Köögiviljakultuuride paljundusmaterjali tootmise ja turustamise nõuded1
Vastu võetud 20.04.2006 nr 51
RTL 2006, 36, 628
jõustumine 01.05.2006
Muudetud järgmise määrusega (kuupäev, number, avaldamine Riigi Teatajas, jõustumise aeg):
7.08.2006 nr 86 (RTL 2006, 63, 1142) 18.08.2006
20.06.2007 nr 108 (RTL 2007, 52, 951) 1.07.2007
Määrus kehtestatakse «Taimede paljundamise ja sordikaitse seaduse» § 4 lõike 3, § 64 lõike 5, § 65 lõigete 4 ja 7, § 76 lõike 4, § 101 lõike 4 ning § 104 lõike 4 alusel.
[RTL 2006, 63, 1142 – jõust. 18.08.2006]
§ 1. Reguleerimisala
(1) Määrusega kehtestatakse köögiviljakultuuride paljundusmaterjali tootmise, sealhulgas tarnija enesekontrollisüsteemi nõuded ja paljundusmaterjali kvaliteeti vähendavate taimekahjustajate loetelu ning köögiviljakultuuride paljundusmaterjali kvaliteedi ja turustamise nõuded.
(2) Määruse nõudeid ei kohaldata katsetes, teadustöös, sordiaretuses või geneetiliste ressursside säilitamiseks kasutatava köögiviljakultuuride paljundusmaterjali tootmise ja turustamise suhtes.
§ 2. Köögiviljakultuuride paljundusmaterjal
(1) Selle määruse nõudeid kohaldatakse järgmiste köögiviljakultuuride liikide suhtes:
1) Allium cepa L.– harilik sibul ja värtensibul (Cepa-rühm) ning pesasibul (Aggregatum-rühm);
2) Allium fistulosum L. – talisibul;
3) Allium porrum L. – porrulauk;
4) Allium sativum L. – küüslauk;
5) Allium schoenoprasum L. – murulauk;
6) Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. – aed-harakputk;
7) Apium graveolens L. – aedseller ja juurseller;
8) Asparagus officinalis L. – spargel;
9) Beta vulgaris L. – punapeet, sealhulgas peet Cheltenham, ja lehtpeet;
10) Brassica oleracea L. – kähar lehtkapsas, lillkapsas, roheline spargelkapsas, rooskapsas, kähar peakapsas, valge peakapsas, punane peakapsas ja nuikapsas;
11) Brassica rapa L. – pekingi lehtnaeris ja naeris;
12) Capsicum annuum L. – harilik paprika;
13) Cichorium endivia L. – kähar endiiviasigur ja sile endiiviasigur ehk eskariool;
14) Cichorium intybus L. – salatsigur, punasigur või itaalia sigur, tööstuslik sigur;
15) Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai – harilik arbuus;
16) Cucumis melo L. – melon;
17) Cucumis sativus L. – harilik kurk ja kornišon;
18) Cucurbita maxima Duchesne – suureviljaline kõrvits;
19) Cucurbita pepo L.– harilik kõrvits;
20) Cynara cardunculus L. – harilik artišokk ja hispaania artišokk ehk kardi;
21) Daucus carota L. – aedporgand;
22) Foeniculum vulgare Mill. – harilik apteegitill;
23) Lactuca sativa L.– aedsalat;
24) Lycopersicon esculentum Mill. – harilik tomat;
25) Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A. W. Hill – aedpetersell;
26) Phaseolus coccineus L. – õisuba;
27) Phaseolus vulgaris L.– põõsasuba ja lattuba;
28) Pisum sativum L. (partim) – kortsteraline hernes, siledateraline hernes ja
suhkruhernes;
29) Raphanus sativus L. – redis ja must rõigas;
30) Rheum rhabarbarum L. – kurdlehine rabarber;
31) Scorzonera hispanica L. – aed-mustjuur;
32) Solanum melongena L. – baklažaan;
33) Spinacia oleracea L. – aedspinat;
34) Valerianella locusta (L.) Laterr. – põldkännak;
35) Vicia faba L. (partim) – põlduba;
36) Zea mays L. (partim) – suhkrumais ja lõhenev mais.
