Teksti suurus:

Aeronavigatsioonialase teabe edastamise ja meteoroloogiaalase teeninduse tagamise kord

Väljaandja:Vabariigi Valitsus
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:01.06.2002
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:21.12.2008
Avaldamismärge:RT I 2000, 85, 541

Aeronavigatsioonialase teabe edastamise ja meteoroloogiaalase teeninduse tagamise kord

Vastu võetud 14.11.2000 nr 356

AVALDATUD :

RT I 2000, 85, 541

 

Määrus kehtestatakse « Lennundusseaduse» (RT I 1999, 26, 376) § 57 lõike 2 alusel.

 

1. peatükk

ÜLDSÄTTED

 

§1. Käesolev määrus sätestab aeronavigatsioonialase teabe edastamise ja lennunduse meteoroloogiaalase teeninduse tagamise korra, mille kohaselt aeronavigatsioonialase teabe kogumine, töötlemine ja edastamine ning meteoroloogiaalase teeninduse korraldamine ja tagamine toimub 1944. aasta Chicago rahvusvahelise tsiviillennunduse konventsiooni (edaspidi konventsioon) (RT II 2000, 2, 12) artikli 37, konventsiooni lisa 15 «Aeronavigatsioonilise teabe teenistused» ja lisa 3 «Rahvusvahelise lennunduse meteoroloogiline teenindamine» ning dokumendi 8126 «Lennunduse teabeteeninduse käsiraamat» nõudeid arvestades.

§2. Aeronavigatsioonialase teabe kogumist, redigeerimist, vormindamist, avaldamist ja levitamist korraldab lennuliiklusteenistus, kelle koosseisus on aeronavigatsioonilise teabe teenistus (edaspidi AIS) koos rahvusvahelise NOTAM-bürooga, kes levitab vormikohaseid rahvusvahelisi või siseriiklikke NOTAM- ja SNOWTAM-teateid (NOTAM ¿ elekterside abil levitatav teade, mis sisaldab aeronavigatsiooniseadme, -teenistuse, -protseduuri või -ohu kehtestamist, seisukorda või muudatust puudutavat teavet, mis on oluline lennutegevusega seotud personalile; SNOWTAM ¿ elekterside abil levitatav teade, mis sisaldab teavet lume- ja jääoludest lennuväljal).

§3. Aeronavigatsioonialase teabena käsitatakse konventsiooni lisa 15 nõuete kohast teavet, mis on vajalik rahvusvahelise ja kohaliku lennundustegevuse ohutuse, regulaarsuse ja efektiivsuse tagamiseks.

§4. Lennunduse meteoroloogiaalane teenindamine on tarbijate varustamine meteoroloogiaalase teabega, mis on vajalik lendude ettevalmistamiseks ja teostamiseks.

§5. Lennunduse meteoroloogiaalase teeninduse tagab Keskkonnaministeeriumi valitsemisalas olev hallatav riigiasutus Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut.

§6. Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi lennunduse meteoroloogiaalase teenindusega seotud kulud katavad meteoroloogiaalase teenuse tarbijad.

 

2. peatükk

AERONAVIGATSIOONIALASE TEABE TÖÖTLEJAD JA KOOSTAJAD

 

§7. Aeronavigatsioonialase teabe töötlejad ja koostajad on institutsioonid, kes vastavalt oma tegevusvaldkondadele on pädevad andma konventsiooni lisa 15 kohast teavet või kelle tegevuse käigus selline teave tekib:
(1) Kaitseministeerium ¿ keelu-, ohu- ja piirangualad, õhuruumiosade ajutine kasutamine laskeharjutusteks, õppusteks või treeninglendudeks.

(2) Keskkonnaministeerium ¿ lindude ränne, meteoroloogiline teenindus (vastutav teenistus, vastutusala, meteoroloogilised vaatlused ja ettekanded, teeninduse tüübid, käitajate kohustused, meteoametkonna nõuded õhusõidukitele ettekannete tegemise suhtes, VOLMET-teenindus, SIGMET-teenindus), ka keelu-, piirangu- ja ohualade sisseseadmine loodushoiu või -uurimiste eesmärgil:
1) SIGMET-teenindus ¿ lennuinfo- või lennujuhtimispiirkonna varustamine informatsiooniga lennumarsruutidel esinevatest ohtlikest ilmastikunähtustest;
2) VOLMET-teenindus ¿ õhus olevatele õhusõidukitele meteoroloogilise informatsiooni edastamise automatiseeritud süsteem.

