Nõuded suplusveele ja supelrannale1
Vastu võetud 03.04.2008 nr 74
Määrus kehtestatakse «Rahvatervise seaduse» § 7 lõike 2 punkti 8 alusel.
§ 1. Reguleerimisala
(1) Määrusega kehtestatakse nõuded suplusveele ja supelrannale (edaspidi supluskoht), suplusvee seirele, klassifitseerimisele ja kvaliteedi juhtimisele ning üldsusele suplusvee kvaliteedi kohta teabe andmisele.
(2) Määruse nõudeid kohaldatakse kõikidele Tervisekaitseinspektsiooni nimekirjas olevatele supluskohtadele.
(3) Määruse nõuded on täitmiseks avalik-õiguslikule ja eraõiguslikule juriidilisele isikule ning füüsilisele isikule, kes on supluskoha omanik või valdaja.
(4) Määruse nõudeid ei kohaldata ujumisbasseinide ja veekeskuste basseinide veele, loodusliku mineraalvee basseinide ja hüdroteraapia basseinide veele, mida töödeldakse või kasutatakse raviks, ning basseinide veele, kus kasutatakse kunstlikult tekitatud survepõhjavett, mis on pinna- ja põhjaveest eraldatud.
§ 2. Määruses kasutatavad mõisted
Määruses kasutatakse mõisteid järgmises tähenduses:
1)
supluskoht – veekogu või selle osa, mida kasutatakse suplemiseks, ja
sellega piirnev maismaa osa, mis on tähistatud üldsusele arusaadavalt;
2)
suplusvesi – supluskohana tähistatud veekogu vesi;
3)
suplushooaeg – ajavahemik 1. juunist kuni 31. augustini;
4)
supluskoha hooaja avamine – olemasoleva ja nõuetele vastava supluskoha
korrastamine ning suplusvee seire alustamine, et võimaldada suplejatele
supluskoha tervisele ohutut kasutamist;
5) reostus – suplusvee
mikrobioloogilise saaste või muude suplusvee kvaliteeti mõjutavate
organismide, ainete või jäätmete esinemine, sealhulgas § 4 lõikes 3 ja
§ 8 lõigetes 4–6 ning lisa 1 punkti 6 veerus A nimetatud
mikroorganismid, mis ohustavad suplejate tervist;
6) lühiajaline
reostus – lisa 1 punkti 6 veerus A nimetatud mikroorganismide poolt
põhjustatud mikrobioloogiline saaste, millel on selgelt määratletavad
põhjused ning mis ei mõjuta tavaliselt suplusvee kvaliteeti kauem kui
ligikaudu 72 tundi ja mida hindab Tervisekaitseinspektsioon lisas 2
sätestatud hindamismeetodi kohaselt;
7) ebaharilik olukord –
sündmus või mitu sündmust, mis konkreetses supluskohas mõjutavad
suplusvee kvaliteeti ja mis eeldatavasti ei kordu sagedamini kui
keskmiselt üks kord iga nelja aasta jooksul;
8) suplusvee
kvaliteeti iseloomustavate andmete kogu – suplusvee seire teel saadud
suplusvee kvaliteeti iseloomustavad andmed;
9) suplusvee kvaliteedi
hindamine – suplusvee kvaliteedi hindamise protsess, milles kasutatakse
lisas 2 sätestatud hindamismeetodit;
10) tsüanobakterite
levik – tsüanobakterite ehk sinivetikate kuhjumine kirme, kile või
ujumudana;
11) seirekoht – koht supluskohas, kus on eeldatavasti
kõige rohkem suplejaid või kus tulenevalt supluskoha profiilist
eeldatakse kõige suuremat reostuse ohtu;
12) seirekalender –
lisa 1 kohaselt supluskohale koostatud seirekava;
13) alaline
suplemiskeeld või soovitus mitte supelda – vähemalt ühe suplushooaja
jooksul kehtiv suplemiskeeld või soovitus mitte supelda;
14)
kvaliteedijuhtimismeetmed – suplusvee profiili koostamine ja
ajakohastamine; seirekalendri kehtestamine; suplusvee seire, selle
kvaliteedi hindamine ja klassifitseerimine; suplusvee kvaliteeti
mõjutavate ja suplejate tervist ohustada võivate reostuse põhjuste
väljaselgitamine ja hindamine; üldsuse teavitamine; meetmete
rakendamine, et ära hoida suplejate kokkupuudet reostusega ning
vähendada suplusvee reostuse ohtu;
15) suur hulk suplejaid –
suplejate arv, mida Tervisekaitseinspektsioon peab küllalt suureks,
võttes arvesse eelkõige varasemaid suundumusi või olemasolevat
infrastruktuuri või ehitisi või teisi vahendeid suplemise soodustamiseks;
16)
suplusvee profiil – lisa 3 kohaselt koostatud andmete kogu suplusvee
kohta;
17) üldsus ehk avalikkus – üks või mitu füüsilist või
juriidilist isikut ja nende ühendused, organisatsioonid või rühmad.
