Teksti suurus:

Rahapesu andmebüroo kogutavate andmete registreerimise ja töötlemise korra kinnitamine

Väljaandja:Siseminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:01.06.2002
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:27.01.2008
Avaldamismärge:RTL 1999, 107, 1373

Rahapesu andmebüroo kogutavate andmete registreerimise ja töötlemise korra kinnitamine

Vastu võetud 30.06.1999 nr 66

Rahapesu tõkestamise seaduse (RT I 1998, 110, 1811) paragrahvi 21 lõike 3 alusel:

1. Kinnitan «Rahapesu andmebüroo kogutavate andmete registreerimise ja töötlemise korra» (lisatud).

2. Kehtestan käesoleva määruse 1. juulist 1999. a.

Siseminister Jüri MÕIS

Kantsler Märt KRAFT

Kinnitatud
siseministri 30. juuni 1999. a määrusega nr 66

RAHAPESU ANDMEBÜROO KOGUTAVATE ANDMETE REGISTREERIMISE JA TÖÖTLEMISE KORD

I. ÜLDSÄTTED

1. Käesolev juhend on kehtestatud rahapesu tõkestamise seaduse (RT I 1998, 110, 1811) paragrahvi 21 lõike 3 alusel ja reguleerib rahapesu andmebüroos kogutavate andmete registreerimise ja töötlemise korda.

2. Teatis käesoleva juhendi tähenduses on siseministri määrusega kinnitatud vormi järgi krediidi- või finantseerimisasutuse või rahapesu tõkestamise seaduse paragrahvis 5 sätestatud muu ettevõtja poolt rahapesu andmebüroole saadetud kirjalik teade rahapesu kahtlusega tehingu kohta.

3. Rahapesu andmebüroo vaatab käesoleva korra punktis 2 toodud teate läbi kohe ning kui rahapesu tunnuseid ei tuvastata, annab kirjaliku loa tehingu sooritamiseks. Rahapesu tunnuste ilmnemisel esitab rahapesu andmebüroo materjalid kohtueelse uurimise asutusele viivitamatult, kuid mitte hiljem kui tööpäeva jooksul. Sellel juhul teate saatjale tehingu sooritamiseks luba ei anta.

4. Rahapesu tõkestamise seaduse paragrahvides 21 ja 24 sätestatud isikute poolt rahapesu andmebüroole esitatud taotlus täidetakse taotluses märgitud ulatuses kuu aja jooksul. Vajadusel võib rahapesu andmebürooga kokku leppida lühema tähtaja suhtes.

II. RAHAPESU ANDMEBÜROO ANDMESTIK

5. Rahapesu andmebüroo andmestik moodustatakse krediidi- ja finantseerimisasutuse ning muu ettevõtja poolt saadetud teatistest tehingute kohta, mille suhtes oli rahapesu kahtlus, kõigi kahtlaste ja ebaharilike tehingute ning toimingute kohta, samuti täiendavast informatsioonist tehingu, selles osalejate ja teiste tehinguga seotud asjaolude kohta, mida rahapesu andmebüroo kogub seaduses sätestatud juhtudel.

III. ANDMETE REGISTREERIMINE

6. Krediidi- või finantseerimisasutustelt või muult ettevõtjalt saabunud teatis registreeritakse rahapesu andmebüroos asuvas registreerimissüsteemis, kus neile omistatakse registreerimisnumber, fikseeritakse teatise saatnud asutus, selle poolt teatisele omistatud number, teatise saamise kuupäev ja kellaaeg ning kliendi andmed.

7. Kui teatise läbivaatamisel ilmneb vajadus koguda täiendavat informatsiooni eesmärgiga tuvastada, kas teatises kirjeldatud tehing on rahapesu või sellega seotud kuritegude vältimiseks, tuvastamiseks või kohtueelseks uurimiseks oluline, avatakse selle alusel kontrolltoimik, mille number fikseeritakse registreerimissüsteemis. Kogu järgnev kirjavahetus nimetatud tehingu või toimingu kohta registreeritakse samas kontrolltoimikus ning hoitakse toimikus.

8. Rahapesu andmebüroos säilitatakse kontrolltoimikuid viis aastat arvates teate saabumisest, mille järel need hävitatakse. Paberkandjal teatis hävitatakse büroos aasta möödudes teatise saabumisest.

