Teksti suurus:

Spordis dopingu kasutamise vastase rahvusvahelise konventsiooni II lisa

Väljaandja:Vabariigi Valitsus
Akti liik:välisleping
Teksti liik:algtekst
Jõustumise kp:01.01.2009
Avaldamismärge:RT II 2009, 4, 8

Spordis dopingu kasutamise vastase rahvusvahelise konventsiooni II lisa

«Spordis dopingu kasutamise vastase rahvusvahelise konventsiooni» I ja II lisa muudatuste heakskiitmine

Spordis dopingu kasutamise vastane rahvusvaheline konventsioon

MAAILMA DOPINGUVASTANE KOODEKS
RAVIOTSTARBELISE KASUTAMISE ERILUBADE ANDMISE STANDARDID
1. jaanuarist 2009

Väljavõte 2009. aasta 1. jaanuarist kehtivast Maailma Dopinguvastase Agentuuri (WADA) dokumendist «Rahvusvaheline raviotstarbelise kasutamise erilubade andmise standard»

TEINE OSA: RAVIOTSTARBELISE KASUTAMISE ERILUBADE ANDMISE STANDARDID

4.0. Raviotstarbelise kasutamise eriloa andmise kriteeriumid

Sportlasele võib anda raviotstarbelise kasutamise eriloa, mille alusel on lubatud kasutada keelatud ainete ja meetodite nimekirjas sisalduvat keelatud ainet või keelatud meetodit. Raviotstarbelise kasutamise eriloa taotluse vaatab läbi raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjon. Raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjoni määrab dopinguvastane organisatsioon. Eriloa andmisel peetakse rangelt kinni järgmistest kriteeriumidest:
[Märkus. Standardit kohaldatakse kõigi koodeksis määratletud ning koodeksi kohaselt toimivate sportlaste, nende hulgas puuetega sportlaste suhtes. Standardit kohaldatakse üksikisikuga seotud asjaolude kohaselt. Näiteks puudega sportlasele vajalikku eriluba ei tarvitse vajada teised sportlased.]

4.1. Sportlane peab esitama raviotstarbelise kasutamise eriloa taotluse vähemalt kakskümmend üks (21) päeva enne seda, kui ta raviotstarbelise kasutamise eriluba vajab (näiteks enne spordiüritusel osalemist).

4.2. Sportlase terviseseisund halveneks märkimisväärselt juhul, kui keelatud aine või keelatud meetodi kasutamisest loobutakse ägeda või kroonilise haiguse ravimise ajal.

4.3. Keelatud aine või keelatud meetodi kasutamine ravi otstarbel ei suurenda sooritusvõimet rohkem, kui on ootuspärane õiguspärase ravi tagajärjel taastunud tavapärase terviseseisundi puhul. Ükskõik millise keelatud aine või keelatud meetodi kasutamist endogeense hormooni normisiseste alammäärade tõstmiseks ei käsitleta vastuvõetava ravimenetlusena.

4.4. Keelatud aine või keelatud meetodi kasutamisele ei ole ühtegi arvestatavat ravialternatiivi,

4.5. Keelatud aine või keelatud meetodi kasutamise vajadus ei tohi tervikuna ega osaliselt olla tekkinud ükskõik millise keelatud ainete ja keelatud meetodite nimekirjas sisalduva aine varasema kasutamise tõttu muul kui ravi otstarbel.

4.6. Erilube andev organ tühistab raviotstarbelise kasutamise eriloa, kui:
(a) Sportlane ei täida otsekohe erilube andva dopinguvastase organisatsiooni kehtestatud nõudeid või tingimusi.
(b) Raviotstarbelise kasutamise eriloa tähtaeg on möödunud.
(c) Sportlasele on teatatud, et dopinguvastane organisatsioon on raviotstarbelise kasutamise eriloa kehtetuks tunnistanud.
[Märkus: Igal raviotstarbelise kasutamise eriloal on kehtivusaeg, mis on määratud raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjoni otsusega. Esineb juhtumeid, kui raviotstarbelise kasutamise eriluba on kehtivuse kaotanud või kehtetuks tunnistatud, kuid sportlase organism sisaldab veel selle alusel tarbitud keelatud ainet. Sellistel juhtudel otsustab positiivset leidu algselt läbivaatav dopinguvastane organisatsioon, kas leid on vastavuses raviotstarbelise kasutamise eriloa aegumise või kehtetuks tunnistamisega.]