[RTL 2007, 52, 951 – jõust. 1.07.2007]
(2) Köögiviljakultuuride paljundusmaterjal (edaspidi paljundusmaterjal) on nõukogu direktiivi 92/33/EMÜ köögiviljade paljundus- ja istutusmaterjali, välja arvatud seemne, turustamise kohta (ELT L 157, 10.06.1992, lk 1–9) artikli 3 punktide a ja b tähenduses lõikes 1 nimetatud köögiviljakultuuride liikide ja nende hübriidide paljundamiseks või köögivilja tootmiseks kasutatav taimeosa ja muu taimne materjal, kaasa arvatud vegetatiiv- ja seemikalus, ning istutusmaterjal, milleks on istutamiseks või ümberistutamiseks ettenähtud taim või taimeosa.
§ 3. Paljundusmaterjali tarnija enesekontrollisüsteem
(1) Paljundusmaterjali tootmise nõuetekohasuse ja turustatava nõuetekohase paljundusmaterjali tagamiseks määrab tarnija tulenevalt tootmismeetodist kindlaks tootmise olulised kriitilised punktid ja nendes rakendatavad meetmed, dokumenteerib need ja tagab nende meetmete rakendamise (edaspidi enesekontrollisüsteem).
(2) Paljundusmaterjali tootmisega
tegelev tarnija koostab enesekontrolliplaani, kus kirjeldab enesekontrolli
tagamiseks tulenevalt tootmismeetodist järgmisi tootmise olulisi kriitilisi
punkte ja nendes rakendatavaid meetmeid:
1) tootmise alustamiseks kasutatava
paljundusmaterjali kvaliteedi kindlakstegemine;
2) paljundusmaterjali
külvamine, pikeerimine ja istutamine;
3) paljundusmaterjali kontrollimine
taimekahjustaja esinemise avastamiseks ja kohaste tõrjeabinõude rakendamine,
sealhulgas vajaduse korral kahjustatud paljundusmaterjali hävitamine;
4)
paljundusmaterjali tootmiseks kasutatava maatüki kohta põlluraamatu või
maakasutuskava ja paljundusmaterjali tootmiseks kasutatava hoone või rajatise
kohta kasutuskava pidamine;
5) üldine tootmismetoodika ja agrotehnika;
6)
taimekahjustajate levitamise ärahoidmiseks ettevaatusabinõude järgimine;
7)
paljundamise tehnoloogia;
8) paljundusmaterjali koristamine;
9)
paljundusmaterjali partiide eristatavuse ja erinevate partiide kindlakstegemise
tagamine paljundusmaterjali tootmise, koristamise, töötlemise, pakendamise,
ladustamise ja veo ajal;
10) paljundusmaterjali töötlemine;
11)
paljundusmaterjali pakendamine;
12) paljundusmaterjali ladustamine;
13)
paljundusmaterjali vedu;
14) ettevõtte tegevuse korraldamine;
15)
kriitiliste punktide jälgimine ja kontrollimine.
(3) Tarnija, kes tegeleb üksnes paljundusmaterjali turustamisega koostab enesekontrolliplaani, kus kirjeldab lõike 2 punktides 10–15 toodud kriitilisi punkte ja nendes rakendatavaid meetmeid.
(4) Ettevõttes määratakse enesekontrollisüsteemi rakendamise ja täitmise eest vastutav töötaja.
(5) Paljundusmaterjali tootmisega tegelev tarnija säilitab andmeid tootmise oluliste kriitiliste punktide kontrolli tulemuste kohta paberkandjal või digitaalselt ning andmeid ja dokumente ostetud, toodetud ja turustatud paljundusmaterjali kohta vähemalt kolm aastat.
§ 4. Paljundusmaterjali kvaliteeti vähendavad taimekahjustajad
(1) Paljundusmaterjali tootmisega tegelev tarnija kontrollib taimekahjustaja esinemise avastamiseks paljundusmaterjali selle kasvamise ajal visuaalselt.
