Teksti suurus:

Klientidele teabe ja aruannete esitamise nõuded seoses investeerimisteenuste osutamisega

Väljaandja:Rahandusminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:01.01.2011
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:02.01.2018
Avaldamismärge:RT I, 09.11.2010, 10

Klientidele teabe ja aruannete esitamise nõuded seoses investeerimisteenuste osutamisega

Vastu võetud 14.11.2007 nr 51
RT I 2007, 86, 1440
jõustumine 19.11.2007

Muudetud järgmiste aktidega (näita)

VastuvõtmineAvaldamineJõustumine
29.10.2010RT I, 09.11.2010, 101.01.2011

Määrus kehtestatakse «Väärtpaberituru seaduse» § 92 alusel.

1. peatükk ÜLDSÄTTED 

§ 1.   Reguleerimisala

  Käesoleva määrusega (edaspidi määrus) kehtestatakse täpsustavad nõuded klientidele esitatavale teabele ning aruannetele seoses investeerimis- või investeerimiskõrvalteenuste osutamise või nende pakkumisega.

§ 2.   Teabe esitamise vorm

  (1) Kui investeerimisühing esitab teabe või aruande püsival andmekandjal, esitatakse teave klientidele vastavalt «Väärtpaberituru seaduse» § 828 lõikes 1 sätestatud korras.

  (2) Kui investeerimisühing esitab kliendile määruse §-des 4–7 sätestatud teabe veebilehel ja teave on suunatud avalikkusele, siis tuleb teabe esitamisel lähtuda «Väärtpaberituru seaduse» § 828 lõikest 3.

2. peatükk KLIENTIDELE ESITATAV TEAVE 

§ 3.   Teavitamise tingimused

  (1) Kui kliendile või potentsiaalsele kliendile esitatavas teabes võrreldakse investeerimis- ja investeerimiskõrvalteenuseid, neid osutavaid isikuid või väärtpabereid, peavad olema täidetud järgmised tingimused:
  1) võrdlus peab olema esitatud õiglasel ja tasakaalustatud viisil;
  2) esitada tuleb võrdluseks kasutatud informatsiooniallikad;
  3) esitada tuleb võrdluse tegemisel kasutatud peamised faktid ja eeldused.

  (2) Kui teabes viidatakse väärtpaberi, finantsindeksi või investeerimisteenuse varasemale tootlusele, peavad olema täidetud alljärgnevad tingimused:
  1) teabes sisalduv viide varasemale tootlusele ei tohi olla liialt domineeriv võrreldes teabe muude osadega;
  2) teabes peab varasem tootlus olema esitatud vähemalt viimase viie vahetult eelneva aasta kohta või kui väärtpaberit on pakutud, finantsindeksit koostatud või investeerimisteenust osutatud alla viie aasta, siis kogu selle pakkumise, koostamise või osutamise perioodi kohta. Tootlust käsitlev teave tuleb kõigil juhtudel esitada 12-kuulise perioodi baasil;
  3) viidatud periood ja teabe allikas peavad olema selgelt välja toodud;
  4) teabes peab olema esitatud selgelt eristatav ja silmatorkav hoiatus selle kohta, et eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega hõlma viidet järgmiste perioodide tootluse kohta;
  5) kui viide tootluse kohta põhineb arvandmetel, mis on esitatud muus valuutas kui eurodes, tuleb see selgelt märgistada ja lisada hoiatus selle kohta, et eeldatav tootlus võib valuutakursi kõikumise tõttu suureneda või väheneda;
[RT I, 09.11.2010, 1 - jõust. 01.01.2011]
  6) kui viide tootlusele põhineb brutoväärtusel, tuleb avaldada teave vahendus-, teenus- või muude tasude mõjust tootlusele.

  (3) Kui teave hõlmab modelleeritud varasemat tootlust või kui teabes on sellele viidatud, peavad lisaks käesoleva paragrahvi lõikes 2 sätestatule olema täidetud ka järgmised tingimused:
  1) modelleeritud varasem tootlus peab põhinema ühe või mitme väärtpaberi või finantsindeksi tegelikul varasemal tootlusel, mis on vastava väärtpaberiga samaväärne või on selle väärtpaberi alusvaraks;
  2) teabes peab olema esitatud selgelt eristatav ja silmatorkav hoiatus selle kohta, et vastavad andmed kajastavad modelleeritud varasemat tootlust.

