Teksti suurus:

Köögiviljakultuuride paljundusmaterjali tootmise ja turustamise nõuded

Väljaandja:Põllumajandusminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:18.08.2006
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:30.06.2007
Avaldamismärge:

Köögiviljakultuuride paljundusmaterjali tootmise ja turustamise nõuded1

Vastu võetud 20.04.2006 nr 51
RTL 2006, 36, 628
jõustumine 01.05.2006

Muudetud järgmise määrusega (kuupäev, number, avaldamine Riigi Teatajas, jõustumise aeg):

7.08.2006/86 (RTL 2006, 63, 1142) 18.08.2006

Määrus kehtestatakse «Taimede paljundamise ja sordikaitse seaduse» § 4 lõike 3, § 64 lõike 5, § 65 lõigete 4 ja 7, § 76 lõike 4, § 101 lõike 4 ning § 104 lõike 4 alusel.

[RTL 2006, 63, 1142 – jõust. 18.08.2006]

§ 1. Reguleerimisala

(1) Määrusega kehtestatakse köögiviljakultuuride paljundusmaterjali tootmise, sealhulgas tarnija enesekontrollisüsteemi nõuded ja paljundusmaterjali kvaliteeti vähendavate taimekahjustajate loetelu ning köögiviljakultuuride paljundusmaterjali kvaliteedi ja turustamise nõuded.

(2) Määruse nõudeid ei kohaldata katsetes, teadustöös, sordiaretuses või geneetiliste ressursside säilitamiseks kasutatava köögiviljakultuuride paljundusmaterjali tootmise ja turustamise suhtes.

§ 2. Köögiviljakultuuride paljundusmaterjal

(1) Selle määruse nõudeid kohaldatakse järgmiste köögiviljakultuuride liikide suhtes:
1) aed-harakputk (Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.);
2) aedhernes (Pisum sativum L. (partim));
3) aed-mustjuur (Scorzonera hispanica L.);
4) aedpetersell (Petroselinum crispum (Miller) Nyman ex A. W. Hill);
5) aedporgand (Daucus carota L.);
6) aedsalat (Lactuca sativa L.);
7) aedspinat (Spinacia oleracea L.);
8) baklažaan (Solanum melongena L.);
9) endiiviasigur (Cichorium endivia L.);
10) harilik aeduba (Phaseolus vulgaris L.);
11) harilik apteegitill (Foeniculum vulgare Miller);
12) harilik arbuus (Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai);
13) harilik artišokk (Cynara scolymus L.);
14) harilik kurk (Cucumis sativus L.);
15) harilik kõrvits (Cucurbita pepo L.);
16) harilik paprika (Capsicum annuum L.);
17) harilik rabarber (Rheum rhaponticum L.);
18) harilik sibul (Allium cepa L.);
19) harilik sigur ehk salatsigur (Cichorium intybus L. (partim));
20) harilik tomat (Lycopersicon esculentum (Mill.) Karsten ex Farw.);
21) hispaania artišokk ehk kardi (Cynara cardunculus L.);
22) kähar lehtkapsas (Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. sabellica L.);
23) kähar peakapsas (Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. sabauda L.);
24) küüslauk (Allium sativum L.);
25) lehtpeet ehk mangold (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla (L.) W. D. J. Koch);
26) lillkapsas (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis L.);
27) melon (Cucumis melo L.);
28) naeris (Brassica rapa L. var. rapa);
29) nuikapsas (Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. gongylodes);
30) pekingi kapsas (Brassica pekinensis (Lour.) Rupr.);
31) pesasibul ehk šalottsibul (Allium ascalonicum L.);
32) porrulauk (Allium porrum L.);
33) punane peakapsas (Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. rubra DC.);
34) punapeet (Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.);
35) põldkännak (Valerianella locusta (L.) Laterr.);
36) põlduba (Vicia faba L. (partim));
37) redis (Raphanus sativus L.);
38) roheline spargelkapsas (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.);
39) rooskapsas (Brassica oleracea L. convar. oleracea var. gemmifera DC);
40) seller (Apium graveolens);
41) spargel ehk harilik aspar (Asparagus officinalis L.);
42) suureviljaline kõrvits (Cucurbita maxima Duchesne);
43) talisibul (Allium fistulosum L.);
44) valge peakapsas (Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. alba DC.);
45) õisuba (Phaseolus coccineus L.).

