Teksti suurus:

Mobilisatsioonivaru hoidmise ja uuendamise kord

Väljaandja:Kaitseminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:16.02.2006
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:31.12.2008
Avaldamismärge:RTL 2006, 15, 250

Mobilisatsioonivaru hoidmise ja uuendamise kord

Vastu võetud 01.02.2006 nr 2

Määrus kehtestatakse «Rahuaja riigikaitse seaduse» § 253 lõike 2 alusel.

1. peatükk
ÜLDSÄTTED

§ 1. Reguleerimisala

Käesolev mobilisatsioonivaru (edaspidi varu) hoidmise ja uuendamise kord (edaspidi kord) sätestab kaitseministri käskkirja või Kaitseministeeriumi poolt hoiulepingu alusel hoiule antud materiaalsete ressursside hoidmise ja uuendamise nõuded, tingimused ja korra.

§ 2. Varu hoidja ja hoiulepingud

(1) Varu hoidjaks on kaitseministri käskkirjaga määratud väeosad või kaitseväeasutused.

(2) Teised isikud võivad olla varu hoidjaks Kaitseministeeriumi poolt varu hoidmiseks sõlmitud hoiulepingu alusel.

(3) Käesoleva paragrahvi lõikes 2 sätestatud juhul sõlmib Kaitseministeerium või tema poolt volitatud ametiisik hoiulepingud varu hoidjaga. Hoiulepingus lepitakse kokku hoiuleantava varu hoiutingimused, hoiutasu suurus, maksetingimused ja -tähtajad, uuendamise kord ja hoidja vastutus.

(4) Hoiuleandja võib hoidjaga sõlmitavas hoiulepingus sätestada käesolevast korrast rangemad hoidmise nõuded ja muud lepingu osapooltele olulised tingimused.

2. peatükk
VARU HOIDMINE

§ 3. Varu hoidlad

(1) Varu hoitakse kinnistes laohoonetes, laoplatsidel, reservuaarides, mahutites, tanklates või teistes hoiukohtades (edaspidi hoidlad), mis oma konstruktsioonilt, tehnilise seisukorra ja varustatuse taseme poolest tagavad varu pikaajalise hoidmise ja võimaldavad selle väljastamist ööpäevaringselt esimesel nõudmisel.

(2) Varu paigutatakse võimaluse korral eraldi hoiuruumi, mahutisse või eraldatakse ühises hoiuruumis muudest seal hoiul olevatest ressurssidest.

(3) Varu uuendamisel roteerimise teel hoidja omavahenditest, võib varu hoida koos hoidja põhitegevuses kasutatavate samaväärsete ressurssidega.

(4) Hoidlates peavad olema:
1) temperatuuri ja niiskuse registreerimiseks vajalikud mõõteriistad;
2) varu vastuvõtmiseks, hoidmiseks, ümberpaigutamiseks ja väljastamiseks vajalikud seadmed, abinõud, riiulid, kaubaalused, mõõteriistad, mahutid ja muu inventar sõltuvalt ressursside iseloomust.

(5) Hoidlad, sh laoruumid, nende väravad ja vahekäigud laos peavad võimaldama efektiivselt kasutada seadmeid ja mehhanisme laotöödel.

(6) Juurdepääsuteed ja haruraudteed peavad olema töökorras ning võimaldama ööpäeva- ja aastaringselt juurdepääsu ladudele ja ressursside vedu.

§ 4. Varu hoiule võtmine

(1) Varu võtavad hoiule hoidja ja hoiuleandja poolt määratud vastutavad isikud või komisjon.

(2) Varu hoiule võtmisel kaitseväe ladudes määrab vastutavad isikud või komisjoni koosseisu asutuse juht.

(3) Varu hoiule võtmisel kontrollitakse:
1) kauba saatedokumentide (arve-saateleht, transpordidokumendid, kauba loetelu jm) kui algdokumentide vastavust neile esitatavatele nõuetele ja nende komplektsust;
2) saabunud kauba vastavust saatedokumentidele;
3) saabunud kauba koguseid, komplektsust, kvaliteeti, säilivusaega.