4.7. Raviotstarbelise kasutamise eriloa taotlust ei kiideta heaks tagasiulatuvalt, välja arvatud:
(a) erakorralise ravi või ägeda haigusseisundi ravi vajadus või
(b) kui erakorraliste asjaolude tõttu ei olnud taotlejal piisavalt aega või võimalust taotlust enne dopingukontrolli või nii vara esitada, et raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjon oleks jõudnud selle läbi vaadata, või
(c) kui kehtivad punktis 7.13 sätestatud tingimused
[Märkus. Meditsiinilist hädaabi või vältimatut abi vajavaid olukordi, kui tuleb manustada tavapäraselt keelatud ainet või kasutada tavapäraselt keelatud meetodit enne, kui avaneb võimalus taotleda raviotstarbelise kasutamise eriluba, esineb harva. Samamoodi harva esineb olukordi, kui tuleb kaaluda raviotstarbelise kasutamise eriloa kiiret taotlemist seoses peatselt toimuva võistlusega. Raviotstarbelise kasutamise erilube andvatel dopinguvastastel organisatsioonidel peaksid olema sisemenetlused, mis võimaldavad selliseid olukordi lahendada.]

5.0. Andmete konfidentsiaalsus

5.1. Taotleja peab esitama kirjaliku nõusoleku selle kohta, et kogu taotlusega seotud asjakohast teavet tohib edastada raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjoni liikmetele ja vajaduse korral muudele sõltumatutele meditsiini- või teadusekspertidele või kõigile töötajatele, kes osalevad raviotstarbelise kasutamise erilubade haldamises, läbivaatamises või taotlemises.

Kui vajatakse sõltumatute välisekspertide abi, avaldatakse kõik taotlusega seotud üksikasjad peale ravi vajava sportlase isikuandmete. Taotleja peab andma kirjaliku nõusoleku ka selle kohta, et raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjoni otsused saadetakse muudele asjaomastele dopinguvastastele organisatsioonidele koodeksi sätete kohaselt.

5.2. Kõik raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjoni ja dopinguvastase organisatsiooni juhtkonna liikmete toimingud on rangelt konfidentsiaalsed. Kõik raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjoni liikmed ja kõik asjaomased töötajad kirjutavad alla konfidentsiaalsuskokkuleppele. Eelkõige hoitakse konfidentsiaalsena järgmine teave:
(a) kogu sportlase ja sportlast raviva(te) arsti(de) esitatud meditsiiniline teave ja kõik muud andmed;
(b) kõik taotluse üksikasjad, sealhulgas menetlusega seotud arsti(de) nimi (nimed).

Kui sportlane soovib tühistada raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjoni või WADA raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjoni õiguse saada teavet tema terviseseisundi kohta, peab sportlane teatama sellest kirjalikult oma arstile. Sellest otsusest tulenevalt ei kiideta heaks sportlase taotletavat raviotstarbelise kasutamise eriluba ega pikendata olemasolevat raviotstarbelise kasutamise eriluba.

6.0. Raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjonid

Raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjonid moodustatakse ning need toimivad järgmiste suuniste kohaselt.

6.1. Raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjonis peab olema vähemalt kolm (3) arsti, kellel on sportlaste ravimise kogemused ja nõuetekohased teadmised kliinilise ja spordimeditsiini ning treeningukoormuste meditsiinilise kontrolli alal. Otsuste sõltumatuse tagamiseks ei tohi raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjoni liikmete enamusel olla huvide konflikte ega poliitilist vastutust dopinguvastases organisatsioonis. Kõik raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjoni liikmed kirjutavad alla huvide konflikti kokkuleppele. Puuetega sportlaste taotluste läbivaatamisel peavad vähemalt ühel raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjoni liikmel olema puuetega sportlaste hooldamise ja ravi kogemused.

6.2. Raviotstarbelise kasutamise eriloa komisjon võib raviotstarbelise kasutamise eriloa taotluste asjaolude läbivaatamisel tellida ükskõik millist vajalikuks peetavat meditsiini- või teadusekspertiisi.

