Teksti suurus:

Riigi keskkonnakaitseinspektori vormiriietuse ja ametitunnuste kirjeldus

Väljaandja:Vabariigi Valitsus
Akti liik:määrus
Teksti liik:terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:01.07.2005
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:16.10.2014
Avaldamismärge:

Riigi keskkonnakaitseinspektori vormiriietuse ja ametitunnuste kirjeldus

Vastu võetud 16.01.2003 nr 11
RT I 2003, 7, 34
jõustumine 30.01.2003

Muudetud järgmiste aktidega (näita)

VastuvõtmineAvaldamineJõustumine
09.06.2005RT I 2005, 35, 27101.07.2005

Määrus kehtestatakse «Keskkonnajärelevalve seaduse» (RT I 2001, 56, 337; 2002, 61, 375) § 14 lõike 1 alusel.

1. peatükk ÜLDSÄTTED 

§ 1.  Vormiriietuse esemed

  Riigi keskkonnakaitseinspektori (edaspidi inspektor) vormiriietusse kuuluvad järgmised esemed:
  1) nokkmüts;
  2) kootud müts;
  3) vormimüts;
  4) lühike jope;
  5) pikk jope;
  6) poolkombinesoon;
  7) meeste pintsak;
  8) viigipüksid;
  9) naiste bleiser;
  10) seelik;
  11) püksirihm;
  12) päevasärk (lühikeste ja pikkade varrukatega);
  13) T-särk;
  14) vormipüksid;
  15) vormiseelik;
  16) vormisviiter;
  17) lips;
  18) lipsunõel;
  19) kingad;
  20) suvesaapad;
  21) talvesaapad;
  22) kummisaapad;
  23) sõrmkindad;
  24) labakindad;
  25) sall.

§ 2.  Vormiriietuse värv

  Inspektor kannab tumesinist vormiriietust, kui vastava vormiriietuse eseme kirjelduses ei ole ette nähtud teisiti.

§ 3.  Ametitunnused

  (1) Vormiriietusel puuduvad ametiastmetunnused.

  (2) Ametitunnusena kantakse vormiriietuse vasakul varrukal 40 mm õlaõmblusest allpool varrukaembleemi ning mütsil mütsimärki. Vormiriietusel kasutatakse kuldseid kolme lõvi kujutisega vorminööpe, kui need vormiriietuse eseme kirjelduses ei ole teistsugused.

2. peatükk VORMIRIIETUSE ESEMETE KIRJELDUS 

§ 4.  Nokkmüts

  (1) Nokkmüts on viie detailiga, tugevdatud esiosaga ning valmistatud puuvill-polüesterkangast. Mütsi nokk on tugevast plastmassist ja riidega kaetud. Nokkmütsi suuruse reguleerimiseks on kuklaosas reguleeritav kinnis.

  (2) Keskkonnainspektsiooni inspektori nokkmütsi noka kohale on tikitud kiri «KESKKONNAINSPEKTSIOON».

§ 5.  Kootud müts

  Üleskeeratava osaga müts on kootud sinisest poolvillasest lõngast patentkoes.

§ 6.  Vormimüts

  Vormimüts on valmistatud poolvillasest kangast, millele on trukkidega kinnitatud tehis- või naturaalsest karusnahast mütsikõrvad. Mütsi nokk on valmistatud lakknahast või fiibermaterjalist. Pealaedetail on ovaalne. Mütsi noka kohal on metallist mütsimärk.

§ 7.  Lühike jope

  (1) Lühike puusajooneni ulatuv jope on mikropolüesterkangast. Jope vooder on puuvill-polüesterkangast.

  (2) Sirgelõikelise jope allservas on värvel. Värvli külgedel on lai kummipael. Jope esikinnises on jäme tõmblukk. Värvliosas on tripp, mis on suletav kahe trukknööbiga. Jopel on lahtisesse käeaugukaarde töödeldud varrukad, mille otstes on kätis osalise kummipaelaga. Mõlemale varrukale on õmmeldud takjapael, millele on võimalik kinnitada helkurpael. Jope seljaosas on lappvolt. Vasakpoolse esiosa passe all on sissetöödeldud rinnatasku, mis on suletav tõmblukuga. Mõlemal hõlmal on sissetöödeldud kaldtaskud ja sissetöödeldud kahe liistuga põuetaskud, mis on suletavad tõmblukuga. Kapuuts kinnitub tõmblukuga krae alla. Kapuutsi esiäärel on tuuleliist ja seosepael. Kapuuts on kinnitatav lõua alla kahe trukknööbiga. Kapuutsi keskosal on õmmeldud pingutustripp, mis on suletav ühe trukknööbiga.

