Vabariigi Valitsuse 7. märtsi 2000. a määruse nr 81 “Toidus lubatud lisaainete loetelu ja piirnormid toidugruppide kaupa, lisaainete kasutamise tingimused ja viisid ning lisaainete märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuded ja kord” muutmine
Vastu võetud 06.03.2008 nr 60
Määrus kehtestatakse «Toiduseaduse» § 16 lõike 3 ja § 38 lõike 5 alusel.
§ 1. Vabariigi Valitsuse 7. märtsi 2000. a määrust nr 81 «Toidus lubatud lisaainete loetelu ja piirnormid toidugruppide kaupa, lisaainete kasutamise tingimused ja viisid ning lisaainete märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuded ja kord» (RT I 2000, 23, 131; 2005, 28, 206) muudetakse järgmiselt:
1) paragrahvi 2 punkt 25 sõnastatakse järgmiselt:
«25) kandjad – ained, milles lisaaineid või lõhna- ja maitseaineid lahustatakse, dispergeeritakse või millega neid lahjendatakse või töödeldakse mõnel muul füüsikalisel meetodil nende kasutamise lihtsustamiseks ning mis ise ei avalda tehnoloogilist mõju, seejuures lisaaine või lõhna- ja maitseaine tehnoloogilist funktsiooni muutmata;»;
2) paragrahvi 4 täiendatakse lõigetega 5 ja 6 järgmises sõnastuses:
«(5) Lisaaineid E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 406, E 407, E 407a, E 410, E 412, E 413, E 414, E 415, E 417, E 418 ja E 440 on keelatud kasutada kapslites želees, mis on pooljäikades kapslites sisalduvad tiheda konsistentsiga želeetooted ning on mõeldud kapslist suhu pigistamiseks ja korraga allaneelamiseks.
(6) Lisaaineid E 407, E 407a ja E 440 võib standardida suhkrutega eeldusel, et sellekohane teave esitatakse lisaks §-s 12 esitatud teabele.»;
3) paragrahvi 6 lõike 3 kolmas lause sõnastatakse järgmiselt:
«Tarvitamiseks valmis toit ei tohi sisaldada kummiaraabikut üle 10 mg/kg.»;
4) paragrahvi 7 lõige 1 sõnastatakse järgmiselt:
«(1) Määruse lisas 2 toodud toidus lubatud lisaainete sisalduse piirnormid arvestatakse tarbijale ettenähtud tarvitamiseks valmis toidu või valmistaja antud tarvitamisjuhise kohaselt valmistatud toidu kohta, välja arvatud ortofosforhappe (E 338), fosfaatide (E 339-341, E 343), di-, tri- ja polüfosfaatide (E 450-452), nitritite (E 249-250) ja nitraatide (E 251-252) piirnormid, mille puhul on lisas 2 esitatud maksimaalne lubatud lisatav kogus valmistoote kohta. Nitritite (E 249-250) ja nitraatide (E 251-252) piirnormide puhul tuleb järgida ka lisas 2 toodud erisusi, mille kohaselt teatud traditsioonilise toidu puhul on piirnorm esitatud jääkkogusena.»;
5) paragrahvi 8 lõike 2 punkt 1 sõnastatakse järgmiselt:
«1) määruse lisa 2 grupis 2.1 «Emulgeerimata rasvad ja õlid» gallaatide (E 310-312), TBHQ (E 319), BHA (E 320) ja BHT (E 321) puhul;»;
6) paragrahvi 13 täiendatakse lõikega 7 järgmises sõnastuses:
«(7) Määruse 1. aprillil 2008. a jõustuvatele nõuetele mittevastavate toodete turule viimine ja nende kasutamine toidu koostises on lubatud kuni 15. augustini 2008. a. Enne nimetatud kuupäeva turule viidud või märgistatud tooteid, mis ei vasta 1. aprillil 2008. a jõustuvatele nõuetele, võib turustada kuni kauba lõppemiseni.»;
7) määruse normitehniline märkus 1 sõnastatakse järgmiselt:
«1 Nõukogu direktiiv 89/107/EÜ toiduainetes lubatud lisaaineid käsitlevate liikmesriikide õigusaktide ühtlustamise kohta (EÜT L 40, 11.02.1989, lk 27), muudetud Eurooopa Parlamendi ja nõukogu direktiiviga 94/34/EÜ (EÜT L 237, 10.09.1994, lk 1); Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiv 94/35/EÜ toiduainetes kasutatavate magusainete kohta (EÜT L 237, 10.09.1994, lk 3), muudetud Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiividega 96/83/EÜ (EÜT L 48, 19.02.1997, lk 16), 2003/115/EÜ (ELT L 24, 29.01.2004, lk 65) ja 2006/52/EÜ (ELT L 204, 26.07.2006, lk 10); Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiv 94/36/EÜ toiduainetes kasutatavate värvainete kohta (EÜT L 237, 10.09.1994, lk 13); Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiv 95/2/EÜ toiduainetes kasutatavate lisaainete (välja arvatud värv- ja magusainete) kohta (EÜT L 61, 18.03.1995, lk 1), muudetud Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiividega 96/85/EÜ (EÜT L 86, 28.03.1997, lk 4), 98/72/EÜ (EÜT L 295, 4.11.1998, lk 18), 2001/5/EÜ (ELT L 55, 24.02.2001, lk 59), 2003/52/EÜ (ELT L 178, 17.07.2003, lk 23), 2003/114/EÜ (ELT L 24, 29.01.2004, lk 58), 2006/52/EÜ (ELT L 204, 26.07.2006, lk 10)»;
8) lisa 1 «Lisaainete loetelu» tabelist jäetakse välja rida
Punane 2G, Red 2G (18 050)4 | E 128 | Toiduvärv |
9) lisa 1 tabelist jäetakse välja read
Propüül-p-hüdroksübensoaat | E 216 | Säilitusaine |
Propüül-p-hüdroksübensoaadi naatriumisool | E 217 | Säilitusaine |
10) lisa 1 tabelisse lisatakse rea
Naatriumisoaskorbaat | E 316 | antioksüdant |
järele rida
Tertsiaarbutüülhüdrokinoon (TBHQ) | E 319 | antioksüdant |
11) lisa 1 tabelisse lisatakse rea
Rivieri titaanjuur 1) Rivieri titaanjuure jahu 2) Rivieri titaanjuurest saadud glükomannaan |
E 425 | paksendaja, stabilisaator, emulgaator, želeeriv aine |
järele rida
Soja hemitselluloos | E 426 | emulgaator, stabilisaator, paksendaja |
12) lisa 1 tabelisse lisatakse rea
Metüültselluloos | E 461 | emulgaator, stabilisaator, paksendaja |
järele rida
Etüültselluloos | E 462 | paksendaja, stabilisaator |
13) lisa 1 tabelisse lisatakse rea
Raud(II)laktaat | E 585 | stabilisaator |
järele rida
4-heksüülresortsinool | E 586 | antioksüdant |
14) lisa 1 tabelisse lisatakse rea
Ksülitool5 | E 967 | magusaine, niiskusesäilitaja, stabilisaator, emulgaator, paksendaja |
järele rida
Erütritool | E 968 | magusaine, lõhna- ja maitsetugevdaja, niiskusesäilitaja, stabilisaator, paksendaja, mahuaine |
15) lisa 1 tabelisse lisatakse rea
Polüvinüülpolüpürrolidoon | E 1202 | stabilisaator |
järele rida
Pullulaan | E 1204 | želeeriv aine |
16) lisa 1 tabelisse lisatakse rea
Atsetüülitud oksüdeeritud tärklis | E 1451 | Paksendaja |
järele rida
Alumiiniumoktenüülsuktsinaattärklis | E 1452 | paakumisvastane aine |