(2) Köögiviljakultuuride paljundusmaterjal (edaspidi paljundusmaterjal) on nõukogu direktiivi 92/33/EMÜ köögiviljade paljundus- ja istutusmaterjali, välja arvatud seemne, turustamise kohta (ELT L 157, 10.06.1992, lk 1–9) artikli 3 punktide a ja b tähenduses lõikes 1 nimetatud köögiviljakultuuride liikide ja nende hübriidide paljundamiseks või köögivilja tootmiseks kasutatav taimeosa ja muu taimne materjal, kaasa arvatud vegetatiiv- ja seemikalus, ning istutusmaterjal, milleks on istutamiseks või ümberistutamiseks ettenähtud taim või taimeosa.

§ 3. Paljundusmaterjali tarnija enesekontrollisüsteem

(1) Paljundusmaterjali tootmise nõuetekohasuse ja turustatava nõuetekohase paljundusmaterjali tagamiseks määrab tarnija tulenevalt tootmismeetodist kindlaks tootmise olulised kriitilised punktid ja nendes rakendatavad meetmed, dokumenteerib need ja tagab nende meetmete rakendamise (edaspidi enesekontrollisüsteem).

(2) Paljundusmaterjali tootmisega tegelev tarnija koostab enesekontrolliplaani, kus kirjeldab enesekontrolli tagamiseks tulenevalt tootmismeetodist järgmisi tootmise olulisi kriitilisi punkte ja nendes rakendatavaid meetmeid:
1) tootmise alustamiseks kasutatava paljundusmaterjali kvaliteedi kindlakstegemine;
2) paljundusmaterjali külvamine, pikeerimine ja istutamine;
3) paljundusmaterjali kontrollimine taimekahjustaja esinemise avastamiseks ja kohaste tõrjeabinõude rakendamine, sealhulgas vajaduse korral kahjustatud paljundusmaterjali hävitamine;
4) paljundusmaterjali tootmiseks kasutatava maatüki kohta põlluraamatu või maakasutuskava ja paljundusmaterjali tootmiseks kasutatava hoone või rajatise kohta kasutuskava pidamine;
5) üldine tootmismetoodika ja agrotehnika;
6) taimekahjustajate levitamise ärahoidmiseks ettevaatusabinõude järgimine;
7) paljundamise tehnoloogia;
8) paljundusmaterjali koristamine;
9) paljundusmaterjali partiide eristatavuse ja erinevate partiide kindlakstegemise tagamine paljundusmaterjali tootmise, koristamise, töötlemise, pakendamise, ladustamise ja veo ajal;
10) paljundusmaterjali töötlemine;
11) paljundusmaterjali pakendamine;
12) paljundusmaterjali ladustamine;
13) paljundusmaterjali vedu;
14) ettevõtte tegevuse korraldamine;
15) kriitiliste punktide jälgimine ja kontrollimine.

(3) Tarnija, kes tegeleb üksnes paljundusmaterjali turustamisega koostab enesekontrolliplaani, kus kirjeldab lõike 2 punktides 10–15 toodud kriitilisi punkte ja nendes rakendatavaid meetmeid.

(4) Ettevõttes määratakse enesekontrollisüsteemi rakendamise ja täitmise eest vastutav töötaja.

(5) Paljundusmaterjali tootmisega tegelev tarnija säilitab andmeid tootmise oluliste kriitiliste punktide kontrolli tulemuste kohta paberkandjal või digitaalselt ning andmeid ja dokumente ostetud, toodetud ja turustatud paljundusmaterjali kohta vähemalt kolm aastat.

§ 4. Paljundusmaterjali kvaliteeti vähendavad taimekahjustajad

(1) Paljundusmaterjali tootmisega tegelev tarnija kontrollib taimekahjustaja esinemise avastamiseks paljundusmaterjali selle kasvamise ajal visuaalselt.

