Teksti suurus:

Maksu- ja Tolliameti ametnike vormiriietuse kirjeldus ja vormiriietuse esemete kasutamise tähtajad

Väljaandja:Vabariigi Valitsus
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:26.07.2009
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:02.05.2014
Avaldamismärge:RT I 2009, 40, 271

Maksu- ja Tolliameti ametnike vormiriietuse kirjeldus ja vormiriietuse esemete kasutamise tähtajad

Vastu võetud 16.07.2009 nr 123

Määrus kehtestatakse «Tolliseaduse» § 21 lõike 2 alusel.

1. peatükk ÜLDSÄTTED 

§ 1.  Vormiriietuse esemed

  Maksu- ja Tolliameti ametnike vormiriietuse hulka kuuluvad järgmised esemed:
  1) naiste lühikeste varrukatega päevasärk;
  2) naiste pikkade varrukatega päevasärk;
  3) meeste lühikeste varrukatega päevasärk;
  4) meeste pikkade varrukatega päevasärk;
  5) T-särk;
  6) pikeesärk;
  7) polo;
  8) sviiter;
  9) meeste vormikuub;
  10) meeste kontorikuub;
  11) naiste vormikuub;
  12) naiste kontorikuub;
  13) naiste vest;
  14) meeste viigipüksid;
  15) naiste viigipüksid;
  16) naiste seelik;
  17) naiste õhuke sall;
  18) meeste lips;
  19) nokkmüts;
  20) talvemüts;
  21) villane sall;
  22) kindad;
  23) suvejope;
  24) suvised vest-tunked;
  25) talvejope;
  26) talvised välivormipüksid;
  27) meeste kingad;
  28) naiste kingad;
  29) meeste talvesaapad;
  30) naiste talvesaapad;
  31) helkurvest.

§ 2.  Eraldusmärgid

  Vormiriietusel kannavad Maksu- ja Tolliameti ametnikud järgmisi eraldusmärke:
  1) käiseembleem;
  2) kiriembleem.

§ 3.  Kiriembleem

  (1) Nelinurkse kujuga kiriembleemi tumesinisel taustal on valge kiri «MAKSU- JA TOLLIAMET». Kiriembleemil on 2 mm laiune tumesinine raam. Kiriembleemi kõrgus on 15 mm ja laius 80 mm.

  (2) Kiriembleemi kujutis on esitatud lisas 1.

§ 4.  Käiseembleem

  Käiseembleemil on väikese riigivapi kujutis. Käiseembleemi kõrgus on 80 mm ja laius 73 mm.

§ 5.  Vormiriietuse esemete värvitoonid

  Määruses kirjeldatud esemete helesiniseks värvitooniks on rahvusvahelise «Pantone Textile» värvitabeli järgi 15-3920 TP PLACID BLUE (15-16), tumesiniseks värvitooniks on 19-4013 TP DARK NAVY.

2. peatükk VORMIRIIETUSE ESEMETE KIRJELDUS JA NENDE KASUTAMISE TÄHTAJAD 

§ 6.  Naiste lühikeste varrukatega päevasärk

  Naiste lühikeste varrukatega päevasärk on helesinine, kergelt taljesse töödeldud, passe ja mahapööratud standardse päevasärgi kraega. Särgi esikinnis on täies ulatuses suletav plastmassist nööpidega, mis on ühes toonis särgi materjaliga. Mõlemal pool hõlmal on pealeõmmeldud, nööbiga suletava klapiga rinnatasku. Vasaku rinnatasku ülaäärest 1 cm kõrgusel on kiriembleem ja vasakul varrukal käiseembleem.

§ 7.  Naiste pikkade varrukatega päevasärk

  Naiste pikkade varrukatega päevasärk on helesinine, kergelt taljesse töödeldud, passe ja mahapööratud standardse päevasärgi kraega. Varruka mansett on kahe nööbiga. Särgi esikinnis on täies ulatuses suletav plastmassist nööpidega, mis on ühes toonis särgi materjaliga. Mõlemal pool hõlmal on pealeõmmeldud, nööbiga suletava klapiga rinnatasku. Vasaku rinnatasku ülaäärest 1 cm kõrgusel on kiriembleem ja vasakul varrukal käiseembleem.

