Joogivee tootmiseks kasutatava või kasutada kavatsetava pinna- ja põhjavee kvaliteedi- ja kontrollinõuded
Vastu võetud 02.01.2003 nr 1
Määrus kehtestatakse «Veeseaduse» (RT I 1994, 40, 655; 1996, 13, 241; 1998, 2, 47; 61, 987; 1999, 10, 155; 54, 583; 95, 843; 2001, 7, 19; 42, 234; 50, 283; 94, 577; 2002, 1, 1; 61, 375; 63, 387) § 13 lõike 4 alusel.
§ 1. Üldsäte
Määrusega kehtestatakse kvaliteedi- ja kontrollinõuded joogivee tootmiseks kasutatava või kasutada kavatsetavale pinna- ja põhjaveele, võttes arvesse vee looduslikku koostist, nõuetekohaseid veetöötlusmeetodeid, vee kogust ja kaitstust reostuse eest.
§ 2. Joogiveeallikas
Joogiveeallikas käesoleva määruse tähenduses on pinnaveekogu või põhjaveekiht, mida kasutatakse või kavatsetakse kasutada joogivee tootmiseks.
§ 3. Joogiveeallika valiku üldnõuded
(1) Joogiveeallika valikul lähtutakse riigi veekatastri andmetest pinna- ja põhjavee kvaliteedi ja koguste kohta, kusjuures joogiveeallika veevaru peab rahuldama vee erikasutusloa taotleja (edaspidi taotleja) poolt prognoositud veevajaduse.
(2) Joogivee tootmiseks kasutada kavatsetav pinna- ja põhjavesi klassifitseeritakse käesoleva määruse lisades 1 ja 2 toodud näitajate piirväärtuste järgi.
(3) Pinna- või põhjavett, mille näitajate piirväärtused ületavad III kvaliteediklassi näitajate piirväärtusi, ei tohi valida joogiveeallikaks.
(4) Kui muud joogiveeallikad puuduvad, siis võib lõikes 3 nimetatud pinna- või põhjavett tervisekaitsetalituse või tema kohaliku osakonna kirjaliku nõusoleku alusel kasutada joogiveeallikana, kui vee töötlemine ja keskkonnaseisundit parandavad meetmed tagavad kvaliteetse joogivee.
(5) Joogiveeallika vee analüüsitulemused esitab taotleja vee erikasutusloa väljaandjale ja tervisekaitsetalitusele või selle kohalikule osakonnale analüüsiprotokollide koopiatena ja kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis.
§ 4. Nõuded joogiveeallikana kasutada kavatsetavale pinnaveele
(1) Joogivee tootmiseks pinnaveest tuleb enne joogiveeallika kasutuselevõttu eelneva veeuuringu käigus ühe aasta jooksul kindlaks teha joogiveeallika kvaliteedi püsivus. Kvaliteedi püsivuse kindlakstegemiseks võetakse veeproovid ühest ja samast kohast korrapäraste vaheaegadega vähemalt 12 korda aastas.
(2) Joogiveeallika kvaliteet loetakse püsivaks, kui käesoleva paragrahvi
lõike 1 kohaselt võetud proovides iga analüüsitud näitaja väärtus ei
tohi ületada käesoleva määruse lisas 1 toodud näitaja piirväärtust
vähemalt 95% juhtudel. Ülejäänud 5% proovidest peavad vastama
järgmistele nõuetele:
1) kõrvalekalded ei tohi ületada 50%
näitaja piirväärtusest, välja arvatud temperatuuri, pH, lahustunud
hapniku ja mikrobioloogiliste näitajate osas;
2) puudub otsene
oht tervisele.
(3) Joogivee tootmiseks pinnaveest peab vett enne joogiveeallikana kasutuselevõttu analüüsima järgmiste näitajate suhtes:
Keemilised näitajad | Keemilised näitajad |
Ammoonium | Nitraat |
Arseen | Pestitsiidid |
Baarium | Pindaktiivsed ained |
Boor1 | Plii |
Biokeemiline hapnikutarve 20 °C | Polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud |
Elektrijuhtivus¹ | Raud |
Elavhõbe | Seleen |
Fluoriid | Sulfaat |
Fenoolsed ühendid | Temperatuur |
Fosfaadid | Tsink |
Kaadmium | Tsüaniid |
Keemiline hapnikutarve | Vask1 |
Kloroformiga ekstraheeritavad ained1 | Vesinikioonide kontsentratsioon pH |
Kloriid | Värvus (pärast lihtfiltratsiooni) |
Kroom | |
Kuivjääk1 | Mikrobioloogilised näitajad |
Lahustunud hapnik | Coli-laadsed bakterid¹ |
Lahustunud või emulgeerunud süsivesikud (pärast ekstraheerimist petrooleetris) | Escherichia coli 1 |
