Teksti suurus:

Nõuded avalikustamisele kuuluvate investeerimisfondi aruannetele

Väljaandja:Rahandusminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:18.12.2011
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:09.01.2017
Avaldamismärge:RT I, 15.12.2011, 6

Nõuded avalikustamisele kuuluvate investeerimisfondi aruannetele
[RT I, 15.12.2011, 2 - jõust. 18.12.2011]

Vastu võetud 13.04.2011 nr 21
RT I, 19.04.2011, 3
jõustumine 22.04.2011

Muudetud järgmiste aktidega (näita)

VastuvõtmineAvaldamineJõustumine
13.12.2011RT I, 15.12.2011, 218.12.2011

Määrus kehtestatakse „Investeerimisfondide seaduse” § 244 lõike 4 alusel.

§ 1.   Reguleerimis- ja kohaldumisala

  (1) Käesolev määrus sätestab nõuded avalikustamisele kuuluvate investeerimisfondi (edaspidi fond) aruannete sisule ja koostamise metoodikale.
[RT I, 15.12.2011, 2 - jõust. 18.12.2011]

  (2) Käesolevat määrust kohaldatakse kõikidele „Investeerimisfondide seaduse” (edaspidi seadus) alusel moodustatud või asutatud fondidele, sealhulgas pensionifondidele.

§ 2.   Aruannete koostamise üldpõhimõtted

  (1) Fondi aasta- ja poolaastaaruanne koosneb järgmistest aruannetest:
  1) raamatupidamise aruanne, sealhulgas selle lisad;
  2) investeeringute aruanne;
  3) tehingu- ja vahendustasude aruanne (edaspidi tehingutasude aruanne).

  (2) Fondi raamatupidamise aruande koostamisel kasutatakse Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruses 1606/2002/EÜ rahvusvaheliste raamatupidamisstandardite kohaldamise kohta (ELT L 243, 11.09.2002, lk 1–4) sätestatud korra kohaselt Euroopa Komisjoni poolt vastu võetud rahvusvahelistes finantsaruandluse standardites (edaspidi IFRS) sätestatud arvestuspõhimõtteid ja informatsiooni esitlusviise, võttes arvesse seaduse § 142 lõike 2 ja § 204 lõike 1 alusel kehtestatud fondi vara puhasväärtuse määramise korda ning käesolevas määruses toodud erisusi.

  (3) Aruanded koostatakse eesti keeles ja Eestis ametlikult kehtivas vääringus. Arvnäitajate korral märgitakse kasutatud täpsusaste.

§ 3.   Aktsiaseltsina asutatud fondi raamatupidamise aruande koostamise põhimõtted

  Aktsiaseltsina asutatud fondi aasta- ja poolaastaaruannete koostamisel lähtutakse seaduse § 237 lõikes 5 ja käesolevas määruses sätestatust.

§ 4.   Lepingulise fondi raamatupidamise aruande koostamise põhimõtted

  (1) Lepingulise fondi raamatupidamise aruanne koosneb järgmistest aruannetest:
  1) bilanss;
  2) tulude ja kulude aruanne;
  3) fondi puhasväärtuse muutumise aruanne;
  4) rahavoogude aruanne;
  5) raamatupidamise aruande lisad.

  (2) Bilansi, tulude ja kulude aruande ning puhasväärtuse muutumise aruande miinimumkirjete loetelu on toodud käesoleva määruse lisas 1 esitatud aruannete skeemides.

  (3) Käesoleva määruse lisas 1 sätestatud kirjete nimetusi võib täpsustada ja vajadusel lisada täiendavaid kirjeid või alakirjeid. Alakirjeid võib bilansi ning tulude ja kulude aruande asemel esitada ka raamatupidamise aruande lisades. Lähtudes olulisuse printsiibist, võib ebaolulisi kirjeid esitada summeeritult.

