Teksti suurus:

Gaasipaigaldise kasutamise järelevaataja ja gaasitöid juhtiva isiku nõuetele vastavuse hindamise ja tõendamise kord

Väljaandja:Majandusminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:19.09.2002
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:28.02.2003
Avaldamismärge:

Gaasipaigaldise kasutamise järelevaataja ja gaasitöid juhtiva isiku nõuetele vastavuse hindamise ja tõendamise kord

Vastu võetud 28.06.2002 nr 28
RTL 2002, 75, 1159
jõustumine 12.07.2002

Muudetud järgmiste aktidega: (kuupäev, number, avaldamine Riigi Teatajas, jõustumise aeg):

09.09.2002 nr 55 (RTL 2002, 103, 1560) 19.09.2002

Määrus kehtestatakse «Küttegaasi ohutuse seaduse» (RT I 2002, 49, 311) § 20 lõike 2 alusel.

§ 1. Üldsätted

(1) Käesolev määrus kehtestab gaasipaigaldise kasutamise järelevaataja ja gaasitöid juhtiva isiku (edaspidi isik) nõuetele vastavuse hindamise ja tõendamise korra.

(2) Isiku nõuetele vastavust hinnatakse §-s 4 sätestatud korras ning nõuetele vastavust tõendatakse pädevustunnistuse väljastamisega.

§ 2. Pädevustunnistuse saamise eeldused

Isiku nõuetele vastavuse hindaja ja tõendaja väljastab pädevustunnistuse, kui isik vastab pädevustunnistuse saamise eeltingimustele, milleks on:
1) edukalt sooritatud pädevuseksam;
2) gaasipaigaldise kasutamise järelevaatajana tegutsemise soovi korral vastavus «Küttegaasi ohutuse seaduse» § 13 lõike 2 nõuetele ja gaasitöid juhtiva isikuna tegutsemise soovi korral vastavus «Küttegaasi ohutuse seaduse» § 16 lõike 2 nõuetele.

§ 3. Pädevuseksam

(1) Pädevuseksami (edaspidi eksam) korraldab isiku nõuetele vastavuse hindaja ja tõendaja §-s 5 nimetatud eksamijuhendis kindlaks määratud korras või muu isik lõikes 2 sätestatud korras.

(2) Kui eksamit ei korralda isiku nõuetele vastavuse hindaja ja tõendaja, peavad eksamiküsimused ning eksami teostamise kord olema kooskõlastatud Tehnilise Järelevalve Inspektsiooniga ning eksami juures peab viibima Tehnilise Järelevalve Inspektsiooni esindaja, kes annab eksamitunnistusele oma allkirja.

§ 4. Hindamise ja tõendamise protseduur

(1) Isik, kes soovib gaasipaigaldise kasutamise järelevaataja või gaasitöid juhtiva isiku pädevustunnistust, esitab isiku nõuetele vastavuse hindajale ja tõendajale vastavasisulise taotluse. Nimetatud taotlus peab sisaldama vähemalt järgmist:
1) taotluse esitaja ees- ja perekonnanimi ja kontaktandmed;
2) millist pädevustunnistust taotletakse (gaasipaigaldise kasutamise järelevaataja või gaasitöid juhtiv isik);
3) kinnitus «Küttegaasi ohutuse seaduse» § 13 lõikes 2 või § 16 lõikes 2 esitatud nõuete täidetuse kohta, olenevalt asjaolust, millist pädevustunnistust taotletakse;
4) kui isik on sooritanud eksami § 3 lõikes 2 sätestatud tingimustel, siis eksamitunnistus.

(2) Isiku nõuetele vastavuse hindaja ja tõendaja võib taotluse esitajalt nõuda ka muid asjakohaseid andmeid, mis otseselt seonduvad isiku nõuetele vastavuse hindamise ja tõendamise menetlusega.

(3) Isiku nõetele vastavuse hindaja ja tõendaja teostab eksami, kui eksamit ei ole teostatud § 3 lõikes 2 sätestatud korras, ja hindab isiku vastavust gaasipaigaldise kasutamise järelevaatajana tegutsemise soovi korral «Küttegaasi ohutuse seaduse» § 13 lõike 2 nõuetele ja gaasitöid juhtiva isikuna tegutsemise soovi korral «Küttegaasi ohutuse seaduse» § 16 lõike 2 nõuetele.

