Teksti suurus:

Vabariigi Valitsuse 7. märtsi 2000. a määruse nr 81 “Toidus lubatud lisaainete loetelu ja piirnormid toidugruppide kaupa, lisaainete kasutamise tingimused ja viisid ning lisaainete märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuded ja kord” muutmine

Väljaandja:Vabariigi Valitsus
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst
Jõustumise kp:01.04.2008
Avaldamismärge:RT I 2008, 13, 91

Vabariigi Valitsuse 7. märtsi 2000. a määruse nr 81 “Toidus lubatud lisaainete loetelu ja piirnormid toidugruppide kaupa, lisaainete kasutamise tingimused ja viisid ning lisaainete märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuded ja kord” muutmine

Vastu võetud 06.03.2008 nr 60

Määrus kehtestatakse «Toiduseaduse» § 16 lõike 3 ja § 38 lõike 5 alusel.

§ 1. Vabariigi Valitsuse 7. märtsi 2000. a määrust nr 81 «Toidus lubatud lisaainete loetelu ja piirnormid toidugruppide kaupa, lisaainete kasutamise tingimused ja viisid ning lisaainete märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuded ja kord» (RT I 2000, 23, 131; 2005, 28, 206) muudetakse järgmiselt:

1) paragrahvi 2 punkt 25 sõnastatakse järgmiselt:

«25) kandjad – ained, milles lisaaineid või lõhna- ja maitseaineid lahustatakse, dispergeeritakse või millega neid lahjendatakse või töödeldakse mõnel muul füüsikalisel meetodil nende kasutamise lihtsustamiseks ning mis ise ei avalda tehnoloogilist mõju, seejuures lisaaine või lõhna- ja maitseaine tehnoloogilist funktsiooni muutmata;»;

2) paragrahvi 4 täiendatakse lõigetega 5 ja 6 järgmises sõnastuses:

«(5) Lisaaineid E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 406, E 407, E 407a, E 410, E 412, E 413, E 414, E 415, E 417, E 418 ja E 440 on keelatud kasutada kapslites želees, mis on pooljäikades kapslites sisalduvad tiheda konsistentsiga želeetooted ning on mõeldud kapslist suhu pigistamiseks ja korraga allaneelamiseks.

(6) Lisaaineid E 407, E 407a ja E 440 võib standardida suhkrutega eeldusel, et sellekohane teave esitatakse lisaks §-s 12 esitatud teabele.»;

3) paragrahvi 6 lõike 3 kolmas lause sõnastatakse järgmiselt:

«Tarvitamiseks valmis toit ei tohi sisaldada kummiaraabikut üle 10 mg/kg.»;

4) paragrahvi 7 lõige 1 sõnastatakse järgmiselt:

«(1) Määruse lisas 2 toodud toidus lubatud lisaainete sisalduse piirnormid arvestatakse tarbijale ettenähtud tarvitamiseks valmis toidu või valmistaja antud tarvitamisjuhise kohaselt valmistatud toidu kohta, välja arvatud ortofosforhappe (E 338), fosfaatide (E 339-341, E 343), di-, tri- ja polüfosfaatide (E 450-452), nitritite (E 249-250) ja nitraatide (E 251-252) piirnormid, mille puhul on lisas 2 esitatud maksimaalne lubatud lisatav kogus valmistoote kohta. Nitritite (E 249-250) ja nitraatide (E 251-252) piirnormide puhul tuleb järgida ka lisas 2 toodud erisusi, mille kohaselt teatud traditsioonilise toidu puhul on piirnorm esitatud jääkkogusena.»;

5) paragrahvi 8 lõike 2 punkt 1 sõnastatakse järgmiselt:

«1) määruse lisa 2 grupis 2.1 «Emulgeerimata rasvad ja õlid» gallaatide (E 310-312), TBHQ (E 319), BHA (E 320) ja BHT (E 321) puhul;»;

6) paragrahvi 13 täiendatakse lõikega 7 järgmises sõnastuses:

«(7) Määruse 1. aprillil 2008. a jõustuvatele nõuetele mittevastavate toodete turule viimine ja nende kasutamine toidu koostises on lubatud kuni 15. augustini 2008. a. Enne nimetatud kuupäeva turule viidud või märgistatud tooteid, mis ei vasta 1. aprillil 2008. a jõustuvatele nõuetele, võib turustada kuni kauba lõppemiseni.»;

7) määruse normitehniline märkus 1 sõnastatakse järgmiselt:

«1 Nõukogu direktiiv 89/107/EÜ toiduainetes lubatud lisaaineid käsitlevate liikmesriikide õigusaktide ühtlustamise kohta (EÜT L 40, 11.02.1989, lk 27), muudetud Eurooopa Parlamendi ja nõukogu direktiiviga 94/34/EÜ (EÜT L 237, 10.09.1994, lk 1); Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiv 94/35/EÜ toiduainetes kasutatavate magusainete kohta (EÜT L 237, 10.09.1994, lk 3), muudetud Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiividega 96/83/EÜ (EÜT L 48, 19.02.1997, lk 16), 2003/115/EÜ (ELT L 24, 29.01.2004, lk 65) ja 2006/52/EÜ (ELT L 204, 26.07.2006, lk 10); Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiv 94/36/EÜ toiduainetes kasutatavate värvainete kohta (EÜT L 237, 10.09.1994, lk 13); Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiv 95/2/EÜ toiduainetes kasutatavate lisaainete (välja arvatud värv- ja magusainete) kohta (EÜT L 61, 18.03.1995, lk 1), muudetud Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiividega 96/85/EÜ (EÜT L 86, 28.03.1997, lk 4), 98/72/EÜ (EÜT L 295, 4.11.1998, lk 18), 2001/5/EÜ (ELT L 55, 24.02.2001, lk 59), 2003/52/EÜ (ELT L 178, 17.07.2003, lk 23), 2003/114/EÜ (ELT L 24, 29.01.2004, lk 58), 2006/52/EÜ (ELT L 204, 26.07.2006, lk 10)»;

8) lisa 1 «Lisaainete loetelu» tabelist jäetakse välja rida

Punane 2G, Red 2G (18 050)4 E 128 Toiduvärv

9) lisa 1 tabelist jäetakse välja read

Propüül-p-hüdroksübensoaat E 216 Säilitusaine
Propüül-p-hüdroksübensoaadi naatriumisool E 217 Säilitusaine

10) lisa 1 tabelisse lisatakse rea

Naatriumisoaskorbaat E 316 antioksüdant

järele rida

Tertsiaarbutüülhüdrokinoon (TBHQ) E 319 antioksüdant

11) lisa 1 tabelisse lisatakse rea

Rivieri titaanjuur
1) Rivieri titaanjuure jahu
2) Rivieri titaanjuurest saadud glükomannaan
E 425 paksendaja, stabilisaator, emulgaator, želeeriv aine

järele rida

Soja hemitselluloos E 426 emulgaator, stabilisaator, paksendaja

12) lisa 1 tabelisse lisatakse rea

Metüültselluloos E 461 emulgaator, stabilisaator, paksendaja

järele rida

Etüültselluloos E 462 paksendaja, stabilisaator

13) lisa 1 tabelisse lisatakse rea

Raud(II)laktaat E 585 stabilisaator

järele rida

4-heksüülresortsinool E 586 antioksüdant

14) lisa 1 tabelisse lisatakse rea

Ksülitool5 E 967 magusaine, niiskusesäilitaja, stabilisaator, emulgaator, paksendaja

järele rida

Erütritool E 968 magusaine, lõhna- ja maitsetugevdaja, niiskusesäilitaja, stabilisaator, paksendaja, mahuaine

