Teksti suurus:

Imporditavate loomade ja loomsete saaduste veterinaarnõuded

Väljaandja:Põllumajandusminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:15.06.2006
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:15.04.2007
Avaldamismärge:RTL 2006, 47, 849

Imporditavate loomade ja loomsete saaduste veterinaarnõuded1

Vastu võetud 05.06.2006 nr 67

Määrus kehtestatakse «Loomade ja loomsete saadustega kauplemise ning nende impordi ja ekspordi veterinaarjärelevalve seaduse» § 18 lõike 3 alusel.

1. peatükk
ÜLDSÄTE

§ 1. Määruse reguleerimisala

(1) Määruses sätestatakse imporditavate loomade, sealhulgas linnud, nende paljundusmaterjali (sperma, embrüod ja haudemunad) ning imporditavate loomsete saaduste veterinaarnõuded.

(2) Määruses käsitlemata loomi, paljundusmaterjali ja loomseid saadusi võib importida päritoluriigi pädeva asutuse ning Veterinaar- ja Toiduameti vahel kooskõlastatud veterinaarsertifikaadi, tervisesertifikaadi või loomatervisesertifikaadi alusel.

2. peatükk
IMPORDITAVA LOOMA VETERINAARNÕUDED

1. jagu
Imporditava kabiloomalise veterinaarnõuded

§ 2. Veterinaarnõuded nõukogu direktiivi 2004/68/EÜ lisas I nimetatud imporditava kabiloomalise päritoluriigi ja kabiloomalisega kaasasoleva loomatervisesertifikaadi kohta

(1) Nõukogu direktiivi 2004/68/EÜ, millega kehtestatakse loomatervishoiu eeskirjad teatavate elusate kabiloomade impordile ühendusse ja transiidile ühenduse kaudu, muudetakse direktiive 90/426/EMÜ ja 92/65/EMÜ ja tunnistatakse kehtetuks direktiiv 72/462/EMÜ (ELT L 139, 30.04.2004, lk 320–359), lisas I nimetatud kabiloomalist võib importida nõukogu otsuses 79/542/EMÜ, millega koostatakse nende kolmandate riikide loetelu, millest liikmesriigid lubavad importida veiseid, sigu ja värsket liha (EÜT L 146, 14.06.1979, lk 15–17), nimetatud ühendusevälisest riigist või selle piirkonnast ning temaga on kaasas nõukogu otsuse 79/542/EMÜ lisas toodud näidise kohane loomatervisesertifikaat.

(2) Kui lõikes 1 nimetatud kabiloomalise impordi sihtkohaks on loomanäitus või -võistlus, kus teda pidevalt ei peeta, või tsirkus või tunnustatud asutus, instituut või keskus, kus teda peetakse liigi säilitamiseks ning teaduslikul eesmärgil katsete tegemiseks, on temaga kaasas loomatervisesertifikaat, mis tõendab, et loom on nõukogu direktiivi 92/65/EMÜ, milles sätestatakse loomatervishoiu nõuded ühendusesiseseks kauplemiseks loomade, sperma, munarakkude ja embrüotega, mille suhtes ei kohaldata direktiivi 90/425/EMÜ A (I) lisas osutatud ühenduse erieeskirjades sätestatud loomatervishoiu nõudeid, ning nende impordiks ühendusse (EÜT L 268, 14.09.1992, lk 54–72), artikli 6 nõuete kohane.

2. jagu
Imporditava hobuslase veterinaarnõuded

§ 3. Veterinaarnõuded imporditava hobuslase päritoluriigi või selle piirkonna ja hobuslase päritolukarja kohta

(1) Hobuslast võib importida komisjoni otsuses 2004/211/EÜ, millega kehtestatakse kolmandate riikide ja nende piirkondade loetelu, kust on lubatud liikmesriikidesse importida hobuslasi, nende spermat, munarakke ja embrüoid ja millega muudetakse Euroopa Komisjoni otsuseid 93/195/EMÜ ja 94/63/EÜ (ELT L 073, 11.03.2004, lk 1–10), nimetatud ühendusevälisest riigist või selle piirkonnast.

(2) Imporditava hobuslase (edaspidi hobuslane) päritoluriik või selle piirkond on tema karjast väljaviimisele eelnenud kahe aasta jooksul olnud vaba hobuste aafrika katkust ja hobuste venetsueela entsefalomüeliidist ning viimase kuue kuu jooksul ka kargtaudist ja malleusest.

§ 4. Hobuslasega kaasasoleva loomatervisesertifikaadi veterinaarnõuded

Hobuslasega on kaasas komisjoni otsuste 92/260/EMÜ loomatervishoiunõuete ja veterinaarsertifikaatide kohta registreeritud hobuste ajutiseks impordiks (EÜT L 130, 15.05.1992, lk 67–83) või 93/195/EMÜ loomatervishoiunõuete ja veterinaarsertifikaatide kohta registreeritud hobuste taassisenemiseks pärast võidusõidu, võistlemise ja kultuuriürituste tõttu toimunud ajutist eksporti (EÜT L 086, 06.04.1993, lk 1–6) või 93/196/EMÜ loomatervishoiunõuete ja veterinaarsertifikaatide kohta tapaloomadeks ettenähtud hobuslaste importimisel (EÜT L 086, 06.04.1993, lk 7–15) või 93/197/EMÜ loomatervishoiunõuete ja veterinaarsertifikaatide kohta registreeritud hobuslaste ning aretamiseks ja tootmiseks ettenähtud hobuslaste impordil (EÜT L 086, 06.04.1993, lk 16–33) lisas toodud näidise kohane loomatervisesertifikaat.

3. jagu
Imporditava silerinnaliste perekonda kuuluva linnu ning imporditava kana, kalkuni, pärlkana, hane, pardi, vuti, tuvi, faasani ja põldpüü veterinaarnõuded

§ 5. Imporditava linnu päritoluriigi veterinaarnõuded

(1) Kana, kalkunit, pärlkana, hane, parti, vutti, tuvi, faasanit, põldpüüd ja silerinnaliste perekonda (Ratitae) kuuluvat lindu (edaspidi lind) ning nende liikide kuni 72 tunni vanust jootmata ja söötmata tibu (edaspidi ööpäevane tibu) võib importida komisjoni otsuse 95/233/EÜ, milles esitatakse nende kolmandate riikide loetelu, millest liikmesriigid lubavad importida elusaid kodulinde ja haudemune (EÜT L 156, 7.07.1995, lk 76–79), ning muid linnulisi komisjoni otsuse 2000/666/EÜ, milles sätestatakse muude lindude kui kodulindude impordi loomatervishoiunõuded ja veterinaarsertifikaat ning karantiinitingimused (EÜT L 278, 31.10.2000, lk 26–34), lisas nimetatud ühendusevälisest riigist.

(2) Imporditava linnu ja ööpäevase tibu päritoluriigis on lindude gripp ja Newcastle’i haigus teatamiskohustuslikud loomataudid ning päritoluriik on nendest taudidest vaba olnud viimased kolm aastat.

§ 6. Imporditava linnu ja ööpäevase tibu päritolukarja ja -ettevõtte veterinaarnõuded

(1) Aretuseks või tootmiseks imporditavat lindu on peetud päritolukarjas tema karjast väljaviimisele eelneva kolme kuu jooksul või linnu koorumisest alates ning tapmiseks ja uluklindude varude taastootmiseks imporditavat lindu tema karjast väljaviimisele eelneva kuue nädala jooksul või linnu koorumisest alates.

(2) Teisest riigist päritolukarja imporditud lind ja ööpäevane tibu on imporditud nõukogu direktiivi 90/539/EMÜ kodulindude ja haudemunade ühendusesisest kaubandust ning kolmandatest riikidest importimist reguleerivate loomatervishoiunõuete kohta (EÜT L 303, 31.10.1990, lk 6–28) nõuetega samaväärsete nõuete kohaselt.

(3) Aretuseks või tootmiseks imporditavat lindu on peetud enne tema karjast väljaviimist tunnustatud ehitises, millele on tunnustamise number ja mille tunnustamise otsus ei ole peatatud ega kehtetuks tunnistatud (edaspidi tunnustatud ehitis).

(4) Tapmiseks imporditava linnu päritolukarja on enne linnu karjast väljaviimist peetud tunnustatud ehitises vähemalt 21 päeva või linnu koorumisest alates, järelevalveametnik on päritolukarja üle vaadanud linnu karjast väljaviimisele eelnenud viie päeva jooksul ning kliinilisi tauditunnuseid ei ole leitud. Tapmiseks imporditud lind viiakse otse tapamajja ning tapetakse 72 tunni jooksul arvates linnu tapamajja saabumisest.

