Köögiviljakultuuride paljundusmaterjali tootmise ja turustamise nõuded1
Vastu võetud 20.04.2006 nr 51
RTL 2006, 36, 628
jõustumine 01.05.2006
Muudetud järgmise määrusega (kuupäev, number, avaldamine Riigi Teatajas, jõustumise aeg):
7.08.2006/86 (RTL 2006, 63, 1142) 18.08.2006
Määrus kehtestatakse «Taimede paljundamise ja sordikaitse seaduse» § 4 lõike 3, § 64 lõike 5, § 65 lõigete 4 ja 7, § 76 lõike 4, § 101 lõike 4 ning § 104 lõike 4 alusel.
[RTL 2006, 63, 1142 – jõust. 18.08.2006]
§ 1. Reguleerimisala
(1) Määrusega kehtestatakse köögiviljakultuuride paljundusmaterjali tootmise, sealhulgas tarnija enesekontrollisüsteemi nõuded ja paljundusmaterjali kvaliteeti vähendavate taimekahjustajate loetelu ning köögiviljakultuuride paljundusmaterjali kvaliteedi ja turustamise nõuded.
(2) Määruse nõudeid ei kohaldata katsetes, teadustöös, sordiaretuses või geneetiliste ressursside säilitamiseks kasutatava köögiviljakultuuride paljundusmaterjali tootmise ja turustamise suhtes.
§ 2. Köögiviljakultuuride paljundusmaterjal
(1) Selle määruse nõudeid kohaldatakse järgmiste köögiviljakultuuride liikide
suhtes:
1) aed-harakputk (Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.);
2)
aedhernes (Pisum sativum L. (partim));
3) aed-mustjuur (Scorzonera
hispanica L.);
4) aedpetersell (Petroselinum crispum (Miller)
Nyman ex A. W. Hill);
5) aedporgand (Daucus carota L.);
6) aedsalat
(Lactuca sativa L.);
7) aedspinat (Spinacia oleracea L.);
8)
baklažaan (Solanum melongena L.);
9) endiiviasigur (Cichorium
endivia L.);
10) harilik aeduba (Phaseolus vulgaris L.);
11)
harilik apteegitill (Foeniculum vulgare Miller);
12) harilik arbuus
(Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai);
13) harilik artišokk
(Cynara scolymus L.);
14) harilik kurk (Cucumis sativus
L.);
15) harilik kõrvits (Cucurbita pepo L.);
16) harilik paprika
(Capsicum annuum L.);
17) harilik rabarber (Rheum rhaponticum
L.);
18) harilik sibul (Allium cepa L.);
19) harilik sigur ehk
salatsigur (Cichorium intybus L. (partim));
20) harilik tomat
(Lycopersicon esculentum (Mill.) Karsten ex Farw.);
21) hispaania
artišokk ehk kardi (Cynara cardunculus L.);
22) kähar lehtkapsas
(Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var.
sabellica L.);
23) kähar peakapsas (Brassica oleracea L.
convar. capitata (L.) Alef. var. sabauda L.);
24) küüslauk
(Allium sativum L.);
25) lehtpeet ehk mangold (Beta vulgaris
subsp. vulgaris var. cicla (L.) W. D. J. Koch);
26)
lillkapsas (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var.
botrytis L.);
27) melon (Cucumis melo L.);
28) naeris
(Brassica rapa L. var. rapa);
29) nuikapsas (Brassica
oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var.
gongylodes);
30) pekingi kapsas (Brassica pekinensis (Lour.)
Rupr.);
31) pesasibul ehk šalottsibul (Allium ascalonicum L.);
32)
porrulauk (Allium porrum L.);
33) punane peakapsas (Brassica
oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. rubra
DC.);
34) punapeet (Beta vulgaris L. var. conditiva
Alef.);
35) põldkännak (Valerianella locusta (L.) Laterr.);
36)
põlduba (Vicia faba L. (partim));
37) redis (Raphanus sativus
L.);
38) roheline spargelkapsas (Brassica oleracea L. convar.
botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.);
39) rooskapsas
(Brassica oleracea L. convar. oleracea var. gemmifera
DC);
40) seller (Apium graveolens);
41) spargel ehk harilik aspar
(Asparagus officinalis L.);
42) suureviljaline kõrvits (Cucurbita
maxima Duchesne);
43) talisibul (Allium fistulosum L.);
44)
valge peakapsas (Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef.
var. alba DC.);
45) õisuba (Phaseolus coccineus L.).
