Teksti suurus:

Eri käitlemisvaldkondades tunnustamisele kuuluvate käitlemisettevõtete liikide loetelu ja nende tunnustamise menetluse kord

Väljaandja:Vabariigi Valitsus
Akti liik:määrus
Teksti liik:terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:01.07.2005
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:30.06.2006
Avaldamismärge:

Eri käitlemisvaldkondades tunnustamisele kuuluvate käitlemisettevõtete liikide loetelu ja nende tunnustamise menetluse kord
[RT I 2002, 28, 164 - jõust. 25.03.2002]

Vastu võetud 30.12.1999 nr 444
RT I 2000, 2, 14
jõustumine 13.01.2000

Muudetud järgmiste määrustega (kuupäev, number, avaldamine Riigi Teatajas, jõustumise aeg):
19. 03. 2002 nr 100 ( RT I 2002, 28, 164) 25. 03. 2002
17. 12. 2002 nr 419 ( RT I 2002, 103, 607) 22. 12. 2002
16.06.2005 nr 137 ( RT I 2005, 35, 275) 1.07.2005

 

Määrus kehtestatakse « Toiduseaduse» (RT I 1999, 30, 415; 2002, 13, 81) § 9 lõike 3 alusel.

[RT I 2002, 28, 164 – jõust. 25. 03. 2002]

 

§ 1. Üldsätted

(1) Käitleja peab esitama taotluse käitlemisettevõtte tunnustamiseks enne käitlemise alustamist. Käitlemisettevõte tunnustatakse käitlemisvaldkondade kaupa ning kindla toidutoorme- või toidugrupi käitlemiseks. Käitlemisettevõte tunnustatakse tervikuna või osade kaupa, kui need osad asuvad eraldi või käitlemisettevõtte osades toimub käitlemine erinevates käitlemisvaldkondades.

(2) «Toiduseaduse» § 63 lõike 1 alusel peab 1. jaanuaril 2000. a tegutseva, Tervisekaitseinspektsiooni või Veterinaar- ja Toiduameti järelevalve all oleva (tunnustatud) ning «Toiduseaduse» alusel vastava käitlemisettevõtte kohta kehtestatud nõuetele tunnustamisele kuuluva käitlemisettevõtte tunnustamise taotlus olema esitatud hiljemalt 1. jaanuariks 2003. a.

[RT I 2002, 103, 607 – jõust. 22. 12. 2002

§ 2. Eri käitlemisvaldkondades tunnustamisele kuuluvate käitlemisettevõtete liikide loetelu ning taotlus käitlemisettevõtte tunnustamiseks

[RT I 2002, 28, 164 – jõust. 25. 03. 2002]

(1) Käitleja peab esitama Veterinaar- ja Toiduametile kirjaliku taotluse käitlemisettevõtte tunnustamiseks järgmistes käitlemisvaldkondades ning järgmiste käitlemisettevõtete liikide puhul:
1) toidutoorme esmane töötlemine tapamajas ja farmiulukite tapmispaigas, munade pakkimiskeskuses, meepakkimiskeskuses, kus mee tootja pakendab mett, mis ei ole tootja enda toodetud või kus pakendatakse mett rohkem kui 4000 kg aastas; ettevõttes, kus toidutooret puhastatakse, sorteeritakse, kuivatatakse, jahutatakse, pakendatakse või töödeldakse muul sarnasel, toidutoorme esialgset kuju ja esialgseid omadusi mittemuutval viisil (välja arvatud juhul, kui käitlemisettevõte ei pea vastavalt «Toiduseaduse» § 8 lõikele 1 olema tunnustatud); ettevõttes, kus toidutooret kooritakse, tükeldatakse, riivitakse, jahvatatakse või töödeldakse muul sarnasel viisil; ning kalalaeval, kusjuures kala esmaseks töötlemiseks ei loeta püütud kala jahutamist;
2) toidu valmistamine või muul viisil töötlemine, sealhulgas pakendamine, toiduainetööstusettevõttes, samuti tehaslaeval, kus lisaks kala esmasele töötlemisele valmistatakse ka kalatooteid, ning teistes toidu valmistamise ettevõtetes, välja arvatud lõikes 4 nimetatud ettevõtted;
3) toidutoorme ja toidu vedamine toidutoorme- ja toiduveoettevõttes;
4) toidutoorme ja toidu ladustamine ladustamisettevõttes, sealhulgas hulgikaubandusettevõttes;
5) punktides 1 ja 2 nimetatud käitlemisvaldkondades liha ja lihatoodete käitlemine ettevõttes, mis on väikese võimsusega, vastavalt «Toiduseaduse» § 26 lõike 4 alusel kehtestatud liha ja lihatoodete käitlemise hügieenieeskirjades sätestatule, juhul kui nimetatud ettevõttes käideldud liha ja lihatooteid soovitakse välja vedada.

