Teksti suurus:

Ajateenijale ja kaadrikaitseväelasele riigi kulul eriarstiabi ja ravimite tagamise kord ja ulatus

Väljaandja:Kaitseminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:19.05.2007
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:26.01.2008
Avaldamismärge:RTL 2007, 41, 695

Ajateenijale ja kaadrikaitseväelasele riigi kulul eriarstiabi ja ravimite tagamise kord ja ulatus

Vastu võetud 10.05.2007 nr 15

Määrus kehtestatakse «Kaitseväeteenistuse seaduse» § 163 lõike 41 alusel.

1. peatükk
ÜLDSÄTTED

§ 1. Reguleerimisala

Määrusega kehtestatakse ajateenijale ja kaadrikaitseväelasele riigi kulul eriarstiabi ja ravimite tagamise kord ja ulatus.

2. peatükk
AJATEENIJALE JA KAADRIKAITSEVÄELASELE ERIARSTIABI TAGAMISE KORD JA ULATUS

§ 2. Ajateenijale ja kaadrikaitseväelasele eriarstiabi tagamise kord

(1) Ajateenijale ja kaadrikaitseväelasele (edaspidi koos kaitseväelane) tagatakse riigi kulul eriarstiabi «Tervishoiuteenuste korraldamise seaduse» § 20 lõike 1 tähenduses ning eriarsti või hambaarsti poolt välja kirjutatud meditsiiniseade «Meditsiiniseadme seaduse» § 3 tähenduses. Eriarstiabi osutamise vajaduse otsustab väeosa või asutuse arst (edaspidi väeosa arst), kes suunab eriarstiabi vajava kaitseväelase eriarsti või hambaarsti juurde konsultatsioonile, terviseuuringule või ravile ning kooskõlastab tervishoiuteenuse osutamise või meditsiiniseadme soetamise kaitseväe meditsiiniteenistuse ülemaga käesoleva määruse § 3 lõikes 1 nimetatud juhul.

(2) Kaitseväelane suunatakse väeosa arsti poolt eriarsti või hambaarsti juurde konsultatsioonile, terviseuuringule või ravile eriarstiabi osutamise tegevusluba omava tervishoiuteenuse osutaja juurde «Kaitseväeteenistuse seaduse» § 42 lõike 6 alusel Vabariigi Valitsuse kehtestatud korras. Suunamise otsuse kannab väeosa arst kaitseväelase tervisekaardile. Erakorralise eriarstiabi osutamise vajadusest teavitab kaitseväelane väeosa arsti esimesel võimalusel.

(3) Konsultatsiooni, terviseuuringu või ravi ning meditsiiniseadme väljakirjutamise kohta teeb eriarst või hambaarst kande suunatud kaitseväelase saatekirjale või kaitseväelasele väljastatakse eraldi konsultatsiooni otsus, terviseuuringu või ravi tulemuse andmed, mis lisatakse kaitseväelase tervisekaardile.

(4) Rahvusvahelisel sõjalisel operatsioonil osalemise ajal tagatakse kaitseväelasele eriarstiabi kokkuleppel asjaomaste riikidega.

(5) Rahvusvahelises sõjalises operatsioonis osalenud kaitseväelasele tagatakse kuue kuu jooksul alates Eesti Vabariigi territooriumile tagasi saabumisest meditsiinilise näidustuse korral vajalik taastusravi väeosa arsti otsuse alusel kooskõlastatult väljaõppekeskuse Rahuoperatsioonide Keskus arstiga kestusega kuni kümme päeva.

(6) Kaitseväelasele, kelle teenistuskoht on Kaitseministeeriumi valitsemisalas, tagatakse hambaravi osutamine kaitseväes. Hambaravi vajav kaitseväelane suunatakse tegevusluba omava tervishoiuteenuse osutaja juurde, kui kaitseväes puuduvad võimalused vajaliku ravi osutamiseks.

§ 3. Kaitseväelasele eriarstiabi tagamise ulatus

(1) Kaitseväelasele, kelle teenistuskoht on Kaitseministeeriumi valitsemisalas, tagatakse eriarstiabi ja eriarsti või hambaarsti poolt väljakirjutatud meditsiiniseade (välja arvatud nägemisteravust korrigeerivad läätsed või prillid) Kaitseministeeriumi valitsemisala eelarvest igakordselt 5000 krooni ulatuses väeosa arsti otsuse alusel. Juhul kui tervishoiuteenuse või meditsiiniseadme eeldatav maksumus ületab 5000 krooni kooskõlastatakse tervishoiuteenuse osutamine või meditsiiniseadme soetamine kaitseväe meditsiiniteenistuse ülemaga.