  (4) Fondivalitseja, kes valitseb mitut lepingulist fondi, võib esitada mitme sarnase investeerimispoliitikaga fondi aruanded ühes raamatupidamise aruandes.

§ 5.   Fondi vara puhasväärtuse avalikustamise nõuded raamatupidamise aruandes

  (1) Kui fondi vara puhasväärtus, mis on arvutatud bilansipäeva seisuga seaduse § 142 lõike 2 ja § 204 lõike 1 alusel kehtestatud määruse kohaselt (edaspidi NAV), ning bilansis kajastatud osakuomanikele või aktsionäridele kuuluv puhasväärtus (netovara) on erinevad, esitatakse bilansi järel täiendavad kirjed. Täiendavatel kirjetel esitatakse NAV ja raamatupidamise aruandes kajastatud puhasväärtuse vahe. Aruande lisades avalikustatakse NAV ja raamatupidamise aruandes kajastatud puhasväärtuse erinevuse põhjused.

  (2) Kui NAV erineb käesoleva määruse kohaselt arvutatud puhasväärtusest ühe osaku või aktsia kohta, avalikustatakse ka NAV osaku või aktsia kohta. Nimetatud teave avalikustatakse aruandeperioodi ja eelneva aruandeperioodi lõpu seisuga.

§ 6.   Investeeringute aruande koostamise põhimõtted

  (1) Investeeringute aruanne koostatakse vastavalt käesoleva määruse lisale 2.

  (2) Fondi investeeringute aruandes esitatakse kõik fondi investeeringud ja iga üksiku investeeringu osakaal fondi puhasväärtuses.

  (3) Fondi investeeringute aruandes esitatakse väärtpaberiportfelli struktuur (investeeringud väärtpaberitesse) lähtuvalt fondi investeerimispoliitikast ja sisemistes riskijuhtimises kasutatavatest investeeringute jaotuse põhimõtetest (näiteks majandusharude, geograafiliste piirkondade või valuutade lõikes).

  (4) Väärtpaberiportfelli struktuur esitatakse osakaaluna fondi puhasväärtuses aruandeperioodi lõpu seisuga koos võrdlusandmetega eelmise perioodi kohta.

  (5) Eurofondi väärtpaberiportfelli esitamisel investeeringute aruandes tuleb eraldi välja tuua või eristada:
  1) väärtpaberibörsil noteeritud väärtpaberid seaduse § 255 lõike 1 punkti 2 tähenduses (edaspidi käesolevas paragrahvis väärtpaberid);
  2) muud seaduse § 257 lõike 1 punktides 1 ja 2 nimetatud reguleeritud väärtpaberiturul (edaspidi reguleeritud turg) kauplemisele võetud väärtpaberid;
  3) seaduse § 257 lõike 1 punktis 3 nimetatud väärtpaberid;
  4) seaduse § 257 lõigetes 3 ja 4 nimetatud väärtpaberid.

  (6) Käesoleva paragrahvi lõikes 5 nimetamata fondide puhul tuleb fondi väärtpaberiportfelli esitamisel investeeringute aruandes eraldi vähemalt välja tuua või eristada sellised väärtpabereid, kus väärtpaberite hinda ei ole võimalik kindaks määrata täpselt ja usaldusväärselt turuhinna alusel või hinna alusel, mille määramisel kasutatakse väärtpaberi emitendist sõltumatut hindamissüsteemi ja mis on turu jaoks alaliselt kättesaadav.