(5) Uluklindude varude täiendamiseks võib lindu importida päritolukarjast, mida on enne linnu karjast väljaviimist peetud tunnustatud ehitises vähemalt 21 päeva või linnu koorumisest alates. Imporditav lind ei ole tema karjast väljaviimisele eelnenud 14 päeva jooksul sinna juurdetoodavate lindudega kokku puutunud, järelevalveametnik või volitatud veterinaararst on päritolukarja linnu karjast väljaviimisele eelnenud 48 tunni jooksul üle vaadanud ning kliinilisi tauditunnuseid ei ole leitud.

(6) Imporditav ööpäevane tibu on hautud munast, mis on märgistatud ja desinfitseeritud järelevalveametniku juhiste järgi ja mis pärineb järgmistele nõuetele vastava karja linnult:
1) karja on peetud tunnustatud ehitises vähemalt kuus nädala enne haudemunade karjast väljasaatmist;
2) järelevalveametnik on karja 72 tunni jooksul enne haudemunade karjast väljasaatmist üle vaadanud ja kliinilisi tauditunnuseid ei ole leitud.

(7) Imporditav ööpäevane tibu võib olla hautud ka munast, mis pärineb karjast, mille linde kontrollitakse iga 30 päeva järel kui lõikes 6 nimetatud karjale tehtava ülevaatuse tulemused registreeritakse ja need esitatakse imporditava ööpäevase tibu karjast väljaviimisele eelneva 72 tunni jooksul järelevalveametnikule ööpäevase tibu terviseseisundi hindamiseks.

§ 7. Imporditava linnu ja tema ööpäevase tibu suhtes tehtud uuringute ja vaktsineerimiste veterinaarnõuded

(1) Aretuseks või tootmiseks imporditav lind ei ole vaktsineeritud Newcastle’i haiguse vastu. Teda on peetud 14 päeva jooksul enne karjast väljaviimist järelevalveametniku kontrolli all ülejäänud karjast ja teistest linnulistest eraldi. Imporditava linnu päritolukarjas ja ehitises, kus teda eraldatult peetakse, ei ole tema karjast väljaviimisele eelneva 21 päeva jooksul linde vaktsineeritud ega sinna uusi linde juurde toodud. Lindu on uuritud seroloogiliselt 14 päeva jooksul enne tema karjast väljaviimist Newcastle’i haiguse antikehade esinemise suhtes. Karjast võib välja viia linnu, kelle uurimise tulemus on negatiivne.

(2) Tapmiseks imporditav lind võib pärineda:
1) karjast, mille linde ei ole vaktsineeritud Newcastle’i haiguse vastu ning mille linde on seroloogiliselt uuritud Newcastle’i haiguse antikehade esinemise suhtes ja uurimistulemus on olnud negatiivne, või
2) karjast, mille linde on vaktsineeritud Newcastle’i haiguse vastu ning mille linde on karjast väljaviimisele eelnenud 14 päeva jooksul viroloogiliselt uuritud Newcastle’i haiguse suhtes ja uurimistulemus on olnud negatiivne.

(3) Imporditav ööpäevane tibu on hautud munast, mis pärineb sellise karja linnult, keda ei ole Newcastle’i haiguse vastu vaktsineeritud või keda on vaktsineeritud inaktiveeritud vaktsiiniga. Kui karja on vaktsineeritud elusvaktsiiniga, korjatakse haudemunad hiljemalt 30 päeva jooksul pärast vaktsineerimist.

(4) Imporditav ööpäevane tibu ei ole vaktsineeritud Newcastle’i haiguse vastu ja ta on hautud haudejaamas. Haudejaama töökorraldus tagab eri ajal ja paigus nende haudemunade hautamise, mis ei vasta lõike 3 nõuetele.

(5) Lõigetes 1 ja 3 nimetatud lindude vaktsineerimise korral kooskõlastatakse nende import Veterinaar- ja Toiduametiga, näidates sertifikaadil ära andmed kasutatud vaktsiini kohta.

§ 8. Imporditud linnu ja ööpäevase tibu veterinaarnõuded

(1) Aretuseks või tootmiseks imporditud lindu ja ööpäevast tibu peetakse sihtkoha karjas vähemalt kuus nädalat arvates tema karja saabumise päevast või kuni tema tapmiseni, juhul kui ta tapetakse eelnimetatud ajavahemiku jooksul.

(2) Lõikes 1 nimetatud ajavahemikku võib lühendada 21 päevani, kui imporditud linnult võetud kloaagiproovi uuritakse selle aja jooksul Veterinaar- ja Toidulaboratooriumis lindude gripi ja Newcastle’i haiguse esinemise suhtes ning uurimistulemus on negatiivne.

(3) Lõigetes 1 ja 2 nimetatud ajavahemiku jooksul peetakse imporditud lindu eraldi ehitises, et vältida tema kokkupuutumist ettevõttes peetavate muude linnulistega. Kui imporditud lindu peetakse koos muude linnulistega, loetakse lõigetes 1 ja 2 nimetatud ajavahemiku alguseks päev, millal viimane linnuline karja juurde toodi.

(4) Lõigetes 1 ja 2 nimetatud ajavahemiku jooksul jälgitakse imporditud linnu tervislikku seisundit ja vajaduse korral võetakse proove.

§ 9. Imporditava linnu ja ööpäevase tibuga kaasasoleva loomatervisesertifikaadi veterinaarnõuded

Imporditava linnu ja ööpäevase tibuga on kaasas komisjoni otsuse 96/482/EÜ, millega nähakse ette loomatervishoiunõuded ja veterinaarsertifikaadid kodulindude ja haudemunade, välja arvatud silerinnaliste lindude ja nende munade importimiseks kolmandatest riikidest ning pärast kõnealust importimist kohaldatavad loomatervishoiumeetmed (EÜT L 196, 07.08.1996, lk 13–27), silerinnaliste sugukonda kuuluva imporditava linnu puhul komisjoni otsuse 2001/751/EÜ, millega nähakse ette loomatervishoiunõuded ja veterinaarsertifikaadid elusate silerinnaliste lindude ja nende haudemunade importimiseks kolmandatest riikidest ning pärast kõnealust importimist kohaldatavad loomatervishoiumeetmed; millega muudetakse komisjoni otsust 95/233/EÜ, milles esitatakse nende kolmandate riikide loetelu, millest liikmesriigid lubavad importida elusaid kodulinde ja haudemune; ja millega muudetakse komisjoni otsust 96/659/EÜ kaitsemeetmete kohta seoses Krimmi-Kongo hemorraagilise palavikuga (EÜT L 281, 25.10.2001, lk 24–52), ning muu linnulise puhul komisjoni otsuse 2000/666/EÜ lisas toodud näidise kohane loomatervisesertifikaat.

4. jagu
Imporditavate eluskalade ja molluskite veterinaarnõuded

§ 10. Loodusest või kalakasvandusest imporditavate eluskalade päritoluriigi või selle piirkonna ja imporditavate eluskalade päritoluettevõtte veterinaarnõuded

(1) Eluskalu võib importida komisjoni otsuses 2003/858/EÜ, milles sätestatakse loomatervishoiu- ja sertifitseerimisnõuded kasvatamiseks mõeldud eluskalade, kalamarja ja sugurakkude ning inimtoiduks mõeldud akvakultuurist pärit eluskalade ja neist saadud toodete impordiks (ELT L 324, 11.12.2003, lk 37–54), nimetatud ühendusevälisest riigist või selle piirkonnast.

(2) Viirusliku hemorraagilise septitseemia (VHS) ja infektsioosse vereloomeorganite nekroosi (IHN) suhtes vastuvõtlikku liiki kuuluvad eluskalad pärinevad ettevõttest, kus nimetatud taude ei ole kliinilise või laboratoorse uuringu tulemusena diagnoositud vähemalt kahe viimase aasta jooksul.

(3) Kui päritoluriigis või selle piirkonnas on diagnoositud nakkuslik pankrease nekroos (IPN), karpkalade kevadine vireemia (SVC), bakteriaalne neeruhaigus ehk renibakterioos (BKD), furunkuloos (Aeromonas salmonicida), enteraalne punase suu haigus (ERM) või gürodaktüloos ning kui eluskalu imporditakse asustamiseks veekogusse, kus peetakse nimetatud taudidele vastuvõtlikke kalaliike, võib Veterinaar- ja Toiduamet eespool loetletud taudide sissetoomise vältimiseks nõuda päritoluriigi pädevalt järelevalveasutuselt teavet päritoluriigis või päritolukarjas tehtud laboratoorsete uuringute, vaktsineerimiste ja muude veterinaartoimingute kohta.

§ 11. Imporditavate molluskite veterinaarnõuded

Molluskeid võib importida komisjoni otsuses 2003/804/EÜ, milles sätestatakse edasiseks kasvatamiseks, nuumamiseks, ülekandmiseks või inimtoiduks ettenähtud molluskite, nende marja ja sugurakkude importimise loomatervishoiu- ja sertifitseerimisnõuded (ELT L 302, 20.11.2003, lk 22–33), nimetatud päritoluriigist või selle piirkonnast.

