Teksti suurus:

Haridusasutuste hoolekogu liikmete valimise kord

Väljaandja:Järva-Jaani Vallavolikogu
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst
Avaldamismärge:KO 2010, 117, 1542

Haridusasutuste hoolekogu liikmete valimise kord

Vastu võetud 30.06.2010 nr 13

Määrus kehtestatakse kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse § 6 lõike 3 punkti 2 ja § 22 lõike 1 punkti 37, põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse § 41 lõike 52 ning koolieelse lasteasutuse seaduse § 24 alusel.

1. peatükk

ÜLDSÄTTED

§ 1. Reguleerimisala

Haridusasutuste hoolekogu liikmete valimise kord (edaspidi kord) reguleerib Järva-Jaani valla haridusasutuste Järva-Jaani Lasteaed „Jaanilill” (edaspidi koolieelne lasteasutus) ja Järva-Jaani Gümnaasiumi (edaspidi kool) hoolekogudesse liikmete valimist, nende volitusi ning hoolekogude koosseisude kinnitamist.

§ 2. Hoolekogu ülesanne

(1) Koolieelse lasteasutuse hoolekogu on alaliselt tegutsev organ, kelle ülesanne on jälgida, et õppe- ja kasvatustegevus vastaks laste arengule ja huvidele ning teha sellesuunalist koostööd koolieelse lasteasutuse personaliga.

(2) Kooli hoolekogu on alaliselt tegutsev organ, kelle ülesanne on kooli pedagoogide, kohaliku omavalitsuse volikogu, vanemate, vilistlaste ja/või kooli toetavate organisatsioonide ühistegevus kooli õppe- ja kasvatustegevuse jälgimisel ning selleks tegevuseks paremate tingimuste loomisele kaasaaitamisel.

(3) Kooli hoolekogu tegutsemise aluseks on haridusministri 22. juuni 2000 määrus nr 19 „Kooli hoolekogu tegutsemise kord”, mille kohaselt koostab hoolekogu igaks õppeaastaks tööplaani.”.

(4) Hoolekogu

1) kuulab ära juhtkonna aruande haridusasutuse õppe- ja kasvatustegevusest ning majandamisest;

2) annab juhatajale/direktorile ja vallavalitsusele soovitusi haridusasutuse eelarve koostamisel ja eelarvevahendite otstarbekaks kasutamiseks;

3) teeb juhatajale/direktorile ja vallavalitsusele ettepanekuid lastele soodsa arengukeskkonna tagamiseks;

4) osaleb oma esindaja (esindajate) kaudu juhataja/direktori vaba ametikoha täitmiseks korraldatud konkursi komisjoni töös;

5) otsustab lapse toidukulu päevamaksumuse;

6) otsustab teisi vallavolikogu otsusega hoolekogu pädevusse antud küsimusi;

7) osaleb haridusasutuse arengukava koostamises koostöös pedagoogilise nõukoguga;

8) teeb ettepanekuid haridusasutuse õppekava koostamiseks;

9) vähemalt üks kord kolme aasta jooksul kuulab ära haridusasutuse sisehindamise aruande ja teeb ettepanekuid haridusasutuse töö parendamiseks.

(6) Hoolekogul on õigus saada haridusasutuse juhilt ning vallavalitsuselt oma tööks vajalikku informatsiooni

(7) Hoolekogu töövorm on koosolek, mis toimub vähemalt üks kord kvartalis.

2. peatükk

HOOLEKOGU LIIKMETE VALIMINE

§ 3. Hoolekogu koosseis

(1) Koolieelse lasteasutuse hoolekogusse kuuluvad õpetajate esindaja, iga rühma vanemate esindaja ja Järva-Jaani Vallavalitsuse esindaja.

(2) Kooli hoolekogusse kuuluvad Järva-Jaani Vallavolikogu esindaja, õpilaste esindaja, kaks õpetajate esindajat ning viis vanemate, vilistlaste ja kooli toetavate organisatsioonide esindajat. Hoolekogusse võib kuuluda üks täiendav liige, kes on vanemate, vilistlaste või kooli toetavate organisatsioonide esindaja. Hoolekogusse peab kuuluma vähemalt 4 vanemate esindajat.

