Teksti suurus:

Kaitsejõudude harjutusväljale esitatavad nõuded ja kasutamise kord

Väljaandja:Kaitseminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:01.06.2002
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:07.01.2011
Avaldamismärge:RTL 2002, 61, 908

Kaitsejõudude harjutusväljale esitatavad nõuded ja kasutamise kord

Vastu võetud 13.05.2002 nr 9

Määrus kehtestatakse «Relvaseaduse» (RT I 2001, 65, 377; 88, 531; 102, 673; 2002, 29, 175) § 85 lõike 4 ja «Kaitseliidu seaduse» (RT I 1999, 18, 300) § 21 lõike 3 alusel.

1. peatükk ÜLDSÄTTED 

§ 1.  Kohaldusala

  (1) Käesolevaid nõudeid kohaldatakse kaitseväe ja Kaitseliidu harjutusväljadele (edaspidi harjutusväli) ja harjutusväljal paiknevatele lasketiirudele ja laskepaikadele.

  (2) Kasutamise kord sätestab harjutusväljal laskeväljaõppega seotud põhimõisted, lasketiirudele ja laskepaikadele esitatavad nõuded, nende kasutamise korra ning abinõud ohutuse tagamiseks.

§ 2.  Kasutatavad mõisted

  Käesolevas määruses kasutatakse mõisteid järgmises tähenduses:
  1) harjutusväli – nõuetele vastavalt ettevalmistatud maa- või mereala koos selle kohal oleva õhuruumiga, kus korraldatakse kaitseväe ja Kaitseliidu üksuste, samuti Siseministeeriumi valitsemisalas olevate sõjaväeliselt korraldatud asutuste ja üksuste (edaspidi kaitsejõud) taktikalisi harjutusi ja õppusi, laskmisi ja lõhketöid ning katsetatakse relvi, lahingumoona, lahingu- ja muud tehnikat;
  2) laskmine – laskeharjutuse sooritamine sõjaväerelvast;
  3) lahinglaskmine – laskeharjutuse sooritamine laskeväljal tingimustes, mis imiteerivad reaalset lahinguolukorda;
  4) tiirulaskmine – laskeharjutuse sooritamine lasketiirus;
  5) laskeharjutus – kaitsejõudude õppekavas või laskevõistluste juhendis ettenähtud praktiline tegevus relvadest lahingumoonaga tulistamiseks;
  6) laskerajatis – kaitsejõudude harjutusväljal paiknev kaitsejõudude laskeharjutuste ja -võistluste alaliseks läbiviimiseks kohaldatud ohutustehnika nõuetele vastav maa-ala, ehitis või ruum. Laskerajatised jagunevad laskepaikadeks ja lasketiirudeks;
  7) laskepaik – maa-ala, mis vastavalt ohutustehnika nõuetele on kohandatud sõjaväerelvade (otse- ja kaudsihtimisega) kasutamisega seotud laskeharjutuste läbiviimiseks koos taktikalise manöövriga või ilma;
  8) laskeväli (laskmiste toimumise ala) – ohutustehnika nõuetele vastav laskepaiga osa (element) laskeharjutuste läbiviimiseks seotuna taktikalise manöövriga;
  9) lasketiir – ohutustehnika nõuetele vastav ohutust tagavate kaitserajatistega ehitis, ruum või maa-ala laskeharjutuste sooritamiseks sõjaväerelvadest. Lasketiirud jagunevad sise- ja välilasketiirudeks.

§ 3.  Üldsätted

  (1) Harjutusväljal võivad paikneda laske- ja käesoleva määruse § 2 punktis 1 nimetatud kaitsejõudude muu väljaõppealase tegevuse ja selle teenindamisega seotud rajatised.

  (2) Harjutusväli peab asetsema, olema rajatud ja tähistatud selliselt, et selle kasutamisel oleks tagatud keskkonna, seal viibivate isikute, samuti elanikkonna ohutus.

