Teksti suurus:

Käibemaksuseaduse muutmise seadus

Väljaandja:Riigikogu
Akti liik:seadus
Teksti liik:algtekst
Jõustumise kp:01.04.2003
Avaldamismärge:RT I 2003, 18, 104

Käibemaksuseaduse muutmise seadus

Vastu võetud 29.01.2003

Välja kuulutatud
Vabariigi Presidendi 14. veebruari 2003. a otsusega nr 349

I. Käibemaksuseaduses (RT I 2001, 64, 368; 88, 531; 102, 669; 2002, 11, 60; 30, 177; 44, 284; 62, 377; 84, 493; 90, 521; 110, 658) tehakse järgmised muudatused:

§ 1. Paragrahvi 2 lõige 4 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« (4) Ettevõtlus käesoleva seaduse tähenduses on isiku iseseisev majandustegevus, mille tulemusena toimub tasuline või tasuta kauba võõrandamine või teenuse osutamine. Ettevõtlusena käsitatakse ka notari ja kohtutäituri ametitegevust. Ettevõtlusena ei käsitata välisriigi äriühingu ja tema Eestis asuva püsiva tegevuskoha vahelist teenuse osutamist.»

§ 2. Paragrahvi 3:

1) lõike 2 punkt 8 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« 8) ettevõtluse huvides kauba, mille väärtus ei ületa 50 krooni, üleandmisest reklaami eesmärgil või kauba tasuta üleandmisest mittemüüdava kaubanäidisena;»;

2) lõike 2 punktid 9 ja 10 tunnistatakse kehtetuks;

3) lõiget 2 täiendatakse punktidega 11–13 järgmises sõnastuses:

« 11) välisriigi äriühingu ja tema Eestis asuva püsiva tegevuskoha vahelisest kauba üleandmisest;
12) kala ja muude meresaaduste võõrandamisest välisriigis;
13) kauba vahetamise või parandamise teenuse osutamisest garantiitähtaja jooksul kauba mitteresidendist tootjale või mitteresidendist müüjale.»

§ 3. Paragrahvi 5:

1) lõike 1 punkt 2 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« 2) välisriigi kauba seestöötlemisel peatamissüsteemi kohaldamisega saadud kompensatsioonitoote (tolliseadustiku tähenduses) väljavedu Eesti tolliterritooriumilt või toimetamine rahvusvahelisi reise teostavale vee- või õhusõidukile kaasavõetava varuna või tarbevaruna, samuti reisijate liikluseks avatud rahvusvahelise lennujaama tollikontrolli tsoonis asuvasse müügipunkti.»;

2) lõike 2 punkt 3 tunnistatakse kehtetuks;

3) lõike 2 punktid 4 ja 5 muudetakse ning sõnastatakse järgmiselt:

« 4) rahvusvahelistes vetes sõitva merelaeva, välja arvatud huvi- või lõbusõiduks kasutatava laeva, või lennuettevõtja poolt, kes teostab lende peamiselt rahvusvahelistel lennuliinidel, kasutatava õhusõiduki remontimine, hooldamine, prahtimine, rendile või kasutusvaldusse andmine või sellise merelaeva või õhusõiduki varustuse remontimine, hooldamine, rendile või kasutusvaldusse andmine;
5) Eestis osutatavate turismiteenuste, sealhulgas pakettreisid, müümine välisriigi reisikorraldajale või reisibüroole vahendamiseks Eestisse siirduvatele mitteresidendist füüsilistele isikutele nende teenindamiseks Eestis;».

§ 4. Paragrahvi 6 lõike 3 punkt 3 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« 3) konsultatsiooni-, raamatupidamis-, õigus-, audiitori-, inseneri-, tõlke-, andmetöötlus- või infoteenus või elektroonilisel teel informatsiooni edastamise teenus;».

§ 5. Paragrahvi 7 lõike 2 punkt 5 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« 5) mitteresidendile, välja arvatud mitteresidendi Eestis asuvale püsivale tegevuskohale, osutatavad käesoleva seaduse § 6 lõike 3 punktides 1–8 nimetatud teenused.»

