Tervisekaitsenõuded toitlustamisele tervishoiu- ja hoolekandeasutuses
Vastu võetud 14.11.2002 nr 131
RTL 2002, 131, 1918
jõustumine 01.01.2003
Muudetud järgmiste aktidega (näita)
Vastuvõtmine | Avaldamine | Jõustumine |
---|---|---|
11.12.2009 | RTL 2009, 96, 1437 | 01.01.2010 |
Määrus kehtestatakse «Rahvatervise seaduse» § 8 lõike 2 punkti 4 alusel.
§ 1. Reguleerimisala
(1) Määrus sätestab tervisekaitsenõuded haiglas ööpäevaringselt viibivate patsientide ja ööpäevases hoolekandeasutuses (edaspidi hooldekodu) viibivate isikute (edaspidi kliendid) toitlustamisele, sealhulgas pakutava toidu koostisele ning toiduenergia- ja toitainetesisaldusele.
(2) Käesoleva määruse nõuded ei kehti haigla ja hooldekodu personali toitlustamise, kliendi eraviisilise söömise ega patsiendi sonditoitudega enteraalse toitlustamise kohta.
§ 2. Terminid
Määruses kasutatakse termineid «Rahvatervise seaduse», «Sotsiaalhoolekande seaduse», «Toiduseaduse», «Tervishoiuteenuste korraldamise seaduse» ja nende seaduste alusel kehtestatud õigusaktides esitatud tähenduses.
§ 3. Üldnõuded toitlustamise korraldamisele
(1) Haiglas ja hooldekodus peab olema korraldatud klientide toitlustamine ja varustamine nõuetekohase toiduga, vältides seejuures nakkus- ja muu tervisohu tekkimist.
(2) Toitlustamist korraldatakse tervisekaitse-, toiduohutuse- ja hügieeninõuete kohaselt, järgides käesolevas määruses, «Rahvatervise seaduses», «Toiduseaduses» ja muudes asjakohastes toidualastes õigusaktides sätestatud nõudeid.
[RTL 2009, 96, 1437 - jõust. 01.01.2010]
(3) Vanemate kui 1-aastaste laste toitlustamisel järgitakse «Rahvatervise seaduse» § 8 lõike 2 punkti 4 alusel koolieelses lasteasutuses ja koolis toitlustamisele kehtestatud tervisekaitsenõudeid ning imikute toitlustamisel käesoleva määruse nõudeid.
26.10.2023 16:22
Veaparandus: Parandatud ilmne ebatäpsus sõnas „käesoleva” Riigi Teataja seaduse § 10 lõike 4 alusel.
[RTL 2009, 96, 1437 - jõust. 01.01.2010]
(4) Toitlustamisel tuleb arvestada klientide terviseseisundit ja vanust, arsti poolt määratud dieettoitlustamise nõudeid ning tervisliku toitumise põhimõtteid.
(5) Haiglas ja hooldekodus antakse süüa kindlaks määratud ajal, lastele vähemalt neli korda (välja arvatud imikud) ja täiskasvanutele vähemalt kolm korda päevas, kui haiguse, päevastatsionaaris viibimise või muul põhjusel ei ole arsti poolt ette nähtud teistsuguseid nõudeid. Vähemalt kolmel söögikorral pakutakse kuuma toitu.
(6) Imikuid peab toitma vähemalt 5 korda päevas, kui arst või muu vastutav tervishoiutöötaja ei ole määranud teistsuguseid nõudeid.
(7) Toitlustusettevõtja peab hooldekodus koostama vähemalt nädalaks iga päeva menüü ja kooskõlastama selle hooldekodus toitlustamist korraldava töötajaga.
(8) Haigla määrab ja kooskõlastab toitlustusettevõtjaga tavatoidu ja dieettoidu tellimise ning menüü koostamise korra.
(9) Menüüs peab toiduvalik olema vaheldusrikas ja tervislik. Menüü koostamisel tuleb võtta aluseks määruse lisades 1 ja 2 esitatud vanuserühma keskmine ööpäevane toiduenergia- ja toitainetevajadus ning arvestada arsti poolt määratud dieettoitlustamise nõudeid. Menüü hindamisel võetakse arvestuse aluseks kahe nädala toidu keskmine toiduenergia ja toitainetevajadus.