  (3) Jope juurde kuulub täiendav, äravõetav tehiskarusnahast vooder, mis kinnitub tõmblukuga. Äravõetava voodri mõlemal hõlmal on pealeõmmeldud põuetaskud, millest vasakpoolne on suletav tõmblukuga. Tõmblukud on toon toonis pealismaterjaliga, trukid on musta värvi oksüdeeritud metallist.

  (4) Keskkonnainspektsiooni inspektori jope vasakule varrukale on tikitud Keskkonnainspektsiooni varrukaembleem. Jope vasaku hõlma passele on tikitud kiri «KESKKONNAINSPEKTSIOON».

§ 8.  Pikk jope

  (1) Pikk jope on mikropolüesterkangast. Jope vooder on puuvill-polüesterkangast.

  (2) Sirgelõikelisel jopel on esikinnises kahe kelguga tõmblukk, mida katab nelja trukknööbiga suletav kinnine liist. Jopel on lahtisesse käeaugukaarde töödeldud varrukad, mille otstes on varrukasuu pingutamiseks trukknööpidega tripid. Mõlemale varrukale on õmmeldud takjapael, millele on võimalik kinnitada helkurpael. Lamava kraega jopel on seljaosas lappvolt. Jope vasakpoolse esiosa passe all on sissetöödeldud rinnatasku, mis on suletav tõmblukuga. Mõlemal hõlmal on sissetöödeldud kaldtaskud, mis on suletavad tõmblukuga. Jope vööjoonele on õmmeldud nööritunnel ja nööri pingutamiseks paigaldatud stopperid. Mõlemal hõlmal on sissetöödeldud kahe liistuga põuetaskud, mis on suletavad tõmblukuga.

  (3) Jope juurde kuulub täiendav, äravõetav tehiskarusnahast vooder varrukatega (varrukad tepitud vatiinil, soonikud varrukaotstes), mis kinnitub ühe pika spiraaltõmblukuga, samuti äravõetav tehiskarusnahast krae, mis kinnitub trukknööpidega, ning tehiskarusnahaga töödeldud kapuuts, mis kinnitub tõmblukuga krae alla. Äravõetava voodri mõlemal hõlmal on pealeõmmeldud põuetaskud, millest vasakpoolne on suletav tõmblukuga. Tõmblukud on toon toonis pealismaterjaliga, trukid on musta värvi oksüdeeritud metallist.

  (4) Keskkonnainspektsiooni inspektori jope vasakule varrukale on tikitud Keskkonnainspektsiooni varrukaembleem. Jope vasaku hõlma passele on tikitud kiri «KESKKONNAINSPEKTSIOON».

§ 9.  Poolkombinesoon

  (1) Poolkombinesoon on mikropolüesterkangast, sirge lõikega, tõstetud rinnaosaga. Seljaosa on traksidega. Vööjoonel on sisseõmmeldud lai kummipael. Värvlil on viis vöötrippi.

  (2) Poolkombinesooni esikinnises on jäme tõmblukk, mis on mõlemalt poolt avatav. Vasakul esiosal on kaheosaline pealismaterjalist pealeõmmeldud rinnatasku. Tasku kitsam osa moodustab pliiatsitasku. Kahe trukknööbiga suletav taskuklapp ulatub pliiatsitaskuni.

  (3) Poolkombinesooni puusadel on kaldtaskud. Pükste reiepiirkonnas on kaks pealeõmmeldud voltidega taskut, mille taskuklapid kinnituvad trukknööpidega. Pükste põlvepiirkonnas on pealeõmmeldud pealismaterjalist tugevdusdetail. Püksisäärte mõlemale välisküljele on õmmeldud takjapael, millele on võimalik kinnitada helkurpael. Traksid on pealismaterjalist, kummipaelaga ning nende pikkust saab reguleerida metallpandlaga. Tõmblukud on toon toonis pealismaterjaliga. Poolkombinesoonil on vatiinile tepitud vooder.

