Teksti suurus:

Vabariigi Valitsuse 29. detsembri 1999. a määruse nr 436 "Eritoitude koostis- ja kvaliteedinõuete ning eritoitude valmistamiseks kasutatavate ainete ja eritoidu käitlemise suhtes esitatavate nõuete ning eritoitude märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuete ja korra kinnitamine" muutmine

Väljaandja:Vabariigi Valitsus
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst
Jõustumise kp:05.08.2007
Avaldamismärge:RT I 2007, 48, 333

Vabariigi Valitsuse 29. detsembri 1999. a määruse nr 436 "Eritoitude koostis- ja kvaliteedinõuete ning eritoitude valmistamiseks kasutatavate ainete ja eritoidu käitlemise suhtes esitatavate nõuete ning eritoitude märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuete ja korra kinnitamine" muutmine

Vastu võetud 19.07.2007 nr 194

Määrus kehtestatakse «Toiduseaduse» § 14 lõike 5 ja § 38 lõike 5 alusel.

§ 1. Vabariigi Valitsuse 29. detsembri 1999. a määrust nr 436 «Eritoitude koostis- ja kvaliteedinõuete ning eritoitude valmistamiseks kasutatavate ainete ja eritoidu käitlemise suhtes esitatavate nõuete ning eritoitude märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuete ja korra kinnitamine» (RT I 2000, 2, 6; 2006, 52, 389) muudetakse järgmiselt:

1) punkti 5 alapunktis 31 asendatakse sõnad «31. detsembrini 2006. a» sõnadega «31. detsembrini 2009. a»;

2) normitehniline märkus 1 sõnastatakse järgmiselt:

«1 Nõukogu direktiiv 89/398/EMÜ eritoiduks ettenähtud toiduaineid käsitlevate liikmesriikide õigusaktide ühtlustamise kohta (EÜT L 186, 30.06.1989, lk 27–32), muudetud Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiividega 96/84/EÜ (EÜT L 48, 19.02.1997, lk 20–21), 1999/41/EÜ (EÜT L 172, 8.07.1999, lk 38–39), Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrusega (EÜ) nr 1882/2003 (ELT L 284, 31.10.2003, lk 1–53); komisjoni direktiiv 91/321/EMÜ imiku piimasegude ja jätkupiimasegude kohta (EÜT L 175, 4.07.1991, lk 35–49), muudetud komisjoni direktiividega 96/4/EÜ (EÜT L 49, 28.02.1996, lk 12–16), 1999/50/EÜ (EÜT L 139, 2.06.1999, lk 29–31), 2003/14/EÜ (ELT L 41, 14.02.2003, lk 37–40); nõukogu direktiiv 92/52/EMÜ kolmandatesse riikidesse eksportimiseks ettenähtud imiku piimasegude ja jätkupiimasegude kohta (EÜT L 179, 1.07.1992, lk 129–130); komisjoni direktiiv 96/8/EÜ kehakaalu alandamiseks ettenähtud vähendatud energiasisaldusega dieetides kasutatavate toiduainete kohta (EÜT L 55, 6.03.1996, lk 22–26), muudetud komisjoni direktiiviga 2007/29/EÜ (ELT L 139, 31.05.2007, lk 22–23); komisjoni direktiiv 2001/15/EÜ eritoitu lisatavate erilise toitmisotstarbega ainete kohta (EÜT L 52, 22.02.2001, lk 19–25), muudetud komisjoni direktiividega 2004/5/EÜ (ELT L 14, 21.01.2004, lk 19–20), 2006/34/EÜ (ELT L 83, 22.03.2006, lk 14–15); komisjoni direktiiv 2004/6/EÜ, millega kehtestatakse erand direktiivist 2001/15/EÜ teatavate toodetega kauplemise keelu kohaldamise edasilükkamiseks (ELT L 15, 22.01.2004, lk 31–33), muudetud komisjoni direktiiviga 2007/26/EÜ (ELT L 118, 8.05.2007, lk 5–6); komisjoni direktiiv 2006/125/EÜ imikutele ja väikelastele mõeldud teraviljapõhiste töödeldud toitude ja muude imikutoitude kohta (ELT L 339, 6.12.2006, lk 16–35).».