(2) Sibulate, mugulate ja risoomidega paljundatava taimeliigi puhul kontrollib paljundusmaterjali tootmisega tegelev tarnija taimekahjustaja esinemise avastamiseks paljundusmaterjali kasvamise ajal taimikut visuaalselt.

(3) Kui tarnija avastab tootmise kohas paljundusmaterjali või taimiku kasvuaegse visuaalse kontrolli käigus lisas nimetatud köögiviljakultuuride paljundusmaterjali kvaliteeti vähendava taimekahjustaja (edaspidi taimekahjustaja), rakendab ta taimekahjustaja hävitamiseks viivitamata kohaseid tõrjeabinõusid, sealhulgas vajaduse korral hävitab kahjustatud paljundusmaterjali.

§ 5. Nõuetekohane paljundusmaterjal

Nõuetekohane on paljundusmaterjal:
1) mis on ühe partii piires ühtlase kvaliteediga, liigiehtne ja -puhas ning sordiehtne ja -puhas;
2) mille visuaalsel kontrollimisel ei esine lisas nimetatud taimekahjustajaid esinemise piirmäärast rohkem;
3) mis on sõltuvalt liigile ja sordile omastest tunnustest normaalselt arenenud, kahjustusteta ja närtsimise tunnusteta;
4) mis potitaimena turustamise korral on hästi juurdunud ja terve juurestikuga.

§ 6. Paljundusmaterjali turustamine

(1) Turustatav paljundusmaterjal peab vastama §-s 5 sätestatud kvaliteedinõuetele.

(2) Turustatav paljundusmaterjal peab kuuluma sorti, mis on võetud Euroopa Liidu köögiviljakultuuride ühtsesse sordilehte.

(3) Turustatavat paljundusmaterjali hoitakse partiina. Erinevaid partiisid peab olema võimalik eristada ja kindlaks teha. Erineva päritoluga paljundusmaterjali partiide ühendamise korral säilitab tarnija andmed partii koostise ja partii erinevate osade päritolu kohta.

(4) Tarnija väljastab tarnija dokumendi paljundusmaterjali partii kohta, mis turustatakse köögiviljakultuuride tootmisega tegelevale isikule ja paljundusmaterjali turustamisega tegelevale tarnijale.

(5) Tarnija väljastab lõpptarbijale turustatava paljundusmaterjali partii või üksikistiku kohta tootekirjelduse.

(6) Tarnija dokument on ühekordselt kasutatav ja see täidetakse eesti keeles ja vajaduse korral muus Euroopa Liidu ametlikus keeles. Tarnija dokumendile märgitakse:
1) sõnad «EL kvaliteet»;
2) riigi tähis «EE»;
3) järelevalveasutuse nimi «Taimetoodangu Inspektsioon» või selle lühend «TTI»;
4) tarnija registrikande number taimetervise registris;
5) tarnija nimi;
6) partii number või muu partiid identifitseeriv tunnus, istutusmaterjali puhul ka selle seemnepartii number, mille seemnetest istutusmaterjal on toodetud;
7) tarnija dokumendi väljastamise kuupäev;
8) paljundusmaterjali taimeliigi nimi eesti keeles ning taimepassiga varustatava liigi puhul ka taimeliigi botaaniline nimi ladina keeles;
9) sordi nimi ja pookealuse kasutamise korral pookealuse sordinimi või märgistus või pookealuse taimeliigi nimi eesti keeles, kui pookealus on teisest taimeliigist;
10) paljundusmaterjali kogus;
11) ühendusevälisest riigist Eestisse toimetatud paljundusmaterjali puhul tootjariigi nimi.

(7) Tootekirjeldusele märgitakse:
1) paljundusmaterjali taimeliigi nimi eesti keeles;
2) sordinimi;
3) pookealuse kasutamise korral pookealuse sordinimi, märgistus või pookealuse taimeliigi nimi eesti keeles, kui pookealus on teisest taimeliigist;
4) tarnija nimi;
5) tootjariigi nimi.

(8) Mikropaljundatud paljundusmaterjali puhul märgitakse tarnija dokumendile või tootekirjeldusele sõna «mikropaljundatud».