  (4) Kui teabes on esitatud tulevase tootluse prognoos, peavad olema täidetud järgmised tingimused:
  1) teave ei tohi põhineda modelleeritud varasemal tootlusel ega viidata sellele;
  2) prognoos peab põhinema mõistlikel eeldustel ja selle aluseks peavad olema objektiivsed andmed;
  3) kui teave põhineb brutoväärtusel, tuleb avaldada teave vahendus-, teenus- või muude tasude mõjust tootlusele;
  4) teabes peab olema esitatud selgelt eristatav ja silmatorkav hoiatus selle kohta, et tulevase tootluse prognoos ei tähenda lubadust tulevaste perioodide tootluse kohta.

  (5) Kui esitatavas teabes viidatakse konkreetsele maksustamise süsteemile, peab teabes selgelt eristataval ja silmatorkaval viisil teada andma, et maksusüsteemi reguleerivad õigusaktid võivad tulevikus muutuda ning erinevate investeerimis- ja investeerimiskõrvalteenuste maksustamine sõltub iga kliendiga seonduvatest individuaalsetest asjaoludest, sealhulgas tema residentsusest, juriidilise isiku vormist ja muudest sarnastest asjaoludest.

  (6) Investeerimisühing teavitab püsival andmekandjal klienti või potentsiaalset klienti õigustest taotleda enda teistsugust liigitamist ning liigi muutmisest tulenevatest piirangutest tulenevalt kliendi kaitstuse tasemest.

  (7) Teabes ei tohi kasutada ühegi finantsjärelevalve asutuse, sealhulgas Finantsinspektsiooni, nime või nimetust sellisel viisil, millest võiks järeldada, nagu oleks vastav finantsjärelevalve asutus investeerimisühingu toodete või teenuste soovitamisele või pakkumisele kinnituse või heakskiidu andnud.

§ 4.   Enne investeerimis- või investeerimiskõrvalteenuse osutamist kliendile esitatav teave

  (1) Investeerimisühing esitab tavakliendile või potentsiaalsele tavakliendile järgmise teabe piisava ajavaruga enne eelnimetatud kliendiga lepingu sõlmimist või enne seda, kui hakatakse investeerimis- või investeerimiskõrvalteenust osutama, olenevalt sellest, kumb toimub varem:
  1) vastava lepingu tingimused;
  2) määruse §-des 5–8 sätestatud teabe investeerimis- või investeerimiskõrvalteenuse kohta.

  (2) Investeerimisühing esitab piisava ajavaruga enne investeerimis- või investeerimiskõrvalteenuse osutamist asjatundlikule kliendile määruse § 7 lõigetes 5 ja 6 sätestatud teabe.

  (3) Investeerimisühing esitab käesoleva paragrahvi lõigetes 1 ja 2 nimetatud teabe püsival andmekandjal või veebilehel, juhul kui seda ei käsitleta püsiva andmekandjana ning seejuures peavad täidetud olema «Väärtpaberituru seaduse» § 828 lõikes 3 sätestatud tingimused.

  (4) Investeerimisühing esitab nõutava teabe tavakliendile viivitamata pärast lepingu sõlmimist või viivitamata pärast teenuse osutamise alustamist, kui investeerimisühing ei suutnud käesoleva paragrahvi lõikes 1 sätestatud ajalist piirangut täita seetõttu, et kliendi nõudmisel sõlmiti leping sidevahendi abil, mis ei võimaldanud investeerimisühingul teavet eelnevalt käesoleva paragrahvi lõike 1 kohaselt esitada. Kui lepingu sõlmimisel kasutatakse «Võlaõigusseaduse» § 54 lõikes 4 nimetamata sidevahendit, ei kohaldata seejuures «Võlaõigusseaduse» §-s 54 sätestatut.

  (5) Kui määruse §-de 5–8 kohaselt kliendile esitatud teave olulisel määral muutub ja selline muudatus seondub investeerimis- või investeerimiskõrvalteenusega, mida investeerimisühing kliendile osutab, peab investeerimisühing olulisest muudatusest piisava ajavaruga klienti ette teavitama. Kui teave, millega nimetatud teavitus seondub, oli esitatud varasemalt püsival andmekandjal, esitatakse ka nimetatud teavitus püsival andmekandjal.