6.3. WADA raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjon moodustatakse järgmiste artikli 6 lõikes 1 sätestatud kriteeriumide kohaselt. WADA raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjon luuakse dopinguvastaste organisatsioonide tehtud raviotstarbelise kasutamise erilubade andmise otsuste läbivaatamiseks omal algatusel. Koodeksi artikli 4 lõike 4 kohaselt vaatab WADA raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjon sellise sportlase taotluse korral, kellele dopinguvastane organisatsioon on raviotstarbelise kasutamise eriloa andmisest keeldunud, sellised otsused läbi otsuste tagasilükkamise õigusega.

7.0. Raviotstarbelise kasutamise erilubade taotlemise kord

7.1. Raviotstarbelise kasutamise eriloa andmist kaalutakse ainult pärast seda, kui on saadud eriloa taotlemise täidetud vorm koos kõigi asjakohaste dokumentidega (vt. 2. lisa –  Raviotstarbelise kasutamise eriloa taotlemise vorm). Taotlemine peab toimuma range meditsiinilise konfidentsiaalsuse põhimõtete kohaselt.

7.2. Dopinguvastased organisatsioonid võivad 2. lisas sätestatud raviotstarbelise kasutamise eriloa taotlemise vormi (vorme) muuta, lisades sellesse punkte lisateabe saamiseks, kuid nad ei tohi ühtegi jaotist ega punkti välja jätta.

7.3. Dopinguvastased organisatsioonid võivad raviotstarbelise kasutamise eriloa taotlemise vormi(d) tõlkida muu(de)sse keelde (keeltesse), kuid taotlusvormi(desse) peab jääma inglis- või prantsuskeelne tekst.

7.4. Sportlane tohib taotleda raviotstarbelise kasutamise eriluba ainult ühelt dopinguvastaselt organisatsioonilt. Taotluses peab olema märgitud sportlase spordiala, vajaduse korral ka liik ning täpne positsioon või roll.

7.5. Taotluses tuleb märkida kõik varasemad ja/või parajasti olemasolevad taotlused tavapäraselt keelatud aine või keelatud meetodi kasutamise loa saamiseks, organ, kellele taotlus on esitatud, ja nimetatud organi otsus.

7.6. Taotlusele tuleb lisada üldine haiguslugu ja kõigi taotlusega seotud arstlike läbivaatuste, laboratoorsete ja piltdiagnostiliste uuringute tulemused. Diagnoosi ja ravi, samuti kehtivusajaga seonduvad argumendid peaksid järgima WADA «Meditsiinilist teavet raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjoni otsuste toetamiseks». Astma korral peab täidetud olema 1. lisas määratletud erinõue (erinõuded).

7.7. Kõik asjakohased uuringud, läbivaatused või piltdiagnostilised uuringud, mida dopinguvastase organisatsiooni raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjon nõuab, tehakse taotleja või tema riigi juhtiva spordiorganisatsiooni kulul.

7.8. Taotlusele tuleb lisada asjakohase kvalifikatsiooniga arsti avaldus, milles põhjendatakse tavapäraselt keelatud aine või keelatud meetodi kasutamise vajadust sportlase ravimisel ja kirjeldatakse, miks alternatiivset lubatud ravimit ei saa või ei saanud nimetatud sportlase ravimisel kasutada.

7.9. Taotluses tuleb nimetada tavapäraselt keelatud aine doos, manustamise sagedus, manustamisteed ja kasutamise kestus või tavapäraselt keelatud meetodi kasutamise ulatus, sagedus, viisid ja kestus.

7.10. Raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjon teeb otsuse kolmekümne (30) päeva jooksul alates kõigi asjakohaste dokumentide kättesaamisest ning see saadetakse asjakohase dopinguvastase organisatsiooni kaudu kirjalikult sportlasele. Kui taotlus raviotstarbelise kasutamise eriloa saamiseks on esitatud mõistliku aja jooksul enne spordiüritust, peaks raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjon tegema oma parima raviotstarbelise kasutamise eriloa protsessi lõpuleviimiseks enne spordiürituse algust. Kui raviotstarbelise kasutamise eriluba antakse dopinguvastase organisatsiooni registreeritud testimisbaasi sportlasele, saadetakse nii sportlasele kui ka WADA-le viivitamata heakskiitmisdokument, mis sisaldab teavet raviotstarbelise kasutamise eriloa kestuse ja sellega seotud muude tingimuste kohta.

