Eri käitlemisvaldkondades tunnustamisele kuuluvate käitlemisettevõtete liikide loetelu ja nende tunnustamise menetluse kord
[RT I 2002, 28, 164 - jõust. 25.03.2002]
Vastu võetud 30.12.1999 nr 444
RT I 2000, 2, 14
jõustumine 13.01.2000
Muudetud järgmiste määrustega (kuupäev, number, avaldamine
Riigi Teatajas, jõustumise aeg):
19. 03. 2002 nr 100 (
RT I 2002, 28, 164) 25. 03. 2002
17. 12. 2002 nr 419 (
RT I 2002, 103, 607) 22. 12. 2002
16.06.2005 nr 137 (
RT I 2005, 35, 275) 1.07.2005
Määrus kehtestatakse « Toiduseaduse» (RT I 1999, 30, 415; 2002, 13, 81) § 9 lõike 3 alusel.
[RT I 2002, 28, 164 – jõust. 25. 03. 2002]
§ 1. Üldsätted
(1) Käitleja peab esitama taotluse käitlemisettevõtte tunnustamiseks enne käitlemise alustamist. Käitlemisettevõte tunnustatakse käitlemisvaldkondade kaupa ning kindla toidutoorme- või toidugrupi käitlemiseks. Käitlemisettevõte tunnustatakse tervikuna või osade kaupa, kui need osad asuvad eraldi või käitlemisettevõtte osades toimub käitlemine erinevates käitlemisvaldkondades.
(2) «Toiduseaduse» § 63 lõike 1 alusel peab 1. jaanuaril 2000. a tegutseva, Tervisekaitseinspektsiooni või Veterinaar- ja Toiduameti järelevalve all oleva (tunnustatud) ning «Toiduseaduse» alusel vastava käitlemisettevõtte kohta kehtestatud nõuetele tunnustamisele kuuluva käitlemisettevõtte tunnustamise taotlus olema esitatud hiljemalt 1. jaanuariks 2003. a.
[RT I 2002, 103, 607 – jõust. 22. 12. 2002
§ 2. Eri käitlemisvaldkondades tunnustamisele kuuluvate käitlemisettevõtete liikide loetelu ning taotlus käitlemisettevõtte tunnustamiseks
[RT I 2002, 28, 164 – jõust. 25. 03. 2002]
(1) Käitleja peab esitama Veterinaar- ja Toiduametile kirjaliku
taotluse käitlemisettevõtte tunnustamiseks järgmistes
käitlemisvaldkondades ning järgmiste käitlemisettevõtete liikide puhul:
1) toidutoorme esmane töötlemine tapamajas ja farmiulukite tapmispaigas,
munade pakkimiskeskuses, meepakkimiskeskuses, kus mee tootja pakendab
mett, mis ei ole tootja enda toodetud või kus pakendatakse mett rohkem
kui 4000 kg aastas; ettevõttes, kus toidutooret puhastatakse,
sorteeritakse, kuivatatakse, jahutatakse, pakendatakse või töödeldakse
muul sarnasel, toidutoorme esialgset kuju ja esialgseid omadusi
mittemuutval viisil (välja arvatud juhul, kui käitlemisettevõte ei pea
vastavalt «Toiduseaduse» § 8 lõikele 1 olema tunnustatud); ettevõttes,
kus toidutooret kooritakse, tükeldatakse, riivitakse, jahvatatakse või
töödeldakse muul sarnasel viisil; ning kalalaeval, kusjuures kala
esmaseks töötlemiseks ei loeta püütud kala jahutamist;
2) toidu valmistamine või muul viisil töötlemine, sealhulgas pakendamine,
toiduainetööstusettevõttes, samuti tehaslaeval, kus lisaks kala
esmasele töötlemisele valmistatakse ka kalatooteid, ning teistes toidu
valmistamise ettevõtetes, välja arvatud lõikes 4 nimetatud ettevõtted;
3) toidutoorme ja toidu vedamine toidutoorme- ja toiduveoettevõttes;
4) toidutoorme ja toidu ladustamine ladustamisettevõttes, sealhulgas
hulgikaubandusettevõttes;
5) punktides 1 ja 2 nimetatud
käitlemisvaldkondades liha ja lihatoodete käitlemine ettevõttes, mis
on väikese võimsusega, vastavalt «Toiduseaduse» § 26 lõike 4 alusel
kehtestatud liha ja lihatoodete käitlemise hügieenieeskirjades
sätestatule, juhul kui nimetatud ettevõttes käideldud liha ja
lihatooteid soovitakse välja vedada.