§ 3. Nõuded supluskoha asutamisele
(1) Üldsusel on õigus teha kohalikule omavalitsusele ettepanekuid supluskohtade asutamiseks, kui kohalik omavalitsus on veekogu omanik või valdaja.
(2) Veekogu või selle osa, mille äärde kavandatakse asutada supluskoht, peab vastavalt «Veeseaduse» § 38 lõikele 52 kuuluma vähemalt «heasse» pinnaveekogu klassi ning selle veel peab olema lisa 1 punkti 6 veerus D nimetatud kvaliteediklass «piisav kvaliteet».
(3) Supluskoht peab olema suplejatele ohutu, lauge, aukudeta, allikateta ja veekeeristeta ning vaba mudast ja ujumist segavast taimestikust. Vee sügavus supluskoha üldkasutatavas osas ei tohi ületada 1,8 m ja suplemiseks kasutatav veekogu osa peab olema veekogu muust osast eraldatud hoiatusmärkidega.
(4) Heitvee suubla ei tohi olla supluskoha territooriumile ja selle välispiirile lähemal kui 200 meetrit ja supluskoha teenindamiseks ettenähtud ehitised ja rajatised ning nende sihipärane kasutamine ei tohi halvendada suplusvee kvaliteeti.
(5) Veesõidukeid tohib kasutada vastavalt «Veeseaduse» § 18 lõike 8 alusel kehtestatud nõuetele.
(6) Supluskoha asutamiseks peab selle omanik või valdaja vähemalt kaks kuud enne suplushooaja algust esitama Tervisekaitseinspektsioonile kirjaliku taotluse, kus on toodud lõikes 2 sätestatud suplusvee kvaliteedi näitajad.
(7) Tervisekaitseinspektsioon otsustab supluskoha asutamise või sellest keeldumise 30 tööpäeva jooksul alates taotluse esitamisest ning teavitab taotlejat vastuvõetud otsusest kirjalikult.
§ 4. Nõuded suplushooaja avamisele
(1) Enne suplushooaja avamist peab supluskoht olema hooldatud, korrastatud ja varustatud piisaval hulgal vajalike riietuskabiinide, tualettruumide ning prügiurnidega.
(2) Supluskohas peab olema tagatud suplejate ohutus ja üldsusele nähtavale kohale peab olema paigutatud teave supluskoha omaniku või valdaja kohta ning § 9 lõikes 2 nõutav teave.
(3) Supluskohas ei tohi olla tõrvaseid jääke, klaasi-, plastiku-, kummi- ja muid jäätmeid. Sellise reostuse avastamisel peab supluskoha omanik või valdaja viivitamata likvideerima reostuse, vajaduse korral rakendama asjakohaseid kvaliteedijuhtimismeetmeid ja teavitama üldsust.
(4) Supluskoha omanik või valdaja koostab enne suplushooaja algust supluskoha seirekalendri, mille järgi võetakse kaks nädalat enne suplushooaja algust esimene suplusvee proov, mis esitatakse Tervisekaitseinspektsioonile.
(5) Tervisekaitseinspektsioon otsustab supluskoha suplushooaja avamise või sellest keeldumise viie tööpäeva jooksul pärast lõikes 4 nimetatud andmete esitamist ja teavitab taotlejat vastuvõetud otsusest kirjalikult.
§ 5. Nõuded suplusvee seirele
(1) Supluskoha omanik või valdaja korraldab suplusvee seire vastavalt seirekalendrile, mis on koostatud lisas 1 sätestatud nõuete kohaselt ning kooskõlastatud Tervisekaitseinspektsiooniga.
(2) Suplusvee seire peab toimuma vastavalt seirekalendrile või hiljemalt neli päeva pärast selles märgitud kuupäeva.
(3) Lühiajalise reostuse ajal võetud proove ei pea seirekalendris arvesse võtma, kuid nende asemel tuleb lisas 1 sätestatud nõuete kohaselt võtta uued proovid.
(4) Ebahariliku olukorra puhul võib seirekalendri järgimise peatada, kuid seda tuleb jätkata niipea, kui on võimalik pärast ebahariliku olukorra lõppemist.
(5) Proovid, mis võetakse pärast ebahariliku olukorra lõppemist, asendavad neid proove, mis selle olukorra tõttu võtmata jäid.
