Teksti suurus:

Rahapesu andmebüroole esitatavate teadete täitmise juhendite ja teadete vormide kehtestamine

Väljaandja:Siseminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:29.03.2004
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:27.01.2008
Avaldamismärge:RTL 2004, 28, 478

Rahapesu andmebüroole esitatavate teadete täitmise juhendite ja teadete vormide kehtestamine

Vastu võetud 11.03.2004 nr 18

Määrus kehtestatakse «Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse» (RT I 1998, 110, 1811; 2000, 84, 533; 2001, 93, 565; 2002, 53, 336; 63, 387; 2003, 81, 544) § 15 lõike 7 alusel.

§ 1. Kehtestada:
1) «Rahapesu andmebüroole esitatava teate täitmise juhend» (lisa 1);
2) rahapesu andmebüroole esitatava teate vorm (lisa 2);
3) «Advokaatide, notarite ja audiitorite poolt rahapesu andmebüroole esitatava teate täitmise juhend» (lisa 3);
4) advokaatide, notarite ja audiitorite poolt rahapesu andmebüroole esitatava teate vorm (lisa 4).

§ 2. Siseministri 30. juuni 1999. a määrus nr 67 «Rahapesu andmebüroole esitatava teatise koostamise juhendi ja teatise vormi kinnitamine» (RTL 1999, 107, 1374) tunnistada kehtetuks.

Minister Margus LEIVO

Kantsler Märt KRAFT

Siseministri 11. märtsi 2004. a määruse nr 18 «Rahapesu andmebüroole esitatavate teadete täitmise juhendite ja teadete vormide kehtestamine»
lisa 1

RAHAPESU ANDMEBÜROOLE ESITATAVA TEATE TÄITMISE JUHEND

I. ÜLDSÄTTED

1. Käesolev juhend on kehtestatud «Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse» (RT I 1998, 110, 1811; 2000, 84, 533; 2001, 93, 565; 2002, 53, 336; 63, 387; 2003, 81, 544) § 15 lõike 7 alusel.

2. Käesoleva juhendi järgi koostavad teateid krediidi- ja finantseerimisasutused, samuti «Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse» § 5 lõikes 1 nimetatud isikud, välja arvatud advokaadid, notarid ja audiitorid, kellele on kehtestatud eraldi juhend ja teate vorm.

3. Kahtlaste ja ebaharilike tehingute leidmisel juhinduvad nimetatud subjektid rahapesu andmebüroo poolt väljatöötatud juhendist rahapesukahtlusega tehingute tunnuste kohta.

4. Kui krediidi- ja finantseerimisasutusele on saanud teatavaks, et tema klient või vähemalt üks tehingu osalistest on kahtlustatav «Terrorismi rahastamise tõkestamise rahvusvahelise konventsiooni» (RT II 2002, 12, 45) artiklis 2 sätestatud kuriteos või on fikseeritud ÜRO Julgeolekunõukogu kodulehel http://www.un.org/Docs/sc/committees/1267/1267ListEng.htm toodud nimekirjas, peab ta selle kohta koostama teate ja saatma rahapesu andmebüroole. Antud juhul võivad teate saata samuti «Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse» § 5 lõikes 1 nimetatud isikud.

II. TEATE SAATMINE

5. Kõigist rahapesu tunnustega tehingutest, samuti kõigist kahtlastest ja ebaharilikest tehingutest ning toimingutest teatatakse rahapesu andmebüroole käesoleva siseministri määrusega kehtestatud teate vormi järgi (lisa 2). Täidetud teate vormile lisatakse koopiad tehingu aluseks olevatest dokumentidest, samuti koopiad isiku identifitseerimise aluseks olevatest dokumentidest nende olemasolul. Teatele võib lisada tehingu olemust avavate muude dokumentide koopiad. Lisatavate dokumentide näidisloetelu on toodud käesoleva juhendi lisas.

6. Kui isik on tuvastatud «Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse» §-s 9 sätestatud korras, lisatakse teatele koopiad vastavatest kirjalikest andmetest.