(2) Kaitseväelasele, kelle teenistuskoht on Siseministeeriumi valitsemisalas, tagatakse eriarstiabi ja eriarsti või hambaarsti poolt väljakirjutatud meditsiiniseade (välja arvatud nägemisteravust korrigeerivad läätsed või prillid) Siseministeeriumi valitsemisalas oleva sõjaväeliselt korraldatud asutuse arsti otsuse alusel kuni 1500 krooni ulatuses kalendriaastas Siseministeeriumi valitsemisala eelarvest.

(3) Kaitseväelasele, kelle teenistuskoht on Kaitseministeeriumi valitsemisalas, tagatakse väeosa arsti otsusega nägemisteravust korrigeerivad läätsed või prillid maksumusega igakordselt kuni 1500 krooni järgmistel juhtudel:
1) teenistuse ajal on kindlaks tehtud nägemisteravuse langus;
2) prillid on purunenud teenistusülesannete täitmisel.

(4) Kaitseväelasele, kelle teenistuskoht on Siseministeeriumi valitsemisalas, tagatakse väeosa arsti otsusega nägemisteravust korrigeerivad läätsed või prillid maksumusega kuni 1500 krooni kalendriaastas käesoleva määruse § 3 lõikes 3 sätestatud juhtudel.

(5) Rahvusvahelisele sõjalisele operatsioonile lähetatud kaitseväelasele tagatakse tagavaraprillid maksumusega kuni 1500 krooni.

(6) Kaitseväelasele, kelle teenistuskoht on Kaitseministeeriumi valitsemisalas, tagatakse hambaravi NATO standardiseerimiskokkuleppes STANAG 2466 kehtestatud nõuete tagamiseks. Proteesi paigaldamine tagatakse juhul, kui hamba või proteesi purunemine toimus teenistusülesannete täitmisel.

§ 4. Eriarstiabi eest tasumine

(1) Eriarsti või hambaarsti poolt osutatud ambulatoorse või statsionaarse tervishoiuteenuse või väljakirjutatud meditsiiniseadme eest tasumine, mille eest tasumise kohustust ei ole üle võtnud Eesti Haigekassa, toimub kaitseväelase konsultatsioonile, terviseuuringule või ravile suunanud arsti otsuse alusel:
1) Kaitseministeeriumi valitsemisalas oleva väeosa või asutuse, kus asub kaitseväelase teenistuskoht, eelarvest;
2) Siseministeeriumi valitsemisalas olevate sõjaväeliselt korraldatud asutuste eelarvetest.

(2) Rahvusvahelisele sõjalisele operatsioonile lähetatud kaitseväelastele osutatud taastusravi eest tasumine toimub väeosa arsti otsuse alusel väljaõppekeskuse Rahuoperatsioonide Keskus eelarvest.

(3) Eriarst või hambaarst esitab tema juurde suunatud kaitseväelasele osutatud ambulatoorse või statsionaarse tervishoiuteenuse eest tasumiseks arve kaitseväelase teenistuskohale. Juhul kui kaitseväelane tasub osutatud tervishoiuteenuse eest ise, esitab ta viivitamatult väeosale või asutusele, kus asub tema teenistuskoht, tasumist tõendava dokumendi ja avalduse osutatud tervishoiuteenuse hüvitamiseks. Kaitseväelasele hüvitatakse osutatud tervishoiuteenuse maksumus 30 (kolmekümne) päeva jooksul alates avalduse ja tasumist tõendava dokumendi esitamisest.

(4) Väeosa arsti suunamiseta ning käesoleva määruse § 3 lõikes 1 sätestatud juhul kaitseväe meditsiiniteenistuse ülemaga kooskõlastamata eriarsti või hambaarsti poolt kaitseväelasele osutatud ambulatoorset või statsionaarset tervishoiuteenust või väljakirjutatud meditsiiniseadet ei hüvitata.

