Teksti suurus:

Täiendavad rahavoo ja finantsriskide juhtimise piirangud ja põhimõtted

Väljaandja:Rahandusminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:23.07.2012
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:22.03.2014
Avaldamismärge:RT I, 20.07.2012, 2

Täiendavad rahavoo ja finantsriskide juhtimise piirangud ja põhimõtted

Vastu võetud 17.07.2012 nr 36

Määrus kehtestatakse riigieelarve seaduse § 32 lõike 4 ja Vabariigi Valitsuse 5. juuni 2012. a määruse nr 40 „Rahavoo ja finantsriskide juhtimise põhimõtted“ § 4 lõike 4 ja § 9 lõike 3 punkti 4 alusel.

§ 1.   Määruse reguleerimisala

  Määruses toodud põhimõtteid rakendatakse riigi ja nende riigieelarve seaduse § 32 lõikes 5 nimetatud isikute raha hoidmise ja paigutamisega seotud rahavoo juhtimisele, kelle raha Rahandusministeerium hoiab ja paigutab, kui see tuleneb seadusest või lepingust.

§ 2.   Krediidiasutused, kelle kaudu teostatakse riigieelarve kassalist teenindamist

  Krediidiasutused, kelle kaudu teostatakse riigieelarve kassalist teenindamist, on:
  1) AS SEB Pank;
  2) Swedbank AS;
  3) Danske Bank A/S Eesti filiaal;
  4) AS Krediidipank;
  5) Nordea Bank Finland Plc Eesti filiaal;
  6) Nordea Bank Finland Plc;
  7) State Street Bank GmbH.

§ 3.   Kassareservi likviidsusriski täiendav juhtimine

  (1) Kassareservi vahendeid võib paigutada hoiustesse ja pöördrepotehingutesse, mille maksimaalseks kestuseks on 92 päeva.

  (2) Iga üksiku võlakirja ning muu emiteeritud ja kaubeldava võlakohustuse lõikes ei tohi kassareservi vahendeid paigutada üle 20% kogu emissiooni mahust.

  (3) Kassareservi paigutused struktureeritud võlakirjadesse ei ole lubatud. Nimetatud piirang ei kehti paigutustele, mis on tehtud enne käesoleva määruse jõustumist.

§ 4.   Kassareservi valuutariski täiendav juhtimine

  Valuutariskile avatud summaarne positsioon tohib moodustada kuni 1% kassareservi mahust.

§ 5.   Kassareservi intressiriski täiendav juhtimine

  (1) Kassareservi normportfelliks on 1-kuu pikkuse EONIA (Euro OverNight Index Average) swapi intressimäär. Normportfelli igakuise arvestuse aluseks olev intressimäär fikseeritakse iga kuu viimase pangapäeva seisuga järgmiseks kuuks.

  (2) Intressiriski mõõdetakse kassareservi keskmise modifitseeritud duratsiooniga, mis näitab kassareservi tundlikkust tulukõvera paralleelsete muutuste suhtes.

  (3) Kassareservi maksimaalne lubatud kaalutud keskmine modifitseeritud duratsioon on 0,35 aastat.

  (4) Intressiriski juhtimiseks on lubatud kasutada intressifutuuride lepinguid, mille alusvaraks on 3-kuu Euribor ja Saksamaa valitsuse 1,75 kuni 2,25 aastase tähtajaga võlakiri. Intressifutuuride optsioone ei kasutata.

  (5) Lubatud on osta ja müüa tehingu tegemisele lähima tähtajaga intressifutuure, välja arvatud juhul, kui enne intressifutuuride tähtaja saabumist asendatakse olemasolev futuur uue järgmise lähima tähtajaga futuuriga.

§ 6.   Kassareservi krediidiriski juhtimine

  (1) Ühe krediidiasutuse või emitendi ja tema kontserniga seotud rahapaigutused ei tohi ületada 20% kassareservi varade mahust.

  (2) Krediidiriski piiranguid rahapaigutuste osakaalule varade mahust ei kohaldata reitinguagentuuride Moody’s Aaa või Standard & Poor’s AAA krediidireitingut omavatele riikidele, keskpankadele, riiklikele agentuuridele ning supranatsionaalsetele institutsioonidele.

  (3) Paragrahvis 2 nimetatud krediidiasutustesse, välja arvatud AS Krediidipank, võib raha paigutada:
  1) hoiustesse tähtajaga kuni 92 päeva, kui krediidiasutuse või selle krediidiasutuse emaettevõtja madalaimaks krediidireitinguks on Prime-1 (Moody’s) või A-1 (Standard & Poor’s). Võlakirjade maksimaalne lubatud tähtaeg ei ole piiratud;
  2) hoiustesse ja võlakirjadesse tähtajaga kuni 35 päeva, kui krediidiasutuse või selle krediidiasutuse emaettevõtja madalaimaks krediidireitinguks on Prime-2 (Moody’s) või A-2 (Standard & Poor’s);
  3) hoiustesse ja võlakirjadesse tähtajaga kuni 21 päeva, kui krediidiasutuse või selle krediidiasutuse emaettevõtja madalaimaks krediidireitinguks on Prime-3 (Moody’s) või A-3 (Standard & Poor’s).

  (4) AS-is Krediidipank on lubatud hoida raha laekumisest arvates kahe pangapäeva jooksul.

  (5) Käesoleva paragrahvi lõikes 1 toodud summaarse paigutuse osakaalu piiranguid ei kohaldata, kui kassareservi maht on väiksem kui 224 miljonit eurot.

  (6) Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi raamlepingu artikli 5 lõike 5 alusel on reservi vahendeid kuni 5 miljoni euro ulatuses lubatud paigutada kuni 30-päevase tähtajaga Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi hoiustesse.

§ 7.   Kassareservi investeerimispiirangute ületamine

  (1) Käesolevas määruses toodud piirangud võivad olla ületatud kolme pangapäeva jooksul juhul, kui kassareservi varade täiendamisel või kasutusele võtmisel suurenevad või vähenevad kassareservi varad rohkem kui 20% päevas.

  (2) Vabariigi Valitsuse 5. juuni 2012. a määruse nr 40 „Rahavoo ja finantsriskide juhtimise põhimõtted“ § 9 lõikes 4 nimetatud paigutuste hoidmise või realiseerimise otsuse teeb Rahandusministeeriumi kantsler.

Jürgen Ligi
Minister

Veiko Tali
Kantsler

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json