  (3) Lasketiiru ja laskepaiga välispiir ning ohtlikud alad tähistatakse ümbritsevast keskkonnast selgelt eristatavate ning kasutuseeskirjale vastavalt paigaldatud hoiatussiltide, piirimärkide ning tõkkepuudega.

  (4) Lasketiiru ja laskepaiga sissepääsukohti tähistavate tõkkepuude vahetusse lähedusse paigaldatakse lipumastid ja infotahvlid. Laskmiste ajaks heisatakse lipumasti päevasel ajal punast värvi hoiatuslipp.

  (5) Lasketiiru ja laskepaiga kasutamise ajal kontrollivad lasketiiru ja laskepaiga välispiiri ja sissepääsuteid selleks volitatud tõkestajad.

  (6) Lasketiiru ja laskepaiga kasutuseeskirjaga kindlaks määratud ohualale pääsu tõkestamise üksikasjalik kord kehtestatakse ohutustehnikaeeskirjas.

  (7) Lasketiiru ja laskepaiga kasutuseeskirja valmistab ette harjutusvälja või laskerajatise kasutamise eest vastutava kaitsejõudude üksuse ülem ja kinnitab vastavalt Kaitsejõudude Peastaabi või Kaitseliidu Peastaabi ülem.

§ 4.  Ohutustehnika eeskiri

  Ohutustehnika eeskirjas kehtestab kaitseväe juhataja kaitsejõudude laskerajatistele esitatavad tehnilised nõuded, ohualade mõõtmete määramise metoodika ning laskepaiga ja lasketiiru ohutu kasutamise reeglid.

2. peatükk LASKEPAIGAD 

§ 5.  Nõuded laskepaikadele

  (1) Laskepaik peab vastama ohutustehnika eeskirja nõuetele ning peab tagama selle ohutu kasutamise määratud kasutajate poolt.

  (2) Laskepaigal oleva laskevälja osad on:
  1) laskekohtade ala, millel paiknevad ohutustehnika eeskirjale vastavalt ettevalmistatud laskurite ja meeskonnarelvade tulepositsioonid;
  2) sihtmärkide ala, millele paigutatakse laskeharjutuste ajal relvade sihtmärgid;
  3) laskeala, mis hõlmab osa sihtmärkide alast ja millel paikneb laskekohtade ala. Laskealal on lähtejoon, mis on maastikul selgelt eristatav või kujuteldav joon laskeväljal, mille ületamine tähendab operatsioonialale sisenemist (harjutuse kontekstis seotud ohutuse tagamisega teiste samaaegselt naabruses harjutavate üksuste suhtes). Laskealal on lõppjoon, mis on lasketiiru ja laskepaiga kasutuseeskirja järgi kokkulepitud selgelt eristatav maastikujoon või piir maastikul operatsioonialal, mida taktikalistel kaalutlustel ei ületata;
  4) ohuala, mis on laskerajatise osa, kuhu võivad langeda sihtmärke mittetabanud üksikud mürsud, miinid ja granaadid või sihtmärkide alalt väljalennanud rikošeteerunud kuulid ja killud.

  (3) Laskepaigal rakendatakse laskmiste ajal järgmisi ohutusabinõusid:
  1) statsionaarsete tõkete paigaldamine;
  2) teisaldatavate tõkete paigaldamine;
  3) hoiatussiltide paigaldamine;
  4) tõkestamine.

  (4) Ohutustehnika eeskiri ja ohutuse eest vastutava isiku nimi peavad asetsema laskevälja välispiiril asetsevates määratud tõkestuskohtades infotahvlil isikutele nähtavas kohas.

3. peatükk LASKETIIRUD 

§ 6.  Nõuded lasketiirudele

  (1) Lasketiir peab asuma, olema ehitatud ja varustatud selliselt, et selle kasutamisel oleks tagatud ohutus ümbruskonnale, laskjatele ja juuresolijaile ning välistatud kõrvaliste inimeste ja loomade juhuslik pääs laskealale.

