Teksti suurus:

Sisekaitseakadeemia õppekulude arvestamise ja hüvitamise kord

Väljaandja:Siseminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:30.07.2007
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:31.12.2011
Avaldamismärge:RTL 2007, 62, 1115

Sisekaitseakadeemia õppekulude arvestamise ja hüvitamise kord

Vastu võetud 25.07.2007 nr 61

Määrus kehtestatakse «Rakenduskõrgkooli seaduse» § 273 lõike 4 alusel.

1. peatükk ÕPPEKULUDE ARVESTAMISE ALUSED 

§ 1.  Määruse reguleerimisala

  (1) Määrusega kehtestatakse Sisekaitseakadeemias riigieelarvelistel kohtadel õppinud isikute õppekulude arvestamise ja hüvitamise kord.

  (2) Määrust ei kohaldata politsei, politseikonstaabli, korrektsiooni, vanglaametniku, piirivalveametniku ja piirivalveteenistuse õppekava alusel õppinud isikute suhtes.

§ 2.  Õppekulude arvestaja

  Sisekaitseakadeemia eksmatrikuleeritud isiku õppekulusid arvestab Sisekaitseakadeemia.

§ 3.  Õppekulude arvestamise alused

  (1) Hüvitatavad õppekulud koosnevad järgmistest kulukomponentidest:
  1) riikliku koolitustellimuse õppekoha või koolituskoha baasmaksumus;
  2) põhistipendiumi kulud;
  3) vormiriietuse kulud;
  4) toitlustamiskulud;
  5) majutuskulud.

  (2) Õppe- või koolituskoha baasmaksumuseks on «Ülikooliseaduse» § 131 lõike 3 alusel ja kooskõlas «Rakenduskõrgkooli seaduse» § 27 lõikega 1 Vabariigi Valitsuse kinnitatud ja immatrikuleerimise hetkel kehtiv riikliku koolitustellimuse rakenduskõrgharidusõppe õppekoha baasmaksumus või «Kutseõppeasutuse seaduse» § 331 lõike 4 alusel Vabariigi Valitsuse kinnitatud ja immatrikuleerimise hetkel kehtiv riikliku koolitustellimuse kutseõppeasutuse koolituskoha baasmaksumus.

§ 4.  Õppekulude teatis

  (1) Sisekaitseakadeemia koostab õppekulude teatise, mis sisaldab vähemalt järgmisi andmeid:
  1) isiku nimi ja isikukood;
  2) isiku poolt avaldatud kontaktandmed;
  3) eriala nimetus;
  4) õppeaja alguse ja lõpu kuupäevad;
  5) õppekavaga kehtestatud nominaalne õppeaeg;
  6) hüvitamiskohustuse kustumiseks eeldatav töötamise aeg riigiasutuses;
  7) õppekulude kogusumma ja summad käesoleva määruse § 3 lõike 1 liigenduses.
  8) teatise koostaja nimi, kontaktandmed ja allkiri.

  (2) Pääste või maksunduse- ja tolli eriala eksmatrikuleeritud isikute õppekulude teatis koostatakse kolmes eksemplaris, millest üks antakse isikule, teine saadetakse käesoleva määruse § 6 lg 2 punktides 1–2 nimetatud asutusele ning kolmas jääb Sisekaitseakadeemiale.

§ 5.  Teatise väljastamine isikule

  (1) Õppekulude teatis koostatakse viie tööpäeva jooksul arvates isiku eksmatrikuleerimisest.

  (2) Õppekulude teatis antakse isikule kätte Sisekaitseakadeemias allkirja vastu.

  (3) Kui isik keeldub allkirja andmisest, teeb Sisekaitseakadeemia töötaja igale teatise eksemplarile märke allkirja andmisest keeldumise kohta ning kinnitab selle kuupäeva ja oma allkirjaga.

  (4) Kui teatist ei ole võimalik isikule kätte anda Sisekaitseakadeemias või isik keeldub allkirja andmisest, saadab Sisekaitseakadeemia selle tähitud kirjaga isiku poolt avaldatud elukohta ja seda käsitletakse teatise kättetoimetamisena.

2. peatükk ÕPPEKULUDE SISSENÕUDMINE 

§ 6.  Õppekulude sissenõudmine

  (1) Isikutelt, kes on eksmatrikuleeritud enne lõpetamist ning kes kolme kuu jooksul pärast eksmatrikuleerimist ei ole asunud tööle avalikku teenistusse või päästeteenistusse, nõuab õppekulud sisse Sisekaitseakadeemia.

  (2) Sisekaitseakadeemia edukalt lõpetanud ja eksmatrikuleeritud, kuid pärast seda kolme kuu jooksul avalikku teenistusse või päästeteenistusse tööle mitteasunud isikute ning avalikku teenistusesse või päästeteenistusse tööle asunud ja enne hüvitamistähtaja möödumist teenistusest vabastatud või töösuhte lõpetanud isiku õppekulud nõuavad sisse järgnevad asutused:
  1) pääste eriala lõpetanud isiku õppekulud Päästeamet või tema volitatud päästeasutus;
  2) maksunduse- ja tolli eriala lõpetanud isiku õppekulud Maksu- ja Tolliamet.

§ 7.  Teavitamiskohustus

  (1) Sisekaitseakadeemia lõpetanud isik on hüvitamistähtaja jooksul kohustatud kirjalikult teatama käesoleva määruse § 6 lõikes 2 nimetatud asutustele oma tööle asumisest teistesse organisatsioonidesse hiljemalt viie tööpäeva jooksul alates tööleasumisest. Teatises peab olema märgitud uue tööandja nimi, registrikood ja kontaktandmed. Isiku teavitamiskohustus kehtib igakordselt kuni hüvitamistähtaja möödumiseni või summa hüvitamiseni § 8 sätestatud ulatuses.

  (2) Teavitamiskohustuse täitmatajätmise korral rakendatakse kohest sundtäitmist täitemenetluse seadustikus sätestatud korras.

§ 8.  Sissenõutavate õppekulude vähendamine

  Sissenõutavate õppekulude summat vähendatakse proportsionaalselt avalikus teenistuses või päästeteenistuses töötatud ajaga, arvestades «Rakenduskõrgkooli seaduse» § 273 lõike 3 punktis 1 esitatud tingimust.

§ 9.  Õppekulude hüvitamine

  (1) Õppekulusid hüvitama kohustatud isik hüvitab kulud käesoleva määruse § 6 nimetatud asutustelt vastavasisulise nõude saamisest alates ühe kuu jooksul.

  (2) Juhul kui õppekulusid hüvitama kohustatud isik ei tasu nõutud summasid nõudes esitatud tähtajaks, teeb käesoleva määruse § 6 nimetatud asutus summa sissenõudmiseks kirjaliku avalduse kohtutäiturile lisades sellele käesoleva määruse § 4 lõikel 1 põhineva täitedokumendi «Täitemenetluse seadustikus» sätestatud korras.

  (3) Õppekulusid hüvitama kohustatud isiku kirjalikul põhjendatud taotlusel võib käesoleva määruse § 6 nimetatud asutuse juht kulude hüvitamise ajatada sõlmides isikuga vastavasisulise lepingu koos jõukohase maksegraafikuga. Graafikujärgne hüvitamise lõpptähtaeg ei või olla pikem kui nominaalne õppeaeg õpitud erialal.

3. peatükk RAKENDUSSÄTE 

§ 10.  Määruse rakendamine

  Määrust rakendatakse pärast määruse jõustumist Sisekaitseakadeemiasse immatrikuleeritud isikute suhtes.

Jüri PIHL
Minister

Märt KRAFT
Kantsler

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json