15) lisa 1 tabelisse lisatakse rea

Polüvinüülpolüpürrolidoon E 1202 stabilisaator

järele rida

Pullulaan E 1204 želeeriv aine

16) lisa 1 tabelisse lisatakse rea

Atsetüülitud oksüdeeritud tärklis E 1451 Paksendaja

järele rida

Alumiiniumoktenüülsuktsinaattärklis E 1452 paakumisvastane aine

17) lisa 2 «Lisaainete kasutamine ja piirnormid toidugruppide kaupa» punkti 1.1.2 «Piimal põhinevad maitsestatud ja/või hapendatud joogid ja nende analoogid» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea

Rivieri titaanjuur E 425 10 g/l, välja arvatud maitsestamata joogid

järele rida

Soja hemitselluloos E 426 5 g/l

18) lisa 2 punktide 1.2 «Hapu- või laabipiimatooted, välja arvatud juust», 1.3.2 «Joogivalgendajad», 1.4.2 «Clotted cream», 1.4.3 «Kooreanaloogid», 1.5.2 «Pulbrid, välja arvatud punktis 1.5.1 toodud», 1.6.1 «Valmimata juustud», 1.6.4 «Sulatatud juustud», 1.6.5 «Juustu ja sulatatud juustu analoogid», 1.7 «Piimatoodetel põhinevad desserdid», 2.2.1 «Rasvaemulsioonid, mille rasvasisaldus on mitte alla 60%», 2.2.2 «Rasvaemulsioonid, mille rasvasisaldus on alla 60%», 2.3 «Rasval põhinevad desserdid», 3 «Toidujääd», 4.2.1 «Kuivatatud puu- ja köögiviljad», 4.2.2 «Puu- ja köögiviljad äädikas, õlis või soolvees», 4.2.5 «Suhkrustatud puu- ja köögiviljad», 4.2.6 «Puu- ja köögiviljal põhinevad desserdid», 4.2.7 «Praetud või rohkes rasvas praetud puu- ja köögiviljad», 4.2.8 «Puu- ja köögiviljatooted, v.a punktides 4.2.1–4.2.7», 5.2 «Kondiitritooted peale punktides 5.1 ja 5.3 toodute (sealhulgas vähendatud energiasisaldusega tooted)», 5.3 «Närimiskumm», 6.3 «Eineteraviljad», 6.5 «Teraviljal või tärklisel põhinevad desserdid», 6.6 «Taignad», 7.1 «Leib ja teised lihtpagaritooted», 7.2 «Valikpagaritooted», 8.3.2 «Kuumtöödeldud raie- või tükilihatooted», 8.4.1 «Kuumtöötlemata hakklihast tooted», 8.4.2 «Kuumtöödeldud hakklihast tooted», 8.5 «Söödavad vorstikestad», 9.2.1 «Külmutatud kala ja kalatooted», 9.2.2 «Külmutatud vähilaadsed ja molluskid», 9.3.1.1 «Keedetud, küpsetatud ja röstitud kala ja kalatooted», 9.3.1.2 «Keedetud, küpsetatud ja röstitud vähilaadsed, molluskid ja tooted nendest», 9.3.2 «Praetud või rohkes rasvas praetud kala, kalatooted ja meresaadused», 9.3.3 «Suitsutatud, kuivatatud ja/või soolatud kala ja kalatooted», 9.4.1 «Kala ja kalatooted marinaadis, tarrendis või soolvees, k.a kalapreservid», 9.4.2 «Lõheasendajad, kaaviar ja muud kalamarjatooted», 9.4.3 «Kala, kalatooted (sh pastöriseeritud) ja kalapreservid peale punktides 9.4.1–9.4.2 toodute», 9.5 «Kalakonservid ja meresaaduste konservid», 10.4 «Kuivatatud või koaguleeritud munatooted», 10.5 «Munal põhinevad desserdid», 11.2 «Standardimata suhkrutooted», 12.2 «Ürdid, vürtsid, maitseainete segud», 12.3 «Äädikad», 12.4 «Sinepid», 12.5 «Supid ja puljongid», 12.6.1 «Emulgeeritud kastmed», 12.6.2 «Emulgeerimata kastmed», 12.7 «Valmis salatid; kakaol, kuivatatud puuviljal, rasval või piimal põhinevad võileivakatted», 12.9 «Valgutooted», 13.4 «Eritoidud meditsiinilisel eesmärgil», 13.5 «Eritoidud kehakaalu alandamise ja kaalu kontrolli eesmärgil», 13.6 «Eritoidud peale punktides 13.1–13.5 toodute», 13.7 «Toidulisandid», 14.2.6.1 «Kanged alkohoolsed joogid», 15.1 «Teravilja, kartuli või tärklise baasil valmistatud suupisted», 15.2 «Töödeldud pähklid», 16.1 «Veel põhinevad maitsestatud desserdid», 16.2 «Katted (siirupid pannkookidele, maitsestatud siirupid piimakokteilidele ja jäätistele ning teised sarnased tooted), vaabad, lihatoodete želeekatted ning tarrendid» tabeliosas «Segarühm» lisatakse lisaaine «Ksülitool» (E 967) järele rida

Erütritool E 968 Vajalik kogus mitte magusainena

19) lisa 2 punkti 1.5.1 «Piimapulbrid ja koorepulbrid» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read

Gallaadid E 310-312

Piimapulbrid, mida kasutatakse müügiautomaatides, kokku 200 mg/kg  2)

Butüülhüdroksüanisool E 320

ridadega

Gallaadid E 310-312

Piimapulbrid, mida kasutatakse müügiautomaatides, kokku 200 mg/kg  2)

Tertsiaarbutüülhüdrokinoon E 319
Butüülhüdroksüanisool E 320

20) lisa 2 punktides 1.6.1 «Valmimata juustud» ja 1.6.2 «Valminud juustud» tabeliosas «Antioksüdandid, säiltusained» asendatakse rida

Nitraadid E 251-252 Kõvad, poolkõvad ja poolpehmed juustud, kokku 50 mg/kg

reaga

Nitraadid E 251-252 Kõvad, poolkõvad ja poolpehmed juustud, lisatav kogus kokku 150 mg/kg juustu valmistamiseks kasutatava piima kohta. Kui nitraate lisatakse pärast vadaku eraldamist ja vee lisamist, tuleb saavutada sama tase mis otse juustupiimale lisamise korral.

21) lisa 2 punkti 1.6.2 «Valminud juustud» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea

Tselluloos E 460 Viilutatud ja riivitud juust, vajalik kogus

järele rida

Naatriumvesinikkarbonaat E 500  2) Hapupiimajuust, vajalik kogus

22) lisa 2 punktides 1.6.3 «Vadakujuustud» ja 1.6.5 «Juustu ja sulatatud juustu analoogid» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse rida

Nitraadid E 251-252 Kokku 50 mg/kg

reaga

Nitraadid E 251-252 Kõvad, poolkõvad ja poolpehmed juustud, lisatav kogus kokku 150 mg/kg juustu valmistamiseks kasutatava piima kohta. Kui nitraate lisatakse pärast vadaku eraldamist ja vee lisamist, tuleb saavutada sama tase mis otse juustupiimale lisamise korral.

