Teksti suurus:

Seemnest ja seemnekartulist proovide võtmise meetodid

Väljaandja:Põllumajandusminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:22.06.2006
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:31.10.2012
Avaldamismärge:RTL 2006, 48, 865

Seemnest ja seemnekartulist proovide võtmise meetodid

Vastu võetud 07.06.2006 nr 68

Määrus kehtestatakse «Taimede paljundamise ja sordikaitse seaduse» § 118 lõike 8 alusel.

§ 1.   Reguleerimisala

  Määrusega kehtestatakse «Taimede paljundamise ja sordikaitse seaduse» ning selle alusel kehtestatud õigusaktide nõuete täitmise kontrollimiseks järelevalvetoimingu ajal seemnest ja seemnekartulist proovide võtmise meetodid.

§ 2.   Seemnest proovide võtmise meetodid

  Seemnest võetakse proovid Rahvusvahelise Seemnekontrolli Assotsiatsiooni (International Seed Testing Association, ISTA) kehtestatud rahvusvaheliste meetodite kohaselt.

§ 3.   Mugulaproovi võtmise meetod bakter- ja viirushaiguste määramiseks

  (1) Bakter- ja viirushaiguste määramiseks võetakse proove seemnekartulipõllult koristamata seemnekartulist või koristatud seemnekartulist.

  (2) Koristamata seemnekartuli puhul võetakse seemnekartulipõllult mugulaproov, võttes mugulaid ühtlaselt üle kogu seemnekartulipõllu, kuid mitte rohkem kui üks mugul ühest kartulipesast.

  (3) Koristatud seemnekartuli puhul võetakse mugulaproov, võttes mugulaid ühtlaselt kogu seemnekartulipartiist selliselt, et võetud mugulaproov iseloomustaks kogu partiid.

  (4) Nõuded seemnekartulipõllu kohta, millelt võetakse bakter- ja viirushaiguste määramiseks lõikes 1 nimetatud mugulaproov, ning lõikes 1 ja 2 nimetatud mugulaproovi suurused on sätestatud põllumajandusministri 3. mai 2006. a määruse nr 58 «Seemnekartuli kategooriad ning seemnekartuli tootmise ja turustamise nõuded» § 9 lõigetes 1–4.

  (5) Bakter- ja viirushaiguste määramiseks võetud mugulaproov pakendatakse kasutamata paberkotti, mis suletakse plommi või turvakleebisega. Mugulaproovi pakendamiseks kasutatud paberkott märgistatakse tunnuskoodiga ning mugulaproovi võtmise kohta vormistatakse kontrollakt ja kontrollproovi kaaskiri.

§ 4.   Mugulaproovi võtmise meetod seemnekartuli kvaliteedi kontrollimiseks

  (1) Seemnekartuli kvaliteedi kontrollimiseks võetakse müügikonditsiooni viidud seemnekartulipartiist mugulaproov, võttes mugulaid ühtlaselt kogu seemnekartulipartiist selliselt, et võetud mugulaproov iseloomustaks kogu partiid.

  (2) Lõikes 1 nimetatud mugulaproovi suurus on sätestatud põllumajandusministri 3. mai 2006. a määruse nr 58 «Seemnekartuli kategooriad ning seemnekartuli tootmise ja turustamise nõuded» § 9 lõikes 7.

Minister Ester TUIKSOO


Kantsler Ants NOOT

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json