Teksti suurus:

Sihtasutuse ekspordi riikliku tagamise tehniliste eraldiste moodustamise põhimõtted ja nende arvutamise kord

Väljaandja:Vabariigi Valitsus
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:21.03.2010
Redaktsiooni kehtivuse lõpp: Hetkel kehtiv
Avaldamismärge:RT I 2010, 11, 62

Sihtasutuse ekspordi riikliku tagamise tehniliste eraldiste moodustamise põhimõtted ja nende arvutamise kord

Vastu võetud 16.03.2010 nr 31

Määrus kehtestatakse «Ekspordi riikliku tagamise seaduse» § 20 lõike 4 alusel.

§ 1.  Määruse reguleerimisala

  Määrusega kehtestatakse «Ekspordi riikliku tagamise seaduse» §-s 19 nimetatud sihtasutuse (edaspidi sihtasutus) ekspordi riikliku tagamise tehniliste eraldiste moodustamise põhimõtted ja arvutamise kord.

§ 2.  Tehnilised eraldised

  (1) Sihtasutuse ekspordi tagamise tehnilised eraldised on kehtivatest kindlustuslepingutest ja enne «Ekspordi riikliku tagamise seaduse» jõustumist sihtasutuse poolt sõlmitud garantiilepingutest tulenevate ja tulevikus sihtasutuse poolt potentsiaalselt väljamaksmisele kuuluvate nõuete katteks arvestatud kohustuste summa. Garantiilepingute suhtes kohaldatakse käesolevas määruses kindlustuslepingute kohta sätestatut.

  (2) Sihtasutus on kohustatud käesoleva määruse alusel moodustama ja ümber arvutama iga kvartali viimase päeva seisuga järgmiste tehniliste eraldiste suurused:
  1) ettemakstud preemiate eraldis;
  2) rahuldamata nõuete eraldis;
  3) tasanduseraldis.

  (3) Sihtasutuse audiitor hindab aastaaruande auditeerimisel muu hulgas aruandes kajastatud eraldiste vastavust sihtasutuse poolt potentsiaalselt väljamaksmisele kuuluvate nõuete summale ja sihtasutuse poolt eraldiste arvutamisel kasutatud metoodika vastavust käesolevale määrusele.

§ 3.  Ettemakstud preemiate eraldis

  Ettemakstud preemiate eraldis on arvestuslik summa teenitud kindlustuspreemiatest, mille ulatuses on sihtasutusel eksporditagatisest tulenev risk ja sellega seotud kulud kandmata ja mis kindlustuslepingu katkestamisel kuuluvad seetõttu tagastamisele.

§ 4.  Rahuldamata nõuete eraldis

  Rahuldamata nõuete eraldis on sihtasutuse ekspordi riiklikust tagamisest tulenevate ja sihtasutusele teada olevate, kuid rahuldamata nõuete arvestuslik summa.

§ 5.  Tasanduseraldis

  Tasanduseraldis on sihtasutuse poolt kindlustuspreemiate arvel ekspordi riiklikust tagamisest tulenevate tulevastel perioodidel potentsiaalselt väljamaksmisele kuuluvate selliste nõuete katteks moodustatud eraldis, mille suurus ega väljamaksmise aeg pole teada.

§ 6.  Ettemakstud preemiate eraldise suuruse arvutamine

  (1) Ettemakstud preemiate eraldis arvutatakse selliste kindlustuspreemiate kohta, mille eest on arve esitatud ette, kuid mis kindlustuslepingu katkestamisel kuuluvad tagastamisele vastavalt kandmata jäänud riski suurusele.

  (2) Ettemakstud preemiate eraldis väheneb võrdeliselt veel möödumata kindlustusperioodi ja kogu kindlustuslepingu kehtivuse perioodi suhtega.

§ 7.  Rahuldamata nõuete eraldise suuruse arvutamine

  (1) Rahuldamata nõuete eraldise suuruse arvutamisel hinnatakse sihtasutuse poolt väljamaksmisele kuuluvaid kindlustushüvitisi, mis tulenevad enne eraldise arvutamise kuupäeva ilmnenud, eksporditagatisega hõlmatud kahjujuhtumitest. Rahuldamata nõuete eraldise suuruse arvutamisel võetakse arvesse võlgniku muid tagatisi. Rahuldamata nõuete eraldist ei vähendata võimalike regressinõuete võrra.

  (2) Kehtivate eksporditagatiste rahuldamata nõuete eraldise suurus leitakse järgmiste osade summana:
  1) käsitluses olevate nõuete eeldatav summa, hinnatuna kahjujuhtumite (avatud kahjutoimikute) kaupa;
  2) sihtasutuse poolt hüvitistaotluste käsitlemisel tehtavad kulutused, mida on võimalik ette näha.

  (3) Nõuded loetakse käsitluses olevateks, kui tagatisevõtja on esitanud kindlustushüvitise taotluse või on teatanud enam kui 90-päevasest maksehäirest.

§ 8.  Tasanduseraldise suuruse arvutamine

  (1) Tasanduseraldisse kantakse kindlustuslepingutest tulenevate kahjude katteks mõeldud osa kindlustuspreemiast. Tasanduseraldist vähendatakse rahuldamata nõuete eraldisse arvestatud ja välja makstud kahjude võrra.

  (2) Tasanduseraldise minimaalne suurus on 1% sihtasutuse kõigist tasanduseraldise arvutamise kuupäeval kehtivatest eksporditagatisega seotud kindlustuslepingutest ja kehtivatest eksporditagatisega seotud kindlustuspakkumustest tulenevatest kohustustest. Tasanduseraldise minimaalse suuruse arvutamisel ei võeta arvesse lepinguid, mille kohta on moodustatud rahuldamata nõuete eraldis.

  (3) Lõikes 2 nimetatud kindlustuspakkumustest, mis ei ole lepinguna sõlmitud, võetakse kohustuste arvutamisel arvesse 70%.

§ 9.  Määruse rakendamine

  Määrust rakendatakse tagasiulatuvalt alates 10. novembrist 2009. a.

Peaminister Andrus ANSIP


Majandus- ja
kommunikatsiooniminister Juhan PARTS


Riigisekretär Heiki LOOT

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json