§ 6. Paragrahvi 8:

1) täiendatakse lõikega 31 järgmises sõnastuses:

« (31) Kui mõni käesoleva paragrahvi lõike 1 punktides 1–4 nimetatud toiminguist oli sooritatud enne käesoleva seaduse § 11 lõikes 1 sätestatud kohustuste tekkimist, peab registreeritud maksukohustuslane arvestama tehingu maksustatavalt väärtuselt käibemaksu vaid juhul, kui kauba ostjale lähetamine või kättesaadavaks tegemine või teenuse osutamine toimus eelnimetatud kohustuste kehtimise ajal.»;

2) lõige 4 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« (4) Kauba eksportimisel on käibe tekkimise ajaks päev, mil esimesena sooritati käesoleva paragrahvi lõike 1 punktis 1 või 3 nimetatud toiming.»

§ 7. Paragrahvi 9 tekst muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« (1) Kui isiku maksustatav käive, välja arvatud kauba import, ületab kalendriaasta algusest arvates 250 000 krooni, on ta kohustatud nimetatud suuruses maksustatava käibe tekkimise päevast alates kolme tööpäeva jooksul esitama oma elu- või asukohajärgsele Maksuameti kohalikule asutusele (edaspidi Maksuamet) avalduse enda registreerimiseks maksukohustuslasena. Maksuamet registreerib maksukohustuslase ja kannab tema andmed maksukohustuslaste registrisse (edaspidi registreerimine) nimetatud suuruses maksustatava käibe tekkimise kuupäeva seisuga kolme tööpäeva jooksul avalduse saamisest.

(11) Kui maksukohustuslase andmed on registrist kustutatud käesoleva seaduse § 10 lõikes 1 nimetatud avalduse alusel ja kui registrist kustutamise päevale järgnevast päevast arvates isiku maksustatav käive, välja arvatud kauba import, ületab sama kalendriaasta jooksul 250 000 krooni, on ta kohustatud uuesti esitama Maksuametile avalduse enda registreerimiseks maksukohustuslasena nimetatud suuruses maksustatava käibe tekkimise päevast alates kolme tööpäeva jooksul. Maksuamet registreerib maksukohustuslase ja kannab tema andmed maksukohustuslaste registrisse nimetatud suuruses maksustatava käibe tekkimise kuupäeva seisuga kolme tööpäeva jooksul avalduse saamisest.

(2) Kui isiku maksustatav käive ei ületa kalendriaastal käesoleva paragrahvi lõikes 1 toodud piirmäära või kui maksustatavat käivet ei ole veel tekkinud, võib ta esitada Maksuametile avalduse enda registreerimiseks. Maksuamet registreerib isiku tema avalduse alusel maksukohustuslasena kolme tööpäeva jooksul avalduse saamisest kas avalduse saamise või avaldaja poolt soovitava, avalduses märgitud hilisema kuupäeva seisuga.

(3) Registreerimise avalduse esitamisel peab füüsiline isik, samuti juriidilise isiku või riigi-, valla- või linnaasutuse esindaja esitama isikut tõendava dokumendi. Juriidilise isiku või riigi-, valla- või linnaasutuse volitatud esindaja peab koos isikut tõendava dokumendiga esitama ka volitust tõendava dokumendi.

(4) Maksuamet edastab isikule tema registreerimise kohta tehtud otsuse kolme tööpäeva jooksul avalduse saamise päevast arvates.

(5) Kui Maksuametil on andmeid, et isikul on tekkinud käesoleva paragrahvi lõikes 1 või 11 nimetatud suuruses maksustatav käive, kuid ta ei ole registreerimisavaldust samas lõikes sätestatud tähtaja jooksul esitanud, registreerib Maksuamet isiku nimetatud suuruses maksustatava käibe tekkimise päeva seisuga omal algatusel. Maksuamet edastab isikule tema registreerimise kohta tehtud otsuse kolme tööpäeva jooksul otsuse tegemise päevast arvates.

(6) Kui Maksuamet tuvastab pärast maksukohustuslase registreerimist, et avaldus on esitatud ettenähtust hiljem ning maksukohustuslane oleks pidanud hakkama täitma käesoleva seaduse § 11 lõikes 1 sätestatud kohustusi enne Maksuameti otsuses nimetatud kuupäeva, tunnistab Maksuamet oma esialgse otsuse tagasiulatuvalt kehtetuks, teeb uue otsuse ning registreerib maksukohustuslase käesoleva paragrahvi lõikes 1 või 1 1 nimetatud suuruses maksustatava käibe tekkimise päeva seisuga. Maksuamet edastab isikule tema registreerimise kohta tehtud otsuse kolme tööpäeva jooksul otsuse tegemise päevast arvates.