§ 7.   Erisused kohustusliku pensionifondi investeeringute aruande koostamisel

  (1) Kohustusliku pensionifondi investeeringute aruandes esitatakse eraldi ka kõik fondi investeeringud ja iga üksiku investeeringu osakaal fondi puhasväärtuses, mis on tehtud:
  1) fondivalitseja valitsetavatesse teistesse fondidesse;
  2) fondivalitsejaga samasse konsolideerimisgruppi kuuluvatesse teistesse fondidesse;
  3) fondivalitsejaga samasse konsolideerimisgruppi kuuluva äriühingu välja lastud väärtpaberitesse;
  4) väärtpaberitesse, mille pakkumise, emiteerimise või müümise garanteerija või korraldaja vastavalt „Väärtpaberituru seaduse” § 43 lõike 1 punktides 6 ja 7 sätestatule on fondivalitsejaga samasse konsolideerimisgruppi kuuluv äriühing või äriühing, kus seda fondi valitseva fondivalitseja tegevisikud või olulist osalust omavad aktsionärid omavad otseselt või kaudselt olulist osalust.

  (2) Kohustusliku pensionifondi investeeringute aruandes tuleb eraldi välja tuua või eristada:
  1) investeeringud teistesse investeerimisfondidesse nende liikide (näiteks aktsiafondid, võlakirjafondid, kinnisvarafondid) kaupa;
  2) investeeringud, mille väärtuses on võrreldes eelmise aruandeperioodiga toimunud olulised muutused;
  3) reguleeritud turul kaubeldavad võlaväärtpaberid, kui nende turuhind ei ole kättesaadav või see ei kajasta fondivalitseja hinnangul kaubeldavate võlaväärtpaberite tegelikku väärtust;
  4) reguleeritud turul mittekaubeldavad võlaväärtpaberid.

  (3) Kohustusliku pensionifondi investeeringute aruandes tuleb esitada:
  1) selgitused käesoleva paragrahvi lõike 2 punktides 3 ja 4 nimetatud väärtpaberite (edaspidi mittelikviidsed väärtpaberid) väärtuses toimunud olulisemate muutuste ja tehtud allahindluste kohta, mis on olulise suurusega;
  2) selgitused mittelikviidsete väärtpaberite väärtuste hindamise ja sellekohase metoodika kohta ning riskihinnangud seoses sellega, millist mõju avaldavad eelnimetatud väärtpaberid tervikuna fondi varadele.

  (4) Käesoleva paragrahvi lõike 3 punktis 1 nimetatud olulise suurusega allahindlusena käsitatakse üksnes fondivalitseja enda metoodika kohaselt tehtud allahindlusi, mis on suuremad kui kümme protsenti.

§ 8.   Tehingutasude aruande koostamise põhimõtted

  (1) Tehingutasude aruanne koostatakse vastavalt käesoleva määruse lisale 3.

  (2) Tehingutasude aruandes tuleb eraldi välja tuua reguleeritud väärtpaberiturul vastavalt seaduse § 257 lõikele 1 kauplemisele võetud väärtpaberitega tehtud tehingute tehingu- ja vahendustasud, sealhulgas maakleritasud. Tehingu- ja vahendustasud väärtpaberite ostu- ja müügitehingutelt võib esitada kumulatiivsena.

§ 9.   Määruse kehtetuks tunnistamine

  [Käesolevast aktist välja jäetud.]

§ 10.   Määruse rakendamine

  (1) Käesolevat määrust kohaldatakse aruannete koostamisel ja esitamisel aruandeperioodide kohta, mis lõpevad 2012. aasta 30. juunil või hiljem, kui käesolevas määruses ei ole sätestatud teisiti.

  (2) Käesolevas määruses investeeringute aruande kohta sätestatut kohaldatakse kohustuslike pensionifondide investeeringute aruande koostamisel ja esitamisel aruandeperioodide kohta, mis lõpevad 2012. aasta 31. jaanuaril või hiljem.

  (3) Fondide kohta aruannete koostamisel ja esitamisel aruandeperioodide kohta, mis lõpevad hiljemalt 2011. aasta 31. detsembril, tuleb lähtuda kuni käesoleva määruse jõustumiseni kehtinud nõuetest.

Lisa 1 Lepingulise fondi raamatupidamise aruannete skeemid

Lisa 2 Fondi investeeringute aruanne

Lisa 3 Tehingutasude aruanne

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json