Teksti suurus:

Lennunduse inglise erialakeele oskuse testija sertifikaadi taotlemise ja tasemetesti nõuded

Lennunduse inglise erialakeele oskuse testija sertifikaadi taotlemise ja tasemetesti nõuded - sisukord
Väljaandja:Majandus- ja taristuminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:19.08.2022
Redaktsiooni kehtivuse lõpp: Hetkel kehtiv
Avaldamismärge:RT I, 16.08.2022, 4

Lennunduse inglise erialakeele oskuse testija sertifikaadi taotlemise ja tasemetesti nõuded

Vastu võetud 10.08.2022 nr 60

Määrus kehtestatakse lennundusseaduse § 234 lõike 7 alusel.

§ 1.   Lennunduse inglise erialakeele oskuse testija sertifikaadi taotlemine

  (1) Lennunduse inglise erialakeele oskuse testija sertifikaadi saamiseks esitatakse Transpordiametile taotlus, millele on lisatud järgmised dokumendid:
  1) hindamismetoodika kirjeldus;
  2) hindajate ja tasemetesti läbiviivate isikute nimekiri;
  3) hindamisega seotud vaidluste sertifikaadi taotleja juures lahendamise kord;
  4) kvaliteedisüsteemi kirjeldus, kui taotlus esitatakse pilootide lennunduse inglise erialakeele oskuse testija sertifikaadi saamiseks.

  (2) Lõike 1 punktis 2 nimetatud hindajate ja tasemetesti läbiviivate isikute nimekirjale lisatakse järgmised dokumendid:
  1) hindaja haridust või kvalifikatsiooni tõendavate dokumentide koopiad;
  2) andmed hindaja töökogemuse kohta piloodi, lennujuhi või filoloogina;
  3) tõend lennunduse raadioside ja lennundusterminoloogiat sisaldava koolituse läbimise kohta, kui hindajal on filoloogi kvalifikatsioon;
  4) erialakeele tasemetunnistus või tõend, kui erialakeele oskuse tase ei ole märgitud hindaja lennujuhi või liinipiloodi loale.

  (3) Lennunduse inglise erialakeele oskuse testija sertifikaadi väljaandmise aluseks olnud andmete muutumisel esitab sertifikaadi omanik andmed muudatuste kohta Transpordiametile.

§ 2.   Nõuded tasemetestile

  (1) Lennunduse inglise erialakeele tasemetesti hindaja ja tasemetesti läbiviiv isik täidavad oma ülesandeid tasemetesti sooritaja suhtes erapooletult.

  (2) Tasemetesti kestus on kuni üks astronoomiline tund.

  (3) Tasemetest viiakse läbi nii, et selle käigus on võimalik hinnata lennunduse inglise erialakeele oskust nii vahetus suhtlemises kui tehniliste vahendite abil.

  (4) Tasemetesti korraldamisel lähtutakse Rahvusvahelise Tsiviillennunduse Organisatsiooni (ICAO) dokumendi 9835 „ICAO lennunduse erialakeele nõuete rakendamise käsiraamat” soovitustest.

  (5) Lennunduse inglise erialakeele oskuse testija säilitab komisjoni määruse (EL) 1178/2011, millega kehtestatakse tsiviillennunduses kasutatavate õhusõidukite meeskonnaga seotud tehnilised nõuded ja haldusmenetlused vastavalt Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrusele (EÜ) nr 216/2008 (ELT L 311, 25.11.2011, lk 1–321), I lisa punktis FCL.055 ja komisjoni määruse (EL) 2015/340, millega kehtestatakse lennujuhtide lubade ning Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruse (EÜ) nr 216/2008 kohaste sertifikaatidega seotud tehnilised nõuded ja haldusmenetlused, muudetakse komisjoni rakendusmäärust (EL) nr 923/2012 ja tunnistatakse kehtetuks komisjoni määrus (EL) nr 805/2011 (ELT L 63, 06.03.2015, lk 1–122), I lisa punktis ATCO.B.040 sätestatud keeleoskuse tõendamiseks nõutavaid andmeid vähemalt viis aastat pärast tasemetesti tulemuste selgumist ja erialakeele oskuse taseme määramist.

Riina Sikkut
Majandus- ja taristuminister

Ahti Kuningas
Transpordi asekantsler kantsleri ülesannetes

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json