§ 12. Imporditavate eluskalade ja molluskitega kaasasoleva loomatervisesertifikaadi veterinaarnõuded

(1) Imporditavate eluskaladega on kaasas komisjoni otsuse 2003/858/EÜ lisas toodud näidise kohane loomatervisesertifikaat.

(2) Imporditavate molluskitega on kaasas komisjoni otsuse 2003/804/EÜ lisas toodud näidise kohane loomatervisesertifikaat.

5. jagu
Imporditava karuslooma veterinaarnõuded

§ 13. Imporditava karuslooma päritoluettevõtte veterinaarnõuded

(1) Hõberebast ja sinirebast võib importida päritoluettevõttest, kus nende karjast väljaviimisele eelnenud 12 kuu jooksul ei ole diagnoositud Aujeszky haigust, marutaudi, lihasööjate katku, tuberkuloosi, tulareemiat, infektsioosset hepatiiti, parvoviirusenteriiti, trihhinelloosi, toksoplasmoosi ega dermatomükoosi.

(2) Tuhkrut ja naaritsat võib importida päritoluettevõttest, kus nende karjast väljaviimisele eelnenud kolme aasta jooksul ei ole diagnoositud naaritsate entsefalopaatiat ning viimase 12 kuu jooksul viirusenteriiti, tulareemiat, marutaudi, tuberkuloosi, lihasööjate katku ega pseudomonoosi.

(3) Küülikut võib importida päritoluettevõttest, kus tema karjast väljaviimisele eelnenud 12 kuu jooksul ei ole diagnoositud müksomatoosi ja ühe kuu jooksul marutaudi.

§ 14. Imporditava karuslooma suhtes tehtud uuringute ja vaktsineerimiste veterinaarnõuded

Imporditav karusloom vaktsineeritakse tema karjast väljaviimisele eelneva 14 päeva jooksul järgmiselt:
1) hõbe- ja sinirebane lihasööjate katku vastu;
2) tuhkur ja naarits botulismi, lihasööjate katku, pseudomonoosi ja viirusenteriidi vastu;
3) nutria pastörelloosi vastu;
4) küülik müksomatoosi, pastörelloosi ja hemorraagilise viirushaiguse vastu.

§ 15. Imporditava karusloomaga kaasasoleva loomatervisesertifikaadi veterinaarnõuded

Imporditava karusloomaga on kaasas tema veterinaarnõuetekohasust tõendav loomatervisesertifikaat.

6. jagu
Imporditava koera, kassi ja valgetuhkru veterinaarnõuded

§ 16. Imporditava koera ja kassi ning valgetuhkru päritoluriigi või selle piirkonna veterinaarnõuded

Koera ja kassi ning valgetuhkrut võib importida nõukogu otsuse 79/542/EMÜ lisas II või Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruse (EÜ) nr 998/2003, mis käsitleb lemmikloomade mittekaubandusliku liikumise suhtes kohaldatavaid loomatervishoiunõudeid ja millega muudetakse nõukogu direktiivi 92/65/EMÜ (ELT L 146, 13.06.2003, lk 1–9), lisa II osa B jaos 2 ja osas C nimetatud ühendusevälisest riigist või selle piirkonnast.

§ 17. Imporditava koera ja kassi ning valgetuhkruga kaasasoleva loomatervisesertifikaadi veterinaarnõuded

(1) Mittekaubanduslikul eesmärgil imporditava koera ja kassi ning valgetuhkruga on kaasas komisjoni otsuse 2004/824/EÜ, millega kehtestatakse veterinaarsertifikaadi näidis koerte, kasside ja valgetuhkrute mittekaubanduslikuks liikumiseks kolmandatest riikidest ühendusse (ELT L 358, 3.12.2004, lk 12–17), lisas toodud näidise kohane loomatervisesertifikaat.

(2) Kaubanduslikul eesmärgil imporditava koera ja kassi ning valgetuhkruga on kaasas komisjoni otsuse 2004/595/EÜ, millega luuakse terviseohutuse näidissertifikaat koerte, kasside ja valgetuhkrute ühendusse importimiseks nendega kauplemise tarvis (ELT L 266, 13.08.2004, lk 11–14), lisas toodud näidise kohane loomatervisesertifikaat.

(3) Tunnustatud asutusse, instituuti ja keskusesse imporditava koera ja kassi ning valgetuhkruga on kaasas komisjoni otsuse 2005/64/EÜ, millega rakendatakse nõukogu direktiivi 92/65/EMÜ tunnustatud asutustele, instituutidele ja keskustele ettenähtud kasside, koerte ja valgetuhkrute importimise tingimuste suhtes (ELT L 27, 29.01.2005, lk 48–51), lisas toodud näidise kohane loomatervisesertifikaat.

7. jagu
Imporditavate mesilaste ja kumalaste veterinaarnõuded

§ 18. Imporditavate mesilaste ja kumalastega kaasasoleva loomatervisesertifikaadi veterinaarnõuded

Imporditavate mesilaste ja kumalastega on kaasas komisjoni otsuse 2003/881/EÜ loomatervishoiu ja sertifitseerimise nõuete kohta mesilaste (Apis mellifera) ja kimalaste (Bombus spp.) impordil kolmandatest riikidest, millega tühistatakse otsus 2000/462/EÜ (ELT L 328, 17.12.2003, lk 26–31) lisas toodud näidise kohane loomatervisesertifikaat.

3. peatükk
IMPORDITAVA PALJUNDUSMATERJALI VETERINAARNÕUDED

1. jagu
Üldnõuded

§ 19. Imporditava paljundusmaterjali päritoluriigi või selle piirkonna veterinaarnõuded

(1) Veise sügavkülmutatud spermat võib importida komisjoni otsuse 2004/639/EÜ, millega sätestatakse koduveiste sperma imporditingimused (ELT L 292, 15.09.2004, lk 21–30), lisas I nimetatud ühendusevälisest riigist või selle piirkonnast.

(2) Veise embrüoid võib importida komisjoni otsuse 2006/168/EÜ, millega kehtestatakse loomatervishoiu ja veterinaarsertifikaatide nõuded veiseembrüote ühendusse importimiseks ning tunnistatakse kehtetuks otsus 2005/217/EÜ (ELT L 57, 28.02.2006, lk 19–34), lisas I nimetatud ühendusevälisest riigist või selle piirkonnast.

(3) Hobuslase spermat, embrüoid ja munarakke võib importida komisjoni otsuses 2004/211/EÜ nimetatud ühendusevälisest riigist või selle piirkonnast.

(4) Lamba ja kitse spermat, embrüoid ja munarakke ning sea embrüoid ja munarakke võib importida komisjoni otsuses 94/63/EÜ, milles esitatakse esialgne kolmandate riikide loetelu, millest liikmesriigid lubavad importida lammaste, kitsede ja hobuslaste spermat, munarakke ja embrüoid ning sigade munarakke ja embrüoid (EÜT L 28, 02.02.1994, lk 47–48), nimetatud ühendusevälisest riigist või selle piirkonnast.

(5) Haudemune võib importida komisjoni otsuses 95/233/EÜ nimetatud ühendusevälisest riigist või selle piirkonnast.

2. jagu
Imporditava sperma ja embrüote veterinaarnõuded

§ 20. Imporditava veisesperma päritoluettevõtte ja doonorlooma ning spermaga kaasasoleva veterinaarsertifikaadi veterinaarnõuded

(1) Veisespermat võib importida seemendusjaamast või spermahoiukeskusest, mis on kantud Euroopa Komisjoni veebilehel avaldatud tunnustatud seemendusjaamade või spermahoiukeskuste loetellu.

(2) Imporditav veisesperma on saadud loomalt, keda on kuus kuud vahetult enne sperma kogumist peetud § 20 lõikes 1 viidatud riigis või selle piirkonnas.

(3) Imporditava veisespermaga on kaasas komisjoni otsuse 2004/639/EÜ lisas II toodud näidise kohane veterinaarsertifikaat.

§ 21. Imporditava seasperma päritoluettevõtte ja doonorlooma ning spermaga kaasasoleva veterinaarsertifikaadi veterinaarnõuded

(1) Seaspermat võib importida seemendusjaamast, mis on kantud komisjoni otsuses 2002/613/EÜ, millega sätestatakse kodusigade sperma importimise tingimused (EÜT L 196, 25.07.2002, lk 45–57), toodud tunnustatud seemendusjaamade loetellu.

(2) Imporditav seasperma on kogutud loomalt, keda on kolm kuud vahetult enne sperma kogumist peetud § 20 lõikes 1 viidatud riigis või selle piirkonnas.

(3) Imporditava seaspermaga on kaasas komisjoni otsuse 2002/613/EMÜ lisas toodud näidise kohane veterinaarsertifikaat.