  (2) Välilasketiir võib olla laskevälja osa, mis üldjuhul võimaldab laskmist laskekohtadest 10–300 m kaugusele paigutatud sihtmärkide pihta.

  (3) Lasketiirudes on keelatud läbi viia laskmisi liikumiselt.

  (4) Lasketiirude tähistus ja kaitserajatised peavad välistama kõrvaliste isikute sattumise lasketiiru ohualale. Sihtmärkide ala tagumine pinnas peab vastama ohutustehnika eeskirja nõuetele tagamaks kuulide minimaalse rikošetiohu.

  (5) Lasketiiru osad on:
  1) tulejoon, kus paiknevad laskurite laskekohad;
  2) sihtmärkide ala, kuhu paigutatakse selleks kindlaksmääratud kohtadesse sihtmärgid;
  3) kaitserajatised, mis tagavad laskjate ohutuse ja viivad miinimumini kuulide väljalennu lasketiiru territooriumilt;
  4) kaitserajatised, mis tagavad laskjate ohutuse ja välistavad kuulide, granaatide ja kildude väljalennu lasketiiru territooriumilt;
  5) laskeala, mis jääb tulejoone ja sihtmärkide ala vahele.

  (6) Kõik laskekohad peavad asetsema ühel tulejoonel, mis on paralleelne sihtmärkide joonega.

  (7) Tulejoon tähistatakse selgelt eristatava märgistusega nummerdatud laskekohtadega. Sihtmärkide asukohad peavad olema nummerdatud vastavalt laskekohtade numeratsioonile ja laskjale selgelt eristatavad.

  (8) Ohutustehnika eeskiri ning ohutuse eest vastutava isiku nimi peavad asetsema lasketiiru sissepääsu juures nähtaval kohal.

4. peatükk HARJUTUSVÄLJA KASUTAMISE KORD 

§ 7.  Üldsätted

  (1) Kaitseminister nimetab kaitseväe juhataja ettepanekul harjutusvälja kaitsejõudude kasutusse andmisel volitatud asutuse ja vastutava ülema.

  (2) Kaitseminister moodustab harjutusvälja kasutuselevõtuks Kaitseministeeriumi ja kaitsejõudude esindajatest koosneva komisjoni.

  (3) Otsuse harjutusvälja kasutuselevõtu kohta teeb kaitseminister komisjoni ettepanekul pärast harjutusvälja osade ehitusnormidele, ohutustehnika eeskirjale ja kasutuseeskirjale vastavuse kontrollimist.

§ 8.  Lasketiiru ja laskepaiga kasutuseeskiri

  (1) Laskepaiga ja välilasketiiru kasutuseeskirjas sätestatakse:
  1) kasutuseeskirja kinnitamise kuupäev;
  2) vastutava üksuse nimetus, aadress ja ülema kontaktandmed;
  3) lubatavate relvaliikide ja harjutuste loetelu;
  4) laskerajatise skeem;
  5) kaitserajatiste skeem;
  6) laskerajatise elementide piiride tähistamise kord;
  7) liikumispiirangud laskepaigas ja välilasketiirus;
  8) kõrvaliste isikute omavolilise sisenemise tõkestamise kord laskeharjutuste läbiviimise ajal;
  9) kasutus- ja ohutustehnikanõuded;
  10) laskeharjutuste, taktikaliste harjutuste ja õppuste planeerimise ettevalmistamise ja läbiviimise kord;
  11) laskeharjutust läbiviiva ametiisiku kohustused ja vastutus;
  12) sideskeem;
  13) keskkonnakaitsenõuded;
  14) päästeteenistuse ja arstiabi korraldamise kord.

