Teksti suurus:

Toidu säilitamisnõuded

Väljaandja:Põllumajandusminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:29.08.2002
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:19.11.2009
Avaldamismärge:RTL 2002, 92, 1418

Toidu säilitamisnõuded

Vastu võetud 05.08.2002 nr 66

Määrus kehtestatakse « Toiduseaduse» (RT I 1999, 30, 415; 2002, 13, 81; 61, 375; 63, 387) § 22 lõike 2 alusel.

§1. Üldsätted

(1) Määruses sätestatakse toidu säilitamisnõuded (edaspidi s äilitamisnõuded), mille alusel toidu valmistaja või pakendaja määrab säilitamisnõuded, kui ta ei ole teinud kestvuskatseid säilitamisnõuete määramiseks «Toiduseaduse» § 22 lõike 2 alusel kehtestatud kestvuskatsete tegemise korra alusel.

(2) Külmutatud toidu säilitamisnõuete määramisel peab toidu valmistaja või pakendaja järgima «Toiduseaduse» § 15 lõike 2 alusel kehtestatud külmutatud toidu käitlemise ja märgistamise erinõuetes kehtestatud säilitamisnõudeid.

(3) Kui «Toiduseaduse» § 26 lõike 4 alusel on kehtestatud toiduhügieeni eeskiri toidutoorme või käitlemisvaldkonna kohta, siis peab toidu valmistaja või pakendaja määrama säilitamisnõuded selles eeskirjas kehtestatud säilitamisnõudeid järgides.

(4) Toidu pakendaja, kes ei ole toidu valmistaja, peab säilitamisnõudeid määrates arvestama toidu valmistaja poolt määratud säilitamisnõuetega.

§2. Säilitamisnõuded

(1) Säilitamisnõuded toidugruppide kaupa on esitatud määruse lisas.

(2) Kui toidu valmistaja valmistab toitu standardis «Tehnilise normi ja standardi seaduse» (RT I 1999, 29, 398; 2000, 29, 169; 78, 495; 2002, 32, 186) mõistes, erialaliidu poolt kehtestatud standardis või seadme tehnoloogilises normdokumendis esitatud nõuete kohaselt, võib ta määrata säilitamisnõuded kohases dokumendis esitatud säilitamisnõuete järgi.

§3. Rakendussäte

Enne määruse jõustumist kehtinud õigusaktide alusel määratud säilitamisnõudeid, kui need ei ole vastuolus § 1 lõigetes 2 ja 3 sätestatuga, võib järgida ka pärast selle määruse jõustumist.

Minister Jaanus MARRANDI

Kantsler Ants NOOT

Põllumajandusministri 5. augusti 2002. a määruse nr 66
«Toidu säilitamisnõuded»

lisa

TOIDU SÄILITAMISNÕUDED TOIDUGRUPPIDE KAUPA

  Toidugrupp Säilitamis-
temperatuur
Säilitamisaeg1
1.

LIHATOOTED

1.1. Praetud, küpsetatud, grillitud liha 2 kuni 6 oC 24 tundi
1.2. Praetud ja marineeritud liha (praetud sealiha marinaadis jt) 2 kuni 6 oC 24 tundi
1.3. Keedetud liha 2 kuni 6 oC 18 tundi
1.4. Praetud hakklihatooted 2 kuni 6 oC 12 tundi
1.5. Praetud maks 2 kuni 6 oC 24 tundi
1.6. Keedetud süda ja keel (õ) 2 kuni 6 oC 18 tundi
1.7. Lihasült, liha tarrendis 2 kuni 6 oC 12 tundi
1.8. Pasteet (liha- ja maksapasteet) 2 kuni 6 oC  6 tundi
1.9. Rulaad 2 kuni 6 oC 12 tundi
1.10. Singirullid; kana taignas 2 kuni 6 oC 12 tundi
1.11. Külmutatud lihafrikadellid, pelmeenid –18 oC või madalam    1 kuu
1.12. Hakkliha, valmistatud tarbijale kohapeal üleandmiseks 2 kuni 6 oC  6 tundi
1.13. Marineeritud pooltooted, pakendatud müügipakendisse 2 kuni 6 oC 72 tundi
2.

