Teksti suurus:

Kodakondsus- ja Migratsiooniameti kinnipidamise õigust omavate ametnike ja väljasaatmiskeskuse ametnike vormiriietuse ja eraldusmärkide kirjeldus ning vormiriietuse ja eraldusmärkide kandmise kord

Väljaandja:Siseminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:01.09.2007
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:31.12.2009
Avaldamismärge:

Kodakondsus- ja Migratsiooniameti kinnipidamise õigust omavate ametnike ja väljasaatmiskeskuse ametnike vormiriietuse ja eraldusmärkide kirjeldus ning vormiriietuse ja eraldusmärkide kandmise kord
[RTL 2007, 45, 772 - jõust. 01.09.2007]

Vastu võetud 25.05.2006 nr 31
RTL 2006, 45, 796
jõustumine 04.06.2006

Muudetud järgmiste määrustega (kuupäev, number, avaldamine Riigi Teatajas, jõustumise aeg):

25.05.2007 nr 35 (RTL 2007, 45, 772) 1.09.2007

Määrus kehtestatakse «Väljasõidukohustuse ja sissesõidukeelu seaduse» § 2622 alusel.

1. peatükk
ÜLDSÄTTED

§ 1. Vormiriietuse esemed

Kodakondsus- ja Migratsiooniameti kinnipidamise õigust omavate ametnike ja väljasaatmiskeskuse ametnike (edaspidi ametnik) vormiriietuse (edaspidi vormiriietus) hulka kuuluvad järgmised esemed:


1) meeste ja naiste päevasärgid (lühikeste ja pikkade varrukatega);
2) T-särk;
3) aastaringne jope;
4) sviiter;
5) püksid;
6) seelik;
7) suvine nokkmüts;
8) talvine nokkmüts;
9) sall;
10) lips;
11) kingad või sportjalanõud;
12) nöörsaapad;
13) kindad;
14) sukad ja sokid;
15) vöörihm.

[RTL 2007, 45, 772 – jõust. 1.09.2007]

§ 2. Eraldusmärgid

Vormiriietusel kantakse järgmisi eraldusmärke:
1) varrukaembleem;
2) mütsi ja salli embleem;
3) kiriembleem.

§ 3. Vormiriietuse esemete värvitoonid

Määruses kirjeldatud esemete tumesiniseks värvitooniks on rahvusvahelise PANTONE TEXTILE värvitabeli järgi värvus 19-3920 TP PEACOAT, varruka, mütsi ja salli embleemi kollaseks värvitooniks 13-0858 VIBRANT YELLOW, siniseks värvitooniks 18-4244 DIRECTOIRE BLUE ja punaseks värvitooniks 18-1667 FIERY RED ning kiriembleemi kollaseks värvitooniks 13-0858 VIBRANT YELLOW ja siniseks värvitooniks 19-3925 PATRIOT BLUE.

2. peatükk
VORMIRIIETUSE ESEMETE KIRJELDUS

§ 4. Meeste ja naiste päevasärgid

(1) Päevasärkide värv on tumesinine.

(2) Naiste pikkade varrukatega päevasärk on kannaga kraega ning seljaosas passe ja kahe avarusvoldiga. Esi- ja seljaosas on sissevõtuvoldid. Esikinnis on nööbiliistu ja 7 nööbiga suletav. Hõlmade ülaosas on kahekordsed pealeõmmeldud taskud. Alumised taskud on käeavaga esikinnise poole ning vertikaalse õmblusega käeaugu poolt fikseeritud. Pealmised taskud on takjapaelaga suletavate klappidega ning keskel vastandvoldiga. Vasaku hõlma taskuklapi kohal on takjapael nimesildi kinnitamiseks, parema hõlma taskuklapi kohal on kiriembleem. Vasaku varruka ülaosas on õlaõmblusest 6 cm kaugusel varrukaembleem.

(3) Naiste lühikeste varrukatega päevasärk on kannaga kraega ning seljaosas passe ja kahe avarusvoldiga. Esi- ja seljaosas on sissevõtuvoldid. Esikinnis on nööbiliistu ja 7 nööbiga suletav. Hõlmade ülaosas on kahekordsed pealeõmmeldud taskud. Alumised taskud on käeavaga esikinnise poole ning vertikaalse õmblusega käeaugu poolt fikseeritud. Pealmised taskud on takjapaelaga suletavate klappidega ning keskel vastandvoldiga. Vasaku tasku esiservas on klappi läbiv pliiatsitasku. Vasaku hõlma taskuklapi kohal on takjapael nimesildi kinnitamiseks, parema hõlma taskuklapi kohal on kiriembleem. Vasaku varruka ülaosas on õlaõmblusest 6 cm kaugusel varrukaembleem.

