Teksti suurus:

Päästeteenistuja ja päästetöödel rakendatud isikute hukkumise, surma, püsivalt või osaliselt töövõimetuks tunnistamise korral makstavate toetuste ja kulude arvutamise, määramise ja maksmise kord

Väljaandja:Siseminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:10.03.2008
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:31.08.2010
Avaldamismärge:RTL 2008, 20, 290

Päästeteenistuja ja päästetöödel rakendatud isikute hukkumise, surma, püsivalt või osaliselt töövõimetuks tunnistamise korral makstavate toetuste ja kulude arvutamise, määramise ja maksmise kord

Vastu võetud 03.03.2008 nr 18

Määrus kehtestatakse «Päästeteenistuse seaduse» § 15 ja «Päästeseaduse» § 34 lõike 9 alusel.

1. peatükk
ÜLDSÄTTED

§ 1. Reguleerimisala

(1) Määrusega kehtestatakse päästeteenistuja teenistuskohustuste täitmisel või päästetöödel rakendatud isiku päästetöödel hukkumise või saadud vigastuse tagajärjel saabunud surma, püsivalt või osaliselt töövõimetuks jäämise korral makstava ühekordse toetuse (edaspidi toetus), matuse korraldamise kulude ja toetuste (edaspidi matusekulud) ning ravi- ja ravimikulude hüvitamise arvutamise, määramise ja maksmise kord.

(2) Määruses ettenähtud haldusmenetlusele kohaldatakse «Haldusmenetluse seaduse» sätteid, arvestades «Päästeteenistuse seadusest» ja «Päästeseadusest» tulenevaid erisusi.

(3) Päästeteenistuja teenistuskohustuste täitmisel või päästetöödel rakendatud isiku päästetöödel hukkumise või saadud vigastuse tagajärjel saabunud surma, vigastada saamise või haigestumise asjaolude väljaselgitamine ja registreerimine toimub «Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse» § 24 lõike 6 alusel kehtestatud korra kohaselt.

2. peatükk
TOETUSE JA KULUDE HÜVITAMISE TAOTLEMINE

§ 2. Toetuse ja kulude hüvitamise taotluse esitamine

(1) Isik, kellel on õigus saada toetust, esitab päästeteenistuja ametikohajärgse päästeasutuse juhile «Päästeteenistuse seaduse» § 14 lõigetes 1 või 3 või päästetöödele rakendatud isiku elukohajärgse päästeasutuse juhile «Päästeseaduse» § 34 lõigetes 1 või 3 ettenähtud ühekordse toetuse saamiseks:
1) taotluse;
2) püsiva töövõimetuse tuvastamise otsuse või töövõime osalist kaotust tõendava dokumendi;
3) päästeteenistuja või päästetöödel rakendatud isiku hukkumise või surma korral surmatunnistuse;
4) päästeteenistuja või päästetöödel rakendatud isiku hukkumise või surma korral dokumendid, mis tõendavad, et isikul on õigus saada toetust;
5) päästetöödele rakendatud isiku puhul palgatõendi tema keskmise palga arvutamiseks.

(2) Päästeteenistuja hukkumise korral teenistuskohustuste täitmisel või teenistuskohustuste täitmise tagajärjel saabunud surma korral esitab päästeteenistuja matused korraldanud isik päästeasutuse juhile kantud matusekulude hüvitamiseks:
1) taotluse;
2) surmatunnistuse;
3) matusekulusid tõendavad dokumendid.

(3) Päästetöödel rakendatud isiku hukkumise või päästetöödel saadud vigastuse tagajärjel saabunud surma korral esitab päästetöödel rakendatud isiku matused korraldanud perekonnaliige või perekonnaseaduses sätestatud alustel ja korras tema ülalpidamisel olnud isik matuse korraldamise toetuse saamiseks päästetöödel rakendatud isiku elukohajärgsele päästeasutusele käesoleva paragrahvi lõikes 2 nimetatud dokumendid.

(4) Kui päästeteenistuja matused on korraldanud päästeasutus, esitab päästeasutuse juht kantud matusekulude hüvitamiseks taotluse koos matusekulusid tõendavate dokumentidega Päästeameti peadirektorile.

(5) Teenistuskohustuste täitmisel vigastada saanud või haigestunud päästeteenistuja või seoses päästetöödega vigastada saanud või haigestunud päästetöödel rakendatud isik esitab päästeasutuse juhile ravi- ja ravimikulude hüvitamiseks:
1) taotluse;
2) vigastada saamist või haigestumist tõendava dokumendi;
3) ravi- ja ravimikulusid tõendavad dokumendid.