(2) Köögiviljakultuuride paljundusmaterjal (edaspidi paljundusmaterjal) on nõukogu direktiivi 92/33/EMÜ köögiviljade paljundus- ja istutusmaterjali, välja arvatud seemne, turustamise kohta (ELT L 157, 10.06.1992, lk 1–9) artikli 3 punktide a ja b tähenduses lõikes 1 nimetatud köögiviljakultuuride liikide ja nende hübriidide paljundamiseks või köögivilja tootmiseks kasutatav taimeosa ja muu taimne materjal, kaasa arvatud vegetatiiv- ja seemikalus, ning istutusmaterjal, milleks on istutamiseks või ümberistutamiseks ettenähtud taim või taimeosa.
§ 3. Paljundusmaterjali tarnija enesekontrollisüsteem
(1) Paljundusmaterjali tootmise nõuetekohasuse ja turustatava nõuetekohase paljundusmaterjali tagamiseks määrab tarnija tulenevalt tootmismeetodist kindlaks tootmise olulised kriitilised punktid ja nendes rakendatavad meetmed, dokumenteerib need ja tagab nende meetmete rakendamise (edaspidi enesekontrollisüsteem).
(2) Paljundusmaterjali tootmisega tegelev tarnija koostab
enesekontrolliplaani, kus kirjeldab enesekontrolli tagamiseks tulenevalt
tootmismeetodist järgmisi tootmise olulisi kriitilisi punkte ja nendes
rakendatavaid meetmeid:
1) tootmise alustamiseks kasutatava
paljundusmaterjali kvaliteedi kindlakstegemine;
2) paljundusmaterjali
külvamine, pikeerimine ja istutamine;
3) paljundusmaterjali kontrollimine
taimekahjustaja esinemise avastamiseks ja kohaste tõrjeabinõude rakendamine,
sealhulgas vajaduse korral kahjustatud paljundusmaterjali hävitamine;
4)
paljundusmaterjali tootmiseks kasutatava maatüki kohta põlluraamatu või
maakasutuskava ja paljundusmaterjali tootmiseks kasutatava hoone või rajatise
kohta kasutuskava pidamine;
5) üldine tootmismetoodika ja agrotehnika;
6)
taimekahjustajate levitamise ärahoidmiseks ettevaatusabinõude järgimine;
7)
paljundamise tehnoloogia;
8) paljundusmaterjali koristamine;
9)
paljundusmaterjali partiide eristatavuse ja erinevate partiide kindlakstegemise
tagamine paljundusmaterjali tootmise, koristamise, töötlemise, pakendamise,
ladustamise ja veo ajal;
10) paljundusmaterjali töötlemine;
11)
paljundusmaterjali pakendamine;
12) paljundusmaterjali ladustamine;
13)
paljundusmaterjali vedu;
14) ettevõtte tegevuse korraldamine;
15)
kriitiliste punktide jälgimine ja kontrollimine.
(3) Tarnija, kes tegeleb üksnes paljundusmaterjali turustamisega koostab enesekontrolliplaani, kus kirjeldab lõike 2 punktides 10–15 toodud kriitilisi punkte ja nendes rakendatavaid meetmeid.
(4) Ettevõttes määratakse enesekontrollisüsteemi rakendamise ja täitmise eest vastutav töötaja.
(5) Paljundusmaterjali tootmisega tegelev tarnija säilitab andmeid tootmise oluliste kriitiliste punktide kontrolli tulemuste kohta paberkandjal või digitaalselt ning andmeid ja dokumente ostetud, toodetud ja turustatud paljundusmaterjali kohta vähemalt kolm aastat.