17) lisa 2 «Lisaainete kasutamine ja piirnormid toidugruppide kaupa» punkti 1.1.2 «Piimal põhinevad maitsestatud ja/või hapendatud joogid ja nende analoogid» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea
Rivieri titaanjuur | E 425 | 10 g/l, välja arvatud maitsestamata joogid |
järele rida
Soja hemitselluloos | E 426 | 5 g/l |
18) lisa 2 punktide 1.2 «Hapu- või laabipiimatooted, välja arvatud juust», 1.3.2 «Joogivalgendajad», 1.4.2 «Clotted cream», 1.4.3 «Kooreanaloogid», 1.5.2 «Pulbrid, välja arvatud punktis 1.5.1 toodud», 1.6.1 «Valmimata juustud», 1.6.4 «Sulatatud juustud», 1.6.5 «Juustu ja sulatatud juustu analoogid», 1.7 «Piimatoodetel põhinevad desserdid», 2.2.1 «Rasvaemulsioonid, mille rasvasisaldus on mitte alla 60%», 2.2.2 «Rasvaemulsioonid, mille rasvasisaldus on alla 60%», 2.3 «Rasval põhinevad desserdid», 3 «Toidujääd», 4.2.1 «Kuivatatud puu- ja köögiviljad», 4.2.2 «Puu- ja köögiviljad äädikas, õlis või soolvees», 4.2.5 «Suhkrustatud puu- ja köögiviljad», 4.2.6 «Puu- ja köögiviljal põhinevad desserdid», 4.2.7 «Praetud või rohkes rasvas praetud puu- ja köögiviljad», 4.2.8 «Puu- ja köögiviljatooted, v.a punktides 4.2.1–4.2.7», 5.2 «Kondiitritooted peale punktides 5.1 ja 5.3 toodute (sealhulgas vähendatud energiasisaldusega tooted)», 5.3 «Närimiskumm», 6.3 «Eineteraviljad», 6.5 «Teraviljal või tärklisel põhinevad desserdid», 6.6 «Taignad», 7.1 «Leib ja teised lihtpagaritooted», 7.2 «Valikpagaritooted», 8.3.2 «Kuumtöödeldud raie- või tükilihatooted», 8.4.1 «Kuumtöötlemata hakklihast tooted», 8.4.2 «Kuumtöödeldud hakklihast tooted», 8.5 «Söödavad vorstikestad», 9.2.1 «Külmutatud kala ja kalatooted», 9.2.2 «Külmutatud vähilaadsed ja molluskid», 9.3.1.1 «Keedetud, küpsetatud ja röstitud kala ja kalatooted», 9.3.1.2 «Keedetud, küpsetatud ja röstitud vähilaadsed, molluskid ja tooted nendest», 9.3.2 «Praetud või rohkes rasvas praetud kala, kalatooted ja meresaadused», 9.3.3 «Suitsutatud, kuivatatud ja/või soolatud kala ja kalatooted», 9.4.1 «Kala ja kalatooted marinaadis, tarrendis või soolvees, k.a kalapreservid», 9.4.2 «Lõheasendajad, kaaviar ja muud kalamarjatooted», 9.4.3 «Kala, kalatooted (sh pastöriseeritud) ja kalapreservid peale punktides 9.4.1–9.4.2 toodute», 9.5 «Kalakonservid ja meresaaduste konservid», 10.4 «Kuivatatud või koaguleeritud munatooted», 10.5 «Munal põhinevad desserdid», 11.2 «Standardimata suhkrutooted», 12.2 «Ürdid, vürtsid, maitseainete segud», 12.3 «Äädikad», 12.4 «Sinepid», 12.5 «Supid ja puljongid», 12.6.1 «Emulgeeritud kastmed», 12.6.2 «Emulgeerimata kastmed», 12.7 «Valmis salatid; kakaol, kuivatatud puuviljal, rasval või piimal põhinevad võileivakatted», 12.9 «Valgutooted», 13.4 «Eritoidud meditsiinilisel eesmärgil», 13.5 «Eritoidud kehakaalu alandamise ja kaalu kontrolli eesmärgil», 13.6 «Eritoidud peale punktides 13.1–13.5 toodute», 13.7 «Toidulisandid», 14.2.6.1 «Kanged alkohoolsed joogid», 15.1 «Teravilja, kartuli või tärklise baasil valmistatud suupisted», 15.2 «Töödeldud pähklid», 16.1 «Veel põhinevad maitsestatud desserdid», 16.2 «Katted (siirupid pannkookidele, maitsestatud siirupid piimakokteilidele ja jäätistele ning teised sarnased tooted), vaabad, lihatoodete želeekatted ning tarrendid» tabeliosas «Segarühm» lisatakse lisaaine «Ksülitool» (E 967) järele rida
Erütritool | E 968 | Vajalik kogus mitte magusainena |
19) lisa 2 punkti 1.5.1 «Piimapulbrid ja koorepulbrid» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read
Gallaadid | E 310-312 |
Piimapulbrid, mida kasutatakse müügiautomaatides, kokku 200 mg/kg 2) |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 |
ridadega
Gallaadid | E 310-312 |
Piimapulbrid, mida kasutatakse müügiautomaatides, kokku 200 mg/kg 2) |
Tertsiaarbutüülhüdrokinoon | E 319 | |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 |
20) lisa 2 punktides 1.6.1 «Valmimata juustud» ja 1.6.2 «Valminud juustud» tabeliosas «Antioksüdandid, säiltusained» asendatakse rida
Nitraadid | E 251-252 | Kõvad, poolkõvad ja poolpehmed juustud, kokku 50 mg/kg |
reaga
Nitraadid | E 251-252 | Kõvad, poolkõvad ja poolpehmed juustud, lisatav kogus kokku 150 mg/kg juustu valmistamiseks kasutatava piima kohta. Kui nitraate lisatakse pärast vadaku eraldamist ja vee lisamist, tuleb saavutada sama tase mis otse juustupiimale lisamise korral. |
21) lisa 2 punkti 1.6.2 «Valminud juustud» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea
Tselluloos | E 460 | Viilutatud ja riivitud juust, vajalik kogus |
järele rida
Naatriumvesinikkarbonaat | E 500 2) | Hapupiimajuust, vajalik kogus |
22) lisa 2 punktides 1.6.3 «Vadakujuustud» ja 1.6.5 «Juustu ja sulatatud juustu analoogid» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse rida
Nitraadid | E 251-252 | Kokku 50 mg/kg |
reaga
Nitraadid | E 251-252 | Kõvad, poolkõvad ja poolpehmed juustud, lisatav kogus kokku 150 mg/kg juustu valmistamiseks kasutatava piima kohta. Kui nitraate lisatakse pärast vadaku eraldamist ja vee lisamist, tuleb saavutada sama tase mis otse juustupiimale lisamise korral. |
23) lisa 2 punktist 1.6.4 «Sulatatud juustud» jäetakse välja rida
Nitraadid | E 251-252 | Kokku 50 mg/kg |
24) lisa 2 punkti 1.7 «Piimatoodetel põhinevad desserdid» tabeliosas «Toiduvärvid» toiduvärvide kurkumiin kuni luteiin juures kolmandas veerus asendatakse sõnad «Kokku 150 mg/kg» sõnadega «Kokku 150 mg/kg 3)»;
25) lisa 2 punkti 2.1 «Emulgeerimata rasvad ja õlid» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read
Gallaadid | E 310-312 |
Kokku 200 mg/kg |
Tooted termiliselt töödeldud toidu tootmiseks tööstuses; praadimiseks ettenähtud tooted, välja arvatud oliivide teisest pressimisest saadud õli 1) 2) |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 | ||
Butüülhüdroksütolueen | E 321 | 100 mg/kg |
ridadega
Gallaadid | E 310-312 |
Kokku 200 mg/kg |
Tooted termiliselt töödeldud toidu tootmiseks tööstuses; praadimiseks ettenähtud tooted, välja arvatud oliivide teisest pressimisest saadud õli; kalaõli, sea-, veise-, linnu- ja lambarasv 1) 2) |
Tertsiaarbutüülhüdrokinoon | E 319 | ||
Butüülhüdroksüanisool | E 320 | ||
Butüülhüdroksütolueen | E 321 | 100 mg/kg |