[RTL 2006, 63, 1142 – jõust. 18.08.2006]

§ 7. [Käesolevast tekstist välja jäetud]

§ 8. Määruse rakendamine

Paljundusmaterjali võib seni kehtinud nõuete kohaselt märgistada ja sellist paljundusmaterjali võib turustada kuni tootja dokumentide, tootekirjelduste või paljundusmaterjali lõppemiseni, kuid mitte kauem kui 31. detsembrini 2006. a.

§ 9. Määruse jõustumine

Määrus jõustub 1. mail 2006. aastal.


1 nõukogu direktiiv 92/33/EMÜ köögiviljade paljundus- ja istutusmaterjali, välja arvatud seemne, turustamise kohta (EÜT L 157, 10.06.1992, lk 1–9), muudetud direktiiviga 2003/61/EÜ (ELT L 165, 3.07.2003, lk 23–28), komisjoni otsusega 2005/55/EÜ (ELT L 022, 26.01.2005, lk 17–17) ning nõukogu määrusega 2003/806/EÜ (ELT L 122, 16.05.2003, lk 1–35); komisjoni direktiiv 93/61/EMÜ, milles sätestatakse loetelu tingimuste kohta, millele peab nõukogu direktiivi 92/33/EMÜ kohaselt vastama köögiviljade paljundus- ja istutusmaterjal, välja arvatud seemne turustamise kohta (EÜT L 250, 02.07.1993, lk 19–28); komisjoni direktiiv 93/62/EÜ, millega kehtestatakse tarnijate ja ettevõtete järelevalve ja kontrolli rakendusmeetmed vastavalt seemne turustamise kohta (EÜT L 250, 1993, lk 29–30).

 

Märkus. Lisa on avaldatud elektroonilises Riigi Teatajas. (Alus: «Riigi Teataja seaduse» § 4 lõige 2 ja riigisekretäri 20.04.2006. a resolutsioon nr 17-1/0602807.)

 


 

Põllumajandusministri 20. aprilli 2006. a määruse nr 51
"Köögiviljakultuuride paljundusmaterjali tootmise ja turustamise nõuded"
lisa

 

KÖÖGIVILJAKULTUURIDE PALJUNDUSMATERJALI KVALITEETI VÄHENDAVATE TAIMEKAHJUSTAJATE LOETELU JA NENDE ESINEMISE LUBATUD PIIRMÄÄR

Köögiviljakultuuride liigid

Paljundusmaterjali kvaliteeti vähendavad taimekahjustajad

Taimekahjustajate esinemise piirmäär 1

1.Pesasibul ehk šalottsibul (Allium ascalonicum L.)

 

 

1.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides

1.1.1. Delia spp.

1.1.2. Ditylenchus dipsaci

1.1.3. Thysanoptera, eriti Thrips tabaci

 

 

0,5

0

0,5

1.2. Seened

1.2.1.Botrytis spp.

1.2.2. Peronospora destructor

1.2.3. Sclerotium cepivorum

 

1

0,5

0,5

1.3. Viirused ja viirusesarnased organismid

1.3.1. Kõik, aga eriti Onion yellow dwarf potyvirus

 

0,5

2. Harilik sibul (Allium cepa L.)

 

 

 

2.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides

2.1.1. Delia spp.

2.1.2. Ditylenchus dipsaci

2.1.3. Meloidogyne spp.

2.1.4. Thysanoptera, eriti Thrips tabaci

 

 

0,5

0

0,5

0,5

2.2. Bakterid

2.2.1. Pseudomonas spp.

 

2

2.3. Seened

2.3.1.Botrytis spp.