(4) Konteinerites ja teistes transportimise vahendites lattu saabuva kauba puhul kontrollitakse, kas konteiner (pakend või taara) on vigastusteta, plommid on terved ning templijäljendid on olemas ja õiged.

(5) Hoidja peab nõudma hoiule võetava varu kvaliteediomadusi tõendavate dokumentide olemasolu, sh sertifikaadid, päritolutõendid, passid, keemiliste analüüside andmed, laboratoorsete katsetuste aktid ning muud tootja (hankija) poolt esitatud dokumendid ja säilitama need.

(6) Varu võetakse koguseliselt arvele hoiulevõtmise akti alusel, milles kajastatakse ka hoiule võtmise käigus avastatud puudused. Akti üks eksemplar koos selle juurde kuuluvate dokumentidega esitatakse hoiuleandja raamatupidajale.

(7) Puuduste olemasolu korral tegutsevad hoidjad vastavalt hoiulepingule. Juhul kui hoiuleping ei sätesta sellekohaseid nõudeid, siis teatab hoidja avastatud puudustest hoiule võtmise päeval varu hankijale ja hoiuleandjale ning kutsub kohale hankija esindaja selleks, et koostada kahepoolne akt puuduste ja nende kõrvaldamise abinõude kohta.

(8) Varu võetakse arvele viivitamatult, kuid mitte hiljem kui kolmandal päeval pärast selle lattu saabumist. Juhul kui arvele võtmine mingil põhjusel viibib (puuduvad nõutavad dokumendid kauba koguse, kvaliteedi või komplektsuse kohta, laboratoorsete analüüside tulemused, keeldumine arve täielikust või osalisest aktsepteerimisest jne), paigutatakse need kaubad ajutisse hoiukohta ning arvestatakse eraldi kui ajutiselt vastutavale hoiule võetud vara. Hoidja ja hoiuleandja rakendavad samaaegselt vajalikke meetmeid varu hoiulevõtmist takistavate asjaolude kõrvaldamiseks.

§ 5. Varu ladustamine

(1) Varu ladustamisel peab olema tagatud selle koguse, füüsikalis-keemiliste ja kvaliteediomaduste säilitamine kogu hoidmisperioodi kestel ning valmisoleku tagamine selle väljastamiseks vajaduse tekkimisel igal ajamomendil ööpäevaringselt.

(2) Varu tuleb paigutada laos tema alalisse hoiukohta selliselt, et teda oleks lihtne leida, üle vaadata, kontrollida ja hooldada.

(3) Hoiukoht märgistatakse varu identifitseerimiseks vajalike andmetega: kauba kuuluvus Kaitseministeeriumile, varu tehniline iseloomustus (nimetused, sortiment jne), kogus, hoiulevõtmise kuupäev, säilitusaeg, uuendamise tähtaeg, nõutavad koodid.

§ 6. Varu laoarvestus

(1) Varu laoarvestust korraldatakse eesmärgiga:
1) luua usaldusväärne andmebaas varu moodustamise, hoiustamise, täiendamise, uuendamise ja selle väljastamise kohta;
2) kirjeldada dokumentaalselt nii koguselises kui ka rahalises väljenduses hoiul oleva varuga teostatavaid laotehinguid täpselt ja õigeaegselt;
3) kontrollida varu vastavust kinnitatud kaubagruppide nimetustele, sortimendile ja kogustele.

(2) Varu laoarvestust ja selle kontrolli teostab hoiulevõtja poolt määratud vastutav isik.

(3) Varu laoarvestuse aluseks on tekkepõhiselt vormistatud algdokumendid. Kõik varu saabumise, hoiulevõtmise, ladustamise, ümberpaigutamise, uuendamise ja väljastamisega seotud tehingud vormistatakse dokumentaalselt samaaegselt nimetatud tehingute sooritamisega.