(10) Toitlustusettevõtjal peab olema patsiendile pakutava toidu, samuti dieettoidu kohta toitumisalane teave valmistoitude koostisainete, toiduenergia, makrotoitainete (süsivesikud, valgud, toidurasvad ja vesi) ning võimaluse korral kolesterooli-, kiudainete-, kaltsiumi- ja naatriumisisalduse kohta.
(11) Hooldekodu ja haigla klientide toitlustamise kord ning päevamenüü pannakse klientidele nähtavasse või teadaolevasse kohta.
§ 4. Tavatoit
(1) Tavaline päevane toit (edaspidi tavatoit) peab rahuldama toitainetevajaduse ja toidust saadav toiduenergia katma kahe nädala keskmise ööpäevase toiduenergiavajaduse.
(2) Tavatoidu toiduenergia- ja toitainetesisalduse osas tehakse muudatusi haigusest tingitud põhjustel ja vajaduse korral määratakse kliendile dieet. Võimaluse korral arvestatakse ka usulistest või eetilistest põhjustest tingitud vajadusi.
(3) Toidurasvade kogus peab katma ööpäevase toidurasvavajaduse ning arvestades, et küllastunud rasvhapped ei tohi moodustada üle 1/3 toidurasvavajadusest.
§ 5. Dieettoit
(1) Dieettoidu ja dieettoitlustamise korra määrab patsiendile arst või muu vastutav tervishoiutöötaja. Dieedi määramisest teavitatakse patsienti.
(2) Dieettoitude kohta koostatakse dieetide kaupa toitude nimistu (edaspidi dieettoitude nimistu) koos andmetega näidustuste ja toitumisalase teabe kohta. Dieettoitude valmistamisel võib lähtuda käesoleva määruse lisas 3 esitatud dieettoitude jaotusest ning toiduenergia- ja toitainetesisaldusest ning arsti poolt määratud erinõuetest.
§ 6. Raseda ja last rinnaga toitva ema toit
(1) Rase peab alates neljandast raseduskuust saama toiduga lisas 1 esitatud eakohasele toiduenergiavajadusele täiendavalt lisaenergiat 1700 kJ/päevas ehk 255 kcal/päevas.
(2) Last rinnaga toitva ema lisaenergiavajadus on:
1) neljanda toitmiskuu lõpuni 2500 kJ/päevas ehk 600 kcal/päevas;
2) alates viiendast toitmiskuust 2100 kJ/päevas ehk 500 kcal/päevas;
3) osalise rinnaga toitmise korral 1200 kJ/päevas ehk 285 kcal/päevas.
(3) Raseda ja last rinnaga toitva ema toidu valmistamisel kasutatakse jodeeritud soola.
§ 7. Imiku toit
(1) Imiku toit peab katma imiku ööpäevase toiduenergia- ja valguvajaduse. Arvestuse aluseks võetakse § 3 lõike 9 kohaselt keskmine ööpäevane toiduenergia- ja valguvajadus või toiduenergia- ja valguvajadus imiku kehamassi kilogrammi kohta.
(2) Hooldekodus viibiva imiku toiduks esimese kuue kuu jooksul on rinnapiim või rinnapiima puudumise või vähesuse korral imiku piimasegu ning üle kuue kuu vanuse imiku jätkupiimasegu ja lisatoiduks teraviljatoidud ning imiku ja väikelapsetoidud, mis peavad vastama «Toiduseaduse» § 14 lõike 5 alusel Vabariigi Valitsuse määrusega eritoidule kehtestatud koostis- ja kvaliteedinõuetele ning eritoitude valmistamiseks kasutatavate ainete ja eritoidu käitlemise suhtes esitatavatele nõuetele ning märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuetele ning korrale ning samuti muudes toidualastes asjakohastes õigusaktides sätestatud nõuetele.
[RTL 2009, 96, 1437 - jõust. 01.01.2010]
(3) HIV-positiivse või narkomaanist ema imiku toitmiseks tuleb kasutada ema rinnapiima asemel imiku piimasegu või jätkupiimasegu.
(4) Lisatoitu (tõhustustoitu) tuleb anda imikule pärast kuuekuuseks saamist, kuid vajaduse korral võib alustada lisatoidu andmist ka varem vastavalt arsti soovitusele.
(5) Uute koostisosade (või, vesi, puljong jt) lisamisel imiku toidu hulka tuleb toit uuesti läbi kuumutada.