(7) Isiku maksukohustuslasena registreerimise avalduse vormi ja maksukohustuslase registreerimise kohta tehtava Maksuameti otsuse vormi kehtestab Vabariigi Valitsus või tema volitusel rahandusminister määrusega.»

§ 8. Paragrahvi 10 lõige 1 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« (1) Kui isik on registreeritud maksukohustuslasena ja tema maksustatav käive, välja arvatud kauba import, ei ületa tema arvestuste kohaselt järgneva 12 kuu jooksul käesoleva seaduse § 9 lõikes 1 toodud piirmäära, võib ta esitada Maksuametile avalduse enda registrist kustutamiseks.»

§ 9. Paragrahvi 11 tekst muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« (1) Maksukohustuslasena registreerimise päevast alates peab maksukohustuslane täitma registreeritud maksukohustuslase kohustusi, sealhulgas lisama võõrandatava kauba või osutatava teenuse maksustatavale väärtusele käibemaksu, arvutama tasumisele kuuluva maksusumma käesoleva seaduse §-s 20 sätestatud korras, säilitama dokumente ja pidama arvestust vastavalt §-s 27 sätestatule ning esitama § 28 nõuete kohaseid arveid. Maksukohustuslasena registreerimise päevast alates võib käesoleva seaduse § 20 lõikes 1 nimetatud mahaarvamisi teha pärast maksukohustuslasena registreerimist soetatud kauba ja saadud teenuse puhul.

(2) Käesoleva seaduse § 9 lõike 5 alusel registreeritud maksukohustuslasel on õigus teha käesoleva seaduse § 20 lõikes 1 nimetatud mahaarvamisi Maksuameti otsuse tegemise kuupäevast alates ning § 9 lõike 6 alusel registreeritud maksukohustuslasel Maksuameti esialgse otsuse tegemise kuupäevast alates.»

§ 10. Paragrahvi 13 lõiked 1 ja 3 muudetakse ning sõnastatakse järgmiselt:

« (1) Maksustamisperiood on kalendrikuu. Käibedeklaratsioon esitatakse Maksuametile maksustamisperioodile järgneva kuu 20. kuupäevaks. Maksukohustuslase esimeseks maksustamisperioodiks on ajavahemik maksukohustuslasena registreerimise päevast kuni sama kuu lõpuni. Kui esimese maksustamisperioodi kalendripäevade arv jääb alla 15 päeva, võib maksukohustuslane esimese perioodi käibe deklareerida järgmisel maksustamisperioodil, esitades kahe maksustamisperioodi kohta ühe deklaratsiooni. Käibedeklaratsiooni vormi kehtestab Vabariigi Valitsus või tema volitusel rahandusminister määrusega.»

« (3) Maksuameti direktor võib oma otsusega kehtestada maksukohustuslase motiveeritud taotluse alusel talle kalendrikuust pikema maksustamisperioodi, mis algab kalendrikuu või esimese maksustamisperioodi esimesel päeval ja lõpeb mõne sellele järgneva kalendrikuu viimasel päeval. Ka sellisel juhul esitatakse käibedeklaratsioon Maksuametile maksustamisperioodile järgneva kuu 20. kuupäevaks.»

§ 11. Paragrahvi 14 lõige 5 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« (5) Kauba tasuta või harilikust väärtusest madalama hinnaga võõrandamise, sealhulgas kapitalirendile andmise või järelmaksuga müümise, samuti teenuse, sealhulgas kasutusrendile andmise teenuse või faktooringuteenuse harilikust väärtusest madalama hinnaga osutamise korral on maksustatav väärtus kauba võõrandamise või teenuse osutamise keskmine kohalik hind, millest on maha arvatud käesoleva seadusega kehtestatud maks (edaspidi turuhind). Käesoleva seaduse § 3 lõike 1 punktis 2 nimetatud käibe korral on maksustatav väärtus kauba või teenuse turuhind.»

