Vabariigi Valitsuse 29. detsembri 1999. a määruse nr 436 „Eritoitude koostis- ja kvaliteedinõuete ning eritoitude valmistamiseks kasutatavate ainete ja eritoidu käitlemise suhtes esitatavate nõuete ning eritoitude märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuete ja korra kinnitamine” muutmine
Vastu võetud 30.01.2014 nr 13
Määrus kehtestatakse toiduseaduse § 14 lõike 5 ja § 38 lõike 5 alusel.
§ 1. Vabariigi Valitsuse 29. detsembri 1999. a määruse nr 436 „Eritoitude koostis- ja kvaliteedinõuete ning eritoitude valmistamiseks kasutatavate ainete ja eritoidu käitlemise suhtes esitatavate nõuete ning eritoitude märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuete ja korra kinnitamine” normitehnilist märkust 1 täiendatakse pärast tekstiosa „(EÜ) nr 1243/2008 (ELT L 335, 13.12.2008, lk 25–27)” tekstiga „, komisjoni direktiiviga 2013/46/EL (ELT L 230, 29.08.2013, lk 16–19)”.
§ 2.
Vabariigi Valitsuse 29. detsembri 1999. a määruse nr 436 punktiga 2 kinnitatud „Imiku piimasegu ja jätkupiimasegu koostis- ja kvaliteedinõudeid ning nende valmistamiseks kasutatavate ainete ja käitlemise suhtes esitatavaid nõudeid ning märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõudeid ja korda” muudetakse järgmiselt:
1) punkt 51 sõnastatakse järgmiselt:
„51. Lehma- või kitsepiimavalkudel põhineva imiku piimasegu valgusisaldus peab olema vahemikus 0,45 g / 100 kJ (1,8 g / 100 kcal) kuni 0,7 g / 100 kJ (3 g / 100 kcal). Lehma- või kitsepiimavalkudel põhineva imiku piimasegu, mille valgusisaldus on vahemikus 0,45 g / 100 kJ (1,8 g / 100 kcal) kuni 0,5 g / 100 kJ (2 g / 100 kcal), sobivust imiku toiduks tuleb tõendada üldtunnustatud meetodil teostatud asjakohaste teadusuuringutega.”;
2) punkt 53 sõnastatakse järgmiselt:
„53. Sojavalgu isolaatidel või nende ja lehma- või kitsepiimavalkude segul põhineva imiku piimasegu valgusisaldus peab olema vahemikus 0,56 g / 100 kJ (2,25 g / 100 kcal) kuni 0,7 g / 100 kJ (3 g / 100 kcal) ning selle valmistamisel võib kasutada üksnes sojavalgu isolaate.”;
3) punkti 25 sissejuhatav lauseosa sõnastatakse järgmiselt:
„Lehma- või kitsepiimal või valguhüdrolüsaatidel põhinevas imiku piimasegus peab mineraaltoitainete sisaldus olema järgmine:”;
4) punkti 252 esimene lause sõnastatakse järgmiselt:
„Sojavalgu isolaatidel või nende ja lehma- või kitsepiimavalkude segul põhineva imiku piimasegu suhtes kohaldatakse käesolevate erinõuete punktides 25 ja 251 toodud nõudeid, välja arvatud raua- ja fosforisisalduse kohta kehtestatud nõuded.”;
5) punkt 292 sõnastatakse järgmiselt:
„292. Valguhüdrolüsaatidel põhineva jätkupiimasegu valgusisaldus peab olema vahemikus 0,56 g /100 kJ (2,25 g / 100 kcal) kuni 0,8 g /100 kJ (3,5 g / 100 kcal). Valguhüdrolüsaatidel põhineva jätkupiimasegu, mille valgusisaldus on vahemikus 0,45 g / 100 kJ (1,8 g / 100 kcal) kuni 0,56 g / 100 kJ (2,25 g / 100 kcal), sobivust imiku toiduks tuleb tõendada üldtunnustatud meetodil teostatud asjakohaste teadusuuringutega. Lehmapiimast saadud vadakuvalgu hüdrolüsaatidel põhineva jätkupiimasegu, mille valgusisaldus on alla 0,56 g / 100 kJ (2,25 g / 100 kcal), valmistamisel kasutatav valguallikas, valgu töötlemine ja valgu kvaliteet peavad vastama järgmisele kirjeldusele:
1) valgusisaldus on vähemalt 0,46 g / 100 kJ (1,86 g / 100 kcal);
2) valguallikaks on demineraliseeritud magus vadakuvalk, mis on saadud lehmapiimast pärast kaseiinide ensümaatilist sadestamist kümosiini kasutades. Nimetatud valguallikas koosneb 63% kaseiin-glükomakropeptiidivabast vadakuvalgu isolaadist, mille valgusisaldus on vähemalt 95% kuivainest, valgu denaturatsioon on alla 70% ja tuhasisaldus kuni 3%, ning 37% magusast vadakuvalgu kontsentraadist, mille valgusisaldus on vähemalt 87% kuivainest, valgu denaturatsioon on alla 70% ja tuhasisaldus kuni 3,5%;
3) valgu töötlemine on kaheetapiline hüdrolüüsiprotsess, mille käigus kasutatakse trüpsiinipreparaati koos kuumtöötlusega (3–10 minuti jooksul 80–100 °C juures) kahe etapi vahel;
4) võrdlusvalguks on rinnapiim, mille koostisainete sisaldus on erandina käesolevate erinõuete lisas 1 esitatud sisaldusest esitatud komisjoni direktiivi 2006/141/EÜ imiku piimasegude ja jätkupiimasegude kohta ning millega muudetakse direktiivi 1999/21/EÜ (ELT L 401, 30.12.2006, lk 1–33) VI lisas.”;
6) punkt 293 sõnastatakse järgmiselt:
„293. Sojavalgu isolaatidel või nende ja lehma- või kitsepiimavalkude segul põhineva jätkupiimasegu valgusisaldus peab olema vahemikus 0,56 g / 100 kJ (2,25 g / 100 kcal) kuni 0,8 g / 100 kJ (3,5 g / 100 kcal) ning selle valmistamisel võib kasutada üksnes sojavalgu isolaate.”;
7) punkti 46 sissejuhatav lauseosa sõnastatakse järgmiselt:
„Lehmapiimast, kitsepiimast või valguhüdrolüsaatidest valmistatud jätkupiimasegus peab mineraaltoitainete sisaldus olema järgmine:”;
8) punkti 462 esimene lause sõnastatakse järgmiselt:
„Sojavalgu isolaatidel või nende ja lehma- või kitsepiimavalkude segul põhineva jätkupiimasegu suhtes kohaldatakse käesolevate erinõuete punktides 46 ja 461 esitatud nõudeid, välja arvatud raua- ja fosforisisalduse kohta kehtestatud nõuded.”;
9) punkti 51 alapunkt 121 sõnastatakse järgmiselt:
„121) L-arginiin ja selle hüdrokloriid, mida tohib kasutada üksnes käesolevate erinõuete punktis 52 nimetatud lehmapiimast saadud vadakuvalgu hüdrolüsaatidel põhineva sellise imiku piimasegu valmistamisel ning käesolevate erinõuete punktis 292 nimetatud lehmapiimast saadud vadakuvalgu hüdrolüsaatidel põhineva sellise jätkupiimasegu valmistamisel, mille valgusisaldus on alla 0,56 g / 100 kJ (2,25 g / 100 kcal);”;
10) punkt 55 sõnastatakse järgmiselt:
„55. Imiku piimasegu ja jätkupiimasegu nimetus peab olema järgmine:
1) käesolevate erinõuete punkti 1 alapunktis 1 nimetatud toidu puhul „Imiku piimasegu” või kui see on valmistatud täielikult lehma- või kitsepiimavalgust, siis „Piimal põhinev imiku piimasegu”;
2) käesolevate erinõuete punkti 1 alapunktis 2 nimetatud toidu puhul „Jätkupiimasegu” või kui see on valmistatud täielikult lehma- või kitsepiimavalgust, siis „Piimal põhinev jätkupiimasegu”.”.
§ 3. Määrus jõustub 28. veebruaril 2014. a.
Andrus Ansip
Peaminister
Helir-Valdor Seeder
Põllumajandusminister
Heiki Loot
Riigisekretär