Lämmastik Kjeldahli meetodil (välja arvatud nitraadid) 1 | Enterokokid |
Lõhn | Salmonella1 |
Mangaan | Clostriium perfringens |
1 Näitajat tuleb uurida reostuse kahtluse korral.
§ 5. Nõuded joogiveeallikana kasutada kavatsetavale põhjaveele
(1) Joogivee tootmiseks põhjaveest alla 500 m3 ööpäevas tuleb enne joogiveeallika kasutuselevõttu teha ühekordne põhjavee kvaliteedi uuring. Joogivee tootmiseks alates 500 m³ ööpäevas tuleb enne joogiveeallika kasutuselevõttu teha põhjavee kvaliteedi uuring vähemalt 2 korda aastas keemilistele näitajatele ja 4 korda aastas mikrobioloogilistele näitajatele. Analüüsitavate näitajate väärtused ei tohi ületada käesoleva määruse lisas 2 toodud näitajate piirväärtusi.
(2) Joogivee tootmiseks põhjaveest peab vett enne joogiveeallikana kasutuselevõttu analüüsima järgmiste näitajate suhtes:
Keemilised näitajad | Keemilised näitajad |
Ammoonium | Nitrit |
Antimon | Oksüdeeritavus |
Arseen | Pestitsiidid |
Baarium | Plii |
Benseen | Raud |
Benso(a)püreen | Sulfaat |
Boor | Seleen |
Elektrijuhtivus | Tsüaniid |
Elavhõbe | Vask |
Hägusus | Vesinikioonide kontsentratsioon |
Fenoolsed ühendid | Värvus |
Fluoriid | Radioloogilised näitajad |
Kaadmium | Triitium |
Kloriid | Efektiivdoos |
Kroom | |
Lõhn | Mikrobioloogilised näitajad |
Mangaan | Coli-laadsed bakterid |
Naatrium | Enterokokid |
Nikkel | Escherichia coli |
Nitraat | Kolooniate arv 22 °C |
(3) Kui hüdrogeoloogilised andmed ja olemasolev teave põhjaveekihi vee kohta võimaldavad hinnata, et keemiliste või radioloogiliste näitajate piirväärtused ei ületa käesoleva määruse lisas 2 esitatud piirväärtusi, ei ole vaja vett uurida radioloogiliste näitajate osas ega määrata vees antimoni, arseeni, baariumi, benseeni, boori, elavhõbeda, fenoolsete ühendite, kaadmiumi, kroomi, nikli, pestitsiidide, plii, seleeni, tsüaniidide ja vase sisaldust tervisekaitsetalituse või tema kohaliku osakonna nõusolekul.
§ 6. Joogivee tootmiseks sobiva pinna- ja põhjavee töötlusmeetodite kasutamine sõltuvalt vee kvaliteediklassidest
(1) Joogivee tootmiseks kasutatav pinna- ja põhjavesi, välja arvatud põhjavee I kvaliteediklassi vesi, peab olema töödeldud.
(2) Sõltuvalt vee kvaliteediklassidest kasutatakse joogivee kvaliteedi
tagamiseks järgmisi pinnavee töötlusmeetodeid:
1) I
kvaliteediklass – lihtne füüsikaline töötlemine (filtreerimine) ja
desinfitseerimine;
2) II kvaliteediklass – füüsikaline ja keemiline
töötlemine (eelkloorimine, koagulatsioon , helvestamine, dekanteerimine,
filtreerimine) ning desinfitseerimine;
3) III kvaliteediklass –
laiendatud füüsikaline ja keemiline töötlemine (eelkloorimine,
koagulatsioon, helvestamine, dekanteerimine, filtreerimine,
adsorptsioon) ning desinfitseerimine.
(3) Sõltuvalt vee kvaliteediklassidest kasutatakse joogivee kvaliteedi
tagamiseks järgmisi põhjavee töötlusmeetodeid:
1)
II kvaliteediklass – vee aereerimine raua ärastamiseks ja vee
filtreerimine;
2) III kvaliteediklass – vee eritöötlusmeetodid, mis
võimaldavad tagada kvaliteetse joogivee saamise kõikide näitajate osas,
vajadusel desinfitseerimine.