§ 22. Imporditava hobuslase, kitse ja lamba sperma päritoluettevõtte ja doonorlooma ning spermaga kaasasoleva veterinaarsertifikaadi veterinaarnõuded

(1) Hobuslase, kitse ja lamba spermat võib importida seemendusjaamast, mis on kantud Euroopa Komisjoni veebilehel avaldatud tunnustatud seemendusjaamade loetellu.

(2) Hobuslase spermat võib importida seemendusjaamast, mis on kantud komisjoni otsuses 2004/616/EÜ, millega kehtestatakse heakskiidetud spermakogumiskeskuste loetelu hobuslaste sperma impordiks kolmandatest riikidest (EÜT L 278, 27.08.2004, lk 64–74), toodud tunnustatud seemendusjaamade loetellu.

(3) Imporditav hobuslase, kitse ja lamba sperma on kogutud loomadelt, kes on nõukogu direktiivi 92/65/EMÜ lisa D peatükis II sätestatud nõuete kohased.

(4) Imporditav hobuslase, kitse ja lamba sperma on kogutud, töödeldud ja säilitatud nõukogu direktiivi 92/65/EMÜ lisa D peatükis III sätestatud nõuete kohaselt.

(5) Imporditava hobuslase spermaga on kaasas komisjoni otsuse 96/539/EÜ hobuslaste sperma importimiseks ühendusse ettenähtud loomatervishoiunõuete ja veterinaarsertifikaatide kohta (EÜT L 230, 11.09.1996, lk 23–27) lisas toodud näidise kohane veterinaarsertifikaat.

(6) Imporditava kitse ja lamba spermaga on kaasas veterinaarsertifikaat, mis tõendab, et kitse ja lamba sperma on nõukogu direktiivis 92/65/EMÜ sätestatud nõuete kohane.

§ 23. Imporditavate veise embrüote ja embrüokogumisrühma ning embrüotega kaasasoleva veterinaarsertifikaadi veterinaarnõuded

(1) Imporditavad veise embrüod on kogunud embrüokogumisrühm, mis on kantud komisjoni otsusega 92/452/EÜ, millega kehtestatakse kolmandate riikide heakskiidetud embrüokogumisrühmade nimekirjad veiste embrüote ekspordiks ühendusse (EÜT L 250, 29.08.1992, lk 40–45), kehtestatud tunnustatud embrüokogumisrühmade loetellu.

(2) Imporditavate veise embrüotega on kaasas komisjoni otsuse 2006/168/EÜ lisas toodud näidise kohane veterinaarsertifikaat.

§ 24. Imporditavate hobuslase, kitse, lamba ja sea embrüote ning munarakkudega kaasasoleva veterinaarsertifikaadi veterinaarnõuded

(1) Imporditavate hobuslase embrüote ja munarakkudega on kaasas komisjoni otsuse 96/540/EÜ hobuslaste munarakkude ja embrüote importimiseks ühendusse ettenähtud loomatervishoiunõuete ja veterinaarsertifikaatide kohta (EÜT L 230, 11.09.1996, lk 28–31) lisas toodud näidise kohane veterinaarsertifikaat.

(2) Imporditavate kitse, lamba ja sea embrüote ja munarakkudega on kaasas veterinaarsertifikaat, mis tõendab, et need vastavad nõukogu direktiivi 92/65/EMÜ nõuetele.

3. jagu
Imporditavate haudemunade veterinaarnõuded

§ 25. Imporditavate haudemunade päritoluriigi või selle piirkonna ning päritolukarja veterinaarnõuded

(1) Imporditavate haudemunade päritoluriigis või selle piirkonnas on lindude gripp ja Newcastle haigus teatamiskohustuslikud loomataudid ning päritoluriik või selle piirkond on nendest taudidest olnud vaba viimased kolm aastat.

(2) Imporditavad haudemunad pärinevad päritoluriigi või selle piirkonna karja lindudelt, keda on karjas peetud enne haudemunade väljasaatmise päeva vähemalt kolm kuud või nende koorumisest alates, ning teisest riigist päritolukarja imporditud linnud on imporditud Euroopa Liidu asjakohaste õigusaktide nõuete kohaselt.

§ 26. Imporditavate haudemunadega kaasasoleva veterinaarsertifikaadi veterinaarnõuded

Imporditavate haudemunadega on kaasas komisjoni otsuse 96/482/EÜ, silerinnaliste sugukonda kuuluvate lindude haudemunade puhul komisjoni otsuse 2001/751/EÜ ning muude linnuliste haudemunade puhul komisjoni otsuse 2000/666/EÜ lisas toodud näidise kohane veterinaarsertifikaat.

4. jagu
Imporditavate sugurakkude ja imporditava viljastatud kalamarja veterinaarnõuded

§ 27. Imporditavate sugurakkude ja imporditava viljastatud kalamarjaga kaasasoleva veterinaarsertifikaadi veterinaarnõuded

Imporditavate sugurakkude ja imporditava viljastatud kalamarjaga on kaasas komisjoni otsuse 2003/858/EÜ lisas toodud näidise kohane veterinaarsertifikaat.

4. peatükk
IMPORDITAVATE LOOMSETE SAADUSTE VETERINAARNÕUDED

1. jagu
Imporditava piima ja imporditavate piimapõhiste toodete veterinaarnõuded

§ 28. Imporditava piima ja imporditavate piimapõhiste toodete päritoluriigi veterinaarnõuded

(1) Toorpiima ja toorpiimatooteid võib importida komisjoni otsuse 2004/438/EÜ, millega kehtestatakse loomade ja inimeste tervisekaitse ja veterinaarsertifikaatide nõuded inimtoiduks ettenähtud kuumtöödeldud piima, piimapõhiste toodete ja toorpiima ühendusse toomisel (EÜT L 154, 30.04.2004, lk 73–95), lisa I veerus A selleks lubatud ühendusevälisest riigist.

(2) Ühekordse kuumtöötluse läbinud piima ja piimapõhiseid tooteid, mille kuumutamise tulemus on samaväärne vähemalt 72 ºC juures vähemalt 15 sekundi jooksul pastöriseerimisega ja piisav, et tagada negatiivne reaktsioon fosfataastestile, võib importida komisjoni otsuse 2004/438/EÜ lisa I veerus B selleks lubatud ühendusevälisest riigist, kus puudub suu- ja sõrataudi oht.

(3) Piima ja piimapõhiseid tooteid võib importida komisjoni otsuse 2004/438/EÜ lisa I veerus C selleks lubatud ühendusevälisest riigist, kus on suu- ja sõrataudi oht, kui piim ja piimapõhised tooted või piimapõhiste toodete valmistamiseks kasutatud piim on läbinud:
1) steriliseerimise, mille tulemusel väärtus Fº on vähemalt 3;
2) kõrgkuumutamise (UHT) temperatuuril 132 ºC vähemalt ühe sekundi jooksul;
3) kõrgel temperatuuril lühikest aega pastöriseerimise (High Temperature Short TimeHTST) temperatuuril 72 ºC vähemalt 15 sekundit või samaväärse pastöriseerimise, mille tulemusena on saadud negatiivne reaktsioon fosfataastestile, mida tehakse kaks korda piima puhul, mille pH on vähemalt 7,0;
4) HTST töötluse piima puhul, mille pH on alla 7,0 või
5) HTST töötluse kombineeritult ühe teise füüsikalise töötlusega, mis võib olla kas pH väärtuse alandamine vähemalt üheks tunniks alla 6 või teine kuumtöötlus vähemalt 72 ºC juures koos kuivatamisega.

§ 29. Imporditava piima ja imporditavate piimapõhiste toodete päritoluettevõtte veterinaarnõuded

Piima ja piimapõhiseid tooteid võib importida komisjoni otsuse 97/252/EÜ, millega koostatakse nende kolmandates riikides asuvate ettevõtete ajutised loetelud, millest liikmesriigid lubavad importida inimtoiduks ettenähtud piima ja piimatooteid (EÜT L 101, 18.04.1997, lk 46–104), lisas nimetatud ettevõttest.

§ 30. Imporditava piima ja imporditavate piimapõhiste toodete veterinaarnõuded

Imporditav piim ja imporditavad piimapõhised tooted, mis pärinevad selleks lubatud ühendusevälisest riigist ja ettevõttest, kus viimase 12 kuu jooksul on esinenud suu- ja sõrataudi või kus viimase 12 kuu jooksul on tehtud vaktsineerimisi suu- ja sõrataudi vastu, on enne Euroopa Liidu territooriumile jõudmist läbinud ühe § 28 lõikes 3 nimetatud töötlustest.