KALATOOTED JA MERESAADUSED

2.1. Jahutatud hakk-kala ja hakk-kala- pooltooted (kalakotletid, -pallid, -burgerid) –2 kuni 2 oC 12 tundi
2.2. Lahatud kala pooltooted, jahutatud uhhaakomplektid –2 kuni 2 oC 24 tundi
2.3. Kala tarrendis –2 kuni 2 oC 24 tundi
2.4. Kalasült –2 kuni 2 oC 12 tundi
2.5. Praetud hakk-kalatooted (kalakotletid, -pallid, -burgerid jt) 2 kuni 6 oC 12 tundi
2.6. Kala taignas 2 kuni 6 oC 12 tundi
2.7. Keedetud krevetid ja vähid 2 kuni 6 oC 12 tundi
2.8. Keedetud kala 2 kuni 6 oC 24 tundi
2.9. Praetud kala ja kalavorstikesed

küpsetatud kala, röstitud kala

2 kuni 6 oC 36 tundi
2.10. Kuumsuitsu kalarullid 2 kuni 6 oC 48 tundi
2.11. Kuumsuitsukala 2 kuni 6 oC 72 tundi
3.

PIIMATOOTED

3.1. Kuumtöödeldud kulinaartooted kohupiimast, -vormiroad jt 2 kuni 6 oC 24 tundi
4.

KÖÖGIVILJAD, KÖÖGIVILJATOIDUD, MARJAD JA SEENED

4.1. Kooritud sulfiteeritud toores kartul 2 kuni 6 oC 48 tundi
4.2. Keedetud kooritud kartul 2 kuni 6 oC 18 tundi
4.3. Keedetud tükeldatud kartul 2 kuni 6 oC 12 tundi
4.4. Toores tükeldatud kapsas ja porgand 2 kuni 6 oC 12 tundi
4.5. Toores puhastatud peet, porgand, mugulsibul, küüslauk, selleri-, peterselli- ja pastinaagijuur 2 kuni 6 oC 24 tundi
4.7. Keedetud puhastatud peet ja porgand 2 kuni 6 oC 24 tundi
4.8. Keedetud tükeldatud peet ja porgand 2 kuni 6 oC 18 tundi
4.9. Keedetud puhastamata köögivili 2 kuni 6 oC  6 tundi
4.10. Keedetud põldoad 2 kuni 6 oC 12 tundi
4.11. Hautatud hapukapsas 2 kuni 6 oC 72 tundi
4.12. Mulgikapsad 2 kuni 6 oC 18 tundi
4.13. Hapukapsasalat 2 kuni 6 oC 24 tundi
4.14. Kuumtöödeldud toidud värskest kapsast (kapsarullid, värskekapsa-hakklihahautis, magushapud kapsad jt) 2 kuni 6 oC 12 tundi
4.15. Köögiviljatoidud liha või lihatoodetega, kala või kalatoodetega 2 kuni 6 oC 12 tundi
4.16. Kapsarullid hakkliha- ja köögiviljatäidisega (pooltoode) 2 kuni 6 oC  6 tundi
4.17. Supipõhjad (seljanka-, borši-, hernesupipõhi jt) 2 kuni 6 oC 24 tundi
4.18. Köögivili taignas 2 kuni 6 oC 12 tundi
4.19. Puu- ja köögivilja toorsalatid, säilitusaineteta 2 kuni 6 oC  6 tundi
5.

