Väljaandja: Sotsiaalminister Akti liik: määrus Teksti liik: terviktekst Redaktsiooni jõustumise kp: 01.01.2010 Redaktsiooni kehtivuse lõpp: Hetkel kehtiv Avaldamismärge: Tervisekaitsenõuded toitlustamisele tervishoiu- ja hoolekandeasutuses Vastu võetud 14.11.2002 nr 131 RTL 2002, 131, 1918 jõustumine 01.01.2003 Muudetud järgmiste aktidega Vastuvõtmine - Avaldamine - Jõustumine 11.12.2009 - RTL 2009, 96, 1437 - 01.01.2010 Määrus kehtestatakse «Rahvatervise seaduse» § 8 lõike 2 punkti 4 alusel. § 1. Reguleerimisala (1) Määrus sätestab tervisekaitsenõuded haiglas ööpäevaringselt viibivate patsientide ja ööpäevases hoolekandeasutuses (edaspidi hooldekodu) viibivate isikute (edaspidi kliendid) toitlustamisele, sealhulgas pakutava toidu koostisele ning toiduenergia- ja toitainetesisaldusele. (2) Käesoleva määruse nõuded ei kehti haigla ja hooldekodu personali toitlustamise, kliendi eraviisilise söömise ega patsiendi sonditoitudega enteraalse toitlustamise kohta. § 2. Terminid Määruses kasutatakse termineid «Rahvatervise seaduse», «Sotsiaalhoolekande seaduse», «Toiduseaduse», «Tervishoiuteenuste korraldamise seaduse» ja nende seaduste alusel kehtestatud õigusaktides esitatud tähenduses. § 3. Üldnõuded toitlustamise korraldamisele (1) Haiglas ja hooldekodus peab olema korraldatud klientide toitlustamine ja varustamine nõuetekohase toiduga, vältides seejuures nakkus- ja muu tervisohu tekkimist. (2) Toitlustamist korraldatakse tervisekaitse-, toiduohutuse- ja hügieeninõuete kohaselt, järgides käesolevas määruses, «Rahvatervise seaduses», «Toiduseaduses» ja muudes asjakohastes toidualastes õigusaktides sätestatud nõudeid. [RTL 2009, 96, 1437 - jõust. 01.01.2010] (3) Vanemate kui 1-aastaste laste toitlustamisel järgitakse «Rahvatervise seaduse» § 8 lõike 2 punkti 4 alusel koolieelses lasteasutuses ja koolis toitlustamisele kehtestatud tervisekaitsenõudeid ning imikute toitlustamisel käesoleva määruse nõudeid. 26.10.2023 16:22 Veaparandus: Parandatud ilmne ebatäpsus sõnas „käesoleva” Riigi Teataja seaduse § 10 lõike 4 alusel. [RTL 2009, 96, 1437 - jõust. 01.01.2010] (4) Toitlustamisel tuleb arvestada klientide terviseseisundit ja vanust, arsti poolt määratud dieettoitlustamise nõudeid ning tervisliku toitumise põhimõtteid. (5) Haiglas ja hooldekodus antakse süüa kindlaks määratud ajal, lastele vähemalt neli korda (välja arvatud imikud) ja täiskasvanutele vähemalt kolm korda päevas, kui haiguse, päevastatsionaaris viibimise või muul põhjusel ei ole arsti poolt ette nähtud teistsuguseid nõudeid. Vähemalt kolmel söögikorral pakutakse kuuma toitu. (6) Imikuid peab toitma vähemalt 5 korda päevas, kui arst või muu vastutav tervishoiutöötaja ei ole määranud teistsuguseid nõudeid. (7) Toitlustusettevõtja peab hooldekodus