§ 31. Imporditava piima ja imporditavate piimapõhiste toodetega kaasasoleva tervisesertifikaadi veterinaarnõuded

(1) Imporditava piima ja imporditavate piimapõhiste toodete saadetisega on kaasas komisjoni otsuse 2004/438/EÜ lisa II osas 2 toodud näidise kohane tervisesertifikaat. Tervisesertifikaadi vorm valitakse sõltuvalt imporditavast piimast ja imporditavatest piimapõhisest tootest järgmiste vormide hulgast:
1) «Milk-RM» kogumiskeskusesse, normaliseerimiskeskusesse, kuumtöötlus- või töötlemisettevõttesse vastuvõtmiseks ettenähtud toorpiima puhul;
2) «Milk-RMP» toorpiimatoodete puhul;
3) «Milk-HTB» kuumtöödeldud piima, kuumtöödeldud piimapõhiste toodete ja kuumtöödeldud piimast valmistatud piimapõhiste toodete puhul, mis pärinevad ühendusevälisest riigist või selle piirkonnast, kus puudub suu- ja sõrataudi ohtu;
4) «Milk-HTC» kuumtöödeldud piima, kuumtöödeldud piimapõhiste toodete ja kuumtöödeldud piimast valmistatud piimapõhiste toodete puhul, mis pärinevad ühendusevälisest riigist, kus on suu- ja sõrataudi oht.

(2) Imporditava kuumtöödeldud piima, kuumtöödeldud piimapõhiste toodete ja kuumtöödeldud piimast valmistatud piimapõhiste toodete puhul, mis pärinevad ühendusevälisest riigist, kus suu- ja sõrataudi oht on möödunud, võib kasutada lõike 1 punktis 4 nimetatud sertifikaadi vormi.

(3) Tervisesertifikaat on täidetud komisjoni otsuse 2004/438/EÜ lisa II osas 1 toodud juhiste kohaselt.

(4) Nõukogu direktiivi 97/78/EMÜ artikli 12 lõikes 4 ja artiklis 13 toodud juhul on imporditava piima ja imporditavate piimapõhiste toodetega kaasas komisjoni otsuse 2004/438/EÜ lisa II osas 3 toodud näidise kohane tervisesertifikaat.

2. jagu
Imporditavate munade ja munatoodete veterinaarnõuded

§ 32. Imporditavate munade ja munatoodete päritoluriigi või selle piirkonna veterinaarnõuded

(1) Mune võib importida komisjoni otsuse 2003/812/EÜ, milles koostatakse loetelud nende kolmandate riikide kohta, millest liikmesriigid lubavad importida teatavaid nõukogu direktiivis 92/118/EMÜ käsitletud inimtoiduks ettenähtud tooteid (EÜT L 305, 22.11.2003, lk 17–21), lisa osas IV viidatud ühendusevälisest riigist või selle piirkonnast.

(2) Munatooteid võib importida komisjoni otsuse 2003/812/EÜ lisa osas V viidatud ja nimetatud ühendusevälisest riigist või selle piirkonnast.

§ 33. Imporditavate munade ja munatoodete päritoluettevõtte veterinaarnõuded

Mune ja munatooteid võib importida Euroopa Liidu asjakohases õigusaktis nimetatud ettevõttest.

§ 34. Imporditavate munade ja munatoodete veterinaarnõuded

Imporditavad munad peavad olema nõukogu otsuses 94/371/EÜ, milles sätestatakse teatavat liiki munade turuleviimise terviseohutuse erinõuded (EÜT L 168, 02.07.1994, lk 34–35), ja komisjoni määruses (EÜ) nr 1688/2005, millega rakendatakse Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrust (EÜ) nr 853/2004 salmonelloosiga seotud lisatagatiste osas, mis on ette nähtud teatavate Soome ja Rootsi saadetavate liha- ja munapartiide puhul (ELT L 271, 15.10.2005, lk 17–28), sätestatud nõuete kohased.

§ 35. Imporditavate munade ja munatoodetega kaasasoleva tervisesertifikaadi veterinaarnõuded

(1) Imporditavate munadega on kaasas tervisesertifikaat, mis tõendab, et munad on nõukogu otsuses 94/371/EÜ ja komisjoni määruses (EÜ) nr 1688/2005 sätestatud nõuete kohased.

(2) Imporditavate munatoodetega on kaasas komisjoni otsuse 97/38/EÜ, millega määratakse kindlaks terviseohutuse erinõuded inimtoiduks ettenähtud munatoodete importimisel (EÜT L 14, 17.01.1997, lk 61–64), lisas toodud näidise kohane tervisesertifikaat.

3. jagu
Imporditavate kalandustoodete veterinaarnõuded

§ 36. Imporditavate kalandustoodete päritoluriigi veterinaarnõuded

(1) Kalandustooteid, välja arvatud akvakultuurtooteid, võib importida komisjoni otsuse 97/296/EÜ, milles koostatakse loetelu kolmandate riikide kohta, millest on lubatud importida inimtoiduks ettenähtud kalatooteid (EÜT L 122, 14.05.1997, lk 21–23), lisas nimetatud ühendusevälisest riigist. Imporditavad kalandustooted peavad olema Euroopa Liidu asjakohases õigusaktis päritoluriigist importimise kohta sätestatud nõuete kohased.

(2) Akvakultuurtooteid võib importida komisjoni otsuse 97/296/EÜ lisas ja komisjoni otsuse 2004/432/EÜ, kolmandate riikide jääke käsitlevate kavade ajutise tunnustamise kohta vastavalt nõukogu direktiivile 96/23/EÜ (EÜT L 51, 24.02.2000, lk 30–36), lisas nimetatud ühendusevälisest riigist.

§ 37. Imporditavate kalandustoodete päritoluettevõtte veterinaarnõuded

Kalandustooteid võib importida komisjoni otsuse 97/296/EÜ lisa osas 1 nimetatud riigi puhul Euroopa Komisjoni koostatud loetelus olevast ettevõttest ning lisa osas 2 nimetatud riigi puhul Veterinaar- ja Toiduameti koostatud loetelus olevast ettevõttest.

§ 38. Imporditavate kalandustoodetega kaasasoleva tervisesertifikaadi veterinaarnõuded

(1) Imporditavate kalandustoodetega on kaasas Euroopa Liidu asjakohases õigusaktis toodud näidise kohane tervisesertifikaat.

(2) Kui lõikes 1 nimetatud asjakohast õigusakti ei ole kehtestatud, peavad olema täidetud järgmised nõuded:
1) imporditavad kalandustooted pärinevad ettevõttest, mille üle teostab järelevalvet päritoluriigi pädev asutus;
2) imporditavate kalandustoodetega on kaasas komisjoni otsuse 95/328/EÜ, millega kehtestatakse veterinaarsertifikaat eriotsusega veel hõlmamata kolmandatest riikidest pärit kalatoodete kohta (EÜT L 191, 12.08.1995, lk 32–35), lisas toodud näidise kohane tervisesertifikaat.

4. jagu
Imporditavate okasnahksete, mantelloomade, meritigude ja kahepoolmeliste molluskite veterinaarnõuded

§ 39. Imporditavate okasnahksete, mantelloomade, meritigude ja kahepoolmeliste molluskite päritoluriigi veterinaarnõuded

Okasnahkseid, mantelloomi, meritigusid ja kahepoolmelisi molluskeid võib importida komisjoni otsuse 97/20/EÜ, millega kehtestatakse loetelu kolmandate riikide kohta, mis täidavad kahepoolmeliste karploomade, okasnahksete, mantelloomade ja meritigude tootmise ja turuleviimise vastavustingimusi (EÜT L 6, 10.01.1997, lk 46–47), lisas nimetatud ühendusevälisest riigist. Imporditavad okasnahksed, mantelloomad ja meriteod ning kahepoolmelised molluskid peavad olema Euroopa Liidu asjakohases õigusaktis päritoluriigist importimise kohta sätestatud nõuete kohased.

§ 40. Imporditavate okasnahksete, mantelloomade, meritigude ja kahepoolmeliste molluskite päritoluettevõtte veterinaarnõuded

Okasnahkseid, mantelloomi, meritigusid ja kahepoolmelisi molluskeid võib importida Euroopa Liidu asjakohases õigusaktis nimetatud piirkonnast ja ettevõttest.

§ 41. Imporditavate okasnahksete, mantelloomade, meritigude ja kahepoolmeliste molluskitega kaasasoleva tervisesertifikaadi veterinaarnõuded

(1) Imporditavate okasnahksete, mantelloomade, meritigude ja kahepoolmeliste molluskitega on kaasas Euroopa Liidu asjakohases õigusaktis toodud näidise kohane tervisesertifikaat.

(2) Kui Euroopa Liit ei ole lõikes 1 nimetatud asjakohast õigusakti kehtestanud, on imporditavad okasnahksed, mantelloomad, meriteod ja kahepoolmelised molluskid kogutud tunnustatud tootmisalalt, mille üle teostab järelevalvet päritoluriigi pädev asutus ning nendega on kaasas komisjoni otsuse 96/333/EÜ, millega kehtestatakse veterinaarsertifikaat elusate kahepoolmeliste karploomade, okasnahksete, mantelloomade ja meritigude jaoks, mis on pärit eraldi otsusega hõlmamata kolmandatest riikidest (EÜT L 127, 25.05.1996, lk 33–38), lisas I toodud näidise kohane tervisesertifikaat.

