Teksti suurus:

Puu- ja köögivilja turustusnormidele vastavuse kontrolli erikord jaemüügi etapil

Väljaandja:Põllumajandusminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:01.01.2010
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:29.05.2011
Avaldamismärge:RTL 2009, 98, 1460

Puu- ja köögivilja turustusnormidele vastavuse kontrolli erikord jaemüügi etapil

Vastu võetud 22.12.2009 nr 133

Määrus kehtestatakse «Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika rakendamise seaduse» § 70 lõike 2 ning komisjoni määruse (EÜ) nr 1580/2007, millega kehtestatakse nõukogu määruste (EÜ) nr 2200/96, (EÜ) nr 2201/96 ja (EÜ) nr 1182/2007 rakenduseeskirjad puu- ja köögiviljasektoris (ELT L 350, 31.12.2007, lk 1–98), artikli 20 lõike 1 alusel.

§ 1.  Reguleerimisala

  Määrusega kehtestatakse nõukogu määruse (EÜ) nr 1234/2007, millega kehtestatakse põllumajandusturgude ühine korraldus ning mis käsitleb teatavate põllumajandustoodete erisätteid (ELT L 299, 16.11.2007, lk 1–149), lisa 1 IX osas loetletud puu- ja köögivilja turustusnormidele vastavuse kontrolli erikord jaemüügi etapil.

§ 2.  Puu- ja köögivilja turustusnormidele vastavuse kontrolli sagedus ja viis

  (1) Puu- ja köögivilja vastavust turustusnormidele kontrollitakse asustusüksustes asuvates jaekaubandusettevõtetes vähemalt 400 korda aasta jooksul.

  (2) Linnades asuvates jaekaubandusettevõtetes tehtavate kontrollide arv peab olema vähemalt 60% lõikes 1 sätestatud kontrollimiste üldarvust.

  (3) Puu- ja köögivilja vastavust turustusnormidele kontrollitakse partiid esindava lähteproovi või selle osa hindamise teel. Partii on puu- või köögivilja kogus, millel on kontrolli ajal sama saatja või pakendaja, päritoluriik, toote liik, toote klass, suurus, kui toode on liigitatud suuruse järgi, sort või kaubanduslik tüüp, pakendi liik ja esitusviis.

  (4) Lähteproov on kontrollitavat puu- või köögiviljapartiid esindav üksikproovide kogum. Üksikproov on puu- ja köögiviljapartii eri kohtadest pisteliselt võetud pakendatud või pakendamata puu- ja köögivilja kogus.

§ 3.  Proovide võtmine

  (1) Proovide võtmine on puu- või köögiviljapartiist teatava koguse ajutine eraldamine turustusnormidele vastavuse kontrollimiseks.

  (2) Pakendatud puu- ja köögivilja puhul rikutud pakendiga puu- ja köögivilja prooviks ei võeta.

  (3) Paragrahvi 2 lõikes 4 nimetatud lähteproovi koguse ning üksikproovide koguse ja arvu määrab järelevalveametnik. Lähteproovi kogus peab olema piisav puu- või köögiviljapartii turustusnormidele vastavuse kontrollimiseks. Kui järelevalveametnikul tekib kahtlus, et puu- või köögivili ei vasta asjaomasele turustusnormile, võetakse partiist üksikproove vastavalt lisas märgitud arvule ja kogusele.

  (4) Kui puu- või köögivilja ühe vilja mass on üle 2 kg, võetakse partiist viis üksikproovi.

  (5) Pähklite turustusnormidele vastavuse kontrollimiseks võetakse lähteproovi igast üksikproovist proovi esindav kogus. Proovi esindav kogus kokku on vähemalt 50 pähklit või üks müügipakend.

  (6) Värske puu- ja köögivilja sisu turustusnormidele vastavuse kontrollimiseks võetakse lähteproovist vähendatud proov. Vähendatud proovi kogus ei või ületada 10% lähteproovist.

§ 4.  Proovi kontrollimine

  (1) Kui üksikprooviks on võetud puu- või köögivili, mis on pakendatud, siis turustusnormidele vastavuse kontrollimiseks pakitakse see lahti. Üksikproovi ei pea lahti pakkima, kui pakendi laad ja pakkematerjali liik võimaldavad toodet hinnata lahti pakkimata. Pakendatud pähkleid lahti ei pakita.

  (2) Enne lõikes 1 nimetatud üksikproovi lahtipakkimist kontrollitakse pakendi, sealhulgas selle materjali sobivuse ja puhtuse vastavust turustusnormile ning pakendi märgistust.

  (3) Puu- või köögivili tükeldatakse juhul, kui puu- või köögivilja turustusnorm näeb ette selle sisu vastavuse kontrollimist.

  (4) Puu- ja köögiviljapartiist prooviks eraldatud kogus pannakse pärast vastavuse kontrollimist partii hulka tagasi. Partii hulka tagasi ei panda tükeldatud puu- või köögivilja.

§ 5.  Määruse jõustumine

  Määrus jõustub 1. jaanuaril 2010. a.

Minister Helir-Valdor SEEDER


Kantsler Ants NOOT

Lisa 

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json