Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst Jõustumise kp: 09.01.2003 Avaldamismärge: RT I 2003, 1, 4 Vabariigi Valitsuse 29. detsembri 1999. a määruse nr 436 "Eritoitude koostis- ja kvaliteedinõuete ning eritoitude valmistamiseks kasutatavate ainete ja eritoidu käitlemise suhtes esitatavate nõuete ning eritoitude märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuete ja korra kinnitamine" muutmine Vastu võetud 17.12.2002 nr 411 Määrus kehtestatakse «Toiduseaduse» (RT I 1999, 30, 415; 2002, 13, 81; 61, 375; 63, 387) § 14 lõike 5 ja § 38 lõike 5 alusel. § 1. Vabariigi Valitsuse 29. detsembri 1999. a määrust nr 436 «Eritoitude koostis- ja kvaliteedinõuete ning eritoitude valmistamiseks kasutatavate ainete ja eritoidu käitlemise suhtes esitatavate nõuete ning eritoitude märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuete ja korra kinnitamine» (RT I 2000, 2, 6; 2002, 18, 101) muudetakse järgmiselt: 1) punkt 1 sõnastatakse järgmiselt: « 1. Kinnitada «Eritoitude valmistamiseks kasutatavate ainete ja eritoidu käitlemise suhtes esitatavad nõuded ning eritoitude märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuded ja kord» (juurde lisatud).»; 2) punkti 5 täiendatakse alapunktiga 3 järgmises sõnastuses: « 3) punktiga 1 kinnitatud «Eritoitude valmistamiseks kasutatavate ainete ja eritoidu käitlemise suhtes esitatavate nõuete ning eritoitude märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuete ja korra» punktides 9–18 toodud nõuetele mittevastavat eritoitu võib valmistada ja turustada kuni 1. aprillini 2004. a.» § 2. Vabariigi Valitsuse 29. detsembri 1999. a määruse nr 436 punktiga 1 kinnitatud «Eritoitude märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõudeid ja korda» muudetakse järgmiselt: 1) pealkiri sõnastatakse järgmiselt: « Eritoitude valmistamiseks kasutatavate ainete ja eritoidu käitlemise suhtes esitatavad nõuded ning eritoitude märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuded ja kord»; 2) lisatakse punktid 9–18 järgmises sõnastuses: « 9. Eritoidu (välja arvatud imiku piimasegu, jätkupiimasegu ning imiku- ja väikelapsetoit) valmistamisel võib kasutada vitamiine järgmiste ühenditena: 1) vitamiin A – retinüülatsetaat, retinüülpalmitaat, β-karoteen, retinool; 2) vitamiin D – vitamiin D2 (ergokaltsiferool), vitamiin D3 (kolekaltsiferool); 3) vitamiin B1 – tiamiinhüdrokloriid, tiamiinmononitraat; 4) vitamiin B2 – riboflaviin, naatriumriboflaviin-5'-fosfaat; 5) niatsiin ehk nikotiinhape – nikotiinamiid, nikotiinhape; 6) vitamiin B6 – püridoksiinhüdrokloriid, püridoksiin-5'-fosfaat, püridoksiindipalmitaat; 7) foolhape – pteroüülmonoglutamiinhape; 8) pantoteenhape – kaltsium-D-pantotenaat, naatrium-D-pantotenaat, dekspantenool; 9) vitamiin B12 – tsüanokobalamiin, hüdroksükobalamiin; 10) biotiin – D-biotiin; 11) vitamiin C – L-askorbiinhape, naatrium-L-askorbaat, kaltsium-L -askorbaat, L-askorbüül-6-palmitaat, kaalium-L -askorbaat; 12) vitamiin E – D-α-tokoferool, D,L-α-tokoferool, D- α-tokoferüülatsetaat, D,L-α-tokoferüülatsetaat, D-α-tokoferüülhappesuktsinaat; 13) vitamiin K – füllokinoon (fütomenadioon). 10. Eritoidu (välja arvatud imiku piimasegu, jätkupiimasegu ning imiku- ja väikelapsetoit) valmistamisel võib kasutada mineraaltoitaineid järgmiste sooladena: 1) kaltsium – kaltsiumkarbonaat, kaltsiumkloriid, kaltsiumtsitraadid, kaltsiumglükonaat, kaltsiumglütserofosfaat, kaltsiumlaktaat, ortofosforhappe kaltsiumisoolad, kaltsiumhüdroksiid, kaltsiumoksiid; 2) magneesium – magneesiumatsetaat, magneesiumkarbonaat, magneesiumkloriid, magneesiumoksiid, magneesiumtsitraadid, magneesiumsulfaat, magneesiumglükonaat, magneesiumglütserofosfaat, magneesiumhüdroksiid, magneesiumlaktaat, ortofosforhappe magneesiumisoolad; 3) raud – raud(II)karbonaat, raud(II)tsitraat, raud(II)glükonaat, raud(II)laktaat, raud(II)sulfaat, raud(III)ammooniumtsitraat, raud(II)fumaraat, raud(III)difosfaat, raud(III)naatriumdifosfaat, raud(III)sahharaat, raud elemendina (karbonüülselt, elektrolüütiliselt või vesinikuga taandatud); 4) vask – vask(II)tsitraat, vask(II)glükonaat, vask(II)sulfaat, vaselüsiini kompleks, vask(II)karbonaat; 5) jood – kaaliumjodiid, naatriumjodiid, kaaliumjodaat, naatriumjodaat; 6) tsink – tsinkatsetaat, tsinkkloriid, tsinklaktaat, tsinksulfaat, tsinktsitraat, tsinkglükonaat, tsinkoksiid, tsinkkarbonaat; 7) mangaan  – mangaankarbonaat, mangaankloriid, mangaantsitraat, mangaansulfaat, mangaanglükonaat, mangaanglütserofosfaat; 8) naatrium – naatriumvesinikkarbonaat, naatriumkloriid, naatriumtsitraat, naatriumglükonaat, naatriumkarbonaat, naatriumlaktaat, ortofosforhappe naatriumisoolad, naatriumhüdroksiid; 9) kaalium – kaaliumvesinikkarbonaat, kaaliumkarbonaat, kaaliumkloriid, kaaliumtsitraat, kaaliumglükonaat, kaaliumglütserofosfaat, kaaliumlaktaat, ortofosforhappe kaaliumisoolad, kaaliumhüdroksiid; 10) seleen – naatriumselenaat, naatriumvesinikselentiin, naatriumseleniit; 11) kroom(III) ja tema heksahüdraadid – kroomkloriid, kroomsulfaat; 12) molübdeen(VI) – ammooniummolübdaat, naatriummolübdaat; 13) fluor – kaaliumfluoriid, naatriumfluoriid. 11. Eritoidu (välja arvatud imiku piimasegu, jätkupiimasegu ning imiku- ja väikelapsetoit) valmistamisel võib kasutada järgmisi aminohappeid: 1) L-alaniin; 2) L-arginiin; 3) L-tsüsteiin; 4) L-tsüstiin; 5) L-histidiin; 6) L-glutamiinhape; 7) L-glutamiin; 8) L-isoleutsiin; 9) L-leutsiin; 10) L-lüsiin; 11) L-lüsiinatsetaat; 12) L-metioniin; 13) L-ornitiin; 14) L-fenüülalaniin; 15) L-treoniin; 16) L-trüptofaan; 17) L-türosiin; 18) L-valiin. 12. Käesolevate erinõuete punktis 11 nimetatud aminohappeid võib kasutada ka nende naatriumi-, kaaliumi-, kaltsiumi- ja magneesiumisooladena ning hüdrokloriididena. 13. Meditsiinilisel näidustusel kasutamiseks ettenähtud eritoidu puhul võib lisaks käesolevate erinõuete punktis 11 nimetatud aminohapetele kasutada ka L-asparagiinhapet, L-tsitrulliini, glütsiini ja L-proliini. 14. Eritoidu (välja arvatud imiku piimasegu, jätkupiimasegu ning imiku- ja väikelapsetoit) valmistamisel võib kasutada karnitiini ja tauriini järgmiste ühenditena: 1) L-karnitiin; 2) L-karnitiini hüdrokloriid; 3) tauriin. 15. Eritoidu (välja arvatud imiku piimasegu, jätkupiimasegu ning imiku- ja väikelapsetoit) valmistamisel võib kasutada koliini ja inositooli järgmiste ühenditena: 1) koliin; 2) koliinhüdrokloriid; 3) koliintsitraat; 4) koliinvesiniktartraat; 5) inositool. 16. Eritoidu (välja arvatud imiku piimasegu, jätkupiimasegu ning imiku- ja väikelapsetoit) valmistamisel võib kasutada järgmisi nukleotiide ja nende naatriumisoolasid: 1) adenosiin-5'-monofosfaat; 2) tsütidiin-5'-monofosfaat; 3) guanosiin-5'-monofosfaat; 4) inosiin-5'-monofosfaat; 5) uridiin-5'-monofosfaat. 17. Eritoidu valmistamisel võib selle toiteväärtuse suurendamiseks kasutada ka teisi aineid, mis ei kuulu vitamiinide, mineraaltoitainete, aminohapete, nukleotiidide, karnitiini, tauriini, koliini ja inositooli hulka, arvestades sealjuures «Toiduseaduse» §-s 13 uuendtoidu kohta sätestatut. 18. Käesolevate erinõuete punktides 9–16 nimetatud eritoitude valmistamisel kasutatavad ained peavad vastama Vabariigi Valitsuse 10. juuni 1999. a määrusega nr 192 «Toidus lubatud lisaainete suhtes esitatavate nõuete ning nõuetekohasuse kontrollimiseks analüüsimise meetodite kinnitamine» (RT I 1999, 63, 639; 2001, 30, 167; 2002, 65, 394) kinnitatud nõuetele.» 1 2001/15/EÜ (EÜT L 52, 22.02.2001, lk 19) Peaminister Siim KALLAS Põllumajandusminister Jaanus MARRANDI Riigisekretär Aino LEPIK von WIRÉN