(2) Taotlus esitatakse käitlemisettevõtte asukohajärgsele
Veterinaar- ja Toiduameti kohalikule asutusele järgmiste
käitlemisettevõtete tunnustamise taotlemise korral:
1)
(Kehtetu – RT I 2002,
28, 164 – jõust. 25. 03. 2002)
2) lõike 1 punktides 1 ja 2 nimetatud käitlemisvaldkondades liha- ja lihatooteid käitlev ettevõte, mis on väikese võimsusega, vastavalt «Toiduseaduse» paragrahvi 26 lõike 4 alusel kehtestatud liha ja lihatoodete käitlemise hügieenieeskirjades sätestatule.
(3) (Kehtetu – RT I 2002, 28, 164 – jõust. 25. 03. 2002)
(4) Käitleja peab esitama käitlemisettevõtte asukohajärgsele
Tervisekaitseinspektsiooni kohalikule asutusele kirjaliku taotluse
käitlemisettevõtte tunnustamiseks järgmistes käitlemisvaldkondades:
1) jaekaubandus, sealhulgas jaekaubandusettevõte, kus toimub ka toidu
valmistamine;
2) toitlustamine, sealhulgas toitlustusettevõte, kus
valmistatud toitu turustatakse väljaspool vastavat käitlemisettevõtet.
(5) Taotlus peab sisaldama järgmisi andmeid:
1)
käitleja ja käitlejat esindama õigustatud isiku nimi ning nende
sidevahendite numbrid;
2) käitleja elu- või asukoht ja aadress;
3) käitlemisettevõtte või selle osa, mille tunnustamist taotletakse, asukoht
ja aadress;
4) käitlemisettevõtte või selle osa, mille tunnustamist
taotletakse, tegevuse korraldamise eest vastutava isiku või
käitlemisettevõtte juhi nimi ja sidevahendite numbrid;
5)
käitlemisvaldkond, kus tegutsemiseks tunnustamist taotletakse;
6) toidutoorme- või toidugruppide loetelu, mille käitlemiseks
tunnustamist taotletakse.
(6) [Kehtetu – RT I 2002, 103, 607 – jõust. 22. 12. 2002]
[RT I 2002, 103, 607 – jõust. 22. 12. 2002]
§ 3. Taotlusele lisatavad andmed ja dokumendid
(1) Taotlusele lisatakse järgmised andmed ja dokumendid:
1)--2) (Kehtetud - RT I 2002, 28, 164
– jõust. 25. 03. 2002)
3) äriregistris registreerimata füüsilisest isikust ettevõtja
puhul
Maksu- ja Tolliameti maksu- ja tollikeskuse
tõend ettevõtja registreerimise kohta «Maksumaksjate ja maksu kinnipidajate
riiklikus registris»;
4) vastavalt käitlemisvaldkonnale
lõigetes 2-5 loetletud andmed ja dokumendid.