7.11. (a) Pärast seda, kui on saadud sportlase palve vaadata eriloa taotlus uuesti läbi, võib WADA raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjon koodeksi artikli 4 lõike 4 kohaselt muuta dopinguvastase organisatsiooni otsust raviotstarbelise kasutamise eriloa mitteandmise kohta. Sportlane esitab WADA raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjonile kogu raviotstarbelise kasutamise eriluba käsitleva esialgse teabe, mille ta esitas dopinguvastasele organisatsioonile, ning koos sellega menetlustasu. Läbivaatusprotsessi lõppemiseni kehtib esialgne otsus. Läbivaatamine ei tohiks kesta üle 30 päeva alates kuupäevast, mil WADA on kogu teabe kätte saanud.
(b) WADA võib otsuse omal algatusel läbi vaadata igal ajal.

7.12 Kui läbivaatamise tulemusel muudetakse WADA poolt raviotstarbelise kasutamise eriloa andmise otsust, ei kohaldata muudatust tagasiulatuvalt ega tühistata sportlase raviotstarbelise kasutamise eriloa kehtimise ajal saavutatud tulemusi. Muudetud otsus jõustub hiljemalt 14 päeva möödudes sportlasele otsuse teatamisest.

7.13. Inhaleeritavate beeta-2 adrenomeetikumide kasutamine
– Inhaleeritava formoterooli, salbutamooli, salmeterooli, terbutaliini kasutamine vastab praegusele kliinilisele praktikale. Mainitud ainete kasutamine tuleks alati ADAMS’is avaldada, kui see on mõistlikkuse piires teostatav ja kooskõlas koodeksiga, niipea kui toodet kasutatakse, ning see tuleb avaldada ka dopingukontrolli vormil testimise ajal. Avaldamata jätmist võetakse tulemuste haldusprotsessis arvesse, seda eriti tagasiulatuvalt kehtiva raviotstarbelise kasutamise eriloa taotlemisel.
– Ülalmainitiud aineid kasutavatel sportlastel peab olema vastavat kasutamist õigustav ravidokument, mis on kooskõlas 1. lisas määratletud miinimumnõuetega.

Sportlase kategooriast sõltuvalt hinnatakse ravidokumenti järgnevalt:
– Kõik sportlased, kes kuuluvad rahvusvahelise spordialaliidu registreeritud testimisbaasi – standardne raviotstarbelise kasutamise eriluba, mis on antud enne aine kasutamist.
Sportlased, kes osalevad rahvusvahelistel spordiüritustel, kuid ei kuulu rahvusvahelise spordialaliidu registreeritud testimisbaasi – kas raviotstarbelise kasutamise eriluba või tagasiulatuvalt kehtiv raviotstarbelise kasutamise eriluba halva analüütilise leiu korral, kooskõlas rahvusvahelise spordialaliidu või suurürituse korraldaja reeglitele.
– Riikliku tasandi sportlased, kes ei kuulu rahvusvahelise spordialaliidu registreeritud testimisbaasi, olenemata sellest, kas nad kuuluvad riiklikku registreeritud testimisbaasi või mitte, kas raviotstarbelise kasutamise eriluba või tagasiulatuvalt kehtiv raviotstarbelise kasutamise eriluba halva analüütilise leiu korral, kooskõlas riikliku dopinguvastase organisatsiooni reeglitega.
Tagasiulatuvalt kehtivat raviotstarbelise kasutamise eriluba ei anta juhul, kui 1. lisas sätestatud nõuded ei ole täidetud, mis tähendab seda, et ükskõik milline labori poolt avastatud halb analüütiline leid kujutab endast antud asjaolude korral dopinguvastase reegli rikkumist.
– Iga sportlane võib taotleda raviotstarbelise kasutamise eriluba suvalisel talle sobival ajal.
– Iga sportlane, kes on taotlenud raviotstarbelise kasutamise eriluba või tagasiulatuvalt kehtivat raviotstarbelise kasutamise eriluba, kuid kellele vastavat raviotstarbelise kasutamise eriluba ei võimaldatud, ei tohi kasutada vastavat ainet enne, kui talle on väljastatud raviotstarbelise kasutamise eriluba (tagasiulatuvalt kehtiv raviotstarbelise kasutamise eriluba ei ole lubatud).