JAHU-, PASTA- (makaroni-) JA TANGUTOOTED

5.1. Pannkoogid (moosi-, liha-, maksa-, kohupiima- või õunatäidisega jt) 2 kuni 6 oC 12 tundi
5.2. Keedetud riis, tatar, tangud 2 kuni 6 oC 12 tundi
5.3. Keedetud makaronid jm pastatooted 2 kuni 6 oC 12 tundi
5.4. Valmistoidud keedetud  riisi, tatra, pastatoodete ja lihaga või lihatoodete, köögiviljade või teiste toiduainetega. Vormiroad riisi või mannaga 2 kuni 6 oC 12 tundi
5.5. Juust taignas 2 kuni 6 oC 12 tundi
5.6. Külmutatud vareenikud –18 oC või madalam    1 kuu
6.

VALIKPAGARITOOTED

6.1. Pitsad ja pirukad 2 kuni 6 oC 24 tundi
6.1.1. Pirukad mitte üle 20 oC  6 tundi
6.2. Pärmitaigen 2 kuni 6 oC  9 tundi
6.3. Lehttaigen 2 kuni 6 oC 24 tundi
6.4. Liivataigen, piparkoogitaigen 2 kuni 6 oC 15 ööpäeva
6.5. Pumatiga või šokolaadiglasuuriga kaetud ja pralinee- või rasvakreemitäidisega kuival liivapõhjal  või mandlibiskviidil valmistatud tordid ja koogid 2 kuni 6 oC 15 ööpäeva
6.6. Tordid, koogid ja rullbiskviidid:    
6.6.1. ilma kreemita, sh tordipõhjad 2 kuni 6 oC 72 tundi
6.6.2. munavalgepulbrist valmistatud kreemiga 2 kuni 6 oC 72 tundi
6.6.3. taimerasvakreemiga 2 kuni 6 oC 72 tundi
6.6.4. vahustuspastast ja keedise lisandiga valmistatud kreemiga 2 kuni 6 oC 72 tundi
6.6.5. vanilliinikreemiga (keedukreemi-
asendaja kreemipulbrite baasil)
2 kuni 6 oC 72 tundi
6.6.6. želeega kaetud, külmutatud või kompotimarjadega 2 kuni 6 oC 72 tundi
6.6.7. jogurtikreemiga 2 kuni 6 oC 72 tundi
6.6.8. hapukoore- või keefirikreemiga 2 kuni 6 oC 48 tundi
6.6.9. võikreemiga 2 kuni 6 oC 36 tundi
6.6.10. kohupiima või muu valmimata juustuga 2 kuni 6 oC 24 tundi
6.6.11. värskete marjade ja puuviljade ning želeega kaetud 2 kuni 6 oC 24 tundi
6.6.12. vahukoore või värskete marjadega 2 kuni 6 oC  6 tundi
7.

MUUD VALMISTOIDUD

7.1. Võileivad ja võileivatordid, pakendatud müügipakendisse 2 kuni 6 oC 12 tundi
7.2. Võisegud 2 kuni 6 oC 24 tundi
7.3. Keedetud munad 2 kuni 6 oC 24 tundi
7.4. Täidetud munad 2 kuni 6 oC  6 tundi
7.5. Segatud salatid, sh majoneesi- või hapukoore või muu kastmega 2 kuni 6 oC  6 tundi
7.6. Magustoidud (tarretised, kreemid jt) 2 kuni 6 oC 24 tundi
7.7. Kuumana realiseeritavad toidud, praetud või grillitud lihatooted jm üle 63 oC 2 tundi alates kuumtöötlemise lõpust
8.

JOOGID

8.1 Pastöriseerimata kali (kääritatud või kääritamata, maitsestatud või maitsestamata kali või leiva-, puuvilja-, marja- või meekali) 2 kuni 6 oC 48 tundi

1 Säilitamisaega arvestatakse alates tehnoloogilise protsessi lõpust, mil toit on saavutanud säilitamiseks vajaliku temperatuuri.

Kantsler Ants NOOT
----

(õ) ÕIEND avaldatud RTL 2002, 115 (Asendada põllumajandusministri 5. augusti 2002. a määruse nr 66 «Toidu säilitamisnõuded» (RTL 2002, 92, 1418) lisa punkti 1 alapunktis 1.6 sõna «kael» sõnaga «keel»).

----

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json