§ 7. Kontrollinõuded joogiveeallikana kasutatavale pinnaveele
(1) Joogiveevõtul pinnaveest alates 500 m³ ööpäevas peab vee erikasutaja kontrollima regulaarselt joogiveeallika veekvaliteeti punktides, kus vesi siseneb töötlus- ja edastussüsteemi.
(2) Vee erikasutusloa taotleja või vee erikasutaja peab koostama joogiveeallika kontrollikava viieks aastaks.
(3) Kontrollikavas peavad olema esitatud:
1) vee erikasutaja
teenindatavate elanike arv;
2) ööpäevaselt võetava vee kogus;
3)
vee kvaliteediklass;
4) analüüsitavate näitajate loetelu;
5)
iga analüüsitava näitaja kontrollimise sagedus;
6)
proovi võtmise kohtade arv ja nende asukohad;
7) vee
reostusallikad, mis asuvad valgala piirkonnas.
(4) Joogiveeallikana kasutatava pinnavee kontrolliks ettenähtud näitajad jaotatakse 3 rühma (A, B ja C) vastavalt lisas 3 toodud kontrolli sagedusele.
(5) Joogiveeallikana kasutatavat pinnavett analüüsitakse järgmiste näitajate suhtes:
Näitaja | ||
A | B | C |
Ammoonium | Fenoolsed ühendid | Arseen |
Biokeemiline hapnikutarve
BHT 7 |
Lämmastik Kjeldahli meetodil (välja arvatud nitraadid) | Boor |
Elektrijuhtivus | Mangaan | Elavhõbe |
Fosfaadid | Pindaktiivsed ained | Fluoriid |
Keemiline hapnikutarve | Raud | Kaadmium |
Kloriid | Sulfaat | Kroom |
Kuivjääk | Tsink | Kloroformiga ekstraheeritavad ained |
Lõhn | Vask | Lahustunud või emulgeerunud süsivesinikud |
Nitraat | Clostridium perfringens (koos eostega) | Plii |
Temperatuur | Polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud | |
Vesinikioonide kontsentratsioon pH | Pestitsiidid | |
Värvus | Seleen | |
Coli-laadsed bakterid | Tsüaniidid | |
Enterokokid | Salmonella | |
Escherichia coli |
(6) Joogiveeallika analüüside tulemused esitatakse vee erikasutusloa väljaandjale ning tervisekaitsetalitusele või tema kohalikule osakonnale üks kord aastas 10. jaanuariks.
§ 8. Kontrollinõuded joogiveeallikana kasutatavale põhjaveele
(1) Joogiveevõtul põhjaveest peab vee erikasutaja koostama
joogiveeallika, kontrollikava viieks aastaks, kui:
1) vett võetakse
rohkem kui 10 m3 ööpäevas ja seda kasutab rohkem kui 50
inimest;
2) vett töödeldakse avalikuks kasutamiseks või
majandustegevuseks.
(2) Kontrollikavas esitatakse määruse § 7 lõikes 3 loetletud andmed.
(3) Joogiveeallikana kasutatavat põhjavett analüüsitakse järgmiste näitajate suhtes:
Näitaja | Näitaja |
Ammoonium | Nitrit |
Hägusus | Oksüdeeritavus |
Elektrijuhtivus | Raud |
Fluoriid | Sulfaat |
Kloriid | Vesinikioonide kontsentratsioon |
Lõhn | Värvus |
Mangaan | Coli-laadsed bakterid |
Naatrium | Enterokokid |
Nitraat | Escherichia coli |
Kolooniate arv 22 °C |
(4) Joogiveeallikana kasutatava põhjavee kontrolli sagedus on järgmine:
1)
I ja II kvaliteediklassi joogiveeallika kvaliteeti kontrollitakse
vähemalt üks kord kolme aasta jooksul;
2) III
kvaliteediklassi joogiveeallika kvaliteeti kontrollitakse vähemalt üks
kord aastas.
(5) Joogiveeallika analüüside tulemused esitatakse vee erikasutusloa väljaandjale ning tervisekaitsetalitusele või tema kohalikule osakonnale üks kord aastas 10. jaanuariks.
§ 9. Määruse jõustumine
Määrus jõustub 1. juulil 2003. a.
