Vabariigi Valitsuse 29. detsembri 1999. a määruse nr 436 „Eritoitude koostis- ja kvaliteedinõuete ning eritoitude valmistamiseks kasutatavate ainete ja eritoidu käitlemise suhtes esitatavate nõuete ning eritoitude märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuete ja korra kinnitamine” muutmine
Vastu võetud 12.07.2012 nr 54
Määrus kehtestatakse toiduseaduse § 14 lõike 5 ja § 38 lõike 5 alusel.
§ 1. Vabariigi Valitsuse 29. detsembri 1999. a määruse nr 436 „Eritoitude koostis- ja kvaliteedinõuete ning eritoitude valmistamiseks kasutatavate ainete ja eritoidu käitlemise suhtes esitatavate nõuete ning eritoitude märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuete ja korra kinnitamine” punkti 5 täiendatakse alapunktiga 7 järgmises sõnastuses:
„7) punktiga 4 kinnitatud „Kehakaalu alandamiseks ettenähtud vähendatud energiasisaldusega toidu koostis- ja kvaliteedinõuete ning selle valmistamiseks kasutatavate ainete ja käitlemise suhtes esitatavate nõuete ning märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuete ja korra” punkti 17 alapunktis 2 nimetatud, 1. augustil 2012. a jõustunud lisa 3 nõuetele mittevastavalt märgistatud toitu võib turustada kuni 30. oktoobrini 2012. a.”.
§ 2. Vabariigi Valitsuse 29. detsembri 1999. a määruse nr 436 punktiga 1 kinnitatud „Eritoitude valmistamiseks kasutatavate ainete ja eritoidu käitlemise suhtes esitatavate nõuete ning eritoitude märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuete ja korra” punkt 18 sõnastatakse järgmiselt:
„18. Käesolevate erinõuete punktis 9 nimetatud eritoitude valmistamisel kasutatavad ained peavad vastama komisjoni määruses (EL) nr 231/2012, millega kehtestatakse Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruse (EÜ) nr 1333/2008 II ja III lisas loetletud toidu lisaainete spetsifikatsioonid (ELT L 83, 22.03.2012, lk 1–295), sätestatud nõuetele.”.
§ 3. Vabariigi Valitsuse 29. detsembri 1999. a määruse nr 436 punktiga 2 kinnitatud „Imiku piimasegu ja jätkupiimasegu koostis- ja kvaliteedinõuete ning nende valmistamiseks kasutatavate ainete ja käitlemise suhtes esitatavate nõuete ning märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuete ja korra” punkt 521 sõnastatakse järgmiselt:
„521. Käesolevate erinõuete IV peatükis nimetatud imiku piimasegu ja jätkupiimasegu valmistamisel kasutatavad ained peavad vastama komisjoni määruses (EL) nr 231/2012 sätestatud nõuetele.”.
§ 4. Vabariigi Valitsuse 29. detsembri 1999. a määruse nr 436 punktiga 3 kinnitatud „Imiku- ja väikelapsetoitude koostis- ja kvaliteedinõudeid ning nende valmistamiseks kasutatavate ainete ja käitlemise suhtes esitatavaid nõudeid ning märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõudeid ja korda” muudetakse järgmiselt:
1) punkt 29 sõnastatakse järgmiselt:
„29. Naatriumisooli võib imiku ja väikelapse magustoidule, pudingile ning puuviljadest ja marjadest valmistatud imiku- ja väikelapsetoidule lisada üksnes tehnoloogilisel eesmärgil.”;
2) punkt 30 sõnastatakse järgmiselt:
„30. Imiku ja väikelapse puuvilja- ja marja- ning köögiviljamahlade ja nektarite, puuviljal ja marjal põhinevate toitude ning magustoitude ja pudingite süsivesikutesisaldus tohib olla järgmine:
1) köögiviljamahlades ning nendest valmistatud jookides kuni 10 g / 100 ml;
2) puuvilja- ja marjamahlades ning puuvilja- ja marjanektarites ning nendest valmistatud jookides kuni 15 g / 100 ml;
3) puuvilja- ja marjatoitudes kuni 20 g / 100 g;
4) magustoitudes ja pudingites kuni 25 g / 100 g;
5) muudes piimal mittepõhinevates jookides kuni 5 g / 100 g.”;
3) punkt 31 sõnastatakse järgmiselt:
„31. Imiku ja väikelapse puuvilja- ja marja- ning köögiviljamahlades ning puuvilja- ja marjanektarites peab vitamiini C sisaldus olema vähemalt 6 mg / 100 kJ (25 mg / 100 kcal) või vähemalt 25 mg / 100 g.”;
4) punkt 391 sõnastatakse järgmiselt:
„391. Käesolevate erinõuete IV peatükis nimetatud imiku- ja väikelapsetoidu valmistamisel kasutatavad ained peavad vastama komisjoni määruses (EL) nr 231/2012 sätestatud nõuetele.”;
5) lisa 2 normitehniline märkus 4 sõnastatakse järgmiselt:
„4 Nõuet kohaldatakse puuviljal ja marjal põhineva toidu, puuvilja- ja marja- ning köögiviljamahla ning puuvilja- ja marjanektari suhtes.”.
§ 5. Vabariigi Valitsuse 29. detsembri 1999. a määruse nr 436 punktiga 4 kinnitatud „Kehakaalu alandamiseks ettenähtud vähendatud energiasisaldusega toidu koostis- ja kvaliteedinõudeid ning selle valmistamiseks kasutatavate ainete ja käitlemise suhtes esitatavaid nõudeid ning märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõudeid ja korda” muudetakse järgmiselt:
1) pealkirjas asendatakse sõnad „erinõuded ning kord” sõnadega „erinõuded ja kord”;
2) punkti 17 alapunkt 2 sõnastatakse järgmiselt:
„2) käesolevate erinõuete lisas 2 nimetatud vitamiinide ja mineraaltoitainete keskmine sisaldus numbritega tarvitamiseks soovitatud valmistoidu koguse kohta. Lisaks nimetatud nõudele tuleb käesolevate erinõuete punkti 1 alapunktis 2 nimetatud vähendatud energiasisaldusega toidu märgistusel esitada nimetatud teave protsentides käesolevate erinõuete lisas 3 toodud täiskasvanud inimese vitamiinide ja mineraaltoitainete päevastest võrdluskogustest.”;
3) lisa 3 „Täiskasvanud inimese vitamiinide ja mineraaltoitainete päevane vajadus” kehtestatakse uues sõnastuses (lisatud).
§ 6. Määrus jõustub 1. augustil 2012. a.
§ 7. Määruse §-d 2 ja 3 ning § 4 punkt 4 jõustuvad 1. detsembril 2012. a.
Andrus Ansip
Peaminister
Helir-Valdor Seeder
Põllumajandusminister
Aivar Rahno
Riigikantselei istungiosakonna juhataja riigisekretäri ülesannetes
Lisa 3 Täiskasvanud inimese vitamiinide ja mineraaltoitainete päevased võrdluskogused