(6) Supluskoha omanik või valdaja edastab Tervisekaitseinspektsioonile seirekalendri alusel võetud kõikide proovide analüüside tulemused järgmise tööpäeva jooksul pärast tulemuste teada saamist. Kõigist seirekalendri järgimise peatamistest ja nende põhjustest tuleb teavitada Tervisekaitseinspektsiooni.
(7) Suplusvee proove tuleb analüüsida akrediteeritud laboris lisas 1 kirjeldatud meetodite ning lisas 4 sätestatud eeskirja kohaselt. Teisi meetodeid ja eeskirju võib kasutada, kui on võimalik tõestada, et saadud tulemused on võrdväärsed analüüside tulemustega, mille tegemisel on kasutatud lisas 1 kirjeldatud meetodeid ja lisas 4 sätestatud eeskirja ning Tervisekaitseinspektsioonile on esitatud kogu asjakohane teave kasutatud meetodite, eeskirjade ja valideerimise kohta.
§ 6. Suplusvee kvaliteedi hindamine
(1) Suplusvee ohutuse tagamiseks suplushooaja jooksul hinnatakse iga võetud proovi vastavalt lisa 1 punktis 5 toodud nõuetele.
(2) Pärast suplushooaja lõppu koostab Tervisekaitseinspektsioon suplusvee kvaliteeti iseloomustavate andmete kogu lõppenud suplushooaja ja sellele eelnenud kolme suplushooaja kohta vastavalt lisa 1 punktis 6 toodud nõuetele.
(3) Pärast suplushooaja lõppu hindab Tervisekaitseinspektsioon iga supluskoha suplusvee kvaliteeti vee kvaliteeti iseloomustavate andmete kogu põhjal lisas 2 toodud nõuete kohaselt.
(4) Supluskoha suplusvee kvaliteeti võib erandkorras hinnata ka ainult kolme eelmise suplushooaja kohta koostatud suplusvee kvaliteeti iseloomustavate andmete kogu põhjal.
(5) Supluskoha suplusvee kvaliteedi hindamiseks kasutatav suplusvee kvaliteeti iseloomustavate andmete kogu peab koosnema vähemalt 16 proovist või lisa 1 punktis 2 nimetatud juhtudel vähemalt 12 proovist.
(6) Suplusvee kvaliteeti iseloomustavate andmete kogu võib koostada vähem kui nelja suplushooaja kohta, kui on täidetud lõikes 5 esitatud tingimused ning suplushooaeg ei kesta üle kaheksa nädala ja suplusvee kvaliteeti iseloomustavate andmete kogud koosnevad vähemalt 8 proovist.
(7) Lõiget 6 rakendatakse neile supluskohtadele:
1) mis on
hiljuti asutatud supluskohana;
2) kus suplusvee klassifikatsioon on
muutunud § 7 kohaselt ning suplusvee kvaliteedi hindamine viiakse läbi
pärast muutuste toimumist kogutud proovide põhjal koostatud suplusvee
kvaliteeti iseloomustavate andmete kogu alusel või
3) kus
suplusvee kvaliteedi vastavust on hinnatud enne käesoleva määruse
jõustumist kehtinud nõuete kohaselt.
(8) Suplusvee kvaliteedi hindamisperioodi ei tohi muuta tihedamini kui üks kord viie aasta jooksul.
(9) Suplusvee kvaliteedi hindamise tulemuste alusel rühmitatakse
olemasolevad supluskohad § 7 lõikes 1 nimetatud klassidesse, juhul kui:
1)
supluskohad külgnevad üksteisega;
2) supluskoht on eelmise
nelja aasta jooksul lõigete 3, 4, 5 ja lõike 7 punkti 3 alusel saanud
samasuguse hinnangu ja
3) supluskoha profiilis on toodud
supluskohtadele ühised riskifaktorid või fikseeritud nende puudumine.
§ 7. Nõuded suplusvee klassifikatsioonile ja kvaliteedile
(1) Paragrahvi 6 alusel läbiviidud suplusvee kvaliteedi hindamise põhjal klassifitseerib Tervisekaitseinspektsioon lisas 2 toodud kriteeriumide alusel supluskoha kvaliteedi kas «väga heaks», «heaks», «piisavaks» või «halvaks».
(2) Supluskoht võib olla ajutiselt klassifitseeritud «halvaks». Sel juhul peab supluskoha omanik või valdaja teavitama Tervisekaitseinspektsiooni põhjustest, miks ei ole võimalik saavutada supluskoha «piisavat» kvaliteeti.