§ 3. Taotluse esitamise tähtaeg

(1) Taotlus toetuse saamiseks tuleb esitada kuue kuu jooksul, arvates päästeteenistuja teenistuskohustuste täitmisel või päästetöödel rakendatud isiku päästetöödel hukkumise või saadud vigastuse tagajärjel saabunud surma päevast või püsiva töövõimetuse ulatuse määramise päevast või pärast töövõime osalist kaotust teenistusülesannete täitmisele asumise või päästetöödel rakendatud isiku puhul töövõime taastumise päevast.

(2) Taotlus matusekulude hüvitamiseks või matuse korraldamise toetuse saamiseks tuleb esitada kuue kuu jooksul matusepäevast.

(3) Taotlus ravi- ja ravimikulude hüvitamiseks tuleb esitada ühe kuu jooksul, arvates ravi- või ravimikulusid tõendava dokumendi väljastamise päevast.

3. peatükk
TAOTLUSE LÄBIVAATAMINE

§ 4. Andmete kontrollimine ja lisaandmete kogumine

(1) Päästeasutuse juht kontrollib, kas kõik vajalikud käesoleva määruse §-s 2 nimetatud dokumendid on esitatud.

(2) Kui kõiki vajalikke dokumente ei ole esitatud või dokumendid on vormistatud puudulikult, siis teavitab päästeasutuse juht sellest taotluse esitajat kirjalikult. Täiendavate dokumentide esitamiseks ja puuduste kõrvaldamiseks määrab päästeasutuse juht kuni 14 kalendripäeva pikkuse tähtaja.

§ 5. Taotluse läbivaatamise kokkuvõte

(1) Nõuetekohase taotluse ja dokumentide saamisel koostab päästeasutuse juht seitsme tööpäeva jooksul taotluse läbivaatamise kokkuvõtte, millele lisab tõendi toetuse maksmisel aluseks võetava palga arvutamiseks.

(2) Taotluse läbivaatamise kokkuvõttes esitab päästeasutuse juht:
1) seisukoha taotluse põhjendatuse või põhjendamatuse kohta;
2) taotluse põhjendatuse korral väljamakstava summa arvutuskäigu ning viite toetuse maksmise alusele.

§ 6. Taotluse lahendamine

(1) Päästeasutuse juht saadab taotluse koos käesoleva määruse §-des 2 ja 5 loetletud dokumentidega Päästeameti peadirektorile kolme tööpäeva jooksul, arvates taotluse läbivaatamise kokkuvõtte koostamisest.

(2) Päästeametis vaadatakse taotlus läbi ja kontrollitakse esitatud dokumentide vastavust nõuetele. Kui dokumendid on vormistatud puudulikult või mõni §-des 2 ja 5 loetletud dokumentidest puudub, teatatakse sellest dokumendid esitanud päästeasutuse juhile või taotluse esitajale ning määratakse kuni 14 kalendripäeva pikkune tähtaeg puuduste kõrvaldamiseks.

(3) Nõuetekohase taotluse ja dokumentide esitamisele järgnevast päevast alates 30 kalendripäeva jooksul Päästeameti peadirektor:
1) teeb otsuse taotlejale «Päästeteenistuse seaduse» § 14 lõikes 1 või 3 või «Päästeseaduse» § 34 lõigetes 1–3 ettenähtud toetuse väljamaksmiseks või «Päästeteenistuse seaduse» § 14 lõikes 2 või 6 või «Päästeseaduse» § 34 lõikes 8 nimetatud kulude hüvitamiseks või
2) edastab taotlejale taotluse rahuldamata jätmise põhjendatud otsuse ja taotluse läbivaatamise kokkuvõtte kinnitatud koopia või
3) edastab Siseministeeriumile käesoleva määruse §-s 2 ning §-s 5 nimetatud asjakohased dokumendid «Päästeteenistuse seaduse» § 14 lõikes 1 või 3 või «Päästeseaduse» § 34 lõikes 1, 2 või 3 ettenähtud toetuse ja «Päästeteenistuse seaduse» § 14 lõikes 2 või 6 või «Päästeseaduse» § 34 lõikes 8 nimetatud kulude kohta.

(4) Siseministeerium vaatab käesoleva paragrahvi lõike 3 punktis 3 nimetatud dokumendid läbi ja esitab vastavalt Vabariigi Valitsuse 16. novembri 1999. a määrusele nr 346 «Vabariigi Valitsuse reservist raha eraldamise ja selle kasutamise kord» taotluse raha eraldamiseks.

§ 7. Taotluse menetlemise erijuhud

(1) Päästeameti peadirektorile makstakse toetust ja hüvitatakse kulud käesolevas määruses ettenähtud korras, arvestades käesolevas paragrahvis sätestatud erisusi.