(2) Sibulate, mugulate ja risoomidega paljundatava taimeliigi puhul kontrollib paljundusmaterjali tootmisega tegelev tarnija taimekahjustaja esinemise avastamiseks paljundusmaterjali kasvamise ajal taimikut visuaalselt.
(3) Kui tarnija avastab tootmise kohas paljundusmaterjali või taimiku kasvuaegse visuaalse kontrolli käigus lisas nimetatud köögiviljakultuuride paljundusmaterjali kvaliteeti vähendava taimekahjustaja (edaspidi taimekahjustaja), rakendab ta taimekahjustaja hävitamiseks viivitamata kohaseid tõrjeabinõusid, sealhulgas vajaduse korral hävitab kahjustatud paljundusmaterjali.
§ 5. Nõuetekohane paljundusmaterjal
Nõuetekohane on
paljundusmaterjal:
1) mis on ühe partii piires ühtlase kvaliteediga,
liigiehtne ja -puhas ning sordiehtne ja -puhas;
2) mille visuaalsel
kontrollimisel ei esine lisas nimetatud taimekahjustajaid esinemise piirmäärast
rohkem;
3) mis on sõltuvalt liigile ja sordile omastest tunnustest
normaalselt arenenud, kahjustusteta ja närtsimise tunnusteta;
4) mis
potitaimena turustamise korral on hästi juurdunud ja terve juurestikuga.
§ 6. Paljundusmaterjali turustamine
(1) Turustatav paljundusmaterjal peab vastama §-s 5 sätestatud kvaliteedinõuetele.
(2) Turustatav paljundusmaterjal peab kuuluma sorti, mis on võetud Euroopa Liidu köögiviljakultuuride ühtsesse sordilehte.
(3) Turustatavat paljundusmaterjali hoitakse partiina. Erinevaid partiisid peab olema võimalik eristada ja kindlaks teha. Erineva päritoluga paljundusmaterjali partiide ühendamise korral säilitab tarnija andmed partii koostise ja partii erinevate osade päritolu kohta.
(4) Tarnija väljastab tarnija dokumendi paljundusmaterjali partii kohta, mis turustatakse köögiviljakultuuride tootmisega tegelevale isikule ja paljundusmaterjali turustamisega tegelevale tarnijale.
(5) Tarnija väljastab lõpptarbijale turustatava paljundusmaterjali partii või üksikistiku kohta tootekirjelduse.
(6) Tarnija dokument on ühekordselt
kasutatav ja see täidetakse eesti keeles ja vajaduse korral muus Euroopa Liidu
ametlikus keeles. Tarnija dokumendile märgitakse:
1) sõnad «EL
kvaliteet»;
2) riigi tähis «EE»;
3) järelevalveasutuse nimi «Taimetoodangu
Inspektsioon» või selle lühend «TTI»;
4) tarnija registrikande number
taimetervise registris;
5) tarnija nimi;
6) partii number või muu partiid
identifitseeriv tunnus, istutusmaterjali puhul ka selle seemnepartii number,
mille seemnetest istutusmaterjal on toodetud;
7) tarnija dokumendi
väljastamise kuupäev;
8) paljundusmaterjali taimeliigi nimi eesti keeles ning
taimepassiga varustatava liigi puhul ka taimeliigi botaaniline nimi ladina
keeles;
9) sordi nimi ja pookealuse kasutamise korral pookealuse sordinimi
või märgistus või pookealuse taimeliigi nimi eesti keeles, kui pookealus on
teisest taimeliigist;
10) paljundusmaterjali kogus;
11) ühendusevälisest
riigist Eestisse toimetatud paljundusmaterjali puhul tootjariigi nimi.
(7) Tootekirjeldusele
märgitakse:
1) paljundusmaterjali taimeliigi nimi eesti keeles;
2)
sordinimi;
3) pookealuse kasutamise korral pookealuse sordinimi, märgistus
või pookealuse taimeliigi nimi eesti keeles, kui pookealus on teisest
taimeliigist;
4) tarnija nimi;
5) tootjariigi nimi.