§ 4. Paljundusmaterjali kvaliteeti vähendavad taimekahjustajad
(1) Paljundusmaterjali tootmisega tegelev tarnija kontrollib taimekahjustaja esinemise avastamiseks paljundusmaterjali selle kasvamise ajal visuaalselt.
(2) Sibulate, mugulate ja risoomidega paljundatava taimeliigi puhul kontrollib paljundusmaterjali tootmisega tegelev tarnija taimekahjustaja esinemise avastamiseks paljundusmaterjali kasvamise ajal taimikut visuaalselt.
(3) Kui tarnija avastab tootmise kohas paljundusmaterjali või taimiku kasvuaegse visuaalse kontrolli käigus lisas nimetatud köögiviljakultuuride paljundusmaterjali kvaliteeti vähendava taimekahjustaja (edaspidi taimekahjustaja), rakendab ta taimekahjustaja hävitamiseks viivitamata kohaseid tõrjeabinõusid, sealhulgas vajaduse korral hävitab kahjustatud paljundusmaterjali.
§ 5. Nõuetekohane paljundusmaterjal
Nõuetekohane on paljundusmaterjal:
1) mis on ühe partii piires ühtlase
kvaliteediga, liigiehtne ja -puhas ning sordiehtne ja -puhas;
2) mille
visuaalsel kontrollimisel ei esine lisas nimetatud taimekahjustajaid esinemise
piirmäärast rohkem;
3) mis on sõltuvalt liigile ja sordile omastest
tunnustest normaalselt arenenud, kahjustusteta ja närtsimise tunnusteta;
4)
mis potitaimena turustamise korral on hästi juurdunud ja terve juurestikuga.
§ 6. Paljundusmaterjali turustamine
(1) Turustatav paljundusmaterjal peab vastama §-s 5 sätestatud kvaliteedinõuetele.
(2) Turustatav paljundusmaterjal peab kuuluma sorti, mis on võetud Euroopa Liidu köögiviljakultuuride ühtsesse sordilehte.
(3) Turustatavat paljundusmaterjali hoitakse partiina. Erinevaid partiisid peab olema võimalik eristada ja kindlaks teha. Erineva päritoluga paljundusmaterjali partiide ühendamise korral säilitab tarnija andmed partii koostise ja partii erinevate osade päritolu kohta.
(4) Tarnija väljastab tarnija dokumendi paljundusmaterjali partii kohta, mis turustatakse köögiviljakultuuride tootmisega tegelevale isikule ja paljundusmaterjali turustamisega tegelevale tarnijale.
(5) Tarnija väljastab lõpptarbijale turustatava paljundusmaterjali partii või üksikistiku kohta tootekirjelduse.
(6) Tarnija dokument on ühekordselt kasutatav ja
see täidetakse eesti keeles ja vajaduse korral muus Euroopa Liidu ametlikus
keeles. Tarnija dokumendile märgitakse:
1) sõnad «EL kvaliteet»;
2) riigi
tähis «EE»;
3) järelevalveasutuse nimi «Taimetoodangu Inspektsioon» või selle
lühend «TTI»;
4) tarnija registrikande number taimetervise registris;
5)
tarnija nimi;
6) partii number või muu partiid identifitseeriv tunnus,
istutusmaterjali puhul ka selle seemnepartii number, mille seemnetest
istutusmaterjal on toodetud;
7) tarnija dokumendi väljastamise kuupäev;
8)
paljundusmaterjali taimeliigi nimi eesti keeles ning taimepassiga varustatava
liigi puhul ka taimeliigi botaaniline nimi ladina keeles;
9) sordi nimi ja
pookealuse kasutamise korral pookealuse sordinimi või märgistus või pookealuse
taimeliigi nimi eesti keeles, kui pookealus on teisest taimeliigist;
10)
paljundusmaterjali kogus;
11) ühendusevälisest riigist Eestisse toimetatud
paljundusmaterjali puhul tootjariigi nimi.
