Vabariigi Valitsuse 27. veebruari 2004. a määruse nr 55 «Mahlatoodete koostis- ja kvaliteedinõuded ning märgistamise erinõuded» muutmine
Vastu võetud 17.06.2010 nr 78
Määrus kehtestatakse «Toiduseaduse» § 12 lõike 4 ja § 38 lõike 5 alusel.
Vabariigi Valitsuse 27. veebruari 2004. a määruses nr 55 «Mahlatoodete koostis- ja kvaliteedinõuded ning märgistamise erinõuded» (RT I 2004, 12, 85; 2009, 26, 163) tehakse järgmised muudatused:
1) paragrahvi 2 täiendatakse lõikega 51 järgmises sõnastuses:
«(51) Lõikes 4 nimetatud mahla Brixi miinimumväärtused on esitatud lisas 2. Lisas 2 nimetamata puuviljast või marjast valmistatud lõikes 4 nimetatud mahla Brixi miinimumväärtus on kontsentreeritud mahla valmistamiseks kasutatud puuvilja või marja ekstraheerimisel saadud mahla Brixi miinimumväärtus.»;
2) paragrahvi 3 lõike 5 punktis 2 asendatakse sõna «lisas» tekstiosaga «lisas 1»;
3) paragrahvi 3 lõikes 7 asendatakse sõna «lisa» tekstiosaga «lisa 1»;
4) määruse lisa «Nektari minimaalne mahla-, püree- või nende segu sisaldus» loetakse lisaks 1 ja lisal olev tekst «Vabariigi Valitsuse 27. veebruari 2004. a määruse nr 55 «Mahlatoodete koostis- ja kvaliteedinõuded ning märgistamise erinõuded» lisa» asendatakse tekstiga «Vabariigi Valitsuse 27. veebruari 2004. a määruse nr 55 «Mahlatoodete koostis- ja kvaliteedinõuded ning märgistamise erinõuded» lisa 1»;
5) määruse normitehniline märkus 1 sõnastatakse järgmiselt:
«1 nõukogu direktiiv 2001/112/EÜ inimtoiduks ettenähtud puuviljamahlade ja teatavate samalaadsete toodete kohta (EÜT L 10, 12.01.2002, lk 58), muudetud nõukogu määrusega (EÜ) nr 1182/2007 (ELT L 273, 17.10.2007, lk 1), Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrusega (EÜ) nr 1332/2008 (ELT L 354, 31.12.2008, lk 7); muudetud direktiiviga 2009/106/EÜ (ELT L 212, 15.08.2009, lk 42)»;
6) määrust täiendatakse lisaga 2 «Kontsentreeritud mahlast mahla Brixi miinimumväärtused» (lisatud).
Haridus- ja
teadusminister peaministri ülesannetes Tõnis LUKAS |
Põllumajandusminister Helir-Valdor SEEDER |
Riigisekretär Heiki LOOT |
Vabariigi Valitsuse 27. veebruari 2004. a
määruse nr 55 «Mahlatoodete koostis-
ja kvaliteedinõuded ning märgistamise erinõuded» lisa 2 (Kehtestatud Vabariigi Valitsuse 17. juuni 2010. a määrusega nr 78) |
KONTSENTREERITUD MAHLAST MAHLA BRIXI MIINIMUMVÄÄRTUSED |
Puuvilja üldnimetus | Botaaniline nimetus | Brixi miinimumväärtused kontsentreeritud mahla ja püree kasutamise puhul |
Õun1 | Malus domestica Borkh. | 11,2 |
Aprikoos2 | Prunus armeniaca L. | 11,2 |
Banaan2 | Musa sp. | 21,0 |
Must sõstar1 3 | Ribes nigrum L. | 11,6 |
Viinamari1 | Vitis vinifera L. või selle hübriidid Vitis labrusca L. või selle hübriidid |
15,9 |
Greip1 | Citrus x paradise Macfad. | 10,0 |
Guajaav2 3 | Psidium guajava L. | 9,5 |
Sidrun1 | Citrus limon (L.) Burm. f. | 8,0 |
Mango2 3 | Mangifera indica L. | 15,0 |
Apelsin1 | Citrus sinensis (L.) Osbeck | 11,2 |
Granadill1 3 | Passiflora edulis Sims | 13,5 |
Virsik2 | Prunus persica (L.) Batsch var. persica | 10,0 |
Pirn2 | Pyrus communis L. | 11,9 |
Ananass1 | Ananas comosus (L.) Merr. | 12,8 |
Vaarikas1 | Rubus idaeus L. | 7,0 |
Hapukirss1 | Prunus cerasus L. | 13,5 |
Maasikas1 | Fragaria x ananassa Duch. | 7,0 |
Mandariin1 | Citrus reticulata Blanco | 11,2 |
1 mahlana valmistatud toodete puhul määratakse minimaalne suhteline tihedus sellisena, nagu see on suhtes veega 20/20 °C juures. |
2 püreena valmistatud toodete puhul määratakse üksnes korrigeerimata Brixi miinimumväärtus (happesuse korrigeerimiseta). |
3 musta sõstra, guajaavi, mango ja granadilli puhul kohaldatakse Brixi miinimumväärtust üksnes ühenduses toodetud kontsentraadist valmistatud puuviljamahla ja püree suhtes. |
Põllumajandusminister Helir-Valdor SEEDER |