Teksti suurus:

Toote turule laskmise kitsendustest Euroopa Komisjoni teavitamise kord

Väljaandja:Vabariigi Valitsus
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:01.05.2004
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:30.09.2010
Avaldamismärge:RT I 2004, 31, 219

Toote turule laskmise kitsendustest Euroopa Komisjoni teavitamise kord1

Vastu võetud 26.04.2004 nr 129

Määrus kehtestatakse «Toote ohutuse seaduse» (RT I 2004, 25, 167) § 15 lõike 5 alusel.

§ 1. Määruse kohaldamisala

(1) Määrusega sätestatakse toote turule laskmise kitsendustest Euroopa Komisjoni teavitamise kord ja määratakse sellest teavitav turujärelevalveasutus.

(2) Käesolevat teavitamise korda ei kohaldata juhul, kui teavitamise protseduur on ette nähtud teises õigusaktis.

§ 2. Teabe edastaja

(1) Toote turule laskmise kitsendustest, rakendatud meetmetest või kavatsusest rakendada meetmeid ning nendega ettenähtavatest eritingimustest teavitab Euroopa Komisjoni Tarbijakaitseamet.

(2) Teised seadustes ja turujärelevalveasutuste põhimäärustes sätestatud korras turujärelevalvet teostavad ametid ja inspektsioonid on kohustatud regulaarselt vahetama omavahel informatsiooni nende poolt turujärelevalve käigus tuvastatud ohtlikest toodetest. Nimetatud informatsioon tuleb viivitamata edastada ka Tarbijakaitseametile.

§ 3. Tootest tuleneva tõsise ohu tõttu soovituslike, kokkuleppeliste või kohustuslike meetmete rakendamisest teavitamine infosüsteemi RAPEX kaudu

(1) Kui turujärelevalveasutus rakendab või kavatseb rakendada tootest tuleneva tõsise ohu tõttu soovituslikke, kokkuleppelisi või kohustuslikke meetmeid tootjate ja levitajate suhtes, millega nähakse ette eritingimusi sellise toote võimaliku turule laskmise või kasutamise korral, teavitab Tarbijakaitseamet sellest Euroopa Komisjoni viivitamata infosüsteemi RAPEX kaudu. Viivitamata tuleb teavitada ka rakendatud meetme muutmisest, täiendamisest või kehtetuks tunnistamisest.

(2) Sõltumata asjaolust, kas lõikes 1 sätestatut kohaldatakse, võivad turujärelevalveasutused enne selliste meetmete rakendamist edastada Euroopa Komisjonile Tarbijakaitseameti kaudu kogu nende käsutuses oleva teabe tõsise ohu olemasolu kohta.

(3) Tarbijakaitseamet esitab Euroopa Komisjonile toote kohta järgmise teabe:
1) toote identifitseerimiseks vajalik teave;
2) tootega seonduva ohu kirjeldus, kaasa arvatud nende katsetuste ja analüüside tulemused, mis on olulised tootega seonduva ohu hindamisel;
3) teave tarvitusele võetud või tarvitusele võetavate meetmete olemuse ja kestuse kohta;
4) teave toote levitajate turustusahela kohta, kui selline teave on olemas.

(4) Kui Euroopa Komisjoni on tootest tulenevast tõsisest ohust teavitatud vastavalt lõikele 2 enne meetmete rakendamist, tuleb Euroopa Komisjonile viimase esialgsest teavitamisest arvates 45 päeva jooksul teatada, kas edastatud informatsioon kinnitatakse esitatud kujul või seda täiendatakse.

§ 4. «Toote ohutuse seaduse» § 12 lõigetes 3–7 loetletud kitsendustest teavitamine

(1) Kui turujärelevalveasutus rakendab «Toote ohutuse seaduse» § 12 lõigetes 3–7 loetletud kitsendusi, teavitab Tarbijakaitseamet sellest Euroopa Komisjoni infosüsteemi RAPEX väliselt juhul, kui teavitamine ei ole nõutav infosüsteemi RAPEX kaudu või kui sellest teavitamiseks ei ole ette nähtud teistsugust korda muu õigusakti kohaselt.

(2) Teavitada tuleb ka rakendatud meetme muutmisest, täiendamisest või kehtetuks tunnistamisest.