(2) Taotlus esitatakse käitlemisettevõtte asukohajärgsele Veterinaar- ja Toiduameti kohalikule asutusele järgmiste käitlemisettevõtete tunnustamise taotlemise korral:
1) (Kehtetu – RT I 2002, 28, 164 – jõust. 25. 03. 2002)

2) lõike 1 punktides 1 ja 2 nimetatud käitlemisvaldkondades liha- ja lihatooteid käitlev ettevõte, mis on väikese võimsusega, vastavalt «Toiduseaduse» paragrahvi 26 lõike 4 alusel kehtestatud liha ja lihatoodete käitlemise hügieenieeskirjades sätestatule.

(3) (Kehtetu – RT I 2002, 28, 164 – jõust. 25. 03. 2002)

(4) Käitleja peab esitama käitlemisettevõtte asukohajärgsele Tervisekaitseinspektsiooni kohalikule asutusele kirjaliku taotluse käitlemisettevõtte tunnustamiseks järgmistes käitlemisvaldkondades:
1) jaekaubandus, sealhulgas jaekaubandusettevõte, kus toimub ka toidu valmistamine;
2) toitlustamine, sealhulgas toitlustusettevõte, kus valmistatud toitu turustatakse väljaspool vastavat käitlemisettevõtet.

(5) Taotlus peab sisaldama järgmisi andmeid:
1) käitleja ja käitlejat esindama õigustatud isiku nimi ning nende sidevahendite numbrid;
2) käitleja elu- või asukoht ja aadress;
3) käitlemisettevõtte või selle osa, mille tunnustamist taotletakse, asukoht ja aadress;
4) käitlemisettevõtte või selle osa, mille tunnustamist taotletakse, tegevuse korraldamise eest vastutava isiku või käitlemisettevõtte juhi nimi ja sidevahendite numbrid;
5) käitlemisvaldkond, kus tegutsemiseks tunnustamist taotletakse;
6) toidutoorme- või toidugruppide loetelu, mille käitlemiseks tunnustamist taotletakse.

(6) [Kehtetu – RT I 2002, 103, 607 – jõust. 22. 12. 2002]

[RT I 2002, 103, 607 – jõust. 22. 12. 2002]

§ 3. Taotlusele lisatavad andmed ja dokumendid

(1) Taotlusele lisatakse järgmised andmed ja dokumendid:
1)--2) (Kehtetud - RT I 2002, 28, 164 – jõust. 25. 03. 2002)

3) äriregistris registreerimata füüsilisest isikust ettevõtja puhul Maksu- ja Tolliameti maksu- ja tollikeskuse tõend ettevõtja registreerimise kohta «Maksumaksjate ja maksu kinnipidajate riiklikus registris»;
4) vastavalt käitlemisvaldkonnale lõigetes 2-5 loetletud andmed ja dokumendid.