9. Kui teatise töötlemise tulemusena ilmneb, et nimetatud teatisega on seotud teised teatised, mille kohta on avatud kontrolltoimik, ühendatakse need toimikud, mille kohta tehakse vastavad märked registreerimissüsteemis.

10. Rahapesu andmebüroole otseselt adresseeritud kirjad ja teised postisaadetised avatakse ainult rahapesu andmebüroos ning registreeritakse rahapesu andmebüroo registreerimissüsteemis. Rahapesu andmebüroo poolt väljasaadetavad kirjad, mis on seotud temale rahapesu tõkestamise seadusega pandud ülesannete täitmisega, registreeritakse rahapesu andmebüroo registreerimissüsteemis, suletakse aadressiga varustatud ümbrikusse ning kinnised ümbrikud edastatakse Politseiameti üldosakonnale väljasaatmiseks.

11. Politseisisesed korraldused, käskkirjad ja muu kirjavahetus, mis on seotud rahapesu andmebüroo kohaga Politseiameti struktuuris ning selle administratiivse juhtimisega, registreeritakse Politseiametis asjaajamise juhendiga sätestatud üldises korras.

IV. ANDMETE TÖÖTLEMINE

12. Kõik krediidi- või finantseerimisasutustelt või muult ettevõtjalt saabunud teatise vaatab läbi rahapesu andmebüroo juht või teda asendav büroo ametnik ning määrab igale teatisele vastutava töötleja rahapesu andmebüroo ametnike hulgast.

13. Krediidi- või finantseerimisasutustelt või teistelt ettevõtetelt saabunud teatis, mis on edastatud tehingu toimumise ajal ja varustatud märkega «Kiire», vaadatakse rahapesu andmebüroos läbi kohe ning analüüsitakse olemasoleva informatsiooni baasil.

Kui teatises sisalduva tehingu või toimingu kohta ei leita rahapesu tunnuseid, saadetakse teate esitajale viivitamatult luba tehingu jätkamiseks. Vastasel juhul luba tehingu jätkamiseks ei anta.

14. Krediidi- või finantseerimisasutustelt või muult ettevõtjalt saabunud teatis, millele on määratud vastutav töötleja, analüüsitakse büroos oleva informatsiooni baasil. Vajadusel kogutakse täiendavat informatsiooni rahapesu andmebüroole kättesaadavatest registritest ja andmekogudest ning esitatakse päringuid asutustele ja ettevõtetele ning välisriigi pädevatele asutustele.

Rahapesu andmebüroo ametnikud esitavad päringuid Eestis asuvatele asutustele ja ettevõtetele iseseisvalt. Välisriigi pädevale asutusele esitatavatele päringutele kirjutab alla rahapesu andmebüroo juht või teda asendav rahapesu andmebüroo ametnik.

15. Kogutud materjal esitatakse rahapesu andmebüroo juhile või teda asendavale rahapesu andmebüroo ametnikule otsustamiseks, kas saata see uurimisorganile, välisriigi pädevale asutusele või määrata säilitamiseks büroos. Otsuses märgitakse ära, millises ulatuses on vaja informeerida teatise saatjat.

16. Vastutav töötleja koostab eelnimetatud otsuse alusel materjalile saatekirja, paljundab materjali säilitamiseks rahapesu andmebüroos ja edastab esmase materjali koos saatekirjaga allkirjastamiseks rahapesu andmebüroo juhile või teda asendavale rahapesu andmebüroo ametnikule või esitab materjali säilitamiseks rahapesu andmebüroo andmete hooldamise eest vastutavale ametnikule. Otsuses märgitud ulatuses informeerib vastutav töötleja teatise saatjat.

17. Kogutud materjal esitatakse rahapesu andmebüroo juhile või teda asendavale ametnikule üldjuhul ühe kuu jooksul arvates teatise saabumisest.

Kui materjali kogumiseks on vaja teha päringuid asutustele, ettevõtetele või välisriigi pädevale asutusele, võib rahapesu andmebüroo juht või teda asendav ametnik pikendada vajadusel tähtaega, kuid mitte rohkem kui kuus kuud arvates teatise saabumisest.