2.3.2. Fusarium oxysporum f. sp. cepae

2.3.3. Peronospora destructor

2.3.4. Slerotium cepivorum

 

1

1

0,5

0,5

2.4. Viirused ja viirusesarnased organismid

2.4.1. Kõik, aga eriti Onion yellow dwarf potyvirus

 

0,5

3. Talisibul (Allium fistulosum L.)

 

 

3.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides

3.1.1. Delia spp.

3.1.2. Ditylenchus dipsaci

3.1.3. Thysanoptera, eriti Thrips tabaci

 

 

0,5

0

0,5

3.2. Seened

3.2.1. Sclerotium cepivorum

 

0,5

3.3. Viirused ja viirusesarnased organismid

3.3.1. Kõik

 

0,5

4. Porrulauk (Allium porrum L.)

 

 

 

4.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides

4.1.1. Delia spp.

4.1.2. Ditylenchus dipsaci

4.1.3. Thysanoptera

 

 

0,5

0

0,5

4.2. Bakterid

4.2.1. Pseudomonas spp.

 

2

4.3. Seened

4.3.1. Alternaria porri

4.3.2. Fusarium culmorum

4.3.3. Phytophthora porri

4.3.4. Sclerotium cepivorum

 

0,5

0,5

0,5

0,5

4.4. Viirused ja viirusesarnased organismid

4.4.1. Kõik, aga eriti Leek yellow stripe potyvirus

 

0,5

5. Küüslauk (Allium sativum L.)

 

 

 

5.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides

5.1.1. Aceria tulipae

5.1.2. Delia spp.

5.1.3. Ditylenchus dipsaci

5.1.4. Thysanoptera

 

 

0,5

0,5

0

0,5

5.2. Bakterid

5.2.1. Pseudomonas fluorescens

 

2

5.3. Seened

5.3.1. Sclerotium cepivorum

 

0,5

5.4. Viirused ja viirusesarnased organismid

5.4.1. Kõik, aga eriti Onion yellow dwarf potyvirus

 

0,5

6. Seller (Apium graveolens)

 

 

 

 

6.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides

6.1.1.Acidia heraclei

6.1.2.Lygus spp.

6.1.3. Psila rosae

6.1.4. Thysanoptera, aga eriti Frankliniella occidentalis ja Thrips tabaci

 

 

0

0,5

0,5

0,5

6.2. Bakterid

6.2.1.Erwinia carotovora subsp. carotovora

6.2.2.Pseudomonas syringae pv. apii

 

2

2

6.3. Seened

6.3.1.Fusarium oxysporum f. sp. apii

6.3.2.Phoma apiicola

6.3.3.Pythium spp.

6.3.4.Sclerotinia scleriotorum

6.3.5.Septoria apiicola

 

1

0,5

1

0,5

0,5

6.4. Viirused ja viirusesarnased organismid

6.4.1. Kõik, aga eriti Celery mosaic virus ja Cucumber mosaic virus

 

0,5

7. Spargel ehk harilik aspar (Asparagus officinalis L.)

 

 

7.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides

7.1.1.Brachyorynella asparagi

7.1.2.Hypopta caestrum

7.1.3.Platyparea poecyloptera

 

 

0

0

0

7.2. Seened

7.2.1.Fusarium spp.

7.2.2. Rhizoctonia violacea

 

1

1

7.3. Viirused ja viirusesarnased organismid

7.3.1. Kõik

 

2

8. Punapeet (Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.)

 

 

8.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides

8.1.1. Pegomyia betae

 

 

1

8.2. Seened

8.2.1.Phoma betae

 

0,5

8.3. Viirused ja viirusesarnased organismid

8.3.1. Kõik, aga eriti Beet necrotic yellow vein furovirus

 

0,5

9.Kähar lehtkapsas (Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. sabellica L.), lillkapsas (B. oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis L.), roheline spargelkapsas (B. oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.), rooskapsas (B. oleracea L. convar. oleracea var. gemmifera DC), kähar peakapsas (B. oleracea L. convar. capitata (L.)Alef. var. sabauda L.), valge peakapsas (B. oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. alba DC.), punane peakapsas (B. oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. rubra DC.), nuikapsas (B. oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. gongylodes)

9.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides

9.1.1.Aleyrodidae

9.1.2.Aphididae

9.1.3.Heterodera spp.

9.1.4.Lepidoptera, eriti Pieris brassicae

9.1.5. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis

 

 

1

1

0

1

0,5

9.2. Bakterid

9.2.1. Pseudomonas syringae pv. maculicola

9.2.2.Xanthomonas campestris pv. Campestris

 

2

2

9.3. Seened

9.3.1.Alternaria brassicae

9.3.2.Mycosphaerella spp.