8.0. Kasutamise avaldamise menetlus

8.1. Tuleb arvesse võtta, et sageli esinevate haigusseisundite ravimisel kasutavad sportlased teatavaid keelatud ainete nimekirjas sisalduvaid aineid. Sellistel juhtudel on järelevalve teostamise eesmärgil nõutav vastavate ainete, mille vastav manustamisviis ei ole keelatud, kasutamise avaldamine. Eeltoodu kehtib ainult järgnevatel juhtudel:

Mittesüsteemselt (intraartikulaarselt, periartikulaarselt, peritendioosselt, epiduraalselt, intradermaalsete injektsioonide ja inhaleerimise teel) manustatavad glükokortikosteroidid.

8.2. Mainitud ainete korral peaks sportlane esitama kasutamise avalduse ADAMS’i kaudu, kui see on mõistlikkuse piires võimalik ja kooskõlas koodeksiga, samaaegselt kasutamise alustamisega. Vastavas avalduses peaksid sisalduma diagnoos, aine nimetus, võetav doos ja raviarsti nimi ning kontaktandmed.

Lisaks peab sportlane avaldama vastava aine kasutamise dopingukontrolli vormil.

9.0. Andmekeskus

9.1. Dopinguvastased organisatsioonid peavad WADA-le esitama kõik raviotstarbelise kasutamise eriload, mis on välja antud riiklikku või rahvusvahelisse registreeritud testimisbaasi kuuluvatele sportlastele, ja kõik tõendavad dokumendid, kooskõlas punktiga 7.

9.2. Kasutamise avaldused peavad olema kättesaadavad WADA jaoks (ADAMS).

9.3. Andmekoda tagab kogu meditsiinilise teabe täieliku konfidentsiaalsuse.

10.0. Üleminekusäte

Enne 31. detsembrit 2008 välja antud lihtsustatud korras taotletud raviotstarbelise kasutamise erilubade suhtes jääb kehtima 2005. aasta raviotstarbelise kasutamise erilubade standard.

Need lihtsustatud korras taotletud raviotstarbelise kasutamise eriload jäävad kehtima pärast 1. jaanuari 2009 kuni varasemani järgnevatest:
(a) Kuupäev, mil need tühistatakse pädeva raviotstarbelise kasutamise erilubade komisjoni poolt pärast läbivaatamist kooskõlas 2005. aasta raviotstarbelise kasutamise erilubade standardi artikli 8 lõikega 6.
(b) Lihtsustatud korras taotletud raviotstarbelise kasutamise erilubade aegumiskuupäev.
(c) 31. detsember 2009.

1. Lisa

MIINIMUMNÕUDED RAVIOTSTARBELISE KASUTAMISE ERILOA MENETLUSES ASTMA JA SELLE KLIINILISTE TEISENDITE KORRAL KASUTATAVALE RAVIDOKUMENDILE

Ravidokument peab kajastama parimat kehtivat meditsiinilist praktikat, hõlmates:
1) Täielikku haiguslugu.
2) Põhjalikku ülevaadet kliinilistest uuringutest, eritähelepanuga hingamiselundkonnale.
3) Spiromeetria aruannet, koos sunnitud väljahingamise mahuga 1 sekundi jooksul (FEV1).
4) Kui avastatakse hingamisteede tõkestus, tuleb spiromeetriat korrata pärast kiiretoimelise beeta-2 adrenomeetikumi sissehingamist, demonstreerimaks bronhide ahenemise tagasipööratavust.
5) Tagasipööratava hingamisteede tõkestuse puudumise korral on nõutav bronhiaalse provokatsioontesti läbiviimine hingamisteede ülitundlikkuse tuvastamiseks.
6) Läbivaatuse teostanud arsti täielikku nime, eriala ja aadressi (sh telefon, e-posti aadress, faks).