(3) Kooli direktor/koolieelse lasteasutuse juhataja otsustab käesolevas korras lubatud piirides hoolekogu liikmete arvu, struktuuri ja asendusliikmete vajaduse ning algatab esindajate valimise.

(4) Hoolekogu valib oma liikmete hulgast esimehe ja vajadusel ka asetäitja.

§ 4. Vanemate esindaja valimine koolieelses lasteasutuses

(1) Koolieelses lasteasutuses valivad iga rühma laste vanemad hoolekogusse oma esindaja.

(2) Vanemate esindajaks ei või olla isik, kes on samas koolieelses lasteasutuses valitud mõne teise rühma vanemate esindajaks.

(3) Vanemate esindaja valitakse rühma laste vanemate koosolekul hääletamise teel. Kandidaadi võib üles seada iga koosolekust osavõttev vanem. Kandidaadiks võib olla üles seatud iga vanem. Valituks osutub enim hääli saanud kandidaat.

(4) Vanemate esindaja valimine protokollitakse.

§ 5. Vanemate esindaja valimine koolis

(1) Kooli õpilaste vanemad valivad koosolekul hoolekogusse igast kooliastmest vähemalt ühe esindaja, kes ei või esindada samaaegselt mitut kooliastet.

(2) Vanemate esindajad valitakse hääletamise teel. Kandidaadi võib üles seada iga koosolekust osavõttev vanem.

(3) Hoolekogu liikmeks võib olla iga lapsevanem, kes on andnud nõusoleku, esindamaks üht kooliastet.

(4) Valituks osutuvad enim hääli saanud kandidaadid.

(5) Vanemate esindaja valimine protokollitakse.

§ 6. Asendusliikme valimine

(1) Kooli direktori või koolieelse lasteasutuse juhataja otsusel võib vanemate esindajana hoolekogusse valitud isikule (põhiliige) valida asendusliikme. Asendusliige valitakse põhiliikme valimisega samas korras.

(2) Asendusliige osaleb hoolekogu töös hääleõigusega, kui põhiliige ei saa hoolekogu töös osaleda või põhiliikme volitused on lõppenud.

§ 7. Vilistlaste esindaja

(1) Kooli vilistlased, kes tegutsevad ühinguna, seltsinguna või muul viisil organiseeritult, võivad valida hoolekogusse oma esindaja, kui kooli direktor on teinud vastava ettepaneku.

(2) Organiseeritult tegutsevate vilistlaste juht esitab kooli direktorile kirjalikult vilistlaste esindaja andmed.

§ 8. Toetavate organisatsioonide esindaja

(1) Kooli tegevust toetav organisatsioon, mis tegutseb juriidilise isikuna või seltsinguna ning mille tegevuse eesmärk on kooli toetamine, võib valida hoolekogusse oma esindaja, kui kooli direktor on teinud organisatsioonile vastava ettepaneku.

(2) Kooli tegevust toetava organisatsiooni esindaja valivad juriidilise isiku juhatuse liikmed või seltsinglased ühiselt.

(3) Kooli toetava organisatsiooni esindusõigusega juhatuse liige või seltsinglane esitab kooli direktorile kirjalikult toetava organisatsiooni esindaja andmed.

§ 9. Kooli õpilaste esindaja

(1) Kooli õpilasesindus valib hoolekogusse õpilaste esindaja. Kandidaadi võib üles seada kooli iga õpilane, kes õpib VII- XII klassis.

(2) Õpilaste esindaja valitakse hääletamise teel. Kandidaadiks võib olla gümnaasiumiastme iga õpilane, kes on nõus osalema hoolekogu töös. Valituks osutub enim hääli saanud kandidaat.

(3) Kooli õpilasesinduse juht esitab kooli direktorile kirjalikult õpilaste esindaja andmed.

§ 10. Kooli õpetajate esindaja

(1) Kooli õpetajate esindaja valitakse hoolekogusse õppenõukogu koosolekul.

(2) Kooli õpetajate esindajaks võib olla kooli iga pedagoog, välja arvatud pedagoog, kes kuulub kooli juhtkonda.

(3) Õpetajate esindaja valitakse hääletamise teel. Kandidaadi võib üles seada iga õppenõukogust osavõttev pedagoog. Valituks osutub enim hääli saanud kandidaat.