7. Krediidiasutused lisavad teatele teates märgitud kontode väljavõtted perioodi kohta, mil kahtlased tehingud aset leidsid. Väljavõte peab kajastama konto seisu vahetult enne teate koostamist. Koopiad konto avamise dokumentidest esitavad nad ainult rahapesu andmebüroo täiendava päringu alusel.

8. Kui teade koostatakse mitme omavahel seotud tehingu kohta, lisatakse samaväärselt kõigi tehingu osapoolte andmed.

9. Rahapesu andmebüroo võib teadete koostamiseks seaduse subjektidele väljastada eraldi tarkvaratoote.

10. Teade koos lisadega saadetakse rahapesu andmebüroo postiaadressil, mis on rahapesu andmebüroo veebiehel, kirjutades ümbrikule adressaadina RAHAPESU ANDMEBÜROO. Teate võib saata ka faksiga, krüpteeritud e-postiga või mõnel muul rahapesu andmebürooga kokkulepitud viisil.

III. TEATE VORMI TÄITMINE

11. Teade täidetakse asutuse blanketil, kus jäetakse täitmata read «Teate esitaja» ja «Aadress», või kasutatakse käesoleva siseministri määrusega kehtestatud vormi (lisa 2), mille esimesel kahel real tuuakse ära asutuse nimetus, registrikood ning aadress. Asutuse blanketti kasutades tuleb sinna üle kanda kõik ülejäänud käesoleva siseministri määrusega kehtestatud teate vormis toodu (lisa 2).

12. Teade adresseeritakse, lisatakse väljamineva kirja number ning kuupäev ja saadetakse posti, elektronposti, käsiposti või faksiga rahapesu andmebüroole.

13. Teate A-osas «Klient» täidetakse kõik lahtrid, mis sisaldavad kliendi (füüsilise või juriidilise isiku) andmeid võimalikult täpselt. Kui klienti esindab volitatud isik, tuuakse ära nii kliendi kui volitatud isiku ja volituse andmed.

14. Kui tehing on seotud kliendi pangaarvega, näidatakse vormi A-osa lõpus kliendi arve number ja arve avanud pank. Kui teate saatjaks on kliendile arve avanud pank, lisatakse andmed selle arve allkirjaõiguslike käsutajate kohta.

15. Teate B-osas «Tehing» näidatakse ära tehingu summa, millises valuutas toimus tehing ning kuupäev ja kellaaeg. Edasi näidatakse ära tehingu olemus ja kulg, põhjus, miks tehingust teatati, ning asjaolud, mis viitavad rahapesu kahtlusele.

16. Teate B-osa ees on jaotis märkega «Kiire», mis täidetakse juhul, kui tehingust teatati tehingu sooritamise ajal. Jaotises märgitakse tehingu sooritamata jätmine või seoses olulise kahju tekkimise ohuga tehingu sooritamine ning tehtud otsuse põhjendus. Kui teatele eelnes suuline teade, kirjutatakse üles adressaat, telefoninumber ja kellaaeg.

17. Teate B-osa «Tehingu teine osaline» täidetakse, kui tehingul on ka teine osaline ning teate saatnud asutus on tehingu vahendajaks. Sellisel juhul täidetakse vastavalt kas füüsilise või juriidilise isiku osa. Kui tehingus on oluline tehingu teise poole pangaarve, näidatakse ära ka selle andmed.

18. Teate täitja kirjutab teate lõppu oma ees- ja perekonnanime, ametikoha nimetuse, allkirja ning kontaktandmed.

19. Teade täidetakse trükikirjas või käsikirjaliselt trükitähtedega.

«Rahapesu andmebüroole esitatava teate täitmise juhendi»
lisa

LOETELU DOKUMENTIDEST, MILLE KOOPIAD LISATAKSE VAJADUSEL TEATELE

1. Identifitseeritud residendist füüsilise isiku pass (avatuna isikuandmete ja pildiga lehe kohalt), ID-kaart või autojuhiluba.