23) lisa 2 punktist 1.6.4 «Sulatatud juustud» jäetakse välja rida

Nitraadid E 251-252 Kokku 50 mg/kg

24) lisa 2 punkti 1.7 «Piimatoodetel põhinevad desserdid» tabeliosas «Toiduvärvid» toiduvärvide kurkumiin kuni luteiin juures kolmandas veerus asendatakse sõnad «Kokku 150 mg/kg» sõnadega «Kokku 150 mg/kg 3)»;

25) lisa 2 punkti 2.1 «Emulgeerimata rasvad ja õlid» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read

Gallaadid E 310-312

Kokku 200 mg/kg

Tooted termiliselt töödeldud toidu tootmiseks tööstuses; praadimiseks ettenähtud tooted, välja arvatud oliivide teisest pressimisest saadud õli  1) 2)

Butüülhüdroksüanisool E 320
Butüülhüdroksütolueen E 321 100 mg/kg

ridadega

Gallaadid E 310-312

Kokku 200 mg/kg

Tooted termiliselt töödeldud toidu tootmiseks tööstuses; praadimiseks ettenähtud tooted, välja arvatud oliivide teisest pressimisest saadud õli; kalaõli, sea-, veise-, linnu- ja lambarasv  1) 2)

Tertsiaarbutüülhüdrokinoon E 319
Butüülhüdroksüanisool E 320
Butüülhüdroksütolueen E 321 100 mg/kg

26) lisa 2 punkti 2 «Rasvad ja õlid» lõpus olev normitehniline märkus «2)» sõnastatakse järgmiselt:

« 2) Kui toidule lisatakse vähemalt kahte järgmistest lisaainetest: gallaadid (E 310-312), tertsiaarbutüülhüdrokinoon (E 319), butüülhüdroksüanisool (E 320) ja butüülhüdroksütolueen (E 321), siis iga lisaaine lubatud kogust tuleb vähendada proportsionaalselt üksteise suhtes nii, et protsentuaalne koostis ei ületaks 100.»;

27) lisa 2 punkti 4.1.1 «Värsked puu- ja köögiviljad» tabeli algusesse lisatakse read

Antioksüdandid, säilitusained

Vääveldioksiid ja sulfitid E 220-224,
E 226-228
Lauaviinamarjad, kokku 10 mg/kg, värsked litšid, kokku 10 mg/kg (söödavate osade kohta)

28) lisa 2 punktis 4.2.1 «Kuivatatud puu- ja köögiviljad» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read

Gallaadid E 310-312

Granuleeritud kartulid, 25 mg/kg

Butüülhüdroksüanisool E 320

ridadega

Gallaadid E 310-312

Kartulid, 25 mg/kg

Tertsiaarbutüülhüdrokinoon E 319
Butüülhüdroksüanisool E 320

29) lisa 2 punkti 4.2.1 «Kuivatatud puu- ja köögiviljad» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea

Rivieri titaanjuur E 425 10 g/kg  1)

järele rida

Soja hemitselluloos E 426 Pakendatud kartulitooted, 10 g/kg

30) lisa 2 punkti 4.2.2 «Puu- ja köögiviljad äädikas, õlis ja soolvees» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea

Rivieri titaanjuur E 425 10 g/kg

järele rida

Soja hemitselluloos E 426 Pakendatud kartulitooted, 10 g/kg

31) lisa 2 punkti 4.2.3 «Konserveeritud puu- ja köögiviljad» neljandast veerust ja punktide 4.2.5 «Suhkrustatud puu- ja köögiviljad», 4.2.8 «Puu- ja köögiviljatooted, v.a punktides 4.2.1–4.2.7», 8.5 «Söödavad vorstikestad», 14.2.2 «Õunasiider ja pirnisiider», 14.2.3.4 «Maitsestatud veinid, maitsestatud veinipõhjalised joogid ja maitsestatud veinist valmistatud kokteilid», 14.2.4 «Puuvilja- ja marjaveinid», 14.2.6.1 «Kanged alkohoolsed joogid», 14.2.6.2 «Lahjad alkohoolsed joogid (alkoholisisaldusega alla 15 mahuprotsendi)» tabeliosas «Toiduvärvid» toiduvärvide kurkumiin kuni luteiin juures kolmandast veerust jäetakse välja normitehniline märkus «2)»;

32) lisa 2 punkti 4.2.3 «Konserveeritud puu- ja köögiviljad» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea

EDTA kaltsiuminaatriumisool E 385 Artišokid, kaunviljad ja seened, 250 mg/kg

järele rida

Soja hemitselluloos E 426 Pakendatud kartulitooted, 10 g/kg

33) lisa 2 punkti 4.2.7 «Praetud või rohkes rasvas praetud puu- ja köögiviljad» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea

Rivieri titaanjuur E 425 10 g/kg

järele rida

Soja hemitselluloos E 426 Pakendatud kartulitooted, sealhulgas külmutatud, sügavkülmutatud ja jahutatud töödeldud tooted, 10 g/kg

34) lisa 2 punkti 4.2.8 «Puu- ja köögiviljatooted, v.a punktides 4.2.1–4.2.7» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea

Rivieri titaanjuur E 425 10 g/kg, välja arvatud puuvilja-marjakompotid

järele rida

Soja hemitselluloos E 426 Pakendatud kartulitooted, sealhulgas külmutatud, sügavkülmutatud ja jahutatud töödeldud tooted, 10 g/kg

35) lisa 2 punktide 5.2 «Kondiitritooted peale punktides 5.1 ja 5.3 toodute (sealhulgas vähendatud energiasisaldusega tooted)», 8.3.1 «Kuumtöötlemata raie- või tükilihatooted», 8.3.2 «Kuumtöödeldud raie- või tükilihatooted», 8.4.1 «Kuumtöötlemata hakklihast tooted», 8.4.2 «Kuumtöödeldud hakklihast tooted», 13.7 «Toidulisandid», 15.1 «Teravilja, kartuli või tärklise baasil valmistatud suupisted», 15.2 «Töödeldud pähklid» ja 16.2 «Katted (siirupid pannkookidele, maitsestatud siirupid piimakokteilidele ja jäätistele ning teised sarnased tooted), vaabad, lihatoodete želeekatted ning tarrendid» tabeliosa «Antioksüdandid, säilitusained» lisaainete p-hüdroksübensoaatide teises veerus olev tekst sõnastatakse järgmiselt:

«E 214, E 215, E 218, E 219»;

36) lisa 2 punkti 5.2 «Kondiitritooted peale punktides 5.1 ja 5.3 toodute (sealhulgas vähendatud energiasisaldusega tooted)» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea

Rivieri titaanjuur E 425 10 g/kg, välja arvatud želeetooted

järele rida

Soja hemitselluloos E 426 želeetooted, välja arvatud kapslites želee, 10 g/kg

37) lisa 2 punkti 5.2 «Kondiitritooted peale punktides 5.1 ja 5.3 toodute (sealhulgas vähendatud energiasisaldusega tooted)» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea

Ksülitool E 967 Vajalik kogus mitte magusainena

järele rida

Pullulaan E 1204 Värskendavad pisimaiused õhukese lehe kujul, vajalik kogus

38) lisa 2 punktide 5.3 «Närimiskumm» ja 13.7 «Toidulisandid» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read

Gallaadid E 310-312

Kokku 400 mg/kg

Butüülhüdroksüanisool E 320
Butüülhüdroksütolueen E 321

ridadega

Gallaadid E 310-312

Kokku 400 mg/kg

Tertsiaarbutüülhüdrokinoon E 319
Butüülhüdroksüanisool E 320
Butüülhüdroksütolueen E 321

39) lisa 2 punktis 6.1 «Teraviljad, tangud, helbed» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read

Gallaadid E 310-312

Termiliselt eeltöödeldud tooted, kokku 200 mg/kg  1)

Butüülhüdroksüanisool E 320

ridadega

Gallaadid E 310-312

Termiliselt eeltöödeldud tooted, kokku 200 mg/kg  1)

Tertsiaarbutüülhüdrokinoon E 319
Butüülhüdroksüanisool E 320

40) lisa 2 punkti 6.1 «Teraviljad, tangud, helbed» tabeliosa «Segarühm» algusesse lisatakse rida

Soja hemitselluloos E 426 Pakendatud kiirriis ning pakendatud töödeldud riisitooted, sh külmutatud, sügavkülmutatud, jahutatud ja kuivatatud töödeldud tooted, 10 g/kg

41) lisa 2 punkti 6.4 «Makarontooted» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea

Rivieri titaanjuur E 425 Gluteenivaba pasta ning vähendatud valgusisaldusega pasta, 10 g/kg

järele rida

Soja hemitselluloos E 426 Pakendatud idamaised kiirnuudlid, 10 g/kg

42) lisa 2 punkti 7.1 «Leib ja teised lihtpagaritooted» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read

Äädikhape ja atsetaadid E 260-263

Ainult nisujahust, veest, pärmist või juuretisest ja soolast valmistatud tooted ning Pain courant française, vajalik kogus

Piimhape ja laktaadid E 270, E 325-327
Askorbiinhape ja askorbaadid E 300-302
Rasvhapete askorbüülestrid E 304
Letsitiin E 322

ridadega

Äädikhape ja atsetaadid E 260-263

Üksnes nisujahust, veest, pärmist või juuretisest ja soolast valmistatud tooted ning pain courant français, friss búzakenyér, féher és félbarna kenyerek, vajalik kogus

Piimhape ja laktaadid E 270, E 325-327
Askorbiinhape ja askorbaadid E 300-302
Rasvhapete askorbüülestrid E 304
Letsitiin E 322

43) lisa 2 punkti 7.1 «Leib ja teised lihtpagaritooted» tabeliosas «Segarühm» asendatakse rida

Rasvhapete mono- ja diglütseriidid E 471 Ainult nisujahust, veest, pärmist või juuretisest ja soolast valmistatud tooted ning Pain courant française, vajalik kogus

reaga

Rasvhapete mono- ja diglütseriidid E 471 Üksnes nisujahust, veest, pärmist või juuretisest ja soolast valmistatud tooted ning pain courant français, friss búzakenyér, fehér és félbarna kenyerek, vajalik kogus

44) lisa 2 punkti 7.2 «Valikpagaritooted» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read

Gallaadid E 310-312

Tordi-, keeksi- ja küpsisepulbrid, kokku 200 mg/kg  1)

Butüülhüdroksüanisool E 320

ridadega

Gallaadid E 310-312

Tordi-, keeksi- ja küpsisepulbrid, kokku 200 mg/kg  1)

Tertsiaarbutüülhüdrokinoon E 319
Butüülhüdroksüanisool E 320

45) lisa 2 punkti 7.2 «Valikpagaritooted» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea

Rivieri titaanjuur E 425 10 g/kg

järele rida

Soja hemitselluloos E 426 Pakendatud tooted, 10 g/kg

46) lisa 2 punkti 8.3.1 «Kuumtöötlemata raie- või tükilihatooted» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read

Nitritid* E 249-250 Soolatud ja kuivatatud tooted, lisatav kogus kokku 150 mg/kg, jääksisaldus kokku 50 mg/kg; soolatud peekon, jääksisaldus kokku 175 mg/kg
Nitraadid E 251-252 Soolatud tooted, lisatav kogus kokku 300 mg/kg, jääksisaldus kokku 250 mg/kg

ridadega

Nitritid  3) E 249-250 Lisatav kogus kokku 150 mg/kg.  


Traditsioonilised märgsoolatud lihatooted (6):

Wiltshire bacon (6.1); entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeça (salgados), toucinho fumado (6.2) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 175 mg/kg.

Wiltshire ham (6.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 100 mg/kg.

Rohschinken, nassgepökelt (6.6) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 50 mg/kg.

Cured tongue (6.3), jääksisaldus kokku 50 mg/kg.

Traditsioonilised kuivsoolatud lihatooted (7):

Dry cured bacon (7.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 175 mg/kg.

Dry cured ham (7.1); jamon curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (7.2); presunto, presunto da pá ja paio do lombo (7.3) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 100 mg/kg.

Rohschinken, trockengepökelt (7.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 50 mg/kg.

Muud traditsioonilised soolatud tooted (8):

Vysočina, Selský salám, Turistický trvanlivý salám, Poličan, Herkules, Lovecký salám, Dunajská klobása, Paprikáš (8.5) ja sarnased tooted, lisatav kogus 180 mg/kg.

Rohschinken, trocken-/nassgepökelt (8.1) ja sarnased tooted; jellied veal ja brisket (8.2), jääksisaldus kokku 50 mg/kg.

Nitraadid  4) E 251-252 Lisatav kogus kokku 150 mg/kg.  


Traditsioonilised märgsoolatud lihatooted (6):

Kylmäsavustettu poronliha / kallrökt renkött (6.4), lisatav kogus kokku 300 mg/kg.

Wiltshire bacon ja Wiltshire ham (6.1); entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeça (salgados), toucinho fumado (6.2); Rohschinken, nassgepökelt (6.6) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg.

Bacon, filet de bacon (6.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250.

Cured tongue (6.3), jääksisaldus kokku 10 mg/kg.

Traditsioonilised kuivsoolatud lihatooted (7):

Dry cured bacon ja dry cured ham (7.1); jamón curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (7.2); presunto, presunto da pá ja paio do lombo (7.3); Rohschinken, trockengepökelt (7.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg.

Jambon sec, jambon sel sec et autres pièces maturées séchées similaires (7.4), jääksisaldus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250.

Muud traditsioonilised soolatud tooted (8):

Rohwürste (Salami ja Kantwurst) (8.3), lisatav kogus kokku 300 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250.

Rohschinken, trocken-/nassgepökelt (8.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg.

Salchichón y chorizo tradicionales de larga curación (8.4); saucissons secs (8.6) ja sarnased tooted, lisatav kogus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250.

Jellied veal ja brisket (8.2), jääksisaldus kokku 10 mg/kg.

47) lisa 2 punktides 8.3.1 «Kuumtöötlemata raie- või tükilihatooted» ja 8.3.2 «Kuumtöödeldud raie- või tükilihatooted» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read

Gallaadid E 310-312

Kuivatatud tooted, kokku 200 mg/kg  1)

Butüülhüdroksüanisool E 320

ridadega

Gallaadid E 310-312

Kuivatatud tooted, kokku 200 mg/kg  1)

Tertsiaarbutüülhüdrokinoon E 319
Butüülhüdroksüanisool E 320

48) lisa 2 punkti 8.3.2 «Kuumtöödeldud raie- või tükilihatooted» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read

Nitritid* E 249-250 Soolatud tooted ja konservid, lisatav kogus, kokku 150 mg/kg, jääksisaldus kokku 100 mg/kg; soolatud peekon, jääksisaldus kokku 175 mg/kg
Nitraadid E 251-252 Soolatud tooted ja konservid, lisatav kogus, kokku 300 mg/kg, jääksisaldus kokku 250 mg/kg

ridadega

Nitritid  3) E 249-250 Lisatav kogus kokku 150 mg/kg, steriliseeritud tooted (Fo > 3,00), lisatav kogus kokku 100 mg/kg  5).  


Traditsioonilised märgsoolatud lihatooted (6):

Wiltshire bacon (6.1); entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeça (salgados), toucinho fumado (6.2) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 175 mg/kg.

Wiltshire ham (6.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 100 mg/kg.

Rohschinken, nassgepökelt (6.6) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 50 mg/kg.

Cured tongue (6.3), jääksisaldus kokku 50 mg/kg.

Traditsioonilised kuivsoolatud lihatooted (7):

Dry cured bacon (7.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 175 mg/kg.

Dry cured ham (7.1); jamón curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (7.2); presunto, presunto da pá ja paio do lombo (7.3) ning sarnased tooted, jääksisaldus kokku 100 mg/kg.

Rohschinken, trockengepökelt (7.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 50 mg/kg.

Muud traditsioonilised soolatud tooted (8):

Vysočina, Selský salám, Turistický trvanlivý salám, Poličan, Herkules, Lovecký salám, Dunajská klobása, Paprikáš (8.5) ja sarnased tooted, lisatav kogus 180 mg/kg.