(4) Meeste pikkade varrukatega päevasärk on sirgelõikeline, kannaga kraega ning seljaosas passe ja kahe avarusvoldiga. Esikinnis on nööbiliistu ja 7 nööbiga suletav. Hõlmade ülaosas on kahekordsed pealeõmmeldud taskud. Alumised taskud on käeavaga esikinnise poole ning nende laius on 8 vertikaalse õmblusega käeaugu poolt fikseeritud. Pealmised taskud on takjapaelaga suletavate klappidega ning keskel vastandvoldiga. Vasaku tasku esiservas on klappi läbiv pliiatsitasku. Vasaku hõlma taskuklapi kohal on takjapael nimesildi kinnitamiseks, parema hõlma taskuklapi kohal on kiriembleem. Vasaku varruka ülaosas on õlaõmblusest 6 cm kaugusel varrukaembleem.

(5) Meeste lühikeste varrukatega päevasärk on sirgelõikeline, kannaga kraega ning seljaosas passe ja kahe avarusvoldiga. Esikinnis on nööbiliistu ja 7 nööbiga suletav. Hõlmade ülaosas on kahekordsed pealeõmmeldud taskud. Alumised taskud on käeavaga esikinnise poole ning nende laius on vertikaalse õmblusega käeaugu poolt fikseeritud. Pealmised taskud on takjapaelaga suletavate klappidega ning keskel vastandvoldiga. Vasaku tasku esiservas on klappi läbiv pliiatsitasku. Vasaku hõlma taskuklapi kohal on takjapael nimesildi kinnitamiseks, parema hõlma taskuklapi kohal on kiriembleem. Vasaku varruka ülaosas on õlaõmblusest 6 cm kaugusel varrukaembleem.

§ 5. T-särk

(1) T-särgi värv on tumesinine.

(2) T-särk on sirgelõikeline, lühikese varrukaga, lamava kraega ning esikinnises kolme nööbiga suletav. Seljaosa on veidi pikem ning külgedel on väikesed lõhikud. Rinnaesise paremal poolel on sissetöödeldud liistuga ja takjapaelaga suletava klapiga tasku. Tasku esiservas on klappi läbiv pliiatsitasku. Taskuklapi kohal on takjapael nimesildi kinnitamiseks. Rinnaesise paremal poolel on kiriembleem. Vasaku varruka ülaosas on õlaõmblusest 6 cm kaugusel varrukaembleem.

§ 6. Aastaringne jope

(1) Jope pealismaterjali värv on tumesinine.

(2) Jope on puusi katva pikkusega, õhukese vatiiniga püstkraega, trukkidega kinnitatava kapuutsiga ning allääres resoriga. Esikinnises olev kahe kelguga tõmblukk ulatub püstkrae ülemise servani. Hõlmade ja seljaosa lahtise servaga passe servas on helkurrullkant. Parema hõlma passe helkurkandi kohal on pealeõmmeldud kiriembleem ning vasakul passel takjapaelaga kinnitatav nimesilt. Seljaosa passe lahtine serv on keskjoonel kolmnurkselt kinnitatud. Hõlmade ülaosas on esikinnise poolt käeavaga ja pealeõmmeldud taskud. Hõlmade alaosas on pealeõmmeldud kahekordsed klapiga taskud. Vasaku varruka ülaosas on õlaõmblusest 6 cm kaugusel varrukaembleem.

§ 7. Sviiter

(1) Sviitri värv on tumesinine.

(2) Sviiter on V-kaelusega. Allääres, kaeluses ja varrukasuudes on soonik. Õlgadel ja varrukate küünarnukipiirkonnas on tugevdusdetailid. Rinnaesise vasakul poolel on tugevdusmaterjalist pealeõmmeldud ja klapiga tasku, mille esiservas on klappi läbiv pliiatsitasku. Taskuklapi kohal on nimesildi kinnitamiseks takjapael. Rinnaesise paremal poolel on kiriembleem. Vasaku varruka ülaosas on õlaõmblusest 6 cm kaugusel varrukaembleem.

