise tehingute kohta järgmise teabe:
  1) väärtpaberistamise tehingute eesmärk ja nendega tehingupartneritele üle kantava krediidiriski suurus;
  2) väärtpaberistatud positsioonide nõudeõiguse järgust ja alusvaradest tulenevate riskide, sealhulgas likviidsusriski laad ja suurus;
  3) krediidiasutuse roll (algne väljaandja, sponsor või muu) väärtpaberistamise tehingutes ning tehingute suurus rollide lõikes;
  4) väärtpaberistamise tehingutelt kapitalinõuete arvutamisel kasutatavad meetodid riskipositsioonide liikide lõikes;
  5) väärtpaberistatud positsioonide krediidiriski ja tururiski muutuste jälgimise protsesside kirjeldus ja alusvara muutuste mõju väärtpaberistatud positsioonile;
  6) väärtpaberistatud ja edasiväärtpaberistatud positsioonide riskide maandamise ja kaudse krediidiriski kaitse kasutamise põhimõtted ja riskimaandamise tehingute vastaspoolte määratlus riskipositsioonide liikide lõikes;
  7) kolmandate isikute riskipositsioonide väärtpaberistamiseks kasutatavate väärtpaberistamise eriotstarbeliste ettevõtete liigid ja krediidiasutuse positsioonide liigid nimetatud asutustes;
  8) väärtpaberistamise tehingutelt kapitalinõuete arvutamisel kasutatavate reitinguagentuuride nimetused väärtpaberistamise tehingutest tulenevate riskipositsioonide liikide lõikes;
  9) kommertsväärtpaberite programmi kuuluvate väärtpaberistatud positsioonide riskikaalu arvutamiseks kasutatava sisemudeli kirjeldus ja riskipositsioonide liigid, mille korral mudelit rakendatakse.

  (2) Väärtpaberistamise tehingute raamatupidamises kajastamise kohta avalikustatakse järgmine teave:
  1) kas väärtpaberistamise tehingud on kajastatud bilansist eemaldamisena või finantseerimisena;
  2) väärtpaberistamise tehingute kasumite ja kahjumite kajastamise kriteeriumid;
  3) väärtpaberistamise tehingutega üle antud finantsvaraga seotud riskide ja hüvede säilimise hindamise põhimõtted ja põhimõtete muutus võrreldes eelmise perioodiga;
  4) sünteetilise väärtpaberistamise tehingute raamatupidamises kajastamise põhimõtted;
  5) väärtpaberistamise ootel olevate finantsvarade hindamise põhimõtted ning kas nimetatud varasid kajastatakse panga- või kauplemisportfellis;
  6) väärtpaberistatud varadega seoses võimaliku rahalise toetuse pakkumisega seotud kohustuste kajastamise põhimõtted.
[RT I, 16.11.2011, 1 - jõust. 31.12.2011]

§ 23.   Väärtpaberistatud positsioonidelt kapitalinõuete arvutamise kohta avalikustatavad arvandmed

  (1) Krediidiasutus avalikustab väärtpaberistatud positsioonidelt kapitalinõuete arvutamise kohta järgmised andmed riskipositsioonide liikide lõikes eraldi kauplemisportfelli ja pangaportfelli kohta:
  1) väärtpaberistatud positsioonide kogusumma eraldi traditsiooniliselt ja sünteetiliselt väärtpaberistatud positsioonide lõikes ja eraldi positsioonid, milles krediidiasutus tegutseb sponsorina;
  2) bilansiliste väärtpaberistatud positsioonide ja bilansiväliste väärtpaberistatud positsioonide kogusumma;
  3) väärtpaberistamise ootel olevate varade kogusumma;
  4) väärtpaberistatud positsioonide kogusumma, millele kohaldatakse riskikaalu 1250 protsenti või mis on omavahenditest maha arvatud;
  5) ennetähtaegse amortiseerimise nõuet sisaldavate väärtpaberistatud nõuete kogusumma ja nendelt positsioonidelt arvutatud kapitalinõuete kogusumma, nõuete algsele väljaandjale ja investorile kuuluvate osade lõikes nii kasutatud kui ka kasutamata krediidilimiitide kohta;
  6) perioodi jooksul väärtpaberistatud positsioonide kogusumma ning väärtpaberistatud positsioonide müügist saadud kasum ja kahjum;
  7) väärtpaberistatud positsioonide kogusumma ja kapitalinõuded, eraldi väärtpaberistatud ja edasiväärtpaberistatud positsioonide, riskikaalude või kapitalinõuete vahemike ja kapitalinõuete arvutamise meetodite lõikes;
  8) edasiväärtpaberistatud positsioonide kogusumma enne ja pärast riski maandamist garantii andjate krediidivõime kategooriate või garantii andjate nimede lõikes.