(2) Tunnustamise taotlemisel toidutoorme esmase töötlemise ning toidu valmistamise valdkonnas peab käitleja käitlemisettevõtte kohta taotlusele lisama:
1) uus- või rekonstrueeritud ehitise puhul koopia ehitise kasutusloast, mille on kehtestatud korras väljastanud kohalik omavalitsus
2) asendiplaani koos vee- ja kanalisatsiooni välisvõrkude plaaniga, välja arvatud kala- ja tehaslaeva ning meepakkimiskeskuse puhul;
3) ruumide plaani koos seadmete ja sisseseade paigutuse ning vee- ja kanalisatsiooni sisevõrkude plaaniga, kusjuures veevõrgu plaanil näidatakse nummerdatult kõik veevõtukohad. Ruumide plaanil näidatakse ära toidutoorme, toidu, pakkematerjalide, jäätmete ning töötajate liikumisteed;
4) andmed käitlemisruumides kasutatud viimistlusmaterjalide kohta;
5) reguleeritava temperatuuri või õhu suhtelise niiskusega või reguleeritava temperatuuri ja õhu suhtelise niiskusega ruumide vastava reguleeritava parameetri arvväärtused;
6) käitlemisprotsessi tehnoloogilise skeemi koos toiduohutuse seisukohalt oluliste parameetritega ning tehnoloogia lühikirjelduse;
7) andmed projekteeritud ning planeeritava või tegeliku tootmis- või töötlemisvõimsuse kohta;
8) andmed käitlemisettevõtte ladude mahutavuse ja eeldatava toodangu mahu kohta;
9) käitlemisettevõttes kasutatava vee analüüsi katseprotokollid «Veeseaduse» (RT I 1994, 40, 655; 1996, 13, 241; 1998, 2, 47; 61, 987; 1999, 10, 155; 54, 583; 95, 843; 2001, 7, 19; 42, 234; 50, 283; 94, 577; 2002, 1, 1; 61, 375; 63, 387) § 13 lõike 2 alusel kehtestatud joogivee tavakontrolli käigus uuritavate näitajate kohta. Katseprotokollid peab olema väljastanud tunnustatud või akrediteeritud laboratoorium;

10) puhastamis- ja desinfitseerimisplaani, mis sisaldab andmeid seadmete ja ruumide puhastamiseks ning desinfitseerimiseks rakendatavate meetmete ja kasutatavate ainete kohta;
11) kahjuritõrjeplaani, mis sisaldab andmeid kahjurite tõrjeks rakendatavate meetmete kohta;
12) jäätmete kogumise, äravedamise ja kahjutustamise plaani, mis sisaldab andmeid jäätmete kogumiseks, äravedamiseks ja kahjutustamiseks rakendatavate meetmete kohta;
13) töötajate toiduhügieenikoolituse kava;
14) andmed toidutoorme ja toidu veoks kasutatavate veokite kohta ning veokite puhastamise korraldamise kirjelduse.

(3) Piimatöötlemisettevõtte puhul, mille tunnustamist taotletakse väikese võimsusega ettevõttena «Toiduseaduse» paragrahvi 26 lõike 4 alusel kehtestatud piima- ja piimapõhiste toodete käitlemise hügieenieeskirjade mõistes, tuleb täiendavalt lisada:
1) andmed, mis tõendavad, et käitlemisettevõte on väikese võimsusega ettevõte vastavalt käesolevas lõikes nimetatud hügieenieeskirjades sätestatule;
2) taotleja ettepanekud vastavates hügieenieeskirjades toodud nõuetest väikse võimsusega ettevõtte puhul võimaldatavate erisuste taotlemiseks.