§ 8.  Meeste lühikeste varrukatega päevasärk

  Meeste lühikeste varrukatega päevasärk on helesinine, klassikaline, sirgelõikeline, passe ja mahapööratud standardse päevasärgi kraega. Särgi esikinnis on täies ulatuses suletav plastmassist nööpidega, mis on ühes toonis särgi materjaliga. Mõlemal pool hõlmal on pealeõmmeldud, nööbiga suletava klapiga rinnatasku. Vasaku rinnatasku ülaäärest 1 cm kõrgusel on kiriembleem ja vasakul varrukal käiseembleem.

§ 9.  Meeste pikkade varrukatega päevasärk

  Meeste pikkade varrukatega päevasärk on helesinine, klassikaline, sirgelõikeline, passe ja mahapööratud standardse päevasärgi kraega. Varruka mansett on kahe nööbiga. Särgi esikinnis on täies ulatuses suletav plastmassist nööpidega, mis on ühes toonis särgi materjaliga. Mõlemal pool hõlmal on pealeõmmeldud, nööbiga suletava klapiga rinnatasku. Vasaku rinnatasku ülaäärest 1 cm kõrgusel on kiriembleem ja vasakul varrukal käiseembleem.

§ 10.  T-särk

  T-särk on tumesinine, ümmarguse kaeluse ja lühikeste varrukatega. Vasaku rinna piirkonnas on kiriembleem.

§ 11.  Pikeesärk

  Pikeesärk on tumesinine, lühikeste varrukate ja lamava kraega. Vasakul pool on nööbiga suletava klapiga rinnatasku, mille ülaäärest 1 cm kõrgusel asetseb kiriembleem. Särgil on kolme nööbiga esikinnis.

§ 12.  Polo

  Polo on tumesinine, pikkade varrukate, rullkaeluse ja lühikese lukuga esikinnisega. Vasaku rinna piirkonnas on kiriembleem.

§ 13.  Sviiter

  Sviiter on tumesinine, V-kaelusega, tumesinisest mikrokiudkangast küünarnukikaitsmete ja vasakul esiküljel klapi ja kahe pliiatsivahega riidest rinnataskuga. Sviitri varruka otsad ja alläär on ühekordses soonikkoes, kaelus on tugevdatud. Rinnatasku ülemisest äärest 1 cm kõrgusel on kiriembleem ja vasakul varrukal käiseembleem.

§ 14.  Meeste vormikuub

  Meeste vormikuub on tumesinine. Vooder on ühes toonis pealismaterjaliga. Vormikuub on üherealine, kergelt taljesse töödeldud, lõhikuga, avatud reväärkaelusega ning kinnitub eest nelja metallnööbiga. Mõlemal esihõlmal on pealeõmmeldud, nööbiga suletava klapiga rinnatasku ja küljetasku ning voodrisse sisseõmmeldud põuetaskud. Varruka allosas on 8 cm pikkune kolme metallnööbiga kinnine lõhik. Vormikuub ulatub jalgade lahkjooneni. Vasakul hõlmal rinnatasku kohal on kiriembleem ja vasakul varrukal käiseembleem.

§ 15.  Meeste kontorikuub

  Meeste kontorikuub on tumesinine. Vooder on ühes toonis pealismaterjaliga. Kontorikuub on üherealine, kergelt taljesse töödeldud, lõhiku, avatud reväärkaelusega ning kinnitub eest nelja metallnööbiga. Mõlemal esihõlmal on sissetöödeldud liistkinnisega küljetasku. Paremal esihõlmal on voodrisse sisseõmmeldud põuetasku. Varruka allosas on 8 cm pikkune kolme metallnööbiga kinnine lõhik. Kontorikuub ulatub jalgade lahkjooneni. Vasakul varrukal on käiseembleem ja vasakul hõlmal rinna piirkonnas kiriembleem.