§ 8. Püksid

(1) Pükste värv on tumesinine.

(2) Püksid on sirge lõikega. Esiosas on kaldega küljetaskud. Püksisäärte külgedel on pealeõmmeldud ja klapiga reietaskud. Pükste tagaosas on mõlemal pool klapiga sissetöödeldud tasku. Pükste põlvepiirkonnas on pealeõmmeldud tugevdusdetailid.

§ 9. Seelik

(1) Seeliku värv on tumesinine.

(2) Seelik on sirgelõikeline. Esiosas on kaldega küljetaskud. Seljakeskõmbluses on kaetud tõmblukuga kinnis ja kaetud lõhik. Värvel on ühe nööbiga suletav.

§ 10. Suvine nokkmüts

(1) Suvise nokkmütsi värv on tumesinine.

(2) Suvine nokkmüts on kuue võrdse siiluga. Kõikidel mütsisiiludel on oksüdeeritud metallist öösiga õhuava. Mütsi pealae keskel on kangaga kaetud nööp. Mütsi kuklaosas on trukiga suletav oksüdeeritud metallist reguleerimispannal. Esiosa keskel ühendusõmblusest 2 cm kaugusel on mütsi embleem.

§ 11. Talvine nokkmüts

(1) Talvise nokkmütsi värv on tumesinine.

(2) Talvine nokkmüts on kuue võrdse siiluga ja allakeeratavate kõrvaklappidega. Mütsi kuklaosas on öösidest väljuv nöör ja fiksaator. Mütsi pealae keskel on kangaga kaetud nööp. Esiosa keskel ühendusõmblusest 2 cm kaugusel on mütsi embleem.

§ 12. Sall

(1) Salli värv on tumesinine.

(2) Sall on mõõtudega 180×20,5 cm. Salli ühes otsas keskjoonel on salli embleem. Embleemi alumine tipp on salli otsast 9 cm kaugusel.

§ 13. Lips

(1) Lips on tumesinist värvi kangast ning sellel on sisse kootud Kodakondsus- ja Migratsiooniameti logo. Logo kujutis on toodud lisas 1.

(2) Kummiga lipsude kummipael on valget värvi, laiusega 0,8 cm ning kinnitus on reguleeritav plastmassist pandlaga.

§ 14. Kingad ja sportjalanõud

(1) Naiste kingad on mustast nahast, paksema talla ja madala või poolkõrge kontsaga ning pealt poolkinnised.

(2) Meeste kingad on mustast nahast, paksema talla ja madala kontsaga ning pealt kinnised.

(3) Sportjalanõud on musta värvi paksema tallaga, madala kontsaga.

§ 15. Nöörsaapad

Nöörsaapad on musta värvi, paksema talla ja madala kontsaga ning pealt kinnised.

§ 16. Kindad

Sõrmkindad on musta või tumesinist värvi ning on kootud või valmistatud nahast. Kindad on kas sõrmkindad või sõrmkinda-labakinda kombinatsioon, kus sõrmeotsad jäävad vabaks.

§ 17. Sukkpüksid ja sokid

(1) Sukkpüksid on beeži värvi, kaunistusteta.

(2) Sokid on musta värvi.

§ 18. Vöörihm

Vöörihm on musta värvi ning kuldset värvi metallist või musta värvi plastikust pandlaga.

3. peatükk
ERALDUSMÄRKIDE KIRJELDUS

§ 19. Varrukaembleem

(1) Varrukaembleemil on kujutatud Kodakondsus- ja Migratsiooniameti vappi.

(2) Varrukaembleemi kõrgus on 77 mm ja laius 65 mm.

(3) Varrukaembleemi kujutis on toodud lisas 1.

§ 20. Mütsi ja salli embleem

(1) Mütsi ja salli embleemil on kujutatud Kodakondsus- ja Migratsiooniameti vappi.

(2) Mütsi ja salli embleemi kõrgus on 45 mm ja laius 38 mm.

(3) Mütsi ja salli embleemi kujutis on toodud lisas 1.

§ 21. Kiriembleem

(1) Kiriembleemil on kirjutatud «KODAKONDSUS- JA MIGRATSIOONIAMET».

(2) Kiriembleemi kõrgus on 25 mm ja laius 92 mm.