  (6) Kui investeerimisühingu esitatavas teabes on kajastatud pakkumine sõlmida väärtpaberitega või investeerimis- või investeerimiskõrvalteenusega seonduv leping mis tahes isikuga, kes pakkumisele vastab, või teabes sisaldub ettepanek, mis tahes isikule, kes pakkumisele vastab, esitada pakkumine väärtpaberiga või investeerimis- või investeerimiskõrvalteenusega seonduva lepingu sõlmimiseks ja selles pakkumises on täpsustatud vastamise viis või esitatud ankeet, millega vastuse võib saata, siis peab pakkumises olema toodud määruse §-des 5–8 sätestatud teave, mis on selle pakkumise või kutse puhul asjakohane.

  (7) Käesoleva paragrahvi lõiget 5 ei kohaldata, kui potentsiaalne tavaklient peab esitatud pakkumisele või ettepanekule vastamiseks tutvuma muu dokumendi või dokumentidega, mis üksikult või koos sisaldavad vajalikku teavet sõlmitava lepingu kohta.

§ 5.   Investeerimisühingu ja investeerimis- ning investeerimiskõrvalteenuste kohta esitatav teave tavakliendile või potentsiaalsele tavakliendile

  (1) Investeerimisühing esitab investeerimis- ja investeerimiskõrvalteenuste osutamisel tavakliendile või potentsiaalsele tavakliendile alljärgneva teabe:
  1) investeerimisühingu nimi ja aadress ning kontaktandmed;
  2) keel või keeled, milles klient võib investeerimisühinguga suhelda ja investeerimisühingult vastavaid dokumente ja muud teavet saada;
  3) teabe edastamise viisid, mida kasutatakse investeerimisühingu ja kliendi vahelises suhtluses ja mis vajaduse korral hõlmavad väärtpaberitehingute korralduste saatmise ja vastuvõtmise viise;
  4) kinnitus selle kohta, et investeerimisühing omab tegevusluba ja nimetatud tegevusloa väljastanud finantsjärelevalve asutuse nimi ja aadress ning kontaktandmed;
  5) kui investeerimisühing tegutseb investeerimisagendi kaudu, siis teave selle kohta, millises Euroopa Majanduspiirkonna lepinguriigis nimetatud investeerimisagent on registreeritud;
  6) vastavalt «Väärtpaberituru seaduse» §-le 891 investeerimisühingu poolt kliendile investeerimis- või investeerimiskõrvalteenuse osutamise kohta esitatavate aruannete sisu, sagedus ja aeg;
  7) kui investeerimisühing hoiab kliendi raha või väärtpabereid, siis kokkuvõtlik kirjeldus meetmetest, mida investeerimisühing rakendab kliendi varade kaitse tagamiseks, sealhulgas kokkuvõtlikud andmed investeeringute ja hoiuste tagamise skeemide kohta, mida investeerimisühingu suhtes kohaldatakse;
  8) investeerimisühingu poolt rakendatava huvide konfliktide vältimise korra kirjeldus vähemalt kokkuvõtlikus vormis;
  9) kliendi nõudmisel täiendav informatsioon käesoleva lõike punktis 8 nimetatud huvide konfliktide vältimise korra kohta püsival andmekandjal või veebilehel kooskõlas määruse § 2 lõikes 2 sätestatuga.

  (2) Investeerimisühing rakendab väärtpaberiportfelli valitsemise teenuse osutamisel asjakohast hindamis- ja võrdlusmeetodit, näiteks sobivat võrdlusindeksit, mis põhineb tavakliendi investeerimiseesmärkidel ja tavakliendi väärtpaberiportfelli kuuluvate väärtpaberite liikidel, et tavakliendil oleks võimalik investeerimisühingu osutatava teenuse tulemusi või tulemuslikkust hinnata.