§ 5. Keemilise aine või valmistise turule laskmise või kasutamise kitsendustest teavitamine

(1) Kui § 3 või 4 alusel teavitatud meetme eesmärk on keemilise aine või valmistise turule laskmise või kasutamise piiramine, esitatakse Euroopa Komisjonile viivitamata kokkuvõte või viited asjakohastele andmetele vastava aine või valmistise ning tuntud ja kättesaadavate asendusainete kohta, kui selline teave on kättesaadav.

(2) Lõikes 1 nimetatud juhul esitatakse Euroopa Komisjonile ka kirjeldus meetme eeldatavast mõjust tarbija tervisele ja ohutusele koos ohu hinnanguga, mis antakse olemasoleva aine puhul vastavalt Euroopa Ühenduste Nõukogu määruse 793/93/EMÜ registreeritud kommertskemikaalide ohtlikkuse hindamise ja kontrolli kohta (EÜT L 084, 5.04.1993, lk 1–75) artikli 10 lõikele 4 või uue aine puhul vastavalt «Kemikaaliseaduses» (RT I 1999, 45, 512; 2002, 53, 336; 61, 375; 63, 387; 2003, 23, 144; 51, 352; 75, 499; 88, 591) sätestatud keemiliste ainete ohtlikkuse hindamise põhimõtetele.

§ 6. Teavitamise korraldamiseks vajaliku teabe kogumine

(1) Pärast ohtu kujutava toote tuvastamist võtab turujärelevalveasutus viivitamata ühendust kõnesoleva toote tootja või levitajaga, et saada temalt vajalikke selgitusi ja olemasolevat teavet toote kohta. Turujärelevalveasutus peab viivitamata hankima võimalikult palju teavet toote ja sellega seonduva ohu kohta.

(2) Oma pädevuse piires tegutsevad turujärelevalveasutused edastavad viivitamata Tarbijakaitseametile nende poolt tuvastatud ohtliku toote ja sellega seonduva ohu kohta kogutud teabe, teatades ühtlasi, millised meetmed on toote suhtes tarvitusele võetud või kavatsetakse tarvitusele võtta, või tehes ettepanekud vajalike meetmete tarvitusele võtmiseks.

§ 7. Euroopa Komisjonilt saabuva teabe vastuvõtmine

(1) Kui Tarbijakaitseamet saab Euroopa Komisjonilt teavet teises riigis turujärelevalve käigus tuvastatud ohtliku toote kohta, samuti tõsist ohtu tekitava toote kohta, mida imporditakse Euroopa Liitu, Euroopa Majanduspiirkonda või mida eksporditakse neist, kontrollib Tarbijakaitseamet Euroopa Komisjonilt saadud teabes kirjeldatud toote võimalikku turustamist Eesti territooriumil või edastab selle teabe kontrollimiseks asjaomasele turujärelevalveasutusele ning vajadusel teavitab avalikkust.

(2) Euroopa Komisjonilt saadud teabe alusel Eesti territooriumil tuvastatud ohtliku toote suhtes teeb turujärelevalveasutus otsuse vastavalt «Toote ohutuse seaduse» § 12 lõigetele 3–7.

(3) Lõikes 1 nimetatud teate saamise korral Euroopa Komisjonilt tuleb Euroopa Komisjonile teatada:
1) kas toodet on turustatud Eesti territooriumil;
2) milliseid meetmeid võib Eesti turujärelevalveasutus kõnealuse toote suhtes rakendada, nimetades põhjused, sealhulgas kõik teistsugused riskihinnangud või muud asjaolud, mis õigustavad sellist otsust, eriti meetmete rakendamise või järelkontrolli puudumist;
3) muu asjakohane lisateave, mille turujärelevalveasutus on kõnealuse ohu kohta saanud, sealhulgas kõigi tehtud katsete või analüüside tulemused.

§ 8. Määruse jõustumine

Määrus jõustub 1. mail 2004. a.

1 Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiv 2001/95/EÜ üldise tooteohutuse kohta (EÜT L 11, 15.01.2002, lk 4–17)

Peaminister Juhan PARTS

Rahandusminister
majandus- ja kommunikatsiooniministri ülesannetes Taavi VESKIMÄGI

Riigisekretär Heiki LOOT

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json