Rohschinken, trocken-/nassgepökelt (8.1) ja sarnased tooted; jellied veal ja brisket (8.2), jääksisaldus kokku 50 mg/kg.

Nitraadid  4) E 251-252 Traditsioonilised märgsoolatud lihatooted (6):

Kylmäsavustettu poronliha / kallrökt renkött (6.4), lisatav kogus kokku 300 mg/kg.

Wiltshire bacon ja Wiltshire ham (6.1); entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeça (salgados), toucinho fumado (6.2); Rohschinken, nassgepökelt (6.6) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg.

Bacon, filet de bacon (6.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250.

Cured tongue (6.3), jääksisaldus kokku 10 mg/kg.

Traditsioonilised kuivsoolatud lihatooted (7):

Dry cured bacon ja dry cured ham (7.1); jamón curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (7.2); presunto, presunto da pá ja paio do lombo (7.3); Rohschinken, trockengepökelt (7.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg.

Jambon sec, jambon sel sec et autres pièces maturées séchées similaires (7.4), jääksisaldus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250.

Muud traditsioonilised soolatud tooted (8):

Rohwürste (Salami ja Kantwurst) (8.3), lisatav kogus kokku 300 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250.

Rohschinken, trocken-/nassgepökelt (8.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg.

Salchichón y chorizo tradicionales de larga curación (8.4); saucissons secs (8.6) ja sarnased tooted, lisatav kogus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250.

Jellied veal ja brisket (8.2), jääksisaldus kokku 10 mg/kg.

49) lisa 2 punkti 8.4.1 «Kuumtöötlemata hakklihast tooted» tabeliosas «Toiduvärvid» asendatakse read

Punane 2G E 128 20 mg/kg

Breakfast sausages, milles on teraviljalisandeid vähemalt 6%, Burger meat, milles on köögivilja- ja teraviljalisandeid vähemalt 4%

Võlupunane AC E 129 25 mg/kg

reaga

Võlupunane AC E 129 25 mg/kg, breakfast sausages, milles on teraviljalisandeid vähemalt 6%, burger meat, milles on köögivilja- ja teraviljalisandeid vähemalt 4%

50) lisa 2 punkti 8.4.1 «Kuumtöötlemata hakklihast tooted» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse rida

Vääveldioksiid ja sulfitid E 220, E 221-224, E 226-228 Breakfast sausages, Burger meat, milles on köögivilja- või teraviljalisandeid vähemalt 4%, Butifarra fresca ja Longaniza fresca, kokku 450 mg/kg

reaga

Vääveldioksiid ja sulfitid E 220, E 221-224, E 226-228 Breakfast sausages, burger meat, milles on köögivilja- või teraviljalisandeid vähemalt 4%, butifarra fresca ja longaniza fresca, salsicha fresca, kokku 450 mg/kg

51) lisa 2 punkti 8.4.1 «Kuumtöötlemata hakklihast tooted» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read

Nitritid* E 249-250 Soolatud, kuivatatud tooted (kaasa arvatud kuivvorstid ja kuivad toorsuitsusalaamid), lisatav kogus kokku 150 mg/kg, jääksisaldus kokku 50 mg/kg
Nitraadid E 251-252 Soolatud tooted, lisatav kogus kokku 300 mg/kg, jääksisaldus kokku 250 mg/kg

ridadega

Nitritid  3) E 249-250 Lisatav kogus kokku 150 mg/kg.  


Traditsioonilised märgsoolatud lihatooted (6):

Wiltshire bacon (6.1); entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeça (salgados), toucinho fumado (6.2) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 175 mg/kg.

Wiltshire ham (6.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 100 mg/kg.

Rohschinken, nassgepökelt (6.6) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 50 mg/kg.

Cured tongue (6.3), jääksisaldus kokku 50 mg/kg.

Traditsioonilised kuivsoolatud lihatooted (7):

Dry cured bacon (7.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 175 mg/kg.

Dry cured ham (7.1); jamón curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (7.2); presunto, presunto da pá ja paio do lombo (7.3) ning sarnased tooted, jääksisaldus kokku 100 mg/kg.

Rohschinken, trockengepökelt (7.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 50 mg/kg.

Muud traditsioonilised soolatud tooted (8):

Vysočina, Selský salám, Turistický trvanlivý salám, Poličan, Herkules, Lovecký salám, Dunajská klobása, Paprikáš (8.5) ja sarnased tooted, lisatav kogus 180 mg/kg.

Rohschinken, trocken-/nassgepökelt (8.1) ja sarnased tooted; jellied veal ja brisket (8.2), jääksisaldus kokku 50 mg/kg.

Nitraadid  4) E 251-252 Lisatav kogus kokku 150 mg/kg.  


Traditsioonilised märgsoolatud lihatooted (6):

Kylmäsavustettu poronliha / kallrökt renkött (6.4), lisatav kogus kokku 300 mg/kg.

Wiltshire bacon ja Wiltshire ham (6.1); entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeça (salgados), toucinho fumado (6.2); Rohschinken, nassgepökelt (6.6) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg.

Bacon, filet de bacon (6.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250.

Cured tongue (6.3), jääksisaldus kokku 10 mg/kg.

Traditsioonilised kuivsoolatud lihatooted (7):

Dry cured bacon ja dry cured ham (7.1); jamón curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (7.2); presunto, presunto da pá ja paio do lombo (7.3); Rohschinken, trockengepökelt (7.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg.

Jambon sec, jambon sel sec et autres pièces maturées séchées similaires (7.4), jääksisaldus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250.

Muud traditsioonilised soolatud tooted (8):

Rohwürste (Salami ja Kantwurst) (8.3), lisatav kogus kokku 300 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250.

Rohschinken, trocken-/nassgepökelt (8.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg.

Salchichón y chorizo tradicionales de larga curación (8.4); saucissons secs (8.6) ja sarnased tooted, lisatav kogus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250.

Jellied veal ja brisket (8.2), jääksisaldus kokku 10 mg/kg.

52) lisa 2 punkti 8.4.2 «Kuumtöödeldud hakklihast tooted» tabeliosas «Antioksüdandid, säiltusained» asendatakse read

Nitritid* E 249-250 Soolatud tooted (kaasa arvatud vorstid), Foie gras, Foie gras entier ja Blocs de foie gras, lisatav kogus kokku 150 mg/kg, jääksisaldus kokku 100 mg/kg
Nitraadid E 251-252 Soolatud tooted ja konservid, lisatav kogus kokku 300 mg/kg, jääksisaldus kokku 250 mg/kg; Foie gras, Foie gras entier ja Blocs de foie gras, jääksisaldus 50 mg/kg

ridadega

Nitritid  3) E 249-250 Lisatav kogus kokku 150 mg/kg, steriliseeritud tooted (Fo > 3,00), lisatav kogus kokku 100 mg/kg  5).  


Traditsioonilised märgsoolatud lihatooted (6):

Wiltshire bacon (6.1); entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeça (salgados), toucinho fumado (6.2) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 175 mg/kg.

Wiltshire ham (6.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 100 mg/kg.

Rohschinken, nassgepökelt (6.6) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 50 mg/kg.

Cured tongue (6.3), jääksisaldus kokku 50 mg/kg.

Traditsioonilised kuivsoolatud lihatooted (7):

Dry cured bacon (7.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 175 mg/kg.

Dry cured ham (7.1); jamón curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (7.2); presunto, presunto da pá ja paio do lombo (7.3) ning sarnased tooted, jääksisaldus kokku 100 mg/kg.

Rohschinken, trockengepökelt (7.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 50 mg/kg.

Muud traditsioonilised soolatud tooted (8):

Vysočina, Selský salám, Turistický trvanlivý salám, Poličan, Herkules, Lovecký salám, Dunajská klobása, Paprikáš (8.5) ja sarnased tooted, lisatav kogus 180 mg/kg.