9.3.3.Phoma lingam

9.3.4.Plasmodiophora brassicae

9.3.5.Pythium spp.

9.3.6. Rhizoctonia solani

 

1

1

0,5

0,5

1

1

9.4. Viirused ja viirusesarnased organismid

9.4.1. Kõik, aga eriti Cauliflower mosaic caulimovirus, tospoviirused ja Turnip mosaic virus

 

2

 

10. Pekingi kapsas (Brassica pekinensis (Lour.) Rupr.)

 

 

 

 

10.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides

10.1.1.Aphididae

10.1.2.Lepidoptera, eriti Pieris brassicae

 

 

1

1

10.2. Bakterid

10.2.1.Erwinia carotovora

10.2.2. Xanthomonas campestris pv. Campestris

 

2

2

10.3. Seened

10.3.1.Alternaria brassicae

10.3.2.Botrytis cinerea

10.3.3.Mycosphaerella spp.

10.3.4.Phoma lingam

10.3.5.Plasmodiophora brassicae

10.3.6.Sclerotinia spp.

 

1

1

1

0,5

0,5

0,5

10.4. Viirused ja viirusesarnased organismid

10.4.1. Kõik, eriti tospoviirused

 

2

11. Harilik paprika (Capsicum annuum L.)

 

 

11.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides

11.1.1.Aleyrodidae

11.1.2.Leptinotarsa decemlineata

11.1.3. Ostrinia nubilalis

11.1.4. Phthorimaea operculella

11.1.5. Tetranychidae

11.1.6. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis

 

 

1

0

0

0

1

0,5

11.2. Seened

11.2.1.Leveillula taurica

11.2.2.Pyrenochaeta lycopersici

11.2.3.Pythium spp.

11.2.4.Phytophthora capsici

11.2.5.Verticillium albo-atrum

11.2.6.Verticillium dahliae

 

0

0

1

0,5

2

2

11.3. Viirused ja viirusesarnased organismid

11.3.1. Kõik, aga eriti

Cucumber mosaic cucumovirus,
Tomato mosaic tobamovirus,
Pepper mild mottle tobamovirus ja
Tobacco mosaic tobamovirus

 

0,5

12. Endiiviasigur (Cichorium endivia L.)

 

 

12.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides

12.1.1.Aphididae

12.1.2.Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis

 

 

1

0,5

12.2. Seened

12.2.1.Botrytis cinerea

12.2.2.Erysiphe cichoriacearum

12.2.3.Sclerotinia spp.

 

1

1

0,5

12.3. Viirused ja viirusesarnased organismid

12.3.1. Kõik, aga eriti Beet western yellows luteovirus ja Lettuce mosaic potyvirus

 

2

13. Harilik sigur ehk salatsigur (Cichorium intybus L. (partim))

 

 

13.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides

13.1.1.Aphididae

13.1.2. Napomyza cichorii

13.1.3. Apion assimile

 

 

1

1

0

13.2. Bakterid

13.2.1.Erwinia carotovora

13.2.2.Erwinia chrysanthemi

13.2.3.Pseudomonas marginalis

 

2

2

2

13.3. Seened

13.3.1.Phoma apiicola

13.3.2.Phytophthora erythroseptica

13.3.3.Pythium spp.

13.3.4.Sclerotinia scleriotorum

 

0,5

0,5

1

0,5

14. Harilik arbuus (Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai)

 

 

14.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides

14.1.1. Aleyrodidae

14.1.2. Aphididae

14.1.3. Meloidogyne spp.

14.1.4. Polyphagotarsonemus latus

14.1.5. Tetranychus spp.

14.1.6. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis

 

 

1

1

0,5

0

1

0,5

14.2. Seened

14.2.1. Colletotrichum lagenarium

 

0

14.3. Viirused ja viirusesarnased organismid

14.3.1. Kõik, aga eriti Watermelon mosaic virus 2

 

2

15. Melon (Cucumis melo L.)

 

 

 