(2) Tunnustamise taotlemisel toidutoorme esmase töötlemise ning
toidu valmistamise valdkonnas peab käitleja käitlemisettevõtte kohta
taotlusele lisama:
1) uus- või rekonstrueeritud ehitise puhul
koopia ehitise kasutusloast, mille on kehtestatud korras väljastanud
kohalik omavalitsus
2) asendiplaani koos vee- ja kanalisatsiooni
välisvõrkude plaaniga, välja arvatud kala- ja tehaslaeva ning
meepakkimiskeskuse puhul;
3) ruumide plaani koos seadmete ja
sisseseade paigutuse ning vee- ja kanalisatsiooni sisevõrkude
plaaniga, kusjuures veevõrgu plaanil näidatakse nummerdatult kõik
veevõtukohad. Ruumide plaanil näidatakse ära toidutoorme, toidu,
pakkematerjalide, jäätmete ning töötajate liikumisteed;
4) andmed käitlemisruumides kasutatud viimistlusmaterjalide kohta;
5)
reguleeritava temperatuuri või õhu suhtelise niiskusega või
reguleeritava temperatuuri ja õhu suhtelise niiskusega ruumide vastava
reguleeritava parameetri arvväärtused;
6)
käitlemisprotsessi tehnoloogilise skeemi koos toiduohutuse seisukohalt
oluliste parameetritega ning tehnoloogia lühikirjelduse;
7)
andmed projekteeritud ning planeeritava või tegeliku tootmis- või
töötlemisvõimsuse kohta;
8) andmed
käitlemisettevõtte ladude mahutavuse ja eeldatava toodangu mahu kohta;
9) käitlemisettevõttes kasutatava vee analüüsi katseprotokollid «Veeseaduse»
(RT I 1994, 40, 655; 1996, 13, 241; 1998, 2, 47; 61, 987; 1999, 10,
155; 54, 583; 95, 843; 2001, 7, 19; 42, 234; 50, 283; 94, 577; 2002,
1, 1; 61, 375; 63, 387) § 13 lõike 2 alusel kehtestatud joogivee
tavakontrolli käigus uuritavate näitajate kohta. Katseprotokollid peab
olema väljastanud tunnustatud või akrediteeritud laboratoorium;
10) puhastamis- ja desinfitseerimisplaani, mis sisaldab andmeid
seadmete ja ruumide puhastamiseks ning desinfitseerimiseks
rakendatavate meetmete ja kasutatavate ainete kohta;
11)
kahjuritõrjeplaani, mis sisaldab andmeid kahjurite tõrjeks
rakendatavate meetmete kohta;
12) jäätmete kogumise, äravedamise ja
kahjutustamise plaani, mis sisaldab andmeid jäätmete kogumiseks,
äravedamiseks ja kahjutustamiseks rakendatavate meetmete kohta;
13) töötajate toiduhügieenikoolituse kava;
14) andmed
toidutoorme ja toidu veoks kasutatavate veokite kohta ning veokite
puhastamise korraldamise kirjelduse.
(3) Piimatöötlemisettevõtte puhul, mille tunnustamist
taotletakse väikese võimsusega ettevõttena «Toiduseaduse»
paragrahvi 26 lõike 4 alusel kehtestatud piima- ja piimapõhiste
toodete käitlemise hügieenieeskirjade mõistes, tuleb täiendavalt
lisada:
1) andmed, mis tõendavad, et käitlemisettevõte on väikese
võimsusega ettevõte vastavalt käesolevas lõikes nimetatud
hügieenieeskirjades sätestatule;
2) taotleja ettepanekud
vastavates hügieenieeskirjades toodud nõuetest väikse võimsusega
ettevõtte puhul võimaldatavate erisuste taotlemiseks.