Rohschinken, trocken-/nassgepökelt (8.1) ja sarnased tooted; jellied veal ja brisket (8.2), jääksisaldus kokku 50 mg/kg.

Nitraadid  4) E 251-252 Traditsioonilised märgsoolatud lihatooted (6):

Kylmäsavustettu poronliha / kallrökt renkött (6.4), lisatav kogus kokku 300 mg/kg.

Wiltshire bacon ja Wiltshire ham (6.1); entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeça (salgados), toucinho fumado (6.2); Rohschinken, nassgepökelt (6.6) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg.

Bacon, filet de bacon (6.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250.

Cured tongue (6.3), jääksisaldus kokku 10 mg/kg.

Traditsioonilised kuivsoolatud lihatooted (7):

Dry cured bacon ja dry cured ham (7.1); jamón curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (7.2); presunto, presunto da pá ja paio do lombo (7.3); Rohschinken, trockengepökelt (7.5) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg.

Jambon sec, jambon sel sec et autres pièces maturées séchées similaires (7.4), jääksisaldus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250.

Muud traditsioonilised soolatud tooted (8):

Rohwürste (Salami ja Kantwurst) (8.3), lisatav kogus kokku 300 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250.

Rohschinken, trocken-/nassgepökelt (8.1) ja sarnased tooted, jääksisaldus kokku 250 mg/kg.

Salchichón y chorizo tradicionales de larga curación (8.4); saucissons secs (8.6) ja sarnased tooted, lisatav kogus kokku 250 mg/kg, eeldusel, et ei ole lisatud E 249 ega E 250.

Jellied veal ja brisket (8.2), jääksisaldus kokku 10 mg/kg.

53) lisa 2 punkti 8.4.2 «Kuumtöödeldud hakklihast tooted» tabeliosas «Segarühm» asendatakse rida

Askorbiinhape ja askorbaadid E 300-302 Foie gras, Foie gras entier ja Blocs de foie gras, vajalik kogus

ridadega

Askorbiinhape E 300

Foie gras, foie gras entier ja blocs de foie gras, libamáj, libamáj egészben, libamáj tömbben, vajalik kogus

Naatriumaskorbaat E 301

54) lisa 2 punktis 8.4.2 «Kuumtöödeldud hakklihast tooted» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» lisatakse rea

Isoaskorbiinhape ja naatriumisoaskorbaat E 315-316 Kauasäilivad tooted, kokku 500 mg/kg, arvutatuna isoaskorbiinhappena

järele rida

EDTA kaltsiuminaatriumisool E 385 Libamáj, egészben és tömbben

55) lisa 2 punkti 8 «Liha ja lihatooted» lõpus olevad normitehnilised märkused sõnastatakse järgmiselt:

«1) Arvestatakse proportsionaalselt toote rasvasisaldusega.
2) Rivieri titaanjuurt (E 425) ei kasutata söömisel suuõõnes rehüdreeruvas kuivatatud toidus.
3) Nitritit, mis on märgistatud märgistusega «kasutamiseks toidus», võib müüa ainult segus keedusoolaga.
4)  Nitraate võib sisaldada mõni kuumtöödeldud lihatoode nitritite loomuliku muundumise tulemusena nitraatideks madala happesusega keskkonnas.
5) Fo väärtus 3 võrdub 3 minuti vältel kuumutamisega 121 °C juures (bakterisisalduse vähendamine ühelt miljardilt eoselt iga 1000 konservitoosi kohta ühe eoseni 1000 konservitoosi kohta).
6) Lihatooted sukeldatakse nitriteid ja/või nitraate, keedusoola ning muid komponente sisaldavasse soolveelahusesse. Lihatooteid võib veel edasi töödelda, näiteks suitsutada.
6.1. Liha sisse pritsitakse soolveelahust, millele järgneb 3–10 päeva kestev märgsoolamine. Soolveelahus sisaldab muu hulgas ka mikrobioloogilisi starterkultuure.
6.2. Märgsoolamine 3–5 päeva jooksul. Toodet ei kuumtöödelda ja sellel on kõrge veeaktiivsus.
6.3. Märgsoolatud vähemalt nelja päeva jooksul ning eelkeedetud.
6.4. Liha sisse pritsitakse soolveelahust, millele järgneb märgsoolamine. Sooldumisaeg on 14–21 päeva, millele järgneb 4–5nädalane laagerdumine külmas suitsus.
6.5. Märgsoolamine 4–5 päeva temperatuuril 5–7 °C, laagerdumine tavaliselt 24–40 tundi temperatuuril 22 °C, võib järgneda suitsutamine 24 tunni vältel temperatuuril 20–25 °C ning 3–6 nädalat hoidmist temperatuuril 12–14 °C.
6.6. Sooldumisaeg sõltuvalt lihatüki kujust ja kaalust on umbes 2 päeva 1 kg kohta, millele järgneb stabiliseerumine/laagerdumine.
7) Kuivsoolamisprotsess tähendab nitriteid ja/või nitraate, soola ja teisi komponente sisaldava kuivsoolamissegu kandmist liha pinnale, millele järgneb stabiliseerumis-/laagerdumisaeg. Lihatooteid võib veel edasi töödelda, näiteks suitsutada.
7.1. Kuivsoolamine, millele järgneb vähemalt 4päevane laagerdumisaeg.
7.2. Kuivsoolamine, millele järgneb vähemalt 10päevane stabiliseerumisaeg ning üle 45päevane laagerdumisaeg.
7.3. Kuivsoolamine 10–15 päeva vältel, millele järgneb 30–45päevane stabiliseerumisaeg ning vähemalt kahekuune laagerdumisaeg.
7.4. Kuivsoolamine kolme päeva vältel + 1 päev/kg, millele järgnevad ühenädalane soolamisjärgne periood ning 45päevane kuni 18kuune valmimisperiood.
7.5. Sooldumisaeg sõltuvalt lihatüki kujust ja kaalust on ligikaudu 10–14 päeva 1 kg kohta, millele järgneb stabiliseerumine/laagerdumine.
8) Kuiv- ja märgsoolamist kasutatakse kombineeritult või kui liittoode sisaldab nitriteid ja/või nitraate või kui tootesse pritsitakse enne kuumutamist soolveelahust. Lihatooteid võib veel edasi töödelda, näiteks suitsutada.
8.1. Kuiv- ja märgsoolamist kasutatakse kombineeritult (ilma soolveelahuse sissepritsimiseta). Sooldumisaeg sõltuvalt lihatüki kujust ja kaalust on umbes 14–35 päeva, millele järgneb stabiliseerumine/laagerdumine.
8.2. Soolveelahuse sissepritsimine, millele järgneb mitte varem kui kahe päeva pärast kuni kolmetunnine vees keetmine.
8.3. Tootel on vähemalt 4nädalane laagerdumisaeg ning vee ja valkude suhe on alla 1,7.
8.4. Laagerdumisaeg on vähemalt 30 päeva.
8.5. Kuivatatud toodet kuumutatakse temperatuuril kuni 70 °C, millele järgneb 8–12päevane kuivatamis- ja suitsutamisprotsess. Fermenteeritud toote 14–30päevasele kolmeastmelisele fermenteerimisprotsessile järgneb suitsutamine.
8.6. Fermenteeritud ja kuivatatud toorvorst, millesse ei ole lisatud nitriteid. Toodet fermenteeritakse temperatuurivahemikus 18–22 °C või madalamal temperatuuril (10–12 °C) ja seejärel lastakse tootel vähemalt kolm nädalat valmida. Toote vee ja valkude suhe on alla 1,7.»;