(4) Varu laoarvestust peab selle varu hoidmise eest vastutav isik laoarvestuse programmi abil kas üksikkasutajana või arvutivõrgus. Sealjuures rakendab hoidja turvameetmeid, mis väldivad võimalikust andmebaasi hävimisest või riknemisest tulenevaid informatsioonikadusid.

(5) Kui hoidjal ei ole kaasaegse riist- ja tarkvara kasutamise võimalusi, siis peetakse varu laoarvestust käsitsi täidetavate dokumentide (kartoteegikaardid, andmikud) abil.

(6) Igale erineva spetsifikatsiooniga kogusele ja selle partiile avatakse omaette arvutifail või laoarvestuse kaart. Laoseisude võrdlust raamatupidamisandmetega teostatakse kord kuus. Varu arvestust peetakse eraldi kontol. Riigiraamatupidamiskohustuslaste kontoplaan peab sisaldama nõutavaid koode.

(7) Riigi piires toimuvat riigiraamatupidamiskohustuslaste üksuste vahelist varude üleandmist ja vastuvõtmist ei kajastata varude müügina vaid siirdena. Riigi raamatupidamise koondaruande koostamisel elimineeritakse kõikide riigiraamatupidamiskohustuslaste üksuste vahelised siirded.

(8) Laoarvestuse kohustuslikud rekvisiidid riigile ja eraõiguslikule juriidilisele või füüsilisele isikule kuuluvates ladudes on:
1) faili (laokaardi) järjekorranumber ja selle avamise kuupäev;
2) hoiukoha (lao) number või nimetus;
3) varu asukohta identifitseeriv indeks (riiuli, kaubaaluse, kaubapesa, reservuaari number jne);
4) tariifne klassifikatsioon (TARIC-kood) või muu kood kokkuleppel hoiuleandjaga;
5) varu nimetus;
6) varu sortiment (tehniline iseloomustus);
7) mõõtühik;
8) soetushind;
9) kauba garantii- või säilivusaeg;
10) andmed varu uuendamise kohta: mille alusel, kuupäev jm;
11) partiikood;
12) andmed hoiule võetud varu kohta: kellelt saabunud, dokumendi nimetus, number ja kuupäev, akti number ja kuupäev, kogus;
13) andmed varu väljastamise kohta: väljastamiskorralduse nimetus, number ja kuupäev, kellele väljastatud, dokumendi nimetus, number ja kuupäev;
14) varu alg- ja lõppjäägid.

(9) Kaitseväe ladudes hoiustamisel on kohustuslikud NATO standardimiskokkuleppes (Standardisation Agreement – STANAG) sätestatud laoarvestuse rekvisiidid.

(10) Hoiuloleva varu kohta komplekteeritakse:
1) laoarvestuse arvutifailid ja kaustad (käsitsiarvestuse korral: laoarvestuse kaardid ja kartoteek);
2) hoiulevõetud varude andmik;
3) väljastatud varude andmik;
4) varude käibeandmik.

(11) Laotehingute kohta tehakse laotehingute sooritamise päeval sissekanded laoarvestuse dokumentidesse ja andmebaasi.

(12) Varu loomulikku kadu (kahanemist) arvestatakse hoiuleandjaga kooskõlastatud loomuliku kahanemise maksimaalse normi piires, mis on kehtestatud erieeskirjades või kindlaks määratud hoiulepingus.

(13) Varu hinnakujundus peab vastama seaduste ja teiste õigusaktidega kehtestatud nõuetele. Varu võetakse arvele soetusmaksumuses, mis koosneb ostuhinnast ja muudest soetamisega seotud otsestest kuludest.

(14) Varu üle peetakse eraldiseisvat raamatupidamislikku arvestust.

§ 7. Varu hooldamine ja hoidja vastutus

(1) Hoidja teostab vajadusel varu hooldamist vastavalt selle hoiustamise eeskirjadele.

(2) Hoidjad peavad põhjalikult tundma ladustatud varu tehnilist iseloomustust ja selle hoiutingimusi, samuti selle säilitus- ja garantiiaegu.