(3) Kui Euroopa Liit ei ole lõikes 1 nimetatud asjakohast õigusakti kehtestanud, on imporditavad okasnahksed, mantelloomad, meriteod ja kahepoolmelised molluskid, mida puhastatakse tunnustatud puhastuskeskuses või mis kantakse üle tunnustatud ülekandealas või mida toodetakse tunnustatud ettevõttes, kogutud tunnustatud tootmisalalt, mille üle teostab järelevalvet päritoluriigi pädev asutus, ning nendega on kaasas komisjoni otsuse 96/333/EÜ lisas II toodud näidise kohane tervisesertifikaat.

(4) Töödeldud okasnahksete, mantelloomade, meritigude ja kahepoolmeliste molluskite importimisel on saadetisega kaasas § 38 lõikes 1 nimetatud tervisesertifikaat.

5. jagu
Imporditava värske liha veterinaarnõuded

§ 42. Imporditava värske liha päritoluriigi ja -ettevõtte veterinaarnõuded

Värsket liha võib importida nõukogu otsuses 79/542/EÜ nimetatud ühendusevälisest riigist ja Euroopa Liidu asjakohases õigusaktis nimetatud ettevõttest.

§ 43. Imporditava värske liha veterinaarnõuded

Imporditavat värsket sealiha ja kabjaliste liha on kontrollitud keeritsusside suhtes (Trichinella spiralis) komisjoni määruse (EÜ) nr 2075/2005, millega kehtestatakse erieeskirjad liha ametlikuks kontrollimiseks keeritsusside (Trichinella) suhtes (EÜT L 338, 22.12.2005, lk 60–82), nõuete kohaselt.

§ 44. Imporditava värske lihaga kaasasoleva veterinaarsertifikaadi veterinaarnõuded

Imporditava värske lihaga on kaasas nõukogu otsuse 79/542/EMÜ lisas toodud näidise kohane veterinaarsertifikaat.

6. jagu
Imporditava värske ulukiliha ja farmis peetud silerinnaliste lindude värske liha veterinaarnõuded

§ 45. Imporditava värske ulukiliha ja farmis peetud silerinnaliste lindude värske liha päritoluriigi või selle piirkonna ja päritoluettevõtte veterinaarnõuded

(1) Värsket ulukiliha võib importida komisjoni otsuses 94/86/EÜ, milles esitatakse esialgne kolmandate riikide loetelu, millest liikmesriigid lubavad importida jahiulukiliha (EÜT L 044, 17.02.1994, lk 33–34), nimetatud ühendusevälisest riigist või selle piirkonnast.

(2) Komisjoni otsuses 94/86/EÜ loetlemata kabiloomaliste ja hobuslaste värsket liha võib importida nõukogu otsuses 79/542/EÜ nimetatud ühendusevälisest riigist või selle piirkonnast.

(3) Farmis peetud silerinnaliste lindude värsket liha võib importida komisjoni otsuses 94/85/EÜ, milles esitatakse kolmandate riikide loetelu, millest liikmesriigid lubavad importida värsket linnuliha (EÜT L 258, 12.10.2000, lk 49–56), nimetatud ühendusevälisest riigist või selle piirkonnast.

(4) Värsket ulukiliha ja farmis peetud silerinnaliste lindude värsket liha võib importida Euroopa Liidu asjakohases õigusaktis nimetatud ettevõttest.

§ 46. Imporditava värske ulukiliha ja farmis peetud silerinnaliste lindude värske liha veterinaarnõuded

(1) Värsket ulukiliha võib importida komisjoni otsuses 2000/585/EÜ, millega nähakse ette loomade ja inimeste terviseohutuse nõuded ning veterinaarsertifikaadid looduslike ulukite ja tehistingimustes peetavate ulukite liha ja küülikuliha importimiseks kolmandatest riikidest ning tunnistatakse kehtetuks komisjoni otsused 97/217/EÜ, 97/218/EÜ, 97/219/EÜ ja 97/220/EÜ (EÜT L 251, 06.10.2000, lk 1–38), sätestatud nõuete kohaselt.

(2) Farmis peetud silerinnaliste lindude värsket liha võib importida komisjoni otsuses 2000/609/EÜ, milles sätestatakse loomade ja inimeste terviseohutuse nõuded ja veterinaarsertifikaadid tehistingimustes peetavate silerinnaliste lindude liha importimiseks ning muudetakse otsust 94/85/EÜ, millega koostatakse nende kolmandate riikide loetelu, kust liikmesriigid lubavad importida värsket linnuliha (EÜT L 258, 12.10.2000, lk 49–56) sätestatud nõuete kohaselt. Liha on kontrollitud nõukogu direktiivis 96/23/EÜ, millega nähakse ette teatavate ainete ja nende jääkide kontrollimise meetmed elusloomades ja loomsetes toodetes ning tunnistatakse kehtetuks direktiivid 85/358/EMÜ ja 86/469/EMÜ ning otsused 89/187/EMÜ ja 91/664/EMÜ (EÜT L 125, 23.05.1996, lk 10–32), sätestatud nõuete kohaselt.

(3) Keeritsusside infektsiooni suhtes vastuvõtlikelt liikidelt pärinevat imporditavat värsket ulukiliha on uuritud keeritsusside (Trichinella spiralis) esinemise suhtes komisjoni määruse (EÜ) nr 2075/2005 nõuete kohaselt.

§ 47. Imporditava värske ulukilihaga ja farmis peetud silerinnaliste lindude värske lihaga kaasasoleva veterinaarsertifikaadi veterinaarnõuded

(1) Imporditava värske ulukilihaga on kaasas komisjoni otsuses 2000/585/EÜ toodud näidise kohane veterinaarsertifikaat.

(2) Komisjoni otsuses 2000/585/EÜ loetlemata kabiloomaliste ja hobuslaste värsket liha võib importida nõukogu otsuses 79/542/EÜ toodud näidise kohase veterinaarsertifikaadi alusel.

(3) Imporditava farmis peetud silerinnaliste lindude värske lihaga on kaasas komisjoni otsuse 2000/609/EÜ lisas toodud näidise kohane veterinaarsertifikaat.

7. jagu
Imporditava värske linnuliha veterinaarnõuded

§ 48. Imporditava värske linnuliha päritoluriigi või selle piirkonna ja päritoluettevõtte veterinaarnõuded

Värsket linnuliha võib importida komisjoni otsuses 94/85/EÜ nimetatud ühendusevälisest riigist või selle piirkonnast ja Euroopa Liidu asjakohases õigusaktis nimetatud ettevõttest.

§ 49. Imporditava värske linnuliha veterinaarnõuded

Imporditav värske linnuliha peab olema Euroopa Liidu asjakohase õigusaktiga selle linnuliha liigi kohta kehtestatud nõuete kohane ja seda on kontrollitud nõukogu direktiivis 96/23/EÜ sätestatud nõuete kohaselt.

§ 50. Imporditava värske linnulihaga kaasasoleva veterinaarsertifikaadi veterinaarnõuded

Imporditava värske linnulihaga on kaasas komisjoni otsuses 94/984/EÜ, milles sätestatakse loomatervishoiu nõuded ja veterinaarsertifikaadid värske linnuliha impordiks kolmandatest riikidest (EÜT L 378, 31.12.1994 lk 11–16), toodud näidise kohane veterinaarsertifikaat.

8. jagu
Imporditava lihatoote veterinaarnõuded

§ 51. Imporditava lihatoote päritoluriigi ja -ettevõtte veterinaarnõuded

Lihatoodet võib importida komisjoni otsuse 2005/432/EÜ, milles sätestatakse loomade ja inimeste terviseohutuse nõuded ning näidissertifikaadid inimtoiduks ettenähtud lihatoodete impordiks kolmandatest riikidest ning tunnistatakse kehtetuks otsused 97/41/EÜ, 97/221/EÜ ja 97/222/EÜ (ELT L 151, 14.06.2005 lk 3–18), lisa II osas 1, 2 või 3 nimetatud ühendusevälisest riigist või selle piirkonnast ja Euroopa Liidu asjakohases õigusaktis nimetatud ettevõttest.

§ 52. Imporditava lihatootega kaasasoleva veterinaarsertifikaadi veterinaarnõuded

Imporditava lihatootega on kaasas komisjoni otsuse 2005/432/EÜ lisas III toodud näidise kohane veterinaarsertifikaat.

9. jagu
Imporditava lihavalmistise veterinaarnõuded

§ 53. Imporditava lihavalmistise päritoluriigi ja -ettevõtte veterinaarnõuded

Lihavalmistist võib importida nõukogu otsuses 79/542/EÜ nimetatud ühendusevälisest riigist ja Euroopa Liidu asjakohases õigusaktis nimetatud ettevõttest.