(8) Mikropaljundatud paljundusmaterjali puhul märgitakse tarnija dokumendile või tootekirjeldusele sõna «mikropaljundatud».
[RTL 2006, 63, 1142 – jõust. 18.08.2006]
§ 7. [Käesolevast tekstist välja jäetud]
§ 8. Määruse rakendamine
Paljundusmaterjali võib seni kehtinud nõuete kohaselt märgistada ja sellist paljundusmaterjali võib turustada kuni tootja dokumentide, tootekirjelduste või paljundusmaterjali lõppemiseni, kuid mitte kauem kui 31. detsembrini 2006. a.
§ 9. Määruse jõustumine
Määrus jõustub 1. mail 2006. aastal.
1 nõukogu direktiiv 92/33/EMÜ
köögiviljade paljundus- ja istutusmaterjali, välja arvatud seemne, turustamise
kohta (ELT L 157, 10.06.1992, lk 1―9), muudetud direktiividega 2003/61/EÜ (ELT L
165, 3.7.2003, lk 23―28), 2006/124/EÜ (ELT L 339, 6.12.2006, lk 12―15) ning
nõukogu määrusega (EÜ) nr 806/2003 (ELT L 122, 16.05.2003, lk 1―35); komisjoni
direktiiv 93/61/EMÜ, milles sätestatakse loetelu tingimuste kohta, millele peab
nõukogu direktiivi 92/33/EMÜ kohaselt vastama köögiviljade paljundus- ja
istutusmaterjal, välja arvatud seeme (EÜT L 250, 7.10.1993, lk 19―28);
komisjoni direktiiv 93/62/EMÜ, millega kehtestatakse tarnijate ja ettevõtete
järelevalve ja kontrolli rakendusmeetmed vastavalt nõukogu direktiivile
92/33/EMÜ köögiviljade paljundus- ja istutusmaterjali, välja arvatud seemne
turustamise kohta (EÜT L 250, 7.10.1993, lk 29―30).
[RTL 2007, 52, 951 – jõust. 1.07.2007]
Märkus. Lisa on avaldatud elektroonilises Riigi Teatajas. (Alus: «Riigi Teataja seaduse» § 4 lõige 2 ja riigisekretäri 20.04.2006. a resolutsioon nr 17-1/0602807.)
Põllumajandusministri 20. aprilli 2006. a määruse nr 51 "Köögiviljakultuuride paljundusmaterjali tootmise ja turustamise nõuded" lisa |
KÖÖGIVILJAKULTUURIDE PALJUNDUSMATERJALI KVALITEETI VÄHENDAVATE TAIMEKAHJUSTAJATE LOETELU JA NENDE ESINEMISE LUBATUD PIIRMÄÄR
Köögiviljakultuuride liigid |
Paljundusmaterjali kvaliteeti vähendavad taimekahjustajad |
Taimekahjustajate esinemise piirmäär 1 |
1. Allium cepa L.– pesasibul (Aggregatum-rühm) |
1.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 1.1.1. Delia spp. 1.1.2. Ditylenchus dipsaci 1.1.3. Thysanoptera, eriti Thrips tabaci |
0,5 0 0,5 |
1.2. Seened 1.2.1.Botrytis spp. 1.2.2. Peronospora destructor 1.2.3. Sclerotium cepivorum |
1 0,5 0,5 | |
1.3. Viirused ja viirusesarnased organismid 1.3.1. Kõik, aga eriti Onion yellow dwarf potyvirus |
0,5 | |
2. Allium cepa L.– harilik sibul ja värtensibul (Cepa-rühm) |
2.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 2.1.1. Delia spp. 2.1.2. Ditylenchus dipsaci 2.1.3. Meloidogyne spp. 2.1.4. Thysanoptera, eriti Thrips tabaci |
0,5 0 0,5 0,5 |
2.2. Bakterid 2.2.1. Pseudomonas spp. |
2 | |
2.3. Seened 2.3.1.Botrytis spp. 2.3.2. Fusarium oxysporum f. sp. cepae 2.3.3. Peronospora destructor 2.3.4. Slerotium cepivorum |
1 1 0,5 0,5 | |
2.4. Viirused ja viirusesarnased organismid 2.4.1. Kõik, aga eriti Onion yellow dwarf potyvirus |