  (2) Krediidiasutus avalikustab pangaportfelli allahinnatud ja tähtajaks laekumata väärtpaberistatud positsioonide kogusumma ning perioodi jooksul väärtpaberistatud positsioonidelt saadud kahju.

  (3) Krediidiasutus avalikustab kauplemisportfelli väärtpaberistatud positsioonide, millele arvutatakse tururiski kapitalinõue, kogusumma eraldi traditsiooniliselt ja sünteetiliselt väärtpaberistatud positsioonide lõikes.

  (4) Krediidiasutus avalikustab lõigetes 1 kuni 3 toodud andmetes võrreldes eelmise aruandeperioodiga toimunud oluliste muutuste selgitused.
[RT I, 16.11.2011, 1 - jõust. 31.12.2011]

§ 24.   Tururiski kohta avalikustatav teave

  (1) Krediidiasutus avalikustab tururiski sisaldavate portfellide väärtused kapitalinõuete arvutamise meetodite lõikes.

  (2) Sisemiste riskimõõtmismudelite kasutamisel avalikustatakse järgmised andmed sisemudelitega kaetud alamportfellide lõikes:
  1) kasutatavate sisemiste riskimõõtmismudelite kirjeldus;
  2) mudelitele kohaldatava stresstestimise kirjeldus;
  3) mudelitele kohaldatava järeltestimise ning mudelite valideerimise kirjeldus.
  4) usaldatavusnormatiivide määruse § 310lõigete 1 ja 2 ning § 3108 lõigete 2 kuni 8 alusel kapitalinõuete arvutamisel kasutatav metoodika ja sisemudelite abil mõõdetavad riskid, kaasa arvatud krediidiasutuse poolt likviidsustähtaegade määramiseks ning nõutava usaldusväärsusega kapitali vajaduse hindamiseks kasutatava metoodika kirjeldus;
[RT I, 16.11.2011, 1 - jõust. 31.12.2011]
  5) mudeli valideerimiseks kasutatud meetodite kirjeldus;
[RT I, 16.11.2011, 1 - jõust. 31.12.2011]
  6) informatsioon Finantsinspektsioonilt saadud sisemudelite kasutamise loa kehtivusaja ja ulatuse kohta.
[RT I, 16.11.2011, 1 - jõust. 31.12.2011]

§ 25.   Tururiski kohta avalikustatavad arvandmed

  (1) Krediidiasutus avalikustab tururiski kohta järgmised arvandmed:
  1) intressipositsiooniriski kapitalinõue;
  2) aktsiapositsiooniriski kapitalinõue;
  3) välisvaluutariski kapitalinõue;
  4) kaubariski kapitalinõue.

  (2) Sisemiste riskimõõtmismudelite kasutamisel avalikustatakse lisaks lõikes 1 sätestatule lõigetes 3 kuni 5 sätestatud teave.

  (3) Krediidiasutus avalikustab aruandeperioodi kõrgeima, keskmise, madalaima ja aruandeperioodi lõpu seisu järgmiste näitajate kohta:
  1) positsioonide päevane riskihinnang (daily value-at-risk measure);
  2) positsioonide riskihinnang stressi tingimustes;
  3) usaldatavusnormatiivide määruse § 3101 lõigete 1 ja 2 ja § 3108 lõigete 2 kuni 8 kohaselt arvutatud kapitalinõuded.

