Teksti suurus:

Külmutatud toidu käitlemise ja märgistamise erinõuded

Väljaandja:Vabariigi Valitsus
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:01.06.2002
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:30.04.2004
Avaldamismärge:RT I 2000, 27, 162

Külmutatud toidu käitlemise ja märgistamise erinõuded1

Vastu võetud 28.03.2000 nr 106

AVALDATUD :

RT I 2000, 27, 162

 

 

Määrus kehtestatakse «Toiduseaduse» (RT I 1999, 30, 415; 58, 608) paragrahvi 15 lõike 2 ja paragrahvi 38 lõike 5 alusel.

§ 1. Üldsätted

(1) Määrus sätestab erinõuded külmutatud toidutoorme ja toidu (edaspidi toit), mis on läbinud külmutamisprotsessi ning mille lõplik temperatuur säilib kogu toidu ulatuses miinus 18 °C juures või sellest madalamal temperatuuril, käitlemise ja märgistamise kohta.

(2) Kui «Toiduseaduse» paragrahvi 26 lõike 4 alusel on kehtestatud toiduhügieeni tagamiseks vajalikud eeskirjad ning nendes on sätestatud nõuded külmutatud toidu käitlemise kohta, siis peab käitleja järgima nimetatud eeskirjades sätestatud nõudeid.

(3) Määrust ei kohaldata jäätise ja toidujääde käitlemise kohta.

§ 2. Külmutatud toidu valmistamise erinõuded

(1) Külmutatud toidu valmistamiseks kasutatav toit peab olema nõuetekohane, värske ja riknemistunnusteta.

(2) Toidu ohutuse tagamiseks ning keemiliste, biokeemiliste ja mikrobioloogiliste protsesside pidurdamiseks toidus peab külmutamine toimuma selleks ettenähtud külmutamisseadmes võimalikult kiiresti.

(3) Külmutamise käigus peab külmutatav toit läbima jääkristallide moodustumise etapi võimalikult kiiresti ning saavutama kogu toidu ulatuses püsiva temperatuuri, mis on miinus 18 °C või sellest madalam.

(4) Toiduga kokkupuutuvad külmutusained peavad olema piisavalt inertsed ning nendest ei tohi migreeruda toidule koostisosi sellises koguses, mis võiks ohustada inimese tervist, saastata toitu või halvendada selle omadusi. Toidu külmutamise käigus võivad toiduga otseselt kokku puutuda õhk, lämmastik ja süsinikdioksiid.

(5) Külmutatud toidu valmistaja või pakendaja peab tarbija jaoks külmutatud toidu pakendama sobivasse müügipakendisse, mis kaitseb toitu mikrobioloogilise või muu saastumise ning kuivamise eest.

§ 3. Külmutatud toidu säilitamise erinõuded

(1) Külmutatud toitu peab säilitama nii, et külmutatud toidu temperatuur on kogu toidu ulatuses miinus 18 °C või madalam.

(2) Kui külmutatud toidu temperatuuri lühiajaline tõus on tehnilistel põhjustel vältimatu, on see lubatud juhul, kui ei halvene toidu omadused ning rangelt on arvestatud toidu ohutust. Külmutatud toidu hoiuruumi paigutamise, külmletti asetamise või muude käitlemisest tulenevate vajaduste tõttu võib temperatuur külmutatud toidu pinnal tõusta lühiajaliselt mitte rohkem kui 3 °C võrra.

(3) Külmutatud toidu hoiuruume ning säilitamis- ja müügiseadmeid ei tohi kasutada toidu külmutamiseks.

(4) Külmutatud toidu hoiuruumides ning säilitamis- ja müügiseadmetes, sealhulgas külmlettides, peab olema tagatud külmutatud toidu nõuetekohane temperatuur ja selle säilimine.

(5) Külmutatud toidu hoiuruumis peab olema pidevalt või korrapäraste ajavahemike järel õhutemperatuuri registreeriv mõõtevahend.

(6) Kaupluse ja toitlustusettevõtte hoiuruumis, mille maht on väiksem kui 10 kuupmeetrit ning kus hoitakse külmutatud toitu, võib kasutada selgesti nähtavat ja jälgitavat õhutemperatuuri mõõtevahendit, mis ei registreeri näitusid.