0,5 | |
3. Allium fistulosum L. – talisibul |
3.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 3.1.1. Delia spp. 3.1.2. Ditylenchus dipsaci 3.1.3. Thysanoptera, eriti Thrips tabaci |
0,5 0 0,5 |
3.2. Seened 3.2.1. Sclerotium cepivorum |
0,5 | |
3.3. Viirused ja viirusesarnased organismid 3.3.1. Kõik |
0,5 | |
4. Allium porrum L. – porrulauk
|
4.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 4.1.1. Delia spp. 4.1.2. Ditylenchus dipsaci 4.1.3. Thysanoptera |
0,5 0 0,5 |
4.2. Bakterid 4.2.1. Pseudomonas spp. |
2 | |
4.3. Seened 4.3.1. Alternaria porri 4.3.2. Fusarium culmorum 4.3.3. Phytophthora porri 4.3.4. Sclerotium cepivorum |
0,5 0,5 0,5 0,5 | |
4.4. Viirused ja viirusesarnased organismid 4.4.1. Kõik, aga eriti Leek yellow stripe potyvirus |
0,5 | |
5. Allium sativum L. – küüslauk
|
5.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 5.1.1. Aceria tulipae 5.1.2. Delia spp. 5.1.3. Ditylenchus dipsaci 5.1.4. Thysanoptera |
0,5 0,5 0 0,5 |
5.2. Bakterid 5.2.1. Pseudomonas fluorescens |
2 | |
5.3. Seened 5.3.1. Sclerotium cepivorum |
0,5 | |
5.4. Viirused ja viirusesarnased organismid 5.4.1. Kõik, aga eriti Onion yellow dwarf potyvirus |
0,5 | |
6. Apium graveolens L. – aedseller ja juurseller
|
6.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 6.1.1.Acidia heraclei 6.1.2.Lygus spp. 6.1.3. Psila rosae 6.1.4. Thysanoptera, aga eriti Frankliniella occidentalis ja Thrips tabaci |
0 0,5 0,5 0,5 |
6.2. Bakterid 6.2.1.Erwinia carotovora subsp. carotovora 6.2.2.Pseudomonas syringae pv. apii |
2 2 | |
6.3. Seened 6.3.1.Fusarium oxysporum f. sp. apii 6.3.2.Phoma apiicola 6.3.3.Pythium spp. 6.3.4.Sclerotinia scleriotorum 6.3.5.Septoria apiicola |
1 0,5 1 0,5 0,5 | |
6.4. Viirused ja viirusesarnased organismid 6.4.1. Kõik, aga eriti Celery mosaic virus ja Cucumber mosaic virus |
0,5 | |
7. Asparagus officinalis L. – spargel
|
7.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 7.1.1.Brachyorynella asparagi 7.1.2.Hypopta caestrum 7.1.3.Platyparea poecyloptera |
0 0 0 |
7.2. Seened 7.2.1.Fusarium spp. 7.2.2. Rhizoctonia violacea |
1 1 | |
7.3. Viirused ja viirusesarnased organismid 7.3.1. Kõik |
2 | |
8. Beta vulgaris L. – punapeet, sealhulgas peet Cheltenham, ja lehtpeet;
|
8.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 8.1.1. Pegomyia betae |
1 |
8.2. Seened 8.2.1.Phoma betae |
0,5 | |
8.3. Viirused ja viirusesarnased organismid 8.3.1. Kõik, aga eriti Beet necrotic yellow vein furovirus |
0,5 | |
9. Brassica oleracea L. – kähar lehtkapsas, lillkapsas, roheline spargelkapsas, rooskapsas, kähar peakapsas, valge peakapsas, punane peakapsas ja nuikapsas
|
9.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 9.1.1.Aleyrodidae 9.1.2.Aphididae 9.1.3.Heterodera spp. 9.1.4.Lepidoptera, eriti Pieris brassicae 9.1.5. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis |
1 1 0 1 0,5 |