§ 8. Serveerimine ja taaskuumutamine
(1) Valmistoite võib serveerida, säilitada ja vedada tingimustes, mis võimaldavad vältida toidu saastumist, mikroobide paljunemist ja kindlustavad toidu nõuetekohase säilimise kliendile üleandmiseni. Toidu säilitamisel tuleb järgida „Toiduseaduse” ja selle § 22 lõike 2 alusel kehtestatud nõudeid.
[RTL 2009, 96, 1437 - jõust. 01.01.2010]
(2) – (4)
[Kehtetud – RTL 2009, 96, 1437 - jõust. 01.01.2010]
(5) Külmseadmes säilitatud kuumtöödeldud ja jahutatud toit tuleb pärast külmseadmest väljavõtmist ühe tunni jooksul kiiresti taaskuumutada kogu toidu ulatuses vähemalt temperatuurini 75 ºC ning seejärel taaskuumutatud toit võimalikult kiiresti serveerida.
(6) Nakkushaiglas ja muus haiglas või hooldekodus, kus on nakkuse edasikandmise oht, tuleb võimaluse korral kasutada ühekordselt kasutatavaid toidunõusid ja vältida kontaktnakkusisolatsioonis olevate patsientide, eriti tuberkuloosihaigete toitlustamisel nakkuse levikut. Toidujagaja ei tohi siseneda ruumi, kus viibib kontaktisolatsioonis olev patsient.
(7) Toidu veol patsientidele peab ka serveerimisvalmis toit olema kaetud.
(8) Enne valmistoidu serveerimist peab vastutav töötaja kontrollima valmistoidu kvaliteeti ja registreerima kontrollitulemused.
§ 9. Toidunõude ja kööginõude pesemine
(1) Toidunõude ja kööginõude pesemise kohta peab olema nõudepesemisjuhend.
(2) Kui tuberkuloosihaigele ja teistele § 8 lõikes 6 nimetatud patsientidele antakse toit tavaliste korduvkasutusega toidunõudega, siis tuleb kasutatud toidunõusid hoida desinfitseerimislahuses enne nende pesemist ja tagastamist nõudepesuruumi.
§ 10. Toidujäätmete eemaldamine
(1) Hooldekodu ja haigla klientide toidu ülejääkide eemaldamine, kogumine, säilitamine, hävitamine ja vedamine peab olema ohutu.
[RTL 2009, 96, 1437 - jõust. 01.01.2010]
(2) Haigla kontaktnakkusisolatsioonis olevate patsientide vedelad toidujäägid tuleb valada kanalisatsiooni ja tahked toidujäägid panna bioloogiliste jäätmete kotti või käidelda toidujäägid haigla nakkustõrje korda järgides.
§ 11. [Kehtetu – RTL 2009, 96, 1437 - jõust. 01.01.2010]
§ 12. [Kehtetu – RTL 2009, 96, 1437 - jõust. 01.01.2010]
§ 13. Määruse jõustumine
(1) Määrus jõustub 1. jaanuaril 2003. a.
(2) Paragrahvi 3 lõige 10 jõustub 1. jaanuaril 2005. a.