(3) Kui supluskoht on klassifitseeritud «halvaks», peab supluskoha omanik või valdaja alates järgmisest suplushooajast rakendama vajalikke kvaliteedijuhtimismeetmeid, sealhulgas suplemiskeeldu või soovitust mitte supelda, et vältida suplejate kokkupuudet reostusega, ja kindlaks tegema reostuse põhjused, et seda ennetada, vähendada või kõrvaldada.
(4) Kui supluskoht on klassifitseeritud «halvaks» viie järjestikuse aasta jooksul, kehtestab Tervisekaitseinspektsioon supluskohale alalise suplemiskeelu või annab alalise soovituse mitte supelda. Alalise suplemiskeelu või alalise soovituse mitte supelda võib anda ka varem, kui suplusvee «piisava» kvaliteedi saavutamine on võimatu või ebaproportsionaalselt kulukas.
(5) Kui supluskohale kehtestatakse alaline suplemiskeeld või antakse alaline soovitus mitte supelda, peab supluskoha omanik või valdaja teavitama supluskohas üldsust selge ja üheselt arusaadava hoiatusmärgiga, millega antakse teada, et kõnealune koht ei ole enam supluskoht. Ümberklassifitseerimise põhjused ja supluskoha väljaarvamine supluskohtade nimekirjast avaldatakse Tervisekaitseinspektsiooni veebilehel.
(6) Ebahariliku olukorra puhul, millel on halb mõju või mille korral võib eeldada halba mõju suplusvee kvaliteedile ja suplejate tervisele, peab supluskoha omanik või valdaja viivitamata rakendama vajalikke kvaliteedijuhtimismeetmeid, sealhulgas teavitama üldsust ning vajadusel rakendama ajutist suplemiskeeldu.
§ 8. Nõuded suplusvee profiili koostamisele
(1) Tervisekaitseinspektsioon koostab igale supluskohale suplusvee profiili ja ajakohastab seda vastavalt lisale 3.
(2) Suplusvee profiil võib hõlmata üht supluskohta või rohkem kui üht kõrvutiasetsevat supluskohta.
(3) Suplusvee profiili koostamisel, ülevaatamisel ja ajakohastamisel kasutatakse «Veeseaduse» ja «Keskkonnaseire seaduse» ning nende seaduste alusel kehtestatud nõuete alusel kogutud asjakohaseid seire- ja hindamisandmeid.
(4) Kui suplusvee profiil viitab võimalikule tsüanobakterite levikule, korraldab Tervisekaitseinspektsioon asjakohase seire, et õigeaegselt tuvastada ja ennetada terviseriske.
(5) Kui toimub tsüanobakterite levik ja eeldatakse terviseriski või on tuvastatud terviserisk, peab supluskoha omanik või valdaja kohe rakendama piisavaid kvaliteedijuhtimismeetmeid, kaasa arvatud üldsuse teavitamine, et ära hoida suplejate kokkupuudet vetikatoksiinidega.
(6) Kui suplusvee profiil viitab tervist mõjutavate makrovetikate või mere fütoplanktoni leviku laienemisele, korraldab Tervisekaitseinspektsioon asjakohase uuringu, et teha kindlaks sellega seotud terviseriskid. Vajaduse korral peab supluskoha omanik või valdaja rakendama asjakohaseid kvaliteedijuhtimismeetmeid ning teavitama sellest üldsust.
§ 9. Nõuded üldsuse teavitamisele
(1) Üldsusele ettenähtud teabe kättesaadavuse supluskohas tagab supluskoha omanik või valdaja. Vajaduse korral esitatakse asjakohane teave mitmes keeles.
(2) Supluskohas peab kogu suplushooaja jooksul olema üldsusele nähtavas
kohas kättesaadav järgmine teave:
1) suplusvee kehtiv
klassifikatsioon;
2) määruse lisa 3 kohaselt koostatud suplusvee
profiili üldine kirjeldus;
3) teade suplusvee lühiajalise
reostuse kohta ning päevade arv, mille jooksul sellise reostuse tõttu
oli eelmisel suplushooajal suplemine keelatud või soovitati mitte
supelda;
4) hoiatus, kui suplusvesi on reostatud või on selle
reostumise oht;
5) ebahariliku olukorra puhul teave selle olemuse ja
eeldatava kestuse kohta;
6) suplemiskeeld või soovitus mitte supelda
koos asjakohase selgitusega;
7) teade supluskohale alalise
supluskeelu või alalise soovituse mitte supelda kehtestamise kohta koos
selgitusega, et konkreetset veekogu ei peeta enam supluskohaks, ning
supluskoha ümberklassifitseerimise põhjused ning
8) viide
Tervisekaitseinspektsiooni veebilehe aadressile ning muudele allikatele,
kust saab täiendavat teavet supluskoha ja sellele esitatud nõuete kohta.