§ 54. Imporditava lihavalmistisega kaasasoleva veterinaarsertifikaadi veterinaarnõuded

Imporditava lihavalmistisega on kaasas komisjoni otsuses 2000/572/EÜ, milles sätestatakse loomade ja inimeste terviseohutuse nõuded ja veterinaarsertifikaadid hakkliha ja lihavalmististe importimiseks kolmandatest riikidest ning tunnistatakse kehtetuks otsus 97/29/EÜ (EÜT L 240, 23.09.2000, lk 19–24), toodud näidise kohane veterinaarsertifikaat.

10. jagu
Imporditava värske hakkliha veterinaarnõuded

§ 55. Imporditava värske hakkliha päritoluriigi ja -ettevõtte veterinaarnõuded

Värsket hakkliha võib importida nõukogu otsuses 79/542/EÜ nimetatud ühendusevälisest riigist ja Euroopa Liidu asjakohases õigusaktis nimetatud ettevõttest.

§ 56. Imporditava värske hakklihaga kaasasoleva veterinaarsertifikaadi veterinaarnõuded

Imporditava värske hakklihaga on kaasas komisjoni otsuses 2000/572/EÜ toodud näidise kohane veterinaarsertifikaat.

11. jagu
Imporditava muu loomse toidu veterinaarnõuded

§ 57. Imporditava mee ja mesilasema piima päritoluriigi või selle piirkonna veterinaarnõuded

Mett ja mesilasema piima võib importida komisjoni otsuse 2003/812/EÜ lisa osas IX viidatud ühendusevälisest riigist või selle piirkonnast.

§ 58. Imporditava mee ja mesilasema piimaga kaasasoleva tervisesertifikaadi veterinaarnõuded

Imporditava mee ja mesilasema piimaga on kaasas tervisesertifikaat, mis tõendab, et mesi ja mesilasema piim on komisjoni otsuses 2003/812/EÜ sätestatud nõuete kohased.

§ 59. Imporditavate tigude päritoluriigi veterinaarnõuded

Tigusid võib importida komisjoni otsuse 97/296/EÜ lisades I ja II ning komisjoni otsuse 2003/812/EÜ lisa VI osas viidatud ühendusevälisest riigist.

§ 60. Imporditavate tigudega kaasasoleva tervisesertifikaadi veterinaarnõuded

Imporditavate tigudega on kaasas komisjoni määruse (EÜ) nr 2074/2005, millega sätestatakse rakendusmeetmed Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruses (EÜ) nr 853/2004 käsitletud teatavate toodete ja Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrustes (EÜ) nr 854/2004 ja (EÜ) nr 882/2004 käsitletud ametlike kontrollide suhtes, sätestatakse erandid Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrusest (EÜ) nr 852/2004 ning muudetakse määruseid (EÜ) nr 853/2004 ja (EÜ) nr 854/2004 (EÜT L 338, 22.12.2005 lk 27–59), lisa VI liite I osas B toodud näidise kohane tervisesertifikaat.

§ 61. Imporditavate konnakoibade päritoluriigi veterinaarnõuded

Konnakoibi võib importida komisjoni otsuse 97/296/EÜ lisades I ja II ning komisjoni otsuse 2003/812/EÜ lisa osas VII viidatud ühendusevälisest riigist.

§ 62. Imporditavate konnakoibadega kaasasoleva tervisesertifikaadi veterinaarnõuded

Imporditavate konnakoibadega on kaasas komisjoni määruse (EÜ) nr 2074/2005 lisa VI liite I osas A toodud näidise kohane tervisesertifikaat.

§ 63. Imporditava toiduks mõeldud kollageeni ja selle valmistamiseks kasutatava imporditava tooraine päritoluriigi või selle piirkonna veterinaarnõuded

Toiduks mõeldud kollageeni ja selle valmistamiseks kasutatavat toorainet võib importida komisjoni otsuse 2003/812/EÜ lisa osas VIII viidatud ja nimetatud ühendusevälisest riigist või selle piirkonnast.

§ 64. Imporditava toiduks mõeldud kollageeniga ja selle valmistamiseks kasutatava imporditava toorainega kaasasoleva tervisesertifikaadi veterinaarnõuded

(1) Imporditava toiduks mõeldud kollageeniga on kaasas komisjoni määruse (EÜ) nr 2074/2005 lisa VI liite III osas A toodud näidise kohane tervisesertifikaat.

(2) Imporditava toiduks mõeldud kollageeni valmistamiseks kasutatava toorainega on kaasas komisjoni määruse (EÜ) nr 2074/2005 lisa VI liite III osas B toodud nõuete kohane tervisesertifikaat.

§ 65. Imporditava toiduželatiini ja selle valmistamiseks kasutatava imporditava tooraine päritoluriigi või selle piirkonna ja päritoluettevõtte veterinaarnõuded

(1) Toiduželatiini võib importida komisjoni otsuse 2003/812/EÜ lisa osas VIII nimetatud ühendusevälisest riigist või selle piirkonnast.

(2) Toiduželatiini valmistamiseks kasutatavat toorainet võib importida komisjoni otsuse 2001/556/EÜ, millega koostatakse nende kolmandates riikides asuvate asutuste ajutised loetelud, millest liikmesriigid lubavad importida inimtoiduks ettenähtud želatiini (EÜT L 200, 25.07.2001, lk 23–27), lisas nimetatud ettevõttest.

§ 66. Imporditava želatiiniga kaasasoleva tervisesertifikaadi veterinaarnõuded

Imporditava toiduželatiiniga ja selle valmistamiseks kasutatava imporditava toorainega on kaasas komisjoni määruse (EÜ) nr 2074/2005 lisa VI liite II osades A ja B toodud näidise kohane tervisesertifikaat.

§ 67. Imporditavate toiduks mõeldud loomasoolte päritoluriigi ja päritoluettevõtte veterinaarnõuded

Toiduks mõeldud loomasooli võib importida komisjoni otsuse 1999/120/EÜ, millega koostatakse ajutised loetelud nendest kolmandates riikides asuvatest ettevõtetest, millest liikmesriigid lubavad importida loomasooli (EÜT L 36, 10.02.1999, lk 21–47), lisas nimetatud ühendusevälisest riigist ja ettevõttest.

§ 68. Imporditavate toiduks mõeldud loomasooltega kaasasoleva tervisesertifikaadi veterinaarnõuded

(1) Imporditavate toiduks mõeldud loomasooltega on kaasas komisjoni otsuse 2003/779/EÜ, millega sätestatakse loomatervishoiunõuded ja veterinaarsertifikaadid loomasoolte impordil kolmandatest riikidest (ELT L 285, 01.11.2003, lk 38–41), lisa I osas A toodud näidise kohane tervisesertifikaat.

(2) Nõukogu direktiivi 97/78/EÜ artikli 12 lõikes 4 ja artiklis 13 toodud juhul on imporditavate toiduks mõeldud loomasooltega kaasas komisjoni otsuse 2003/779/EÜ lisa I osas B toodud näidise kohane tervisesertifikaat.

§ 69. Imporditavate toiduks mõeldud kontide ja kontidest valmistatud toodete, sarvede ja sarvedest valmistatud toodete, kapjade ja sõrgade ning kapjadest ja sõrgadest valmistatud toodete ja nendega kaasasoleva tervisesertifikaadi veterinaarnõuded

(1) Imporditavad toiduks mõeldud kondid ja kontidest valmistatud tooted, välja arvatud kondijahu, sarved ja sarvedest valmistatud tooted, välja arvatud sarvejahu, kabjad ja sõrad ning kapjadest ja sõrgadest valmistatud tooted, välja arvatud kabja- ja sõrajahu, on nõukogu direktiivi 92/118/EMÜ, millega sätestatakse selliste toodete ühendusesisest kaubandust ja ühendusse importimist reguleerivad loomade ja inimeste tervishoiunõuded, mille suhtes ei kohaldata direktiivi 89/662/EMÜ lisa A peatükis I ja patogeenide puhul direktiivis 90/425/EMÜ osutatud ühenduse erieeskirjades sätestatud nõudeid (EÜT L 62, 15.03.1993, lk 49–68), lisa I peatüki 5 punktis 3 toodud nõuete kohased.

(2) Imporditavate toiduks mõeldud kontide ja kontidest valmistatud toodetega, välja arvatud kondijahuga, sarvede ja sarvedest valmistatud toodetega, välja arvatud sarvejahuga, kapjade ja sõrgade ning kapjadest ja sõrgadest valmistatud toodetega, välja arvatud kabja- ja sõrajahuga, on kaasas tervisesertifikaat, mis tõendab, et nimetatud loomsed saadused on nõukogu direktiivi 92/118/EMÜ lisa I peatüki 5 punktis 3 sätestatud nõuete kohased.