  (2) Siselasketiiru kasutuseeskirjas sätestatakse:
  1) siselasketiiru kasutuseeskirja kinnitamise kuupäev;
  2) lubatavad relvaliigid ja laskeharjutused;
  3) laskerajatise skeem;
  4) laskmisharjutust läbiviiva ametiisiku kohustused ja vastutus;
  5) siselasketiiru sissepääsurežiim;
  6) kasutus- ja ohutustehnikanõuded;
  7) õnnetusjuhtumi korral tegutsemise kord.

5. peatükk VASTUTUS 

§ 9.  Vastutavad ametiisikud

  (1) Harjutusvälja kasutamise efektiivsuse ja ohutuse tagamise eest vastutab § 7 lõikes 1 kehtestatud korras nimetatud ülem.

  (2) Vastutav ülem valmistab lasketiiru või laskepaiga laskeharjutuseks ette, kooskõlastab harjutuskäsu, kinnitab harjutusvälja nädalakava ning annab laskeharjutust läbiviiva kaitsejõudude üksuse ülemale harjutusloa.

  (3) Lasketiiru ja laskepaiga kasutamise ohutuse tagamiseks on vastutav ülem kohustatud määrama isiku, kes:
  1) jälgib ohutustehnika eeskirjade täitmist laskeharjutuste läbiviimise vältel;
  2) koordineerib lasketiiru või laskepaiga kasutamist ning koostab laskerajatiste kasutamise kuugraafikud;
  3) tutvustab lasketiiru või laskepaiga kasutuseeskirja ja jälgib nende täitmist.

  (4) Vastutaval ülemal on õigus isiklikult või lõikes 3 nimetatud isiku kaudu kontrollida laskmise läbiviimise vastavust eeskirjadele ning anda nende rikkumisel laskmise läbiviijale korraldus laskeharjutuse lõpetamiseks.

  (5) Laskmisi läbiviiva üksuse ülem vastutab käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud ülema ees laskmiste läbiviimise harjutuskäsu, ohutustehnika- ja kasutuseeskirja täitmise eest.

6. peatükk INFORMEERIMINE 

§ 10.  Asutused ja isikud, keda laskeharjutuste läbiviimisest informeeritakse

  (1) Laskeharjutuste läbiviimisest harjutusväljal informeerib vastutav ülem kirjalikult:
  1) Kaitseministeeriumi hiljemalt 25. kuupäevaks sellele järgneva kuu plaanilistest laskeharjutustest ning plaanivälistest laskeharjutustest mitte hiljem kui 7 tööpäeva enne laskeharjutuste läbiviimist;
  2) tuleohtlikul ajal asukohajärgset päästeteenistust vahetult harjutuse toimumise eel;
  3) Lennuametit vähemalt 5 tööpäeva enne laskeharjutuste algust, kui harjutusel kasutatavate relvade lasketrajektoor on maapinnast kõrgemal kui 500 meetrit;
  4) Veeteede Ametit 5 tööpäeva enne laskeharjutuse algust, kui laskmiste ohuala ulatub territoriaalvette.

  (2) Elanikkonna informeerimiseks laskeharjutuste toimumise kohta paigaldatakse hoiatusviidad harjutusvälja välispiirile enne laskeharjutuste algust ning tagatakse nende olemasolu laskeharjutuste lõpuni.

7. peatükk RAKENDUSSÄTTED 

§ 11.  Rakendussäte

  (1) Kaitseväe juhatajal ja vastutavatel ülematel viia nelja kuu jooksul lasketiirude ja laskepaikade kasutamist reguleerivad õigusaktid vastavusse käesoleva määrusega.

  (2) Tunnistada kehtetuks kaitseministri 21. märtsi 2000. a määrus nr 2 «Kaitsejõudude lasketiirudele ja laskepaikadele esitatavad nõuded ja kasutamise kord» (RTL 2000, 36, 507).

Minister Sven MIKSER


Kantsler Indrek KANNIK

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json