Minister Siiri OVIIR |
Kantsler Maarja MÄNDMAA |
* 75 / 440 / EMÜ 16. juuni 1975 (EÜT L 194, 25.07.1975)
79/ 869 / EMÜ 9. oktoober 1979 (EÜT L 271/ 44, 29.10.1979)
Sotsiaalministri 2. jaanuari 2003. a määruse nr 1 lisa 1 |
JOOGIVEEALLIKANA KASUTADA KAVATSETAVA PINNAVEE JAOTAMINE KVALITEEDIKLASSIDEKS NÄITAJATE PIIRVÄÄRTUSTE ALUSEL
Jrk nr | Keemilised näitajad | Ühik |
Kvaliteedi- klass I |
Kvaliteedi- klass II |
Kvaliteedi- klass III |
1. | Ammoonium | mg/l | 0,05 | 1,5 | 4 |
2. | Arseen | µg/l | 50 | 50 | 100 |
3. | Baarium | mg/l | 0,1 | 1 | 1 |
4. | Boor¹ | mg/l | 1 | 1 | 1 |
5. | Biokeemiline hapnikutarve BHT 7 | mgO/l | ≤3 | ≤5 | ≤7 |
6. | Elektrijuhtivus1 |
µS/cm–1
20 °C juures |
1000 | 1000 | 1000 |
7. | Elavhõbe | µg/l | 1 | 1 | 1 |
8. | Fluoriid | mg/l | 1,5 | 1,7 | 1,7 |
9. | Fenoolsed ühendid | mg/l | 0,001 | 0,005 | 0,1 |
10. | Fosfaat1 | mg/l | 0,4 | 0,7 | 0,7 |
11. | Kaadmium | µg/l | 5 | 5 | 5 |
12. | Keemiline hapnikutarve1 | mg O/l | 30 | 30 | 30 |
13. | Kloroformiga ekstraheeritavad ained1 | mg/l | 0,1 | 0,2 | 0,5 |
14. | Kloriid1 | mg/l | 250 | 250 | 250 |
15. | Kroom | µg/l | 50 | 50 | 50 |
16. | Kuivjääk1 | mg/l | |||
17. | Lahustunud hapnik |
% O2 küllastus- astmest |
≥70 | ≥50 | ≥30 |
18. | Lahustunud või emulgeerunud süsivesikud (pärast ekstraheerimist petrooleetris) | mg/l | 0,05 | 0,2 | 1 |
19. | Lõhn2 | Lahjendus 25 °C juures | 3 | 10 | 20 |
20. | Lämmastik Kjeldahli meetodil (välja arvatud nitraadid) 1 | mg/l | 1 | 2 | 3 |
21. | Mangaan2 | µg/l | 50 | 100 | 1000 |
22. | Nitraat2 | mg/l | 50 | 50 | 50 |
23. | Oksüdeeritavus | mg/l O2 | 5 | 5 | 5 |
24. | Pestitsiidid | µg/l | 1 | 2,5 | 5 |
25. | Pindaktiivsed ained1,2 | mg/l | 0,2 | 0,2 | 0,5 |
26. | Plii | µg/l | 50 | 50 | 50 |
27. | Polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud | µg/l | 0,2 | 0,2 | 1,0 |
28. | Raud | µg/l | 200 | piirväärtus puudub | piirväärtus puudub |
29. | Seleen | µg/l | 10 | 10 | 10 |
30. | Sulfaat | mg/l | 250 | 250 | 250 |
31. | Temperatuur | °C | 25 | 25 | 25 |
32. | Tsink | mg/l | 3 | 5 | 5 |
33. | Tsüaniid | µg/l | 50 | 50 | 50 |
34. | Vask | mg/l | 0,05 | piirväärtus puudub | piirväärtus puudub |
35. | Vesinikioonide kontsentratsioon | pH | ≥6,5 ≤8,5 | ≥5,5 ≤9,0 | ≥5,5 ≤9,0 |
36. | Värvus (pärast lihtfiltratsiooni) |
mg/l
Pt/Co skaalas |
20 | 100 | 100 |
Mikrobioloogilised näitajad | |||||
37. | Coli-laadsed bakterid1 | PMÜ/100 ml | 20 | 2000 | 20 000 |
38. | Clostridium perfringens (koos eostega) | PMÜ/100 ml | 10 | 40 | 100 |
39. | Enterokokid | PMÜ/100 ml | 20 | 1000 | 10 000 |
40. | Escherichia coli1 | PMÜ/100 ml | 50 | 5000 | 50 000 |
41. | Salmonella | PMÜ/5000 ml | 1 | 1 | 1 |
1 Näitajat tuleb uurida reostuse kahtluse
korral.
2 Näitaja väärtus võib
ületada tabelis toodud piirväärtust seisuveekogude puhul, kui sinna ei
suubu reovett.