(3) Tervisekaitseinspektsiooni veebilehel avalikustatakse lisaks
lõikes 2 loetletud teabele:
1) igal aastal enne
suplushooaja algust täiendatud avalike supluskohtade nimekiri;
2)
kõigi supluskohtade klassifikatsioon viimase kolme aasta jooksul,
supluskohtade profiilid ning pärast viimast klassifitseerimist
läbiviidud seire tulemused, mis on kättesaadavaks tehtud veebilehel kohe
pärast seire läbiviimist;
3) teave nende supluskohtade
kohta, mille suplusvee kvaliteet on klassifitseeritud «halvaks» reostuse
tõttu, koos reostuse põhjuste ning meetmetega, mida rakendatakse
suplejate tervise kaitseks, reostusega kokkupuute vältimiseks ning § 7
lõikes 2 nimetatud reostuse põhjustega toimetulekuks;
4)
supluskohtade puhul, kus esineb lühiajalist reostust, teave selle
põhjuste, tõenäosuse ning võimaliku kestuse kohta, samuti reostuse
põhjuste likvideerimise võimalike lahenduste ja meetmete kohta, mida
rakendatakse suplejate reostusega kokkupuutumise vältimiseks;
5)
teave üldsuse võimaluste kohta esitada supluskohtadega seotud
ettepanekuid, märkusi ja kaebusi.
§ 10. Määruse kehtetuks tunnistamine
Vabariigi Valitsuse 25. juuli 2000. a määrus nr 247 «Tervisekaitsenõuded supelrannale ja suplusveele» (RT I 2000, 64, 407) tunnistatakse kehtetuks.
§ 11. Rakendussätted
(1) Paragrahvi 5 lõikes 1 nimetatud seirekalender koostatakse supluskohale hiljemalt 2008. aasta suplushooaja alguseks.
(2) Paragrahvi 8 lõikes 1 nimetatud supluskoha profiil koostatakse supluskohale esimest korda 24. märtsiks 2011. a.
(3) Paragrahvi 9 lõigetes 2 ja 3 nimetatud teave peab olema üldsusele kättesaadavaks tehtud hiljemalt 2012. aasta suplushooaja alguseks.
(4) Esimene § 7 lõikes 1 sätestatud suplusvee klassifitseerimine lõpetatakse 2015. aasta suplushooaja lõpuks.
(5) Supluskoha omanik või valdaja peab rakendama piisavaid ja
asjakohaseid kvaliteedijuhtimismeetmeid, et saavutada hiljemalt
2015. aasta suplushooaja lõpuks supluskoha «piisav» kvaliteet.
1
Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiv 2006/7/EÜ, mis käsitleb
suplusvee kvaliteedi juhtimist ja millega tunnistatakse kehtetuks
direktiiv 76/160/EMÜ (ELT L 64, 4.03.2006, lk 37–51).
Haridus- ja teadusminister peaministri ülesannetes Tõnis LUKAS |
Justiitsminister sotsiaalministri ülesannetes Rein LANG |
Riigisekretär Heiki LOOT |
Vabariigi Valitsuse 3. aprilli 2008. a määruse nr 74
«Nõuded suplusveele ja supelrannale» lisa 1 |
Suplusvee seire
1. Enne iga suplushooaja algust tuleb võtta üks suplusvee proov. Suplushooaja jooksul tuleb analüüsimiseks võtta vähemalt neli proovi, võttes arvesse ka enne suplushooaja algust võetud proovi ning punkti 2 nõudeid.
2. Suplushooaja jooksul tuleb võtta ja analüüsida vähemalt kolme proovi, juhul kui suplushooaeg ei kesta üle 8 nädala või supluskoht asub eriliste geograafiliste piirangutega piirkonnas.
3. Suplusvee proovi võtmise kuupäevad peavad olema jaotatud suplushooajale nii, et proovivõtmise kuupäevade vaheline aeg ei ületaks ühte kuud.
4. Lühiajalise reostuse korral võetakse üks lisaproov, et kontrollida reostuse lõppemist. See proov ei kuulu suplusvee kvaliteeti iseloomustavate andmete kogusse. Kui arvesse mitte võetud proovi asemel on vaja võtta uus proov, võetakse täiendav proov 7 päeva pärast lühiajalise reostuse lõppu.