Annex II

The World Anti-Doping Code

INTERNATIONAL STANDARD FOR THERAPEUTIC USE EXEMPTIONS
1 January 2009
Extract from the INTERNATIONAL STANDARD FOR THERAPEUTIC USE EXEMPTIONS, 1 January 2009 of the World Anti-Doping Agency (WADA)

PART TWO: STANDARDS FOR GRANTING THERAPEUTIC USE EXEMPTIONS

4.0. Criteria for Granting a Therapeutic Use Exemption

A therapeutic use exemption (TUE) may be granted to an Athlete permitting the Use of a Prohibited Substance or Prohibited Method contained in the Prohibited List. An application for a TUE will be reviewed by a Therapeutic Use Exemption Committee (TUEC). The TUEC will be appointed by an Anti-Doping Organization. An exemption will be granted only in strict accordance with the following criteria:
[Comment: This Standard can apply to all Athletes as defined by and subject to the Code, i.e. able-bodied Athletes and Athletes with disabilities. This Standard will be applied according to an individual’s circumstances. For example, an exemption that is appropriate for an Athlete with a disability may be inappropriate for other Athletes.]

4.1. The Athlete should submit an application for a TUE no less than twenty-one (21) days before he/she needs the approval (for instance an Event).

4.2. The Athlete would experience a significant impairment to health if the Prohibited Substance or Prohibited Method were to be withheld in the course of treating an acute or chronic medical condition.

4.3. The therapeutic Use of the Prohibited Substance or Prohibited Method would produce no additional enhancement of performance other than that which might be anticipated by a return to a state of normal health following the treatment of a legitimate medical condition. The Use of any Prohibited Substance or Prohibited Method to increase « low-normal» levels of any endogenous hormone is not considered an acceptable therapeutic intervention.

4.4. There is no reasonable therapeutic alternative to the Use of the otherwise Prohibited Substance or Prohibited Method.

4.5. The necessity for the Use of the otherwise Prohibited Substance or Prohibited Method cannot be a consequence, wholly or in part, of prior non-therapeutic Use of any substance from the Prohibited List.

4.6. The TUE will be cancelled by the granting body, if:
(a) The Athlete does not promptly comply with any requirements or conditions imposed by the Anti-Doping Organization granting the exemption.
(b) The term for which the TUE was granted has expired.
(c) The Athlete is advised that the TUE has been withdrawn by the Anti-Doping Organization.
[Comment: Each TUE will have a specified duration as decided upon by the TUEC. There may be cases when a TUE has expired or has been withdrawn and the Prohibited Substance subject to the TUE is still present in the Athlete’s body. In such cases, the Anti-Doping Organization conducting the initial review of an adverse analytical finding will consider whether the finding is consistent with expiry or withdrawal of the TUE.]

4.7. An application for a TUE will not be considered for retroactive approval except in cases where:
(a) Emergency treatment or treatment of an acute medical condition was necessary, or
(b) due to exceptional circumstances, there was insufficient time or opportunity for an applicant to submit, or a TUEC to consider, an application prior to Doping Control, or
(c) the conditions set forth under 7.13 apply.
[Comment: Medical emergencies or acute medical situations requiring administration of an otherwise Prohibited Substance or Prohibited Method before an application for a TUE can be made, are uncommon. Similarly, circumstances requiring expedited consideration of an application for a TUE due to imminent competition are infrequent. Anti-Doping Organizations granting TUEs should have internal procedures which permit such situations to be addressed.]

5.0. Confidentiality of Information

5.1. The applicant must provide written consent for the transmission of all information pertaining to the application to members of the TUEC and, as required, other independent medical or scientific experts, or to all necessary staff involved in the management, review or appeal of TUEs.

Should the assistance of external, independent experts be required, all details of the application will be circulated without identifying the Athlete concerned. The applicant must also provide written consent for the decisions of the TUEC to be distributed to other relevant Anti-Doping Organizations under the provisions of the Code

5.2. The members of the TUECs and the administration of the Anti-Doping Organization involved will conduct all of their activities in strict confidence. All members of a TUEC and all staff involved will sign confidentiality agreements. In particular they will keep the following information confidential:
(a) All medical information and data provided by the Athlete and physician(s) involved in the Athlete’s care.
(b) All details of the application including the name of the physician(s) involved in the process.