(4) Isiku nõuetele vastavuse hindaja ja tõendaja võib pädevustunnistuse taotlejat eksamile mitte lubada, kui:
1) isiku erialane ettevalmistus või töökogemus ei vasta pädevustunnistuse väljastamise eeldustele;
2) isik on taotluses esitanud ebaõigeid andmeid.

(5) Kui taotluse esitajat ei lubata eksamile, peab isiku nõuetele vastavuse hindaja ja tõendaja oma otsust kirjalikult motiveerima ning vastavasisulise otsuse taotluse esitajale teatavaks tegema.

§ 5. Eksamijuhend

(1) Isiku nõuetele vastavuse hindaja ja tõendaja koostab kirjaliku eksamijuhendi, milles määrab kindlaks eksami korralduse, eksami kestvuse, eksamineeritavate ja eksamineerijate isikute õigused ja kohustused, eksami positiivse soorituse nõuded, hindamismetoodika ja muud eksami korralduse olulise asjaolud. Eksamijuhend peab sisaldama ka eksamitulemuste vaidlustamise võimaluse ja korra kirjelduse.

(2) Eksamijuhend peab võimaldama ammendava ülevaate saamist eksami korraldusest.

(3) Eksamineeritavale peab võimaldama eksamijuhendiga tutvumist igal ajal.

(4) Eksamijuhend peab olema kooskõlastatud Tehnilise Järelevalve Inspektsiooniga. Kooskõlastuse andmisel hindab Tehnilise Järelevalve Inspektsioon eksamijuhendi vastavust käesoleva paragrahvi nõuetele. Kooskõlastatud eksamijuhendis võib muudatusi teha vaid Tehnilise Järelevalve Inspektsiooniga kooskõlastatult.

§ 6. Eksamiküsimustik

(1) Isiku nõuetele vastavuse hindaja ja tõendaja koostab eksamiküsimustiku. Eksamiküsimustik peab võimaldama adekvaatselt hinnata eksamineeritava isiku teadmiste piisavust ja vastavust «Küttegaasi ohutuse seaduse» nõuetele.

(2) Eksamiküsimustik koostatakse vastavate õigusaktide ning gaasiseadmeid ja gaasipaigaldisi käsitlevate dokumentide ning kirjanduse alusel, kusjuures eksamiküsimustiku maht ja ulatus sõltub asjaolust, millist pädevustunnistust taotletakse.

(3) Eksamiküsimustiku aluseks olevate õigusaktide loetelu avaldab Tehnilise Järelevalve Inspektsioon oma veebilehel, märkides seejuures sellise loetelu avaldamise või muutmise kuupäeva.

(4) Eksamiküsimustiku temaatika peab katma kogu eksamineeritavalt nõutavate teadmiste ulatust. Eksamiküsimustiku temaatika peab olema kooskõlastatud Tehnilise Järelevalve Inspektsiooniga. Eksamineeritavale peab võimaldama eksamiküsimustiku temaatikaga tutvuda.

[RTL 2002,103,1560; -jõustunud 19.09.2002]

§ 7. Pädevustunnistus

(1) Pädevustunnistus vormistatakse turvapõhjal blanketile ja sellele peavad olema kantud järgmised andmed:
1) pädevustunnistuse registreerimisnumber ja väljaandmise kuupäev;
2) pädevustunnistuse välja andnud isiku nõuetele vastavuse hindaja ja tõendaja nimi, kontaktandmed ning riikliku erinõuetega tegevusaladel tegutsevate ettevõtjate registri registreerimisnumber;
3) pädevustunnistuse saanud isiku ees- ja perekonnanimi ning isikukood või selle puudumisel sünniaeg;
4) millisele pädevusele isik vastab (gaasitöid juhtiv isik või gaasipaigaldise kasutamise järelevaataja);
5) pädevustunnistuse kehtivuse aeg;
6) vajadusel eritingimused, millega pädevustunnistus väljastatakse;
7) pädevustunnistuse väljastanud isiku ees- ja perekonnanimi, ametinimetus ning allkiri.

(2) Isiku, kellele pädevustunnistus väljastati, nõudel väljastatakse pädevustunnistuse duplikaat. Duplikaadile kantakse kõik lõikes 2 nimetatud andmed ja ülemisele parempoolsele nurgale kirjutatakse sõna «DUPLIKAAT».

(3) Pädevustunnistus kehtib kuni 5 aastat. Pädevustunnistuse kehtivusaja lõppemisel seda ei pikendata.

§ 8. Määruse jõustumine

Määrus jõustub kolmandal päeval pärast Riigi Teatajas avaldamist.

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json