§ 2. Vabariigi Valitsuse 29. detsembri 1999. a määruse nr 436 punktiga 3 kinnitatud «Imiku- ja väikelapsetoitude koostis- ja kvaliteedinõudeid ning nende valmistamiseks kasutatavate ainete ja käitlemise suhtes esitatavaid nõudeid ning märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõudeid ja korda» muudetakse järgmiselt:

1) punkti 36 alapunkt 8 sõnastatakse järgmiselt:
«8) folaat – foolhape;»;

2) lisa 2 kehtestatakse uues sõnastuses (lisatud).

§ 3. Vabariigi Valitsuse 29. detsembri 1999. a määruse nr 436 punktiga 4 kinnitatud «Kehakaalu alandamiseks ettenähtud vähendatud energiasisaldusega toidu koostis- ja kvaliteedinõuete ning selle valmistamiseks kasutatavate ainete ja käitlemise suhtes esitatavate nõuete ning märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuete ja korra» punktist 18 jäetakse välja sõnad «ning seostele nälja- või küllastustundega».

§ 4. Määruse § 1 punkti 1 rakendatakse tagasiulatuvalt 31. detsembrist 2006. a.

Peaminister Andrus ANSIP

Põllumajandusminister Helir-Valdor SEEDER

Riigikantselei istungiosakonna juhataja
riigisekretäri ülesannetes Aivar RAHNO

«Imiku- ja väikelapsetoitude koostis- ja kvaliteedinõuete ning nende valmistamiseks kasutatavate ainete ja käitlemise suhtes esitatavate nõuete ning märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuete ning korra»

lisa 2
(Vabariigi Valitsuse 19. juuli 2007. a määruse nr 194 sõnastuses)

VITAMIINIDE JA MINERAALTOITAINETE, KUI NEID ON LISATUD, MAKSIMAALNE LUBATUD SISALDUS IMIKU- JA VÄIKELAPSETOITUDES

Vitamiinid ja mineraaltoitained

Ühik

Maksimaalne sisaldus 100 kcal kohta

Vitamiin A

µg-RE

 

1801

Vitamiin D

µg

 

31

Vitamiin E

 

mg-α-TE

32

Vitamiin C

 

mg

12,5/253/1254

Tiamiin

 

mg

0,25/0,55

Riboflaviin

 

mg

0,4

Niatsiin

 

mg-NE

4,56

Vitamiin B6

 

mg

0,35

Foolhape

µg

 

50

Vitamiin B12

µg

 

0,35

Pantoteenhape

 

mg

1,5

Biotiin

µg

 

10

Kaalium

 

mg

160

Kaltsium

 

mg

80/1807/1008

Magneesium

 

mg

40

Raud

 

mg

3

Tsink

 

mg

2

Vask

µg

 

40

Jood

µg

 

35

Mangaan

 

mg

0,6

Tabelis nimetatud piirnormi kohaldatakse tarvitamiseks valmis toidu suhtes, välja arvatud kaaliumi ja kaltsiumi piirnormid, mida kohaldatakse müüdava või tarbijale muul viisil üleantava toidu suhtes.
1 Kooskõlas käesolevate erinõuete II ja III peatükis sätestatud nõuetega.
2 α-TE = D-α-tokoferooli ekvivalent.
3 Nõuet kohaldatakse rauaga rikastatud teraviljatoidu ning imiku- ja väikelapsetoidu suhtes.
4 Nõuet kohaldatakse puuviljal, kaasa arvatud marjad, põhineva toidu, puuviljamahla, kaasa arvatud marjamahl, ja -nektari ning köögiviljamahla suhtes.
5 Nõuet kohaldatakse teraviljatoidu suhtes.
6 NE = niatsiini ekvivalent = 1 mg niatsiini = 60 mg trüptofaani
7 Nõuet kohaldatakse käesolevate erinõuete punkti 2 alapunktides 1 ja 2 nimetatud toitude suhtes.
8 Nõuet kohaldatakse käesolevate erinõuete punkti 2 alapunktis 4 nimetatud toitude suhtes.

Põllumajandusminister Helir-Valdor SEEDER

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json