(5) Kaitseväelasele hüvitatakse eriarsti või hambaarsti poolt väljakirjutatud meditsiiniseadme maksumus väeosa arsti või käesoleva määruse § 3 lõikes 1 sätestatud juhul kaitseväe meditsiiniteenistuse ülema otsuse alusel. Meditsiiniseadme maksumuse hüvitamiseks esitab kaitseväelane tasumist tõendava dokumendi ja avalduse kaitseväe väeosale või kaitseväe asutusele. Kaitseväelasele hüvitatakse meditsiiniseade 30 (kolmekümne) päeva jooksul alates avalduse ja tasumist tõendava dokumendi esitamisest.

3. peatükk
AJATEENIJALE JA KAADRIKAITSEVÄELASELE RAVIMITE TAGAMISE KORD JA ULATUS

§ 5. Kaitseväelasele ravimite tagamine

(1) Ajateenijale tagatakse riigi kulul ravimid «Ravimiseaduse» § 2 lõike 1 tähenduses täies ulatuses.

(2) Kaadrikaitseväelasele tagatakse riigi kulul ravimid täies ulatuses järgmistel juhtudel:
1) ravimi on väljakirjutanud kaitseväe väeosa või kaitseväe asutuse või Siseministeeriumi valitsemisalas olevate sõjaväeliselt korraldatud asutuse arst;
2) ravimi on väljakirjutanud eriarst või hambaarst, kelle juurde kaadrikaitseväelane oli suunatud «Kaitseväeteenistuse seaduse § 42 lõike 6 alusel Vabariigi Valitsuse kehtestatud korras;
3) ravimi on väljakirjutanud eriarst kaadrikaitseväelase erakorraliselt statsionaarsel ravil viibimise korral.

(3) Kaitseväelasele tagatakse ravim kaitseväe väeosa või kaitseväe asutuse või Siseministeeriumi valitsemisalas olevate sõjaväeliselt korraldatud asutuste arsti otsuse alusel. Otsus ravimite väljastamise kohta kantakse kaitseväelase tervisekaardile.

(4) Kaitseväelasele väljastatakse ravimid kaitseväe väeosast, kaitseväe asutusest või Siseministeeriumi valitsemisalas olevatest sõjaväeliselt korraldatud asutustest.

(5) Kaitseväelasele riigi kulul tagatud ravimite väljastamise arvestust peetakse kaitseväe väeosas või kaitseväe asutuses või Siseministeeriumi valitsemisalas olevates sõjaväeliselt korraldatud asutustes.

§ 6. Kaadrikaitseväelase poolt soetatud ravimite hüvitamine

(1) Juhul kui kaitseväe väeosal või kaitseväe asutusel puudub võimalus kaadrikaitseväelasele eriarsti või hambaarsti poolt väljakirjutatud ravimite väljastamiseks vastavalt käesoleva määruse § 5 lõikes 4 toodule, hüvitatakse nende maksumus kaitseväe väeosa või kaitseväe asutuse eelarvest.

(2) Juhul kui Siseministeeriumi valitsemisalas olevatel sõjaväeliselt korraldatud asutustel puudub võimalus kaadrikaitseväelasele eriarsti või hambaarsti poolt väljakirjutatud ravimite väljastamiseks vastavalt käesoleva määruse § 5 lõikes 4 toodule, hüvitatakse nende maksumus Siseministeeriumi valitsemisalas oleva sõjaväeliselt korraldatud asutuse eelarvest.

(3) Kaadrikaitseväelasele hüvitatakse ravimite maksumus tasumist tõendava dokumendi alusel, mis on esitatud koos ravimite hüvitamise avaldusega kaitseväe väeosale või kaitseväe asutusele või Siseministeeriumi valitsemisalas olevale sõjaväeliselt korraldatud asutusele. Ravimi maksumus hüvitatakse 30 (kolmekümne) päeva jooksul alates avalduse ja tasumist tõendava dokumendi esitamisest.

§ 7. Määruse kehtetuks tunnistamine

Kaitseministri 6. märtsi 2006. a määrus nr 6 «Ajateenijale ja kaadrikaitseväelasele riigi kulul eriarstiabi ja ravimite tagamise kord ja ulatus» tunnistatakse kehtetuks.

Minister Jaak AAVIKSOO

Kantsler Lauri ALMANN

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json