2. Identifitseeritud mitteresidendist füüsilise isiku reisidokument (dokument, mille alusel võib seaduslikult riigipiiri ületada) avatuna isikuandmete ja pildiga lehe kohalt.

3. Identifitseeritud mitteresidendist juriidilise isiku registreerimisdokument.

4. Kõik esitatud volitused.

5. Tehingu aluseks olev kirjalik lepe või korraldus ja selle lisad.

6. Muud tehingut iseloomustavad dokumendid nende olemasolul.
Märkus: Kui kliendisuhte ja tehingu olemus eeldavad vastava dokumendi või selle koopia olemasolu, kuid seda pole, lisatakse kirjalik selgitus selle dokumendi puudumise kohta.

Siseministri 11. märtsi 2004. a määruse nr 18 «Rahapesu andmebüroole esitatavate teadete täitmise juhendite ja teadete vormide kehtestamine»
lisa 2

Siseministri 11. märtsi 2004. a määruse nr 18 «Rahapesu andmebüroole esitatavate teadete täitmise juhendite ja teadete vormide kehtestamine»
lisa 3

ADVOKAATIDE, NOTARITE JA AUDIITORITE POOLT RAHAPESU ANDMEBÜROOLE ESITATAVA TEATE TÄITMISE JUHEND

I. ÜLDSÄTTED

1. Käesolev juhend on kehtestatud «Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse» (RT I 1998, 110, 1811; 2000, 84, 533; 2001, 93, 565; 2002, 53, 336; 63, 387; 2003, 81, 544) § 15 lõike 7 alusel.

2. Kui advokaadi, notari või audiitori tegevuses on muu äritegevuse tunnused, mis ei vasta nende kutsetegevusele, täidavad nad seadust teatamiskohustuse osas üldistel alustel.

II. TEATE SAATMINE

3. Kõigist rahapesu tunnustega tehingutest teatatakse rahapesu andmebüroole käesoleva siseministri määrusega kehtestatud teate vormi järgi (lisa 4). Täidetud teate vormile lisatakse koopiad tehingu aluseks olevatest dokumentidest vastavalt käesoleva juhendi lisas toodud loetelule. Teatele võib lisada tehingu olemust avavate muude dokumentide koopiad.

4. Teate saatmisel juhinduvad advokaadid, notarid ja audiitorid «Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduses» ja teistes seadustes sätestatud eritingimustest ning kannavad teate vormi need andmed, mis on neile saanud teatavaks vastavates seadustes sätestatud korras.

5. Kui rahapesu andmebüroole on saanud teatavaks, et advokaat, notar või audiitor ei ole täitnud «Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduses» sätestatud teatamiskohustust või ei ole esitanud kõiki seaduses sätestatud andmeid, võib rahapesu andmebüroo nõuda oma ettekirjutusega käesolevas juhendis sätestatud ulatuses andmete esitamist «Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse» §-s 18 sätestatud korras.

6. Kui advokaadile, notarile või audiitorile on saanud teatavaks, et tema klient või vähemalt üks tehingu osalistest on kahtlustatav «Terrorismi rahastamise tõkestamise rahvusvahelise konventsiooni» (RT II 2002, 12, 45) artiklis 2 sätestatud kuriteos või on fikseeritud ÜRO Julgeolekunõukogu kodulehel http://www.un.org/Docs/sc/committees/1267/1267ListEng.htm toodud nimekirjas, võib ta selle kohta koostada teate ja saata rahapesu andmebüroole.

III. TEATE VORMI TÄITMINE

7. Teade täidetakse asutuse blanketil, kus jäetakse täitmata read «Teate esitaja» ja «Aadress», või kasutatakse juhendile lisatud vormi, mille esimesel kahel real tuuakse ära asutuse nimetus, registrikood ning aadress. Asutuse blanketti kasutades tuleb sinna üle kanda kõik ülejäänud käesoleva siseministri määrusega kehtestatud teate vormis sätestatu (lisa 4).