9.2. Bakterid 9.2.1. Pseudomonas syringae pv. maculicola 9.2.2.Xanthomonas campestris pv. Campestris |
2 2 | |
9.3. Seened 9.3.1.Alternaria brassicae 9.3.2.Mycosphaerella spp. 9.3.3.Phoma lingam 9.3.4.Plasmodiophora brassicae 9.3.5.Pythium spp. 9.3.6. Rhizoctonia solani |
1 1 0,5 0,5 1 1 | |
9.4. Viirused ja viirusesarnased organismid 9.4.1. Kõik, aga eriti Cauliflower mosaic caulimovirus, tospoviirused ja Turnip mosaic virus |
2
| |
10. Brassica rapa L. – pekingi lehtnaeris ja naeris
|
10.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 10.1.1.Aphididae 10.1.2.Lepidoptera, eriti Pieris brassicae |
1 1 |
10.2. Bakterid 10.2.1.Erwinia carotovora 10.2.2. Xanthomonas campestris pv. Campestris |
2 2 | |
10.3. Seened 10.3.1.Alternaria brassicae 10.3.2.Botrytis cinerea 10.3.3.Mycosphaerella spp. 10.3.4.Phoma lingam 10.3.5.Plasmodiophora brassicae 10.3.6.Sclerotinia spp. |
1 1 1 0,5 0,5 0,5 | |
10.4. Viirused ja viirusesarnased organismid 10.4.1. Kõik, eriti tospoviirused |
2 | |
11. Capsicum annuum L. – harilik paprika
|
11.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 11.1.1.Aleyrodidae 11.1.2.Leptinotarsa decemlineata 11.1.3. Ostrinia nubilalis 11.1.4. Phthorimaea operculella 11.1.5. Tetranychidae 11.1.6. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis |
1 0 0 0 1 0,5 |
11.2. Seened 11.2.1.Leveillula taurica 11.2.2.Pyrenochaeta lycopersici 11.2.3.Pythium spp. 11.2.4.Phytophthora capsici 11.2.5.Verticillium albo-atrum 11.2.6.Verticillium dahliae |
0 0 1 0,5 2 2 | |
11.3. Viirused ja viirusesarnased organismid 11.3.1. Kõik, aga eriti Cucumber mosaic
cucumovirus, |
0,5 | |
12. Cichorium endivia L. – kähar endiiviasigur ja sile endiiviasigur ehk eskariool
|
12.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 12.1.1.Aphididae 12.1.2.Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis |
1 0,5 |
12.2. Seened 12.2.1.Botrytis cinerea 12.2.2.Erysiphe cichoriacearum 12.2.3.Sclerotinia spp. |
1 1 0,5 | |
12.3. Viirused ja viirusesarnased organismid 12.3.1. Kõik, aga eriti Beet western yellows luteovirus ja Lettuce mosaic potyvirus |
2 | |
13. Cichorium intybus L. – salatsigur, punasigur või itaalia sigur, tööstuslik sigur
|
13.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 13.1.1.Aphididae 13.1.2. Napomyza cichorii 13.1.3. Apion assimile |
1 1 0 |
13.2. Bakterid 13.2.1.Erwinia carotovora 13.2.2.Erwinia chrysanthemi 13.2.3.Pseudomonas marginalis |
2 2 2 | |
13.3. Seened 13.3.1.Phoma apiicola 13.3.2.Phytophthora erythroseptica 13.3.3.Pythium spp. 13.3.4.Sclerotinia scleriotorum |
0,5 0,5 1 0,5 | |
14. Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai – harilik arbuus
|
14.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 14.1.1. Aleyrodidae 14.1.2. Aphididae 14.1.3. Meloidogyne spp. 14.1.4. Polyphagotarsonemus latus 14.1.5. Tetranychus spp. 14.1.6. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis |
1 1 0,5 0 1 0,5 |
14.2. Seened 14.2.1. Colletotrichum lagenarium |
0 | |
