Teksti suurus:

Vabariigi Valitsuse 29. detsembri 1999. a määruse nr 436 “Eritoitude koostis- ja kvaliteedinõuete ning eritoitude valmistamiseks kasutatavate ainete ja eritoidu käitlemise suhtes esitatavate nõuete ning eritoitude märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuete ja korra kinnitamine” muutmine

Väljaandja:Vabariigi Valitsus
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst
Jõustumise kp:03.12.2006
Avaldamismärge:RT I 2006, 52, 389

Vabariigi Valitsuse 29. detsembri 1999. a määruse nr 436 “Eritoitude koostis- ja kvaliteedinõuete ning eritoitude valmistamiseks kasutatavate ainete ja eritoidu käitlemise suhtes esitatavate nõuete ning eritoitude märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuete ja korra kinnitamine” muutmine

Vastu võetud 20.11.2006 nr 237

Määrus kehtestatakse «Toiduseaduse» § 14 lõike 5 ja § 38 lõike 5 alusel.

§ 1. Vabariigi Valitsuse 29. detsembri 1999. a määruse nr 436 «Eritoitude koostis- ja kvaliteedinõuete ning eritoitude valmistamiseks kasutatavate ainete ja eritoidu käitlemise suhtes esitatavate nõuete ning eritoitude märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuete ja korra kinnitamine» (RT I 2000, 2, 6; 2005, 21, 137) normitehniline märkus sõnastatakse järgmiselt:

«1 Nõukogu direktiiv 89/398/EMÜ eritoiduks ettenähtud toiduaineid käsitlevate liikmesriikide õigusaktide ühtlustamise kohta (EÜT L 186, 30.06.1989, lk 27–32), muudetud Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiividega 96/84/EÜ (EÜT L 48, 19.02.1997, lk 20–21), 1999/41/EÜ (EÜT L 172, 8.07.1999, lk 38–39), Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrusega (EÜ) nr 1882/2003 (ELT L 284, 31.10.2003, lk 1–53); komisjoni direktiiv 91/321/EMÜ imiku piimasegude ja jätkupiimasegude kohta (EÜT L 175, 4.07.1991, lk 35–49), muudetud komisjoni direktiividega 96/4/EÜ (EÜT L 49, 28.02.1996, lk 12–16), 1999/50/EÜ (EÜT L 139, 2.06.1999, lk 29–31), 2003/14/EÜ (ELT L 41, 14.02.2003, lk 37–40); komisjoni direktiiv 96/5/EÜ imikutele ja väikelastele mõeldud teraviljapõhiste töödeldud toitude ja muude imikutoitude kohta (EÜT L 49, 28.02.1996, lk 17–28), muudetud komisjoni direktiividega 98/36/EÜ (EÜT L 167, 12.06.1998, lk 23–24), 1999/39/EÜ (EÜT L 124, 18.05.1999, lk 8–10), 2003/13/EÜ (ELT L 41, 14.02.2003, lk 33–36); komisjoni direktiiv 96/8/EÜ kehakaalu alandamiseks ettenähtud vähendatud energiasisaldusega dieetides kasutatavate toiduainete kohta (EÜT L 55, 6.03.1996, lk 22–26); nõukogu direktiiv 92/52/EMÜ kolmandatesse riikidesse eksportimiseks ettenähtud imiku piimasegude ja jätkupiimasegude kohta (EÜT L 179, 1.07.1992, lk 129–130); komisjoni direktiiv 2001/15/EÜ eritoitu lisatavate erilise toitmisotstarbega ainete kohta (EÜT L 52, 22.02.2001, lk 19–25), muudetud komisjoni direktiividega 2004/5/EÜ (ELT L 14, 21.01.2004, lk 19–20), 2006/34/EÜ (ELT L 83, 22.03.2006, lk 14–15); komisjoni direktiiv 2004/6/EÜ, millega kehtestatakse erand direktiivist 2001/15/EÜ teatavate toodetega kauplemise keelu kohaldamise edasilükkamiseks (ELT L 15, 22.01.2004, lk 31–33).»

§ 2. Vabariigi Valitsuse 29. detsembri 1999. a määruse nr 436 punktiga 1 kinnitatud «Eritoitude valmistamiseks kasutatavate ainete ja eritoidu käitlemise suhtes esitatavates nõuetes ning eritoitude märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuetes ja korras» tehakse järgmised muudatused:

1) punkti 9 alapunkt 7 sõnastatakse järgmiselt:

« 7) folaat – pteroüülmonoglutamiinhape, kaltsium-L-metüülfolaat;»;

2) punkti 10 alapunkti 3 täiendatakse pärast teksti «(saadud kas elektrolüütiliselt, vesinikuga redutseerimisel või raudkarbonüüli lagundamisel),» sõnaga «raud(II)diglütsinaat,»;

3) punkt 12 sõnastatakse järgmiselt:

« 12. Meditsiinilisel näidustusel kasutamiseks ettenähtud eritoidu puhul võib lisaks käesolevate erinõuete punktis 11 nimetatud aminohapetele kasutada ka järgmisi aminohappeid:
1) L-asparagiinhape;
2) L-tsitrulliin;
3) glütsiin;
4) L-proliin;
5) L-seriin;
6) L-arginiin-L-aspartaat;
7) L-lüsiin-L-aspartaat;
8) L-lüsiin-L-glutamaat;
9) N-atsetüül-L-tsüsteiin;
10) N-atsetüül-L-metioniin (lubatud kasutada eritoidus, mis on ette nähtud üle ühe aasta vanustele inimestele).»;

4) punkt 13 sõnastatakse järgmiselt:

« 13. Käesolevate erinõuete punktides 11 ja 12 nimetatud aminohappeid võib kasutada ka nende naatriumi-, kaaliumi-, kaltsiumi- ja magneesiumisooladena ning hüdrokloriididena.»

§ 3. Vabariigi Valitsuse 29. detsembri 1999. a määruse nr 436 punktiga 2 kinnitatud «Imiku piimasegu ja jätkupiimasegu koostis- ja kvaliteedinõuete ning nende valmistamiseks kasutatavate ainete ja käitlemise suhtes esitatavate nõuete ning märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuete ja korra» punkti 60 alapunkti 7 teine lause sõnastatakse järgmiselt:

«Immunoreaktiivse valgu kogus peab olema väiksem kui 1% lämmastikku sisaldavatest imiku piimasegu koostisainetest.»

Peaminister Andrus ANSIP

Põllumajandusminister Ester TUIKSOO

Riigisekretär Heiki LOOT

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json