8. Teade adresseeritakse täpselt teatise vormis näidatud kujul, lisatakse väljamineva kirja number ning kuupäev ja saadetakse posti, elektronposti, käsiposti või faksiga rahapesu andmebüroole.

9. Teate A-osas «Klient» täidetakse olemasolevate andmetega kõik lahtrid, mis sisaldavad kliendi (füüsilise või juriidilise isiku) andmeid võimalikult täpselt. Kui klienti esindab volitatud isik, tuuakse ära nii kliendi kui volitatud isiku andmed.

10. Mitteresidentse juriidilise isiku korral märgitakse selle nimetus, registrikood ning riik, kus firma on registreeritud. Ameerika Ühendriikide, Venemaa, Ukraina, Valgevene ja Suurbritannia korral näidatakse täpsemalt ära haldusüksus (osariik, oblast). Kui klienti esindab volitatud isik, tuuakse ära nii kliendi kui volitatud isiku andmed.

11. Kui tehing on seotud kliendi pangaarvega, näidatakse vormi A-osa lõpus kliendi arve number ja arve avanud pank.

12. Teate A-osa lõpus kirjeldatakse tehingu olemust ja teatamise põhjust ning asjaolusid, mis viitavad rahapesu kahtlusele.

13. Teate B-osas täidetakse vajadusel olemasolevad andmed tehingu teise osapoole kohta nii põhjalikult kui võimalik.

14. Teate lõppu kirjutab selle koostaja oma ametinimetuse, ees- ja perekonnanime ning allkirja.

15. Teatele lisatakse koopiad olemasolevatest dokumentidest vastavalt käesoleva juhendi lisas toodud loetelule, kusjuures koopiatele märgitakse isiku identifitseerimise või dokumendi teate saatjale esitamise kuupäev.

16. Isikusamasuse tuvastamiseks kasutatud dokumentide koopiaid ei pea lisama, kui kliendiks on krediidiasutus või «Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse» § 4 lõike 2 punktides 2–4 nimetatud finantseerimisasutus või sellise välisriigi finantseerimisasutuse Eestis äriregistrisse kantud filiaal, audiitoräriühing, advokaadi- või notaribüroo, kes on registreeritud või tegutseb Euroopa Liidu liikmesriigis, 2004. aastal Euroopa Liiduga liituvas riigis, Jaapanis, Austraalias, Kanadas või Ameerika Ühendriikides (välja arvatud Delaware ja New Jersey osariigid).

17. Kui isik on tuvastatud «Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse» §-s 9 sätestatud korras, lisatakse teatele koopiad vastavatest kirjalikest andmetest.

18. Teade täidetakse trükikirjas või käsikirjaliselt trükitähtedega arusaadavas kirjas.

«Advokaatide, notarite ja audiitorite poolt rahapesu andmebüroole esitatava teate täitmise juhendi»
lisa

LOETELU DOKUMENTIDEST, MILLE KOOPIAD LISATAKSE VAJADUSEL TEATELE

1. Identifitseeritud residendist füüsilise isiku pass (avatuna isikuandmete ja pildiga lehe kohalt), ID-kaart või autojuhiluba.

2. Identifitseeritud mitteresidendist füüsilise isiku reisidokument (dokument, mille alusel võib seaduslikult riigipiiri ületada) avatuna isikuandmete ja pildiga lehe kohalt.

3. Identifitseeritud mitteresidendist juriidilise isiku registreerimisdokument.

4. Kõik esitatud volitused.

5. Tehingu aluseks olev kirjalik lepe või korraldus ja selle lisad.

6. Muud tehingut iseloomustavad dokumendid nende olemasolul.
Märkus: Kui kliendisuhte ja tehingu olemus eeldavad vastava dokumendi või selle koopia olemasolu, kuid seda pole, lisatakse kirjalik selgitus selle dokumendi puudumise kohta.

Siseministri 11. märtsi 2004. a määruse nr 18 «Rahapesu andmebüroole esitatavate teadete täitmise juhendite ja teadete vormide kehtestamine»
lisa 4

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json