Teksti suurus:

Strateegilise kauba tolliformaalsuste ja Euroopa Ühenduse sisese edasitoimetamise kord ning tolliasutusele esitatavate andmete loetelu

Väljaandja:Vabariigi Valitsus
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:08.08.2004
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:31.12.2011
Avaldamismärge:RT I 2004, 60, 426

Strateegilise kauba tolliformaalsuste ja Euroopa Ühenduse sisese edasitoimetamise kord ning tolliasutusele esitatavate andmete loetelu

Vastu võetud 22.07.2004 nr 257

Määrus kehtestatakse « Strateegilise kauba seaduse» (RT I 2004, 2, 7; 53, 366) § 4 lõike 4 ja § 5 1 lõike 7 alusel.

§1. Üldsätted

(1) Määrusega sätestatakse:
1) strateegilise kauba tolliformaalsuste teostamise kord;
2) strateegilise kauba Euroopa Liidu liikmesriigist Eestisse ja Eestist Euroopa Liidu liikmesriiki toimetamise (edaspidi ühendusesisene edasitoimetamine) kord;
3) strateegilise kauba ühendusesisese edasitoimetamise teatises tolliasutusele esitatavate andmete loetelu.

(2) Määrust kohaldatakse strateegilise kauba kogusest ja väärtusest sõltumata.

(3) Sisseveolitsentsil, väljaveolitsentsil ja transiidiloal märgitud kaubakogust võib üle Eesti riigipiiri toimetada ühe või mitme saadetisena.

§2. Tolliformaalsuste teostamine

(1) Tolliametnik kontrollib sisseveolitsentsi, väljaveolitsentsi, transiidiloa või väljaveo üldloa kasutaja õiendi olemasolu ja kehtivust ning kauba vastavust neis seatud tingimustele, samuti saatedokumentidele ja tollideklaratsioonile.

(2) Tolliametnik märgib sisseveolitsentsi, väljaveolitsentsi või transiidiloa originaalile kauba koguse, importimise, eksportimise või transiidi kuupäeva ja tollideklaratsiooni aktsepteerimise numbri ning kinnitab need andmed oma allkirja ja isikliku pitseriga.

(3) Sisseveolitsentsi märgistamisel piiripunktis märgitakse tollideklaratsiooni aktsepteerimise numbri lahtrisse ülddeklaratsiooni või transiididokumendi number.

(4) Kui ühe sisseveolitsentsi, väljaveolitsentsi või transiidiloa alusel veetakse kaupa mitme saadetisena, kontrollib tolliametnik, et kaubasaadetiste üldkogus ei ületaks sisseveolitsentsil, väljaveolitsentsil või transiidiloal märgitud üldkogust.

(5) Tolliametnik tagastab sisseveolitsentsi, väljaveolitsentsi ja transiidiloa originaali ning väljaveo üldloa kasutaja õiendi selle esitajale.

§ 3. Euroopa Ühenduse tollistaatusega strateegilise kauba ühendusesisene edasitoimetamine

(1) Euroopa Ühenduse tollistaatusega sõjalise kauba ja Euroopa Liidu Nõukogu määruse (EÜ) nr 1334/2000, millega kehtestatakse ühenduse kord kahesuguse kasutusega kaupade ja tehnoloogia ekspordi kontrollimiseks (EÜT L 159, 30.06.2000, lk 1–215), IV lisas loetletud kahesuguse kasutusega kauba ühendusesisese edasitoimetamise korral esitab isik, kes kauba edasi toimetab (edaspidi edasitoimetaja), Maksu- ja Tolliametile elektrooniliselt või faksiga teatise (soovitatav näidis on toodud määruse lisas).

(2) Toll saadab teatise esitajale teatise kättesaamise kinnituse sama sidevahendiga, millega teatis esitati. Kui teatise esitaja on avaldanud teatises selleks soovi, saadab toll teatise kättesaamise kinnituse muu lõikes 1 nimetatud sidevahendi teel. Toll saadab ka esitatud andmete muutumise teate kättesaamise kinnituse.

(3) Vajaduse korral saadab toll teatise esitajale 24 tunni jooksul pärast teatise esitamist ja sama sidevahendiga, millega teatis esitati, nõude esitada eriluba, kauba saatedokumendid ja kaup tolli määratud kohas.

§4. Tolliasutusele esitatavate andmete loetelu

Määruse § 3 lõikes 1 nimetatud teatises esitatakse järgmised andmed:
1) strateegilise kauba edasitoimetaja ja vastuvõtja nimi, aadress, telefoni- ja faksinumber ning elektronposti aadress, füüsilise isiku isikukood või sünniaeg ja juriidilise isiku registrikood;
2) kauba nimetus, kirjeldus, kogus, väärtus ja päritoluriik;
3) kauba koondnomenklatuuri kood vastavalt Euroopa Ühenduste Nõukogu määrusele (EMÜ) nr 2658/87 tariifi- ja statistikanomenklatuuri ning ühise tollitariifistiku kohta (EÜT L 256, 7.09.1987, lk 1–675);
4) eriloa nimetus ja number;
5) kaubaarve number;
6) transpordivahendi nimetus, registreerimisnumber ja konteineri number;
7) Eesti riigipiiri ületamise kuupäev ja arvatav kellaaeg;
8) kauba mahalaadimise koht Eestis;
9) teatise esitaja nimi, telefoni- ja faksinumber ning elektronposti aadress;
10) andmete esitamise kuupäev ja kellaaeg;
11) muu teave, mille esitamist peetakse oluliseks.

§5. Tarkvara ja tehnoloogia üle Eesti riigipiiri toimetamine

Sõjalise kaubaga seotud tarkvarale ja tehnoloogiale, mis on salvestatud elektroonsele teabekandjale ja toimetatakse üle Eesti riigipiiri, kohaldatakse määruses sätestatud tolliformaalsuste teostamise ja ühendusesisese edasitoimetamise korda.

§6. Vabariigi Valitsuse määruse kehtetuks tunnistamine

Vabariigi Valitsuse 28. septembri 1999. a määrus nr 281 «Strateegiliste kaupade sisse- ja väljaveo ning transiidiga seonduvate dokumentide taotlemise, väljastamise, pikendamise ja kehtetuks tunnistamise korra, taotluste menetlemise tähtaegade ning strateegilise kauba üle tollipiiri toimetamise korra kinnitamine» (RT I 1999, 72, 694; 2004, 14, 97) tunnistatakse kehtetuks.

Peaminister Juhan PARTS

Välisminister Kristiina OJULAND

Riigikantselei peadirektor
riigisekretäri ülesannetes Marten KOKK

Vabariigi Valitsuse 22. juuli 2004. a määruse nr 257 «Strateegilise kauba tolliformaalsuste ja Euroopa Ühenduse sisese edasitoimetamise kord ning tolliasutusele esitatavate andmete loetelu»
lisa

Välisminister Kristiina OJULAND

 

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json