|
Sotsiaalministri 14. novembri 2002. a määruse nr
131 «Tervisekaitsenõuded toitlustamisele tervishoiu-
ja hoolekandeasutuses» |
KESKMINE ÖÖPÄEVANE TOIDUENERGIA- JA TOITAINETEVAJADUS
Vanuse-rühm |
Toiduenergiavajadus1 |
Toitainetevajadus | |||||
Keskmine |
Valgud vähemalt |
Toidurasvad keskmine ja piirkogused3 |
Süsivesikud keskmine ja piirkogused |
Vesi 2 | |||
aastat |
kJ/päevas |
kcal/päevas |
g/päevas |
g/päevas |
% toidu- |
g/päevas |
liitrit/ |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
Poisid | |||||||
1–3 |
5170 |
1230 |
16 |
48 [41–55] |
35±5,0 |
184 [169–199] |
0,8/0,4 |
4–6 |
7200 |
1715 |
24 |
62 [57–67] |
32,5±2,5 |
265 [254–276] |
0,9/0,5 |
7–10 |
8530 |
2030 |
31 |
73 [68–79] |
32,5±2,5 |
311 [299–324] |
1,0/0,6 |
11–14 |
9830 |
2340 |
59 |
78 [71–84] |
30±2,5 |
350 [335–365] |
1,2/0,8 |
15–18 |
11300 |
2700 |
72 |
90 [82–98] |
30±2,5 |
394 [376–410] |
1,5/0,9 |
Tüdrukud | |||||||
1–3 |
4900 |
1165 |
16 |
45 [39–52] |
35±5,0 |
173 [159–188] |
0,8/0,4 |
4–6 |
6490 |
1545 |
24 |
56 [51–60] |
32,5±2,5 |
237 [227–246] |
0,9/0,5 |
7–10 |
7500 |
1790 |
31 |
60 [55–65] |
30±2,5 |
282 [271–293] |
1,0/0,6 |
11–14 |
8400 |
2010 |
50 |
67 [62–72] |
30±2,5 |
301 [289–314] |
1,2/0,8 |
15–18 |
9000 |
2150 |
55 |
72 [66–78] |
30±2,5 |
321 [308–335] |
1,5/0,9 |
Mehed | |||||||
19–30 |
11760 |
2800 |
65 |
93 [85–101] |
30±2,5 |
425 [408–442] |
1,5/0,9 |
31–50 |
11340 |
2700 |
65 |
90 [82–98] |
30±2,5 |
408 [390–425] |
1,4/0,9 |
51–65 |
10500 |
2500 |
60 |
83 [76–90] |
30±2,5 |
378 [362–393] |
1,2/0,7 |
Üle 65 |
9660 |
2300 |
55 |
77 [70–83] |
30±2,5 |
347 [333–362] |
1,2/0,7 |
Naised | |||||||
19–30 |
9240 |
2200 |
50 |
73 [67–79] |
30±2,5 |
335 [321–349] |
1,5/0,9 |
31–50 |
8820 |
2100 |
50 |
70 [64–76] |
30±2,5 |
318 [305–330] |
1,4/0,9 |
51–65 |
8400 |
2000 |
50 |
67 [61–72] |
30±2,5 |
300 [288–312] |
1,2/0,7 |
Üle 65 |
7560 |
1800 |
47 |
60 [55–65] |
30±2,5 |
268 [256–279] |
1,3/0,7 |
1 Toiduenergia on väljendatud kilodžaulides (kJ) ja kilokalorites (kcal) arvestusega 1 kcal= 4,2 kJ.
2 Veevajadus: vesi jookidest ja vesi toidust.
3 Minimaalse soovitatud rasvakoguse korral võetakse maksimaalne süsivesikute kogus, mida vähendatakse valkude koguse võrra, juhul kui valkude kogus on suurem kui tabelis esitatud.
|
Sotsiaalministri 14 novembri 2002. a määruse nr
131 «Tervisekaitsenõuded toitlustamisele tervishoiu-
ja hoolekandeasutuses» |
IMIKU TOIDUENERGIA- JA VALGUVAJADUS
Vanus |
Toiduenergiavajadus |
Valguvajadus |
Keskmine toiduenergiavajadus |
Keskmine valguvajadus | ||
Kuud |
kJ/päevas |
kcal/päevas |
g/päevas |
MJ/päevas |
kcal/päevas |
g/päevas |
kilogrammi kehamassi kohta | ||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
Poisid | ||||||
1. kuu |
519 |
124 |
2,69 |
2,3 |
545 |
12,5 |
1-kuune |
485 |
116 |
2,04 |
2,3 |
545 |
12,5 |
2-kuune |
456 |
109 |
1,53 |
2,3 |
545 |
12,5 |
3-kuune |
431 |
103 |
1,37 |
2,5 |
590 |
12,7 |
4-kuune |