26) lisa 2 punkti 2 «Rasvad ja õlid» lõpus olev normitehniline märkus «2)» sõnastatakse järgmiselt:
« 2) Kui toidule lisatakse vähemalt kahte järgmistest lisaainetest: gallaadid (E 310-312), tertsiaarbutüülhüdrokinoon (E 319), butüülhüdroksüanisool (E 320) ja butüülhüdroksütolueen (E 321), siis iga lisaaine lubatud kogust tuleb vähendada proportsionaalselt üksteise suhtes nii, et protsentuaalne koostis ei ületaks 100.»;
27) lisa 2 punkti 4.1.1 «Värsked puu- ja köögiviljad» tabeli algusesse lisatakse read
Antioksüdandid, säilitusained |
||
Vääveldioksiid ja sulfitid |
E 220-224, E 226-228 |
Lauaviinamarjad, kokku 10 mg/kg, värsked litšid, kokku 10 mg/kg (söödavate osade kohta) |
28) lisa 2 punktis 4.2.1 «Kuivatatud puu- ja köögiviljad» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read
Gallaadid | E 310-312 |
Granuleeritud kartulid, 25 mg/kg |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 |
ridadega
Gallaadid | E 310-312 |
Kartulid, 25 mg/kg |
Tertsiaarbutüülhüdrokinoon | E 319 | |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 |
29) lisa 2 punkti 4.2.1 «Kuivatatud puu- ja köögiviljad» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea
Rivieri titaanjuur | E 425 | 10 g/kg 1) |
järele rida
Soja hemitselluloos | E 426 | Pakendatud kartulitooted, 10 g/kg |
30) lisa 2 punkti 4.2.2 «Puu- ja köögiviljad äädikas, õlis ja soolvees» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea
Rivieri titaanjuur | E 425 | 10 g/kg |
järele rida
Soja hemitselluloos | E 426 | Pakendatud kartulitooted, 10 g/kg |
31) lisa 2 punkti 4.2.3 «Konserveeritud puu- ja köögiviljad» neljandast veerust ja punktide 4.2.5 «Suhkrustatud puu- ja köögiviljad», 4.2.8 «Puu- ja köögiviljatooted, v.a punktides 4.2.1–4.2.7», 8.5 «Söödavad vorstikestad», 14.2.2 «Õunasiider ja pirnisiider», 14.2.3.4 «Maitsestatud veinid, maitsestatud veinipõhjalised joogid ja maitsestatud veinist valmistatud kokteilid», 14.2.4 «Puuvilja- ja marjaveinid», 14.2.6.1 «Kanged alkohoolsed joogid», 14.2.6.2 «Lahjad alkohoolsed joogid (alkoholisisaldusega alla 15 mahuprotsendi)» tabeliosas «Toiduvärvid» toiduvärvide kurkumiin kuni luteiin juures kolmandast veerust jäetakse välja normitehniline märkus «2)»;
32) lisa 2 punkti 4.2.3 «Konserveeritud puu- ja köögiviljad» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea
EDTA kaltsiuminaatriumisool | E 385 | Artišokid, kaunviljad ja seened, 250 mg/kg |
järele rida
Soja hemitselluloos | E 426 | Pakendatud kartulitooted, 10 g/kg |
33) lisa 2 punkti 4.2.7 «Praetud või rohkes rasvas praetud puu- ja köögiviljad» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea
Rivieri titaanjuur | E 425 | 10 g/kg |
järele rida
Soja hemitselluloos | E 426 | Pakendatud kartulitooted, sealhulgas külmutatud, sügavkülmutatud ja jahutatud töödeldud tooted, 10 g/kg |
34) lisa 2 punkti 4.2.8 «Puu- ja köögiviljatooted, v.a punktides 4.2.1–4.2.7» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea
Rivieri titaanjuur | E 425 | 10 g/kg, välja arvatud puuvilja-marjakompotid |
järele rida
Soja hemitselluloos | E 426 | Pakendatud kartulitooted, sealhulgas külmutatud, sügavkülmutatud ja jahutatud töödeldud tooted, 10 g/kg |
35) lisa 2 punktide 5.2 «Kondiitritooted peale punktides 5.1 ja 5.3 toodute (sealhulgas vähendatud energiasisaldusega tooted)», 8.3.1 «Kuumtöötlemata raie- või tükilihatooted», 8.3.2 «Kuumtöödeldud raie- või tükilihatooted», 8.4.1 «Kuumtöötlemata hakklihast tooted», 8.4.2 «Kuumtöödeldud hakklihast tooted», 13.7 «Toidulisandid», 15.1 «Teravilja, kartuli või tärklise baasil valmistatud suupisted», 15.2 «Töödeldud pähklid» ja 16.2 «Katted (siirupid pannkookidele, maitsestatud siirupid piimakokteilidele ja jäätistele ning teised sarnased tooted), vaabad, lihatoodete želeekatted ning tarrendid» tabeliosa «Antioksüdandid, säilitusained» lisaainete p-hüdroksübensoaatide teises veerus olev tekst sõnastatakse järgmiselt:
«E 214, E 215, E 218, E 219»;
36) lisa 2 punkti 5.2 «Kondiitritooted peale punktides 5.1 ja 5.3 toodute (sealhulgas vähendatud energiasisaldusega tooted)» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea
Rivieri titaanjuur | E 425 | 10 g/kg, välja arvatud želeetooted |
järele rida
Soja hemitselluloos | E 426 | želeetooted, välja arvatud kapslites želee, 10 g/kg |
37) lisa 2 punkti 5.2 «Kondiitritooted peale punktides 5.1 ja 5.3 toodute (sealhulgas vähendatud energiasisaldusega tooted)» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea
Ksülitool | E 967 | Vajalik kogus mitte magusainena |
järele rida
Pullulaan | E 1204 | Värskendavad pisimaiused õhukese lehe kujul, vajalik kogus |
38) lisa 2 punktide 5.3 «Närimiskumm» ja 13.7 «Toidulisandid» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read
Gallaadid | E 310-312 |
Kokku 400 mg/kg |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 | |
Butüülhüdroksütolueen | E 321 |
ridadega
Gallaadid | E 310-312 |
Kokku 400 mg/kg |
Tertsiaarbutüülhüdrokinoon | E 319 | |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 | |
Butüülhüdroksütolueen | E 321 |
39) lisa 2 punktis 6.1 «Teraviljad, tangud, helbed» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read
Gallaadid | E 310-312 |
Termiliselt eeltöödeldud tooted, kokku 200 mg/kg 1) |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 |
ridadega
Gallaadid | E 310-312 |
Termiliselt eeltöödeldud tooted, kokku 200 mg/kg 1) |
Tertsiaarbutüülhüdrokinoon | E 319 | |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 |
40) lisa 2 punkti 6.1 «Teraviljad, tangud, helbed» tabeliosa «Segarühm» algusesse lisatakse rida
Soja hemitselluloos | E 426 | Pakendatud kiirriis ning pakendatud töödeldud riisitooted, sh külmutatud, sügavkülmutatud, jahutatud ja kuivatatud töödeldud tooted, 10 g/kg |
41) lisa 2 punkti 6.4 «Makarontooted» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea
Rivieri titaanjuur | E 425 | Gluteenivaba pasta ning vähendatud valgusisaldusega pasta, 10 g/kg |
järele rida
Soja hemitselluloos | E 426 | Pakendatud idamaised kiirnuudlid, 10 g/kg |