§ 12. Paragrahvi 15:

1) lõige 1 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« (1) Välja arvatud käesoleva paragrahvi lõigetes 2–4 käsitletud juhtudel, moodustavad imporditava kauba maksustatava väärtuse kauba tolliväärtus vastavalt tolliseadustikule ja kõik impordimaksud ning muud kulud nagu vahendustasu, pakkimis-, veo- ja kindlustuskulud, kui neid ei ole arvatud tolliväärtusesse, esimese sihtkohani Eesti tolliterritooriumil.»;

2) täiendatakse lõikega 11 järgmises sõnastuses:

« (11) Esimene sihtkoht Eesti tolliterritooriumil on kaubaveo saatedokumendil või muul dokumendil, mille alusel kaupa imporditakse, märgitud koht. Kui seda ei ole märgitud, siis loetakse esimeseks sihtkohaks veose esimene laadimiskoht Eesti tolliterritooriumil. Käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud muud kulud tuleb arvestada maksustatava väärtuse hulka ka siis, kui need tulenevad muusse Eesti tolliterritooriumil asuvasse sihtkohta vedamisest, kui see koht on käibe tekkimise momendil teada.»;

3) lõige 3 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« (3) Reisija poolt üle tollimaksuvaba väärtuselise piirmäära imporditud kauba maksustatava väärtuse moodustavad kauba ostuhind ja kõik impordimaksud. Ostuhinna tõendab reisija maksedokumentide alusel. Kui need puuduvad või kui vastavalt tolliseadustiku § 61 lõikele 1 ei ole imporditud kauba deklareeritud väärtus tollile vastuvõetav, võetakse maksustamisel aluseks hinnatava kauba või sellega identse või sarnase kauba turuhind.»

§ 13. Paragrahvi 17:

1) lõiget 2 täiendatakse punktiga 8 järgmises sõnastuses:

« 8) turismiseaduses (RT I 2000, 95, 607; 2002, 63, 387) sätestatud majutusettevõtte poolt osutatav majutusteenus või majutusteenus koos hommikusöögiga.»;

2) lõike 3 punktid 2 ja 3 muudetakse ning sõnastatakse järgmiselt:

« 2) rahvusvahelistes vetes sõitev merelaev, välja arvatud huvi- või lõbusõitudeks kasutatav laev, ja sellise merelaeva varustus;
3) lennuettevõtja poolt, kes teostab lende peamiselt rahvusvahelistel lennuliinidel, kasutatav õhusõiduk ja selle varustus;»;

3) lõiked 5 ja 6 muudetakse ning sõnastatakse järgmiselt:

« (5) Alates 2007. aasta 1. juulist on füüsilisele isikule, elamu- või korteriühistule, kirikule või kogudusele või riigi-, valla- või linnaeelarvest finantseeritavale asutusele või organisatsioonile müüdava soojusenergia ning füüsilisele isikule müüdava kütteturba, briketi, kivisöe või küttepuidu käibemaksumäär 18 protsenti.

(6) Eesti Euroopa Liiduga liitumisest alates on tuule- või veejõul toodetud elektrienergia käibemaksumäär 18 protsenti.»

§ 14. Paragrahvi 18:

1) lõike 1 punkt 1 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« 1) universaalne postiteenus postiseaduse (RT I 2001, 64, 367; 2002, 61, 375; 63, 387) mõistes ja postiseadusega ettenähtud korras riiklike pensionide, abirahade, toetuste ja hüvitiste posti vahendusel väljamaksmine;»;

2) lõike 2 punkt 5 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« 5) teenus krediidiasutuste seaduse § 6 lõike 1 punktides 1, 2, 4–8, 10–12 ja 14 nimetatud tehingute ja toimingute teostamiseks;»;

3) lõike 3 sissejuhatav lause muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« (3) Maksuametit enne käibe toimumist samal maksustamisperioodil või varem sellekohaselt kirjalikult teavitanud maksukohustuslane lisab käibemaksu järgmiste kaupade ja teenuste maksustatavale väärtusele:».

§ 15. Paragrahvi 19 lõike 1 punkt 4 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« 4) kaup, mille üle tollipiiri toimetamisel ei pea vastavalt tollieeskirjadele tollideklaratsiooni esitama.»