(3) Hoidja peab regulaarselt kontrollima varu koguseid ja kvaliteediomaduste säilimist. Kontrollimise tulemused tuleb dokumenteerida. Puudujääkide või kvaliteedi halvenemise ilmnemisel teatab hoidja sellest kohe hoiuleandjale.

(4) Kui varu läheb kaotsi või selle kvaliteet halveneb hoidmisel, siis informeerib hoidja sellest kohe hoiuleandjat.

(5) Hoidja korraldab varu puutumatuse kindlustamiseks laohoonete valve, signalisatsioonisüsteemi või muud kaitseabinõud, samuti laoterritooriumile pääsemise süsteemi, mis väldib kõrvaliste isikute juurdepääsu.

(6) Hoiuleandja võib nõuda hoidjalt varu kindlustamist hoiuleandja kasuks ja koopiat kindlustuslepingust. Kindlustuskulud kuuluvad hoiukulude hulka ja need katab hoiuleandja.

§ 8. Hoiuloleva varu kontrollimine

(1) Varu hoidmist kontrollivad:
1) hoidja poolt määratud töötaja (töötajad), kelle kohustused ja töökorralduse kinnitab ettevõtja juht;
2) hoiuleandja või tema volitatud isik;
3) riigi järelevalveasutuste esindajad.

(2) Hoiuleandja kontrollib regulaarselt, kuid mitte harvemini kui üks kord aastas, hoiulepinguga sätestatud hoidja kohustuste ja käesoleva korra nõuete täitmist. Vajaduse tekkimisel kontrollib hoiuleandja erakorraliselt varu hoidmist. Varu hoidmist kontrollitakse selle hoiukohas.

(3) Varu hoidmise kontrollimisel hinnatakse:
1) laoruumide ja mahutite seisukorda, nende sobivust varu pikaajaliseks hoidmiseks, turvasüsteemi ja selle vastavust nõuetele;
2) hoiutingimuste vastavust standardites, tehnilistes tingimustes, hoiueeskirjades või tootjate tehnoloogilistes juhendites kehtestatud nõuetele;
3) hoiule võtmise, ladustamise ja väljastamise ning laoarvestuse korraldust;
4) hoiurežiimi kontrollimiseks vajalike mõõteriistade olemasolu, nende kasutamist ja näitude eeskirjadekohast registreerimist;
5) hoiul olevate varude kvaliteediomadusi ning õigeaegset uuendamist;
6) hoiukulude kalkulatsioonide põhjendatust;
7) laoarvestuse ja aruandeandmete ühildumist ning hoiustatud varude tegelikke koguseid.

(4) Kontrollimise tulemuste kohta vormistatakse akt.

(5) Hoidja teostab hoiulepinguga kindlaksmääratud tähtaegadel varu inventuuri. Inventuuri läbiviimiseks moodustab hoidja komisjoni, millest informeerib ka hoiuleandjat. Hoiuleandja võib nimetada komisjoni koosseisu oma esindaja. Inventeerimisakti esitab hoidja 10 päeva jooksul pärast inventuuri lõpetamist hoiuleandjale.

(6) Hoiuleandjal on õigus nõuda varu erakorralist (osalist või täielikku) inventeerimist.

3. peatükk
VARU UUENDAMISE KORD JA VIISID

§ 9. Varu uuendamise üldnõuded

(1) Varu uuendatakse väljavahetamise teel uue samaväärse või parema omadusega varu vastu enne selle hoidmise eeskirjades ettenähtud aja möödumist.

(2) Varu uuendamist korraldavad hoiuleandja ja hoidja vastavalt vajadusele, hoiulepingu tingimustele ja käesolevale korrale.

§ 10. Uuendamise viisid

(1) Varu uuendamine toimub kas korraliselt, erakorraliselt või jooksvalt ehk roteerimise teel.

(2) Korralise uuendamise puhul vahetatakse varu välja samaväärse või parema omadusega varu vastu osaliselt või täielikult hoiuleandjaga kokku lepitud aegadel ja kogustes.