42) lisa 2 punkti 7.1 «Leib ja teised lihtpagaritooted» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read
Äädikhape ja atsetaadid | E 260-263 |
Ainult nisujahust, veest, pärmist või juuretisest ja soolast valmistatud tooted ning Pain courant française, vajalik kogus |
Piimhape ja laktaadid | E 270, E 325-327 | |
Askorbiinhape ja askorbaadid | E 300-302 | |
Rasvhapete askorbüülestrid | E 304 | |
Letsitiin | E 322 |
ridadega
Äädikhape ja atsetaadid | E 260-263 |
Üksnes nisujahust, veest, pärmist või juuretisest ja soolast valmistatud tooted ning pain courant français, friss búzakenyér, féher és félbarna kenyerek, vajalik kogus |
Piimhape ja laktaadid | E 270, E 325-327 | |
Askorbiinhape ja askorbaadid | E 300-302 | |
Rasvhapete askorbüülestrid | E 304 | |
Letsitiin | E 322 |
43) lisa 2 punkti 7.1 «Leib ja teised lihtpagaritooted» tabeliosas «Segarühm» asendatakse rida
Rasvhapete mono- ja diglütseriidid | E 471 | Ainult nisujahust, veest, pärmist või juuretisest ja soolast valmistatud tooted ning Pain courant française, vajalik kogus |
reaga
Rasvhapete mono- ja diglütseriidid | E 471 | Üksnes nisujahust, veest, pärmist või juuretisest ja soolast valmistatud tooted ning pain courant français, friss búzakenyér, fehér és félbarna kenyerek, vajalik kogus |
44) lisa 2 punkti 7.2 «Valikpagaritooted» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read
Gallaadid | E 310-312 |
Tordi-, keeksi- ja küpsisepulbrid, kokku 200 mg/kg 1) |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 |
ridadega
Gallaadid | E 310-312 |
Tordi-, keeksi- ja küpsisepulbrid, kokku 200 mg/kg 1) |
Tertsiaarbutüülhüdrokinoon | E 319 | |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 |
45) lisa 2 punkti 7.2 «Valikpagaritooted» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea
Rivieri titaanjuur | E 425 | 10 g/kg |
järele rida
Soja hemitselluloos | E 426 | Pakendatud tooted, 10 g/kg |
46) lisa 2 punkti 8.3.1 «Kuumtöötlemata raie- või tükilihatooted» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read
Nitritid* | E 249-250 | Soolatud ja kuivatatud tooted, lisatav kogus kokku 150 mg/kg, jääksisaldus kokku 50 mg/kg; soolatud peekon, jääksisaldus kokku 175 mg/kg |
Nitraadid | E 251-252 | Soolatud tooted, lisatav kogus kokku 300 mg/kg, jääksisaldus kokku 250 mg/kg |
ridadega
Nitritid 3) | E 249-250 |
Lisatav kogus kokku 150 mg/kg.
Wiltshire bacon (6.1); entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeça (salgados), toucinho fumado (6.2) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 175 mg/kg. Wiltshire ham (6.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 100 mg/kg. Rohschinken, nassgepökelt (6.6) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 50 mg/kg. Cured tongue (6.3), jääksisaldus kokku 50 mg/kg. Traditsioonilised kuivsoolatud lihatooted (7): Dry cured bacon (7.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 175 mg/kg. Dry cured ham (7.1); jamon curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (7.2); presunto, presunto da pá ja paio do lombo (7.3) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 100 mg/kg. Rohschinken, trockengepökelt (7.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 50 mg/kg. Muud traditsioonilised soolatud tooted (8): Vysočina, Selský salám, Turistický trvanlivý salám, Poličan, Herkules, Lovecký salám, Dunajská klobása, Paprikáš (8.5) ja sarnased tooted, lisatav kogus 180 mg/kg. Rohschinken, trocken-/nassgepökelt (8.1) ja sarnased tooted; jellied veal ja brisket (8.2), jääksisaldus kokku 50 mg/kg. |
Nitraadid 4) | E 251-252 |
Lisatav kogus kokku 150 mg/kg.
Kylmäsavustettu poronliha / kallrökt renkött (6.4), lisatav kogus kokku 300 mg/kg. Wiltshire bacon ja Wiltshire ham (6.1); entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeça (salgados), toucinho fumado (6.2); Rohschinken, nassgepökelt (6.6) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg. Bacon, filet de bacon (6.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250. Cured tongue (6.3), jääksisaldus kokku 10 mg/kg. Traditsioonilised kuivsoolatud lihatooted (7): Dry cured bacon ja dry cured ham (7.1); jamón curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (7.2); presunto, presunto da pá ja paio do lombo (7.3); Rohschinken, trockengepökelt (7.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg. Jambon sec, jambon sel sec et autres pièces maturées séchées similaires (7.4), jääksisaldus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250. Muud traditsioonilised soolatud tooted (8): Rohwürste (Salami ja Kantwurst) (8.3), lisatav kogus kokku 300 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250. Rohschinken, trocken-/nassgepökelt (8.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg. Salchichón y chorizo tradicionales de larga curación (8.4); saucissons secs (8.6) ja sarnased tooted, lisatav kogus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250. Jellied veal ja brisket (8.2), jääksisaldus kokku 10 mg/kg. |
47) lisa 2 punktides 8.3.1 «Kuumtöötlemata raie- või tükilihatooted» ja 8.3.2 «Kuumtöödeldud raie- või tükilihatooted» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read
Gallaadid | E 310-312 |
Kuivatatud tooted, kokku 200 mg/kg 1) |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 |
ridadega
Gallaadid | E 310-312 |
Kuivatatud tooted, kokku 200 mg/kg 1) |
Tertsiaarbutüülhüdrokinoon | E 319 | |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 |
48) lisa 2 punkti 8.3.2 «Kuumtöödeldud raie- või tükilihatooted» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read
Nitritid* | E 249-250 | Soolatud tooted ja konservid, lisatav kogus, kokku 150 mg/kg, jääksisaldus kokku 100 mg/kg; soolatud peekon, jääksisaldus kokku 175 mg/kg |
Nitraadid | E 251-252 | Soolatud tooted ja konservid, lisatav kogus, kokku 300 mg/kg, jääksisaldus kokku 250 mg/kg |
ridadega
Nitritid 3) | E 249-250 |
Lisatav kogus kokku 150 mg/kg, steriliseeritud tooted (Fo > 3,00),
lisatav kogus kokku 100 mg/kg 5).