§ 16.  Naiste vormikuub

  Naiste vormikuub on tumesinine. Vooder on ühes toonis pealismaterjaliga. Vormikuub on üherealine, klassikaline, taljesse töödeldud, avatud teravate nurkadega reväärkaelusega ning kinnitub eest nelja metallnööbiga. Mõlemal esihõlmal on pealeõmmeldud, nööbiga suletava klapiga küljetasku ning metallnööbiga rinnataskuklapp. Paremal esihõlmal on voodrile pealeõmmeldud põuetasku. Kuub ulatub umbes 15 cm puusajoonest allapoole. Varruka allosas on 8 cm pikkune kahe metallnööbiga kinnine lõhik. Vasakul varrukal on käiseembleem ja vasakul hõlmal rinnataskuklapi kohal kiriembleem.

§ 17.  Naiste kontorikuub

  Naiste kontorikuub on tumesinine. Vooder on ühes toonis pealismaterjaliga. Kontorikuub on üherealine, klassikaline, taljesse töödeldud, lõhiku, avatud ümarnurkade ja helesinise niidiga tepitud reväärkraega. Kuue mõlemad hõlmad on tepitud helesinise niidiga ja kuub kinnitub eest nelja metallnööbiga. Mõlemal esihõlmal on sissetöödeldud liistkinnisega küljetasku. Kuub ulatub umbes 15 cm puusajoonest allapoole. Varruka allosas on 8 cm pikkune kahe metallnööbiga kinnine lõhik. Vasakul varrukal on käiseembleem ja vasakul hõlmal rinna piirkonnas kiriembleem.

§ 18.  Naiste vest

  Naiste vest on tumesinine. Vooder on ühes toonis pealismaterjaliga. Vest on kergelt taljesse töödeldud, lahtise nurkkaelusega, üherealine ning kinnitub eest viie nööbiga. Vest ulatub umbes 15 cm puusajoonest allapoole. Mõlemal esihõlmal on sissetöödeldud liistkinnisega tasku. Vasakul esihõlmal rinna piirkonnas on kiriembleem.

§ 19.  Meeste viigipüksid

  Meeste viigipüksid on tumesinised. Vooder on ühes toonis pealismaterjaliga. Viigipüksid on sirgelõikelised, sissetöödeldud küljetaskute ja ühe nööbiga suletava tagataskuga paremal pool. Esikeskõmbluses on sissetöödeldud, pealismaterjaliga kaetud tõmblukk-kinnis. Rihma-aasad on 5 cm pikkused ja asuvad 4 cm laiusel värvlil, mis on eest suletav ühe nööbi ja haagiga.

§ 20.  Naiste viigipüksid

  Naiste viigipüksid on tumesinised. Vooder on ühes toonis pealismaterjaliga. Viigipüksid on sirgelõikelised, sissetöödeldud küljetaskutega. Esikeskõmbluses on sissetöödeldud, pealismaterjaliga kaetud tõmblukk-kinnis. Rihma-aasad on 5 cm pikkused ja asuvad 4 cm laiusel värvlil, mis on eest suletav ühe nööbi ja haagiga.

§ 21.  Naiste seelik

  Naiste seelik on tumesinine. Vooder on ühes toonis pealismaterjaliga. Värvliga sirgelõikelisel põlveõndlast veidi allapoole ulatuval seelikul on selja keskjoonel pealismaterjaliga kaetud ja nööbiga suletav tõmblukk-kinnis. Seeliku allservas on kaetud lõhik.

§ 22.  Meeste lips

  Meeste lips on tumesinine. Lipsu pikkus on 55 cm ja alumise osa laius 10 cm. Lipsusõlmest 34 cm kaugusele on tikitud 20×20 mm väikese riigivapi kujutis.

§ 23.  Naiste õhuke sall

  Naiste sall on valmistatud õhukesest helesinisest kangast. Salli suurus on 300×1000 mm.

§ 24.  Villane sall

  Villane sall on kootud tumesinisest lõngast. Salli suurus on 180×1200 mm. Salli otsal on väikese riigivapi kujutis.

§ 25.  Kindad

  Kindad on tumesinisest lõngast kootud sõrmikud. Parema käe kinda allääres välisküljel on kiriembleem.