56) lisa 2 punktide 9.1.1 «Värske kala ja kalatooted», 9.2.1 «Külmutatud kala ja kalatooted», 9.3.1.1 «Keedetud, küpsetatud ja röstitud kala ja kalatooted», 9.3.1.2 «Keedetud, küpsetatud ja röstitud vähilaadsed, molluskid ja tooted nendest», 9.3.3 «Suitsutatud, kuivatatud ja/või soolatud kala ja kalatooted», 9.4.2 «Lõheasendajad, kaaviar ja muud kalamarjatooted», 9.4.3 «Kala, kalatooted (sh pastöriseeritud) ja kalapreservid peale punktides 9.4.1–9.4.2 toodute», 9.5 «Kalakonservid ja meresaaduste konservid», 12.2 «Ürdid, vürtsid, maitseainete segud», 12.4 «Sinepid», 12.6.1 «Emulgeeritud kastmed», 12.6.2 «Emulgeerimata kastmed», 12.9 «Valgutooted», 15.1 «Teravilja, kartuli või tärklise baasil valmistatud suupisted», 15.2 «Töödeldud pähklid», 16.2 «Katted (siirupid pannkookidele, maitsestatud siirupid piimakokteilidele ja jäätistele ning teised sarnased tooted), vaabad, lihatoodete želeekatted ning tarrendid» tabeliosas «Toiduvärvid» toiduvärvide kurkumiin kuni luteiin juures kolmandast veerust jäetakse välja normitehniline märkus «1)»;

57) lisa 2 punkti 9.1.2 «Värsked vähilaadsed ja molluskid» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse rida

Vääveldioksiid ja sulfitid E 220-224,
E 226-228
Vähilaadsed ja kalmaarid, kokku 150 mg/kg, sugukonnad Penaeidae, Solenoceridae, Aristeidae 80 ja 120 ühiku vahel, kokku 200 mg/kg, üle 120 ühiku, kokku 300 mg/kg

reaga

Vääveldioksiid ja sulfitid E 220-224,
E 226-228
Vähilaadsed ja peajalgsed, kokku 150 mg/kg, sugukonnad Penaeidae, Solenoceridae, Aristeidae kuni 80 ühikut, kokku 150 mg/kg, 80–120 ühikut, kokku 200 mg/kg, üle 120 ühiku, kokku 300 mg/kg (söödavate osade kohta)

58) lisa 2 punktis 9.1.2 «Värsked vähilaadsed ja molluskid» tabeliosa «Segarühm» algusesse lisatakse rida

4-heksüülresortsinool E 586 2 mg/kg jäägina vähilaadsete lihas

59) lisa 2 punkti 9.2.2 «Külmutatud vähilaadsed ja molluskid» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse rida

Vääveldioksiid ja sulfitid E 220-224,
E 226-228
Vähilaadsed ja kalmaarid, kokku 150 mg/kg, sugukonnad Penaeidae, Solenoceridae, Aristeidae 80 ja 120 ühiku vahel, kokku 200 mg/kg, üle 120 ühiku, kokku 300 mg/kg

reaga

Vääveldioksiid ja sulfitid E 220-224,
E 226-228
Vähilaadsed ja peajalgsed, kokku 150 mg/kg, sugukonnad Penaeidae, Solenoceridae, Aristeidae kuni 80 ühikut, kokku 150 mg/kg, 80–120 ühikut, kokku 200 mg/kg, üle 120 ühiku, kokku 300 mg/kg (söödavate osade kohta)

60) lisa 2 punktis 9.2.2 «Külmutatud vähilaadsed ja molluskid» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea

EDTA kaltsiuminaatriumisool E 385 Vähilaadsed, 75 mg/kg

järele rida

4-heksüülresortsinool E 586 2 mg/kg jäägina vähilaadsete lihas

61) lisa 2 punkti 9.3.1.2 «Keedetud, küpsetatud ja röstitud vähilaadsed, molluskid ja tooted nendest» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read

Sorbiinhape ja sorbaadid E 200, E 202-203 Keedetud vähilakad ja keedetud marineeritud pakendatud molluskid, kokku 2 g/kg

Krevetid, kokku 2 g/kg; Crangon crangon ja Crangon vulgaris, kokku 6 g/kg

Bensoehape ja bensoaadid E 210-213  

ridadega

Sorbiinhape ja sorbaadid E 200, E 202-203  

Keedetud vähilaadsed ja molluskid, kokku 2 g/kg; Crangon crangon ja Crangon vulgaris, kokku 6 g/kg

Bensoehape ja bensoaadid E 210-213 Keedetud vähilaadsed ja molluskid, kokku 1g/kg

62) lisa 2 punkti 9.3.1.2 «Keedetud, küpsetatud ja röstitud vähilaadsed, molluskid ja tooted nendest» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse rida

Vääveldioksiid ja sulfitid E 220-224,
E 226-228
Kokku 50 mg/kg

reaga

Vääveldioksiid ja sulfitid E 220-224,
E 226-228
Kokku 50 mg/kg, sugukonnad Penaeidae, Solenoceridae, Aristeidae kuni 80 ühikut, kokku 135 mg/kg, 80–120 ühikut, kokku 180 mg/kg, üle 120 ühiku, kokku 270 mg/kg
(söödavate osade kohta)

63) lisa 2 punkti 9.4.1 «Kala ja kalatooted marinaadis, tarrendis või soolvees, k.a kalapreservid» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse rida

Nitraadid E 251-252 Marineeritud kilu, räim, heeringas, jääksisaldus kokku 200 mg/kg

reaga

Nitraadid E 251-252 Marineeritud kilu, räim, heeringas, lisatav kogus kokku 500 mg/kg

64) lisa 2 punkti 10.2 «Vedelad munatooted» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea

Ortofosforhape ja fosfaadid E 338-341, E 343,
450-452
Kokku 10 g/kg

järele rida

Soja hemitselluloos E 426 Kontsentreeritud tooted, 10 g/kg

65) lisa 2 punkti 10.3 «Külmutatud munatooted» tabeliosa «Segarühm» algusesse lisatakse rida

Soja hemitselluloos E 426 10 g/kg

66) lisa 2 punkti 10.4 «Kuivatatud või koaguleeritud munatooted» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea

Rivieri titaanjuur E 425 10 g/kg

järele rida

Soja hemitselluloos E 426 Kuivatatud tooted, 10 g/kg

67) lisa 2 punkti 12.5 «Supid ja puljongid» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read

Gallaadid E 310-312

Kuivatatud tooted, 200 mg/kg  2)

Butüülhüdroksüanisool E 320

ridadega

Gallaadid E 310-312

Kuivatatud tooted, 200 mg/kg  2)

Tertsiaarbutüülhüdrokinoon E 319
Butüülhüdroksüanisool E 320

68) lisa 2 punktides 12.6.1 «Emulgeeritud kastmed» ja 12.6.2. «Emulgeerimata kastmed» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read

Gallaadid E 310-312

Kokku 200 mg/kg  2)

Butüülhüdroksüanisool E 320

ridadega

Gallaadid E 310-312

Kokku 200 mg/kg  2)

Tertsiaarbutüülhüdrokinoon E 319
Butüülhüdroksüanisool E 320

69) lisa 2 punkti 12.6.1 «Emulgeeritud kastmed» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea

Rivieri titaanjuur E 425 10 g/kg

järele rida

Soja hemitselluloos E 426 30 g/l

70) lisa 2 punkti 13.7 «Toidulisandid» tabeliosas «Toiduvärvid» toiduvärvide kurkumiin kuni luteiin juures kolmandast veerust jäetakse välja normitehniline märkus «7)».