(3) Erakorraliselt uuendatakse varu, kui selle kvaliteet hakkab kriitiliselt langema enne eeskirjades märgitud tähtaja saabumist.

(4) Jooksvalt uuendatakse varu rotatsiooni korras, kindlustades nõutava kvaliteedi ja koguse.

§ 11. Korraline uuendamine

(1) Korralise uuendamise ajagraafik ja kord lepitakse kokku hoidja ja hoiuleandja vahel sõlmitavas hoiulepingus.

(2) Hoiuleandja võib otsustada täiendava korralise uuendamise, kui see on tingitud vajadusest välja vahetada füüsiliselt või moraalselt vananenud varu. Hoiuleandja teatab sellest hoidjale kirjalikult või muus hoiulepingus sätestatud korras.

(3) Väljavahetatav varu müüakse avalikul enampakkumisel või eelläbirääkimistega pakkumisel (valikpakkumisel). Hoiuleandja võib otsustada väljavahetatavate varude üleandmise kaitseväele kasutamiseks väljaõppel.

(4) Enampakkumise konkursi komisjoni moodustab hoiuleandja.

§ 12. Erakorraline uuendamine

(1) Erakorralise uuendamise vajaduse ilmnemisel informeerib hoidja kohe hoiuleandjat, kes moodustab komisjoni hoidja taotluse kontrollimiseks, tema vastutuse määramiseks ja uuendamise protseduuri sätestamiseks.

(2) Erakorralise uuendamise aluseks on hoiuleandja otsus, mis lähtub:
1) hoidja taotlusest hoiuleandjale;
2) hoidja seletuskirjast, kus on kirjeldatud, mis tingis erakorralise uuendamise vajaduse, ning põhjuste likvideerimiseks ettevõetud meetmetest;
3) kontrollkomisjoni aktist.

(3) Hoidja uuendab varu omavahenditest, kui erakorralise uuendamise vajadus on tingitud hoidja vigadest.

§ 13. Jooksev uuendamine

Jooksvat uuendamist teostab hoidja, kes kasutab oma põhitegevuses samaväärset varu. Uuendamisel roteerimise teel katab hoidja uuendamisega seotud kulutused omavahenditest.

§ 14. Varu väljaandmine

(1) Hoidja annab väljavahetatud varu hoiuleandja kirjalikul korraldusel üle hoiuleandja poolt näidatud isikutele.

(2) Hoiuleandja peab informeerima võimalusel hoidjat eelnevalt varu väljastamise otsusest, väljastatavate varude nimetustest, sortimendist ja kogustest ning väljastamise tähtajast.

(3) Hoidja korraldab vajadusel varu väljastamiseks vajalikud eeltoimingud (ressursside väljavalimine, sorteerimine, komplekteerimine, paigutamine transportpakendisse, dokumentide ettevalmistamine jne).

(4) Varu vastuvõtja esitab hoidjale selle väljastamist lubavad dokumendid, sealhulgas hoiuleandja kirjaliku korralduse varu väljaandmise kohta ja volituse varude vastuvõtmiseks. Pärast varu väljastamist jäävad eelnimetatud dokumendid hoidjale.

(5) Väljastamist lubavaks dokumendiks on veokäsk, mille alusel hoidja komplekteerib varustuse ja vormistab saatelehe – väljamineku orderi.

(6) Hoiuleandja võib esitada hoiulepingu sõlmimisel hoidjale isikute nimekirja, kellel on õigus varu välja võtta.

(7) Hoidja kontrollib väljastusdokumentide õigsust ja annab varu koguseliselt koos kvaliteeti tõendavate ja muude dokumentidega üle selle vastuvõtjale.

(8) Hoidja tagab varu väljastamisel selle pealelaadimise vastuvõtja transpordivahendile.

(9) Varu üleandmine-vastuvõtmine vormistatakse aktiga kolmes identses eksemplaris, millest üks eksemplar saadetakse hoiuleandjale, teine eksemplar antakse varu vastuvõtjale ja kolmas eksemplar jääb varu (senisele) hoidjale.