(4) Tunnustamise taotlemise korral jaekaubanduse või toitlustamise valdkonnas, välja arvatud lõigetes 41 –43 nimetatud juhtudel, peab käitleja taotlusele käitlemisettevõtte kohta lisama:
1) uus- või rekonstrueeritud ehitise puhul koopia ehitise kasutusloast, mille on kehtestatud korras väljastanud kohalik omavalitsus. Renditavate pindade puhul ka andmed ruumide kasutamisõiguse kohta;
2) ruumide asetuse, suuruse, seadmete ja sisseseade paigutuse skeemi;
3) andmed käitlemisruumides kasutatud viimistlusmaterjalide kohta;
4) reguleeritava temperatuuri või õhu suhtelise niiskusega või reguleeritava temperatuuri ja õhu suhtelise niiskusega ruumide vastava reguleeritava parameetri arvväärtused;
5) veevarustuse ja kanalisatsiooni sisevõrkude plaani, selle puudumise korral veega varustamise ja heitvete ärajuhtimise skeemi või tingimuste kirjelduse;
6) käitlemisel kasutatavate seadmete kirjelduse ja käitlemisprotsessi tehnoloogilise skeemi koos toiduohutuse seisukohalt oluliste parameetritega;
7) toitlustusettevõtte ja jaekaubandusettevõtte puhul, kus toimub ka toidu valmistamine, andmed suurima valmistada kavatsetava toidukoguse kohta;
8) käitlemisettevõttes kasutatava vee analüüsi katseprotokollid «Veeseaduse» § 13 lõike 2 alusel kehtestatud joogivee tavakontrolli käigus uuritavate näitajate kohta. Katseprotokollid peab olema väljastanud tunnustatud või akrediteeritud laboratoorium;
9) puhastamis- ja desinfitseerimisplaani, mis sisaldab andmeid eririietuse, seadmete ja ruumide puhastamiseks ning desinfitseerimiseks rakendatavate meetmete ja kasutatavate ainete kohta;
10) kahjuritõrjeplaani, mis sisaldab andmeid kahjurite tõrjeks rakendatavate meetmete kohta;
11) jäätmete kogumise ja äravedamise plaani, mis sisaldab andmeid jäätmete kogumiseks ja äravedamiseks rakendatavate meetmete kohta;
12) töötajate toiduhügieenikoolituse kava;
13) andmed toidutoorme ja toidu veoks kasutatavate veokite kohta ning veokite ja korduvkasutusega veopakendite puhastamise korraldamise kirjelduse.

(41) Teisaldatava või ajutise müügi- või toitlustuskoha, sealhulgas kodumajutuses toitlustamise korral, välja arvatud lõikes 42 nimetatud müügi- või toitlustuskoha, tunnustamise taotlusele peab käitleja lisama:
1) kasutatavate seadmete ja sisseseade paigutuse skeemi ja kirjelduse ning käitlemisprotsessi kirjelduse;
2) veega varustamise ja heitvete ärajuhtimise tingimuste kirjelduse;
3) käitlemisettevõttes kasutatava vee analüüsi katseprotokollid «Veeseaduse» § 13 lõike 2 alusel kehtestatud joogivee tavakontrolli käigus uuritavate näitajate kohta. Katseprotokollid peab olema väljastanud tunnustatud või akrediteeritud laboratoorium. Katseprotokolle ei esitata, kui kasutatakse üksnes tööstuslikult pakendatud joogivett ning kui ühisveevärgi kaudu saadavat joogivett ei kasutata kokkupuutes toidu või selle käitlemisvahenditega;
4) andmed seadmete ja ruumide puhastamise ning desinfitseerimise meetmete ja selleks kasutatavate ainete kohta;
5) andmed kahjuritõrjemeetmete kohta;
6) andmed jäätmete kogumise ja äravedamise meetmete kohta;
7) töötajate toiduhügieenikoolituse kava;
8) andmed toidutoorme ja toidu veokite kohta.

(42) Teisaldatava või ajutise müügikoha, kus müüakse üksnes puu- ja köögivilju või pakendatud jäätist või toatemperatuuril säilitatavat müügipakendisse pakendatud toitu, ning toitlustuskoha, kus müüakse üksnes karastus- või alkohoolseid jooke või kuumi jooke ning küpsiseid või maiustusi, tunnustamise taotlusele täiendavaid andmeid ja dokumente ei lisata.