15.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides

15.1.1. Aleyrodidae

15.1.2. Aphididae

15.1.3. Meloidogyne spp.

15.1.4. Polyphagotarsonemus latus

15.1.5. Tetranychus spp.

15.1.6. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis

 

 

1

1

0,5

0

1

0,5

15.2. Bakterid

15.2.1. Pseudomonas syringae pv. lachrymans

 

2

15.3. Seened

15.3.1. Colletotrichum lagenarium

15.3.2. Fusarium spp.

15.3.3. Pythium spp.

15.3.4. Sphaerotheca fuliginea

15.3.5. Verticillium spp.

 

0

1

1

0,5

2

15.4. Viirused ja viirusesarnased organismid

15.4.1. Kõik, aga eriti

Cucumber green mottle mosaic tobamovirus,
Cucumber mosaic cucumovirus ja
Squash mosaic comovirus

 

0,5

16. Harilik kurk (Cucumis sativus L.)

 

 

 

16.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides

16.1.1. Aleyrodidae

16.1.2. Aphididae

16.1.3. Delia platura

16.1.4. Meloidogyne spp.

16.1.5. Polyphagotarsonemus latus

16.1.6. Tetranychus spp.

16.1.7. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis

 

 

1

1

0,5

0,5

0

1

0,5

16.2. Bakterid

16.2.1. Pseudomonas syringae pv. lachrymans

 

2

16.3. Seened

16.3.1. Fusarium spp.

16.3.2. Phytophthora spp.

16.3.3. Pseudoperonospora cubensis

16.3.4. Pythium spp.

16.3.5. Rhizoctonia spp.

16.3.6. Sphaerotheca fuliginea

16.3.7. Verticillium spp.

 

1

0,5

0,5

1

1

0,5

2

16.4. Viirused ja viirusesarnased organismid

16.4.1. Kõik

 

0,5

17. Suureviljaline kõrvits (Cucurbita maxima Duchesne)

 

17.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides

17.1.1. Aleyrodidae

17.1.2. Aphididae

17.1.3. Meloidogyne spp.

17.1.4. Polyphagotarsonemus latus

17.1.5. Tetranychus spp.

17.1.6. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis

 

 

1

1

0,5

0

1

0,5

17.2. Viirused ja viirusesarnased organismid

17.2.1. Kõik

 

0,5

18. Harilik kõrvits (Cucurbita pepo L.)

 

 

 

18.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides

18.1.1. Aleyrodidae

18.1.2. Aphididae

18.1.3. Meloidogyne spp.

18.1.4. Polyphagotarsonemus latus

18.1.5. Tetranychus spp.

18.1.6. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis

 

 

1

1

0,5

0

1

0,5

18.2. Bakterid

18.2.1. Pseudomonas syringae pv. lachrymans

 

2

18.3. Seened

18.3.1. Fusarium spp.

18.3.2. Sphaerotheca fuliginea

18.3.3. Verticillium spp.

 

1

0,5

2

18.4. Viirused ja viirusesarnased organismid

18.4.1. Kõik, aga eriti

Cucumber mosaic cucumovirus,
Squash mosaic comovirus,
Zucchini yellow mosaic potyvirus ja
tospoviirused

 

0,5

19. Hispaania artišokk ehk kardi (Cynara cardunculus L.), harilik artišokk (Cynara scolymus L.)

 

 

19.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides

19.1.1. Aleyrodidae

19.1.2. Aphididae

19.1.3. Thysanoptera

 

 

1

1

0,5

19.2. Seened

19.2.1. Bremia lactucae

19.2.2. Leveillula taurica f. sp. cynara

19.2.3. Pythium spp.

19.2.4. Rhizoctonia solani

19.2.5. Sclerotium rolfsii

19.2.6. Sclerotinia sclerotiorum

19.2.7. Verticillium dahliae

 

0,5

0,5

1

1

1

1

2

19.3. Viirused ja viirusesarnased organismid

19.3.1. Kõik

 

2

20. Harilik apteegitill (Foeniculum vulgare Miller)

 

 

 

20.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides

20.1.1. Aleyrodidae

20.1.2. Aphididae

20.1.3. Thysanoptera

 

 