§ 10.  Meeste pintsak ja naiste bleiser

  (1) Meeste pintsak ja naiste bleiser on lükrasisaldusega vill-polüesterkangast, vooder on polüester-lükrakangast.

  (2) Kergelt taljesse töödeldud reväärkraega pintsak ja bleiser on üherealised, esikinnis on suletav kolme nööbiga. Hõlmade allosas on sissetöödeldud ümardatud nurkadega klapptaskud. Meeste pintsaku vasakul hõlmal on sissetöödeldud kaldrinnatasku. Varrukatel on 100 mm kaugusel varruka alläärest läbilõige. Varruka allääres on külgõmbluses kolm väikest nööpi. Meeste pintsaku mõlemal hõlmal on kahe liistuga sissetöödeldud põuetasku. Vasaku hõlma põuetasku on nööbiga suletav.

  (3) Keskkonnainspektsiooni inspektori pintsaku ja bleiseri vasakule varrukale on tikitud Keskkonnainspektsiooni varrukaembleem. Pintsaku ja bleiseri rinnatasku kohale on tikitud kiri «KESKKONNAINSPEKTSIOON».

§ 11.  Viigipüksid

  (1) Viigipüksid on lükrasisaldusega vill-polüesterkangast.

  (2) Viigipükstel on sissetöödeldud küljetaskud. Meeste viigipükste seljaosa paremal poolel on nööbiga suletav kahe liistuga nööpauktasku. Esiosa vööjoonel mõlemal pool esikinnist on üks lahtine volt, mis läheb üle sissepressitud viigiks. Seljaosal on sissevõtted ja sissepressitud viigid. Esikeskõmbluses on toon toonis tõmblukk-kinnis.

  (3) Viigipüksid on töödeldud esiosas polüestervoodrile, mis ulatub 200 mm allapoole põlvejoont. 35 mm laiune värvel on meeste viigipükstel suletav kahe nööbiga, naiste viigipükstel ühe nööbiga. Värvlil on kuus vöötrippi.

§ 12.  Seelik

  Seelik on lükrasisaldusega vill-polüesterkangast. Seeliku vooder on polüester-lükrakangast. Sirgelõikelisel seelikul on seljakeskõmbluses kaetud lõhik, tõmblukk-kinnis ning esi- ja seljaosal sissevõtted. Tõmblukk-kinnis on toon toonis pealismaterjaliga. 40 mm laiune värvel on suletav seljaosas ühe nööbiga. Värvlil on kuus vöötrippi.

§ 13.  Püksirihm

  Püksirihm on mustast nahast, kuldsest või valgest metallist pandlaga. Rihma laius on 25–35 mm.

§ 14.  Päevasärk

  (1) Päevasärk on puuvill-polüesterkangast. Sirgelõikelisel päevasärgil on kannaga krae, esi- ja seljaosas passe. Seljaosa passe all on mõlema abaluu kohal avarusvolt.

  (2) Päevasärgi esikinnises on liist, mis on suletav seitsme nööbiga. Vasakul hõlmal on pealeõmmeldud rinnatasku.

  (3) Inspektori päevasärk on lühikeste ja pikkade varrukatega. Pikkade varrukatega päevasärgi varruka kätis on suletav ühe nööbiga.

  (4) Keskkonnainspektsiooni inspektori päevasärgi vasakule varrukale on tikitud Keskkonnainspektsiooni varrukaembleem. Päevasärgi rinnataskule on tikitud kiri «KESKKONNAINSPEKTSIOON»;

§ 15.  T-särk

  (1) T-särk on puuvillasest trikotaa˛kangast, ümmarguse kaelusega ja lühikeste varrukatega.

  (2) Keskkonnainspektsiooni inspektori T-särgi rinnaesise vasakule poolele on trükitud kiri «KESKKONNAINSPEKTSIOON».

§ 16.  Vormipüksid

  Vormipüksid on puuvill-polüesterkangast. Vormipükstel on sissetöödeldud küljetaskud. Meeste vormipükste seljaosa paremal poolel on nööbiga suletav kahe liistuga nööpauktasku. Vormipükste esiosa vööjoonel mõlemal pool esikinnist on üks lahtine volt, mis läheb üle läbiõmmeldud viigiks. Seljaosal on sissevõtted ja sissepressitud viigid. Esikeskõmbluses on toon toonis tõmblukk-kinnis. 35 mm laiune värvel on suletav ühe nööbiga. Värvlil on seitse vöötrippi.