(3) Kiriembleemi kujutis on toodud lisas 1.

4. peatükk
VORMIRIIETUSE ESEMETE KASUTAMISE TÄHTAJAD

§ 22. Vormiriietuse esemete kasutamise tähtajad

Vormiriietuse esemete kasutamise tähtajad on toodud lisas 2, kus on esitatud minimaalne ja maksimaalne kasutamise tähtaeg sõltuvalt teenistusülesannete täitmise tingimustest.

5. peatükk
VORMIRIIETUSE ANDMISE JA KASUTAMISE KORD

§ 23. Vormiriietuse kandjad

Ametnikud, kes peavad teenistusülesannete täitmisel kandma vormiriietust, määrab Kodakondsus- ja Migratsiooniameti peadirektor käskkirjaga.

§ 24. Vormiriietuse arvestuskaart

(1) Vormiriietus antakse ametnikule tasuta.

(2) Vormiriietuse väljastamise kohta avatakse ametnikule isiklik arvestuskaart, kuhu märgitakse väljastatud vormiriietuse eseme nimetus ja arv, väljastamise kuupäev, kasutamise tähtaeg ning vormiriietuse saanud ametniku allkiri.

§ 25. Vormiriietuse kandmise üldtingimused

(1) Teenistuskohustuste täitmise ajal tuleb vormiriietust kanda vastavalt aastaajale ja töötingimustele.

(2) Keelatud on koos vormiriietusega kanda nähtavale jäävaid riietusesemeid, mis ei kuulu vormiriietuse hulka.

(3) Lipsu kandmine on päevasärki kandes kohustuslik.

§ 26. Vormiriietuse korrashoid

Ametnik peab hoolitsema vormiriietuse korrashoiu eest omal kulul. Vormiriietus ei tohi teenistuskohustuste täitmise ajal olla määrdunud, katkine või kortsunud.

§ 27. Vormiriietuse kandmise ja kasutamise keeld

Ametnikul ei ole õigust talle väljastatud vormiriietust kanda teenistusest vabal ajal, seda võõrandada, anda kasutamiseks ega muuks otstarbeks teistele isikutele.

§ 28. Vormiriietuse väljavahetamine

Enne vormiriietuse eseme kasutamise tähtaja lõppemist on ametnikul õigus ese tasuta välja vahetada, juhul kui see on muutunud kasutamiskõlbmatuks teenistuskohustusi täites.

 

Siseministri 25. mai 2006. a määruse nr 31 «Kodakondsus- ja Migratsiooniameti väljasaatmiskeskuse ametnike vormiriietuse ja eraldusmärkide kirjeldus ning vormiriietuse ja eraldusmärkide kandmise kord»
lisa 1

VARRUKA EMBLEEM

MÜTSI JA SALLI EMBLEEM

KIRIEMBLEEMI KUJUTIS

KODAKONDSUS- JA MIGRATSIOONIAMETI LOGO

Siseministri 25. mai 2006. a määruse nr 31 «Kodakondsus- ja Migratsiooniameti väljasaatmiskeskuse ametnike vormiriietuse ja eraldusmärkide kirjeldus ning vormiriietuse ja eraldusmärkide kandmise kord»
lisa 2

VORMIRIIETUSE ESEMETE KASUTAMISE TÄHTAJAD

Jrk nr Eseme nimetus Mõõtühik Kogus Kasutamisaeg (kuud)
1 Meeste lühikeste varrukatega päevasärk tk 2 12–24
2 Meeste pikkade varrukatega päevasärk tk 2 12–24
3 Naiste lühikeste varrukatega päevasärk tk 2 12–24
4 Naiste pikkade varrukatega päevasärk tk 2 12–24
5 T-särk tk 2 12–24
6 Aastaringne jope tk 1 24–36
7 Sviiter tk 1 24–36
8 Püksid tk 2 12–24
9 Seelik tk 2 12–24
10 Suvine nokkmüts tk 1 12–24
11 Talvine nokkmüts tk 1 12–24
12 Sall tk 1 60
13 Lips tk 2 24–48
14 Kingad või sportjalanõud paar 1 12–48
15 Nöörsaapad paar 1 12–48
16 Kindad paar 1–2 12–48
17 Sukad ja sokid paar 4–8 12
18 Vöörihm tk 1 36

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json