(4) Tunnustamise taotlemise korral jaekaubanduse või
toitlustamise valdkonnas, välja arvatud lõigetes 41
–43 nimetatud juhtudel, peab käitleja taotlusele
käitlemisettevõtte kohta lisama:
1) uus- või
rekonstrueeritud ehitise puhul koopia ehitise kasutusloast, mille on
kehtestatud korras väljastanud kohalik omavalitsus. Renditavate
pindade puhul ka andmed ruumide kasutamisõiguse kohta;
2)
ruumide asetuse, suuruse, seadmete ja sisseseade paigutuse skeemi;
3) andmed käitlemisruumides kasutatud viimistlusmaterjalide kohta;
4) reguleeritava temperatuuri või õhu suhtelise niiskusega või reguleeritava
temperatuuri ja õhu suhtelise niiskusega ruumide vastava reguleeritava
parameetri arvväärtused;
5) veevarustuse ja
kanalisatsiooni sisevõrkude plaani, selle puudumise korral veega
varustamise ja heitvete ärajuhtimise skeemi või tingimuste kirjelduse;
6) käitlemisel kasutatavate seadmete kirjelduse ja käitlemisprotsessi
tehnoloogilise skeemi koos toiduohutuse seisukohalt oluliste
parameetritega;
7) toitlustusettevõtte ja jaekaubandusettevõtte
puhul, kus toimub ka toidu valmistamine, andmed suurima valmistada
kavatsetava toidukoguse kohta;
8) käitlemisettevõttes kasutatava
vee analüüsi katseprotokollid «Veeseaduse» § 13 lõike 2 alusel
kehtestatud joogivee tavakontrolli käigus uuritavate näitajate kohta.
Katseprotokollid peab olema väljastanud tunnustatud või akrediteeritud
laboratoorium;
9) puhastamis- ja desinfitseerimisplaani, mis
sisaldab andmeid eririietuse, seadmete ja ruumide puhastamiseks ning
desinfitseerimiseks rakendatavate meetmete ja kasutatavate ainete
kohta;
10) kahjuritõrjeplaani, mis sisaldab andmeid kahjurite
tõrjeks rakendatavate meetmete kohta;
11) jäätmete kogumise ja
äravedamise plaani, mis sisaldab andmeid jäätmete kogumiseks ja
äravedamiseks rakendatavate meetmete kohta;
12) töötajate
toiduhügieenikoolituse kava;
13) andmed toidutoorme ja toidu
veoks kasutatavate veokite kohta ning veokite ja korduvkasutusega
veopakendite puhastamise korraldamise kirjelduse.
(41) Teisaldatava või ajutise müügi- või
toitlustuskoha, sealhulgas kodumajutuses toitlustamise korral, välja
arvatud lõikes 42 nimetatud müügi- või toitlustuskoha,
tunnustamise taotlusele peab käitleja lisama:
1) kasutatavate
seadmete ja sisseseade paigutuse skeemi ja kirjelduse ning
käitlemisprotsessi kirjelduse;
2) veega varustamise ja
heitvete ärajuhtimise tingimuste kirjelduse;
3)
käitlemisettevõttes kasutatava vee analüüsi katseprotokollid
«Veeseaduse» § 13 lõike 2 alusel kehtestatud joogivee tavakontrolli
käigus uuritavate näitajate kohta. Katseprotokollid peab olema
väljastanud tunnustatud või akrediteeritud laboratoorium.
Katseprotokolle ei esitata, kui kasutatakse üksnes tööstuslikult
pakendatud joogivett ning kui ühisveevärgi kaudu saadavat joogivett ei
kasutata kokkupuutes toidu või selle käitlemisvahenditega;
4) andmed seadmete ja ruumide puhastamise ning desinfitseerimise meetmete ja
selleks kasutatavate ainete kohta;
5) andmed kahjuritõrjemeetmete
kohta;
6) andmed jäätmete kogumise ja äravedamise meetmete kohta;
7) töötajate toiduhügieenikoolituse kava;
8) andmed
toidutoorme ja toidu veokite kohta.
(42) Teisaldatava või ajutise müügikoha, kus müüakse üksnes puu- ja köögivilju või pakendatud jäätist või toatemperatuuril säilitatavat müügipakendisse pakendatud toitu, ning toitlustuskoha, kus müüakse üksnes karastus- või alkohoolseid jooke või kuumi jooke ning küpsiseid või maiustusi, tunnustamise taotlusele täiendavaid andmeid ja dokumente ei lisata.