(43) Tunnustamise taotlemise korral lasteasutuses, hoolekandeasutuses, koolis või lastele ettenähtud laagris toitlustamise valdkonnas peab käitleja taotlusele lisama:
1) käitlemisettevõttes kasutatava vee analüüsi katseprotokollid «Veeseaduse» § 13 lõike 2 alusel kehtestatud joogivee tavakontrolli käigus uuritavate näitajate kohta. Katseprotokollid peab olema väljastanud tunnustatud või akrediteeritud laboratoorium;
2) töötajate toiduhügieenikoolituse kava.

(5) Tunnustamise taotlemisel toidutoorme või toidu ladustamise valdkonnas peab käitleja käitlemisettevõtte kohta lisama:
1) uus- või rekonstrueeritud ehitise puhul koopia ehitise kasutusloast, mille on kehtestatud korras väljastanud kohalik omavalitsus
2) asendiplaani;
3) ruumide asetuse, suuruse ja seadmete paigutuse plaani. Ruumide plaanil näidatakse ära toidutoorme, toidu, pakkematerjalide, jäätmete ning töötajate liikumisteed;
4) andmed käitlemisruumides kasutatud viimistlusmaterjalide kohta;
5) reguleeritava temperatuuri või õhu suhtelise niiskusega või reguleeritava temperatuuri ja õhu suhtelise niiskusega ruumide vastava reguleeritava parameetri arvväärtused;
6) andmed ladude pindala ja eeldatavalt ladustatava toidutoorme või toidu koguste kohta toidutoorme- või toidugruppide kaupa;
7) vee- ja kanalisatsiooni sisevõrkude plaani või veega varustamise ja heitvete ärajuhtimise tingimuste kirjelduse;
8) käitlemisettevõttes kasutatava vee analüüsi katseprotokollid «Veeseaduse» (RT I 1994, 40, 655; 1996, 13, 241; 1998, 2, 47; 61, 987; 1999, 10, 155; 54, 583; 95, 843; 2001, 7, 19; 42, 234; 50, 283; 94, 577; 2002, 1, 1; 61, 375; 63, 387) § 13 lõike 2 alusel kehtestatud joogivee tavakontrolli käigus uuritavate näitajate kohta. Katseprotokollid peab olema väljastanud tunnustatud või akrediteeritud laboratoorium;

9) puhastamis- ja desinfitseerimisplaani, mis sisaldab andmeid seadmete ja ruumide puhastamiseks ning desinfitseerimiseks rakendatavate meetmete ja kasutatavate ainete kohta;
10) kahjuritõrjeplaani, mis sisaldab andmeid kahjurite tõrjeks rakendatavate meetmete kohta;
11) jäätmete kogumise, äravedamise ja kahjutustamise plaani, mis sisaldab andmeid jäätmete kogumiseks, äravedamiseks ja kahjutustamiseks rakendatavate meetmete kohta;
12) töötajate toiduhügieenikoolituse kava;
13) andmed toidutoorme ja toidu veoks kasutatavate veokite kohta ning veokite puhastamise korraldamise kirjelduse.

(51) Tunnustamise taotlemisel toidutoorme ja toidu vedamise valdkonnas peab käitleja taotlusele lisama:
1) kasutatavate veokite loetelu ja andmed nende kasutusotstarbe kohta;
2) mootorsõiduki registreerimistunnistuse koopia;
3) veokite puhastamis- ja desinfitseerimisplaani, mis sisaldab andmeid veokite puhastamiseks ning desinfitseerimiseks rakendatavate meetmete ja kasutatavate ainete kohta;
4) töötajate toiduhügieenikoolituse kava.

(52) Kui taotlus esitatakse tunnustatud käitlemisettevõtte tunnustamiseks uues käitlemisvaldkonnas või uue toidutoorme- või toidugrupi käitlemiseks, võib järelevalveasutuse nõusolekul jätta esitamata need lõigetes 2–51 loetletud andmed ja dokumendid, mis ei ole vajalikud taotluse osas otsuse tegemiseks.