§ 26.  Nokkmüts

  Nokkmüts on tumesinine ja tagant reguleeritav. Mütsi põhi on õmmeldud kuuest ühesugusest siilust. Mütsi nokk on kaetud riidega. Mütsi esikeskosal asetseb kiri «MAKSU- JA TOLLIAMET».

§ 27.  Talvemüts

  Talvemüts on kootud tumesinisest lõngast. Müts on ümmarguse kujuga ja selle eesosa alläärel on väikese riigivapi kujutis.

§ 28.  Suvejope

  Suvejope on tumesinisest vett ja õli hülgavast, õhku läbilaskvast veekindlast materjalist. Jope ulatub puusajoonest umbes 25 cm allapoole ning on sirgelõikeline, esipasse ja läbitepitud õmblustega. Jopel on püstkrae, äravõetav kapuuts, ees lukk-kinnis, mis on kaetud trukkidega suletava esiliistuga. Vooder on eemaldatav tõmbluku abil ning kasutatav vestina. Varrukate otstes seespool on soonikust tuulekinnis. Paremal varrukal on kaks helkurpaela, vasakul varrukal on käiseembleem. Seljal on helendavate hõbedaste tähtedega kiri «MAKSU- JA TOLLIAMET».

§ 29.  Suvised vest-tunked

  Suvised vest-tunked on tumesinisest vett ja õli hülgavast, õhku läbilaskvast veekindlast materjalist. Pükste osas on õhukesest kangast vooder. Vest-tunked on eest lukk-kinnise ja läbitepitud õmblustega. Vööjoonel on 5,5 cm laiused vööaasad. Mõlemal säärel on kaks helkurpaela. Vasaku rinnatasku kohal on kiriembleem.

§ 30.  Talvejope

  Talvejope on tumesinisest õli ja vett hülgavast antistaatilisest materjalist. Püstkrae ja äravõetava kapuutsiga jope on sirgelõikeline, puusajoonest umbes 25 cm allapoole pikkuse, läbitepitud õmbluste ja eest lukk-kinnisega, mis on kaetud trukkidega suletava esiliistuga. Jope vooder on mahulisest vatiinist. Jope sisse kinnitub äravõetav kunstkarusnahast vest. Varrukate otstes seespool on soonikust tuulekinnis. Paremal varrukal on kaks helkurpaela. Vasakul varrukal on käiseembleem ja seljal helendavate hõbedaste tähtedega kiri «MAKSU- JA TOLLIAMET».

§ 31.  Talvised välivormipüksid

  Talvised välivormipüksid on tumesinisest õli ja vett hülgavast antistaatilisest materjalist. Pükstel on mahulisest vatiinist vooder, läbitepitud õmblused, ees lukk-kinnised, mis on kaetud esiliistuga. Püksid on turjalt pealismaterjalist ja kummipaelast traksidega. Pükste sees vööjoonel on kummipael ja 5,5 cm laiused vööaasad. Püksisäärte allosas on kaks helkurpaela ning väliskülgedel alläärtest poolde säärde ulatuvad tõmblukud. Vasaku rinnatasku kohal on kiriembleem.

§ 32.  Meeste kingad

  Meeste kingad on musta värvi nahast pealis- ja voodrimaterjaliga ning valatud monoliitse või liimitud, libisemist takistava kummitallaga. Kingad on kinnised, pealt nööritavad, kõva vaheninatsi ja klapiga.

§ 33.  Naiste kingad

  Naiste kingad on musta värvi nahast pealis- ja voodrimaterjaliga ning sünteetilise, libisemist takistava profileeritud tallaga. Kingad on pealt poolkinnised ja kaunistusteta. Kontsad on keskmise kõrgusega (30–60 mm).

§ 34.  Meeste talvesaapad

  Meeste talvesaapad on musta värvi, veekindlast nahast pealismaterjali ning sooja sünteetilisest materjalist voodriga, valatud monoliitse või liimitud kummitallaga. Saapad on valmistatud kõva vaheninatsi ja klapiga. Saapad on madala säärega, siseküljel on tõmblukk.

§ 35.  Naiste talvesaapad

  Naiste talvesaapad on musta värvi, veekindlast nahast pealismaterjali ja sooja sünteetilisest materjalist voodriga, valatud monoliitse või liimitud kummitallaga. Saapad on valmistatud kõva vaheninatsi ja klapiga. Saapa siseküljel on tõmblukk. Kontsad on keskmise kõrgusega (30–60 mm).