1

1

0,5

20.2. Bakterid

20.2.1. Erwinia carotovora subsp. carotovora

20.2.2. Pseudomonas marginalis pv. marginalis

 

1

1

20.3. Seened

20.3.1. Cercospora foeniculi

20.3.2. Phytophthora syringae

20.3.3. Sclerotinia spp.

 

0,5

1

1

20.4. Viirused ja viirusesarnased organismid

20.4.1. Celery mosaic potyvirus

 

2

21. Aedsalat (Lactuca sativa L.)

 

 

21.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides

21.1.1. Aphididae

21.1.2. Meloidogyne spp.

21.1.3. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis

 

 

1

0,5

0,5

21.2. Seened

21.2.1. Botrytis cinerea

21.2.2. Bremia lactucae

21.2.3. Pythium spp.

 

1

0,5

1

21.3.Viirused ja viirusesarnased organismid

21.3.1. Kõik, aga eriti

Lettuce big vein,
Lettuce mosaic potyvirus ja
Lettuce ring necrosis

 

2

22. Harilik tomat (Lycopersicon esculentum (Mill.) Karsten ex Farw.)

 

 

 

22.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides

22.1.1. Aleyrodidae

22.1.2. Aphididae

22.1.3. Hauptidia maroccana

22.1.4. Meloidogyne spp.

22.1.5. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis

22.1.6. Vasates lycopersici

 

 

1

1

0

0,5

0,5

0

22.2. Bakterid

22.2.1. Pseudomonas syringae pv. tomato

 

2

22.3. Seened

22.3.1. Alternaria solani

22.3.2. Cladosporium fulvum

22.3.3. Colletotrichum coccoides

22.3.4. Didymella lycopersici

22.3.5. Fusarium oxysporum

22.3.6. Leveillula taurica

22.3.7. Phytophthora nicotianae

22.3.8. Pyrenochaeta lycopersici

22.3.9. Pythium spp.

22.3.10. Rhizoctonia solani

22.3.11. Sclerotinia sclerotiorum

22.3.12. Verticillium spp.

 

1

0,5

0,5

0,5

1

0

0

0

1

1

1

2

22.4. Viirused ja viirusesarnased organismid

22.4.1. Kõik, aga eriti

Cucumber mosaic cucumovirus,
Potato X potexvirus,
Potato Y potyvirus,
Tobacco mosaic tobamovirus,
Tomato mosaic tobamovirus ja
Tomato yellow leaf curl virus

 

0,5

23. Harilik rabarber (Rheum rhaponticum L.)

 

 

23.1. Bakterid

23.1.1. Agrobacterium tumefaciens

23.1.2. Erwinia rhapontici

 

0,5

0,5

23.2. Seened

23.2.1. Armillariella mellea

23.2.2. Verticillium spp.

 

0

2

23.3. Viirused ja viirusesarnased organismid

23.3.1. Kõik, aga eriti

Arabis mosaic nepovirus ja Turnip mosaic potyvirus

 

0,5

24. Baklažaan (Solanum melongena L.)

 

 

24.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides

24.1.1. Aleyrodidae

24.1.2. Aphididae

24.1.3.Hemitarsonemus latus

24.1.4.Leptinotarsa decemlineata

24.1.5. Meloidogyne spp.

24.1.6.Tetranychidae

24.1.7. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis

 

 

1

1

0

0

0,5

1

0,5

24.2. Seened

24.2.1. Fusarium spp.

24.2.2. Leveillula taurica f. sp. Cynara

24.2.3.Pythium spp.

24.2.4. Rhizoctonia solani

24.2.5. Sclerotinia sclerotiorum

24.2.6.Verticillium spp.

 

1

0,5

1

1

1

2

24.3. Viirused ja viirusesarnased organismid

24.3.1. Kõik, aga eriti

Cucumber mosaic cucumovirus,
Eggplant mosaic tymovirus,
Potato Y potyvirus ja
Tobacco mosaic tobamovirus

 

0,5

 

1 Taimekahjustajate esinemise piirmäär - taimekahjustajatega saastunud taimede protsent paljundusmaterjali partiis

 

 

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json