  (4) Krediidiasutus avalikustab usaldatavusnormatiivide määruse § 3101 lõigete 1 ja 2 ja § 3108 lõigete 2 kuni 8 kohaselt arvutatud kapitalinõude ja kaalutud keskmise likviidsustähtaja alamportfellide lõikes.

  (5) Krediidiasutus avalikustab riskihinnangute ja tegeliku tulu või kulu võrdluse ning järeltestimisel ilmnenud olulised erinevused hinnangute ja tegelikkuse vahel.
[RT I, 16.11.2011, 1 - jõust. 31.12.2011]

§ 26.   Pangaportfellis kajastatavate omakapitaliinvesteeringute kohta avalikustatav teave

  Pangaportfellis kajastatavate omakapitaliinvesteeringute kohta avalikustatav üldteave peab muu hulgas hõlmama järgmist:
  1) strateegilistel eesmärkidel soetatud omakapitaliinvesteeringute eristamise põhimõtete kirjeldus;
  2) omakapitaliinvesteeringute raamatupidamisliku kajastamise põhimõtted, kasutatavad hindamismeetodid ja neid mõjutavad olulised asjaolud.

§ 27.   Pangaportfellis kajastatavate omakapitaliinvesteeringute kohta avalikustatavad arvandmed

  Krediidiasutus avalikustab pangaportfellis kajastatavate omakapitaliinvesteeringute kohta järgmised arvandmed:
  1) bilansiline ja õiglane väärtus, börsil noteeritud omakapitali instrumentide puhul ka turuväärtus, kui see erineb oluliselt õiglasest väärtusest;
  2) börsil kaubeldavate omakapitaliinvesteeringute, piisavalt diversifitseeritud omakapitaliinvesteeringute portfellides hoitavate mittebörsiettevõtete omakapitaliinvesteeringute ja muude omakapitaliinvesteeringute tüübid, sisu ja summad;
  3) aruandeperioodil omakapitaliinstrumentide müügist ja likvideerimisest saadud kasu ja kahju;
  4) aruandeperioodi omakapitaliinstrumentide ümberhindluse summad, sealhulgas summad, mis on kaasatud omavahenditesse.

§ 28.   Pangaportfelli intressiriski kohta avalikustatav teave

  Krediidiasutus avalikustab pangaportfelli intressiriski mõõtmise sageduse ning selle arvutamisel kasutatavad hinnangud, sealhulgas ennetähtaegselt tagastatavate laenude ulatuse ning nõudmiseni hoiuste kasutamise prognoosimisel kasutatud hinnangud.

§ 29.   Pangaportfelli intressiriski kohta avalikustatavad arvandmed

  Krediidiasutus avalikustab hinnangud intressimäära muutusest tuleneva tulude kõikumise, netovara väärtuse muutuse või muude asjakohaste näitajate kohta, mida juhtkond kasutab intressiriski mõõtmiseks. Loetletud näitajad avalikustatakse valuutade lõikes.

§ 30.   Operatsiooniriski kohta avalikustatav teave

  (1) Krediidiasutus avalikustab operatsiooniriski kapitalinõude arvutamisel kasutatavad meetodid.

  (2) Operatsiooniriski täiustatud mõõtmismudelitel põhineva meetodi kasutamisel avalikustab krediidiasutus järgneva teabe:
  1) mudeli kasutamise ulatus;
  2) mudeli, sealhulgas mudelis arvesse võetavate sise- ja välistegurite kirjeldus;
  3) operatsiooniriski kapitalinõude arvutamisel arvesse võetava kindlustuse ja muude riskide ülekandmise mehhanismide kirjeldus ja nende mõju arvutamise põhimõtted.

4. peatükk RAKENDUSSÄTTED 

§ 31.   Määruse kehtetuks tunnistamine

[Käesolevast tekstist välja jäetud.]

§ 32.   Määruse kohaldamine

  Määrust kohaldatakse aruannete esitamisel aruandeperioodide kohta, mis lõppevad 30. septembril 2009 või hiljem.

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json