Teksti suurus:

Eesti riigi rahvusvaheliste kohustuste täitmisel kaitseväe kasutamise seadus (lühend - KVKS)

Väljaandja:Riigikogu
Akti liik:seadus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:01.06.2002
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:28.02.2003
Avaldamismärge:RT I 1995, 20, 299

Välja kuulutanud
Vabariigi President
28.02.1995 otsus nr 500

Eesti riigi rahvusvaheliste kohustuste täitmisel kaitseväe kasutamise seadus

Vastu võetud 13.02.1995

§ 1.  Reguleerimisala

  (1) Käesolev seadus reguleerib Eesti kaitseväe kasutamise korda Eesti riigi rahvusvaheliste kohustuste täitmisel ning teenistust nimetatud kohustusi täitvates üksustes (edaspidi kaitseväeüksused).

  (2) Vabariigi Valitsus moodustab vajadusel kaitseväeüksusi Eesti riigi rahvusvaheliste kohustuste täitmiseks, tagades nende finantseerimise ja isikkoosseisu väljaõppe.

§ 2.  Kaitseväe kasutamine rahvusvaheliste kohustuste täitmisel ja ühisõppused

  (1) Kaitseväeüksusi võib Eesti riigi rahvusvaheliste kohustuste täitmiseks anda rahvusvaheliste organisatsioonide ja institutsioonide käsutusse. Selleks otstarbeks võib moodustada ühiseid kaitseväeüksusi teiste riikide vastavate üksustega, sealhulgas koostöös NATO ja WEU-ga.

  (2) Riigikogu otsustab kaitseväe kasutamise Eesti riigi rahvusvaheliste kohustuste täitmisel igal konkreetsel juhul eraldi, kui Riigikogus ratifitseeritud välisleping ei sätesta teisiti.

  (3) Vabariigi Valitsus otsustab kaitseväe juhataja ettepanekul kaitseväelaste saatmise ühisõppustele teiste riikide territooriumile ja rahvusvaheliste ühisõppuste korraldamise Eesti Vabariigi territooriumil.

  (4) Kaitseväe kasutamise aluseks Eesti riigi rahvusvaheliste kohustuste täitmisel on Riigikogu poolt ratifitseeritud välisleping või Riigikogu otsus.

§ 3.  Teenistus Eesti riigi rahvusvaheliste kohustuste täitmiseks moodustatud kaitseväeüksuses

  (1) Lepingulises tegevteenistuses oleva kaitseväelase senine tegevteenistusleping muudetakse, kui ta astub Eesti riigi rahvusvahelisi kohustusi täitvasse kaitseväeüksusesse.

  (2) Sõjalise väljaõppe saanud Eesti kodanikuga, kes ei ole lepingulises tegevteenistuses ja kes astub Eesti riigi rahvusvahelisi kohustusi täitvasse kaitseväeüksusesse, sõlmitakse tegevteenistusleping.

  (3) Üksuse isikkoosseis formeeritakse ainult vabatahtlikkuse printsiibil.

§ 4.  Sotsiaalsed tagatised

  (1) Teenistusele Eesti riigi rahvusvahelisi kohustusi täitvas kaitseväeüksuses laienevad kaitseväeteenistuse seaduses (RT I 1994, 23, 384) sätestatud sotsiaalsed tagatised, kui käesolev seadus või Riigikogus ratifitseeritud välisleping ei sätesta teisiti.

  (2) Aja eest, mil kaitseväelane võtab osa operatsioonidest või ühisõppustest välisriigi territooriumil, makstakse talle kõrgendatud palka. Kõrgendatud palga suuruse ja maksmise korra kehtestab Vabariigi Valitsus.

§ 5.  Seaduse jõustumine

  Käesolev seadus jõustub Riigi Teatajas avaldamisele järgneval päeval.

Riigikogu esimees Ülo NUGIS

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json