14.3. Viirused ja viirusesarnased organismid 14.3.1. Kõik, aga eriti Watermelon mosaic virus 2 |
2 | |
15. Cucumis melo L. – melon
|
15.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 15.1.1. Aleyrodidae 15.1.2. Aphididae 15.1.3. Meloidogyne spp. 15.1.4. Polyphagotarsonemus latus 15.1.5. Tetranychus spp. 15.1.6. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis |
1 1 0,5 0 1 0,5 |
15.2. Bakterid 15.2.1. Pseudomonas syringae pv. lachrymans |
2 | |
15.3. Seened 15.3.1. Colletotrichum lagenarium 15.3.2. Fusarium spp. 15.3.3. Pythium spp. 15.3.4. Sphaerotheca fuliginea 15.3.5. Verticillium spp. |
0 1 1 0,5 2 | |
15.4. Viirused ja viirusesarnased organismid 15.4.1. Kõik, aga eriti Cucumber green
mottle mosaic tobamovirus, |
0,5 | |
16. Cucumis sativus L. – harilik kurk ja kornišon
|
16.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 16.1.1. Aleyrodidae 16.1.2. Aphididae 16.1.3. Delia platura 16.1.4. Meloidogyne spp. 16.1.5. Polyphagotarsonemus latus 16.1.6. Tetranychus spp. 16.1.7. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis |
1 1 0,5 0,5 0 1 0,5 |
16.2. Bakterid 16.2.1. Pseudomonas syringae pv. lachrymans |
2 | |
16.3. Seened 16.3.1. Fusarium spp. 16.3.2. Phytophthora spp. 16.3.3. Pseudoperonospora cubensis 16.3.4. Pythium spp. 16.3.5. Rhizoctonia spp. 16.3.6. Sphaerotheca fuliginea 16.3.7. Verticillium spp. |
1 0,5 0,5 1 1 0,5 2 | |
16.4. Viirused ja viirusesarnased organismid 16.4.1. Kõik |
0,5 | |
17. Cucurbita maxima Duchesne – suureviljaline kõrvits
|
17.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 17.1.1. Aleyrodidae 17.1.2. Aphididae 17.1.3. Meloidogyne spp. 17.1.4. Polyphagotarsonemus latus 17.1.5. Tetranychus spp. 17.1.6. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis |
1 1 0,5 0 1 0,5 |
17.2. Viirused ja viirusesarnased organismid 17.2.1. Kõik |
0,5 | |
18. Cucurbita pepo L.– harilik kõrvits
|
18.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 18.1.1. Aleyrodidae 18.1.2. Aphididae 18.1.3. Meloidogyne spp. 18.1.4. Polyphagotarsonemus latus 18.1.5. Tetranychus spp. 18.1.6. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis |
1 1 0,5 0 1 0,5 |
18.2. Bakterid 18.2.1. Pseudomonas syringae pv. lachrymans |
2 | |
18.3. Seened 18.3.1. Fusarium spp. 18.3.2. Sphaerotheca fuliginea 18.3.3. Verticillium spp. |
1 0,5 2 | |
18.4. Viirused ja viirusesarnased organismid 18.4.1. Kõik, aga eriti Cucumber mosaic
cucumovirus, |
0,5 | |
19. Cynara cardunculus L. – harilik artišokk ja hispaania artišokk ehk kardi
|
19.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 19.1.1. Aleyrodidae 19.1.2. Aphididae 19.1.3. Thysanoptera |
1 1 0,5 |
19.2. Seened 19.2.1. Bremia lactucae 19.2.2. Leveillula taurica f. sp. cynara 19.2.3. Pythium spp. 19.2.4. Rhizoctonia solani 19.2.5. Sclerotium rolfsii 19.2.6. Sclerotinia sclerotiorum 19.2.7. Verticillium dahliae |
0,5 0,5 1 1 1 1 2 | |
19.3. Viirused ja viirusesarnased organismid 19.3.1. Kõik |