Should the Athlete wish to revoke the right of the TUEC or the WADA TUEC to obtain any health information on his/her behalf, the Athlete must notify his/her medical practitioner in writing of the fact. As a consequence of such a decision, the Athlete will not receive approval for a TUE or renewal of an existing TUE.

6.0. Therapeutic Use Exemption Committees (TUECs)

TUECs shall be constituted and act in accordance with the following guidelines:

6.1. TUECs should include at least three (3) physicians with experience in the care and treatment of Athletes and a sound knowledge of clinical, sports and exercise medicine. In order to ensure a level of independence of decisions, the majority of the members of any TUEC should be free of conflicts of interest or political responsibility in the Anti- Doping Organization. All members of a TUEC will sign a conflict of interest agreement. In applications involving Athletes with disabilities, at least one TUEC member must possess specific experience with the care and treatment of Athletes with disabilities.

6.2. TUECs may seek whatever medical or scientific expertise they deem appropriate in reviewing the circumstances of any application for a TUE.

6.3. The WADA TUEC shall be composed following the criteria set out in Article 6.1. The WADA TUEC is established to review on its own initiative TUE decisions granted by Anti-Doping Organizations. As specified in Article 4.4 of the Code, the WADA TUEC, upon request by Athletes who have been denied TUEs by an Anti-Doping Organization, will review such decisions with the power to reverse them.

7.0. Therapeutic Use Exemption (TUE) Application Process

7.1. A TUE will only be considered following the receipt of a completed application form that must include all relevant documents (see Annex 2 – TUE form). The application process must be dealt with in accordance with the principles of strict medical confidentiality.

7.2. The TUE application form(s), as set out in Annex 2, can be modified by Anti-Doping Organizations to include additional requests for information, but no sections or items shall be removed.

7.3. The TUE application form(s) may be translated into other language(s) by Anti-Doping Organizations, but English or French must remain on the application form(s).

7.4. An Athlete may not apply to more than one Anti-Doping Organization for a TUE. The application must identify the Athlete’s sport and, where appropriate, discipline and specific position or role.

7.5. The application must list any previous and/or current requests for permission to use an otherwise Prohibited Substance or Prohibited Method, the body to whom that request was made, and the decision of that body.

7.6. The application must include a comprehensive medical history and the results of all examinations, laboratory investigations and imaging studies relevant to the application. The arguments related to the diagnosis and treatment, as well as duration of validity, should follow the WADA “Medical Information to Support the Decisions of TUECs”. For asthma, the specific requirement(s) set out in Annex 1 must be fulfilled. 

7.7. Any additional relevant investigations, examinations or imaging studies requested by the TUEC of the Anti-Doping Organization before approval will be undertaken at the expense of the applicant or his/her national sport governing body.

7.8. The application must include a statement by an appropriately qualified physician attesting to the necessity of the otherwise Prohibited Substance or Prohibited Method in the treatment of the Athlete and describing why an alternative, permitted medication cannot, or could not, be used in the treatment of this condition. 

7.9. The dose, frequency, route and duration of administration of the otherwise Prohibited Substance or Prohibited Method in question must be specified. In case of change, a new application should be submitted.

7.10. In normal circumstances, decisions of the TUEC should be completed within thirty (30) days of receipt of all relevant documentation and will be conveyed in writing to the Athlete by the relevant Anti-Doping Organization. In case of a TUE application made in a reasonable time limit prior to an Event the TUEC should use its best endeavors to complete the TUE process before the start of the Event. Where a TUE has been granted to an Athlete in the Anti-Doping Organization Registered Testing Pool, the Athlete and WADA will be provided promptly with an approval which includes information pertaining to the duration of the exemption and any conditions associated with the TUE.

7.11. (a) Upon receiving a request by an Athlete for review, the WADA TUEC will, as specified in Article 4.4 of the Code, be able to reverse a decision on a TUE denied by an Anti-Doping Organization. The Athlete shall provide to the WADA TUEC all the information for a TUE as submitted initially to the Anti-Doping Organization accompanied by an application fee. Until the review process has been completed, the original decision remains in effect. The process should not take longer than thirty (30) days following receipt of all the information by WADA.
(b) WADA can, on its own initiative, undertake a review at any time.

