Teksti suurus:

Euroopa elektroonilise maksukogumisteenuse osutajale esitatavad nõuded

Väljaandja:Majandus- ja kommunikatsiooniminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:30.11.2013
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:30.06.2015
Avaldamismärge:RT I, 07.11.2013, 7

Euroopa elektroonilise maksukogumisteenuse osutajale esitatavad nõuded

Vastu võetud 06.11.2013 nr 67

Määrus kehtestatakse teeseaduse § 26 lõike 2 alusel.

§ 1.   Määruse reguleerimisala

  Määrusega täpsustakse komisjoni otsuse 2009/750 Euroopa elektroonilise maksukogumisteenuse määratluse ja tehniliste elementide kohta (ELT L 268, 13.10.2009, lk 11–29) artiklite 3, 10 ja 19 Eestis rakendamist.

§ 2.   Euroopa elektroonilise maksukogumisteenuse osutajale esitatavad nõuded

  (1) Euroopa elektroonilist maksukogumisteenust osutada sooviv isik peab esitama Maanteeametile sellekohase taotluse ning käesoleva paragrahvi lõikes 2 sätestatud nõuetele vastavust tõendavad dokumendid.

  (2) Euroopa elektroonilise maksukogumisteenuse osutaja peab vastama järgmistele nõuetele:
  1) isik on registreeritud Eesti Vabariigi äriregistris ning tema põhikirjas on sätestatud, et ta kavatseb hakata osutama Euroopa elektroonilist maksukogumisteenust;
  2) isikul on EN ISO 9001 või sellega samaväärne sertifikaat;
  3) isikul on olemas Euroopa elektroonilise maksukogumisteenuse osutamiseks vajalikud tehnilised seadmed ja EÜ deklaratsioon või sertifikaat, mis tõendab koostalitlusvõime komponentide vastavust, nagu on sätestatud komisjoni otsuse 2009/750/EÜ IV lisa punktis 1;
  4) isikul on pädevus Euroopa elektroonilise maksukogumisteenuste osutamisel või sellega seotud valdkondades;
  5) isik omab teenuse osutamiseks vajalikke rahalisi vahendeid;
  6) isikul on olemas koguriski juhtimise kava, mida kontrollitakse vähemalt kord kahe aasta jooksul. Kavas peavad olema määratletud peamised valdkonnas tegutsemise riskid ja riskidele vastavad leevendusmeetmed;
  7) isik on hea mainega.

§ 3.   Euroopa elektroonilise maksukogumisteenuse osutaja nõuetele vastavuse kontrollimine

  (1) Komisjoni otsuse 2009/750/EÜ artikli 3 mõistes nõuetele vastavuse kontrollijaks ja pädevaks asutuseks on Maanteeamet.

  (2) Nõuetele vastavaks tunnistatud isiku kannab Maanteeamet Euroopa elektroonilise maksukogumisteenuse osutajate nimekirja.

  (3) Isiku vastavus Euroopa elektroonilise maksukogumisteenuse osutajale esitatavatele nõuetele võidakse üle vaadata, kui ta ei ole teinud piisavalt pingutusi, et hõlmata kõiki Euroopa piirkondi 24 kuu jooksul.

  (4) Eestis nõuetele vastavaks tunnistatud Euroopa elektroonilise maksukogumisteenuse osutajad esitavad igal aastal Maanteeametile deklaratsiooni oma Euroopa elektroonilise maksukogumisteenuse piirkondade kohta.

  (5) Euroopa elektroonilise maksukogumisteenuse osutajad kontrollivad oma teenuste osutamise kvaliteeti. Neil on olemas kontrollitud tegevusprotsessid asjakohaste meetmete võtmiseks toimivuse rikete või tervikluse rikkumise puhul. Maanteeametil on õigus kontrollida tegevusprotsesside toimimist ning teha asjakohaseid soovitusi.

§ 4.   Maksustatava maanteeinfrastruktuuri nimekiri

  (1) Maanteeamet peab oma veebilehel (www.mnt.ee) komisjoni otsuse 2009/750 artiklis 19 sätestatud nimekirja, milles kajastub komisjoni otsuse 2009/750 artiklis 19 nõutud teave.

  (2) Nimekirja kantakse komisjoni otsuse 2009/750/EÜ artikli 19 punktis 1 nõutud Eesti Vabariigi territooriumil asuvad Euroopa elektroonilise maksukogumisteenuse piirkonnad ja Eesti Vabariigis määruse §-s 2 sätestatud nõuetele vastavad Euroopa elektroonilise maksukogumisteenuse osutajad.

  (3) Nimekiri on üldsusele elektrooniliselt kättesaadav Maanteeameti veebilehel.

§ 5.   Lepitusorgan

  Kui Eesti Vabariigi territooriumil asuv Euroopa elektroonilise maksukogumisteenuse piirkond on kantud määruse §-s 4 sätestatud nimekirja, on lepitusorganiks komisjoni otsuse 2009/750/EÜ artikli 10 mõistes Maanteeamet.

§ 6.   Määruse jõustumine

  Määrus jõustub 2013. aasta 30. novembril.

Juhan Parts
Minister

Marika Priske
Kantsler

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json