§ 70. Imporditava toiduks mõeldud töödeldud loomse valgu ja sellega kaasasoleva tervisesertifikaadi veterinaarnõuded

(1) Imporditav toiduks mõeldud töödeldud loomne valk peab olema nõukogu direktiivi 92/118/EMÜ lisa I peatükis 6 toodud nõuete kohane.

(2) Imporditava toiduks mõeldud töödeldud loomse valguga on kaasas tervisesertifikaat, mis tõendab, et töödeldud loomne valk on nõukogu direktiivi 92/118/EMÜ lisa I peatükis 6 toodud nõuete kohane.

§ 71. Imporditava toiduks mõeldud vere ja veretoote veterinaarnõuded

(1) Imporditav toiduks mõeldud veri ja veretoode peavad olema nõukogu direktiivi 92/118/EMÜ lisa I peatüki 7 osas B toodud nõuete kohased.

(2) Imporditava toiduks mõeldud vere ja veretootega on kaasas tervisesertifikaat, mis tõendab, et töödeldud veri ja veretoode on nõukogu direktiivi 92/118/EMÜ lisa I peatüki 7 osas B toodud nõuete kohased.

5. peatükk
RAKENDUSSÄTE

§ 72. Määruse kehtetuks tunnistamine

Põllumajandusministri 19. oktoobri 2004. a määrus nr 167 «Imporditavate loomade ja loomsete saaduste veterinaarnõuded» (RTL 2004, 137, 2110; 2005, 48, 673) tunnistatakse kehtetuks.


1 nõukogu direktiiv 88/407/EMÜ, millega sätestatakse koduveiste sügavkülmutatud sperma ühendusesise kaubanduse ja impordi korral kohaldatavad loomatervishoiu nõuded (EÜT L 194, 22.07.1988, lk 10–23), muudetud direktiividega 90/425/EMÜ (EÜT L 224, 18.08.1990, lk 29–41), 93/60/EMÜ (EÜT L 186, 28.07.1993, lk 28–31), 2003/43/EÜ (EÜT L 143, 11.06.2003, lk 23–32); nõukogu direktiiv 89/556/EMÜ koduveiste embrüote ühendusesisese kaubanduse ja nende kolmandatest riikidest impordi loomatervishoiu nõuete kohta (EÜT L 302, 19.10.1989, lk 1–11), muudetud direktiividega 90/425/EMÜ (EÜT L 224, 18.08.1990, lk 29–41), 93/52/EMÜ (EÜT L 175, 19.07.1993, lk 21–22), 94/113/EÜ (EÜT L 53, 24.02.1994, lk 23–25); nõukogu direktiiv 90/426/EMÜ hobuslaste liikumist ja kolmandatest riikidest importimist reguleerivate loomatervishoiunõuete kohta (EÜT L 224, 18.08.1990, lk 42–54), muudetud direktiividega 90/425/EMÜ (EÜT L 224, 18.08.1990, lk 29–41), 91/496/EMÜ (EÜT L 268, 24.09.1991, lk 56–68), 92/130/EMÜ (EÜT L 047, 22.02.1992, lk 26–29), 92/36/EMÜ (EÜT L 157, 10.06.1992, lk 28–29), 2001/298/EMÜ (EÜT L 102, 12.04.2001, lk 63–68), 2002/160/EÜ (EÜT L 53, 23.02.2002, lk 37–42); nõukogu direktiiv 90/429/EMÜ, millega sätestatakse kodusigade sperma ühendusesisese kaubanduse ja impordi korral kohaldatavad loomatervishoiu nõuded (EÜT L 224, 18.08.1990, lk 62–72), muudetud direktiiviga 2000/39/EÜ (EÜT L 13, 19.01.2000, lk 21); nõukogu direktiiv 90/539/EMÜ kodulindude ja haudemunade ühendusesisest kaubandust ning kolmandatest riikidest importimist reguleerivate loomatervishoiunõuete kohta (EÜT L 303, 31.10.1990, lk 6–28), muudetud direktiividega 91/494/EMÜ (EÜT L 268, 24.09.1991, lk 35–40), 91/496/EMÜ (EÜT L 268, 24.09.1991, lk 56–68), 92/369/EMÜ (EÜT L 195, 14.07.1992, lk 25–26), 92/65/EMÜ (EÜT L 268, 14.09.1992, lk 54–72), 93/120/EÜ (EÜT L 340, 31.12.1993, lk 35–38), 1999/90/EÜ (EÜT L 300, 23.11.1999, lk 19–21), 2000/505/EÜ (EÜT L 201, 09.08.2000, lk 8–10), 2001/867/EÜ (EÜT L 323, 07.12.2001, lk 29–36); nõukogu direktiiv 91/67/EMÜ, mis käsitleb loomatervishoiunõudeid akvakultuurloomade ja -toodete turuleviimise suhtes (EÜT L 046, 19.02.1991, lk 1–18), muudetud direktiividega 93/54/EMÜ (EÜT L 175, 19.07.1993, lk 34–37), 95/22/EÜ (EÜT L 243, 11.10.1995, lk 1–6), 95/70/EÜ (EÜT L 332, 30.12.1995, lk 33–39), 97/79/EÜ (EÜT L 24, 30.01.1998, lk 31–32), 98/45/EÜ (EÜT L 189, 03.07.1998, lk 12–13); nõukogu direktiiv 91/494/EMÜ loomatervishoiunõuete kohta, millega reguleeritakse värske kodulinnuliha ühendusesisest kaubandust ja importi kolmandatest riikidest (EÜT L 268, 24.09.1991, lk 35–40), muudetud direktiividega 92/116/EMÜ (EÜT L 62, 15.03.1993, lk 1–37), 93/121/EÜ (EÜT L 340, 31.12.1993, lk 39–40), 1999/89/EÜ (EÜT L 300, 23.11.1999, lk 17–18); nõukogu direktiiv 92/65/EÜ, milles sätestatakse loomatervishoiu nõuded ühendusesiseseks kauplemiseks loomade, sperma, munarakkude ja embrüotega, mille suhtes ei kohaldata direktiivi 90/425/EMÜ A (I) lisas osutatud ühenduse erieeskirjades sätestatud loomatervishoiu nõudeid, ning nende impordiks ühendusse (EÜT L 268, 14.09.1992, lk 54–72), muudetud direktiividega 95/176/EÜ (EÜT L 117, 24.05.1995, lk 23–29), 2001/298/EÜ (EÜT L 102, 12.04.2001, lk 63–68), 1282/2002/EÜ (EÜT L 187, 16.07.2002, lk 3–12), 1398/2003/EÜ (EÜT L 198, 06.08.2003, lk 3–6); nõukogu direktiiv 92/118/EMÜ, millega sätestatakse selliste toodete ühendusesisest kaubandust ja ühendusse importimist reguleerivad loomade ja inimeste tervishoiunõuded, mille suhtes ei kohaldata direktiivi 89/662/EMÜ A lisa I peatükis ja patogeenide puhul direktiivis 90/425/EMÜ osutatud ühenduse erieeskirjades sätestatud nõudeid (EÜT L 62, 15.03.1994, lk 49–68), muudetud direktiividega 94/466/EÜ (EÜT L 190, 26.07.1994, lk 26–27), 94/723/EÜ (EÜT L 288, 09.11.1994, lk 48–50), 95/338/EÜ (EÜT L 200, 24.08.1995, lk 35), 95/339/EÜ (EÜT L 200, 24.08.1995, lk 36–38), 96/103/EÜ (EÜT L 024, 31.01.1996, lk 28–30), 96/340/EÜ (EÜT L 129, 30.05.1996, lk 35–43), 96/405/EÜ (EÜT L 165, 04.07.1996, lk 40–42), 96/90/EÜ (EÜT L 13, 16.01.1997, lk 24–25), 97/79/EÜ (EÜT L 24, 30.01.1998, lk 31–32), 1999/724/EÜ (EÜT L 290, 12.11.1999, lk 32–40), 2002/33/EÜ (ELT L 315, 19.11.2002, lk 14–15), 2003/721/EÜ (ELT L 260, 11.10.2003, lk 21–31); nõukogu direktiiv 2002/99/EÜ, milles sätestatakse inimtoiduks ettenähtud loomsete saaduste tootmist, töötlemist, turustamist ja ühendusse toomist reguleerivad loomatervishoiu eeskirjad (EÜT L 18, 23.01.2003, lk 11–20); nõukogu direktiiv 2004/68/EÜ, millega kehtestatakse loomatervishoiu eeskirjad teatavate elusate kabiloomade impordile ühendusse ja transiidile ühenduse kaudu, muudetakse direktiive 90/426/EMÜ ja 92/65/EMÜ ja tunnistatakse kehtetuks direktiiv 72/462/EMÜ (EÜT L 226, 25.06.2004, lk 128–143.

Minister Ester TUIKSOO

Kantsler Ants NOOT

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json