(4) Õpetajate esindaja valimine protokollitakse.

§ 11. Koolieelse lasteasutuse õpetajate esindaja

(1) Koolieelse lasteasutuse õpetajate esindaja valitakse pedagoogilise nõukogu koosolekul.

(2) Koolieelse lasteasutuse õpetajate esindajaks võib olla lasteasutuse iga õpetaja.

(3) Õpetajate esindaja valitakse hääletamise teel. Kandidaadi võib üles seada iga koosolekust osavõttev õpetaja. Valituks osutub enim hääli saanud kandidaat.

(4) Õpetajate esindaja valimine protokollitakse.

§ 12. Vallavolikogu esindaja

Järva-Jaani Vallavolikogu nimetab oma esindaja kooli hoolekogusse volikogu uue koosseisu volituste alguses kuni esindajaks nimetatud voliniku volituste lõppemiseni. Kui esindajaks nimetatud voliniku volitused lõpevad enne volikogu volituste lõppemist, nimetab Järva-Jaani Vallavolikogu uue esindaja.

§ 13. Vallavalitsuse esindaja

Järva-Jaani Vallavalitsus nimetab koolieelse lasteasutuse hoolekogusse vallavalitsuse esindaja hoolekogu koosseisu kinnitamisel.

3. peatükk

HOOLEKOGU KOOSSEISU KINNITAMINE

§ 14. Esindajate andmete esitamine

Koolieelse lasteasutuse juhataja esitab iga õppeaasta alguses septembrikuu jooksul ja kooli direktor iga õppeaasta alguses oktoobrikuu jooksul Järva-Jaani Vallavalitsusele (edaspidi vallavalitsusele) hoolekogusse valitud esindajate andmed, esindajaks valimise otsused ning vallavalitsuse nõudmisel esindatava põhikirja või seltsingulepingu.

§ 15. Hoolekogu koosseisu kinnitamine ja liikmete volitused

(1) Järva-Jaani Vallavalitsus kinnitab igaks õppeaastaks koolieelse lasteasutuse hoolekogu koosseisu jooksva õppeaasta oktoobrikuu jooksul ja kooli hoolekogu koosseisu jooksva õppeaasta novembrikuu jooksul.

(2) Hoolekogu volitused kehtivad hoolekogu koosseisu kinnitamise päevast kuni uue hoolekogu koosseisu kinnitamiseni.

(3) Hoolekogu liikme volitused lõpevad ennetähtaegselt:

1) esindajaks valitud vanema lapse väljaarvamisel kooli õpilaste või lasteasutuse rühma nimekirjast,

2) esindatavate otsusel uue esindaja valimisel,

3) esindajaks valitud pedagoogi töösuhte lõppemisel,

4) esindajaks valitud õpilase väljaarvamisel kooli õpilaste nimekirjast,

5) esindaja põhjendatud loobumisavalduse alusel,

6) esindaja surma korral.

§ 16. Hoolekogu koosseisu muutmine

(1) Liikme volituse ennetähtaegsel lõppemisel teavitab kooli direktor või koolieelse lasteasutuse juhataja sellest koheselt vallavalitsust ning esitab vajadusel taotluse hoolekogu koosseisu muutmiseks koos uue esindaja andmetega.

(2) Pärast taotluse saamist otsustab vallavalitsus koosseisu muutmise üle ning kinnitab hoolekogu uue koosseisu.

4. peatükk

LÕPPSÄTTED

§ 17. Aruandlus

(1) Koolieelse lasteasutuse hoolekogu õppeaasta jooksul tehtud töö aruande esitab hoolekogu esimees üks kord õppeaastas vanematele ja vallavalitsusele teadmiseks. Aruanne kajastab õppeaasta jooksul tehtud tööd ja plaane uueks õppeaastaks.

(2) Kooli hoolekogu õppeaasta jooksul tehtud töö aruande esitab hoolekogu esimees üks kord õppeaastas kooli lastevanemate üldkoosolekul ja vallavalitsusele teadmiseks. Aruanne kajastab õppeaasta jooksul tehtud tööd ja plaane uueks õppeaastaks.

§ 18. Määrus jõustumine

(1) Käesolev määrus jõustub 1. augustil 2010.a

  Volikogu esimees Margus Vaas

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json