5. Suplusvee kvaliteedi näitajad ning nende piirväärtused (ühe proovi hindamiseks):
Mikroorganismid | Piirväärtus | Analüüsi standardmeetodid |
Soole enterokokid (pmü/100 ml) | 100 | ISO 7899-1 või ISO 7899-2 |
Escherichia coli (pmü/100 ml) | 1000 | ISO 9308-3 või ISO 9308-1 |
6. Suplusvee kvaliteedi näitajad ja nende protsentiili väärtused arvutatuna suplusvee kvaliteeti iseloomustavate andmete kogu põhjal:
Siseveekogude vesi
A | B | C | D | E | |
Mikroorganismid | Väga hea kvaliteet | Hea kvaliteet | Piisav kvaliteet | Analüüsi standardmeetodid | |
1 | Soole enterokokid (pmü/100 ml) | 200 (*) | 400 (*) | 330 (**) | ISO 7899-1 või ISO 7899-2 |
2 | Escherichia coli (pmü/100 ml) | 500 (*) | 1000 (*) | 900 (**) | ISO 9308-3 või ISO 9308-1 |
(*) Põhineb 95-protsentiili hindamisel. Vt lisa 2.
(**)
Põhineb 90-protsentiili hindamisel. Vt lisa 2.
Merevesi
A | B | C | D | E | |
Mikroorganismid | Väga hea kvaliteet | Hea kvaliteet | Piisav kvaliteet | Analüüsi standardmeetodid | |
1 | Soole enterokokid (pmü/100 ml) | 100 (*) | 200 (*) | 185 (**) | ISO 7899-1 või ISO 7899-2 |
2 | Escherichia coli (pmü/100 ml) | 250 (*) | 500 (*) | 500 (**) | ISO 9308-3 või ISO 9308-1 |
(*) Põhineb 95-protsentiili hindamisel. Vt lisa 2.
(**)
Põhineb 90-protsentiili hindamisel. Vt lisa 2.
Justiitsminister sotsiaalministri ülesannetes Rein LANG |
Vabariigi Valitsuse 3. aprilli 2008. a määruse nr 74
«Nõuded suplusveele ja supelrannale» lisa 2 |
Supluskoha hindamine ja klassifikatsioon
1. Halb kvaliteet
Supluskoht klassifitseeritakse kvaliteedilt «halvaks», kui suplusvee kvaliteeti iseloomustavate andmete kogus viimase hindamisperioodi kohta (a) on mikrobioloogiliste näitajate loendite protsentiili väärtused (b) halvemad (c) kui «piisava kvaliteedi» väärtused lisa 1 punktis 6 toodud tabeli veerus D.
2. Piisav kvaliteet
Supluskoht klassifitseeritakse kvaliteedilt «piisavaks», kui:
1)
suplusvee kvaliteeti iseloomustavate andmete kogus viimase
hindamisperioodi kohta on mikrobioloogiliste näitajate loendite
protsentiili väärtused võrdsed määruse lisa 1 punkti 6 veerus D esitatud
«piisava kvaliteedi» väärtustega või nendest paremad (d);
2)
suplusvees esineb lühiajalist reostust, siis tingimusel et:
–
rakendatakse asjakohaseid kvaliteedijuhtimismeetmeid, kaasa arvatud
järelevalve, varajase hoiatamise süsteemid ja seire eesmärgiga vältida
suplejate kokkupuudet reostusega, neid hoiatades ja vajadusel suplemist
keelates;
– rakendatakse asjakohaseid kvaliteedijuhtimismeetmeid
reostuse põhjuste vältimiseks, vähendamiseks ja kõrvaldamiseks;
–
proovide arv, mida määruse § 5 lõike 3 kohaselt ei võetud arvesse
lühiajalise reostuse tõttu viimase hindamisperioodi jooksul, ei moodusta
üle 15% kogu proovide arvust selleks perioodiks koostatud seirekalendris
või üle ühe proovi suplushooaja kohta, olenevalt sellest, kumb arv on
suurem.
3. Hea kvaliteet
Supluskoht klassifitseeritakse kvaliteedilt «heaks», kui:
1)
suplusvee kvaliteeti iseloomustavate andmete kogus viimase
hindamisperioodi kohta on mikrobioloogiliste näitajate loendite
protsentiili väärtused võrdsed määruse lisa 1 punkti 6 veerus C esitatud
«hea kvaliteedi» väärtustega või nendest paremad (d);
2)
suplusvees esineb lühiajalist reostust, siis tingimusel et:
–
rakendatakse asjakohaseid kvaliteedijuhtimismeetmeid, kaasa arvatud
järelevalve, varajase hoiatamise süsteemid ja seire eesmärgiga vältida
suplejate kokkupuudet reostusega, neid hoiatades ja vajadusel suplemist
keelates;
– rakendatakse asjakohaseid kvaliteedijuhtimismeetmeid
reostuse põhjuste vältimiseks, vähendamiseks või kõrvaldamiseks;
–
proovide arv, mida määruse § 5 lõike 3 kohaselt ei võetud arvesse
lühiajalise reostuse tõttu viimase hindamisperioodi jooksul, ei moodusta
üle 15% kogu proovide arvust selleks perioodiks koostatud seirekalendris
või üle ühe proovi suplushooaja kohta, olenevalt sellest, kumb arv on
suurem.