(6) Järelevalveasutus, kellele taotlus esitati (edaspidi asjaomane järelevalveasutus), vaatab läbi esitatud taotluse, andmed ja dokumendid ning annab käitleja soovi korral talle selgitusi tunnustamisel vajalike nõuete täitmiseks. Vajaduse korral võib asjaomane järelevalveasutus nõuda tunnustamiseks vajalike andmete täpsustamist ja täiendamist.

[RT I 2005, 35, 275– jõust. 1.07.2005]

§ 4. Käitlemisettevõtte tunnustamise menetlus

(1) Käitlemisettevõtte tunnustamise menetluse läbiviimiseks kontrollib asjaomane järelevalveasutus esitatud andmeid ja dokumente ning hindab käitlemisettevõtte vastavust esitatud andmetele ja vastavale käitlemisettevõttele kehtestatud nõuetele.

(2) Käitlemisettevõtet tunnustatakse, kui ettevõte on hindamistulemuste põhjal nõuetekohane. Kui käitlemisettevõte ei ole hindamistulemuste põhjal nõuetekohane, ettevõtet ei tunnustata.

§ 5. Tunnustamise otsus ja tunnustamisest keeldumise otsus

(1) Tunnustamise otsuse või tunnustamisest keeldumise otsuse teeb asjaomase järelevalveasutuse juht või tema volitatud järelevalveametnik.

(2) Tunnustamise või tunnustamisest keeldumise otsus tehakse 20 tööpäeva jooksul pärast taotluse ja §-s 3 nimetatud andmete ja dokumentide saamist. Asjaomase järelevalveasutuse juht või tema volitatud järelevalveametnik võib lisaasjaolude selgitamiseks pikendada otsustamistähtaega kuni 40 tööpäevani. Tähtaja pikendamisest tuleb taotlejat kirjalikult teavitada.

(3) Tunnustamise või tunnustamisest keeldumise otsuses märgitakse:
1) otsuse tegemise koht ja aeg;
2) asjaomase järelevalveasutuse nimi ja järelevalveametniku nimi ning ametinimetus;
3) käitleja nimi ning elu- või asukoht ja aadress;
4) käitlemisettevõtte asukoht ja aadress;
5) käitlemisvaldkond;
6) toidutoorme- või toidugruppide loetelu;
7) käitlemisettevõtte hindamistulemused ja järelevalveametniku kinnitus käitlemisettevõtte nõuetele vastavuse kohta. Kui käitlemisettevõte ei ole hindamistulemuste põhjal nõuetekohane, põhjendab järelevalveametnik seda, näidates ära õigusakti ja selle sätte, mille nõuetele käitlemisettevõte ei vasta;
8) otsus tunnustamise või tunnustamisest keeldumise kohta;
9) paragrahvi 2 lõigetes 1 ja 2 loetletud ettevõtete tunnustamise otsuse puhul käitlemisettevõtte tunnustamise number.
10) tähtajalise tunnustamise otsuse puhul otsuse kehtivusaeg.

(4) Tunnustamise või tunnustamisest keeldumise otsus edastatakse tunnustamise taotluse esitajale kolme tööpäeva jooksul, arvates otsuse tegemise päevast.

[RT I 2002, 103, 607 – jõust. 22. 12. 2002]

§ 6. Arvestuse pidamine ja andmete säilitamine

Asjaomane järelevalveasutus peab taotluste, esitatud andmete ja dokumentide ning tunnustamise ja tunnustamisest keeldumise otsuste arvestust ning säilitab tunnustamise taotlemisel esitatud taotlused, andmed ja dokumendid.

§ 7. Järelevalveasutuste ülesannete jaotuse rakendumine

Paragrahvis 2 sätestatud järelevalveasutuste ülesannete jaotus rakendub pärast «Toiduseaduse» paragrahvi 65 alusel läbiviidud järelevalveasutuste töö ümberkorraldamist. Kuni ümberkorraldamiseni täidavad järelevalveasutused oma seniseid ülesandeid, kui muudest seadustest ei tulene teisiti.

 

 

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json