§ 17.  Vormiseelik

  Vormiseelik on puuvill-polüesterkangast. Vormiseeliku vooder on polüesterkangast. Sirgelõikelisel seelikul on seljakeskõmbluses kaetud lõhik, tõmblukk-kinnis ning esi- ja seljaosal sissevõtted. Tõmblukk-kinnis on toon toonis pealismaterjaliga. 40 mm laiune värvel on suletav seljaosas ühe nööbiga. Värvlil on kuus vöötrippi.

§ 18.  Vormisviiter

  (1) Vormisviiter on kootud poolvillasest lõngast patentkoes. V-kaelusega vormisviitri värvlil ja varrukaotstel on tugevdatud soonikud. Õlgadel ja küünarnukkidel on õmmeldud mikropolüesterkangast tugevdusdetailid. Vasakul pool hõlmal on kaheosaline mikropolüesterkangast pealeõmmeldud rinnatasku. Tasku kitsam pool moodustab pliiatsitasku. Kahe trukknööbiga suletav taskuklapp ulatub pliiatsitaskuni.

  (2) Keskkonnainspektsiooni inspektori vormisviitri vasakule varrukale on tikitud Keskkonnainspektsiooni varrukaembleem. Vormisviitri pealeõmmeldud rinnatasku kohale on tikitud kiri «KESKKONNAINSPEKTSIOON».

§ 19.  Lips

  (1) Pikk seotav lips on valmistatud tumesinisest lipsusiidist.

  (2) Keskkonnainspektsiooni inspektori lipsul on sissekootud Keskkonnainspektsiooni logo.

§ 20.  Lipsunõel

  Lipsunõel on kollasest metallist ning klambrikujuline.

§ 21.  Kingad

  Kingad on pruunid või mustad, nööritavad või pealt kinnised, naistel madala või poolkõrge kontsaga.

§ 22.  Suvesaapad

  Suvesaabasteks on pruunid või mustad, nööritavad, roomiktallaga, kerge voodriga poolsaapad. Sääreosa on pahkluu kõrgusel.

§ 23.  Talvesaapad

  Talvesaabasteks on pruunid või mustad, nööritavad, roomiktallaga, sooja voodriga poolsaapad. Saapasäär ulatub pahkluust 100 mm kõrgemale.

§ 24.  Kummisaapad

  Kummisaapad on mustad, paksu tallaga, põlveõnaruseni ulatuva säärega, sääreotstes võib olla pingutuspael.

§ 25.  Sõrmkindad

  Pika randmeosaga sõrmkindad on kootud tumesinisest või mustast lõngast või valmistatud riidest või nahast. Kootud kinnaste käelabapealne, sõrmevahed ja peopesa on tugevdatud riidega.

§ 26.  Labakindad

  Labakindad on kootud tumesinisest või mustast villasest või poolvillasest lõngast või valmistatud riidest või nahast. Kootud kinnaste peopesa on tugevdatud riidega.

§ 27.  Sall

  Sall on kootud sinisest poolvillasest lõngast.

3. peatükk AMETITUNNUSTE KIRJELDUS 

§ 28.  Varrukaembleem

  (1) Inspektori, välja arvatud Keskkonnainspektsiooni inspektori, varrukaembleem on kaheosaline.

  (2) Varrukaembleemi ülaosa on 70 mm kõrgune ja 45 mm laiune rööpsete vertikaalkülgedega ja ülalt ümar. Ülaosa põhi on helesinine. Ülaosal on 45 mm kõrgune ning laiemast osast 25 mm laiune tumesinist värvi veetilga kujutis, millest lõikub läbi, seda osaliselt kattes, sama kõrge, laiemast osast 22 mm laiune rohelist värvi tammelehe kujutis. Ülaosal kujutiste kohal paikneb kaarjas musta värvi tekst «KESKKONNAKAITSE».

  (3) Varrukaembleemi alumine osa on helesinise põhjaga ning ristkülikukujuline. Sellel paikneb musta värvi 5 mm kõrguste tähtedega keskkonnajärelevalveasutuse nimi. Ristküliku kõrgus ja laius sõltuvad teksti mahust. Ristküliku ülemine serv puutub kokku ovaalil paikneva tammelehe või veetilga alumise servaga, kattes osaliselt ovaali. Varrukaembleemi mõlemad osad on ääristatud 2 mm laiuse musta värvi kandiga.

