Teksti suurus:

Vabariigi Valitsuse 27. veebruari 2004. a määruse nr 55 «Mahlatoodete koostis- ja kvaliteedinõuded ning märgistamise erinõuded» muutmine

Väljaandja:Vabariigi Valitsus
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst
Jõustumise kp:08.07.2010
Avaldamismärge:RT I 2010, 41, 243

Vabariigi Valitsuse 27. veebruari 2004. a määruse nr 55 «Mahlatoodete koostis- ja kvaliteedinõuded ning märgistamise erinõuded» muutmine

Vastu võetud 17.06.2010 nr 78

Määrus kehtestatakse «Toiduseaduse» § 12 lõike 4 ja § 38 lõike 5 alusel.

Vabariigi Valitsuse 27. veebruari 2004. a määruses nr 55 «Mahlatoodete koostis- ja kvaliteedinõuded ning märgistamise erinõuded» (RT I 2004, 12, 85; 2009, 26, 163) tehakse järgmised muudatused:

1) paragrahvi 2 täiendatakse lõikega 51 järgmises sõnastuses:

«(51) Lõikes 4 nimetatud mahla Brixi miinimumväärtused on esitatud lisas 2. Lisas 2 nimetamata puuviljast või marjast valmistatud lõikes 4 nimetatud mahla Brixi miinimumväärtus on kontsentreeritud mahla valmistamiseks kasutatud puuvilja või marja ekstraheerimisel saadud mahla Brixi miinimumväärtus.»;

2) paragrahvi 3 lõike 5 punktis 2 asendatakse sõna «lisas» tekstiosaga «lisas 1»;

3) paragrahvi 3 lõikes 7 asendatakse sõna «lisa» tekstiosaga «lisa 1»;

4) määruse lisa «Nektari minimaalne mahla-, püree- või nende segu sisaldus» loetakse lisaks 1 ja lisal olev tekst «Vabariigi Valitsuse 27. veebruari 2004. a määruse nr 55 «Mahlatoodete koostis- ja kvaliteedinõuded ning märgistamise erinõuded» lisa» asendatakse tekstiga «Vabariigi Valitsuse 27. veebruari 2004. a määruse nr 55 «Mahlatoodete koostis- ja kvaliteedinõuded ning märgistamise erinõuded» lisa 1»;

5) määruse normitehniline märkus 1 sõnastatakse järgmiselt:

«1 nõukogu direktiiv 2001/112/EÜ inimtoiduks ettenähtud puuviljamahlade ja teatavate samalaadsete toodete kohta (EÜT L 10, 12.01.2002, lk 58), muudetud nõukogu määrusega (EÜ) nr 1182/2007 (ELT L 273, 17.10.2007, lk 1), Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrusega (EÜ) nr 1332/2008 (ELT L 354, 31.12.2008, lk 7); muudetud direktiiviga 2009/106/EÜ (ELT L 212, 15.08.2009, lk 42)»;

6) määrust täiendatakse lisaga 2 «Kontsentreeritud mahlast mahla Brixi miinimumväärtused» (lisatud).

Haridus- ja teadusminister
peaministri ülesannetes Tõnis LUKAS
Põllumajandusminister Helir-Valdor SEEDER
Riigisekretär Heiki LOOT

 

Vabariigi Valitsuse 27. veebruari 2004. a määruse nr 55 «Mahlatoodete koostis- ja kvaliteedinõuded ning märgistamise erinõuded»
lisa 2
(Kehtestatud Vabariigi Valitsuse 17. juuni 2010. a määrusega nr 78)

KONTSENTREERITUD MAHLAST MAHLA BRIXI MIINIMUMVÄÄRTUSED

Puuvilja üldnimetus Botaaniline nimetus Brixi miinimumväärtused
kontsentreeritud mahla ja püree
kasutamise puhul
Õun1 Malus domestica Borkh. 11,2
Aprikoos2 Prunus armeniaca L. 11,2
Banaan2 Musa sp. 21,0
Must sõstar1 3 Ribes nigrum L. 11,6
Viinamari1 Vitis vinifera L. või selle hübriidid
Vitis labrusca L. või selle hübriidid
15,9
Greip1 Citrus x paradise Macfad. 10,0
Guajaav2 3 Psidium guajava L.   9,5
Sidrun1 Citrus limon (L.) Burm. f.   8,0
Mango2 3 Mangifera indica L. 15,0
Apelsin1 Citrus sinensis (L.) Osbeck 11,2
Granadill1 3 Passiflora edulis Sims 13,5
Virsik2 Prunus persica (L.) Batsch var. persica 10,0
Pirn2 Pyrus communis L. 11,9
Ananass1 Ananas comosus (L.) Merr. 12,8
Vaarikas1 Rubus idaeus L.   7,0
Hapukirss1 Prunus cerasus L. 13,5
Maasikas1 Fragaria x ananassa Duch.   7,0
Mandariin1 Citrus reticulata Blanco 11,2

1 mahlana valmistatud toodete puhul määratakse minimaalne suhteline tihedus sellisena, nagu see on suhtes veega 20/20 °C juures.
2 püreena valmistatud toodete puhul määratakse üksnes korrigeerimata Brixi miinimumväärtus (happesuse korrigeerimiseta).
3 musta sõstra, guajaavi, mango ja granadilli puhul kohaldatakse Brixi miinimumväärtust üksnes ühenduses toodetud kontsentraadist valmistatud puuviljamahla ja püree suhtes.

Põllumajandusminister Helir-Valdor SEEDER

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json