(3) Sotsiaalministeerium ¿ rahva tervise kaitse küsimused (õhusõiduki putukatõrje, reisijate ja meeskonna vaktsineerimine, karantiin).

(4) Teede- ja Sideministeerium ¿ aeronavigatsioonilise teabe kogumiku (edaspidi AIP) koostamise alusdokumentatsiooni ja kehtivate õigusaktide nimetamine, lennukaardid.

(5) Siseministeerium ¿ immigratsioonitingimused ja -formaalsused, nõuded viisade ning passide suhtes.

(6) Rahandusministeerium ¿ tollinõuded ja -formaalsused nii inimeste, pagasi kui saadetiste jaoks.

(7) Põllumajandusministeerium ¿ põllumajandusliku karantiini nõuded loomade ja taimede, samuti loomsete ning taimsete saaduste riiki lubamisele.

(8) Lennuväljade ja lennuväljakute käitajad ¿ lennuväljade ja lennuväljakute andmed ja nende käitamiseks vajalikud seadmed, rajatised, teenistused, olukord lennuväljadel, olulised takistused, protseduurid lennuväljadel ja neid ümbritsevas õhuruumis, päikese tõusu- ja loojanguaegade tabelid, võetavad tasud.

(9) Lennuliiklusteenistused ¿ lennuliikluse teenindamiseks vajalikud (raadio)navigatsiooni- ja kommunikatsiooniseadmed, lennuliiklusteeninduse marsruudid, lennuprotseduurid.

§8. Aeronavigatsioonialase teabe töötlejad ja koostajad määravad aeronavigatsioonialase teabe täpsuse, õigsuse ning õigeaegse edastamise eest vastutavad isikud ning teatavad Lennuametile ja aeronavigatsioonilise teabe teenistusele nende isikute nimed, ametikohad, kontakttelefonide ja fakside numbrid ning elektronposti aadressid.

 

3. peatükk

AERONAVIGATSIOONIALASE TEABE EDASTAMINE JA AVALDAMINE

 

§9. (1) Teave kehtivusega kuni kolm kuud ja muu AIP-s avaldatav kiireloomulise iseloomuga teave, mis sisaldab teavet õhusõidukite käitamise seisukohalt oluliste asjaolude kohta, edastatakse rahvusvahelisele NOTAM-büroole. Sellisteks asjaoludeks on teave:
1) olukorrast lennuväljal (lumi, vesi, jää) ja sellel käimasolevatest töödest, lennuvälja teenistustest, rajatistest, navigatsiooni- ja sideseadmetest ning -süsteemidest,
2) lennu- ja lennujuhtimisprotseduuridest,
3) häiretest kütte- või määrdeainetega varustamisel,
4) lennutakistustest või nende tähistamisest,
5) lühiajalistest või ajutistest muudatustest eeskirjades ja
6) õhuruumi korraldamisest (keelu-, piirangu- ja ohualad).

(2) Teave kehtivusega üle kolme kuu edastatakse Lennuametile, seejuures on erandiks püsi- NOTAM, mis edastatakse otse rahvusvahelisele NOTAM-büroole ja milles sisalduv teave lisatakse kolme kuu jooksul avaldamisest arvates automaatselt AIP-le.

§10. Lennuamet teostab § 9 lõike 2 kohase teabe auditeerimist ja tõlkimist, misjärel edastab selle avaldamiseks aeronavigatsioonilise teabe teenistusele.

§11. Aeronavigatsioonilise teabe teenistus avaldab teabe:
1) AIP lisana, kui teabe kehtivus on kolm kuni kuus kuud või, ka teabe kehtimisel alla kolme kuu, kui see sisaldab hulgaliselt teksti ja/või graafikat;
2) AIP muudatusena, kui teabe kehtivus on rohkem kui kuus kuud;
3) aeronavigatsioonilise teabe ringkirjana (AIC), kui teave ei kuulu AIP valdkonda, kuid on oluline lennundustegevusele.