  (4) Varrukaembleemi kujutis on esitatud määruse lisas 1.

§ 29.  Keskkonnainspektsiooni inspektori varrukaembleem

  (1) Keskkonnainspektsiooni inspektori varrukaembleem on 80-millimeetrise välisläbimõõduga ring. Varrukaembleemil on värviline 66-millimeetrise läbimõõduga Keskkonnainspektsiooni logo. Logo taustapind on sinine ja selle keskel valge vesiroos. Valge vesiroosi südamikus on värviline väike riigivapp. Logot ääristab kuldne (kollane) rõngas laiusega 7 mm ja sellel on must 3 mm kõrgune tekst: «KESKKONNAINSPEKTSIOON ♦ ESTONIAN ENVIRONMENTAL INSPECTORATE ♦».

  (2) Keskkonnainspektsiooni inspektori varrukaembleemi kujutis on esitatud määruse lisas 2.
[RT I 2005, 35, 271 - jõust. 01.07.2005]

§ 30.  Mütsimärk

  (1) Inspektori, välja arvatud Keskkonnainspektsiooni inspektori mütsimärgiks on oksüdeeritud vasest valmistatud 30 mm suuruse läbimõõduga sõõr, mille keskosas on kujutatud teineteist osaliselt katvat tammelehte ja veetilka. Tammeleht on kujutatud rohelise emailiga, veetilk tumesinise emailiga. Kujutise kõrgus on 22 mm ning laius laiemast kohast 12 mm. Kujutisi eraldab üksteisest 0,5 mm laiune reljeefselt väljapressitud ääris.

  (2) Mütsimärgi kujutis on esitatud määruse lisas 3.
[RT I 2005, 35, 271 - jõust. 01.07.2005]

§ 301.  Keskkonnainspektsiooni inspektori mütsimärk

  (1) Keskkonnainspektsiooni inspektori mütsimärk on 30-millimeetrise läbimõõduga oksüdeeritud vasesulamist ring. Mütsimärgi esiküljel on 22,5-millimeetrise läbimõõduga Keskkonnainspektsiooni logo. Logo taustapind on kaetud sinise emailiga ja sellel on reljeefne valge emailiga vesiroos. Valge vesiroosi südamikus on värviline väike riigivapp. Logot ääristab kuldne (kollane) metallpinnaga rõngas. Mütsimärgi tagakülg on sile metallpind, millel on märgi kinnituskruvi (-klamber).

  (2) Keskkonnainspektsiooni inspektori mütsimärgi kujutis on esitatud määruse lisas 4.
[RT I 2005, 35, 271 - jõust. 01.07.2005]

4. peatükk RAKENDUSSÄTE 

§ 31.  [käesolevast tekstist välja jäetud]

 

Vabariigi Valitsuse 16. jaanuari 2003. a  määruse nr 11 «Riigi keskkonnakaitseinspektori vormiriietuse ja ametitunnuste kirjeldus»
lisa 1



RIIGI KESKKONNAKAITSEINSPEKTORI VARRUKAEMBLEEM



 

Vabariigi Valitsuse 16. jaanuari 2003. a  määruse nr 11 «Riigi keskkonnakaitseinspektori vormiriietuse ja ametitunnuste kirjeldus»
lisa 2
(Vabariigi Valitsuse 9. juuni 2005. a määruse nr 128 sõnastuses)
[RT I 2005, 35, 271 – jõust. 1.07.2005]



KESKKONNAINSPEKTSIOONI INSPEKTORI VARRUKAEMBLEEM



 

Vabariigi Valitsuse 16. jaanuari 2003. a  määruse nr 11 «Riigi keskkonnakaitseinspektori vormiriietuse ja ametitunnuste kirjeldus»
lisa 3



RIIGI KESKKONNAKAITSEINSPEKTORI MÜTSIMÄRK



 

Vabariigi Valitsuse 16. jaanuari 2003. a määruse nr 11 «Riigi keskkonnakaitseinspektori vormiriietuse ja ametitunnuste kirjeldus»
lisa 4
(Vabariigi Valitsuse 9. juuni 2005. a määruse nr 128 sõnastuses)
[RT I 2005, 35, 271 – jõust. 1.07.2005]



KESKKONNAINSPEKTSIOONI INSPEKTORI MÜTSIMÄRK

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json