Teksti suurus:

Perekonnaseisuametniku koolituse ja eksami läbiviimise kord ja perekonnaseisuametniku tunnistuse vorm

Väljaandja:Regionaalminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:14.03.2010
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:26.01.2014
Avaldamismärge:RTL 2010, 11, 201

Perekonnaseisuametniku koolituse ja eksami läbiviimise kord ja perekonnaseisuametniku tunnistuse vorm

Vastu võetud 25.02.2010 nr 4

Määrus kehtestatakse «Perekonnaseisutoimingute seaduse» § 4 lõike 4 alusel.

1. peatükk PEREKONNASEISUAMETNIKU KOOLITUS 

§ 1.  Perekonnaseisuametniku koolituse korraldamine

  (1) Perekonnaseisuametniku koolitust (edaspidi koolitus) korraldab Siseministeerium koostöös maavalitsustega. Koolituse eesmärk on anda vajalikud teadmised perekonnaseisuametniku eksami (edaspidi eksam) sooritamiseks.

  (2) Maavalitsuses perekonnaseisuametnikuna tegutsemise õigust taotlevate ametnike (edaspidi maavalitsuse ametnik) ja abielu sõlmimise õigust taotlevate vaimulike (edaspidi vaimulik) koolitust korraldab Siseministeerium.

  (3) Kohalikus omavalitsuses perekonnaseisuametnikuna tegutsemise õigust taotlevate ametnike (edaspidi kohaliku omavalitsuse ametnik) koolitust korraldab Siseministeerium koostöös kohaliku omavalitsuse asukohajärgse maavalitsusega.

  (4) Koolitus toimub vastavalt vajadusele.

  (5) Vaimulike koolitus toimub vähemalt üks kord aastas. Alates 2011. aastast toimub vaimulike koolitus iga aasta septembris. Vaimulike koolitust ei toimu, kui koolitusest soovib osa võtta vähem kui 5 vaimulikku.

  (6) Koolitusele kaasatakse vajadusel Välisministeeriumi, Justiitsministeeriumi ning teiste pädevate asutuste spetsialiste.

  (7) Koolituse praktilise õppe viib läbi rahvastikuregistri volitatud töötleja.

§ 2.  Koolituse sisu

  (1) Koolitus sisaldab perekonnaõiguse ja perekonnaseisutoimingute õiguslike aluste, rahvastikuregistri üldiste põhimõtete tundmise ning perekonnaõiguse ja perekonnaseisutoimingute tegemise teoreetilist õpet ning praktilist õpet menetluste läbiviimiseks rahvastikuregistri tarkvaraga.

  (2) Koolituse teoreetilise õppe osa koosneb loengutest.

  (3) Koolituse praktilise õppe osa koosneb menetluste läbiviimisest rahvastikuregistri tarkvaraga.

  (4) Vaimulike koolituse praktilise õppe osa koosneb abielu sõlmimisega seonduvate dokumentide täitmisest paberil ning rahvastikuregistris olevate isikuandmete kontrollimisest.

  (5) Koolitus on jaotatud eraldi osadeks sõltuvalt perekonnaseisutoimingutest, mille tegemise õigust taotletakse.

§ 3.  Koolitusest teavitamine ja sellel osalemise tingimused

  (1) Koolituse algus- ja lõpukuupäev avaldatakse § 4 lõigetes 1 ja 2 sätestatud eksami väljakuulutamise teates.

  (2) Koolitusel võivad osaleda isikud, kelle kohta on esitatud § 5 lõikes 1 sätestatud eksamil osalemise avaldus või § 5 lõikes 3 nimetatud taotlus.

  (3) Maavalitsused võivad kokku leppida ühise koolituse läbiviimises, samuti ühes maakonnas asuva kohaliku omavalitsuse ametnike teises maakonnas toimuval koolitusel osalemises.

  (4) Kui kohaliku omavalitsuse ametnik ei saa mõjuval põhjusel osaleda koolitusel maavalitsuses, võib ta kokkuleppel maavalitsusega, kelle territooriumil kohalik omavalitsus asub ja kokkuleppel teise maavalitsusega, kus ta soovib koolitusel osaleda, osaleda koolitusel selles maavalitsuses või kokkuleppel Siseministeeriumiga osaleda Siseministeeriumi poolt korraldataval koolitusel.

  (5) Enne 2010. aasta 1. juulit võib koolitus toimuda enne eksami väljakuulutamist ja koolitusel osalemiseks ei ole vajalik § 5 lõikes 1 sätestatud eksamil osalemise avalduse esitamine.