71) lisa 2 punkti 13.7 «Toidulisandid» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read

Sorbiinhape ja sorbaadid E 200, E 202-203

Vedelad tooted, kokku 2 g/kg

Bensoehape ja bensoaadid E 210-213
p-hüdroksübensoaadid E 214-219

ridadega

Sorbiinhape ja sorbaadid E 200, E 202-203

Vedelad tooted, kokku 2 g/kg

Bensoehape ja bensoaadid E 210-213

72) lisa 2 punkti 13.7 «Toidulisandid» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea

Rivieri titaanjuur E 425 10 g/kg  8)

järele rida

Soja hemitselluloos E 426 1,5 g/l

73) lisa 2 punkti 13.7 «Toidulisandid» tabeliosas «Segarühm» lisatakse rea

Polüvinüülpürrolidoonid E 1201-1202 Tabletitud tooted, vajalik kogus

järele read

Pullulaan E 1204 Kapseldatud ja tabletitud tooted, vajalik kogus
Alumiiniumoktenüülsuktsinaattärklis E 1452 Kapseldatud vitamiinipreparaadid, 35 g/kg

74) lisa 2 punkti 13 «Eritoidud ja toidulisandid» lõpust jäetakse välja normitehniline märkus «7)»;

75) lisa 2 punkti 14 «Joogid» lõpus olev normitehniline märkus «*» sõnastatakse järgmiselt:

«* Rühm, mis sisaldab järgmisi tooteid – mahlajoogid, siirupid ja värskendavad joogid.»;

76) lisa 2 punkti 15.1 «Teravilja, kartuli või tärklise baasil valmistatud suupisted» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read

Gallaadid E 310-312

Teraviljatooted, kokku 200 mg/kg  1)

Butüülhüdroksüanisool E 320

ridadega

Gallaadid E 310-312

Teraviljatooted, kokku 200 mg/kg  1)

Tertsiaarbutüülhüdrokinoon E 319
Butüülhüdroksüanisool E 320

77) lisa 2 punkti 15.2 «Töödeldud pähklid» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read

Gallaadid E 310-312

Kokku 200 mg/kg  1)

Butüülhüdroksüanisool E 320

ridadega

Gallaadid E 310-312

Kokku 200 mg/kg  1)

Tertsiaarbutüülhüdrokinoon E 319
Butüülhüdroksüanisool E 320

78) lisa 2 punktis 17 «Lõhna- ja maitseained» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read

Propüülgallaat E 310

Eeterlikes õlides, 1000 mg/kg (gallaadid ja BHA üksikult või kombineeritult); lõhna- ja maitseainetes, välja arvatud eeterlikes õlides, 100 mg/kg (gallaadid üksikult või kombineeritult) või 200 mg/kg (BHA-d)

Oktüülgallaat E 311
Dodetsüülgallaat E 312
Butüülhüdroksüanisool E 320

ridadega

Gallaadid E 310-312

Eeterlikes õlides, 1000 mg/kg (gallaadid, TBHQ ja BHA üksikult või kombineeritult); lõhna- ja maitseainetes, välja arvatud eeterlikes õlides, 100 mg/kg (gallaadid üksikult või kombineeritult), 200 mg/kg (TBHQ ja BHA üksikult või kombineeritult)

Tertsiaarbutüülhüdrokinoon E 319
Butüülhüdroksüanisool E 320

79) lisa 2 punkti 17 «Lõhna- ja maitseained» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read

Trietüültsitraat E 1505

Lõhna- ja maitseained, tarvitamiseks valmis või valmistaja tarvitamisjuhise kohaselt valmistatud toitudes kokku 3 g/kg; üksikult või seguna. Jookide puhul on E 1520 piirnorm 1 g/l.

Glütserüüldiatsetaat E 1517
Glütserüültriatsetaat E 1518
Propaan-1,2-diool (propüleenglükool) E 1520

ridadega

Trietüültsitraat E 1505

Lõhna- ja maitseained, tarvitamiseks valmis või valmistaja tarvitamisjuhise kohaselt valmistatud toidus kokku 3 g/kg; üksikult või seguna.

E 1520 on lubatud likööri puhul 3 g/l, teiste jookide puhul 1 g/l.

Glütserüüldiatsetaat E 1517
Glütserüültriatsetaat E 1518
Propaan-1,2-diool (propüleenglükool) E 1520

80) lisa 2 punktide 9 «Kala, kalatooted ja meresaadused», 12 «Sool ja maitseained, supid, puljongid, kastmed, salatid, pärm ning valgutooted» ja 15 «Suupisted» lõpust jäetakse välja normitehniline märkus «1)»;

81) lisa 2 punkti 16.2 «Katted (siirupid pannkookidele, maitsestatud siirupid piimakokteilidele ja jäätistele ning teised sarnased tooted), vaabad, lihatoodete želeekatted ning tarrendid» tabeliosas «Toiduvärvid» toiduvärvide annaatoekstraktid kuni luteiin juures jäetakse välja neljandas veerus olev tekst: «Välja arvatud lihatoodete želeekatted, köögivilja ja liha glaseerkiht ja tarrendid»;

82) lisa 3 «Vajalikus koguses kasutada lubatud lisaained» tabelis lisatakse rea

E 461 Metüültselluloos

järele rida

E 462 Etüültselluloos

83) lisa 5 «Lisaainete kandjate loetelu» tabelis lisatakse rea

E 461 Metüültselluloos  

järele rida

E 462 Etüültselluloos Lisaainete, välja arvatud magusainete kandja

84) lisa 5 tabelis asendatakse read

E 420 Sorbitool ja sorbitoolsiirup  
E 421 Mannitool  
E 422 Glütserool  

ridadega

E 420 Sorbitool ja sorbitoolsiirup Toiduvärvid, emulgaatorid, antioksüdandid ja ensüümid, toidus kuni 1 g/kg
E 421 Mannitool Toiduvärvid, emulgaatorid, antioksüdandid ja ensüümid, toidus kuni 1 g/kg
E 422 Glütserool Toiduvärvid, emulgaatorid, antioksüdandid ja ensüümid, toidus kuni 1 g/kg

85) lisa 5 tabelis asendatakse järgmine rida

E 551 Ränidioksiid Emulgaatorite ja toiduvärvide jaoks, maksimaalselt 5%

reaga

E 551 Ränidioksiid Emulgaatorite ja toiduvärvide jaoks, maksimaalselt 5%. Titaandioksiidis (E 171) ning raudoksiidides ja -hüdroksiidides (E 172) maksimaalselt 90% pigmendi suhtes

86) lisa 5 tabelis asendatakse read

E 953 Isomalt  
E 965 Maltitool  
E 966 Laktitool  
E 967 Ksülitool  

ridadega

E 953 Isomalt Toiduvärvid, emulgaatorid, antioksüdandid ja ensüümid, toidus kuni 1 g/kg
E 965 Maltitool Toiduvärvid, emulgaatorid, antioksüdandid ja ensüümid, toidus kuni 1 g/kg
E 966 Laktitool Toiduvärvid, emulgaatorid, antioksüdandid ja ensüümid, toidus kuni 1 g/kg
E 967 Ksülitool Toiduvärvid, emulgaatorid, antioksüdandid ja ensüümid, toidus kuni 1 g/kg
E 968 Erütritool Toiduvärvid, emulgaatorid, antioksüdandid ja ensüümid, toidus kuni 1 g/kg

87) lisa 5 tabelis asendatakse rida

E 1520 1,2-propaandiool (propüleenglükool) Lõhna- ja maitseainete, toiduvärvide, emulgaatorite, antioksüdantide ja ensüümide jaoks, maksimaalselt 1 g/kg toidu kohta

reaga

E 1520 1,2-propaandiool (propüleenglükool) Toiduvärvide, emulgaatorite, antioksüdantide ja ensüümide jaoks, maksimaalselt 1 g/kg toidu kohta

§ 2. Määrus jõustub 1. aprillil 2008. a.

Peaminister Andrus ANSIP
Põllumajandusminister Helir-Valdor SEEDER
Riigisekretär Heiki LOOT

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json