4. Väga hea kvaliteet
Supluskoht klassifitseeritakse kvaliteedilt «väga heaks», kui:
1)
suplusvee kvaliteeti iseloomustavate andmete kogus viimase
hindamisperioodi kohta on mikrobioloogiliste näitajate loendite
protsentiili väärtused võrdsed lisa 1 punkti 6 veerus B esitatud «väga
hea kvaliteedi» väärtustega või nendest paremad;
2)
suplusvees esineb lühiajalist reostust, siis tingimusel, et:
–
rakendatakse asjakohaseid kvaliteedijuhtimismeetmeid, kaasa arvatud
järelevalve, varajase hoiatamise süsteemid ja seire eesmärgiga vältida
suplejate kokkupuudet reostusega, neid hoiatades ja vajadusel suplemist
keelates;
– rakendatakse asjakohaseid kvaliteedijuhtimismeetmeid
reostuse põhjuste vältimiseks, vähendamiseks või kõrvaldamiseks;
–
proovide arv, mida määruse § 5 lõike 3 kohaselt ei võetud arvesse
lühiajalise reostuse tõttu viimase hindamisperioodi jooksul, ei moodusta
üle 15% kogu proovide arvust selleks perioodiks koostatud seirekalendris
või üle ühe proovi suplushooaja kohta, olenevalt sellest, kumb arv on
suurem.
MÄRKUSED
(a) «Viimane hindamisperiood» tähendab viimast nelja suplushooaega või vastavalt vajadusele määruse §-s 6 sätestatud perioodi.
(b) Konkreetsest veekogust kogutud mikrobioloogiliste andmete
log10 normaaljaotuse tihedusfunktsiooni protsentiili
hindamise põhjal leitakse protsentiili väärtus järgmiselt:
–
võetakse log10 väärtus kõigist bakteriaalsetest
loenditest hinnatavas andmejärjestuses (Kui saadakse nullväärtus,
võetakse selle asemel log10 väärtus analüüsimeetodi
minimaalsest avastamispiirist);
– arvutatakse aritmeetiline keskmine
log10 väärtustest (μ);
– arvutatakse
standardhälve log10 väärtustest (σ).
Andmete jaotuse tihedusfunktsiooni ülemine 90-protsentiili punkt
tuletatakse võrrandist:
ülemine 90-protsentiil = pöördlogaritm
(μ + 1,282 σ).
Andmete jaotuse tihedusfunktsiooni ülemine 95-protsentiili punkt
tuletatakse võrrandist:
ülemine 95-protsentiil = pöördlogaritm
(μ + 1,65 σ).
(c) «Halvem» tähendab suuremat kontsentratsiooni väärtust väljendatuna pmü/100 ml.
(d) «Parem» tähendab väiksemat kontsentratsiooni väärtust väljendatuna pmü/100 ml.
Justiitsminister sotsiaalministri ülesannetes Rein LANG |
Vabariigi Valitsuse 3. aprilli 2008. a määruse nr 74
«Nõuded suplusveele ja supelrannale» lisa 3 |
Suplusvee profiil
1. Määruse §-s 8 nimetatud suplusvee profiil koosneb:
a)
supluskoha ja teiste selle supluskoha valgalas olevate pinnavete, mis
võivad olla reostuse allikaks, füüsikalistest, geograafilistest ja
hüdroloogilistest omadustest, mis on asjakohased määruse kohaldamisel
ning ette nähtud «Veeseaduses»;
b) supluskoha ja
suplejate tervist mõjutada võivate reostuse kindlakstehtud põhjuste
loetelust ja hinnangust;
c) tsüanobakterite leviku võimalikkuse
hinnangust;
d) makrovetikate ja/või fütoplanktoni leviku võimalikkuse
hinnangust;
e) alapunktis b nimetatud hinnang lühiajalise reostuse
riski korral koosneb järgmisest teabest:
– võimaliku lühiajalise
reostuse eeldatav olemus, sagedus ja kestus;
– üksikasjad reostuse
teiste põhjuste kohta, kaasa arvatud nende suhtes võetud
kvaliteedijuhtimismeetmed ning reostuse põhjuste kõrvaldamise ajakava;
–
lühiajalise reostuse korral võetud kvaliteedijuhtimismeetmed ning
selliste meetmete võtmise eest vastutavad asutused ja nende
kontaktandmed;
f) seirepunkti asukohast.