§ 16. Paragrahvi 20 lõige 1 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« (1) Registreeritud maksukohustuslase poolt tasumisele kuuluv käibemaksusumma on maksustamisperioodil arvestatud käibemaks, millest on maha arvatud maksustatava käibe või käesoleva seaduse § 3 lõikes 2 nimetatud tehingu või toimingu tarbeks kasutatava kauba või teenuse sama maksustamisperioodi sisendkäibemaks.»

§ 17. Paragrahvi 22 lõige 2 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« (2) Kui tollideklaratsioonil on imporditud kauba omanikuna märgitud kauba saajast erinev isik, on sisendkäibemaksu mahaarvamise õigus tollideklaratsioonil märgitud kauba omanikul, kui ta on registreeritud maksukohustuslane. Kui kauba omanik on Eestis maksukohustuslasena registreerimata mitteresident, on sisendkäibemaksu mahaarvamise õigus kauba saajal. Kasutus- või kapitalirendil oleva kauba puhul on sisendkäibemaksu mahaarvamise õigus kauba saajal.»

§ 18. Paragrahvi 23 lõiked 1, 6 ja 7 muudetakse ning sõnastatakse järgmiselt:

« (1) Kui registreeritud maksukohustuslane kasutab kaupu ja teenuseid nii maksustatava kui maksuvaba käibe teostamiseks, arvatakse sisendkäibemaks arvestatud käibemaksust maha osaliselt. Osalisel mahaarvamisel lähtutakse maksukohustuslase maksustatava käibe, välja arvatud kauba ja teenuse impordi, ning kogu tema Eestis tekkinud käibe, millele lisatakse ekspordina käsitatav väljaspool Eestit osutatud teenuste käive, suhtest (edaspidi maksustatava käibe ja kogu käibe suhe).»

« (6) Osaliselt mahaarvatud sisendkäibemaksu ümberarvutuse käibedeklaratsioonis kajastamise korra, põhivara soetamisel mahaarvatud sisendkäibemaksu kalendriaasta lõpul korrigeerimise korra ja vähem kui viie kalendriaasta jooksul ettevõtluses kasutatud kinnisasja soetamisel mahaarvatud sisendkäibemaksu ümberarvutuse korra kehtestab Vabariigi Valitsus või tema volitusel rahandusminister määrusega.

(7) Kinnisasja, mida maksukohustuslane on kasutanud oma ettevõtluses vähem kui viie kalendriaasta jooksul, maksuvaba võõrandamise, maksuvaba käibe või ettevõtlusega mitteseotud tarbeks kasutusele võtmise korral on maksukohustuslane kohustatud tegema selle kinnisasja tarbeks kaupade soetamisel ja teenuste saamisel tasumisele kuulunud, imporditud kaupade eest tasutud ja imporditud teenuste maksustatavalt väärtuselt arvutatud sisendkäibemaksu ümberarvutuse vastavalt käesoleva paragrahvi lõike 6 alusel kehtestatud korrale. Ümberarvutust ei tule teha ettevõtluses kasutatava kinnisasja võõrandamise korral krediidi- või finantseerimisasutusele, kui kinnisasja võõrandanud isik on võtnud selle kinnisasja samal maksustamisperioodil krediidi- või finantseerimisasutuselt kapitalirendile ja jätkab selle kasutamist samal otstarbel vähemalt viie aasta täitumiseni kinnisasja oma ettevõtluses kasutamise algusest.»

§ 19. Paragrahvi 26 lõike 1 sissejuhatavast lausest jäetakse välja sõnad «tingimustel ja» ning lõiget täiendatakse punktiga 5 järgmises sõnastuses:

« 5) tagastatava käibemaksu summa kalendriaastal on vähemalt 5000 krooni.»

§ 20. Paragrahvi 27 lõike 1 punkt 2 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« 2) pidama maksustatava ja maksuvaba käibe, arvestatud käibemaksu ning teistelt registreeritud maksukohustuslastelt saadud maksustatava käibe või käesoleva seaduse § 3 lõikes 2 nimetatud ettevõtluses kasutatavate kaupade ja teenuste eest tasumisele kuuluva ning imporditud teenuste maksustatavalt väärtuselt arvestatud ja imporditud kaupade eest tasutud sisendkäibemaksu kohta igapäevast arvestust Vabariigi Valitsuse või tema volitusel rahandusministri määrusega kehtestatud korras.»