§ 36.  Helkurvest

  Helkurvest on valmistatud EN 471 standardi nõuetele vastavast kollasest neoonvärvilisest kangast (värv 0172). Vesti kangas on veekindel, hingav ja mustust hülgav. Puusadeni ulatuval vestil on V-kaelus. Kaelus ja käeaugud on kanditud tumesinise kandiga, allääres on kummipael. Vest on eest avatav tõmblukuga. Vesti vasaku hõlma rinnajoonel ja seljaosa keskel on helkurtrükis sinisel taustal sõna «TOLL». Esi- ja seljaosal on pealeõmmeldud helkurpaelad, laiusega 50 cm. Kaks helkurpaela asetsevad horisontaalselt, ulatudes küljeõmblusest küljeõmbluseni, ning üks helkurpael mõlemast õlaõmblusest vertikaalselt alla kuni ülemise horisontaalse helkurpaelani. Vesti parema hõlma siseküljel on vesti materjalist põuetasku, mis ulatub tõmblukust vertikaalse helkurpaelani ning kinnitub nende õmbluste vahele. Tasku ülaosa on kanditud, tasku kõrgus on 12 cm.

§ 37.  Vormiriietuse esemete kasutamise tähtajad

  Vormiriietuse esemete kasutamise tähtajad on toodud lisas 2, kus on esitatud minimaalne ja maksimaalne kasutamise tähtaeg sõltuvalt teenistusülesannete täitmise tingimustest.

3. peatükk RAKENDUSSÄTE 

§ 38.  Määruse kehtetuks tunnistamine

  Vabariigi Valitsuse 26. aprilli 2004. a määrus nr 131 «Maksu- ja Tolliameti ametnike vormiriietuse kirjeldus ja vormiriietuse esemete kasutamise tähtajad» (RT I 2004, 31, 221; 2007, 36, 230) tunnistatakse kehtetuks.

Kultuuriminister
peaministri ülesannetes Laine JÄNES


Rahandusminister Jürgen LIGI


Riigikantselei Riigi Teataja osakonna juhataja
riigisekretäri ülesannetes Jüri HEINLA


Vabariigi Valitsuse 16. juuli 2009. a määruse nr 123
«Maksu- ja Tolliameti ametnike vormiriietuse kirjeldus ja vormiriietuse esemete kasutamise tähtajad»

lisa 1


KIRIEMBLEEMI KUJUTIS



Rahandusminister Jürgen LIGI


Vabariigi Valitsuse 16. juuli 2009. a määruse nr 123
«Maksu- ja Tolliameti ametnike vormiriietuse kirjeldus ja vormiriietuse esemete kasutamise tähtajad»

lisa 2


VORMIRIIETUSE ESEMETE KASUTAMISE TÄHTAJAD

Jrk nr Eseme nimetus Mõõtühik Kasutamisaeg
(kuud)
  1. Päevasärgid tk 12
  2. Pikeesärk tk   6
  3. Polo tk 12
  4. T-särk tk   6
  5. Sviiter tk 36
  6. Meeste vormikuub tk 36
  7. Meeste kontorikuub tk 24
  8. Naiste vormikuub tk 36
  9. Naiste kontorikuub tk 24
10. Naiste vest tk 36
11. Meeste viigipüksid tk 12
12. Naiste viigipüksid tk 12
13. Naiste seelik tk 12
14. Meeste lips tk 36
15. Naiste õhuke sall tk 24
16. Villane sall tk 36
17. Kindad paar 36
18. Nokkmüts tk 12
19. Talvemüts tk 36
20. Suvejope tk 24
21. Suvised vest-tunked tk 24
22. Talvejope tk 24
23. Talvised välivormipüksid tk 24
24. Meeste kingad paar 12–24
25. Naiste kingad paar 12–24
26. Meeste talvesaapad paar 12–24
27. Naiste talvesaapad paar 12–24
28. Helkurvest tk 12


Rahandusminister Jürgen LIGI

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json