§12. Meteoroloogiaalast teavet lennunduses edastatakse ja võetakse vastu ülemaailmse aeronavigatsioonilise fikseeritud elekterside võrgu (AFTN), Ülemaailmse Meteoroloogia Organisatsiooni globaalse sidesüsteemi (GTS) või satelliitsüsteemi (SADIS) kaudu.

 

4. peatükk

NÕUDED AERONAVIGATSIOONIALASE TEABE LIIKUMISELE

 

§13. Aeronavigatsioonilise teabe töötlejad ja koostajad edastavad nõutava ning vastutavate isikute poolt allkirjastatud teabe Lennuametile vastavalt lisale 1 või rahvusvahelisele NOTAM-büroole kirjalikult faksi või kirja kujul vastavalt lisadele 2 ja 3.

§14. Kui teave vajab eriti kiiret avaldamist (NOTAM või SNOWTAM), võib vastutav isik edastada selle ka telefoni teel. Sel juhul tuleb võimalikult kiiresti edastada ka teabe kirjalik versioon.

§15. Aeronavigatsioonilise teabe reguleerimise ja kontrolli süsteemi (AIRAC) poolt määratud ajal avaldamiseks mõeldud teave esitatakse Lennuametile vähemalt 4 nädalat ja Lennuamet esitab selle aeronavigatsioonilise teabe teenistusele vähemalt 2 nädalat enne konventsiooni lisas 15 ettenähtud väljasaatmistähtaega.

§16. Lennuamet teavitab aeronavigatsioonilise teabe töötlejaid ja koostajaid, millal, kellele ja missugust teavet nad peavad edastama.

§17. Lennuvälja valdaja tagab aeronavigatsioonialase teabe kättesaadavuse lennutegevusega seotud personalile ja teenistustele.

 

5. peatükk

GEOGRAAFILISED KOORDINAADID

 

§18. Aeronavigatsioonialases teabes sisalduvad geograafilised koordinaadid esitatakse WGS-84 koordinaatsüsteemis (World Geodetic System 84).

§19. Geograafilisi koordinaate võib kasutada ametliku aeronavigatsioonialase teabena pärast nende kandmist lennuliikluse geodeetilisse andmekogusse.

§20. Mõõdistatavaid geograafilisi koordinaate võivad määrata vastavalt litsentsitud ning Lennuametiga kooskõlastatud juriidilised ja füüsilised isikud.

§21. Andmed mõõdistaja isiku, mõõdistamisaparatuuri ja -metoodika kohta ning mõõdistatava objekti kirjeldus peavad sisalduma mõõdistusandmetes.

§22. Mõõdistuse tellijaks on mõõdistatava objekti omanik või valdaja. Lennuametil on õigus auditeerida mõõdistustulemusi.

 

6. peatükk

LENNUNDUSE METEOROLOOGIAALASE TEENUSE OSUTAJAD

 

§23. Lennunduse meteoroloogiaalast teenust Eesti Vabariigis osutavad:
1) Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut;
2) Eesti sertifitseeritud lennuväljade ja lennuväljakute valdajad ning lennuliiklusteenistused.

§24. Rahvusvahelise ja siseriikliku lennunduse jaoks vajaliku meteoroloogiaalase teabe liigi ja mahu teeb kindlaks Lennuamet koostöös meteoroloogiaalase teenuse tarbijatega ning edastab selle loetelu Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudile.

 

7. peatükk

LENNUNDUSE METEOROLOOGIAALASE TEENINDUSE PÕHIÜLESANDED

 

§25. Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut ja sertifitseeritud lennuväljade ja lennuväljakute valdajad ning lennuliiklusteenistused tagavad operatiivse teabe ilmastikutingimuste kohta Eesti lennuväljadel ja lennuväljakutel ning õhuruumis.