(7) Külmutatud toidu müügiseadmetes, sealhulgas külmlettides, ja teisaldatavates säilitusseadmetes peab kasutama vähemalt üht selgesti nähtavat ja jälgitavat õhutemperatuuri mõõtevahendit, mis ei registreeri näitusid. Lahtises külmletis peab õhutemperatuuri mõõtevahend asuma külmleti avatud siseküljel ning kõrgusel, mis vastab leti maksimaalsele täiteastmele.

(8) Temperatuurinäidud peavad olema külmutatud toidu käitleja poolt dateeritud, registreeritud ja säilitatud vähemalt ühe aasta jooksul või kauem, sõltuvalt toidu säilimisajast.

§ 4. Külmutatud toidu veo erinõuded

(1) Külmutatud toidu veovahendites peab olema tagatud külmutatud toidu nõuetekohane temperatuur ja selle säilimine. Külmutatud toidu veovahendeid ei tohi kasutada toidu külmutamiseks.

(2) Külmutatud toidu veol võib temperatuur külmutatud toidu pinnal tõusta lühiajaliselt mitte rohkem kui 3 °C võrra.

(3) Külmutatud toidu veovahendis peab olema pidevalt või korrapäraste ajavahemike järel õhutemperatuuri registreeriv mõõtevahend.

(4) Temperatuurinäidud peavad olema külmutatud toidu käitleja poolt dateeritud, registreeritud ja säilitatud vähemalt ühe aasta jooksul või kauem, sõltuvalt toidu säilimisajast.

(5) Lõigetes 3 ja 4 nimetatud nõudeid ei kohaldata veo kohta raudteel.

§ 5. Külmutatud toidu märgistamise erinõuded

(1) Lisaks toidu märgistamise ja muul viisil teabe edastamise nõuetele peab tarbijale ja toitlustusettevõttele turustatava külmutatud toidu müügipakendi märgistamise puhul lisama:
1) toidu nimetusele sõna «sügavkülmutatud» või «külmutatud»;
2) aja, mille jooksul tarbija või toitlustusettevõte võib külmutatud toitu säilitada, ning vastava säilitamistemperatuuri ja/või säilitamisseadme tüübi;
3) toidupartii identifitseerimiseks vajalikud andmed;
4) juhise «Pärast sulatamist uuesti mitte külmutada» või «Sulanud toitu uuesti mitte külmutada» või muu sama tähendusega väljendi.

(2) Külmutatud toidu, mida turustatakse edasisele käitlejale järgnevaks töötlemiseks, välja arvatud toitlustusettevõttele turustatav toit, pakendil peab esitama vähemalt järgmise teabe:
1) toidu nimetus koos sõnaga «sügavkülmutatud» või «külmutatud»;
2) netokogus massiühikutes;
3) toidupartii identifitseerimiseks vajalikud andmed;
4) valmistaja või pakendaja nimi, aadress ja asukoht.

§ 6. Määruse rakendamine

(1) Kuni 1. jaanuarini 2001. a võib jätkata külmutatud toidu valmistamist, pakendamist ja märgistamist käesoleva määruse nõuetele mittevastavalt, kuid kooskõlas teiste kehtivate toidu käitlemist reguleerivate õigusaktidega.

(2) Enne 1. jaanuari 2001. a valmistatud, pakendatud ja märgistatud külmutatud toitu võib turustada kuni kauba lõppemiseni.

(3) Määruse jõustumise ajal tegutseva ettevõtte külmutatud toidu hoiuruumid, säilitamis- ja müügiseadmed ning veovahendid tuleb viia määrusega vastavusse 1. jaanuariks 2002. a.

(4) Kuni 1. jaanuarini 2002. a on lubatud paragrahvi 3 lõikes 2 ja paragrahvi 4 lõikes 2 sätestatu asemel külmutatud toidu pinnal temperatuuri lühiajaline tõus 6 °C võrra.

 

Peaminister Mart LAAR

Keskkonnaminister
põllumajandusministri ülesannetes Heiki KRANICH

Riigisekretär Aino LEPIK von WIRÉN

 

1 Määruses on arvestatud Euroopa Ühenduse direktiivide 89/108/EMÜ (EÜT L 40, 11.02.1989, lk 34) ja 92/1/EMÜ (EÜT L 34, 11.02.1992, lk 28) nõudeid.

 

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json