7.12. If the decision regarding the granting of a TUE is reversed by WADA upon review, the reversal shall not apply retroactively and shall not disqualify the Athlete‘s results during the period that the TUE had been granted and shall take effect no later than fourteen (14) days following notification of the decision to the Athlete.

7.13. Use of inhaled Beta-2 Agonists:
– The Use of inhaled formoterol, salbutamol, salmeterol, terbutaline reflects current clinical practice. The Use of these substances should be declared on ADAMS where reasonably feasible and in accordance with the Code as soon as the product is used and must as well be declared on the Doping Control form at the time of Testing. Failure to declare will be taken into account in the result management process in particular in case of application for a Retroactive TUE.
Athletes using the substances listed above by inhalation must have a medical file justifying this Use and meeting the minimum requirements outlined in Annex 1.

Depending upon the category of the Athlete, the medical file will be evaluated as follows:
– For all Athletes included in an International Federation Registered Testing Pool a regular TUE approved before the Use of the substance.
– For Athletes participating in an International Event but who are not included in an International Federation Registered Testing Pool either a TUE, or a Retroactive TUE in the case of an Adverse Analytical Finding, in accordance with the rule of the International Federation or of the Major Event Organization.
– For national-level Athletes who are not included in an International Federation Registered Testing Pool, whether or not they are part of a national Registered Testing Pool, either a TUE, or a Retroactive TUE in the case of an Adverse Analytical Finding, in accordance with the rules of the National Anti-Doping Organization.
– No Retroactive TUE will be granted if the requirements of Annex 1 are not met meaning that any Adverse Analytical Finding reported by the laboratory in these circumstances will result in an anti-doping rule violation.
– Any Athlete may apply for a TUE at any time if they wish.
– Any Athlete who has applied for a TUE or a Retroactive TUE and who was denied such TUE may not use the substance without the prior granting of a TUE (no Retroactive TUE will be permitted).

8.0. Declaration of Use Process

8.1. It is acknowledged that some substances included on the List of Prohibited Substances are used to treat medical conditions frequently encountered in the athlete population. For monitoring purposes, these substances, for which the route of administration is not prohibited, will require a simple declaration of use. These are strictly limited to:

Glucocorticosteroids used by non systemic routes, namely intraarticular, periarticular, peritendinous, epidural intradermal injections and inhaled route.

8.2. For the mentioned substances, the declaration of Use should be done through ADAMS where reasonably feasible and in accordance with the Code by the Athlete at the same time as the Use starts. This declaration should mention the diagnosis, the name of the substance, the dose undertaken, the name and the contact details of the physician.

In addition, the Athlete must declare the Use of the substance in question on the Doping Control form.

9.0. Clearinghouse

9.1. Anti-Doping Organizations are required to provide WADA with all TUEs approved for Athletes who are part of a national or international Registered Testing Pool, and all supporting documentation, in accordance with section 7.

9.2. The declarations of use should be available to WADA (ADAMS).

9.3. The clearinghouse shall guarantee strict confidentiality of all the medical information.

10.0. Transitional Provision

Abbreviated Therapeutic Use Exemptions (ATUEs) delivered prior to December 31 2008, shall remain governed by the 2005 TUE Standard.

These ATUEs shall remain valid after January 1 2009, until the earliest of:
(a) The date on which they are cancelled by the competent TUEC following review in accordance with art. 8.6 of the 2005 TUE Standard;
(b) Their expiry date as mentioned on the ATUE;
(c) December 31 2009.

Annex 1

MINIMAL REQUIREMENTS FOR THE MEDICAL FILE TO BE USED FOR THE TUE PROCESS IN THE CASE OF ASTHMA AND ITS CLINICAL VARIANTS

The file must reflect current best medical practice to include:
(1) A complete medical history;
(2) A comprehensive report of the clinical examination with specific focus on the respiratory system;
(3) A report of spirometry with the measure of the Forced Expiratory Volume in 1 second (FEV1);
(4) If airway obstruction is present, the spirometry will be repeated after inhalation of a short acting Beta-2 Agonist to demonstrate the reversibility of bronchoconstriction;
(5) In the absence of reversible airway obstruction, a bronchial provocation test is required to establish the presence of airway hyper-responsiveness;
(6) Exact name, speciality, address (including telephone, e-mail, fax) of examining physician.

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json