2. Kui supluskoht on klassifitseeritud kvaliteedilt «heaks», «piisavaks» või «halvaks», tuleb suplusvee profiil regulaarselt üle vaadata, et hinnata, kas mõni punktis 1 nimetatud asjaoludest on muutunud. Vajaduse korral tuleb profiili ajakohastada. Ülevaatamise sagedus ja ulatus tuleb kindlaks määrata reostuse olemuse ja tõsiduse põhjal. Käsitlema peab vähemalt järgmises tabelis toodud asjaolusid ja ülevaatamine peab toimuma vähemalt tabelis määratud sagedusega.
Supluskoha klassifikatsioon | «Hea» | «Piisav» | «Halb» |
Ülevaatamine peab toimuma vähemalt iga | 4 aasta järel | 3 aasta järel | 2 aasta järel |
Asjaolud, mida käsitletakse (on toodud punkti 1 alapunktides) |
a kuni f | a kuni f | a kuni f |
Kui supluskoht on eelmisel korral klassifitseeritud kvaliteedilt «väga heaks», tuleb supluskoha profiil üle vaadata ja vajaduse korral ajakohastada ainult juhul, kui klassifikatsioon muutub «heaks», «piisavaks» või «halvaks». Ülevaatamisel tuleb käsitleda kõiki punktis 1 nimetatud asjaolusid.
3. Kui supluskohas või selle läheduses toimuvad olulised ehitustööd või olulised muutused infrastruktuuris, tuleb suplusvee profiili ajakohastada enne järgmise suplushooaja algust.
4. Vajaduse korral esitatakse punkti 1 alapunktides a ja b nimetatud teave üksikasjalikult kaardil.
5. Suplusvee profiilile võib olla lisatud või profiil võib sisaldada muud asjakohast teavet, kui Tervisekaitseinspektsioon peab seda vajalikuks.
Justiitsminister sotsiaalministri ülesannetes Rein LANG |
Vabariigi Valitsuse 3. aprilli 2008. a määruse nr 74
«Nõuded suplusveele ja supelrannale» lisa 4 |
Mikrobioloogilise analüüsi jaoks võetud proovide käitlemise eeskiri
1. Proovivõtu koht
Võimaluse korral peaks proove võtma 30 sentimeetrit altpoolt veepinda vähemalt 1 meetri sügavuses vees.
2. Proovianumate steriliseerimine
Proovianumad peavad:
– läbima steriliseerimise autoklaavis 121 °C
juures vähemalt 15 minutit või
– läbima
kuivsteriliseerimise 160 °C ja 170 °C vahel vähemalt 1 tund või
–
olema kiiritatud proovianumad, mis on saadud otse tootjalt.
3. Proovide võtmine
Proovianuma mahutavus sõltub vee hulgast, mida on vaja lisas 1 toodud konkreetse näitaja testimiseks. Proovianuma minimaalne mahutavus on üldiselt 250 ml. Proovianumad peavad olema läbipaistvast ja värvitust materjalist (klaas, polüeteen või polüpropüleen). Et vältida proovi juhuslikku saastumist, peab proovivõtja proovianuma steriilsuse säilitamiseks kasutama aseptilist tehnikat. Kui seda tehakse nõuetekohaselt, ei ole vaja kasutada steriilseid vahendeid (nagu steriilsed kirurgikindad, tangid või proovivõtmise ritv). Proovianum ja proovivõtu blankett märgistatakse loetavalt ja veekindlalt.
4. Proovide hoiustamine ja transport enne analüüsi
Veeproove peab kogu transportimise jooksul kaitsma valguse, eriti otsese päikesevalguse eest. Proove tuleb kuni nende laborisse toimetamiseni säilitada temperatuuril umbes 4 °C kas jahutuskastis või külmikus (olenevalt õhu temperatuurist). Kui laboratooriumisse transportimine kestab tõenäoliselt rohkem kui 4 tundi, peab proove transportima külmikus. Aeg proovi võtmise ja analüüsimise vahel peab olema võimalikult lühike. Soovitatav on analüüsida proove samal tööpäeval. Kui see ei ole praktilistel kaalutlustel võimalik, peab seda tegema vähemalt 24 tunni jooksul pärast proovi võtmist. Vahepeal peab proove hoidma pimedas kohas temperatuuril 4 °C ± 3 °C.
Justiitsminister sotsiaalministri ülesannetes Rein LANG |