Wiltshire bacon (6.1); entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeça (salgados), toucinho fumado (6.2) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 175 mg/kg. Wiltshire ham (6.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 100 mg/kg. Rohschinken, nassgepökelt (6.6) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 50 mg/kg. Cured tongue (6.3), jääksisaldus kokku 50 mg/kg. Traditsioonilised kuivsoolatud lihatooted (7): Dry cured bacon (7.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 175 mg/kg. Dry cured ham (7.1); jamón curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (7.2); presunto, presunto da pá ja paio do lombo (7.3) ning sarnased tooted, jääksisaldus kokku 100 mg/kg. Rohschinken, trockengepökelt (7.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 50 mg/kg. Muud traditsioonilised soolatud tooted (8): Vysočina, Selský salám, Turistický trvanlivý salám, Poličan, Herkules, Lovecký salám, Dunajská klobása, Paprikáš (8.5) ja sarnased tooted, lisatav kogus 180 mg/kg. Rohschinken, trocken-/nassgepökelt (8.1) ja sarnased tooted; jellied veal ja brisket (8.2), jääksisaldus kokku 50 mg/kg. |
Nitraadid 4) | E 251-252 |
Traditsioonilised märgsoolatud lihatooted (6):
Kylmäsavustettu poronliha / kallrökt renkött (6.4), lisatav kogus kokku 300 mg/kg. Wiltshire bacon ja Wiltshire ham (6.1); entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeça (salgados), toucinho fumado (6.2); Rohschinken, nassgepökelt (6.6) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg. Bacon, filet de bacon (6.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250. Cured tongue (6.3), jääksisaldus kokku 10 mg/kg. Traditsioonilised kuivsoolatud lihatooted (7): Dry cured bacon ja dry cured ham (7.1); jamón curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (7.2); presunto, presunto da pá ja paio do lombo (7.3); Rohschinken, trockengepökelt (7.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg. Jambon sec, jambon sel sec et autres pièces maturées séchées similaires (7.4), jääksisaldus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250. Muud traditsioonilised soolatud tooted (8): Rohwürste (Salami ja Kantwurst) (8.3), lisatav kogus kokku 300 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250. Rohschinken, trocken-/nassgepökelt (8.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg. Salchichón y chorizo tradicionales de larga curación (8.4); saucissons secs (8.6) ja sarnased tooted, lisatav kogus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250. Jellied veal ja brisket (8.2), jääksisaldus kokku 10 mg/kg. |
49) lisa 2 punkti 8.4.1 «Kuumtöötlemata hakklihast tooted» tabeliosas «Toiduvärvid» asendatakse read
Punane 2G | E 128 | 20 mg/kg |
Breakfast sausages, milles on teraviljalisandeid vähemalt 6%, Burger meat, milles on köögivilja- ja teraviljalisandeid vähemalt 4% |
Võlupunane AC | E 129 | 25 mg/kg |
reaga
Võlupunane AC | E 129 | 25 mg/kg, breakfast sausages, milles on teraviljalisandeid vähemalt 6%, burger meat, milles on köögivilja- ja teraviljalisandeid vähemalt 4% |
50) lisa 2 punkti 8.4.1 «Kuumtöötlemata hakklihast tooted» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse rida
Vääveldioksiid ja sulfitid | E 220, E 221-224, E 226-228 | Breakfast sausages, Burger meat, milles on köögivilja- või teraviljalisandeid vähemalt 4%, Butifarra fresca ja Longaniza fresca, kokku 450 mg/kg |
reaga
Vääveldioksiid ja sulfitid | E 220, E 221-224, E 226-228 | Breakfast sausages, burger meat, milles on köögivilja- või teraviljalisandeid vähemalt 4%, butifarra fresca ja longaniza fresca, salsicha fresca, kokku 450 mg/kg |
51) lisa 2 punkti 8.4.1 «Kuumtöötlemata hakklihast tooted» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read
Nitritid* | E 249-250 | Soolatud, kuivatatud tooted (kaasa arvatud kuivvorstid ja kuivad toorsuitsusalaamid), lisatav kogus kokku 150 mg/kg, jääksisaldus kokku 50 mg/kg |
Nitraadid | E 251-252 | Soolatud tooted, lisatav kogus kokku 300 mg/kg, jääksisaldus kokku 250 mg/kg |
ridadega
Nitritid 3) | E 249-250 |
Lisatav kogus kokku 150 mg/kg.
Wiltshire bacon (6.1); entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeça (salgados), toucinho fumado (6.2) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 175 mg/kg. Wiltshire ham (6.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 100 mg/kg. Rohschinken, nassgepökelt (6.6) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 50 mg/kg. Cured tongue (6.3), jääksisaldus kokku 50 mg/kg. Traditsioonilised kuivsoolatud lihatooted (7): Dry cured bacon (7.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 175 mg/kg. Dry cured ham (7.1); jamón curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (7.2); presunto, presunto da pá ja paio do lombo (7.3) ning sarnased tooted, jääksisaldus kokku 100 mg/kg. Rohschinken, trockengepökelt (7.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 50 mg/kg. Muud traditsioonilised soolatud tooted (8): Vysočina, Selský salám, Turistický trvanlivý salám, Poličan, Herkules, Lovecký salám, Dunajská klobása, Paprikáš (8.5) ja sarnased tooted, lisatav kogus 180 mg/kg. Rohschinken, trocken-/nassgepökelt (8.1) ja sarnased tooted; jellied veal ja brisket (8.2), jääksisaldus kokku 50 mg/kg. |
Nitraadid 4) | E 251-252 |
Lisatav kogus kokku 150 mg/kg.
Kylmäsavustettu poronliha / kallrökt renkött (6.4), lisatav kogus kokku 300 mg/kg. Wiltshire bacon ja Wiltshire ham (6.1); entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeça (salgados), toucinho fumado (6.2); Rohschinken, nassgepökelt (6.6) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg. Bacon, filet de bacon (6.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250. Cured tongue (6.3), jääksisaldus kokku 10 mg/kg. Traditsioonilised kuivsoolatud lihatooted (7): Dry cured bacon ja dry cured ham (7.1); jamón curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (7.2); presunto, presunto da pá ja paio do lombo (7.3); Rohschinken, trockengepökelt (7.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg. Jambon sec, jambon sel sec et autres pièces maturées séchées similaires (7.4), jääksisaldus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250. Muud traditsioonilised soolatud tooted (8): Rohwürste (Salami ja Kantwurst) (8.3), lisatav kogus kokku 300 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250. Rohschinken, trocken-/nassgepökelt (8.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg. Salchichón y chorizo tradicionales de larga curación (8.4); saucissons secs (8.6) ja sarnased tooted, lisatav kogus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250. Jellied veal ja brisket (8.2), jääksisaldus kokku 10 mg/kg. |
52) lisa 2 punkti 8.4.2 «Kuumtöödeldud hakklihast tooted» tabeliosas «Antioksüdandid, säiltusained» asendatakse read
Nitritid* | E 249-250 | Soolatud tooted (kaasa arvatud vorstid), Foie gras, Foie gras entier ja Blocs de foie gras, lisatav kogus kokku 150 mg/kg, jääksisaldus kokku 100 mg/kg |
Nitraadid | E 251-252 | Soolatud tooted ja konservid, lisatav kogus kokku 300 mg/kg, jääksisaldus kokku 250 mg/kg; Foie gras, Foie gras entier ja Blocs de foie gras, jääksisaldus 50 mg/kg |
ridadega
Nitritid 3) | E 249-250 |
Lisatav kogus kokku 150 mg/kg, steriliseeritud tooted (Fo > 3,00),
lisatav kogus kokku 100 mg/kg 5).