(2) Päästeameti peadirektor esitab «Päästeteenistuse seaduse» § 14 lõikes 3 ettenähtud toetuse saamiseks ning lõikes 6 ettenähtud kulude hüvitamiseks taotluse Siseministeeriumile.

(3) Taotluse läbivaatamise kokkuvõtte kinnitab Siseministeeriumi kantsler.

4. peatükk
TOETUSE NING KULUDE HÜVITAMISE
ARVUTAMINE JA MAKSMINE

§ 8. Kulude hüvitamine ja matusetoetuse maksmine

(1) Riik maksab toetust või hüvitab teenistuskohustuste täitmisel hukkunud või teenistuskohustuste täitmisel saadud vigastuse tagajärjel surnud päästeteenistuja või päästetöödel hukkunud või päästetöödel saadud vigastuse tagajärjel surnud päästetöödel rakendatud isiku matuse korraldamiseks tehtud kulud «Riikliku matusetoetuse seaduses» sätestatud kulude maksumuse ulatuses.

(2) Riik kannab matusekulud «Riikliku matusetoetuse seaduse» § 6 lõike 1 alusel Riigikogu poolt igaks eelarveaastaks riigieelarvega kehtestatud matusetoetuse suuruse kuni kümnekordses ulatuses.

(3) Välisriigis hukkunud päästeteenistuja Eestisse toimetamise kulud kannab riik ning nimetatud kulusid ei arvestata lõikes 2 nimetatud matusekulude ulatuse määramisel.

(4) Teenistuskohustuste täitmisel vigastada saanud või haigestunud päästeteenistuja või päästetöödel rakendatud isiku päästetöödel vigastada saanud või haigestunud päästeteenistuja päästetöödel rakendatud isiku ravi- ja ravimikulud hüvitab riik osas, mis «Ravikindlustuse seaduse» ja selle alusel antud õigusaktide kohaselt ei kuulu hüvitamisele Eesti Haigekassa poolt.

§ 9. Toetussumma arvutamine mitme õigustatud isiku puhul

(1) Kui seoses päästeteenistuja hukkumise või teenistuskohustuste täitmise tagajärjel saabunud surma või päästetöödel rakendatud isiku hukkumise või päästetöödel saadud vigastuse tagajärjel saabunud surma korral taotleb toetust mitu õigustatud isikut, jagatakse toetussumma nende vahel võrdselt.

(2) Kui on olemas mitu õigustatud isikut, kellel on õigus toetust saada, kuid nad kõik ei ole taotlust esitanud või ei ole kõik need isikud teada ja taotluse esitamise tähtaeg ei ole veel möödunud, siis tehakse otsus osalise toetuse maksmise kohta.

(3) Osalise toetuse maksmise otsuse kohaselt makstakse taotluse esitanud isikutele esialgu toetust kokku kuni hukkunu kuue kuu palga ulatuses.

(4) Taotluse esitamiseks ettenähtud tähtaja möödumisel tehakse lõplik otsus toetuse maksmise kohta, mille alusel makstakse taotluse esitajatele välja ülejäänud osa toetusest.

§ 10. Toetuse ja kulude hüvitiste väljamaksmine

(1) «Päästeteenistuse seaduse» § 14 lõigetes 1–3 ja «Päästeseaduse» § 34 lõigetes 1–3 ettenähtud ühekordsed toetused makstakse välja ja hukkunud päästeteenistuja või päästetöödel rakendatud isiku matusekulud hüvitatakse või matusetoetus makstakse välja Vabariigi Valitsuse reservi vahenditest.

(2) «Päästeteenistuse seaduse» § 14 lõikes 6 ja «Päästeseaduse» § 34 lõikes 8 ettenähtud ravi- ja ravimikulud hüvitatakse Päästeameti peadirektori käskkirja alusel Päästeameti eelarves selleks ettenähtud vahendite arvelt.

(3) Juhul kui Päästeametil puuduvad vahendid ravi- ja ravimikulude hüvitamiseks, toimub toetuse väljamaksmine ning kulude hüvitamine Vabariigi Valitsuse reservist eraldatud vahendite arvelt.

(4) Kui toetust taotlenud isik kasutab esindajat, siis makstakse toetus esindajale välja üksnes notariaalselt tõestatud volikirja esitamisel, milles on väljendatud toetust taotleva isiku tahe toetuse väljamaksmise kohta tema esindajale.

§ 11. Rakendussäte

Määrust rakendatakse 1. märtsist 2008. a.

Minister Jüri PIHL
Kantsler Märt KRAFT

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json