2 | |
20. Foeniculum vulgare Mill. – harilik apteegitill
|
20.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 20.1.1. Aleyrodidae 20.1.2. Aphididae 20.1.3. Thysanoptera |
1 1 0,5 |
20.2. Bakterid 20.2.1. Erwinia carotovora subsp. carotovora 20.2.2. Pseudomonas marginalis pv. marginalis |
1 1 | |
20.3. Seened 20.3.1. Cercospora foeniculi 20.3.2. Phytophthora syringae 20.3.3. Sclerotinia spp. |
0,5 1 1 | |
20.4. Viirused ja viirusesarnased organismid 20.4.1. Celery mosaic potyvirus |
2 | |
21. Lactuca sativa L.– aedsalat
|
21.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 21.1.1. Aphididae 21.1.2. Meloidogyne spp. 21.1.3. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis |
1 0,5 0,5 |
21.2. Seened 21.2.1. Botrytis cinerea 21.2.2. Bremia lactucae 21.2.3. Pythium spp. |
1 0,5 1 | |
21.3.Viirused ja viirusesarnased organismid 21.3.1. Kõik, aga eriti Lettuce big vein,
|
2 | |
22. Lycopersicon esculentum Mill. – harilik tomat
|
22.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 22.1.1. Aleyrodidae 22.1.2. Aphididae 22.1.3. Hauptidia maroccana 22.1.4. Meloidogyne spp. 22.1.5. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis 22.1.6. Vasates lycopersici |
1 1 0 0,5 0,5 0 |
22.2. Bakterid 22.2.1. Pseudomonas syringae pv. tomato |
2 | |
22.3. Seened 22.3.1. Alternaria solani 22.3.2. Cladosporium fulvum 22.3.3. Colletotrichum coccoides 22.3.4. Didymella lycopersici 22.3.5. Fusarium oxysporum 22.3.6. Leveillula taurica 22.3.7. Phytophthora nicotianae 22.3.8. Pyrenochaeta lycopersici 22.3.9. Pythium spp. 22.3.10. Rhizoctonia solani 22.3.11. Sclerotinia sclerotiorum 22.3.12. Verticillium spp. |
1 0,5 0,5 0,5 1 0 0 0 1 1 1 2 | |
22.4. Viirused ja viirusesarnased organismid 22.4.1. Kõik, aga eriti Cucumber mosaic
cucumovirus, |
0,5 | |
23. Rheum rhabarbarum L. – kurdlehine rabarber
|
23.1. Bakterid 23.1.1. Agrobacterium tumefaciens 23.1.2. Erwinia rhapontici |
0,5 0,5 |
23.2. Seened 23.2.1. Armillariella mellea 23.2.2. Verticillium spp. |
0 2 | |
23.3. Viirused ja viirusesarnased organismid 23.3.1. Kõik, aga eriti Arabis mosaic nepovirus ja Turnip mosaic potyvirus |
0,5 | |
24. Solanum melongena L. – baklažaan
|
24.1. Putukad, lestad ja nematoodid kõigis arengustaadiumides 24.1.1. Aleyrodidae 24.1.2. Aphididae 24.1.3.Hemitarsonemus latus 24.1.4.Leptinotarsa decemlineata 24.1.5. Meloidogyne spp. 24.1.6.Tetranychidae 24.1.7. Thysanoptera, eriti Frankliniella occidentalis |
1 1 0 0 0,5 1 0,5 |
24.2. Seened 24.2.1. Fusarium spp. 24.2.2. Leveillula taurica f. sp. Cynara 24.2.3.Pythium spp. 24.2.4. Rhizoctonia solani 24.2.5. Sclerotinia sclerotiorum 24.2.6.Verticillium spp. |
1 0,5 1 1 1 2 | |
24.3. Viirused ja viirusesarnased organismid 24.3.1. Kõik, aga eriti Cucumber mosaic
cucumovirus, |
0,5 |
[RTL 2007, 52, 952 – jõust. 1.07.2007]
1 Taimekahjustajate esinemise piirmäär - taimekahjustajatega saastunud taimede protsent paljundusmaterjali partiis