2. peatükk PEREKONNASEISUAMETNIKU EKSAM 

§ 4.  Eksamist teavitamine

  (1) Maavalitsuse ametnike ja vaimulike eksami väljakuulutamise teade avaldatakse vähemalt 3 nädalat enne koolituse toimumist Siseministeeriumi veebilehel. Maavalitsustele saadetakse teade ka maavalitsuste elektronposti aadressile.

  (2) Kohaliku omavalitsuse ametnike eksami väljakuulutamise teade avaldatakse vähemalt 3 nädalat enne koolituse toimumist maavalitsuse veebilehel ja saadetakse antud maakonnas asuvate valla- ja linnavalitsuste elektronposti aadressile.

  (3) Teates märgitakse eksami toimumise aeg ja koht, eksamil osalemise avalduse esitamise tähtaeg ning nõutavate dokumentide loetelu, samuti eksamile eelneva koolituse algus- ja lõpukuupäev.

  (4) Eksam toimub mitte varem kui 2 nädalat pärast koolitust. Erandina võib eksam toimuda varem.

  (5) Enne 2010. aasta 1. juulit toimuva eksami teade avaldatakse vähemalt 3 nädalat enne eksami toimumise kuupäeva.

§ 5.  Eksamil osalemise tingimused

  (1) Eksamil osalemiseks esitab perekonnaseisuasutus, kus perekonnaseisuametniku õigust taotlev isik pärast eksamit soovib perekonnaseisuametniku ülesandeid täitma asuda, eksamikomisjonile (edaspidi komisjon) kirjaliku avalduse, mis peab sisaldama järgmisi andmeid:
  1) eksamil osaleja ees- ja perekonnanimi;
  2) isikukood;
  3) e-posti aadress ja telefoni number;
  4) millisel kuupäeval ning millises asutuses koolitusel ning eksamil osaleda soovitakse;
  5) kinnitus selle kohta, et eksamil osaleja asub selles asutuses täitma perekonnaseisuametniku ülesandeid.

  (2) Perekonnaseisuasutus võib esitada ühe avalduse mitme selles asutuses perekonnaseisuametniku ülesandeid täitva isiku kohta.

  (3) Vaimuliku osalemiseks eksamil esitab kirjaliku taotluse vastava kiriku või koguduste liidu või neisse mittekuuluva koguduse juhatuse esimees, märkides taotluses «Perekonnaseisutoimingute seaduse» § 18 lõike 2 punktides 1 ja 2 sätestatud andmed ning lisades § 18 lõikes 3 nimetatud dokumendid.

  (4) Perekonnaseisuametniku õigust taotlev isik võib esitada komisjonile täiendavalt teda iseloomustavaid muid dokumente, sealhulgas iseloomustus, tunnistus või soovitus.

  (5) Eksamil osalemiseks nõutava avalduse või taotluse ning nende lisade esitamise tähtaeg on 1 nädal pärast § 4 lõigetes 1, 2 või 4 sätestatud teate avaldamist.

  (6) Perekonnaseisuametniku õigust taotlev isik peab esitama eksamil osalemisel isikut tõendava dokumendi tema isikusamasuse tuvastamiseks.

  (7) Komisjon ei luba perekonnaseisuametnikuna tegutsemise õigust taotlevat isikut ega abielu sõlmimise õigust taotlevat vaimulikku eksamile, kui nad:
  1) ei vasta seaduses kehtestatud nõuetele või
  2) ei ole esitanud ettenähtud dokumente või
  3) on esitanud valeandmeid.

  (8) Komisjon teeb eksamile lubamisest keeldumise otsuse teatavaks perekonnaseisuametnikuna tegutsemise õigust taotlevale isikule ja abielu sõlmimise õigust taotlevale vaimulikule hiljemalt koolituse algusele eelnevaks päevaks.

  (9) Enne 2010. aasta 1. juulit teeb komisjon eksamile lubamisest keeldumise otsuse teatavaks perekonnaseisuametnikuna tegutsemise õigust taotlevale isikule ja abielu sõlmimise õigust taotlevale vaimulikule hiljemalt eksamipäevale eelnevaks päevaks.

  (10) Kui kohaliku omavalitsuse asutuses perekonnaseisuametniku ülesandeid täitma asuv ametnik ei saa mõjuval põhjusel osaleda eksamil maavalitsuses, võib ta kokkuleppel kohaliku omavalitsuse asukohajärgse maavalitsusega ja maavalitsusega, kus ta soovib eksamit teha, osaleda eksamil selles maavalitsuses või kokkuleppel Siseministeeriumiga osaleda Siseministeeriumi poolt korraldataval eksamil.

§ 6.  Eksam

  (1) Eksam on perekonnaseisuametnikuna tegutsemise õigust taotleva isiku ja abielu sõlmimise õigust taotleva vaimuliku perekonnaõiguse ning perekonnaseisutoimingute õiguslike aluste ja rahvastikuregistri üldiste põhimõtete tundmise ja perekonnaseisutoimingute menetluste läbiviimise oskuse kontroll ning isikuomaduste hindamine.