§26. Lennuamet tagab, et sertifitseeritud lennuvälja või lennuväljaku valdaja:
1) korraldab lendude meteoroloogiaalase teeninduse vastavalt Lennuametis ja Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudis kooskõlastatud lennuvälja või lennuväljaku lennutegevuse meteoroloogiaalase teenindamise juhendile;
2) varustab lennuvälja või lennuväljaku meteoroloogiliste seadmetega, mis on vajalikud meteoroloogiliste vaatluste sooritamiseks vastavalt lennutegevuse laadile ja mahule;
3) taatleb meteoroloogilisi seadmeid selleks volitatud organisatsioonis;
4) edastab vaatlusandmeid siseriiklikku ja/või rahvusvahelisse teabevõrku;
5) säilitab ja kogub vaatlusandmeid lennundusklimatoloogilise andmebaasi tarbeks;
6) määrab sidekanalid meteoroloogiliste andmete edastamiseks ja vastuvõtmiseks;
7) edastab Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituuti kogu vajaliku meteoroloogilise teabe, mille alusel koostatakse ja täiendatakse aeronavigatsioonilise teabe kogumikus (AIP) meteoroloogia (MET) osa.

 

Peaminister Mart LAAR

Teede- ja sideminister Toivo JÜRGENSON

Riigisekretär Aino LEPIK von WIRÉN

 

 

Vabariigi Valitsuse
14. novembri 2000. a
määruse nr 356
«Aeronavigatsioonialase teabe edastamise ja meteoroloogiaalase teeninduse tagamise kord»
lisa 1

AIP lisa ja AIP muudatus

Iga AIP osa kohta tuleb täita eraldi eksemplar.

Kellele:

AIS / Lennuamet

Koostas: . . . . . . . . . . . . . . .

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Osakond:

 

Tel: . . . . . . . . . . . . . . . . .

Tel: . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 

Koopia: . . . . . . . . . . . . . .

Kuupäev: . . . . . . . . . . . . . .

Koostaja registr. Nr

Viited AIP- le (kui võimalik)

AIP lisa, muudatuse või NOTAMI sisu

Jõustumise kuupäev

Avaldamiseks **

 

Lehekülg (kuupäev)*

Punkt

Rida

Tulp

     

* Tuleb näidata kõik muudetavad AIP leheküljed

** Näidata vastavalt ¿a¿, ¿b¿ või ¿c¿, kus:

a) - AIP lisa ja lehe edaspidine väljavahetamine;
b) - AIP lehekülg ümbertrükitult (AIP lisa ei ole vajalik);
c) - ainult AIP lisa (st ajutine informatsioon).

AIRAC (aeronavigatsioonialase teabe reguleerimise ja kontrolli süsteem) - kui on ette nähtud, aga ei kasutata, näidata põhjus:

Kooskõlastatud (asutused, teenistused, osakonnad)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Allkiri . . . . . . . . . . . . .

Nimi: . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Kuupäev: . . . . . . . . . . . . . .

Ülaltoodud andmed ja/või lisatud materjal on lubatud avaldada esitatud kujul.

Vastutav isik: . . . . . . .

Allkiri: . . . . . . . . . . . . .

Teenistus: . . . . . . . . . .

Kuupäev: . . . . . . . . . .

 

Teede- ja sideminister Toivo JÜRGENSON

 

 

Vabariigi Valitsuse
14. novembri 2000. a
määruse nr 356
«Aeronavigatsioonialase teabe edastamise ja meteoroloogiaalase teeninduse tagamise kord»
lisa 2

Näidis teabe esitamiseks NOTAM-büroole

NOTAM

NOTAM-büroole

Kellelt: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 

(Nimi, teenistus, osakond)

 

Faks: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 

Tel: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

AIP leheküljed, mida teave puudutab: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

TEKST

 

 

 

Edastamiskuupäev ja -aeg: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Koostaja nimi ja allkiri: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

NOTAM-büroo töötaja allkiri: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 

Teede- ja sideminister Toivo JÜRGENSON

 

 

Vabariigi Valitsuse
14. novembri 2000. a
määruse nr 356
«Aeronavigatsioonialase teabe edastamise ja meteoroloogiaalase teeninduse tagamise kord»
lisa 3

Näidis teabe esitamiseks NOTAM-büroole

SNOWTAM

NOTAM-büroole

(Teate pealdis)

(Eelistusindeks)

(Aadressid)

 

(Täitmise kuupäev ja kellaaeg)

(Täitja indeks)

(Lühendatud pealdis)

(SWAA seerianumber)