Wiltshire bacon (6.1); entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeça (salgados), toucinho fumado (6.2) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 175 mg/kg. Wiltshire ham (6.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 100 mg/kg. Rohschinken, nassgepökelt (6.6) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 50 mg/kg. Cured tongue (6.3), jääksisaldus kokku 50 mg/kg. Traditsioonilised kuivsoolatud lihatooted (7): Dry cured bacon (7.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 175 mg/kg. Dry cured ham (7.1); jamón curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (7.2); presunto, presunto da pá ja paio do lombo (7.3) ning sarnased tooted, jääksisaldus kokku 100 mg/kg. Rohschinken, trockengepökelt (7.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 50 mg/kg. Muud traditsioonilised soolatud tooted (8): Vysočina, Selský salám, Turistický trvanlivý salám, Poličan, Herkules, Lovecký salám, Dunajská klobása, Paprikáš (8.5) ja sarnased tooted, lisatav kogus 180 mg/kg. Rohschinken, trocken-/nassgepökelt (8.1) ja sarnased tooted; jellied veal ja brisket (8.2), jääksisaldus kokku 50 mg/kg. |
Nitraadid 4) | E 251-252 |
Traditsioonilised märgsoolatud lihatooted (6):
Kylmäsavustettu poronliha / kallrökt renkött (6.4), lisatav kogus kokku 300 mg/kg. Wiltshire bacon ja Wiltshire ham (6.1); entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeça (salgados), toucinho fumado (6.2); Rohschinken, nassgepökelt (6.6) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg. Bacon, filet de bacon (6.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250. Cured tongue (6.3), jääksisaldus kokku 10 mg/kg. Traditsioonilised kuivsoolatud lihatooted (7): Dry cured bacon ja dry cured ham (7.1); jamón curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (7.2); presunto, presunto da pá ja paio do lombo (7.3); Rohschinken, trockengepökelt (7.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg. Jambon sec, jambon sel sec et autres pièces maturées séchées similaires (7.4), jääksisaldus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250. Muud traditsioonilised soolatud tooted (8): Rohwürste (Salami ja Kantwurst) (8.3), lisatav kogus kokku 300 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250. Rohschinken, trocken-/nassgepökelt (8.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg. Salchichón y chorizo tradicionales de larga curación (8.4); saucissons secs (8.6) ja sarnased tooted, lisatav kogus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250. Jellied veal ja brisket (8.2), jääksisaldus kokku 10 mg/kg. |
53) lisa 2 punkti 8.4.2 «Kuumtöödeldud hakklihast tooted» tabeliosas «Segarühm» asendatakse rida
Askorbiinhape ja askorbaadid | E 300-302 | Foie gras, Foie gras entier ja Blocs de foie gras, vajalik kogus |
ridadega
Askorbiinhape | E 300 |
Foie gras, foie gras entier ja blocs de foie gras, libamáj, libamáj egészben, libamáj tömbben, vajalik kogus |
Naatriumaskorbaat | E 301 |
54) lisa 2 punktis 8.4.2 «Kuumtöödeldud hakklihast tooted» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» lisatakse rea
Isoaskorbiinhape ja naatriumisoaskorbaat | E 315-316 | Kauasäilivad tooted, kokku 500 mg/kg, arvutatuna isoaskorbiinhappena |
järele rida
EDTA kaltsiuminaatriumisool | E 385 | Libamáj, egészben és tömbben |
55) lisa 2 punkti 8 «Liha ja lihatooted» lõpus olevad normitehnilised märkused sõnastatakse järgmiselt:
«1) Arvestatakse proportsionaalselt toote rasvasisaldusega.
2)
Rivieri titaanjuurt (E 425) ei kasutata söömisel suuõõnes rehüdreeruvas
kuivatatud toidus.
3) Nitritit, mis on märgistatud märgistusega
«kasutamiseks toidus», võib müüa ainult segus keedusoolaga.
4)
Nitraate võib sisaldada mõni kuumtöödeldud lihatoode
nitritite loomuliku muundumise tulemusena nitraatideks madala
happesusega keskkonnas.
5) Fo väärtus 3 võrdub 3 minuti vältel
kuumutamisega 121 °C juures (bakterisisalduse vähendamine ühelt
miljardilt eoselt iga 1000 konservitoosi kohta ühe eoseni
1000 konservitoosi kohta).
6) Lihatooted sukeldatakse nitriteid
ja/või nitraate, keedusoola ning muid komponente sisaldavasse
soolveelahusesse. Lihatooteid võib veel edasi töödelda, näiteks
suitsutada.
6.1. Liha sisse pritsitakse soolveelahust, millele
järgneb 3–10 päeva kestev märgsoolamine. Soolveelahus sisaldab muu
hulgas ka mikrobioloogilisi starterkultuure.
6.2. Märgsoolamine
3–5 päeva jooksul. Toodet ei kuumtöödelda ja sellel on kõrge
veeaktiivsus.
6.3. Märgsoolatud vähemalt nelja päeva jooksul ning
eelkeedetud.
6.4. Liha sisse pritsitakse soolveelahust, millele
järgneb märgsoolamine. Sooldumisaeg on 14–21 päeva, millele järgneb
4–5nädalane laagerdumine külmas suitsus.
6.5.
Märgsoolamine 4–5 päeva temperatuuril 5–7 °C, laagerdumine tavaliselt
24–40 tundi temperatuuril 22 °C, võib järgneda suitsutamine 24 tunni
vältel temperatuuril 20–25 °C ning 3–6 nädalat hoidmist temperatuuril
12–14 °C.
6.6. Sooldumisaeg sõltuvalt lihatüki kujust
ja kaalust on umbes 2 päeva 1 kg kohta, millele järgneb
stabiliseerumine/laagerdumine.
7) Kuivsoolamisprotsess tähendab
nitriteid ja/või nitraate, soola ja teisi komponente sisaldava
kuivsoolamissegu kandmist liha pinnale, millele järgneb
stabiliseerumis-/laagerdumisaeg. Lihatooteid võib veel edasi töödelda,
näiteks suitsutada.
7.1. Kuivsoolamine, millele järgneb vähemalt
4päevane laagerdumisaeg.
7.2. Kuivsoolamine, millele järgneb
vähemalt 10päevane stabiliseerumisaeg ning üle 45päevane laagerdumisaeg.
7.3.
Kuivsoolamine 10–15 päeva vältel, millele järgneb 30–45päevane
stabiliseerumisaeg ning vähemalt kahekuune laagerdumisaeg.
7.4.
Kuivsoolamine kolme päeva vältel + 1 päev/kg, millele järgnevad
ühenädalane soolamisjärgne periood ning 45päevane kuni 18kuune
valmimisperiood.
7.5. Sooldumisaeg sõltuvalt lihatüki kujust ja
kaalust on ligikaudu 10–14 päeva 1 kg kohta, millele järgneb
stabiliseerumine/laagerdumine.
8) Kuiv- ja märgsoolamist kasutatakse
kombineeritult või kui liittoode sisaldab nitriteid ja/või nitraate või
kui tootesse pritsitakse enne kuumutamist soolveelahust. Lihatooteid
võib veel edasi töödelda, näiteks suitsutada.
8.1.
Kuiv- ja märgsoolamist kasutatakse kombineeritult (ilma soolveelahuse
sissepritsimiseta). Sooldumisaeg sõltuvalt lihatüki kujust ja kaalust on
umbes 14–35 päeva, millele järgneb stabiliseerumine/laagerdumine.
8.2.
Soolveelahuse sissepritsimine, millele järgneb mitte varem kui kahe
päeva pärast kuni kolmetunnine vees keetmine.
8.3. Tootel
on vähemalt 4nädalane laagerdumisaeg ning vee ja valkude suhe on
alla 1,7.
8.4. Laagerdumisaeg on vähemalt 30 päeva.
8.5.
Kuivatatud toodet kuumutatakse temperatuuril kuni 70 °C, millele järgneb
8–12päevane kuivatamis- ja suitsutamisprotsess. Fermenteeritud toote
14–30päevasele kolmeastmelisele fermenteerimisprotsessile järgneb
suitsutamine.
