HALDUSÕIGUSRahvastikuõigusVälislepingud viisaküsimustes

HALDUSÕIGUSSisejulgeolek ja avalik kordVälislepingud

Riigid ja territooriumidUngari

Teksti suurus:

Eesti Vabariigi Valitsuse ja Ungari Vabariigi Valitsuse viisakohustuste vastastikuse kaotamise leping

Väljaandja:Riigikogu
Akti liik:välisleping
Teksti liik:algtekst
Jõustumise kp:20.08.1993
Avaldamismärge:RT II 1993, 9, 9

Eesti Vabariigi Valitsuse ja Ungari Vabariigi Valitsuse viisakohustuste vastastikuse kaotamise leping

Vastu võetud 08.08.1992

Välislepingu ratifitseerimise seadus

Välisministeeriumi teadaanne välislepingu jõustumise kohta

 

Eesti Vabariigi Valitsus ja Ungari Vabariigi Valitsus (edaspidi lepingupooled), lähtudes soovist arendada mõlema maa vahelisi suhteid, leppisid vastastikuse viisakohustuse kaotamise osas kokku järgmises:

Artikkel 1

Lepingupoolte riikide kodanikud, kellel on kehtivad reisidokumendid, võivad siseneda teise lepingupoole riigi territooriumile rahvusvaheliseks liiklemiseks ettenähtud piiriületamiskohtades ja sinna jääda ilma viisata kuni 30 päevaks ning sealt lahkuda.

Artikkel 2

1. Mõlema riigi kodanikud, kellel on kehtiv diplomaatiline või teenistuspass ja kes reisivad teise riigi territooriumile diplomaatilise või konsulaaresinduse liikmena või esindajana rahvusvahelistes organisatsioonides, mis paiknevad teise riigi maa-alal, võivad sinna reisida ja seal viibida oma tööülesannete vältel ilma viisata.

2. Lõigus 1 nimetatud isikute perekonnaliikmed, kes elavad nendega koos, võivad delegeerimise vältel reisida teise lepingupoole riiki ja seal viibida ilma viisata eeldusel, et nad ise on diplomaatilise või teenistuspassi omanikud.

Artikkel 3

Ühe lepingupoole riigi kodanikel, kes sisenevad teise lepingupoole riigi territooriumile tasu eest töötamiseks või alaliseks elamiseks, peab olema selle riigi vastav luba ja viisa.

Artikkel 4

Mõlema lepingupoole riigi kodanikud on kohustatud teise lepingupoole riigi territooriumil viibimisel kinni pidama selle riigi seadustest.

Artikkel 5

Lepingupooled informeerivad teineteist võimalikult kiiresti muudatustest ettekirjutustes, mis on seotud välismaalaste sisse- ja väljasõiduga, riigis viibimise, töötamise ning tolli- ja valuutaeeskirjadega.

Artikkel 6

1. Leping ei puuduta lepinguosalise riigi õigust piirata soovimatuks tunnistatud isikute sisenemist oma territooriumile või seal viibimist.

2. Lepinguosalised riigid kohustuvad ilma formaalsusteta oma territooriumile vastu võtma oma riigi kodanikke.

Artikkel 7

Ühe lepinguosalise riigi kodanikud, kes on oma reisidokumendid kaotanud teise lepinguosalise riigi territooriumil, lahkuvad riigist, kus nad viibivad, asendavate reisidokumentidega, mis antakse välja kodakondsusjärgse riigi suursaatkonna või konsulaaresinduse poolt.

Artikkel 8

Lepingupooled võivad riigi julgeoleku, avaliku korra või oma elanike tervisekaitse huvides lepingu rakendamise täielikult või osaliselt peatada, välja arvatud juhtumid, mis on loetletud artikli 6 lõigus 2. Nende abinõude rakendamisest, samuti tühistamisest teatatakse diplomaatilisel teel kirjalikult viivitamatult teisele lepingupoolele.

Artikkel 9

1. Lepingupooled vahetavad kehtivate reisidokumentide näidised diplomaatilisel teel vähemalt 30 päeva enne lepingu jõustumist.

2. Kehtivate reisidokumentide muutmisel või uute liikide kasutusele võtmisel edastavad lepingupooled teineteisele diplomaatilisel teel nimetatud dokumentide uued näidised vähemalt 30 päeva enne nende kasutusele võtmist.

Artikkel 10

1. Käesolev leping kuulub ratifitseerimisele ja ta astub jõusse 30. päeval pärast ratifitseerimist kinnitavate diplomaatiliste nootide vahetamist.

2. Leping on sõlmitud piiramatuks ajaks ja kaotab oma kehtivuse 30 päeva pärast seda, kui üks lepingupooltest on diplomaatilisel teel kirjalikult teatanud teisele lepingupoolele oma soovist leping tühistada.

Koostatud Tallinnas 8. augustil 1992. aastal kahes eksemplaris, kumbki eesti ja ungari keeles, kusjuures mõlemad tekstid on võrdse jõuga.

               Eesti Vabariigi välisminister J. MANITSKI

               Ungari Vabariigi välisminister G. JESZENSZKY

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json