414 |
99 |
1,25 |
2,7 |
635 |
12,9 |
5-kuune |
404 |
97 |
1,19 |
2,9 |
690 |
13,1 |
6-kuune |
397 |
95 |
1,15 |
3,1 |
740 |
13,3 |
7-kuune |
395 |
95 |
1,12 |
3,3 |
780 |
13,5 |
8-kuune |
387 |
95 |
1,09 |
3,5 |
825 |
13,7 |
9-kuune |
414 |
99 |
1,07 |
3,6 |
855 |
14,1 |
10-kuune |
418 |
100 |
1,06 |
3,7 |
890 |
14,5 |
11-kuune |
437 |
105 |
1,04 |
3,9 |
920 |
14,9 |
Tüdrukud | ||||||
1. kuu |
519 |
124 |
2,69 |
2,2 |
515 |
12,5 |
1-kuune |
485 |
116 |
2,04 |
2,2 |
515 |
12,5 |
2-kuune |
456 |
109 |
1,53 |
2,2 |
515 |
12,5 |
3-kuune |
431 |
103 |
1,37 |
2,3 |
555 |
12,7 |
4-kuune |
414 |
99 |
1,25 |
2,5 |
595 |
12,9 |
5-kuune |
404 |
97 |
1,19 |
2,7 |
645 |
13,1 |
6-kuune |
397 |
95 |
1,15 |
2,9 |
685 |
13,3 |
7-kuune |
395 |
95 |
1,12 |
3,1 |
725 |
13,5 |
8-kuune |
387 |
95 |
1,09 |
3,2 |
765 |
13,7 |
9-kuune |
414 |
99 |
1,06 |
3,3 |
795 |
14,1 |
10-kuune |
418 |
100 |
1,04 |
3,5 |
830 |
14,5 |
11-kuune |
437 |
105 |
1,02 |
3,6 |
865 |
14,9 |
|
Sotsiaalministri 14. novembri 2002. a
määruse nr 131 «Tervisekaitsenõuded toitlustamisele tervishoiu-
ja hoolekandeasutuses» |
DIEETTOITUDE TOIDUENERGIA- JA TOITAINETESISALDUS
Dieedi nimetus |
Valgud |
Toidurasvad |
Süsivesikud |
Toiduenergia | |
g |
g |
g |
kcal |
MJ | |
Baasdieet |
95 90–100 |
85 80–90 |
340 330–360 |
2500 2400–2600 |
10,5 |
Mage dieet |
95 90–100 |
85 80–90 |
340 330–360 |
2500 2400–2600 |
10,5 |
Kiudainerikas dieet |
80 75–85 |
70 65–75 |
285 270–300 |
2100 2000–2200 |
8,8 |
Valgurikas dieet |
110 100–115 |
95 90–100 |
400 370–410 |
2900 2700–3000 |
12,2 |
Piimavaba dieet |
95 90–100 |
85 80–90 |
340 330–360 |
2500 2400–2600 |
10,5 |
Valguvaene dieet |
50 45–55 |
45 40–50 |
190 180–200 |
1400 1300–1500 |
5,8 |
Puriinidevaene dieet |
80 75–85 |
70 65–75 |
285 270–300 |
2100 2000–2200 |
8,8 |
Jääkidevaene dieet |
45 40–50 |
40 34–45 |
160 150–180 |
1200 1100–1300 |
5,0 |
Operatsioonijärgne dieet |
20 15–25 |
20 15–25 |
80 65–95 |
600 500–700 |
4,0 |
Ägeda pankretiidi dieet P 1 |
35 30–40 |
30 25–35 |
160 150–180 |
900 800–1000 |
4,0 |
Ägeda pankretiidi dieet P 2 |
45 40–50 |
40 35–45 |
160 150–180 |
1200 1100–1300 |
5,0 |
Ägeda pankretiidi dieet P 3 |
55 50–60 |
50 45–55 |
200 190–220 |
1500 1400–1600 |
6,3 |
Gluteenivaba dieet |
80 75–85 |
70 65–75 |
285 270–300 |
2100 2000–2200 |
8,8 |
Toiduallergeenidevaba dieet |
80 75–85 |
70 65–75 |
285 270–300 |
2100 2000–2200 |
8,8 |
Vedel dieet |
80 75–85 |
70 65–75 |
285 270–300 |
2100 2000–2200 |
8,8 |
Pehme dieet |
95 90–100 |
85 80–90 |
340 330–360 |
2500 2400–2600 |
10,5 |
Diabeetikute dieet |
|
|
|
|
|
Süsivesikute sisaldus 300 g |
120 |
80 |
300 |
2400 |
10 |
Süsivesikute sisaldus 250 g |
100 |
66 |
250 |
2000 |
8,4 |
Süsivesikute sisaldus 200 g |
80 |
53 |
200 |
1600 |
6,7 |
Süsivesikute sisaldus 150 g |
60 |
40 |
150 |
1200 |
5,0 |
Suhkruhaige vedel dieet |
100 |
66 |
250 |
2000 |
8,4 |
Suhkruhaige pehme dieet |
100 |
66 |
250 |
2000 |
8,4 |