(7) Tootekirjeldusele märgitakse:
1)
paljundusmaterjali taimeliigi nimi eesti keeles;
2) sordinimi;
3)
pookealuse kasutamise korral pookealuse sordinimi, märgistus või pookealuse
taimeliigi nimi eesti keeles, kui pookealus on teisest taimeliigist;
4)
tarnija nimi;
5) tootjariigi nimi.
(8) Mikropaljundatud paljundusmaterjali puhul märgitakse tarnija dokumendile või tootekirjeldusele sõna «mikropaljundatud».
[RTL 2006, 63, 1142 – jõust. 18.08.2006]
§ 7. [Käesolevast tekstist välja jäetud]
§ 8. Määruse rakendamine
Paljundusmaterjali võib seni kehtinud nõuete kohaselt märgistada ja sellist paljundusmaterjali võib turustada kuni tootja dokumentide, tootekirjelduste või paljundusmaterjali lõppemiseni, kuid mitte kauem kui 31. detsembrini 2006. a.
§ 9. Määruse jõustumine
Määrus jõustub 1. mail 2006. aastal.
1 nõukogu
direktiiv 92/33/EMÜ köögiviljade paljundus- ja istutusmaterjali, välja arvatud
seemne, turustamise kohta (EÜT L 157, 10.06.1992, lk 1–9), muudetud direktiiviga
2003/61/EÜ (ELT L 165, 3.07.2003, lk 23–28), komisjoni otsusega 2005/55/EÜ (ELT
L 022, 26.01.2005, lk 17–17) ning nõukogu määrusega 2003/806/EÜ (ELT L 122,
16.05.2003, lk 1–35); komisjoni direktiiv 93/61/EMÜ, milles sätestatakse loetelu
tingimuste kohta, millele peab nõukogu direktiivi 92/33/EMÜ kohaselt vastama
köögiviljade paljundus- ja istutusmaterjal, välja arvatud seemne turustamise
kohta (EÜT L 250, 02.07.1993, lk 19–28); komisjoni direktiiv 93/62/EÜ,
millega kehtestatakse tarnijate ja ettevõtete järelevalve ja kontrolli
rakendusmeetmed vastavalt seemne turustamise kohta (EÜT L 250, 1993, lk
29–30).
Märkus. Lisa on avaldatud elektroonilises Riigi Teatajas. (Alus: «Riigi Teataja seaduse» § 4 lõige 2 ja riigisekretäri 20.04.2006. a resolutsioon nr 17-1/0602807.)
Põllumajandusministri
20. aprilli 2006. a määruse nr 51 |
KÖÖGIVILJAKULTUURIDE PALJUNDUSMATERJALI KVALITEETI VÄHENDAVATE TAIMEKAHJUSTAJATE LOETELU JA NENDE ESINEMISE LUBATUD PIIRMÄÄR
Köögiviljakultuuride liigid |
Paljundusmaterjali kvaliteeti vähendavad taimekahjustajad |
Taimekahjustajate esinemise piirmäär 1 |
1.Pesasibul ehk šalottsibul (Allium ascalonicum L.)
|
1.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 1.1.1. Delia spp. 1.1.2. Ditylenchus dipsaci 1.1.3. Thysanoptera, eriti Thrips tabaci |
0,5 0 0,5 |
1.2. Seened 1.2.1.Botrytis spp. 1.2.2. Peronospora destructor 1.2.3. Sclerotium cepivorum |
1 0,5 0,5 | |
1.3. Viirused ja viirusesarnased organismid 1.3.1. Kõik, aga eriti Onion yellow dwarf potyvirus |
0,5 | |
2. Harilik sibul (Allium cepa L.)
|
2.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 2.1.1. Delia spp. 2.1.2. Ditylenchus dipsaci 2.1.3. Meloidogyne spp. 2.1.4. Thysanoptera, eriti Thrips tabaci |
0,5 0 0,5 0,5 |
2.2. Bakterid 2.2.1. Pseudomonas spp. |
2 | |
2.3. Seened 2.3.1.Botrytis spp. 2.3.2. Fusarium oxysporum f. sp. cepae 2.3.3. Peronospora destructor 2.3.4. Slerotium cepivorum |