  (3) Kui investeerimisühing soovib pakkuda tavakliendile või potentsiaalsele tavakliendile väärtpaberiportfelli valitsemise teenust, esitab investeerimisühing lisaks käesoleva paragrahvi lõikes 1 sätestatud teabele ka alljärgneva teabe:
  1) teave kliendi väärtpaberiportfelli kuuluvate väärtpaberite hindamissageduse ja -meetodi kohta;
  2) andmed kõigi kliendi väärtpaberiportfelli kuuluvate raha või väärtpaberite või neist mingi osa suhtes rakendatava väärtpaberiportfelli valitsemise teenuse edasiandmise kohta;
  3) täpsustus mis tahes võrdlusaluse kohta, mida kasutatakse kliendi väärtpaberiportfelli tootluse hindamisel;
  4) kliendi väärtpaberiportfelli kuuluvate väärtpaberite liigid ja nendega tehtavate tehingute liigid, sealhulgas kõikvõimalikud piirangud;
  5) väärtpaberiportfelli valitsemise eesmärgid, seal sisalduvate väärtpaberite riski tase, mida tuleb väärtpaberiportfelli juhtimisel arvesse võtta ja väärtpaberiportfelli valitsemise suhtes seatud kõikvõimalikud konkreetsed piirangud.

§ 6.   Teave väärtpaberite kohta

  (1) Investeerimisühing esitab kliendile või potentsiaalsele kliendile väärtpaberite omadustega ja nendega seotud riskide üldise kirjelduse, võttes eelkõige arvesse seda, kas klient liigitub tavakliendiks või asjatundlikuks kliendiks. Vastav kirjeldus peab sisaldama konkreetse väärtpaberi olemust ja seda liiki väärtpaberiga seotud riske põhjalikkusega, mis on piisav võimaldamaks kliendil teha põhjendatud investeerimisotsuseid.

  (2) Sõltuvalt kliendi liigist, tema teadmiste tasemest ning konkreetse väärtpaberi liigist peab riskide kirjeldus sisaldama vähemalt alljärgnevat:
  1) väärtpaberiga seotud kõikvõimalikud riskid, sealhulgas selgitus finantsvõimenduse ja selle mõju ning kogu investeeringu kaotamise riski kohta;
  2) väärtpaberite hinna volatiilsus ning võimalikud piirangud väärtpaberite omandamisel või võõrandamisel;
  3) asjaolu, et vastavate väärtpaberitega tehingute tegemisel võivad investori jaoks väärtpaberite omandamise kulule lisanduda rahalised ja muud täiendavad kohustused, sealhulgas tingimuslikud kohustused;
  4) mis tahes tagatise nõuded või muud samalaadsed kohustused, mida kohaldatakse vastavat liiki väärtpaberite suhtes.

  (3) Kui investeerimisühing esitab tavakliendile või potentsiaalsele tavakliendile teavet väärtpaberi kohta, mida samal ajal pakutakse ka avalikkusele, tuleb teavitada ka sellest, kus on võimalik nimetatud väärtpaberi prospektiga tutvuda, juhul kui selle pakkumisega seoses on avaldatud prospekt vastavalt «Väärtpaberituru seadusele».

  (4) Kui mitme erineva väärtpaberi või investeerimisteenusega koosmõjus tekkiv risk on tõenäoliselt suurem kui iga üksiku komponendiga seonduv risk, tuleb investeerimisühingul esitada asjakohane kirjeldus iga üksiku komponendi ja selle kohta, kuidas nende omavahelised mõjud riske suurendavad.

  (5) Väärtpaberite korral, mis hõlmavad kolmanda isiku tagatist, peab tagatise kohta esitatav teave sisaldama üksikasjalikke andmeid tagatise andja ja tagatise andmise tingimuste kohta, et tavakliendil või potentsiaalsel tavakliendil oleks võimalik tagatist õiglaselt hinnata.

§ 7.   Kliendi raha ja väärtpaberite hoidmise ning kaitsmisega seotud teave

  (1) Kui investeerimisühing hoiab tavaklientide raha või väärtpabereid, esitab ta neile tavaklientidele või potentsiaalsetele tavaklientidele käesoleva paragrahvi lõigetes 2–7 sätestatud teabe, juhul kui see on vastavalt käesolevas paragrahvis sätestatule asjakohane.

  (2) Investeerimisühing teavitab tavaklienti või potentsiaalset tavaklienti sellest, kui kliendi raha või väärtpabereid võib investeerimisühingu nimel hoida kolmas isik. Samuti teavitab investeerimisühing tavaklienti või potentsiaalset tavaklienti oma vastutusest selle kolmanda isiku mis tahes tegude või tegematajätmiste eest ning sellest, millised tagajärjed nimetatud kolmanda isiku maksejõuetusega kliendi jaoks kaasnevad.