  (2) Eksam koosneb perekonnaõiguse ja perekonnaseisutoimingute tegemise õiguslike aluste tundmise testist, ülesannete lahendamisest ning toimingute tegemisest rahvastikuregistri tarkvaraga.

  (3) Eksami käigus hinnatakse isiku sobivust perekonnaseisuametnikuna tegutsemiseks ning arvestatakse ka muid andmeid ja asjaolusid, mis on olulised perekonnaseisuametnikuna tegutsemise sobivuse hindamisel.

  (4) Eksamil kontrollitakse teadmisi, mis on vajalikud nende toimingute tegemiseks, mille tegemiseks perekonnaseisuametniku õigust taotletakse.

§ 7.  Abimaterjalide kasutamine eksamil

  (1) Perekonnaõiguse ja perekonnaseisutoimingute tegemise õiguslike aluste tundmise testi tegemisel on abimaterjalide kasutamine keelatud.

  (2) Ülesande lahendamisel ja toimingute tegemisel rahvastikuregistri tarkvaraga võib kasutada õigusakte.

  (3) Eksamil lubamatute abimaterjalide ja kõrvalise abi kasutamise eest võib eksamikomisjon lugeda eksami mittesooritatuks.

§ 8.  Perekonnaõiguse ja perekonnaseisutoimingute tegemise õiguslike aluste tundmise test

  (1) Perekonnaõiguse ja perekonnaseisutoimingute tegemise õiguslike aluste tundmise test koosneb valikvastustega ja lühivastuseid eeldavatest küsimustest.

  (2) Perekonnaõiguse ja perekonnaseisutoimingute tegemise õiguslike aluste tundmise testi küsimused ja nende vastuste eest antavad maksimumpunktid kinnitab eksamikomisjon eksamile eelnevalt.

  (3) Perekonnaõiguse ja perekonnaseisutoimingute tegemise õiguslike aluste tundmise testi hinnatakse hindega «arvestatud», kui komisjon on andnud vastuste eest punkte vähemalt 50% ulatuses võimalikust.

§ 9.  Ülesanne

  (1) Ülesande teksti ja selle eest antava maksimumpunktide arvu kinnitab komisjon eksamile eelnevalt.

  (2) Ülesanne ja selle lahendus hinnatakse hindega «arvestatud», kui komisjon on andnud lahenduse eest punkte vähemalt 50% võimalikust.

§ 10.  Toimingute tegemine rahvastikuregistri tarkvaraga

  (1) Toimingute tegemine rahvastikuregistri tarkvaraga tehakse selleks loodud testkeskkonnas. Eksamil osalejale antakse juurdepääs testkeskkonnale, milles ta lahendab ülesande iseseisvalt.

  (2) Ülesande lahenduse eest antakse hinne «arvestatud» või «mittearvestatud».

§ 11.  Hindamine

  (1) Iga eksami osa hinnatakse hindega «arvestatud» või «mittearvestatud».

  (2) Iga perekonnaõiguse ja perekonnaseisutoimingute tegemise õiguslike aluste tundmise testi vastuseid ja ülesande lahendust peab hindama vähemalt kolm komisjoni liiget. Test ja ülesanne loetakse arvestatuks, kui üle poole vastuseid hinnanud komisjoni liikmetest on andnud hinde «arvestatud». Häälte võrdse jagunemise korral on otsustav komisjoni esimehe antud hinne.

  (3) Toimingute tegemist rahvastikuregistri tarkvaraga kontrollib üks komisjoni määratud liige. Kui komisjoni liige hindab ülesande lahendust hindega «mittearvestatud», vaatab komisjon lahenduse uuesti üle ja otsustab hinde kogu koosseisuga.

§ 12.  Eksamikomisjon

  (1) Eksami viib läbi regionaalministri moodustatud vähemalt 3-liikmeline komisjon.

  (2) Lõikes 1 nimetatud komisjon on otsustusvõimeline, kui otsuse tegemisest võtavad osa kõik komisjoni liikmed.

  (3) Vaimuliku eksami viib läbi regionaalministri moodustatud vähemalt 5-liikmeline komisjon, mis on otsustusvõimeline, kui otsuse tegemisest võtab osa üle poole komisjoni liikmetest.

§ 13.  Eksamikomisjoni otsus

  (1) Eksami sooritamise või mittesooritamise kohta teeb komisjon kolme päeva jooksul alates eksami toimumisest otsuse koosolekul. Vajadusel võib komisjon teha otsuseid koosolekuta, kasutades elektronposti. Otsuse tegemise viisi otsustab komisjoni esimees.