koostama vähemalt nädalaks iga päeva menüü ja kooskõlastama selle hooldekodus toitlustamist korraldava töötajaga. (8) Haigla määrab ja kooskõlastab toitlustusettevõtjaga tavatoidu ja dieettoidu tellimise ning menüü koostamise korra. (9) Menüüs peab toiduvalik olema vaheldusrikas ja tervislik. Menüü koostamisel tuleb võtta aluseks määruse lisades 1 ja 2 esitatud vanuserühma keskmine ööpäevane toiduenergia- ja toitainetevajadus ning arvestada arsti poolt määratud dieettoitlustamise nõudeid. Menüü hindamisel võetakse arvestuse aluseks kahe nädala toidu keskmine toiduenergia ja toitainetevajadus. (10) Toitlustusettevõtjal peab olema patsiendile pakutava toidu, samuti dieettoidu kohta toitumisalane teave valmistoitude koostisainete, toiduenergia, makrotoitainete (süsivesikud, valgud, toidurasvad ja vesi) ning võimaluse korral kolesterooli-, kiudainete-, kaltsiumi- ja naatriumisisalduse kohta. (11) Hooldekodu ja haigla klientide toitlustamise kord ning päevamenüü pannakse klientidele nähtavasse või teadaolevasse kohta. § 4. Tavatoit (1) Tavaline päevane toit (edaspidi tavatoit) peab rahuldama toitainetevajaduse ja toidust saadav toiduenergia katma kahe nädala keskmise ööpäevase toiduenergiavajaduse. (2) Tavatoidu toiduenergia- ja toitainetesisalduse osas tehakse muudatusi haigusest tingitud põhjustel ja vajaduse korral määratakse kliendile dieet. Võimaluse korral arvestatakse ka usulistest või eetilistest põhjustest tingitud vajadusi. (3) Toidurasvade kogus peab katma ööpäevase toidurasvavajaduse ning arvestades, et küllastunud rasvhapped ei tohi moodustada üle 1/3 toidurasvavajadusest. § 5. Dieettoit (1) Dieettoidu ja dieettoitlustamise korra määrab patsiendile arst või muu vastutav tervishoiutöötaja. Dieedi määramisest teavitatakse patsienti. (2) Dieettoitude kohta koostatakse dieetide kaupa toitude nimistu (edaspidi dieettoitude nimistu) koos andmetega näidustuste ja toitumisalase teabe kohta. Dieettoitude valmistamisel võib lähtuda käesoleva määruse lisas 3 esitatud dieettoitude jaotusest ning toiduenergia- ja toitainetesisaldusest ning arsti poolt määratud erinõuetest. § 6. Raseda ja last rinnaga toitva ema toit (1) Rase peab alates neljandast raseduskuust saama toiduga lisas 1 esitatud eakohasele toiduenergiavajadusele täiendavalt lisaenergiat 1700 kJ/päevas ehk 255 kcal/päevas. (2) Last rinnaga toitva ema lisaenergiavajadus on: 1) neljanda toitmiskuu lõpuni 2500 kJ/päevas ehk 600 kcal/päevas; 2) alates viiendast toitmiskuust 2100 kJ/päevas ehk 500 kcal/päevas; 3) osalise rinnaga toitmise korral 1200 kJ/päevas ehk 285 kcal/päevas. (3) Raseda ja last rinnaga toitva ema toidu valmistamisel kasutatakse jodeeritud soola. § 7. Imiku toit (1) Imiku toit peab katma imiku ööpäevase toiduenergia- ja valguvajaduse. Arvestuse