  (3) Kui tavakliendi või potentsiaalse tavakliendi väärtpabereid hoitakse või võidakse hoida kolmanda isiku esindajakontol või muul samaväärsel kontol, teavitab investeerimisühing tavaklienti või potentsiaalse tavaklienti sellest asjaolust ja esitab talle informatsiooni sellest tulenevate riskide kohta püsival andmekandjal.

  (4) Kui väärtpaberite hoidmisele kohaldatava õiguse kohaselt ei ole võimalik kolmanda isiku juures hoitavaid tavakliendi või potentsiaalse tavakliendi väärtpabereid eristada sellele kolmandale isikule või investeerimisühingule kuuluvatest väärtpaberitest, teavitab investeerimisühing tavaklienti või potentsiaalset tavaklienti sellest ja esitab talle informatsiooni sellest tulenevate riskide kohta püsival andmekandjal.

  (5) Kui tavakliendi või potentsiaalse tavakliendi raha või väärtpabereid hoitakse kontol, mille suhtes kohaldatakse muu lepinguriigi, kui Eesti või kolmanda riigi õigust, teavitab investeerimisühing klienti sellest, et kohaldatava õiguse tulemusena võivad kliendi raha või väärtpaberitega seonduvad õigused olla Eesti õigusaktides sätestatust erinevad.

  (6) Investeerimisühing teavitab klienti kõigist tagatistest, kinnipidamisõigustest, tasaarvestamise õigustest ning muudest taolistest õigustest, mis investeerimisühingul on või võivad olla kliendi raha või väärtpaberitega seoses. Investeerimisühing teavitab klienti ka asjaolust, et väärtpaberite hoidja (depositoorium) võib omada kliendi raha või väärtpaberitega seoses käesoleva lõike esimeses lauses nimetatuid õigusi.

  (7) Investeerimisühing peab mõistliku aja jooksul enne väärtpaberite kaudu finantseerimise tehingu tegemist väärtpaberitega, mida ta hoiab tavakliendi nimel, või enne selliste väärtpaberite muul viisil oma arvel või mõne teise kliendi arvel kasutamist, esitama tavakliendile nimetatud väärtpaberite kasutamise kohta püsival andmekandjal selge, täieliku ja täpse teabe väärtpaberite kasutamisega seonduvate investeerimisühingu kohustuste ja vastutuse kohta, sealhulgas nende tagastamise tingimused ja informatsiooni kõigi kaasnevate riskide kohta.

§ 8.   Teave kulude ja tasude kohta

  (1) Investeerimisühing esitab tavakliendile või potentsiaalsele tavakliendile teabe investeerimis- või investeerimiskõrvalteenusega seotud kuludest ja tasudest, mis hõlmab vastavalt vajadusele järgmist:
  1) kogumaksumus, mille klient peab seoses väärtpaberi või investeerimis- või investeerimiskõrvalteenusega tasuma, sealhulgas kõik seonduvad teenus-, vahendus- ja muud tasud ning kulud, samuti kõik investeerimisühingu kaudu tasutavad maksud või, kui täpset maksumust ei ole võimalik näidata, siis kogumaksumuse arvutamise alused, mille abil klient saab selle ise kindlaks teha;
  2) kui mis tahes osa käesoleva lõike punktis 1 sätestatud kogumaksumusest makstakse muus valuutas kui eurodes või see on väljendatud muus valuutas kui eurodes, siis viide vastavale valuutale ning selle valuuta suhtes kohaldatavatele vahetuskurssidele ja konverteerimiskuludele;
[RT I, 09.11.2010, 1 - jõust. 01.01.2011]
  3) märge võimaluse kohta, et peale investeerimisühingu kaudu tasutavate või investeerimisühingule makstavate tasudele, sealhulgas maksude, võivad väärtpaberiga tehtud tehinguga või investeerimis- või investeerimiskõrvalteenuse osutamisega kaasneda kliendi jaoks ka muud tasud või maksud;
  4) tasude maksmise kord või korraldus.

  (2) Käesoleva paragrahvi lõike 1 punkti 1 kohaldamisel esitab investeerimisühing nõutavad vahendustasud piisava detailsusega iga tehingu või toimingu kohta.