  (2) Koosoleku kutsub kokku ja koosolekut juhatab komisjoni esimees.

  (3) Komisjon võtab otsuseid vastu konsensusega.

  (4) Komisjoni koosoleku protokollib esimehe määratud isik, kes ei pea olema komisjoni liige. Protokollile kirjutab alla komisjoni esimees.

  (5) Komisjoni koosoleku protokollis esitatakse järgmised andmed:
  1) koosoleku toimumise aeg ja koht;
  2) koosolekul osalevate komisjoniliikmete ja koosolekust osavõtvate teiste isikute nimed;
  3) koosoleku juhataja ja protokollija nimed;
  4) koosoleku päevakord;
  5) koosolekul tehtud otsused;
  6) komisjoni liikme eriarvamuse sisu, kui otsuse kohta eriarvamuse esitanud komisjoniliige seda taotleb;
  7) muud olulised andmed.

  (6) Koosoleku protokolle ja komisjoni tööga seotud dokumente säilitatakse vastavalt kas Siseministeeriumis või maavalitsuses.

  (7) Maavalitsus edastab eksamikomisjoni otsuse ühe tööpäeva jooksul pärast otsuse tegemist perekonnaseisuasutusele, kus perekonnaseisuametniku õigust taotlev isik pärast eksamit perekonnaseisuametniku ülesandeid täitma asuda soovib ning Siseministeeriumile.

  (8) Vaimuliku kohta tehtud otsuse edastab komisjoni esimees ühe tööpäeva jooksul § 5 lõikes 3 nimetatud isikule, kes esitas taotluse vaimuliku eksamil osalemiseks.

  (9) Siseministeerium edastab eksamikomisjoni otsuse ühe tööpäeva jooksul pärast otsuse tegemist perekonnaseisuasutusele, kus perekonnaseisuametniku õigust taotlev isik pärast eksamit perekonnaseisuametniku ülesandeid täitma asuda soovib.

§ 14.  Korduseksami sooritamise võimalus ja eksami tulemuse vaidlustamine

  (1) Perekonnaseisuametnikuna tegutsemise õigust taotlev isik ja abielu sõlmimise õigust taotlev vaimulik võib teha korduseksami ühe kuu jooksul, alates eksami mittesooritamise otsuse teatavakstegemisest.

  (2) Korduseksami tegemise avaldus tuleb esitada eksamikomisjonile 3 tööpäeva jooksul alates eksami mittesooritamise otsuse teatavakstegemisest.

  (3) Komisjoni otsust saab vaidlustada haldusmenetluse seadustikus sätestatud korras.

3. peatükk PEREKONNASEISUAMETNIKUNA TEGUTSEMISE ÕIGUSE ANDMINE 

§ 15.  Perekonnaseisuametnikuna tegutsemise õiguse andmise kord

  (1) Perekonnaseisuametnikuna tegutsemise õiguse annab eksamikomisjoni otsuse alusel regionaalminister käskkirjaga 14 päeva jooksul otsuse tegemisest.

  (2) Vaimulikule abielu sõlmimise õiguse annab eksamikomisjoni otsuse ja perekonnaseisutoimingute seaduse § 18 lõikes 1 sätestatud taotluse alusel regionaalminister käskkirjaga 14 päeva jooksul otsuse tegemisest.

§ 16.  Tunnistuse väljastamine ja tunnistuse vorm

  (1) Perekonnaseisuametnikuna tegutsemise õiguse saanud isikule antakse käesolevale määrusele lisatud vormi kohane perekonnaseisuametniku tunnistus.

  (2) Tunnistus antakse 3 tööpäeva jooksul § 15 lõigetes 1 või 2 nimetatud käskkirja andmisest.

  (3) Tunnistus kehtib 3 aastat eksami sooritamisest alates.

  (4) Perekonnaseisuametniku tunnistusele märgitakse järgmised andmed:
  1) perekonnaseisuametniku ees- ja perekonnanimi;
  2) isikukood;
  3) perekonnaseisuametniku pädevus;
  4) tunnistuse väljaandja ja väljaandmise aeg, tunnistuse number ja tunnistuse kehtivuse aeg.

  (5) Tunnistuse trükkimise ja väljastamise kulud katab Siseministeerium.

§ 17.  Määruse kehtetuks tunnistamine

  Regionaalministri 19. veebruari 2010. a määrus nr 2 «Perekonnaseisuametniku koolituse ja eksami läbiviimise kord ja perekonnaseisuametniku tunnistuse vorm» tunnistatakse kehtetuks.

Siim Valmar KIISLER
Minister

Märt KRAFT
Kantsler

Lisa 

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json