aluseks võetakse § 3 lõike 9 kohaselt keskmine ööpäevane toiduenergia- ja valguvajadus või toiduenergia- ja valguvajadus imiku kehamassi kilogrammi kohta. (2) Hooldekodus viibiva imiku toiduks esimese kuue kuu jooksul on rinnapiim või rinnapiima puudumise või vähesuse korral imiku piimasegu ning üle kuue kuu vanuse imiku jätkupiimasegu ja lisatoiduks teraviljatoidud ning imiku ja väikelapsetoidud, mis peavad vastama «Toiduseaduse» § 14 lõike 5 alusel Vabariigi Valitsuse määrusega eritoidule kehtestatud koostis- ja kvaliteedinõuetele ning eritoitude valmistamiseks kasutatavate ainete ja eritoidu käitlemise suhtes esitatavatele nõuetele ning märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuetele ning korrale ning samuti muudes toidualastes asjakohastes õigusaktides sätestatud nõuetele. [RTL 2009, 96, 1437 - jõust. 01.01.2010] (3) HIV-positiivse või narkomaanist ema imiku toitmiseks tuleb kasutada ema rinnapiima asemel imiku piimasegu või jätkupiimasegu. (4) Lisatoitu (tõhustustoitu) tuleb anda imikule pärast kuuekuuseks saamist, kuid vajaduse korral võib alustada lisatoidu andmist ka varem vastavalt arsti soovitusele. (5) Uute koostisosade (või, vesi, puljong jt) lisamisel imiku toidu hulka tuleb toit uuesti läbi kuumutada. § 8. Serveerimine ja taaskuumutamine (1) Valmistoite võib serveerida, säilitada ja vedada tingimustes, mis võimaldavad vältida toidu saastumist, mikroobide paljunemist ja kindlustavad toidu nõuetekohase säilimise kliendile üleandmiseni. Toidu säilitamisel tuleb järgida „Toiduseaduse” ja selle § 22 lõike 2 alusel kehtestatud nõudeid. [RTL 2009, 96, 1437 - jõust. 01.01.2010] (2) – (4) [Kehtetud – RTL 2009, 96, 1437 - jõust. 01.01.2010] (5) Külmseadmes säilitatud kuumtöödeldud ja jahutatud toit tuleb pärast külmseadmest väljavõtmist ühe tunni jooksul kiiresti taaskuumutada kogu toidu ulatuses vähemalt temperatuurini 75 ºC ning seejärel taaskuumutatud toit võimalikult kiiresti serveerida. (6) Nakkushaiglas ja muus haiglas või hooldekodus, kus on nakkuse edasikandmise oht, tuleb võimaluse korral kasutada ühekordselt kasutatavaid toidunõusid ja vältida kontaktnakkusisolatsioonis olevate patsientide, eriti tuberkuloosihaigete toitlustamisel nakkuse levikut. Toidujagaja ei tohi siseneda ruumi, kus viibib kontaktisolatsioonis olev patsient. (7) Toidu veol patsientidele peab ka serveerimisvalmis toit olema kaetud. (8) Enne valmistoidu serveerimist peab vastutav töötaja kontrollima valmistoidu kvaliteeti ja registreerima kontrollitulemused. § 9. Toidunõude ja kööginõude pesemine (1) Toidunõude ja kööginõude pesemise kohta peab olema nõudepesemisjuhend. (2) Kui tuberkuloosihaigele ja teistele § 8 lõikes 6 nimetatud patsientidele antakse toit tavaliste korduvkasutusega toidunõudega, siis tuleb kasutatud toidunõusid hoida desinfitseerimislahuses enne nende pesemist ja tagastamist nõudepesuruumi. § 10. Toidujäätmete eemaldamine (1) Hooldekodu ja haigla klientide toidu ülejääkide eemaldamine, kogumine, säilitamine, hävitamine ja vedamine peab olema ohutu. [RTL 2009, 96, 1437 - jõust. 