§ 9.   Investeerimisfondide kohta koostatud teabe kasutatavus

  Investeerimisfondi aktsiate või osakute puhul loetakse «Investeerimisfondide seaduse» või teise lepinguriigi vastava samaväärse õiguse alusel koostatud lihtsustatud prospektis sisalduvat teavet asjakohaseks teabeks väärtpaberite ja kavandatud investeerimisstrateegiate kohta ning investeerimisfondide enda kulude ja seonduvate tasude kohta esitatava teabega.

3. peatükk KLIENTIDELE ESITATAVAD ARUANDED 

§ 10.   Korralduste täitmisega seonduv aruandekohustus

  (1) Kui investeerimisühing on kliendi nimel täitnud korralduse, mis ei ole seotud väärtpaberiportfelli valitsemisega, esitab ta:
  1) viivitamata kliendile püsival andmekandjal olulisema informatsiooni nimetatud korralduse täitmise kohta;
  2) tavakliendile püsival andmekandjal kinnituse korralduse täitmise kohta. Käesolevas punktis nimetatud kinnitus tuleb tavakliendile esitada viivitamatult, kuid mitte hiljem kui korralduse täitmisele järgneval tööpäeval või, kui investeerimisühing saab kinnituse kolmandalt isikult, siis hiljemalt kolmandalt isikult kinnituse saamisele järgneval tööpäeval.

  (2) Käesoleva paragrahvi lõike 1 punkti 2 ei kohaldata, kui kinnitus sisaldab sama teavet, mida kolmas isik on viivitamatult kohustatud juba tavakliendile saatma.

  (3) Käesoleva paragrahvi lõike 1 punkte 1 ja 2 ei kohaldata, kui klientide nimel täidetud korraldused seonduvad võlakirjadega, millega finantseeritakse nimetatud klientidega sõlmitavaid hüpoteegiga tagatud laenulepinguid. Sel juhul esitatakse korraldusega seonduv teave samaaegselt hüpoteegiga tagatud laenulepingu tingimustest teavitamisega, kuid hiljemalt ühe kuu jooksul pärast korralduse täitmist.

  (4) Lisaks käesoleva paragrahvi lõikes 1 sätestatule esitab investeerimisühing kliendi nõudel teabe korralduse täitmise seisu kohta.

  (5) Tavaklientide korralduste puhul, mis seonduvad investeerimisfondi aktsiate või osakutega ja mida täidetakse perioodiliselt, järgib investeerimisühing ühte alljärgnevast tingimusest:
  1) ta peab täitma käesoleva paragrahvi lõike 1 punktis 2 sätestatud kohustust;
  2) ta peab esitama tavakliendile vähemalt kord kuue kuu jooksul käesoleva paragrahvi lõikes 6 nimetatud teabe.

  (6) Käesoleva paragrahvi lõike 1 punktis 2 nimetatud kinnitus hõlmab järgnevast teabest seda, mis on väärtpaberi tehingule kohaldatav vastavalt Euroopa Komisjoni määruse (EÜ) nr 1287/2006 I lisa tabelile 1:
  1) aruannet esitava investeerimisühingu identifitseerimiseks vajalikud andmed;
  2) kliendi nimi või nimetus või teda märgistav muu tähis;
  3) kauplemispäev;
  4) kauplemisaeg;
  5) korralduse liik;
  6) täitmiskoha identifitseerimisandmed;
  7) väärtpaberi identifitseerimisandmed;
  8) ostu- või müügiindikaator;
  9) muu korralduse kui ostu- või müügikorralduse puhul korralduse iseloom;
  10) kogus;
  11) ühiku hind;
  12) kogumaksumus;
  13) tasumisele kuuluvate vahendustasude ja kulude kogusumma ja tavakliendi nõudmisel nende üksikasjalik loetelu;
  14) kliendi kohustused seoses tehinguga, sealhulgas maksetähtaeg või väärtpaberi üleandmise tähtaeg, ning vastavad andmed konto kohta juhul, kui klienti ei ole nimetatud andmetest ja kohustustest varem teavitatud;
  15) informatsioon selle kohta, kui korraldust ei täidetud anonüümset kauplemist võimaldava kauplemissüsteemi vahendusel kindlaksmääramata vastaspoolega ja kliendi vastaspooleks on investeerimisühing ise, investeerimisühinguga ühte konsolideerimisgruppi kuuluv isik või mõni teine investeerimisühingu klient.