(43) Tunnustamise taotlemise korral lasteasutuses,
hoolekandeasutuses, koolis või lastele ettenähtud laagris
toitlustamise valdkonnas peab käitleja taotlusele lisama:
1)
käitlemisettevõttes kasutatava vee analüüsi katseprotokollid
«Veeseaduse» § 13 lõike 2 alusel kehtestatud joogivee tavakontrolli
käigus uuritavate näitajate kohta. Katseprotokollid peab olema
väljastanud tunnustatud või akrediteeritud laboratoorium;
2) töötajate toiduhügieenikoolituse kava.
(5) Tunnustamise taotlemisel toidutoorme või toidu ladustamise
valdkonnas peab käitleja käitlemisettevõtte kohta lisama:
1) uus- või rekonstrueeritud ehitise puhul koopia ehitise kasutusloast, mille
on kehtestatud korras väljastanud kohalik omavalitsus
2)
asendiplaani;
3) ruumide asetuse, suuruse ja seadmete paigutuse
plaani. Ruumide plaanil näidatakse ära toidutoorme, toidu,
pakkematerjalide, jäätmete ning töötajate liikumisteed;
4) andmed käitlemisruumides kasutatud viimistlusmaterjalide kohta;
5)
reguleeritava temperatuuri või õhu suhtelise niiskusega või
reguleeritava temperatuuri ja õhu suhtelise niiskusega ruumide vastava
reguleeritava parameetri arvväärtused;
6) andmed ladude
pindala ja eeldatavalt ladustatava toidutoorme või toidu koguste kohta
toidutoorme- või toidugruppide kaupa;
7) vee- ja
kanalisatsiooni sisevõrkude plaani või veega varustamise ja heitvete
ärajuhtimise tingimuste kirjelduse;
8) käitlemisettevõttes
kasutatava vee analüüsi katseprotokollid «Veeseaduse» (RT I 1994, 40,
655; 1996, 13, 241; 1998, 2, 47; 61, 987; 1999, 10, 155; 54, 583; 95,
843; 2001, 7, 19; 42, 234; 50, 283; 94, 577; 2002, 1, 1; 61, 375; 63,
387) § 13 lõike 2 alusel kehtestatud joogivee tavakontrolli käigus
uuritavate näitajate kohta. Katseprotokollid peab olema väljastanud
tunnustatud või akrediteeritud laboratoorium;
9) puhastamis- ja desinfitseerimisplaani, mis sisaldab andmeid
seadmete ja ruumide puhastamiseks ning desinfitseerimiseks
rakendatavate meetmete ja kasutatavate ainete kohta;
10)
kahjuritõrjeplaani, mis sisaldab andmeid kahjurite tõrjeks
rakendatavate meetmete kohta;
11) jäätmete kogumise, äravedamise ja
kahjutustamise plaani, mis sisaldab andmeid jäätmete kogumiseks,
äravedamiseks ja kahjutustamiseks rakendatavate meetmete kohta;
12) töötajate toiduhügieenikoolituse kava;
13) andmed
toidutoorme ja toidu veoks kasutatavate veokite kohta ning veokite
puhastamise korraldamise kirjelduse.
(51) Tunnustamise taotlemisel toidutoorme ja toidu
vedamise valdkonnas peab käitleja taotlusele lisama:
1)
kasutatavate veokite loetelu ja andmed nende kasutusotstarbe kohta;
2) mootorsõiduki registreerimistunnistuse koopia;
3) veokite
puhastamis- ja desinfitseerimisplaani, mis sisaldab andmeid veokite
puhastamiseks ning desinfitseerimiseks rakendatavate meetmete ja
kasutatavate ainete kohta;
4) töötajate toiduhügieenikoolituse
kava.
(52) Kui taotlus esitatakse tunnustatud käitlemisettevõtte tunnustamiseks uues käitlemisvaldkonnas või uue toidutoorme- või toidugrupi käitlemiseks, võib järelevalveasutuse nõusolekul jätta esitamata need lõigetes 2–51 loetletud andmed ja dokumendid, mis ei ole vajalikud taotluse osas otsuse tegemiseks.