8.6. Fermenteeritud ja kuivatatud toorvorst, millesse
ei ole lisatud nitriteid. Toodet fermenteeritakse temperatuurivahemikus
18–22 °C või madalamal temperatuuril (10–12 °C) ja seejärel lastakse
tootel vähemalt kolm nädalat valmida. Toote vee ja valkude suhe on alla
1,7.»;
56) lisa 2 punktide 9.1.1 «Värske kala ja kalatooted», 9.2.1 «Külmutatud kala ja kalatooted», 9.3.1.1 «Keedetud, küpsetatud ja röstitud kala ja kalatooted», 9.3.1.2 «Keedetud, küpsetatud ja röstitud vähilaadsed, molluskid ja tooted nendest», 9.3.3 «Suitsutatud, kuivatatud ja/või soolatud kala ja kalatooted», 9.4.2 «Lõheasendajad, kaaviar ja muud kalamarjatooted», 9.4.3 «Kala, kalatooted (sh pastöriseeritud) ja kalapreservid peale punktides 9.4.1–9.4.2 toodute», 9.5 «Kalakonservid ja meresaaduste konservid», 12.2 «Ürdid, vürtsid, maitseainete segud», 12.4 «Sinepid», 12.6.1 «Emulgeeritud kastmed», 12.6.2 «Emulgeerimata kastmed», 12.9 «Valgutooted», 15.1 «Teravilja, kartuli või tärklise baasil valmistatud suupisted», 15.2 «Töödeldud pähklid», 16.2 «Katted (siirupid pannkookidele, maitsestatud siirupid piimakokteilidele ja jäätistele ning teised sarnased tooted), vaabad, lihatoodete želeekatted ning tarrendid» tabeliosas «Toiduvärvid» toiduvärvide kurkumiin kuni luteiin juures kolmandast veerust jäetakse välja normitehniline märkus «1)»;
57) lisa 2 punkti 9.1.2 «Värsked vähilaadsed ja molluskid» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse rida
Vääveldioksiid ja sulfitid |
E 220-224, E 226-228 |
Vähilaadsed ja kalmaarid, kokku 150 mg/kg, sugukonnad Penaeidae, Solenoceridae, Aristeidae 80 ja 120 ühiku vahel, kokku 200 mg/kg, üle 120 ühiku, kokku 300 mg/kg |
reaga
Vääveldioksiid ja sulfitid |
E 220-224, E 226-228 |
Vähilaadsed ja peajalgsed, kokku 150 mg/kg, sugukonnad Penaeidae, Solenoceridae, Aristeidae kuni 80 ühikut, kokku 150 mg/kg, 80–120 ühikut, kokku 200 mg/kg, üle 120 ühiku, kokku 300 mg/kg (söödavate osade kohta) |
58) lisa 2 punktis 9.1.2 «Värsked vähilaadsed ja molluskid» tabeliosa «Segarühm» algusesse lisatakse rida
4-heksüülresortsinool | E 586 | 2 mg/kg jäägina vähilaadsete lihas |
59) lisa 2 punkti 9.2.2 «Külmutatud vähilaadsed ja molluskid» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse rida
Vääveldioksiid ja sulfitid |
E 220-224, E 226-228 |
Vähilaadsed ja kalmaarid, kokku 150 mg/kg, sugukonnad Penaeidae, Solenoceridae, Aristeidae 80 ja 120 ühiku vahel, kokku 200 mg/kg, üle 120 ühiku, kokku 300 mg/kg |
reaga
Vääveldioksiid ja sulfitid |
E 220-224, E 226-228 |
Vähilaadsed ja peajalgsed, kokku 150 mg/kg, sugukonnad Penaeidae, Solenoceridae, Aristeidae kuni 80 ühikut, kokku 150 mg/kg, 80–120 ühikut, kokku 200 mg/kg, üle 120 ühiku, kokku 300 mg/kg (söödavate osade kohta) |
60) lisa 2 punktis 9.2.2 «Külmutatud vähilaadsed ja molluskid» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea
EDTA kaltsiuminaatriumisool | E 385 | Vähilaadsed, 75 mg/kg |
järele rida
4-heksüülresortsinool | E 586 | 2 mg/kg jäägina vähilaadsete lihas |
61) lisa 2 punkti 9.3.1.2 «Keedetud, küpsetatud ja röstitud vähilaadsed, molluskid ja tooted nendest» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read
Sorbiinhape ja sorbaadid | E 200, E 202-203 | Keedetud vähilakad ja keedetud marineeritud pakendatud molluskid, kokku 2 g/kg |
Krevetid, kokku 2 g/kg; Crangon crangon ja Crangon vulgaris, kokku 6 g/kg |
Bensoehape ja bensoaadid | E 210-213 |
ridadega
Sorbiinhape ja sorbaadid | E 200, E 202-203 |
Keedetud vähilaadsed ja molluskid, kokku 2 g/kg; Crangon crangon ja Crangon vulgaris, kokku 6 g/kg |
|
Bensoehape ja bensoaadid | E 210-213 | Keedetud vähilaadsed ja molluskid, kokku 1g/kg |
62) lisa 2 punkti 9.3.1.2 «Keedetud, küpsetatud ja röstitud vähilaadsed, molluskid ja tooted nendest» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse rida
Vääveldioksiid ja sulfitid |
E 220-224, E 226-228 |
Kokku 50 mg/kg |
reaga
Vääveldioksiid ja sulfitid |
E 220-224, E 226-228 |
Kokku 50 mg/kg, sugukonnad Penaeidae, Solenoceridae,
Aristeidae kuni 80 ühikut, kokku 135 mg/kg, 80–120 ühikut,
kokku 180 mg/kg, üle 120 ühiku, kokku 270 mg/kg (söödavate osade kohta) |
63) lisa 2 punkti 9.4.1 «Kala ja kalatooted marinaadis, tarrendis või soolvees, k.a kalapreservid» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse rida
Nitraadid | E 251-252 | Marineeritud kilu, räim, heeringas, jääksisaldus kokku 200 mg/kg |
reaga
Nitraadid | E 251-252 | Marineeritud kilu, räim, heeringas, lisatav kogus kokku 500 mg/kg |
64) lisa 2 punkti 10.2 «Vedelad munatooted» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea
Ortofosforhape ja fosfaadid |
E 338-341, E 343, 450-452 |
Kokku 10 g/kg |
järele rida
Soja hemitselluloos | E 426 | Kontsentreeritud tooted, 10 g/kg |
65) lisa 2 punkti 10.3 «Külmutatud munatooted» tabeliosa «Segarühm» algusesse lisatakse rida
Soja hemitselluloos | E 426 | 10 g/kg |
66) lisa 2 punkti 10.4 «Kuivatatud või koaguleeritud munatooted» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea
Rivieri titaanjuur | E 425 | 10 g/kg |
järele rida
Soja hemitselluloos | E 426 | Kuivatatud tooted, 10 g/kg |
67) lisa 2 punkti 12.5 «Supid ja puljongid» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read
Gallaadid | E 310-312 |
Kuivatatud tooted, 200 mg/kg 2) |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 |
ridadega
Gallaadid | E 310-312 |
Kuivatatud tooted, 200 mg/kg 2) |
Tertsiaarbutüülhüdrokinoon | E 319 | |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 |
68) lisa 2 punktides 12.6.1 «Emulgeeritud kastmed» ja 12.6.2. «Emulgeerimata kastmed» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read
Gallaadid | E 310-312 |
Kokku 200 mg/kg 2) |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 |
ridadega
Gallaadid | E 310-312 |
Kokku 200 mg/kg 2) |
Tertsiaarbutüülhüdrokinoon | E 319 | |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 |
69) lisa 2 punkti 12.6.1 «Emulgeeritud kastmed» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea
Rivieri titaanjuur | E 425 | 10 g/kg |
järele rida
Soja hemitselluloos | E 426 | 30 g/l |
70) lisa 2 punkti 13.7 «Toidulisandid» tabeliosas «Toiduvärvid» toiduvärvide kurkumiin kuni luteiin juures kolmandast veerust jäetakse välja normitehniline märkus «7)».