  (7) Kui korraldus täidetakse osade kaupa, võib investeerimisühing käesoleva paragrahvi lõike 6 punkti 11 alusel esitada kliendile teabe kas tehingu iga osa (tranšee) hinna või keskmise hinna kohta. Keskmise hinna esitamisel esitab investeerimisühing tavakliendi nõudmisel talle teabe iga osa (tranšee) hinna kohta.

  (8) Investeerimisühing võib käesoleva paragrahvi lõikes 6 nimetatud teabe esitada kliendile vastavaid standardkoode kasutades, kui ta lisab ka nende koodide selgitused.

§ 11.   Väärtpaberiportfelli valitsemisega seonduv aruandekohustus

  (1) Klientidele väärtpaberiportfelli valitsemise teenuse osutamisel esitab investeerimisühing igale sellisele kliendile püsival andmekandjal perioodilise aruande kliendi nimel teostatud väärtpaberiportfelli valitsemise toimingute kohta, välja arvatud juhul, kui sellise aruande on kohustatud esitama kolmas isik.

  (2) Tavaklientide puhul peab käesoleva paragrahvi lõikes 1 nõutav perioodiline aruanne hõlmama järgmist teavet.
  1) investeerimisühingu nimi;
  2) tavakliendi konto nimi või seda märgistav tähis;
  3) selgitus väärtpaberiportfelli koosseisu ja väärtuse kohta, sealhulgas andmed iga hoitava väärtpaberi kohta, selle turuväärtus, või kui turuväärtus ei ole teada, siis õiglane väärtus (fair value), sularahasaldo aruandeperioodi alguses ja lõpus ning väärtpaberiportfelli tootlus ja muu vajalik indikatiivne teave vastaval aruandeperioodil;
  4) aruandeperioodi jooksul makstud tasude ja tekkinud kulude kogusumma, tuues eraldi välja vähemalt väärtpaberiportfelli valitsemise teenustasu kogusumma ja tehingute täitmisega seotud kulude kogusumma ning lisades viite, et nõudmise korral esitatakse tasude ja kulude detailne jaotus ja seotus osutatud teenustega;
  5) väärtpaberiportfelli aruandeperioodi tootluse ja muu vajaliku indikatiivse teabe võrdlus investeerimisühingu ja kliendi vahel kokku lepitud investeeringu tootluse ja muu indikatiivse teabe võrdlusaluse või mõõdikuga;
  6) aruandeperioodil saadud dividendide, intresside ja muude sissemaksete kogusumma seoses väärtpaberiportfelliga;
  7) teave muude korporatiivsete sündmustega seotud toimingute kohta, mille alusel tekivad õigused seoses väärtpaberiportfellis hoitavate väärtpaberitega;
  8) võimaluse korral määruse § 10 lõike 6 punktides 3–12 osutatud teave iga aruandeperioodil tehtud tehingu kohta, välja arvatud juhul, kui klient soovib saada teavet iga tehtud tehingu kohta eraldi. Sellisel juhul kohaldatakse käesoleva paragrahvi lõikeid 6.

  (3) Tavaklientidele esitatakse käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud perioodiline aruanne iga kuue kuu järel, välja arvatud järgmistel juhtudel:
  1) kliendi taotlusel esitatakse perioodiline aruanne talle lühema tähtaja möödudes, kuid seda ei pea esitama tihedamini kui iga kolme kuu järel, välja arvatud juhul, kui klient ja investeerimisühing ei ole kokku leppinud teisiti;
  2) juhtudel, mil kohaldatakse käesoleva paragrahvi lõiget 5, tuleb perioodiline aruanne esitada vähemalt iga kaheteistkümne kuu järel;
  3) kui investeerimisühingu ja tavakliendi vahelise väärtpaberiportfelli valitsemise teenuse osutamise lepinguga on lubatud finantsvõimendusega väärtpaberiportfell, tuleb perioodiline aruanne esitada vähemalt üks kord kuus.

  (4) Investeerimisühing teavitab tavakliente sellest, et neil on õigus esitada käesoleva paragrahvi lõike 3 punktis 1 nimetatud taotlus.