§ 21. Paragrahvi 31:

1) lõige 1 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« (1) Välisabi käesoleva seaduse tähenduses on rahvusvahelise organisatsiooni või välisriigi valitsuse, välisriigi kohaliku omavalitsuse või välisriigi valitsusvälise organisatsiooni poolt Eesti riigiasutusele või valla- või linnaasutusele, tulumaksuseaduse alusel Vabariigi Valitsuse korraldusega kinnitatud nimekirja kantud tulumaksusoodustusega mittetulundusühingule, sihtasutusele või usuliste ühenduste registrisse kantud juriidilisele isikule antav tagastamatu abi.»;

2) lõike 2 sissejuhatav lause ja punkt 1 muudetakse ning sõnastatakse järgmiselt:

« (2) Käibemaksuga ei maksustata kaupa, välja arvatud alkohol, tubakatooted ja kütus alkoholi-, tubaka- ja kütuseaktsiisi seaduse (RT I 2003, 2, 17) tähenduses ning EKNi rubriikidesse 8703 ja 8711 kuuluvad mootorsõidukid, mille impordib:
1) riigiasutus või valla- või linnaasutus, tulumaksuseaduse alusel Vabariigi Valitsuse korraldusega kinnitatud nimekirja kantud tulumaksusoodustusega mittetulundusühing, sihtasutus või usuliste ühenduste registrisse kantud juriidiline isik, kui kaup on saadud välisabi korras;»;

3) lõike 3 sissejuhatav lause muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« (3) Käibemaksumäär on 0 protsenti kauba, välja arvatud alkohol, tubakatooted ja kütus alkoholi-, tubaka- ja kütuseaktsiisi seaduse tähenduses ning EKNi rubriikidesse 8703 ja 8711 kuuluvad mootorsõidukid, võõrandamise korral või teenuse osutamise korral:».

§ 22. Paragrahvi 32 lõige 2 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« (2) Käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud juhul arvestab ostja käibemaksusumma enda tasutava käibemaksuna ja arvab sisendkäibemaksu arvestatud käibemaksust maha vastavalt käesolevas seaduses sätestatule maksustamisperioodil, mil selle kauba või teenusega toimus esimesena üks alljärgnevaist sündmustest:
1) kauba või teenuse saamine;
2) kauba või teenuse kohta arve saamine;
3) kauba või teenuse eest raha maksmine.»

§ 23. Paragrahvi 361 lõiked 2 ja 4 muudetakse ning sõnastatakse järgmiselt:

« (2) Alates 2002. aasta 1. juulist kuni 2004. aasta 31. märtsini käsitatakse kauba ekspordina ka Eesti kauba (tolliseadustiku tähenduses) toimetamist vabatsooni ekspordi tolliprotseduuriga tingimustel, et see kaup veetakse Eestist välja 15 kalendripäeva jooksul tollideklaratsiooni aktsepteerimisest arvates.»

« (4) Alates 2002. aasta 1. juulist kuni 2004. aasta 31. märtsini ei teki käivet vabatsoonis oleva Eesti kauba (tolliseadustiku tähenduses) võõrandamisest, kui selle kauba suhtes rakendatakse samasuguse kauba ekspordi tolliprotseduuriga tavaliselt kaasnevaid meetmeid ja seda kaupa ei ole kasutatud muudel kui tollieeskirjades ettenähtud tingimustel.»

§ 24. Paragrahvi 37 täiendatakse lõikega 4 järgmises sõnastuses:

« (4) Käesoleva seaduse § 31 lõikes 1 ja lõike 2 punktis 1 sätestatut kohaldatakse Eesti kirikute, koguduste ja koguduste liitude registrisse kantud juriidilise isiku suhtes tema usuliste ühenduste registrisse kandmiseni või sundlõpetamiseni vastavalt kirikute ja koguduste seaduses (RT I 2002, 24, 135; 61, 375) sätestatule.»

II. Seaduse jõustumine

§ 25. Käesolev seadus jõustub 2003. aasta 1. aprillil, välja arvatud § 13 punkt 1, mis jõustub 2004. aasta 1. jaanuaril.

Riigikogu aseesimees Tunne KELAM

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json