01.01.2010] (2) Haigla kontaktnakkusisolatsioonis olevate patsientide vedelad toidujäägid tuleb valada kanalisatsiooni ja tahked toidujäägid panna bioloogiliste jäätmete kotti või käidelda toidujäägid haigla nakkustõrje korda järgides. § 11. [Kehtetu – RTL 2009, 96, 1437 - jõust. 01.01.2010] § 12. [Kehtetu – RTL 2009, 96, 1437 - jõust. 01.01.2010] § 13. Määruse jõustumine (1) Määrus jõustub 1. jaanuaril 2003. a. (2) Paragrahvi 3 lõige 10 jõustub 1. jaanuaril 2005. a.Sotsiaalministri 14. novembri 2002. a määruse nr 131 «Tervisekaitsenõuded toitlustamisele tervishoiu- ja hoolekandeasutuses» lisa 1 KESKMINE ÖÖPÄEVANE TOIDUENERGIA- JA TOITAINETEVAJADUS Vanuse-rühm Toiduenergiavajadus1 Toitainetevajadus Keskmine Valgud vähemalt Toidurasvad keskmine ja piirkogused3 Süsivesikud keskmine ja piirkogused Vesi 2 aastat kJ/päevas kcal/päevas g/päevas g/päevas % toidu- energiast g/päevas liitrit/ päevas 1 2 3 4 5 6 7 8 Poisid 1–3 5170 1230 16 48 [41–55] 35±5,0 184 [169–199] 0,8/0,4 4–6 7200 1715 24 62 [57–67] 32,5±2,5 265 [254–276] 0,9/0,5 7–10 8530 2030 31 73 [68–79] 32,5±2,5 311 [299–324] 1,0/0,6 11–14 9830 2340 59 78 [71–84] 30±2,5 350 [335–365] 1,2/0,8 15–18 11300 2700 72 90 [82–98] 30±2,5 394 [376–410] 1,5/0,9 Tüdrukud 1–3 4900 1165 16 45 [39–52] 35±5,0 173 [159–188] 0,8/0,4 4–6 6490 1545 24 56 [51–60] 32,5±2,5 237 [227–246] 0,9/0,5 7–10 7500 1790 31 60 [55–65] 30±2,5 282 [271–293] 1,0/0,6 11–14 8400 2010 50 67 [62–72] 30±2,5 301 [289–314] 1,2/0,8 15–18 9000 2150 55 72 [66–78] 30±2,5 321 [308–335] 1,5/0,9 Mehed 19–30 11760 2800 65 93 [85–101] 30±2,5 425 [408–442] 1,5/0,9 31–50 11340 2700 65 90 [82–98] 30±2,5 408 [390–425] 1,4/0,9 51–65 10500 2500 60 83 [76–90] 30±2,5 378 [362–393] 1,2/0,7 Üle 65 9660 2300 55 77 [70–83] 30±2,5 347 [333–362] 1,2/0,7 Naised 19–30 9240 2200 50 73 [67–79] 30±2,5 335 [321–349] 1,5/0,9 31–50 8820 2100 50 70 [64–76] 30±2,5 318 [305–330] 1,4/0,9 51–65 8400 2000 50 67 [61–72] 30±2,5 300 [288–312] 1,2/0,7 Üle 65 7560 1800 47 60 [55–65] 30±2,5 268 [256–279] 1,3/0,7 ^1  Toiduenergia on väljendatud kilodžaulides (kJ) ja kilokalorites (kcal) arvestusega 1 kcal= 4,2 kJ. ^2  Veevajadus: vesi jookidest ja vesi toidust. ^3  Minimaalse soovitatud rasvakoguse korral võetakse maksimaalne süsivesikute kogus, mida vähendatakse valkude koguse võrra, juhul kui valkude kogus on suurem kui tabelis esitatud. Sotsiaalministri 14 novembri 2002. a määruse nr 131 «Tervisekaitsenõuded toitlustamisele