S W E E _ _ _ _ _

(Asukohaindeks)
_ _ _ _ _

(Vaatluse kuupäev ja kellaaeg)
_ _ _ _ _ _ _ _

(Lisagrupp)
_ _ _ _ _

SNOWTAM

(Seerianumber)

Lennujaam ¿ neljatäheline asukohaindeks)

A)

(8-kohaline ajagrupp, milles on kuu, kuupäev ja vaatluse aeg UTC)

B)

(Raja number)

C)

(Raja korrastatud osa pikkus (m), kui see on väiksem kui raja tegelik pikkus)

D)

(Raja korrastatud osa laius (m), kui see on väiksem kui raja tegelik laius. Kui raja väiksema numbriga läve poolt vaadatuna on puhastatud raja osa telgjoonest vasakul või paremal, lisada vastavalt «L» või «R»)

E)

(Sademed kogu raja ulatuses raja igal kolmandikul, alates väiksema numbriga raja lävest:
NIL ¿  puhas ja kuiv
1     ¿  niiske
2     ¿  märg või üksikud veeloigud
3     ¿  härmatis või jäide (paksusega alla 1 mm)
4     ¿  kuiv lumi
5     ¿  märg lumi
6     ¿  lörts
7     ¿  jää
8     ¿  tihendatud või trambitud lumi
9     ¿  külmunud jäljed ja konarused)

F)

(Keskmine sademete sügavus (mm) iga raja kolmandiku kohta kogu raja pikkuses)

G)

(Pidurdustingimused raja iga kolmandiku kohta ja hõõrdekoefitsiendi mõõtmisseade.  

H)

Mõõdetud või arvutatud koefitsient või  

Arvestuslik hõõrdevõime

 

0,4 ja üle

HEA   ¿ 5

 

0,39 ¿ 0,36

KESKMISELT HEA  ¿ 4

 

0,35 ¿ 0,30

KESKMINE  ¿ 3

 

0,29 ¿ 0,26

KESKMISELT HALB  ¿ 2

 

0,25 ja alla

HALB  ¿ 1

 

9 ¿ mitteusaldatav

MITTEUSALDATAV  ¿ 9

 

Mõõdetud või arvestatud koefitsient (kaks numbrit) või kui koefitsienti ei mõõdeta, siis arvestuslik hõõrdevõime (üks number), alates väiksema numbriga raja lävest. Kui raja tingimused või koefitsiendi mõõtmiseks kasutatav seade ei võimalda teha usaldusväärset mõõtmist, kasutatakse koodi 9.)

 

(Kriitilised lumehanged. Kui esinevad, siis näidata kõrgus (cm) ja kaugus raja äärest (m). Edasi järgneb «L» vasakul pool, «R» paremal pool või «LR» mõlemal pool, vaadatuna raja väiksema numbriga läve poolt)

J)

(Rajatuled. Kui rajatuled on varjatud, märkida «YES», millele järgneb «L», «R» või «LR», vaadatuna raja väiksema numbriga läve poolt)

K)

(Edasine puhastus. Kui kavatsetakse raja edasist puhastust, märkida puhastatava rajaosa pikkus ja laius või kui rada kavatsetakse puhastada kogu ulatuses, siis «TOTAL»)

L)

(Raja edasine puhastus loodetakse lõpetada kella ............. UTC)

M)

(Ruleerimistee. Võib kasutada punkti F kohaseid koode, märkimaks ruleerimisteede seisukorda. Rajaga ühendatud ruleerimistee puudumisel märkida «NO»)

N)

(Hanged ruleerimisteel. Kui nende kõrgus ületab 60 cm, näidata «YES» ja lisada kaugus nende vahel (m))

P)

(Perroon. Kui perroon ei ole kasutuskõlblik, märkida «NO»)

R)

(Järgmine vaatlus/kontroll teostatakse ¿ näidata kuu, kuupäev, kellaaeg (UTC))

S)

(Lisainformatsioon vaba tekstina)

T)

Märkused:

   1. Teiste radade osas korrata infot punktist C punktini P.

               2. Sulgudes olevat teksti ei edastata.

 

Koostaja allkiri: ¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿

 

Teede- ja sideminister Toivo JÜRGENSON

 

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json