1 1 0,5 0,5 | |
2.4. Viirused ja viirusesarnased organismid 2.4.1. Kõik, aga eriti Onion yellow dwarf potyvirus |
0,5 | |
3. Talisibul (Allium fistulosum L.)
|
3.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 3.1.1. Delia spp. 3.1.2. Ditylenchus dipsaci 3.1.3. Thysanoptera, eriti Thrips tabaci |
0,5 0 0,5 |
3.2. Seened 3.2.1. Sclerotium cepivorum |
0,5 | |
3.3. Viirused ja viirusesarnased organismid 3.3.1. Kõik |
0,5 | |
4. Porrulauk (Allium porrum L.)
|
4.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 4.1.1. Delia spp. 4.1.2. Ditylenchus dipsaci 4.1.3. Thysanoptera |
0,5 0 0,5 |
4.2. Bakterid 4.2.1. Pseudomonas spp. |
2 | |
4.3. Seened 4.3.1. Alternaria porri 4.3.2. Fusarium culmorum 4.3.3. Phytophthora porri 4.3.4. Sclerotium cepivorum |
0,5 0,5 0,5 0,5 | |
4.4. Viirused ja viirusesarnased organismid 4.4.1. Kõik, aga eriti Leek yellow stripe potyvirus |
0,5 | |
5. Küüslauk (Allium sativum L.)
|
5.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 5.1.1. Aceria tulipae 5.1.2. Delia spp. 5.1.3. Ditylenchus dipsaci 5.1.4. Thysanoptera |
0,5 0,5 0 0,5 |
5.2. Bakterid 5.2.1. Pseudomonas fluorescens |
2 | |
5.3. Seened 5.3.1. Sclerotium cepivorum |
0,5 | |
5.4. Viirused ja viirusesarnased organismid 5.4.1. Kõik, aga eriti Onion yellow dwarf potyvirus |
0,5 | |
6. Seller (Apium graveolens)
|
6.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 6.1.1.Acidia heraclei 6.1.2.Lygus spp. 6.1.3. Psila rosae 6.1.4. Thysanoptera, aga eriti Frankliniella occidentalis ja Thrips tabaci |
0 0,5 0,5 0,5 |
6.2. Bakterid 6.2.1.Erwinia carotovora subsp. carotovora 6.2.2.Pseudomonas syringae pv. apii |
2 2 | |
6.3. Seened 6.3.1.Fusarium oxysporum f. sp. apii 6.3.2.Phoma apiicola 6.3.3.Pythium spp. 6.3.4.Sclerotinia scleriotorum 6.3.5.Septoria apiicola |
1 0,5 1 0,5 0,5 | |
6.4. Viirused ja viirusesarnased organismid 6.4.1. Kõik, aga eriti Celery mosaic virus ja Cucumber mosaic virus |
0,5 | |
7. Spargel ehk harilik aspar (Asparagus officinalis L.)
|
7.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 7.1.1.Brachyorynella asparagi 7.1.2.Hypopta caestrum 7.1.3.Platyparea poecyloptera |