tervishoiu- ja hoolekandeasutuses» lisa 2 IMIKU TOIDUENERGIA- JA VALGUVAJADUS Vanus Toiduenergiavajadus Valguvajadus Keskmine toiduenergiavajadus Keskmine valguvajadus Kuud kJ/päevas kcal/päevas g/päevas MJ/päevas kcal/päevas g/päevas kilogrammi kehamassi kohta 1 2 3 4 5 6 7 Poisid 1. kuu 519 124 2,69 2,3 545 12,5 1-kuune 485 116 2,04 2,3 545 12,5 2-kuune 456 109 1,53 2,3 545 12,5 3-kuune 431 103 1,37 2,5 590 12,7 4-kuune 414 99 1,25 2,7 635 12,9 5-kuune 404 97 1,19 2,9 690 13,1 6-kuune 397 95 1,15 3,1 740 13,3 7-kuune 395 95 1,12 3,3 780 13,5 8-kuune 387 95 1,09 3,5 825 13,7 9-kuune 414 99 1,07 3,6 855 14,1 10-kuune 418 100 1,06 3,7 890 14,5 11-kuune 437 105 1,04 3,9 920 14,9 Tüdrukud 1. kuu 519 124 2,69 2,2 515 12,5 1-kuune 485 116 2,04 2,2 515 12,5 2-kuune 456 109 1,53 2,2 515 12,5 3-kuune 431 103 1,37 2,3 555 12,7 4-kuune 414 99 1,25 2,5 595 12,9 5-kuune 404 97 1,19 2,7 645 13,1 6-kuune 397 95 1,15 2,9 685 13,3 7-kuune 395 95 1,12 3,1 725 13,5 8-kuune 387 95 1,09 3,2 765 13,7 9-kuune 414 99 1,06 3,3 795 14,1 10-kuune 418 100 1,04 3,5 830 14,5 11-kuune 437 105 1,02 3,6 865 14,9 Sotsiaalministri 14. novembri 2002. a määruse nr 131 «Tervisekaitsenõuded toitlustamisele tervishoiu- ja hoolekandeasutuses» lisa 3 DIEETTOITUDE TOIDUENERGIA- JA TOITAINETESISALDUS Dieedi nimetus Valgud Toidurasvad Süsivesikud Toiduenergia g g g kcal MJ Baasdieet 95 90–100 85 80–90 340 330–360 2500 2400–2600 10,5 Mage dieet 95 90–100 85 80–90 340 330–360 2500 2400–2600 10,5 Kiudainerikas dieet 80 75–85 70 65–75 285 270–300 2100 2000–2200 8,8 Valgurikas dieet 110 100–115 95 90–100 400 370–410 2900 2700–3000 12,2 Piimavaba dieet 95 90–100 85 80–90 340 330–360 2500 2400–2600 10,5 Valguvaene dieet 50 45–55 45 40–50 190 180–200 1400 1300–1500 5,8 Puriinidevaene dieet 80 75–85 70 65–75 285 270–300 2100 2000–2200 8,8 Jääkidevaene dieet 45 40–50 40 34–45 160 150–180 1200 1100–1300 5,0 Operatsioonijärgne dieet 20 15–25 20 15–25 80 65–95 600 500–700 4,0 Ägeda pankretiidi dieet P 1 35 30–40 30 25–35 160 150–180 900 800–1000 4,0 Ägeda pankretiidi dieet P 2 45 40–50 40 35–45 160 150–180 1200 1100–1300 5,0 Ägeda pankretiidi dieet P 3 55 50–60 50 45–55 200 190–220 1500 1400–1600 6,3 Gluteenivaba dieet 80 75–85 70 65–75 285 270–300 2100 2000–2200 8,8 Toiduallergeenidevaba dieet 80 75–85 70 65–75 285 270–300 2100 2000–2200 8,8 Vedel dieet 80 75–85 70 65–75 285 270–300 2100 2000–2200 8,8 Pehme dieet 95 90–100 85 80–90 340 330–360 2500 2400–2600 10,5 Diabeetikute dieet           Süsivesikute sisaldus 300 g 120 80 300 2400 10 Süsivesikute sisaldus 250 g 100 66 250 2000 8,4 Süsivesikute sisaldus 200 g 80 53 200 1600 6,7 Süsivesikute sisaldus 150 g 60 40 150 1200 5,0 Suhkruhaige vedel dieet 100 66 250 2000 8,4 Suhkruhaige pehme dieet 100 66 250 2000 8,4