V. ANDMETE VÄLJASTAMINE

18. Andmed edastab rahapesu andmebüroo omal initsiatiivil või rahapesu tõkestamise seaduse paragrahvis 21 nimetatud asutuste põhjendatud taotluste alusel.

19. Andmete väljastamise otsuse võtab vastu ja andmete väljastamisega seotud dokumendid allkirjastab büroo juht või teda asendav büroo ametnik.

VI. ANDMETE ORGANISATSIOONILISE JA TEHNILISE KAITSE TAGAMINE

20. Andmete kaitse tagatakse andmekogude seaduses (RT I 1997, 28, 423; 1998, 36/37, 552; 1999, 10, 155) ja isikuandmete kaitse seaduses (RT I 1996, 48, 944; 1998, 59, 941; 111, 1833) sätestatud isikuandmete töötlemise nõuetega.

21. Rahapesu andmebüroo juht või teda asendav büroo ametnik allub andmekaitse korraldamise küsimustes vahetult Politseiameti juhile. Andmekaitse nõuete täitmise eest rahapesu andmebüroos vastutab büroo juht.

22. Andmekaitset korraldav isik on büroos kohustatud:

1) korraldama andmete kaitset ja võtma tarvitusele meetmed andmekaitse paremaks tagamiseks;

2) teostama kontrolli rahapesu tõkestamise seaduse ja selle alusel antud õigusaktidest tulenevate nõuete täitmise üle;

3) korraldama töötajate koolitust andmete kaitse küsimustes;

4) pidama andmete ja neile juurdepääsuõigust omavate isikute arvestust.

23. Andmete valdaja on kohustatud kohe teavitama rahapesu andmebüroo juhti, kui on põhjust arvata, et andmed on saanud teatavaks juurdepääsuõigust mitteomavale isikule või käesolevat korda on muul viisil rikutud. Andmete valdaja on niisugusel juhul kohustatud võtma tarvitusele meetmed vähendamaks või hoidmaks ära andmete avalikuks tulemisest tekkivat kahju.

24. Rahapesu andmebüroos säilitatavaid andmeid võib töödelda ja väljastada ainult rahapesu andmebüroo ametnik, keda on eelnevalt tutvustatud käesoleva juhendiga, rahapesu tõkestamise seadusega, isikuandmete kaitse seadusega, andmekogude seadusega ja kriminaal- ning haldusseadustiku nende sätetega, mis määravad vastutuse nimetatud seaduste rikkumise eest ning võetud allkiri kohustusele hoida saladuses talle seoses tööülesannetega teatavaks saanud andmeid.

25. Rahapesu andmebüroo ruumid, kus hoitakse ja töödeldakse kogutud andmeid, peavad asuma valvatava sissepääsuga hoones ning olema varustatud signalisatsioonisüsteemi ja koodlukuga. Ruumides võib kasutada ainult selliseid häiresüsteeme, mida ei ole lihtsate vahenditega võimalik neutraliseerida ja millest ei ole võimalik mööda pääseda. Süsteem peab toimima nii, et häirele oleks võimalik efektiivselt reageerida.

26. Ruumid, kus ei ole ööpäevaringselt töötavat personali, tuleb kohe pärast ametliku tööaja lõppu üle kontrollida ja valve alla anda.

27. Ruumides võivad viibida büroos mittetöötavad isikud ainult rahapesu andmebüroo juhi loal ja koos rahapesu andmebüroo ametnikust saatjaga.

28. Andmete töötlemisega tegelevad ametnikud tuleb võimaluse korral paigutada asutuses lähestikku asuvatesse tööruumidesse.

29. Rahapesu andmebüroos kasutatavad infotehnoloogilised vahendid peavad olema varustatud nõuetekohaste kaitsevahenditega. Rahapesu andmebüroos kasutatavate infokandjate hoidmiseks peavad olema büroos lukustatavad metallkapid.

VII. KONTROLL KÄESOLEVA JUHENDI TÄITMISE ÜLE

30. Teenistuslikku järelevalvet andmete registreerimise ja töötlemise üle teostab Politseiameti juht, tema kriminaalpolitseid kureeriv asetäitja ning kriminaalosakonna juht, kes eelnevalt kirjutavad alla käesoleva juhendi punktis 24 nimetatud kohustusele.

31. Kontrolli andmekaitse nõuete täitmise üle teostab Andmekaitse Inspektsioon.

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json