  (5) Kui klient soovib teavet saada iga väärtpaberiportfelli valitsemise teenuse raames tehtud tehingu kohta eraldi, esitab investeerimisühing pärast seda, kui vastav väärtpaberiportfellihaldur on tehingu teinud või selle tegemise korraldanud, kliendile viivitamatult püsival andmekandjal tehinguga seotud olulise informatsiooni. Kui tegemist on tavakliendiga, edastab investeerimisühing talle tehingu täitmist kinnitava teatise, milles on esitatud määruse § 10 lõikes 6 osutatud teave. Teatis edastatakse viivitamatult, kuid mitte hiljem kui korralduse täitmisele järgneval tööpäeval või, kui investeerimisühing saab kinnituse kolmandalt isikult, siis hiljemalt kolmandalt isikult kinnituse saamisele järgneval tööpäeval. Investeerimisühing ei pea nimetatud teatist edastama, kui kinnitus sisaldab sama teavet, mida kolmas isik on kohustatud viivitamatult juba tavakliendile edastama.

  (6) Käesoleva paragrahvi lõike 3 punktis 2 sätestatud erandit ei kohaldata «Väärtpaberituru seaduse» § 2 lõike 1 punktis 2 nimetatud vahetusväärtpaberi ning sama paragrahvi lõike 1 punktides 3 ja 6 nimetatud väärtpaberitega tehtavate tehingute puhul.

§ 12.   Täiendav aruandekohustus väärtpaberiportfelli valitsemise korral

  Kui investeerimisühing pakub või teostab väärtpaberiportfelli valitsemise teenuse raames tavakliendile katmata avatud positsioonidega seotud tingimuslike kohustustega tehinguid või haldab tavakliendi sellekohaseid kontosid, teavitab ta tavaklienti ka igasugusest võimalikust kahjumist, mis ületab investeerimisühingu ja tavakliendi vahel eelnevalt kokku lepitud vastavat künnist või piirmäära. Tavaklienti tuleb teavitada hiljemalt selle tööpäeva lõpuks, mil vastav künnis või piirmäär ületati või juhul, kui see ületati puhkepäeval, siis sellele järgneva tööpäeva lõpuks.

§ 13.   Aruanded kliendi raha või väärtpaberite kohta

  (1) Kliendi raha või väärtpabereid hoidval investeerimisühingul on kohustus vähemalt kord aastas esitada igale kliendile, kelle raha või väärtpabereid ta hoiab, vastav aruanne nimetatud raha või väärtpaberite kohta püsival andmekandjal. Investeerimisühingul ei ole aruande esitamise kohustust, kui sellised aruandekohased andmed juba sisalduvad mõnes perioodiliselt esitatavas aruandes.

  (2) Käesolevat paragrahvi lõiget 1 ei kohaldata krediidiasutuse poolt hoitava raha suhtes.

  (3) Käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud aruandes esitatakse järgmine teave:
  1) andmed kliendi kogu raha ja kõigi väärtpaberite kohta, mida investeerimisühing aruandeperioodi lõpu seisuga hoiab või mille hoidmist ta korraldab;
  2) teave selle kohta, mil määral on kliendi raha või väärtpabereid kasutatud väärtpaberite kaudu finantseerimise tehingutes;
  3) teave selle kohta, mil määral on klient väärtpaberite kaudu finantseerimise tehingutes osalemisest kasu saanud ja milline on kasu saamise alus.

  (4) Juhul kui kliendi väärtpaberiportfelli kuulub tulu ühelt või enamalt veel arveldamata tehingult, võib käesoleva paragrahvi lõike 3 punktis 1 osutatud teave põhineda kas tehingu sõlmimise kuupäeval või arveldamise kuupäeval, tingimusel et sama põhimõtet rakendatakse aruandes ühetaoliselt ja pidevalt kogu vastava teabe suhtes.

  (5) Investeerimisühingul, kes hoiab kliendi raha või väärtpabereid ja kes osutab kliendile väärtpaberiportfelli valitsemise teenust, on lubatud esitada käesoleva paragrahvi lõikes 1 osutatud aruanne kliendi varade kohta § 11 lõike 1 alusel esitatava aruande osana.

4. peatükk RAKENDAMINE 

§ 14.   Rakendussäte

  Käesolev määrus jõustub 2007. aasta 19. novembril.

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json