(10) Akti alusel teeb materiaalselt vastutav isik sissekanded varu väljastamise kohta laoarvestuse dokumentidesse

4. peatükk
LÕPPSÄTTED

§ 15. Aruandlus

(1) Varu hoidja esitab hoiuleandjale kvartaalse aruande, mis vormistatakse vastavalt käesoleva määruse lisas «Mobilisatsioonivaru statistiline kokkuvõte» toodule, kvartalile järgneva kuu 10. kuupäevaks. Aruande andmed peavad olema objektiivsed, põhinema ja olema vastavuses varu laoarvestuse ning raamatupidamise andmetega.

(2) Hoidja on kohustatud esitama hoiuleandja nõudmisel informatsiooni ja algdokumentide koopiad hoiuloleva varu, selle hoiulevõtmise ja väljastamise kohta.

(3) Hoiuleandjal on õigus küsida hoidja majandustegevuse aastaaruannet ja hoidjal on kohustus see hoiuleandjale esitada.

Minister Jürgen LIGI

Kantsler Lauri ALMANN

Kaitseministri 1. veebruari 2006. a määruse nr 2 «Mobilisatsioonivaru hoidmise ja uuendamise kord»
lisa
KAITSEMINISTEERIUM Esitatakse kvartalile järgneva kuu 10 kuupäevaks
Sakala 1, 15094 Tallinn Kaitseministeeriumile

Aruande esitaja (mobilisatsioonivaru hoidja) andmed

Ärinimi:  
Aadress:  
Registrikood:  

MOBILISATSIOONIVARU STATISTILINE KOKKUVÕTE

Varu nimetus

Kauba kood

Mõõtühik

Hoiule antud kogus või jääk aasta alguseks

Uuendatud kogus

Jääk perioodi lõpuks

väljastatud arvele võetud kogus summa (krooni)
1 2 3 4 5 6 7 8
               
               
               
               
               
               
Kokku              


Täitja   Tegevjuht
Nimi: Kuupäev: Nimi:
Telefon, e-post: Allkiri:

Juhend mobilisatsioonivaru statistilise kokkuvõtte vormi täitmiseks

1. Statistilise kokkuvõtte esitavad varu hoidjad raamatupidamise ja laoarvestuse dokumentide alusel.

2. Statistiline kokkuvõte koostatakse kvartaalselt ja kasvavalt aruandeaasta algusest, s.o I kvartali eest, I poolaasta eest, 9 kuu eest ja aruandeaasta eest (1. jaan – 31. dets).

3. Veerus 1 esitatakse hoiule võetud varu nimetus.

4. Veerus 2 esitavad riigi ja erasektori hoidjad varu/ressursi/kauba tariifse klassifikatsiooni (TARIC-kood) vastavalt EÜ Nõukogu määrusele 2658/87/EMÜ tariifi- ja statistikanomenklatuuri ning ühise tollitariifistiku kohta (EÜT L 256, 07.09.1987, lk 1–675). Kaitseväe ladudes hoiustatavate varude/kaupade kohta esitatakse NATO laoarvestuse kood. Veerus 3 esitatud mõõtühik peab vastama eelnimetatud dokumentides sätestatud mõõtühikutele.

5. Veerus 4 esitatakse varu kogus aruandeaasta 1. jaanuaril, selle puudumisel aruandeperioodil hoiule võetud kogus.

6. Veerus 5 esitatakse varu kogus, mis väljastati aruandeperioodi jooksul.

7. Veerus 6 esitatakse varu kogus, mis võeti arvele aruandeperioodi jooksul, seega lisandus aasta alguse kogusele.

8. Veerus 7 esitatakse varu kogus aruandeperioodi lõpuks. Esitatavate andmete vahel peab olema seos:
veerg 4 – veerg 5 + veerg 6 = veerg 7

9. Veerus 8 esitatakse varu soetusmaksumus raamatupidamisdokumentide alusel. Selles veerus arvutatakse ka hoiuloleva varu kogumaksumus kroonides.

Minister Jürgen LIGI

Kantsler Lauri ALMANN

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json