71) lisa 2 punkti 13.7 «Toidulisandid» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read
Sorbiinhape ja sorbaadid | E 200, E 202-203 |
Vedelad tooted, kokku 2 g/kg |
Bensoehape ja bensoaadid | E 210-213 | |
p-hüdroksübensoaadid | E 214-219 |
ridadega
Sorbiinhape ja sorbaadid | E 200, E 202-203 |
Vedelad tooted, kokku 2 g/kg |
Bensoehape ja bensoaadid | E 210-213 |
72) lisa 2 punkti 13.7 «Toidulisandid» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea
Rivieri titaanjuur | E 425 | 10 g/kg 8) |
järele rida
Soja hemitselluloos | E 426 | 1,5 g/l |
73) lisa 2 punkti 13.7 «Toidulisandid» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea
Polüvinüülpürrolidoonid | E 1201-1202 | Tabletitud tooted, vajalik kogus |
järele read
Pullulaan | E 1204 | Kapseldatud ja tabletitud tooted, vajalik kogus |
Alumiiniumoktenüülsuktsinaattärklis | E 1452 | Kapseldatud vitamiinipreparaadid, 35 g/kg |
74) lisa 2 punkti 13 «Eritoidud ja toidulisandid» lõpust jäetakse välja normitehniline märkus «7)»;
75) lisa 2 punkti 14 «Joogid» lõpus olev normitehniline märkus «*» sõnastatakse järgmiselt:
«* Rühm, mis sisaldab järgmisi tooteid – mahlajoogid, siirupid ja värskendavad joogid.»;
76) lisa 2 punkti 15.1 «Teravilja, kartuli või tärklise baasil valmistatud suupisted» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read
Gallaadid | E 310-312 |
Teraviljatooted, kokku 200 mg/kg 1) |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 |
ridadega
Gallaadid | E 310-312 |
Teraviljatooted, kokku 200 mg/kg 1) |
Tertsiaarbutüülhüdrokinoon | E 319 | |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 |
77) lisa 2 punkti 15.2 «Töödeldud pähklid» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read
Gallaadid | E 310-312 |
Kokku 200 mg/kg 1) |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 |
ridadega
Gallaadid | E 310-312 |
Kokku 200 mg/kg 1) |
Tertsiaarbutüülhüdrokinoon | E 319 | |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 |
78) lisa 2 punktis 17 «Lõhna- ja maitseained» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read
Propüülgallaat | E 310 |
Eeterlikes õlides, 1000 mg/kg (gallaadid ja BHA üksikult või kombineeritult); lõhna- ja maitseainetes, välja arvatud eeterlikes õlides, 100 mg/kg (gallaadid üksikult või kombineeritult) või 200 mg/kg (BHA-d) |
Oktüülgallaat | E 311 | |
Dodetsüülgallaat | E 312 | |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 |
ridadega
Gallaadid | E 310-312 |
Eeterlikes õlides, 1000 mg/kg (gallaadid, TBHQ ja BHA üksikult või kombineeritult); lõhna- ja maitseainetes, välja arvatud eeterlikes õlides, 100 mg/kg (gallaadid üksikult või kombineeritult), 200 mg/kg (TBHQ ja BHA üksikult või kombineeritult) |
Tertsiaarbutüülhüdrokinoon | E 319 | |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 |
79) lisa 2 punkti 17 «Lõhna- ja maitseained» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read
Trietüültsitraat | E 1505 |
Lõhna- ja maitseained, tarvitamiseks valmis või valmistaja tarvitamisjuhise kohaselt valmistatud toitudes kokku 3 g/kg; üksikult või seguna. Jookide puhul on E 1520 piirnorm 1 g/l. |
Glütserüüldiatsetaat | E 1517 | |
Glütserüültriatsetaat | E 1518 | |
Propaan-1,2-diool (propüleenglükool) | E 1520 |
ridadega
Trietüültsitraat | E 1505 |
Lõhna- ja maitseained, tarvitamiseks valmis või valmistaja tarvitamisjuhise kohaselt valmistatud toidus kokku 3 g/kg; üksikult või seguna. E 1520 on lubatud likööri puhul 3 g/l, teiste jookide puhul 1 g/l. |
Glütserüüldiatsetaat | E 1517 | |
Glütserüültriatsetaat | E 1518 | |
Propaan-1,2-diool (propüleenglükool) | E 1520 |
80) lisa 2 punktide 9 «Kala, kalatooted ja meresaadused», 12 «Sool ja maitseained, supid, puljongid, kastmed, salatid, pärm ning valgutooted» ja 15 «Suupisted» lõpust jäetakse välja normitehniline märkus «1)»;
81) lisa 2 punkti 16.2 «Katted (siirupid pannkookidele, maitsestatud siirupid piimakokteilidele ja jäätistele ning teised sarnased tooted), vaabad, lihatoodete želeekatted ning tarrendid» tabeliosas «Toiduvärvid» toiduvärvide annaatoekstraktid kuni luteiin juures jäetakse välja neljandas veerus olev tekst: «Välja arvatud lihatoodete želeekatted, köögivilja ja liha glaseerkiht ja tarrendid»;
82) lisa 3 «Vajalikus koguses kasutada lubatud lisaained» tabelis lisatakse rea
E 461 | Metüültselluloos |
järele rida
E 462 | Etüültselluloos |
83) lisa 5 «Lisaainete kandjate loetelu» tabelis lisatakse rea
E 461 | Metüültselluloos |
järele rida
E 462 | Etüültselluloos | Lisaainete, välja arvatud magusainete kandja |
84) lisa 5 tabelis asendatakse read
E 420 | Sorbitool ja sorbitoolsiirup | |
E 421 | Mannitool | |
E 422 | Glütserool |
ridadega
E 420 | Sorbitool ja sorbitoolsiirup | Toiduvärvid, emulgaatorid, antioksüdandid ja ensüümid, toidus kuni 1 g/kg |
E 421 | Mannitool | Toiduvärvid, emulgaatorid, antioksüdandid ja ensüümid, toidus kuni 1 g/kg |
E 422 | Glütserool | Toiduvärvid, emulgaatorid, antioksüdandid ja ensüümid, toidus kuni 1 g/kg |
85) lisa 5 tabelis asendatakse järgmine rida
E 551 | Ränidioksiid | Emulgaatorite ja toiduvärvide jaoks, maksimaalselt 5% |
reaga
E 551 | Ränidioksiid | Emulgaatorite ja toiduvärvide jaoks, maksimaalselt 5%. Titaandioksiidis (E 171) ning raudoksiidides ja -hüdroksiidides (E 172) maksimaalselt 90% pigmendi suhtes |
86) lisa 5 tabelis asendatakse read
E 953 | Isomalt | |
E 965 | Maltitool | |
E 966 | Laktitool | |
E 967 | Ksülitool |
ridadega
E 953 | Isomalt | Toiduvärvid, emulgaatorid, antioksüdandid ja ensüümid, toidus kuni 1 g/kg |
E 965 | Maltitool | Toiduvärvid, emulgaatorid, antioksüdandid ja ensüümid, toidus kuni 1 g/kg |
E 966 | Laktitool | Toiduvärvid, emulgaatorid, antioksüdandid ja ensüümid, toidus kuni 1 g/kg |
E 967 | Ksülitool | Toiduvärvid, emulgaatorid, antioksüdandid ja ensüümid, toidus kuni 1 g/kg |
E 968 | Erütritool | Toiduvärvid, emulgaatorid, antioksüdandid ja ensüümid, toidus kuni 1 g/kg |
87) lisa 5 tabelis asendatakse rida
E 1520 | 1,2-propaandiool (propüleenglükool) | Lõhna- ja maitseainete, toiduvärvide, emulgaatorite, antioksüdantide ja ensüümide jaoks, maksimaalselt 1 g/kg toidu kohta |
reaga
E 1520 | 1,2-propaandiool (propüleenglükool) | Toiduvärvide, emulgaatorite, antioksüdantide ja ensüümide jaoks, maksimaalselt 1 g/kg toidu kohta |
§ 2. Määrus jõustub 1. aprillil 2008. a.
Peaminister Andrus ANSIP |
Põllumajandusminister Helir-Valdor SEEDER |
Riigisekretär Heiki LOOT |