(6) Järelevalveasutus, kellele taotlus esitati (edaspidi asjaomane järelevalveasutus), vaatab läbi esitatud taotluse, andmed ja dokumendid ning annab käitleja soovi korral talle selgitusi tunnustamisel vajalike nõuete täitmiseks. Vajaduse korral võib asjaomane järelevalveasutus nõuda tunnustamiseks vajalike andmete täpsustamist ja täiendamist.
[RT I 2005, 35, 275– jõust. 1.07.2005]
§ 4. Käitlemisettevõtte tunnustamise menetlus
(1) Käitlemisettevõtte tunnustamise menetluse läbiviimiseks kontrollib asjaomane järelevalveasutus esitatud andmeid ja dokumente ning hindab käitlemisettevõtte vastavust esitatud andmetele ja vastavale käitlemisettevõttele kehtestatud nõuetele.
(2) Käitlemisettevõtet tunnustatakse, kui ettevõte on hindamistulemuste põhjal nõuetekohane. Kui käitlemisettevõte ei ole hindamistulemuste põhjal nõuetekohane, ettevõtet ei tunnustata.
§ 5. Tunnustamise otsus ja tunnustamisest keeldumise otsus
(1) Tunnustamise otsuse või tunnustamisest keeldumise otsuse teeb asjaomase järelevalveasutuse juht või tema volitatud järelevalveametnik.
(2) Tunnustamise või tunnustamisest keeldumise otsus tehakse 20 tööpäeva jooksul pärast taotluse ja §-s 3 nimetatud andmete ja dokumentide saamist. Asjaomase järelevalveasutuse juht või tema volitatud järelevalveametnik võib lisaasjaolude selgitamiseks pikendada otsustamistähtaega kuni 40 tööpäevani. Tähtaja pikendamisest tuleb taotlejat kirjalikult teavitada.
(3) Tunnustamise või tunnustamisest keeldumise otsuses
märgitakse:
1) otsuse tegemise koht ja aeg;
2) asjaomase
järelevalveasutuse nimi ja järelevalveametniku nimi ning ametinimetus;
3) käitleja nimi ning elu- või asukoht ja aadress;
4)
käitlemisettevõtte asukoht ja aadress;
5)
käitlemisvaldkond;
6) toidutoorme- või toidugruppide loetelu;
7) käitlemisettevõtte hindamistulemused ja järelevalveametniku kinnitus
käitlemisettevõtte nõuetele vastavuse kohta. Kui käitlemisettevõte ei
ole hindamistulemuste põhjal nõuetekohane, põhjendab
järelevalveametnik seda, näidates ära õigusakti ja selle sätte, mille
nõuetele käitlemisettevõte ei vasta;
8) otsus
tunnustamise või tunnustamisest keeldumise kohta;
9)
paragrahvi 2 lõigetes 1 ja 2 loetletud ettevõtete tunnustamise otsuse
puhul käitlemisettevõtte tunnustamise number.
10)
tähtajalise tunnustamise otsuse puhul otsuse kehtivusaeg.
(4) Tunnustamise või tunnustamisest keeldumise otsus edastatakse tunnustamise taotluse esitajale kolme tööpäeva jooksul, arvates otsuse tegemise päevast.
[RT I 2002, 103, 607 – jõust. 22. 12. 2002]
§ 6. Arvestuse pidamine ja andmete säilitamine
Asjaomane järelevalveasutus peab taotluste, esitatud andmete ja dokumentide ning tunnustamise ja tunnustamisest keeldumise otsuste arvestust ning säilitab tunnustamise taotlemisel esitatud taotlused, andmed ja dokumendid.
§ 7. Järelevalveasutuste ülesannete jaotuse rakendumine
Paragrahvis 2 sätestatud järelevalveasutuste ülesannete jaotus rakendub pärast «Toiduseaduse» paragrahvi 65 alusel läbiviidud järelevalveasutuste töö ümberkorraldamist. Kuni ümberkorraldamiseni täidavad järelevalveasutused oma seniseid ülesandeid, kui muudest seadustest ei tulene teisiti.