Sotsiaalminister Siiri OVIIR |
Sotsiaalministri 2. jaanuari 2003. a määruse nr 1 lisa 2 |
JOOGIVEEALLIKANA KASUTADA KAVATSETAVA PÕHJAVEE JAOTAMINE KVALITEEDIKLASSIDEKS NÄITAJATE PIIRVÄÄRTUSTE ALUSEL
Jrk nr | Näitaja | Ühik |
Kvaliteedi- klass I |
Kvaliteedi- klass II |
Kvaliteedi- klass III |
Keemilised näitajad | |||||
1 | Ammoonium | mg/l | 0,5 | 1,5 | 2 |
2 | Antimon | µg/l | 5 | 5 | 5 |
3 | Arseen | µg/l | 10 | 10 | 10 |
4 | Baarium | mg/l | 1 | 2 | 4 |
5 | Benseen | µg/l | 1 | 1 | 1 |
6 | Benso(a)püreen | µg/l | 0,010 | 0,010 | 0,010 |
7 | Boor | mg/l | 1 | 1 | 2 |
8 | Elavhõbe | µg/l | 1 | 1 | 1 |
9 | Elektrijuhtivus | µS cm–1 20 °C juures | 2500 | 2500 | 2500 |
10 | Hägusus | NTU | 1,5 | 2,0 | 3,0 |
11 | Fenoolsed ühendid | mg/l | 0,001 | 0,001 | 0,001 |
12 | Fluoriid | mg/l | >1,2–≤1,5 | ≥1,5–≤1,7 | ≥1,5–≤4,01 |
13 | Kaadmium | µg/l | 5 | 5 | 5 |
14 | Kloriid | mg/l | 250 | 250 | 350 |
15 | Kroom | µg/l | 50 | 50 | 50 |
16 | Lõhn | Pall | 2 | 2 | 3 |
17 | Mangaan | µg/l | 50 | 100 | 200 |
18 | Naatrium | mg/l | 200 | 200 | 350 |
19 | Nikkel | µg/l | 20 | 20 | 20 |
20 | Nitraat | mg/l | 50 | 50 | 50 |
21 | Nitrit | mg/l | 0,5 | ≤0,5 | ≤1,0 |
22 | Oksüdeeritavus | mg/l O2 | 5 | 5 | 5 |
23 | Pestitsiidid | µg/l | 0,1 | 0,1 | 0,1 |
24 | Plii | µg/l | 10 | 10 | 10 |
25 | Raud | µg/l | 200 | 1000 | 10 000 |
26 | Sulfaat | mg/l | 250 | 250 | 350 |
27 | Seleen | µg/l | 10 | 10 | 10 |
28 | Tsüaniid | µg/l | 50 | 50 | 50 |
29 | Vask | mg/l | 2 | 2 | 2 |
30 | Vesinikioonide kontsentratsioon | pH | ≥6,5 ja ≤9,5 | ≥6,5 ja ≤9,5 | ≥6,5 ja ≤9,5 |
31 | Värvus | pall | 5 | 5 | 10 |
Radioloogilised näitajad | |||||
32 | Triitium | Bq/l | 100 | 100 | 100 |
33 | Efektiivdoos | mSv/ aastas | 0,10 | 0,10 | 0,10 |
Mikrobioloogilised näitajad | |||||
34 | Escherichia coli | PMÜ/100 ml | 0 | 0 | ≤10 |
35 | Enterokokid | PMÜ/100 ml | 0 | 0 | ≤10 |
36 | Kolooniate arv 22 °C | PMÜ/1 ml | 100 | 100 | ≤300 |
37 | Coli-laadsed bakterid | PMÜ/100 ml | 0 | 0 | ≤10 |
Sotsiaalminister Siiri OVIIR |
Sotsiaalministri 2. jaanuari 2003. a määruse nr 1 lisa 3 |
JOOGIVEEALLIKANA KASUTATAVA PINNAVEE KONTROLLI SAGEDUS AASTAS
Veetootja poolt teenindatavate elanike arv |
Kvaliteediklass I |
Kvaliteediklass II |
Kvaliteediklass III |
||||||
A | B | C | A | B | C | A | B | C | |
Kuni 10 000 | ** | ** | ** | ** | ** | ** | 2 | 1 | ** |
10 001–30 000 | 1 | 1 | ** | 2 | 1 | ** | 3 | 1 | 1 |
30 000–100 000 | 2 | 1 | ** | 4 | 2 | 1 | 6 | 2 | 1 |
Üle 100 000 | 3 | 2 | ** | 8 | 4 | 1 | 12 | 4 | 1 |
** Kontrolli sagedus määratakse määruse § 7 lõikega 2 sätestatud kontrollikava alusel.
Sotsiaalminister Siiri OVIIR |