0 0 0 |
7.2. Seened 7.2.1.Fusarium spp. 7.2.2. Rhizoctonia violacea |
1 1 | |
7.3. Viirused ja viirusesarnased organismid 7.3.1. Kõik |
2 | |
8. Punapeet (Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.)
|
8.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 8.1.1. Pegomyia betae |
1 |
8.2. Seened 8.2.1.Phoma betae |
0,5 | |
8.3. Viirused ja viirusesarnased organismid 8.3.1. Kõik, aga eriti Beet necrotic yellow vein furovirus |
0,5 | |
9.Kähar lehtkapsas (Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. sabellica L.), lillkapsas (B. oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis L.), roheline spargelkapsas (B. oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.), rooskapsas (B. oleracea L. convar. oleracea var. gemmifera DC), kähar peakapsas (B. oleracea L. convar. capitata (L.)Alef. var. sabauda L.), valge peakapsas (B. oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. alba DC.), punane peakapsas (B. oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. rubra DC.), nuikapsas (B. oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. gongylodes) |
9.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 9.1.1.Aleyrodidae 9.1.2.Aphididae 9.1.3.Heterodera spp. 9.1.4.Lepidoptera, eriti Pieris brassicae 9.1.5. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis |
1 1 0 1 0,5 |
9.2. Bakterid 9.2.1. Pseudomonas syringae pv. maculicola 9.2.2.Xanthomonas campestris pv. Campestris |
2 2 | |
9.3. Seened 9.3.1.Alternaria brassicae 9.3.2.Mycosphaerella spp. 9.3.3.Phoma lingam 9.3.4.Plasmodiophora brassicae 9.3.5.Pythium spp. 9.3.6. Rhizoctonia solani |
1 1 0,5 0,5 1 1 | |
9.4. Viirused ja viirusesarnased organismid 9.4.1. Kõik, aga eriti Cauliflower mosaic caulimovirus, tospoviirused ja Turnip mosaic virus |
2
| |
10. Pekingi kapsas (Brassica pekinensis (Lour.) Rupr.)
|
10.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 10.1.1.Aphididae 10.1.2.Lepidoptera, eriti Pieris brassicae |
1 1 |
10.2. Bakterid 10.2.1.Erwinia carotovora 10.2.2. Xanthomonas campestris pv. Campestris |
2 2 | |
10.3. Seened 10.3.1.Alternaria brassicae 10.3.2.Botrytis cinerea 10.3.3.Mycosphaerella spp. 10.3.4.Phoma lingam 10.3.5.Plasmodiophora brassicae 10.3.6.Sclerotinia spp. |
1 1 1 0,5 0,5 0,5 | |
10.4. Viirused ja viirusesarnased organismid 10.4.1. Kõik, eriti tospoviirused |
2 | |
11. Harilik paprika (Capsicum annuum L.)
|
11.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 11.1.1.Aleyrodidae 11.1.2.Leptinotarsa decemlineata 11.1.3. Ostrinia nubilalis 11.1.4. Phthorimaea operculella 11.1.5. Tetranychidae 11.1.6. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis |
1 0 0 0 1 0,5 |
11.2. Seened 11.2.1.Leveillula taurica 11.2.2.Pyrenochaeta lycopersici 11.2.3.Pythium spp. 11.2.4.Phytophthora capsici 11.2.5.Verticillium albo-atrum 11.2.6.Verticillium dahliae |
0 0 1 0,5 2 2 | |
11.3. Viirused ja viirusesarnased organismid 11.3.1. Kõik, aga eriti Cucumber
mosaic cucumovirus, |
0,5 | |
12. Endiiviasigur (Cichorium endivia L.)
|
12.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 12.1.1.Aphididae 12.1.2.Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis |
1 0,5 |
12.2. Seened 12.2.1.Botrytis cinerea 12.2.2.Erysiphe cichoriacearum 12.2.3.Sclerotinia spp. |
1 1 0,5 | |
12.3. Viirused ja viirusesarnased organismid 12.3.1. Kõik, aga eriti Beet western yellows luteovirus ja Lettuce mosaic potyvirus |
2 | |
13. Harilik sigur ehk salatsigur (Cichorium intybus L. (partim))
|
13.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 13.1.1.Aphididae 13.1.2. Napomyza cichorii 13.1.3. Apion assimile |
1 1 0 |
13.2. Bakterid 13.2.1.Erwinia carotovora 13.2.2.Erwinia chrysanthemi 13.2.3.Pseudomonas marginalis |
2 2 2 | |
13.3. Seened 13.3.1.Phoma apiicola 13.3.2.Phytophthora erythroseptica 13.3.3.Pythium spp. 13.3.4.Sclerotinia scleriotorum |
0,5 0,5 1 0,5 | |
14. Harilik arbuus (Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai)
|
14.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 14.1.1. Aleyrodidae 14.1.2. Aphididae 14.1.3. Meloidogyne spp. 14.1.4. Polyphagotarsonemus latus 14.1.5. Tetranychus spp. 14.1.6. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis |
1 1 0,5 0 1 0,5 |
14.2. Seened 14.2.1. Colletotrichum lagenarium |
0 | |
14.3. Viirused ja viirusesarnased organismid 14.3.1. Kõik, aga eriti Watermelon mosaic virus 2 |
2 | |
15. Melon (Cucumis melo L.)
|
15.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 15.1.1. Aleyrodidae 15.1.2. Aphididae 15.1.3. Meloidogyne spp. 15.1.4. Polyphagotarsonemus latus 15.1.5. Tetranychus spp. 15.1.6. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis |
1 1 0,5 0 1 0,5 |
15.2. Bakterid 15.2.1. Pseudomonas syringae pv. lachrymans |
2 | |
15.3. Seened 15.3.1. Colletotrichum lagenarium 15.3.2. Fusarium spp. 15.3.3. Pythium spp. 15.3.4. Sphaerotheca fuliginea 15.3.5. Verticillium spp. |
0 1 1 0,5 2 | |
15.4. Viirused ja viirusesarnased organismid 15.4.1. Kõik, aga eriti Cucumber
green mottle mosaic tobamovirus, |
0,5 | |
16. Harilik kurk (Cucumis sativus L.)
|
16.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 16.1.1. Aleyrodidae 16.1.2. Aphididae 16.1.3. Delia platura 16.1.4. Meloidogyne spp. 16.1.5. Polyphagotarsonemus latus 16.1.6. Tetranychus spp. 16.1.7. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis |
1 1 0,5 0,5 0 1 0,5 |
16.2. Bakterid 16.2.1. Pseudomonas syringae pv. lachrymans |
2 | |
16.3. Seened 16.3.1. Fusarium spp. 16.3.2. Phytophthora spp. 16.3.3. Pseudoperonospora cubensis 16.3.4. Pythium spp. 16.3.5. Rhizoctonia spp. 16.3.6. Sphaerotheca fuliginea 16.3.7. Verticillium spp. |
1 0,5 0,5 1 1 0,5 2 | |
16.4. Viirused ja viirusesarnased organismid 16.4.1. Kõik |
0,5 | |
17. Suureviljaline kõrvits (Cucurbita maxima Duchesne)
|
17.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 17.1.1. Aleyrodidae 17.1.2. Aphididae 17.1.3. Meloidogyne spp. 17.1.4. Polyphagotarsonemus latus 17.1.5. Tetranychus spp. 17.1.6. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis |
1 1 0,5 0 1 0,5 |
17.2. Viirused ja viirusesarnased organismid 17.2.1. Kõik |
0,5 | |
18. Harilik kõrvits (Cucurbita pepo L.)
|
18.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 18.1.1. Aleyrodidae 18.1.2. Aphididae 18.1.3. Meloidogyne spp. 18.1.4. Polyphagotarsonemus latus 18.1.5. Tetranychus spp. 18.1.6. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis |
1 1 0,5 0 1 0,5 |
18.2. Bakterid 18.2.1. Pseudomonas syringae pv. lachrymans |
2 | |
18.3. Seened 18.3.1. Fusarium spp. 18.3.2. Sphaerotheca fuliginea 18.3.3. Verticillium spp. |
1 0,5 2 | |
18.4. Viirused ja viirusesarnased organismid 18.4.1. Kõik, aga eriti Cucumber
mosaic cucumovirus, |
0,5 | |
19. Hispaania artišokk ehk kardi (Cynara cardunculus L.), harilik artišokk (Cynara scolymus L.)
|
19.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 19.1.1. Aleyrodidae 19.1.2. Aphididae 19.1.3. Thysanoptera |
1 1 0,5 |
19.2. Seened 19.2.1. Bremia lactucae 19.2.2. Leveillula taurica f. sp. cynara 19.2.3. Pythium spp. 19.2.4. Rhizoctonia solani 19.2.5. Sclerotium rolfsii 19.2.6. Sclerotinia sclerotiorum 19.2.7. Verticillium dahliae |
0,5 0,5 1 1 1 1 2 | |
19.3. Viirused ja viirusesarnased organismid 19.3.1. Kõik |
2 | |
20. Harilik apteegitill (Foeniculum vulgare Miller)
|
20.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 20.1.1. Aleyrodidae 20.1.2. Aphididae 20.1.3. Thysanoptera |
1 1 0,5 |
20.2. Bakterid 20.2.1. Erwinia carotovora subsp. carotovora 20.2.2. Pseudomonas marginalis pv. marginalis |
1 1 | |
20.3. Seened 20.3.1. Cercospora foeniculi 20.3.2. Phytophthora syringae 20.3.3. Sclerotinia spp. |
0,5 1 1 | |
20.4. Viirused ja viirusesarnased organismid 20.4.1. Celery mosaic potyvirus |
2 | |
21. Aedsalat (Lactuca sativa L.)
|
21.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 21.1.1. Aphididae 21.1.2. Meloidogyne spp. 21.1.3. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis |
1 0,5 0,5 |
21.2. Seened 21.2.1. Botrytis cinerea 21.2.2. Bremia lactucae 21.2.3. Pythium spp. |
1 0,5 1 | |
21.3.Viirused ja viirusesarnased organismid 21.3.1. Kõik, aga eriti Lettuce big
vein, |
2 | |
22. Harilik tomat (Lycopersicon esculentum (Mill.) Karsten ex Farw.)
|
22.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 22.1.1. Aleyrodidae 22.1.2. Aphididae 22.1.3. Hauptidia maroccana 22.1.4. Meloidogyne spp. 22.1.5. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis 22.1.6. Vasates lycopersici |
1 1 0 0,5 0,5 0 |
22.2. Bakterid 22.2.1. Pseudomonas syringae pv. tomato |
2 | |
22.3. Seened 22.3.1. Alternaria solani 22.3.2. Cladosporium fulvum 22.3.3. Colletotrichum coccoides 22.3.4. Didymella lycopersici 22.3.5. Fusarium oxysporum 22.3.6. Leveillula taurica 22.3.7. Phytophthora nicotianae 22.3.8. Pyrenochaeta lycopersici 22.3.9. Pythium spp. 22.3.10. Rhizoctonia solani 22.3.11. Sclerotinia sclerotiorum 22.3.12. Verticillium spp. |
1 0,5 0,5 0,5 1 0 0 0 1 1 1 2 | |
22.4. Viirused ja viirusesarnased organismid 22.4.1. Kõik, aga eriti Cucumber
mosaic cucumovirus, |
0,5 | |
23. Harilik rabarber (Rheum rhaponticum L.)
|
23.1. Bakterid 23.1.1. Agrobacterium tumefaciens 23.1.2. Erwinia rhapontici |
0,5 0,5 |
23.2. Seened 23.2.1. Armillariella mellea 23.2.2. Verticillium spp. |
0 2 | |
23.3. Viirused ja viirusesarnased organismid 23.3.1. Kõik, aga eriti Arabis mosaic nepovirus ja Turnip mosaic potyvirus |
0,5 | |
24. Baklažaan (Solanum melongena L.)
|
24.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 24.1.1. Aleyrodidae 24.1.2. Aphididae 24.1.3.Hemitarsonemus latus 24.1.4.Leptinotarsa decemlineata 24.1.5. Meloidogyne spp. 24.1.6.Tetranychidae 24.1.7. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis |
1 1 0 0 0,5 1 0,5 |
24.2. Seened 24.2.1. Fusarium spp. 24.2.2. Leveillula taurica f. sp. Cynara 24.2.3.Pythium spp. 24.2.4. Rhizoctonia solani 24.2.5. Sclerotinia sclerotiorum 24.2.6.Verticillium spp. |
1 0,5 1 1 1 2 | |
24.3. Viirused ja viirusesarnased organismid 24.3.1. Kõik, aga eriti Cucumber
mosaic cucumovirus, |
0,5 |
1 Taimekahjustajate esinemise piirmäär - taimekahjustajatega saastunud taimede protsent paljundusmaterjali partiis