Teksti suurus:

Kindlustuslepingute kindlustustehniliste eraldiste ja finantskohustuste arvutamisel kasutatav intressimäär

Väljaandja:Rahandusminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:08.03.2010
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:31.12.2015
Avaldamismärge:RTL 2010, 10, 178

Kindlustuslepingute kindlustustehniliste eraldiste ja finantskohustuste arvutamisel kasutatav intressimäär

Vastu võetud 01.03.2010 nr 11

Määrus kehtestatakse «Kindlustustegevuse seaduse» § 76 lõike 2 alusel.

§ 1.  Pensionilepingute kindlustustehniliste eraldiste ja finantskohustuste arvutamisel kasutatav intressimäär

  (1) Pensionilepingute kindlustustehniliste eraldiste ja finantskohustuste arvutamisel kasutab kindlustusandja pensionilepingutest tulenevate tulevaste rahavoogude diskonteerimisel arvutamisele eelneval viimasel pangapäeval Euroopa Keskpanga veebilehel avaldatud kõrgeima krediidireitinguga euro-piirkonna riikide keskvalitsuste võlaväärtpaberite hetkeväärtuste tulukõveral esitatud intressimäärasid.

  (2) Kui lõikes 1 nimetatud võlaväärtpaberite tulukõveral ei ole esitatud pensionilepingute kindlustustehniliste eraldiste ja finantskohustuste arvutamiseks vajaliku kestusega võlaväärtpaberite intressimäärasid, tuleb Finantsinspektsiooni eelnevalt teavitada tulukõvera ekstrapoleerimise meetodist.

  (3) Kui Euroopa Keskpanga veebilehega seotud tehniliste probleemide tõttu ei ole sellel avaldatav lõikes 1 nimetatud võlaväärtpaberite tulukõver kättesaadav, kasutab kindlustusandja pensionilepingute kindlustustehniliste eraldiste ja finantskohustuste arvutamisel parimaid teada olevaid andmeid nimetatud võlaväärtpaberite tulukõveral esitatud intressimäärade kohta, teavitades sellest eelnevalt Finantsinspektsiooni.

§ 2.  Kindlustuslepingute, välja arvatud pensionilepingute kindlustustehniliste eraldiste ja finantskohustuste arvutamisel kasutatav maksimaalne intressimäär

  (1) Paragrahvis 1 nimetamata kindlustuslepingute, mis on sõlmitud:
  1) enne 1. jaanuari 2005, kindlustustehniliste eraldiste ja finantskohustuste arvutamisel kasutatav intressimäär ei või olla kõrgem samade kindlustuslepingute garanteeritud intressimäärast;
  2) ajavahemikus 1. jaanuar 2005 – 31. märts 2010, kindlustustehniliste eraldiste ja finantskohustuste arvutamisel kasutatav maksimaalne aastane intressimäär on 3,5%;
  3) 2010. aasta 1. aprillil ja hiljem, kindlustustehniliste eraldiste ja finantskohustuste arvutamisel kasutatav maksimaalne aastane intressimäär on 2,5%.

  (2) Lõiget 1 ei kohaldata, kui kindlustuslepingute kindlustustehnilised eraldised ja finantskohustused arvutatakse retrospektiivse meetodi kohaselt. Retrospektiivse meetodi kohaselt arvutatud kindlustuslepingute kindlustustehnilised eraldised ja finantskohustused ei või olla väiksemad prospektiivse meetodi kohaselt arvutatud kindlustustehnilistest eraldistest ja finantskohustustest.

§ 3.  Määruste kehtetuks tunnistamine

  (1) Tunnistada kehtetuks rahandusministri 12. detsembri 2008. a määrus nr 46 «Pensionilepingute kindlustustehniliste eraldiste ja finantskohustuste arvutamisel kasutatav intressimäär» (RTL 2008, 99, 1400).

  (2) Tunnistada kehtetuks rahandusministri 29. jaanuari 2007. a määrus nr 5 «Kindlustuslepingu tagastusväärtuse arvutamisel kasutatav maksimaalne intressimäär» (RTL 2007, 15, 246).

Minister Jürgen LIGI


Kantsler Tea VARRAK

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json